Οι μεγάλες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο στην εγχώρια αγορά τη στιγμή που βγαίνει ποιοτικό προϊόν από την ελληνική γη, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Η τιμή στον παραγωγό κατρακύλησε στα 15 λεπτά, τιμή που όχι μόνο δεν αφήνει κέρδος, αλλά δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, βάζοντας “μέσα” τους αγρότες. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά για να αποφασιστεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά κπααι τατοπαραγωγός Χρήστος Σούλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι “…σε αυτή την περίοδο που διανύουμε από τον Απρίλιο μήνα λόγω της πανδημίας αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων εισαγωγών πατάτας που έγιναν από την Αίγυπτο, έφεραν την παραγωγή τις πατάτες να έχει μία τιμή εξευτελιστική. Την στιγμή αυτή που όλος ο κόσμος είναι σε απελπισία, το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα. Ζητάμε να μπορέσει το κράτος να μας βοηθήσει, γιατί τα έξοδα είναι τεράστια γιατί δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στις υποχρεώσεις μας αλλά ούτε και στις οικογένειές μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης, απο την πλευρά του ανέφερε ότι “… όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, ο ένας μετά τον άλλον, ξεκινήσαμε αρχικά από το λάδι που δεν βγήκε πουθενά, δουλέψαμε τζάμπα, μετά ήρθαν οι αγρότες που πάνε στη λαϊκή αγορά οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα, τώρα ήρθε η σειρά της πατάτας. Έχουν κάνει μεγάλη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο και από αλλού, με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί η ελληνική αγορά. Πολύ κακώς συνέβη αυτό, γιατί είναι οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υποχρεώνουν να κάνουν τέτοιες εισαγωγές. Εμείς παρόλα αυτά επισημάναμε από τις αρχές Απριλίου αυτό το πρόβλημα, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους αγρότες και λόγω της πανδημίας, να λάβει μέτρα και να τους στηρίξει.
Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από αυτά, μάλλον το αντίθετο, επέτρεψε την εισαγωγή 30.000 τόνων πατάτας από την Αίγυπτο, τη στιγμή που οι παραγωγοί της Ηλείας της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, άρχισαν να βγάζουν πατάτες. Αυτό ήταν σα να τους εκτελεί. Οι άνθρωποι έχουν κάνει τεράστια έξοδα για να μπορέσουν ανταπεξέλθουν και ουσιαστικά τους πήρε τα χρήματα μέσα από την τσέπη για να το πω πιο απλά. Εμείς πήγαμε και στην Περιφέρεια, δεν βρήκαμε εκεί κανέναν, δώσαμε το ψήφισμά μας, έχουμε στείλει έγγραφα τρεις φορές από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα για όλα αυτά τα θέματα. Σήμερα ζητάμε από την κυβέρνηση να καλύψει το εισόδημα των παραγωγών που πλήττονται από την πανδημία, και αυτή τη στιγμή μιας και μιλάμε για την πατάτα να καλύψει το εισόδημα των πατατοπαραγωγών και να σταματήσουν να λένε ψέματα στον κόσμο ότι θα δώσουν... Δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για τους αγρότες. Από δω και ύστερα θα δούμε πως θα προωθήσουμε τον αγώνα μας, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά” κατέληξε ο κ. Βομπίρης.
Με τριπλή ιδιότητα συμμετείχε στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυης Θοδωρής Βασιλόπουλος και ως αγρότης και ως πρόεδρος της αγροδιατροφικής σύμπραξης. “Έχω κληθεί από τους αγρότες, από τον σύλλογο εδώ για το δίκαιο αίτημα που έχουν για την πατάτα. Ένα προϊόν που όλοι γνωρίζουμε ότι ιστορικά καλλιεργείται στην περιοχή μας σε μεγάλες εκτάσεις. Από την πρώτη στιγμή που βγήκαν οι πρώτες πρώιμες πατάτες και στην περιοχή της Βουπρασίας αλλά και στην Αχαγιά στην Λακόπετρα καλεστήκαμε και συζητήσαμε με τους παραγωγούς γιατί φαίνονταν όλη η κατάρρευση του προϊόντος” είπε ο κ. Βασιλόπουλος.
“Γνωρίζουμε τις αιτίες, η βασική αιτία είναι η πανδημία που έχουν κλείσει κυρίως τα καταστήματα της εστίασης, του τουρισμού, και αυτή τη στιγμή η πατάτα δεν μπορεί να διοχετευθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις. Βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα της μεταφοράς, που δεν γίνονται πάρα πολλές εξαγωγές από την χώρα μας αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εισαγόμενη αιγυπτιακή πατάτα, που εκεί όμως δεν μπορούμε να πούμε εύκολα stop ως κράτος. Πολλές τηλεδιασκέψεις, πολλές είναι οι συζητήσεις, σήμερα ( σ.σ. χθες) είχα την ευχάριστη συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα που είχαμε στείλει για όλα μας τα προϊόντα που στείλαμε μαζί με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, μας είπε το υπουργείο ότι όπως και με την φράουλα, τα ψάρια, την κτηνοτροφία, τους ανθρώπους των λαϊκών που πηγαίνουν τα προϊόντα τους σε άλλες περιφέρειες που επλήγησαν και με τους οινοποιούς, θα υπάρξει μία αποζημίωση.
Θα υπάρξει αποζημίωση και για την πατάτα. Θα πρέπει πρώτα όμως να ληφθούν κάποια στοιχεία. Δηλαδή τα περσινά στοιχεία, τις πωλήσεις και τις τιμές και μόλις ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, δηλαδή μόλις κλείσει αυτή η περίοδος θα δουν ποια είναι η απόκλιση έτσι ώστε να δοθούν από το πακέτο αυτό που είναι για την πανδημία των 150 εκατομμυρίων. Άρα είμαστε σε μία φάση συζήτησης, διερεύνησης, έτσι ώστε να καταλήξουμε πόση είναι αυτή η ζημιά και πιο θα είναι το τελικό ποσό. Είναι ένα καλό νέο διότι οι παραγωγοί της πατάτας έχουν πληγεί, δικαίως φωνάζουν και εγώ από την δική μου την πλευρά πέρα από αυτή την κίνηση προχώρησα και σε άλλες 3, 4 κινήσεις.
Σήμερα ετοιμάσαμε και το φάκελο για το προϊόν γεωργικής ένδειξης, του προϊόντος εδώ για την περιοχή μας, ξεκινήσαμε την Διεπαγγελματική της πατάτας που είναι πολύ σημαντική για να διαπραγματεύονται οι παραγωγοί μας επόμενο διάστημα, επίσης ξεκινήσαμε και ολοκληρώνουμε τις επόμενες ημέρες για την καμπανία να γνωρίζει ο καταναλωτής και να καταναλώνει την Ελληνική πατάτα και όχι την αιγυπτιακή πατάτα και μάλιστα μέσα από αυτή την καμπάνια στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλες τις επιχειρήσεις ότι πρώτα πρέπει, ειδικά σε τέτοιες εποχές όπως η πανδημία, να προηγούνται τα ελληνικά προϊόντα. Έχουμε δρομολογήσει επιπλέον κι άλλα θέματα τα οποία αυτά θα τα πούμε στο επόμενο διάστημα και στην επίσημη ανακοίνωση της περιφέρειας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.
Πατατοπαραγωγός από τον Καρδαμά ο Γιάννης Ευθυμιόπουλος, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την κατάσταση αυτή. “Εμείς κάνουμε ένα πρόγραμμα καλλιέργειας. Δεν το κάνουμε το πρόγραμμα το Μάρτιο που βγήκε η πανδημία, το πρόγραμμα το κάνουμε από το Νοέμβρη, Δεκέμβρη, παραγγέλλουμε τους σπόρους, τα λιπάσματα και γενικότερα κάνουμε τα κουμάντα μας να καλλιεργήσουμε. Νοικιάζουμε χωράφια και κάνουμε σχετικές κινήσεις. Ο κορονοϊός βγήκε το Μάρτιο, και ήρθανε τα πάνω κάτω. Οι αγορές μειώθηκαν, δεν είναι όμως μόνο αυτό, το θέμα είναι με την αιγυπτιακή πατάτα που είναι ένα προϊόν από τρίτη χώρα. Δεν είναι Γερμανία δεν είναι Ιταλία δεν είναι Ολλανδία όπως τους στέλνουμε και μας στέλνουν. Για ποιο λόγο όμως οι πατάτες της Αιγύπτου να μπαίνουν στην αγορά την ελληνική; Ολόκληρα καράβια, πρόσφατα έχουμε ξεφορτώσει τρία καράβια πριν πέντε ημέρες και ήταν εν πλω πέντε καράβια. Εμείς έχουμε κάνει τεράστια έξοδα, υπάρχει μεγάλη υποκατανάλωση, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούσε, το ίδιο ισχύει και με το εμπόριο, έχουμε πάθει ζημιά και φέτος φαίνεται ότι θα είναι η πιο άσχημη χρόνια που έχουμε ζήσει”.
Το μέλος ΟΑΣΗ και γραμματέας αγροτικού συλλόγου Καρδαμά, Σωτήρης Μητσόπουλος, απο την πλευρά του ανέφερε ότι “… ηπατάτα αυτή την περίοδο συντρίβεται από συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα η κυβέρνηση για να κατεβάσει τις τιμές έκανε αθρόα εισαγωγή από την Αίγυπτο, τη στιγμή που δεν είχε βγει ούτε μία κλούβα εδώ από την Ηλεία. Ήξεραν πάρα πολύ καλά τις παραγωγές που έχει η Ηλεία, ήξεραν πάρα πολύ καλά την παραγωγή που έχει η Καλαμάτα όπως και η Αχαΐα. Αυτό ήταν εκτέλεση των παραγωγών της πατάτας, με την εισαγωγή που έκαναν. Φέρνοντας πατάτες από την Αίγυπτο, τρεις συγκεκριμένοι εισαγωγείς, η κυβέρνηση ουσιαστικά πήρε απόφαση να δουλέψει για τα κέρδη τριών εισαγωγών, με αποτέλεσμα να αφήσει απροστάτευτο και τον καταναλωτή αλλά και τον παραγωγό. Οι κύριοι αυτοί έκαναν και ένα ολέθριο λάθος. Εισάγοντας πατάτες έκαναν και επανεξαγωγή είτε ελληνικής πατάτας είτε αιγυπτιακής σε αγορές τις οποίες είχε η Ελλάδα. Αυτό έγινε υποτίθεται για να προστατέψουν τον καταναλωτή και να κατεβάσουν τις τιμές με αποτέλεσμα να εκτελέσουν τον αγρότη. Σήμερα από αυτό το βήμα θα καλέσουμε τους συναδέλφους πατατοπαραγωγός. Ο αγώνας δεν τελείωσε τώρα αρχίζει... Οι αγρότες συντρίβονται. Εκτελούνται! Έρχεται στην πορεία το καρπούζι. Σε 20 μέρες που θα αρχίσει η παραγωγή εδώ, ο κύριος όγκος του καρπουζιού, τότε θα τα δούμε. Δεν πρέπει να μείνει κανείς στο σπίτι, πρέπει να βγούμε να φωνάξουμε γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Όσοι βγάζουν πατάτες, τώρα το γνωρίζουν, χάνουν περίπου τρακόσια ευρώ το στρέμμα. Ζητάμε κι εμείς αναπλήρωση του εισοδήματός μας. Το κοστολόγιο της πατάτας έχει φτάσει γύρω στο χιλιάρικο. Με τέσσερις τόνους το στρέμμα, με 15 και 12 λεπτά, τέσσερα κατοστάρικα δεν τα πιάνεις. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προστατεύσει το εισόδημα των πατατοπαραγωγών και δεν επαιτούμε” είπε χαρακτηριστικά.