Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 12:49

Ανάγκη για άμεσο σχέδιο πραγματικής στήριξης των αγροτών

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Παναγιωτόπουλου

Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών - Δημοτικού συμβούλου Ανδραβίδας - Κυλλήνης

Είναι στον καθένα μας γνωστό, λιγότερο η περισσότερο, ότι έχουμε εισέλθει σε ένα σπιράλ ύφεσης που ακόμα το μέγεθος και τις συνέπειές της απλά τις επικαλούμαστε χωρίς με βεβαιότητα να τις γνωρίζουμε.

Η πανδημία αλλάζει το οικονομικό τοπίο τόσο παγκόσμια όσο και εθνικά. Μια νέα εποχή, με το σοκ του κορωνοϊού, φαίνεται ότι ανατέλλει. Παραδοσιακές νόρμες λειτουργίας της κοινωνίας, με βίαιο τρόπο ανατρέπονται και την θέση τους προσπαθούν να καλύψουν κάθε είδους οδηγίες, περιορισμοί, νέες συμπεριφορές και ίσως μια νέα κουλτούρα ζωής σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Αντίστοιχα στην οικονομία, ως πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας, συντελείται μια άνευ προηγουμένου «αναδιάρθρωση» με πρόβλεψη για συνθήκες που θα ωχριούν μπροστά τους αντίστοιχες των οικονομικών κρίσεων στην σύγχρονη ιστορία.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω τις σκέψεις μου, όπως εγώ ερμηνεύω την νέα πραγματικότητα γενικά, αλλά θα εστιάσω άμεσα στον εναπομείναντα και πληττόμενο παραγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με επίκαιρα στοιχεία, ο πρωτογενής τομέας, οι επιδοτήσεις στήριξης των παραγωγών και η μεταποίηση ανέρχονται συνολικά σε 25 δις ή 11,3% του ΑΕΠ. (Φυτική και ζωική παραγωγή στα 11 δις ή 5,1% του ΑΕΠ, επιδοτήσεις των αγροτών σε 2 δις ή 1% του ΑΕΠ, μεταποίηση σε 12 δις ή 5,2% του ΑΕΠ).

Στο νέο παγκόσμιο τοπίο με την ρήξη της συνέχειας των εφοδιαστικών αλυσίδων που είχε δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για επάρκεια αγαθών, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αυξήσει την συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας εάν στηριχθεί έμπρακτα σήμερα, με στρατηγικό σχέδιο και δράσεις που θα αγγίξουν και τον πιο απομακρυσμένο μικρό παραγωγό.

Αρκεί να γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να πορευτεί η χώρα μόνο με εστίαση στον τουριστικό τομέα που από την φύση του αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό περιβάλλον και πολλές φορές μη εξαρτώμενο από την βούλησή της όπως αυτή την περίοδο. Αρκεί να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι ο πρωτογενής τομέας είναι δομικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας όπου μπορούν πάνω του να κρεμαστούν και να αναπτυχθούν κάθε είδους μορφές του τριτογενούς τομέα.

Βέβαια, αρκεί να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αναλώνεται μόνο στην απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων και άλλων τινών, αγνοώντας στην ουσία την παραγωγική βάση και την προοπτική του Έλληνα αγρότη.

Τέλος, αρκεί να δει συνολικά και όχι αποσπασματικά την στήριξη των παραγωγών.

Για την επιβεβαίωση αυτού, θα αναφέρω την κοινή υπουργική απόφαση στις 20-5-2020 με αριθμ. 626/123515 «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της παραγωγής Ανθέων και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», σύμφωνα με την οποία στο άρθρο 3 αναφέρει:

«Όροι και Ύψος ενίσχυσης στον τομέα παραγωγής ανθέων

Το ύψος του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

- σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας και άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου και

- σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων), ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου».

Ουσιαστικά μιλούμε για οικονομική στήριξη 10,1 εκατ. € και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό διαμέσου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).

Εκτιμώ ότι και η ανθοπαραγωγή, όπου το 50% βρίσκεται στην Αττική, είναι σημαντική αλλά εξίσου μείζονος σημασίας είναι τόσα άλλα προϊόντα και παραγωγοί που δεν έχει γίνει ουσιαστικός λόγος στήριξης μέχρι σήμερα.

Υπάρχει τεράστιο κενό και άμεσες ανάγκες ρευστότητας σε όλους τους τομείς του αγροτικού κόσμου που εξαρτάται από την κάλυψή του η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η συζήτηση για παραγωγικό μοντέλο που θα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε κρίσεις, δεν μπορεί παρά να θέτει στο επίκεντρο τον Έλληνα αγρότη – παραγωγό.
Τέλος,
Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε επανεκκίνηση της οικονομίας και της ζωής με επικοινωνιακούς χειρισμούς και αποσπασματικές κρατικές ενισχύσεις χωρίς τεκμηρίωση της ανάγκης σε συνολικό σχεδιασμό. Ο χρόνος τελειώνει και μαζί του τελειώνει και η αντοχή του Έλληνα αγρότη.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 13:53

Σχετικά Άρθρα

  • ΠΑΣΟΚ: Σε αυτή τη μεγάλη μάχη της κοινωνίας υπάρχει ελπίδα
    ΠΑΣΟΚ: Σε αυτή τη μεγάλη μάχη της κοινωνίας υπάρχει ελπίδα

    Με αφορμή δημοσιεύματα για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ο Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, δήλωσε:

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου, ως ενεργός πολίτης του νομού Ηλείας, στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα του τόπου μας, πάντα θεωρούσα και διατηρώ τη θέση αυτή, ότι η πολιτική επινοήθηκε για να υπηρετεί τον Άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Χωρίς εκπτώσεις στις θέσεις μου, πορεύτηκα και θα συνεχίσω αυτή την πορεία, πέραν από μίζερες και μικροπολιτικές αντιλήψεις, με γνώμονα την προσωπική μου θεώρηση περί προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο ανεξαρτήτου ρόλου και ιδιότητας. Ιδιαίτερα όμως, αυτήν τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο, θα επιμείνω στις αρχές και τη θέση μου, για την ανάγκη ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής, ως ενεργός πολίτης.

    Ζούμε σε τόπο προικισμένο από τη φύση και την ιστορία. Σε τόπο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού και συνάμα, μοναδικά παραγωγικό. Σε τόπο όμως, που διαρκώς αδικείται και υποβαθμίζεται, με υπαιτιότητα της πολιτικής αλλά και της θεσμικής έκφρασης όλων ημών.

    Βλέπω από κοντά, όπως όλοι οι πολίτες, τις υπηρεσίες υγείας της Ηλείας να παραπαίουν και το κοινωνικό αγαθό της υγείας να δίνεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα αποκλείοντας την πρόσβαση στην πλειοψηφία των συμπολιτών.

    Νιώθω την καθημερινή αγωνία των αγροτών για επιβίωση μέσα στην αιχμαλωσία των αδιεξόδων της μοναξιάς τους.

    Αφουγκράζομαι την απελπισία των μικρομεσαίων επαγγελματιών που αδυνατούν να διαχειριστούν την ανέχεια και τα δυσβάστακτα χρέη χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

    Νιώθω οργισμένος για την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αντί να ενισχύσει, όπως κάνει σε άλλους νομούς, τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσο και αν προσπάθησα να το αποτρέψω, νιώθω υπεύθυνος, παραφράζοντας τον μεγάλο Καζαντζάκη, που ίσως δεν έκανα και κάτι ακόμα για να αλλάξω την πορεία των γεγονότων.

    Διακρίνω στα μάτια των Ηλείων φοιτητών μου, στα αμφιθέατρα της Πάτρας, τον προβληματισμό, την έλλειψη προοπτικής στον γενέθλιο τόπο και την αναζήτηση μιας νέας μοίρας εκτός Ηλείας.

    Αρνούμαι να δεχθώ την καταδίκη της νέας γενιάς στην ανεργία, στην ανυπαρξία ευκαιριών και στην έλλειψη ελπίδας για ζωή στον τόπο τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε τοπική, ίσως και εθνική τηρουμένων των αναλογιών, οδυνηρή κοινωνική αποδυνάμωση.

    Αναρωτιέμαι γιατί η ουσία της πολιτικής στην Ηλεία έφθασε να ταυτίζεται με την πλήρη απουσία της.

    Στέκομαι συνειδητά απέναντι στα λόγια που εμφαντικά γίνονται παχυλές υποσχέσεις στις προεκλογικές περιόδους χωρίς μετεκλογικό αντίκρισμα.

    Θλίβομαι για την «Ολυμπιακή Γη» που την κατάντησαν παρία και γκρίζα ζώνη ζωής.

    Ποιος μπορεί να παραβλέψει όλα αυτά που μας πληγώνουν ως κοινωνία;

    Το μέλλον, όμως, δεν το περιμένουμε, αλλά το σχεδιάζουμε με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και όραμα, ανατρέποντας την παθογένεια του παρόντος γιατί το αδικαίωτο της Ηλείας δεν πετιέται στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

    Για όλα αυτά αγωνίζομαι, όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μου. Ο αγώνας για την Ηλεία που έχω στο μυαλό μου, όπως η πλειονότητα των συμπολιτών μου, δεν εξαντλείται για μια θέση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο. Θα ήταν λίαν επιεικώς «ύβρις».

    Χωρίς δεύτερες σκέψεις έχω επιλέξει να συμβάλλω στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για μια νέα πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία στο προσκήνιο.

    Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με επίκαιρες τις διαχρονικές αξίες και ορίζουσες του πατριωτισμού, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της προσήλωσης στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, αποτελούν την ιδεολογική βάση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πολιτική του παράδοση αλλά και τη νέα πορεία του με την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη.

    Σε αυτό το πλαίσιο του συλλογισμού μου, είχα θέσει τον εαυτό μου, ως ενεργό πολίτη και ως μέλος της Κ.Π.Ε, στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ, σε επικοινωνία μου προ λίγων μηνών με τον Γραμματέα της Κ.Π.Ε Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Πρόεδρο της επιτροπής ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη.

    Δεν υπέβαλλα ποτέ αίτηση υποψηφιότητας για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Σέβομαι τις διαδικασίες, αλλά ερμηνεύω την πολιτική ως δυναμική κοινωνική διαδικασία και «ιστορία εν δράσει» και όχι ως υπηρεσιακή διοικητική λειτουργία. Έναν διαρκή αγώνα αλλαγής που τον χαρακτηρίζουν οι ανατροπές σε κάθε τι που κρατά τους πολίτες και την κοινωνία στο περιθώριο.

    Δεν αναζήτησα «στασίδι» συγκυριακά μεταλλασσόμενος των πολιτικών μου θέσεων ως δυνητικά αρεστός της κάθε εξουσίας. Χωρίς δυσκολία έχω επιλέξει το «εμείς» και όχι το «εγώ». Εδώ είναι ίσως που ο δρόμος δυσκολεύει για κάποιους.

    Στην κρίσιμη μάχη των επικείμενων εκλογών, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ως ενεργός πολίτης και ως μέλος της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ για μια νέα αλλαγή, για ισχυρό ΠΑΣΟΚ και για μια Ηλεία που δικαιούται μερίδιο στην ευημερία και τη ζωή.

    Θα συνεχίσω, ως απλός Ηλείος πολίτης, μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους φίλους και τα μέλη, μαζί με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, τον Αριστομένη Χρόνη, τον Μισέλ Αμπού Χάντμπα, τον Κώστα Τσεριώνη, τη Νίκη Κοκκαλιάρη, εφόσον ήδη έχουν ενημερωθεί για την συμμετοχή τους ως υποψήφιοι και τις άλλες δύο συμπολίτισσες που θα συμπεριληφθούν ως υποψήφιες, να δίνω καθημερινά τον αγώνα μου για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών που έρχονται.

    Είναι η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να συνθέσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις προχωρώντας με αυτοπεποίθηση μπροστά. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη της κοινωνίας υπάρχει ελπίδα.

    Με τις καλύτερες ευχές μου
    Καλή Πρωτοχρονιά
    Παναγιωτόπουλος Γιώργος
    Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
    Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης
    Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ/Τομέας Παιδείας

  • Παναγιωτόπουλος: Δεν αρμόζουν οι φιέστες για το διαρκές έγκλημα του δρόμου
    Παναγιωτόπουλος: Δεν αρμόζουν οι φιέστες για το διαρκές έγκλημα του δρόμου

    Μετριοπάθεια και συγνώμη ευθύνης, χρειάζεται

    Είναι γνώριμο χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής του τόπου, η κάθε είδους φιέστα που φιλοδοξεί να διαμορφώσει πολιτική δράση εναρμονισμένη όχι με τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως καταγράφονται στο μυαλό του πολίτη, αλλά με προσδοκία τις ανάγκες και την ωφέλεια του κατά περίπτωση, πολιτικού κόμματος.

    Δεν είναι πρώτη φορά που «εγκαινιάζεται» ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο. Ο δρόμος Πατρών Πύργου.

    Στο βωμό της πολιτικής επικοινωνίας και της αποκόμισης της ανάλογης υπεραξίας, οι πολίτες βλέπουν πάλι το ίδιο έργο, ως θεατές.

    Ένας δρόμος θανάτου, που στοίχισε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, την ζωή τους.

    Ένας δρόμος που σε κάθε του μέτρο, φωτίζεται από τα εικονοστάσια των ψυχών αδικοχαμένων ανθρώπων, θυσιασμένων στο βωμό της χρόνιας απραξίας και αδιαφορίας της πολιτείας και των εκπροσώπων της.

    Η κοινωνία ζει ένα καθημερινό προσκλητήριο θανάτου και διαρκώς αναζητά το γιατί.

    Δεν θα επικαλεστώ το «διαρκές έγκλημα» που βαραίνει το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα τους ασκήσαντες εξουσία.

    Θα επικαλεστώ όμως την ανάληψη ευθύνης που παραμένει στα αζήτητα από την ευνομούμενη πολιτεία.

    Δεν γράφω για να μειώσω την αξία, της πιθανής υλοποίησης του έργου.

    Ζητώ όμως να σεβαστούν τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, να σταθούν με μετριοπάθεια όπως αρμόζει στο χρέος τους. Δεν αρμόζουν οι φιέστες και ο λαϊκισμός.

    Αξιοπιστία και πολιτική ευθύνη χρειάζεται. Αυτές είναι κάποιες από τις αρετές, για την πολιτική.

    Μετριοπάθεια και σεβασμός σε όλους μας.

    Παραπέμπω δε, στην πλούσια παρακαταθήκη του Θουκυδίδη και στην φιλοσοφική προσέγγιση του Αριστοτέλη ως ιστορική αναφορά, που ίσως βοηθήσει, μιας και ζούμε σε περίοδο κρίσης.

    Οι δεκαετίες που χάθηκαν και μαζί τους χάθηκαν συνάνθρωποί μας, επιζητούν από τους κυβερνώντες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, με αφορμή την επίσκεψή του στο νομό μας , ένα μεγάλο «συγνώμη ευθύνης».

    Αυτό θα ωφελούσε και όχι οι κάθε είδους τυμπανοκρουσίες της επικοινωνίας για κομματικό όφελος.

    Παναγιωτόπουλος Γιώργος

    Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

    Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παναγιωτόπουλος: Πρόταση για 110 εισακτέους στο Τμήμα Μουσειολογίας
    Παναγιωτόπουλος: Πρόταση για 110 εισακτέους στο Τμήμα Μουσειολογίας

    Πρόταση για 110 εισακτέους στο Τμήμα Μουσειολογίας κατέθεσε ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

    Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

    "Είναι γνωστό ότι την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας , το τμήμα Μουσειολογίας δε συμπεριλήφθηκε στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αποτέλεσμα να μην έχει εισακτέους. Αυτό συνέβη λόγω της βούλησης της κυβέρνησης να κλείσει το τμήμα συγχωνεύοντάς το με το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Αγρινίου. Αυτή την περίοδο το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα λειτουργούντα τμήματα των Πανεπιστημίων, να προτείνουν αριθμό εισακτέων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Στα πλαίσια αυτού και γνωρίζοντας ότι το τμήμα Μουσειολογίας λειτουργεί δια ζώσης και απρόσκοπτα, ο Πρόεδρος του Τμήματος έστειλε αρμοδίως αίτημα για να συμπεριληφθούν στο νέο μηχανογραφικό δελτίο 110 εισακτέοι.

    Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα, υπό την αίρεση βέβαια, της βούλησης της κυβέρνησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τμήμα Μουσειολογίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος έχει πλήρη κάλυψη με διδάσκοντες –κατόπιν ενεργειών της Πρυτανικής αρχής του πανεπιστημίου Πατρών- των μαθημάτων που επιστημονικά έχει την ευθύνη, δηλαδή του προγράμματος σπουδών του τμήματος Μουσειολογίας και του προγράμματος σπουδών του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα το τμήμα ολοκλήρωσε με επιτυχία εξετάσεις, σε έναν πρωτοφανή αριθμό, που ξεπερνούσαν τα 150 μαθήματα, ικανοποιώντας έτσι απαιτήσεις φοιτητών της εξεταστικής περιόδου και επί πτυχίω φοιτητών.

    Σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας, Παναγιωτόπουλος Γεώργιος, Αν. Καθηγητής, δήλωσε: Απέστειλα σήμερα αίτημα για 110 εισακτέους στο τμήμα Μουσειολογίας για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ουσιαστικά, έφερα στο προσκήνιο το αίτημα για επανένταξη του τμήματος στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Σήμερα, το τμήμα λειτουργεί με προσπάθειες των διδασκόντων που μας διέθεσε από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μπούρας, καλύπτοντας τις ανάγκες του τμήματος προς όφελος των φοιτητών.

    Προχώρησα λοιπόν στο αίτημα για αριθμό εισακτέων διότι το τμήμα υφίσταται, λειτουργεί και είναι ευθύνη της πολιτείας η περαιτέρω τύχη του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος ή προεδρικό διάταγμα που να είναι σε ισχύ και να μου απαγορεύει να προτείνω εισακτέους για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Να αναφέρω δε, ότι ολοκληρώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η διαδικασία κάλυψης δύο θέσεων μόνιμων μελών ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, που θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την πιθανή βιωσιμότητά του.

    Πίστευα και πιστεύω ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και χαμένες υποθέσεις υπάρχουν μόνο εκείνες που εγκαταλείπουμε".

  • Ανοικτή επιστολή Παναγιωτόπουλου σε Μητσοτάκη: Σας καλωσορίζω στην «Ολυμπιακή Γη»
    Ανοικτή επιστολή Παναγιωτόπουλου σε Μητσοτάκη: Σας καλωσορίζω στην «Ολυμπιακή Γη»

    Με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη ο αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτόπουλος τον καλωσορίζει στην Ολυμπιακή γη και του παραθέτει τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν το νομό Ηλείας εδώ και χρόνια.

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Ο Νομός Ηλείας βιώνει επί δεκαετίες την αδιαφορία και απαξίωση της πολιτείας. Είναι στην σκέψη και τα χείλη των πολιτών, η αγανάκτηση και η οργή, για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και περιορίζουν ασφυκτικά την ποιότητα ζωής αλλά και ανάπτυξης μιας κοινωνίας 200 χιλιάδων πολιτών.

    Οι ευθύνες διαχρονικές.

    Ένας τόπος που αποτελεί πεδίο για αξιοποίηση, δύο εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, του πολιτισμού (τριτογενούς τομέα) και γεωργικής παραγωγής (πρωτογενούς τομέα), ζει έναν ιδιότυπο αποκλεισμό, καταδικάζοντας το παρόν αλλά και το μέλλον ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
    Ένας τόπος που αποτελεί τον «ομφαλό» της γης, μιας και παραπέμπει σε οικουμενικό συμβολισμό ως «Ολυμπιακή Γη», αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως «παρίας» της χώρας.

    Ένας νομός (η Ολυμπιακή Γη) που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα αποτελούσε εθνικό αφήγημα και αιχμή του δόρατος της χώρας και του Ελληνισμού, μιας εθνικής και συνάμα πατριωτικής πολιτικής, αγνοείται προκλητικά και εθνικά επιζήμια.

    Ένας νομός που ερμηνεύεται – χαρακτηρίζεται προσβλητικά, ως «καρπερός οπωρώνας» και «δοξασμένος ερειπιώνας», σε κάθε προσπάθειά του να διεκδικήσει την, τουλάχιστον ισότιμη, συμμετοχή στο εθνικό ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

    Ένας νομός όπου έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος και εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, περιπαίζεται με δηλώσεις και επικοινωνιακά παραισθησιογόνα.

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Κρίνω σκόπιμο να απευθυνθώ δημόσια στον Πρωθυπουργό της χώρας ως πολίτης, εκτιμώντας ότι εκφράζω την απογοήτευση και αγωνία των Ηλείων συμπολιτών μου, θέτοντας ταυτόχρονα μερικά καίρια ζητήματα που συνθέτουν την ζοφερή πραγματικότητα του τόπου. Της Ολυμπιακής Γης.

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Δρόμος Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα
    - Γιατί συνεχίζεται και αυξάνεται η λίστα των νεκρών και τροφοδοτείται η εκατόμβη θυμάτων;
    - Γιατί παραμένει αποκλεισμένος ο τόπος από τον κορμό της χώρας με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες;
    - Γιατί απουσιάζουν οι συνδυαστικές μεταφορές που θα τροφοδοτούσαν με δυναμική εξωστρέφειας και οικονομικής μεγέθυνσης τον παραγωγικό ιστό του νομού;

    Υπηρεσίες Υγείας
    - Γιατί το πρωτοβάθμιο δίκτυο υγείας (κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία) παραπέμπει σε προσφορά υπηρεσιών τριτοκοσμικού περιβάλλοντος λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού;
    - Γιατί το δευτεροβάθμιο δίκτυο υγείας (Νοσοκομεία) προσομοιάζει με προθαλάμους θανάτου, λόγω αδυναμίας κάλυψης των υγειονομικών αναγκών από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, παρόλη την προσπάθεια των ελάχιστων υπηρετούντων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο πανδημίας; Για ΜΕΘ βέβαια ούτε λόγος.
    - Γιατί καταδικάστηκε η Ηλεία σε υγειονομική απομόνωση και οι πολίτες σε διαρκή κίνδυνο;

    Αγροτικός Τομέας
    - Γιατί ένας νευραλγικός τομέας, της εναπομείνασας παραγωγικής βάσης της χώρας, παραμένει απροστάτευτος;
    - Γιατί δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών λόγω των συνεπειών της πανδημίας;
    - Γιατί το μεγαλύτερο ίσως έργο υποδομής και ανάπτυξης του νομού, το αρδευτικό δίκτυο Πηνειού και Αλφειού, καταρρέει με τραγικές επιπτώσεις, οικονομικές, αναπτυξιακές , περιβαλλοντικές κ.ά ;

    Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
    - Γιατί τέθηκε βίαια και αναιτιολόγητα εκτός ακαδημαϊκού χάρτη, ο μοναδικός νομός στην χώρα, χωρίς ύπαρξη καμιάς, καθολικά εξελισσόμενης, μεταρρύθμισης στην αρχιτεκτονική του ακαδημαϊκού χάρτη και χωρίς αναμονή εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;
    - Γιατί είναι ο μοναδικός νομός που στερείται πλέον, με απόφαση της πολιτείας, τα πλεονεκτήματα και την δυναμική, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, που διαχέει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
    - Γιατί η Ολυμπιακή Γη δεν αποτελεί εθνικό αφήγημα ως Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού;

    Παραλιακό Μέτωπο – Τουρισμός
    - Γιατί παραμένει εντέχνως, ασαφούς χρήσης και αιχμάλωτη στην αδράνεια και την κάθε είδους υποβάθμιση, η πλεονεκτούσα περιοχή του παραλιακού τόξου, ενώ συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά στην χώρα, για αξιοποίηση με ταυτόχρονη περιβαλλοντική προστασία;
    - Γιατί ο νομός αποτελεί γκρίζα ζώνη για ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας;
    - Γιατί αποκλείεται από τους τουριστικούς προορισμούς αν και διαθέτει το πλέον διεθνώς αναγνωρίσιμο όνομα της Ολυμπιακής Γης (Αρχαία Ολυμπία);

    Πολιτισμός
    - Γιατί η εθνική κληρονομιά της Ολυμπιακής Γης, με ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα, δεν τίθεται σε προτεραιότητα εθνικής στρατηγικής;
    - Γιατί, πρωτίστως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα, ο ναός Επικούρειου Απόλλωνα, το Κάστρο Χλεμούτσι και άλλοι εξέχοντες χώροι παγκόσμιας πολιτιστικής αναφοράς τείνουν να συνθέσουν εικόνα παρακμάζουσας και εκπτωτικής εθνικής ευθύνης;

    Πυρόπληκτες περιοχές
    - Γιατί οι πληγείσες περιοχές ακόμα αναμένουν δράσεις αποκατάστασης;
    - Γιατί οι πληγέντες συμπολίτες μου παρακαλούν για την αυτονόητη και έγκαιρη υποστήριξη από την πολιτεία;
    - Γιατί μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή πρέπει να παραμένει καμένη γη;

    Τοπική Οικονομία
    - Γιατί στερείται το οξυγόνο των ευκαιριών, από τα παραπάνω, ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας κάθε χώρου, ο αγρότης , ο εργαζόμενος και κάθε νέος που επιθυμεί να ζήσει στον τόπο του;

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Σας είναι γνωστό ότι είμαστε στο σταυροδρόμι των επιλογών ως κοινωνία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που την χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα.

    Επιπλέον, μια βασική αρχή στην πολιτική, όπως εγώ ερμηνεύω, για να δημιουργήσει απτά αποτελέσματα και να καταστεί ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο, μιας και από εκεί αντλεί την νομιμοποίησή της και εκεί αναφέρεται, είναι ο μετασχηματισμός των λόγων και κάθε είδους δηλώσεων δημόσιας ακρόασης, σε σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση. Είναι αυτό που λαός ονοματοδοτεί, κατά περιόδους, ως «πατριωτισμό, ευθύνη, αξιοπιστία, ικανότητα, αποτελεσματικότητα» και το συνδέει με την ελπίδα για προοπτική ανάπτυξης και βελτίωσης του τόπου του.

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Η παρούσα δημόσια επιστολή μου δεν υπαγορεύεται από χαμηλά ένστικτα κομματικών ή άλλων αφετηριών.
    Φιλοδοξεί απλώς να προστεθεί, στις φωνές αγανάκτησης και αγωνίας αλλά και στα όνειρα των συμπολιτών μου, για μια νέα αφετηρία ζωής στον τόπο μας.

    Σας καλωσορίζω στην «Ολυμπιακή Γη».

    Με τιμή στον Πρωθυπουργό της χώρας

    Λεχαινά 10/11/2021

    Παναγιωτόπουλος Γιώργος
    Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
    Κάτοικος Λεχαινών Ηλείας"

  • Συνάντηση Νικολούτσου - Παναγιωτόπουλου ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους
    Συνάντηση Νικολούτσου - Παναγιωτόπουλου ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους

    Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας με τον Πρόεδρο του Τμήματος Μουσειολογίας ενόψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

    Κοινή συνάντηση εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία θα ξεκινήσει με δια ζώσης διδασκαλία, είχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας, κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επιδεικνύοντας για ακόμα μια φορά εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για το μέλλον της ακαδημαϊκής κοινότητας του νομού.

    Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης, η οποία διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Παναγιωτόπουλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας ενημερώθηκε για τα ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω στήριξης από τους θεσμικούς και τους παραγωγικούς φορείς της Ηλείας, αντάλλαξε απόψεις για κοινά σχέδια δράσης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική του τμήματος και, ως εκ τούτου, τις όποιες πιθανότητες διάσωσής του, δεσμεύτηκε δε, πως το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να βρίσκεται στις επάλξεις των προσπαθειών για τη διατήρηση της ακαδημαϊκής κοινότητα στον Πύργο.

    Κοινό συμπέρασμα της συνάντησης των δύο προέδρων αποτέλεσε η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και επίτευξης κατάλληλου συντονισμού, με την συμμετοχή όλων των τοπικών θεσμικών φορέων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Απάντηση Π. Αντωνακόπουλου στην επιστολή - πρόσκληση του πρόεδρου του τμήματος Μουσειολογίας Γ. Παναγιωτόπουλου
    Απάντηση Π. Αντωνακόπουλου στην επιστολή - πρόσκληση του πρόεδρου του τμήματος Μουσειολογίας Γ. Παναγιωτόπουλου

    Θετική και άμεση είναι η απάντηση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου στην επιστολή-πρόσκληση του πρόεδρου του τμήματος Μουσειολογίας Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

    Ως γνωστό, ο κ. Παναγιωτόπουλος απέστειλε επιστολή όπου ζητά συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύργου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του τμήματος στον Πύργου, να συζητηθούν ζητήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυσή τους αλλά και η πιθανή ανάπτυξη του τμήματος με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία του.

    Ο κ. Αντωνακόπουλος, απαντά θετικά στην πρόσκληση, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα για άλλη μια φορά το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών για το πεισματικό «λουκέτο» στα Πανεπιστημιακά Τμήμα της Ηλείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η πρόταση που υπέβαλε τότε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας διαψεύστηκε παταγωδώς. Κι αυτό ήταν κάτι που εμείς το τονίζαμε συνεχώς κι εγκαίρως.

    Απλά, σε μας δεν έδωσαν το δικαίωμα να δούμε τη βιωσιμότητα του Τμήματος Μουσειολογίας. Αποφάσισαν από μόνοι τους νωρίτερα, μόνο που τους…ξέφυγαν αρκετά τμήματα του Πανεπιστημίου όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων και εισαγωγής φοιτητών. Ουσιαστικά η προβλεψιμότητά τους αφορούσε μόνο την Ηλεία, κάτι που τελικά μάλλον μεταφράζεται σε …φόβο τους, ότι το τμήμα είναι στην πραγματικότητα και βιώσιμο και ανταγωνιστικό».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ύστατη μάχη για την διάσωση της Μουσειολογίας
    Ύστατη μάχη για την διάσωση της Μουσειολογίας

    Την πιθανότητα διάσωσης του τμήματος Μουσειολογίας διαβλέπει ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος μέσα από συνέργειες των τοπικών φορέων και τον κατάλληλο συντονισμό. Μάλιστα σε επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο απευθύνει κάλεσμα ώστε να συζητήσουν από κοινού τις δυνατότητες που υπάρχουν και μια κρυφή ελπίδα για να παραμείνει ζωντανό το τμήμα Μουσειολογίας, το οποίο συνεχίζει χωρίς νέους εισακτέους τη λειτουργία του και το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στον Πύργο.

    Στην επιστολή προς τους τρεις προαναφερθέντες αιρετούς αναφέρει τα εξής:

    “Σας γνωρίζω ότι το Τμήμα Μουσειολογίας συνεχίζει την λειτουργία του για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Σας είναι γνωστό ότι συνεχίζεται και η μεταβατική λειτουργία του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με ευθύνη του εν λόγω τμήματος.

    Η ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με δια ζώσης διδασκαλία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πολιτείας.

    Επιπλέον σας είναι γνωστές οι εξελίξεις για την «τύχη» του τμήματος, όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν από την βούληση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας με το υπό επεξεργασία προεδρικό διάταγμα που εμπεριέχει μεταξύ άλλων, την παραμονή και λειτουργία του τμήματος έως 31 – 8 – 2022 στον Πύργο.

    Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την ακαδημαϊκή κοινότητα του νομού και συγκεκριμένα του Πύργου,
    θα σας παρακαλέσω, για πιθανή, περαιτέρω υποστήριξη για το νέο ακαδημαϊκό έτος που αρχίζει 1 Οκτωβρίου 2021.

    Η επικοινωνία μου αυτή μαζί σας, εντάσσεται στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης ακαδημαϊκών συνθηκών και ανάλογου περιβάλλοντος για τους φοιτητές μας.

    Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, σήμερα, με αφορμή και τις εξελίξεις περί αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη σε σχέση με τον νομό Ηλείας, καθίσταται για πολλοστή φορά θα έλεγα, αναγκαίος.

    …Θα σας παρακαλούσα σε συνάντηση, εφόσον ο χρόνος και οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν και αν σας είναι εύκολο στο χώρο του τμήματος, έτσι ώστε να ενημερωθείτε από πλευράς μου και να συζητήσουμε ζητήματα που ίσως μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους αλλά και σε πιθανή ανάπτυξη δυναμικής του τμήματος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία του”.

    Σε δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως “… παρακάλεσα με επιστολή μου, για κοινή συνάντηση τους κυρίους Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας , Δήμαρχο Πύργου και Πρόεδρο Επιμελητηρίου, με θέμα την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και την λειτουργία του τμήματος Μουσειολογίας γνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου, λόγω της επικείμενης έκδοσης του Προεδρικού διατάγματος αλλά και της δια ζώσης λειτουργίας του τμήματος.

    Η παράκλησή μου για κοινή συνάντηση, εκτιμώ ότι προκύπτει από την ανάγκη μια κοινής αντιμετώπισης των θεμάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με το τμήμα. Σεβόμενος, τον διακριτό ρόλο των θεσμών και την αγωνία τους για την τύχη του τμήματος, θεωρώ ότι, μέσα από τον συντονισμό όλων των φορέων θα διασφαλιστεί η δια ζώσης λειτουργία του τμήματος και πιθανόν η διεκδίκηση της παραμονής του τόπου μας, στον ακαδημαϊκό χάρτη.

    Είμαι βέβαιος ότι, ανεξάρτητα της πιθανής ή όχι, κοινής συνάντησης, όλοι οι φορείς προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την ακαδημαϊκή κοινότητα στον Πύργο. Σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου με ότι δυνάμεις διαθέτω, αναγνωρίζοντας την ανάγκη του τόπου μου και σε αυτόν τον τομέα” σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

  • Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με Γ. Παναγιωτόπουλο και Ν. Γιαννάρου
    Δήμος Πύργου: Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με Γ. Παναγιωτόπουλο και Ν. Γιαννάρου
    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Αναπληρωτή προέδρου του Τμήματος.

    Ο οποίος του παρέθεσε όλα τα στοιχεία σε αντιδιαστολή με την ανεξήγητη φαινομενικά επιμονή να καταργήσει το Τμήμα Μουσειολογίας και μάλιστα ως επιστέγασμα όλων αυτών τον ενημέρωσε για την ολοκληρωμένη κι επικαιροποιημένη πρόταση του για δημιουργία Ολυμπιακής Σχολής AEI στην Ηλεία (που μεταξύ άλλων περιλμαβάνει και ίδρυση Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών στον Πύργο), ως μέρος του Πανεπιστημίου Πατρών. Που ψευδόμενη η κυβέρνηση ότι «δεν υπάρχει καμιά άλλη πρόταση» δεν έκανε κι ούτε κάνει καμιά αναφορά σε αυτήν.

    panagiotopoulos tsipras2

    Την οποία αυτή πρόταση – μελέτη όπως ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα κι ο παρόντας στη συνάντηση αυτή, Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος έχει αποστείλει και ο Δήμος Πύργου (επίσης προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και προς τον Υφυπουργό κ. Συρίγο), ως μια ακόμα ένδειξη της αποδοχής και στήριξης αυτής. Μια πρόταση, υπενθυμίζεται, που ήδη στην αρχική της μορφή έχει υιοθετηθεί από τους φορείς της πόλης σε παλιότερη ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Πύργου, όπου την είχε παρουσιάσει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    tsipras giannarou

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση με τους αιρετούς του Νομού, είχε συνάντηση και με την κ. Νίκη Γιαννάρου η οποία τον ενημέρωσε εκτενώς για όλους τους αγώνες και τις ενέργειες που έχει κάνει κι η ίδια προσωπικά, αλλά κι άλλοι γονείς σπουδαστών, για την λειτουργία και παραμονή του Τμήματος στον Πύργο. Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, η κ. Γιαννάρου επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν θα δεχθώ εξαιτίας οποιασδήποτε κακής κι αστήρικτης απόφασης της πολιτείας, το παιδί μου να μην μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές και να μην πάρει το πτυχίο του»…

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ