Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 10:02

Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ο οινοποιητικός κλάδος

Γράφτηκε από τον

Ο αδιάθετος όγκος κρασιού στα οινοποιεία εμπόδιο για τον νέο τρύγο

«Κουίζ» για δυνατούς λύτες είναι η επόμενη μέρα στον αμπελοοινικό κλάδο μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ένας τομέας που δοκιμάστηκε αρκετά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ο χώρος της εστίασης, των ξενοδοχείων αλλά και των εξαγωγών ουσιαστικά έχουν «παγώσει».

Αποτέλεσμα ήταν η καθετή πτώση των πωλήσεων για τους συνεταιρισμούς αλλά και τα ιδιωτικά οινοποιεία καθώς τα μόνα σημεία όπου μπορούσαν να διαθέσουν το προϊόν τους ήταν τα σούπερ μάρκετ. Σημεία που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων.

«Η πτώση των πωλήσεων στα οινοποιεία φτάνει το 60%-90%» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.), Παρασκευάς Κορδοπάτης εξηγώντας ότι «εφόσον ο χώρος της εστίασης και των ξενοδοχείων είναι κλειστός εκεί οι πωλήσεις έχουν πάψει. Συνεπώς η μείωση του τζίρου είναι ανάλογη. Δεν υπήρξε αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου».

Πέρα από την πτώση του τζίρου το «πάγωμα» της αγοράς όλους αυτούς τους μήνες έχει προκαλέσει και ένα επιπλέον πρόβλημα: το μεγάλο απόθεμα κρασιού. «Υπάρχουν αποθέματα, τα αδιάθετα από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο» σημείωσε ο κ. Κορδοπάτης με τον ίδιο να περιμένει την έναρξη της τουριστικής περιόδου μήπως και καταφέρει να εκτονωθεί η όλη κατάσταση. Αν και «είμαστε επιφυλακτικοί για το πόσο θα δώσει διέξοδο», τόνισε.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η καλή παραγωγή που προβλέπεται να έχει η οινοποιητική χρονιά. «Η εικόνα, τόσο των καλών καιρικών συνθηκών όσο και του κύκλου των αμπελιών δείχνει ότι θα έχουμε γενναιόδωρη παραγωγή» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορδοπάτης.

Πράσινος τρύγος, απόσταξη και ιδιωτική αποθεματοποίηση

Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις η οινοποιητική χρονιά στη χώρα μας θα αγγίζει, σε όγκο, τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL), προσθέτοντας έτσι επιπλέον ποσότητα, στην ήδη υπάρχουσα.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φύγει ένας όγκος κρασιού από τα οινοποιεία ο οποίος θα δημιουργήσει πρόβλημα υπερπροσφοράς μετά τον νέο τρύγο ενώ θα δημιουργήσει και πρόβλημα στην αποθήκευση» είπε ο κ. Κορδοπάτης.

Πρόβλημα που όμως δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν στην οποία διατυπώνει την πρόταση για απόσταξη με 25 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και ιδιωτική αποθεματοποίηση με 0,02 ευρώ την ημέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, με τον επικεφαλής να μη ζητά μόνο ένα ρυθμιστικό πράσινο φως, αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις.

«Ως μέτρο η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι επιλέξιμη» ανέφερε ο κ. Κορδοπάτης αλλά «οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν έχει επιλεγεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι τα άλλα μέτρα είναι πιο κρίσιμα, όπως ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη» σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. με την κρίση που δημιουργεί η Covid-19, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα ευρωπαϊκών κρασιών βρίσκονται σήμερα σε πλεόνασμα.

Άτολμη και αναποτελεσματική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον οινοποιητικό κλάδο εμφανίστηκε ο κ. Κορδοπάτης. «Στις 30 Απριλίου η Ε.Ε. μας είπε πως ό,τι δεν έχουμε διαθέσει προς πώληση μπορούμε να τα διαθέσουμε στην απόσταξη, στον πράσινο τρύγο, αποθεματοποίηση» είπε ο διευθυντής της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. τονίζοντας όμως ότι «αυτά τα κονδύλια δεν είναι πολλά».

Όπως τονίστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέτρο αυτό στοχεύει στη διάθεση αποθεματοποιημένων ποσοτήτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Στην Ελλάδα μπορεί να διατεθούν περί τα 6-7 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Κορδοπάτης, ενώ όπως σημείωσε δόθηκε το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν με εθνικά χρήματα αυτές τις δράσεις, κάτι που προ κορονοϊού ήταν αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μιας και οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κονδύλια τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες οινοπαραγωγοί προκειμένου να προβούν στις παραπάνω ενέργειες δεν θα ξεπεράσουν τα 16-17 εκατ. ευρώ. «Θα είναι αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα εάν έχουμε χαμηλό προϋπολογισμό» παρατήρησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορδοπάτης σημειώνοντας ότι «δεν αρκούν για αποζημίωση καθώς ο οινοποιός θα κληθεί να αποστάξει με 30-40 λεπτά το λίτρο για τις καλές ποιότητες του κρασιού, κάτι το οποίος είναι απαγορευτικό καθώς θα το κάνει με ζημιά».

«Καλοδεχούμενη η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους μικρούς οινοπαραγωγούς αλλά δε φτάνει»

Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια που έκανε ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων σχετικά με την επιστροφή του προκαταβληθέντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων στα μικρά οινοποιεία για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση.

Την εν λόγω απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος προ ημερών σημειώνοντας ότι «βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας».

Από τη μεριά του ο κ. Κορδοπάτης επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για λίγα λεφτά» για να συμπληρώσει: «Όμως, για τους μικρούς οινοποιούς ακόμη και τα 500 ή και τα 1.000 ευρώ είναι υπόθεση».

Όπως υπογράμμισε, μεγάλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει στα οινοποιεία που έχουν φορολογική αποθήκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά «δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση η οποία προβλέπει έκπτωση 25% για τις επιχειρήσεις που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, το ΦΠΑ του Μαρτίου».

Όσα οινοποιεία δεν έχουν φορολογική αποθήκη δικαιούνται έκπτωση 25% στις επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις και όπως υπογράμμισε «έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ενταχθούν και τα οινοποιεία με φορολογικές αποθήκες σε αυτή τη ρύθμιση».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μεταξύ άλλων εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά από τη μείωση του ΦΠΑ ο κ. Κορδοπάτης σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο κρασί γιατί αν θέλουμε να πάρει μπρος η εστίαση θα πρέπει να πάρει με όλα τα προϊόντα μπρος, μαζί με όλα τα αλκοολούχα ποτά».

Έλλειψη ρευστότητας

Με τα «απόνερα» που άφησε πίσω της η πανδημία του κορονοϊού στον οινοποιητικό κλάδο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όταν και θα ξεκινήσει ο φετινός τρύγος να μην είναι πολύ μακριά, οι υπεύθυνοι του κλάδου αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα. «Εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στα οινοποιεία, δεν θα μπορούν να παραλάβουν την παραγωγή» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.

«Έχουμε ζητήσει μια άτοκη χρηματοδότηση, όπως έγινε το 2009 για να μπορέσουμε να παραλάβουμε τα σταφύλια και να κρατηθούν οι τιμές των σταφυλιών» είπε σχετικά, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ “μαύρο” το φετινό καλοκαίρι για τον κλάδο μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 13:05

Σχετικά Άρθρα

  • Επίσκεψη σε οινοποιείο έκαναν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων
    Επίσκεψη σε οινοποιείο έκαναν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων

    Βίωσαν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού

    Για την παραγωγή του κρασιού από το σταφύλι μέχρι την παρασκευή του μούστου, τη φύλαξη και την εμφιάλωσή του, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων, τα οποία συνοδευόμενα από τους γονείς και το προσωπικό της υπηρεσίας, πήγαν περίπατο στο οινοποιείο του κ. Αντωνίου, που βρίσκεται στη γειτονιά τους.

    Ο περίπατος έγινε στα πλαίσια του πεδίου καλλιέργειας «κοινωνική και πολιτιστική ζωή», ενώ ακολούθησε ξενάγηση από το προσωπικό του οινοποιείου με τα παιδιά να παρατηρούν με περιέργεια τα μηχανήματα και να μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς και των προϊόντων που παράγει το οινοποιείο.

    Τα νήπια έκαναν ερωτήσεις και περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα, κάποια εκ των οποίων γνώριζαν από τα βιβλία που είχαν διαβαστεί στο σχολείο ή έχουν οι γονείς στα σπίτια τους.

    Στο τέλος της ξενάγησης ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα παιδιά και τους συνοδούς τους, από την προσφορά από τον κ. Αντωνίου χυμού και μουστοκούλουρων για να φάνε και να πάρουν μαζί τους στο σχολείο.

    Επίσης προσέφερε μπουκάλια με κρασί στο προσωπικό του Παιδικού Σταθμού.

    «Μικροί και μεγάλοι ανακαλύψαμε το σύγχρονο οινοποιείο των Μακρισίων, απολαύσαμε την φιλοξενία του και φύγαμε με ευχάριστες εμπειρίες» ανέφερε η παιδαγωγός κ. Ιωάννα Χριστοπούλου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους των παιδιών και των γονέων τους τον κ. Αντωνίου και το προσωπικό του, ευχόμενη να έχουν υγεία και να καταναλωθούν τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν.

    makrisia oinop nipia 2

    makrisia oinop nipia 3

    makrisia oinop nipia 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις
    Κρασί: Στα περσινά επίπεδα η ελληνική οινοπαραγωγή – Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον όγκο παραγωγής κρασιού 2024 – 2025

    Ελαφρώς αυξημένη κατά 0,15% εμφανίζεται φέτος η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας (1.378.706 hl το 2024 έναντι 1.376.763 hl το 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

    «Το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί, συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ», εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία επεξεργάστηκε και τα στοιχεία με τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2024 έως 31/7/2025.

    Σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ

    Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27%.

    Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής (450.710 hl), που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

    Είναι βέβαια προφανές ότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής.

    Οι μεταβολές

    Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ/ΠΓ (κατά 43,08%) και στους οίνους ΠΓΕ (κατά 11,21%). Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά 37,11%παρατηρείται στις ποσότητες γλεύκης και χυμό σταφυλής.

    Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’ όψη, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2024 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2023 είναι η ακόλουθη:

    Από το 1990 μέχρι σήμερα, παρατηρείται διαχρονική μείωση της παραγωγής οίνου στη χώρα μας, που όμως δεν οφείλεται στην κλιματική κρίση μόνο, αλλά και στην εγκατάλειψη εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας. Οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις επίσημα εμφανιζόμενες, δεδομένου ότι πολλοί αμπελουργοί έχουν αλλάξει ήδη καλλιέργεια, λόγω του ασύμφορου της αμπελοκαλλιέργειας (π.χ. σε καλλιέργεια φράουλας στην Αχαΐα), την οποία δεν έχουν δηλώσει στο Αμπελουργικό Μητρώο.

    Αποτέλεσμα επίσης του χαμηλού όγκου οινοπαραγωγής είναι και η αύξηση, που παρατηρείται στις εισαγωγές οίνων, κυρίως από Ιταλία, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

    Πηγή: In.gr
  • Κρασί: Όσα ισχύουν για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών
    Κρασί: Όσα ισχύουν για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών

    Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές για την πιστοποίηση των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών. Προκειμένου ένας εγκατεστημένος στη χώρα μας οινοπαραγωγός να χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός», οφείλει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    Η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου να μην υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα.

    Ως ετήσια συνολική παραγωγή οίνου θεωρείται η μέση ετήσια παραγωγή για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες αμπελοοινικές περιόδους. Ως αμπελοοινική περίοδος νοείται κάθε διαδοχική περίοδος 12 μηνών από την 1η Αυγούστου έως 31η Ιουλίου. Στην περίπτωση οινοπαραγωγού που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή, κατά δήλωσή του, η οποία πρέπει να υπολείπεται του ως άνω ορίου.

    Στην περίπτωση αποστολής προϊόντων στη Δημοκρατία της Μάλτας, η ετήσια συνολική του παραγωγή οίνου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι χιλιάδες (20.000) εκατόλιτρα κρασιού.

    Nα είναι νομικώς και οικονομικώς ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οινοπαραγωγό.

    Το κριτήριο της ανεξαρτησίας από άλλον οινοπαραγωγό θεωρείται ότι δεν πληρούται όταν υφίστανται δεσμοί, του οινοποιείου ή των προσώπων που το διοικούν, με άλλα οινοποιεία ή, το εύρος των συνεργασιών του οινοποιείου με άλλα οινοποιεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να τεκμαίρεται ότι ένα άλλο οινοποιείο άμεσα ή έμμεσα δύναται να επηρεάσει την εμπορική συμπεριφορά και την χρηματοοικονομική πολιτική του και συνεπώς, το υπό κρίση οινοποιείο δεν καθορίζει ή δύναται να μην καθορίζει κατά τρόπο αυτόνομο, ως ανταγωνιστικό προς άλλο, τη συμπεριφορά του στην αγορά.

    Προκειμένου για την εξέταση του κριτηρίου της νομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας ελέγχεται:

    α) Η νομική μορφή του οινοποιείου και τα στοιχεία των μετόχων, εταίρων ή ιδιοκτητών μέχρι του τελικού φυσικού προσώπου.

    β) Η μετοχική σύνθεση και τα εταιρικά μερίδια καθώς και τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων ανάλογα με την εταιρική μορφή του οινοποιείου.

    γ) Εάν τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στη διοίκηση του οινοποιείου συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ή ασκούν καθήκοντα σε άλλο οινοποιείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού των εμπορικών δραστηριοτήτων αυτών.

    δ) Εάν υπάρχουν συμβόλαια ή συμφωνίες του οινοποιείου για κάθε μορφής συνεργασία με τρίτους ή αδειοδότηση από τρίτους για παραγωγή ή εμφιάλωση κρασιού.

    Να χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις που βρίσκονται χωριστά από εκείνες οποιουδήποτε άλλου οινοπαραγωγού και δεν λειτουργεί βάσει άδειας εκμετάλλευσης άλλου επιτηδευματία.

    Όταν δύο ή περισσότεροι μικροί οινοπαραγωγοί συνεργάζονται και η συνδυασμένη ετήσια παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 εκατόλιτρα ή τις 20.000 εκατόλιτρα, κατά περίπτωση, οι εν λόγω οινοπαραγωγοί μπορούν να θεωρούνται ως ένας και μόνος ανεξάρτητος μικρός οινοπαραγωγός.

    Δείτε αναλυτικά τη σχετική απόφαση ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση
    ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση

    Η συγκομιδή βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, παρέχοντας ολοένα και πιο ακριβείς ενδείξεις για τους όγκους που δυνητικά θα συγκομιστούν το 2024.

    Στα μέσα Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, δημοσίευσε τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής για οινοποιήσιμα σταφύλια, ιδιαίτερα για την Καλιφόρνια. Τοποθετούν την παραγωγή του 2024 στους 3,6 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όγκο μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με την Ένωση Οινοπαραγωγών (CAWG), η Καλιφόρνια γνώρισε μια από τις χειρότερες εποχές το 2024, αφού ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ. Πράγματι, ένα ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, που ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, τόσο ως προς τον αριθμό των ημερών όσο και ως προς τις διαδοχικές ημέρες, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38°C.

    Η ζέστη, καθώς και η καρπόδεση σε συνθήκες που ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές, οδήγησαν σε μείωση των αρχικών προβλέψεων. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Turrentine στην Καλιφόρνια, η παραγωγή υπόσχεται, είτε να είναι σύμφωνη με τον μέσο όρο, είτε ελαφρώς χαμηλότερη ανάλογα με τις ποικιλίες, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει πλέον σε σύγκριση με τις ημερομηνίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

    Από την πλευρά των παραγωγών, η μείωση του δυναμικού παραγωγής δεν είναι κακή είδηση, δεδομένης της αδύναμης δυναμικής της αγοράς. Σύμφωνα με την Turrentine Brokerage, περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα αναζητούν ενεργούς αγοραστές, με την αναλογία των ερυθρών προς τα λευκά να είναι 3:1. Οι αυξανόμενοι όγκοι προς πώληση και η πτώση των τιμών αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος την κύρια πηγή ανησυχίας για τους παραγωγούς, αναφέρει η Ένωση Οινοπαραγωγών της Καλιφόρνια CAWG, η οποία υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις του περονόσπορου, των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών στην κερδοφορία των παραγωγών φέτος.

    «Όλο και περισσότεροι παραγωγοί αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν στη διαχείριση του αμπελώνα από ποιοτική άποψη, όταν τα σταφύλια μπορεί να μην πουληθούν. Γενικά, οι αμπελώνες χωρίς συμβόλαιο καλλιεργούνται με τις ελάχιστες αμπελοκομικές προϋποθέσεις», σημειώνει ο σύλλογος. Και να παρατηρήσουμε ότι όλο και περισσότεροι αμπελουργοί αποφασίζουν να ξεριζώσουν αμπέλια για να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Στην προτελευταία μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti επιβεβαιώνει αυτή την παρατήρηση, δηλώνοντας ότι «εκριζώσεις γίνονται σε όλη την πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν και μετά τον τρύγο όταν λήξει μια νέα δόση πολυετών συμβολαίων και δεν θα ανανεωθεί… Πολλοί αμπελώνες και επωνυμίες είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης
    Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης

    Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023

    Αντιμέτωπα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης, δίνοντας τη δική τους μάχη επιβίωσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων «χτύπησαν» τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου μειώνοντας την παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023 φτάνοντας στα 237,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, καθώς οι «ακραίες κλιματολογικές συνθήκες» επιβάρυναν τη συγκομιδή.

    Μεγαλύτερες απώλειες σύμφωνα με τον OIV καταγράφονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ «θύματα» της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι είναι και μοναδικές οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

    Ειδικότερα, η παραγωγή στην Ελλάδα έπεσε πάνω από το 1/3 το 2023, ενώ η παραγωγή από την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το 1/5, καθώς τα οινοποιεία στη νότια Ευρώπη παρουσίαζαν όλο και περισσότερο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασία και πρώιμο παγετό.

    Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996

    Τέτοια καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, όχι μόνο τη συγκομιδή ενός δεδομένου έτους αλλά και την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ασθενέστερη παραγωγή και οι πιο δύσκολες συνθήκες παραγωγής αυξάνουν το κόστος σε μια ήδη σε μεγάλο βαθμό ευαίσθητη στις τιμές καταναλωτική αγορά.

    Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και διανομής που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του OIV.

    Μεταβαλλόμενο το τοπίο

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οινοποιεία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει τον περασμένο μήνα μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την οινική πολιτική για να συζητήσει τις «προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο».

    Εκπρόσωποι της ΕΕ και φορείς της βιομηχανίας αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα, προκειμένου να χαράξουν νέα στρατηγική και κατευθύνσεις για την οινική πολιτική. Η ομάδα πρόκειται να συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές φέτος, πριν παρουσιάσει τις συστάσεις της στις αρχές του 2025.

    Στόχος είναι να παρθούν μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, η οποία μόνο σε ολόκληρο το μπλοκ απασχολεί περίπου 3 εκατομμύρια άτομα και συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ.

    Ποιες ποικιλίες κινδυνεύουν

    Θύμα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι είναι σημαντικές και οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες σύμφωνα με οινοποιούς κινδυνεύουν ακόμα και με εξαφάνιση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στη Σαντορίνη, οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή του γηγενούς σταφυλιού Ασύρτικο, κρίσιμο για τα διεθνώς αναγνωρισμένα εκλεκτά λευκά κρασιά του νησιού. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις τοπικών οινοποιών προβλέπουν ότι το Ασύρτικο απειλείται με εξαφάνιση μέχρι το 2040.

    Η περσινή παραγωγή ήταν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής του 2022, ενώ η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα πέσει στο 1/6 των επιπέδων του 2022.

    Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρεται για τη Νεμέα, όπου η συγκομιδή ξεκίνησε κατά 20 ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τους οινοποιούς της περιοχής, η μείωση μυκητολογικών ασθενειών βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών, ωστόσο αναμένονται χαμηλότερες αποδόσεις συνολικά.

    Ο ασυνήθιστα σύντομος χειμώνας και η αύξηση των θερμοκρασιών, με τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, μείωσαν την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, τα οποία ήταν ήδη αρκετά χαμηλά. Μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων σημειώνει το Αγιωργίτικο, την ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιείται στα κόκκινα κρασιά της περιοχής.

    Μάλιστα, οι οινοποιοί προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η αμπελουργία λόγω της κλιματικής αλλαγής, φυτεύουν αμπέλια σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλότερες, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία να εντοπίσουν περιοχές με καλύτερη παροχή νερού για να βοηθηθούν τα αμπέλια να αντέξουν τη ζέστη.

    «Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές λύσεις, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επόμενες αλλαγές ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε», λένε χαρακτηριστικά στο CNBC.

    Το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή κρασιού και την ποιότητά του και στην Ιταλία.

    Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένους οινοπαραγωγούς να αλλάξουν μεθόδους στην παραγωγή, προκειμένου να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό τοπίο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Antinori nel Chianti Classico, ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους οινοποιούς της Ιταλίας, φυτεύει τώρα αμπέλια σε νέες κατευθύνσεις για να επωφεληθούν από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι φυτεύσεις γινόντουσαν νοτιοδυτικά, ενώ τώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν μετατεθεί βορειοανατολικά.

    Αντίστοιχα, στην Ισπανία πολλές από τις περιοχές με αμπελώνες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού. Έτσι, προκειμένου να γίνουν ολοένα και πιο αποτελεσματικές με τη χρήση του νερού, άρχισαν να χρησιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας θαμμένα συστήματα άρδευσης.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • “Ανοιχτές Πόρτες” για τα οινοποιεία της Ηλείας
    “Ανοιχτές Πόρτες” για τα οινοποιεία της Ηλείας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Θεσμός έχει γίνει πλέον η δράση “Ανοιχτές Πόρτες” για τα οινοποιεία της χώρας και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου οι φίλοι του κρασιού αλλά και της φύσης γενικότερα, να επισκεφτούν τα οινοποιία της περιοχής τους και να γνωρίσουν από κοντά τόσο τα μυστικά παρασκευής του κρασιού όσο όμως να περάσουν και μερικές ευχάριστες ώρες πραγματοποιώντας έναν περίπατο στους ανθισμένους αμπελώνες.

    Το κτήμα Μερκούρη πάντα ανοιχτό σε δράσεις που αφορούν την επικοινωνία με τον κόσμο, άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σαββατοκύριακο από το πρωί έως και το απόγευμα, ενώ οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του, ήταν εκεί προκειμένου να καλωσορίσουν αλλά και να ξεναγήσουν στους χώρους του όλους όσοι το επισκέφθηκαν.

    Ο Οινολόγος Δημήτρης Κανελλακόπουλος και μέλος της οικογένειας Κανελακόπουλου, Μερκούρη μίλησε στο ilialive.gr γι αυτή τη δράση, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων η επίσκεψη στα οινοποιεία συνιστά και μια μοναδική εμπειρία προκειμένου οι πολίτες να εκπαιδευτούν και να μάθουν να ξεχωρίζουν αλλά και να επιλέγουν το καλό κρασί.

    «Βρισκόμαστε στο κτήμα Μερκούρη για άλλη μια χρονιά στην ετήσια εκδήλωση του κλάδου “Ανοιχτές Πόρτες”, μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός. Περιμένουμε το κοινό να έρθει να γνωρίσει τα κρασιά μας να δει το υπέροχο περιβάλλον του τόπου. Η εκδήλωση αυτή έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να γίνουν πιο γνωστά τα κρασιά των Ελλήνων παραγωγών. Το κρασί είναι ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μεσογειακή διατροφή και όσο και αν έχει χτυπηθεί από τα διάφορα προβλήματα όπως την πανδημία και την οικονομική κρίση, δεν παύει να είναι ένα προϊόν το οποίο πολλοί αγαπούν και αυτή είναι μια ευκαιρία να έρθουν, να μάθουν και να μπορούν να ξεχωρίζουν και τα καλά κρασιά από τα λιγότερο καλά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελακόπουλος.

    Oinop 2

    Oinop 3

    Oinop 4

    Oinop 5

    Oinop 6

    Oinop 7

  • Κλιματική αλλαγή: Καθίζηση της παγκόσμιας οινοπαραγωγής το 2023 - Η χειρότερη χρονιά για τα κρασιά εδώ και 62 χρόνια
    Κλιματική αλλαγή: Καθίζηση της παγκόσμιας οινοπαραγωγής το 2023 - Η χειρότερη χρονιά για τα κρασιά εδώ και 62 χρόνια

    Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε την περσινή χρονιά κατά 10% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι δεκαετίες λόγω των ακραίων κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών (International Organisation of Vine and Wine-OIV).

    Όπως αναφέρει ο οργανισμός, που καλύπτει την παραγωγή κρασιού σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη, η δραστική πτώση στην οινοπαραγωγή οφείλεται ως επί το πλείστον στις «ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες» με τον διευθυντή του, Τζον Μπάρκερ, να υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις «της ξηρασίας, της ακραίας ζέστης, πυρκαγιών, σφοδρών βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες και μυκητιακές ασθένειες σε μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου».

    Μεγάλο πλήγμα για Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Χιλή και Νότια Αφρική

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν η Αυστραλία ( πτώση κατά 26%) και η Ιταλία (πτώση κατά 23%). Η Ισπανία απώλεσε πάνω από το ένα πέμπτο της οινοπαραγωγής της, στη Χιλή και τη Νότια Αφρική η πτώση ξεπέρασε το 10%, αλλά η Γαλλία κατέγραψε άνοδο 4%, που την κατέστησε μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στον κόσμο.

    Σύμφωνα με τον OIV η παγκόσμια σοδειά σταφυλιών ήταν η χειρότερη από το 1961, ενώ σε ένα ακόμη δυσάρεστο μαντάτο για τους οινοπαραγωγούς η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 3% την περασμένη χρονιά.

    Ο Τζον Μπάρκερ επεσήμανε ότι μολονότι τα κλιματικά προβλήματα δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τη δραστική πτώση της παραγωγής κρασιού, «η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η κλιματική αλλαγή.

    «Γνωρίζουμε ότι το αμπέλι, ως μακρόβιο φυτό που καλλιεργείται σε συχνά ευάλωτες περιοχές, επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

    Η χαμηλότερη κατανάλωση κρασιού παγκοσμίως από το 1996

    Η κατανάλωση κρασιού το 2023 έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1996 επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση της τελευταίας πενταετίες, που αποδίδεται εν μέρει στην εκτόξευση των τιμών λόγω του πληθωρισμού και τη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της. Ένας πρόσθετος λόγος, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΟΙV είναι «οι δημογραφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όμως, δεδομένων των πολύ περίπλοκων επιρροών στην παγκόσμια ζήτηση αυτή τη στιγμή», είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η πτώση θα συνεχιστεί. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο πληθωρισμός είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που επηρέασε τη ζήτηση το 2023», είπε.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπελιών και Κρασιών οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλία παραμένουν οι κατά κεφαλήν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση κρασιού.

    Oι εκτάσεις γης, όπου καλλιεργούνται αμπέλια για σταφύλια προς κατανάλωση ή για παραγωγή κρασιού μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα 72 εκατ. στρέμματα, αλλά η Ινδία σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στο τοπ τεν των παραγωγών σταφυλιών αυξάνοντας κατά 3% την έκταση των αμπελώνων της.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Πτώση της ελληνικής οινοπαραγωγής 2023/2024
    ΚΕΟΣΟΕ: Πτώση της ελληνικής οινοπαραγωγής 2023/2024

    Στα 1.379.433 hl καταγράφηκε ο όγκος της παραγωγής οίνου στη χώρα μας την αμπελοοινική περίοδο 2023/2024, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΑΑΤ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όγκος που είναι χαμηλότερος όλων των εποχών.

    Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η οριστική και βασισμένη στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και των μεταποιητών, παραγωγή οίνου εμφανίζεται μειωμένη κατά 35,14% το 2023/2024 σε σύγκριση με την παραγωγή 2022/2023 (2.126.844 hl), ενώ η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (1.598.344 hl), εμφάνιζε και αυτή ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξεως του 24,8%, γεγονός που συνάδει με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ. Μειωμένη επίσης, κατά 40,2% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

    Η κατακόρυφη πτώση της οινοπαραγωγής, οφείλεται κυρίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέδρασαν την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι (συνεχείς βροχοπτώσεις, διαδοχικοί καύσωνες Ιουλίου) και στις ασθένειες (περονόσπορος) και τις ζημιές που προηγήθηκαν εξαιτίας τους. Παρατηρώντας τα στοιχεία οινοπαραγωγής της τελευταίας δεκαετίας, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ελληνική οινοπαραγωγή, απέχει πλέον μακράν από τον μέσο όρο της προηγούμενης από τη δεκαετία αυτή, εικοσαετία (1993-2013), που σε μέσο όρο ανερχόταν στα 3.588.000 hl, αφού επιπλέον εκτός των ακραίων κλιματικών φαινομένων, επιδρά έντονα στο ύψος της, η μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας.

    Στα επιμέρους χαρακτηριστικά της οινοπαραγωγής 2023/2024, παρατηρούνται ανά κατηγορία οίνου πτωτικές μεταβολές ως προς τον όγκο σε όλες τις κατηγορίες πλην των ποικιλιακών οίνων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022/2023, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

    ΚΕΟΣΟΕ

    Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης σε απόλυτα και σχετικά μεγέθη, να αφορά οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη.

    Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 9,97% (137.504 hl), των οίνων με ΠΓΕ σε 27,03% (372.859 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 17,48% (241.112 hl), των οίνων χωρίς ΓΕ σε 45,33% (625.288 hl) και των άλλων οίνων σε 0%, ποσοστά που υποδηλώνουν την κατά το ήμισυ παραγωγή οίνων για μαζική κατανάλωση, έναντι της παραγωγής οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη. Το γεγονός αυτό αποτελεί στοιχείο για προβληματισμό, αφού στις αντίστοιχες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, οι οίνοι με ΓΕ αντιπροσωπεύουν ποσοστά πολλές φορές άνω του 80%.

    Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων από την ΚΕΟΣΟΕ είναι η ποσοστιαία σύνθεση των οίνων σύμφωνα με την παραγωγή λευκών και ερυθρών και ερυθρωπών οίνων.

    Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 59,66% (822.970 hl), ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 40,34% (344.319 hl). Ακολουθεί διαχρονικός πίνακας της ελληνικής οινοπαραγωγής 1990-2023, σύμφωνα με τον οποίο διαπιστώνεται μείωση της οινοπαραγωγής από το 1990 κατά 40% περίπου σε μέσους όρους.

    ΚΕΟΣΟΕ

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ