Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 07:41

Βιομηχανική τομάτα: Άνοιξε και ο Κύκνος στα Σαβάλια

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ομαλά και χωρίς προβλήματα ξεκίνησε χθες την παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας και το εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ». Τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τον Κορονοϊό, η πρώτη μέρα περιελάμβανε μειωμένη ποσότητα παραλαβής προϊόντος, ενώ από σήμερα όπως ανέφερε η υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου νωπών του εργοστασίου
Μαριλένα Παπαθεοδώρου, το εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ» θα λειτουργήσει κανονικά.

Papatheodorou Kyknos

«Ξεκίνησε την καθορισμένη ώρα όπως είχαμε προγραμματίσει, σήμερα (σ.σ χθες) η ποσότητα θα είναι περιορισμένη, από αύριο (σ.σ σήμερα) ξεκινάμε πιο δυναμικά χωρίς προβλήματα με βάση τον προγραμματισμό. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας. Ήταν μια χρονιά η οποία δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσουμε τις πρώιμες φυτεύσεις, όπου εκεί ίσως οι στρεμματικές αποδόσεις να είναι μειωμένες σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, θεωρούμε όμως ότι θα είναι μία καλή χρονιά, ευελπιστούμε γι’ αυτό, έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους παραγωγούς τις εταιρείες και από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη και...συνεχίζουμε δυναμικά. Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης για το νέο κορονοϊό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, γιατί πρωτίστως για εμάς είναι η ασφάλεια της δημόσιας υγείας που αφορά τους εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και τους επισκέπτες, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο ύποπτο κρούσμα. Ακόμα και σ’ αυτό όμως είμαστε καθόλα έτοιμοι πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια κατάσταση» τόνισε η κα Παπαθεοδώρου.

valianatos kyknos

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έως τώρα απόδοση της βιομηχανικής τομάτας, τονίζοντας παράλληλα ότι «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» οι τοματοπαραγωγοί φέτος θα ανταμειφθούν. «Χθες (σ.σ προχθές) είχαμε την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου Unilever για την παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας, σήμερα (σ.σ χθες) ανοίγει και το άλλο εργοστάσιο ο «ΚΥΚΝΟΣ». Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά, να έχουμε μία καλή χρονιά, διότι οι τοματοπαραγωγοί μας τα τελευταία χρόνια, έχουν οικονομικά δεινοπαθήσει. Τα δύο αυτά εργοστάσια, στηρίζουν την οικονομία του νομού μας καθώς αφήνουν 10 εκατ. ευρώ και τα δύο εργοστάσια στην Ηλεία. Η ομάδα παραγωγών είναι κοντά στους παραγωγούς, εμείς είμαστε έτοιμοι για την γραφειοκρατική διαδικασία, διότι η βιομηχανική τομάτα έχει και συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση, είμαστε σε συνεργασία και με τα εργοστάσια για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να πάνε καλά οι καιρικές συνθήκες έτσι ώστε οι παραγωγοί μας να απολαύσουν το εισόδημά τους. Υπολογίζουμε να παραδοθούν γύρω στους 90 με 95.000 τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Φυσικά αυτό θα το δείξουν και οι καιρικές συνθήκες και το τι θα δείξει ο καιρός μέχρι τις 15 με 20 Σεπτέμβρη που πιστεύω ότι μέχρι τότε τα εργοστάσια θα είναι ανοιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

Kyknos 2

Kyknos 3

Kyknos 4

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 10:08

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

  • Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός
    Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με τους παραγωγούς να μετρούν τις πληγές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας ύστερα από πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, συνάντηση των σταφιδοπαραγωγών όπου συζητήθηκαν όλα όσα αφορούν τη νέα εσοδεία της σταφίδας.

    Όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος, η φετινή παραγωγή είναι πολύ ποιοτική ωστόσο όμως οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του καρπού.

    «Συζητήσαμε για τη νέα σοδειά που περιμένουμε. Επίσης ετοιμάζουμε τις αποθήκες μας, που θα ανοίξουν περίπου στις 15 Αυγούστου. Φέτος η ποιότητα της σταφίδας είναι πάρα πολύ καλή, η ποσότητα είναι μειωμένη εξαιτίας του καύσωνα. Όλα αυτά τα συζητάμε με τους σταφιδοπαραγωγούς, θα προγραμματίσουμε ένα ταξίδι στον ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς εμείς επιμένουμε στην άμεση αποζημίωση των παραγωγών που έπαθαν ζημιά από τον καύσωνα.

    Πήγαμε και στην Παναιγιάλειο Ένωση, όπου έχουμε υπογράψει σύμβαση, βλέπουμε ότι φέτος θα έχουμε μια καλή τιμή για την σταφίδα, μακάρι να πάει έτσι γιατί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μαρτύρησε, ήταν ήρωες οι παραγωγοί γιατί καλλιεργούσαν κάτω του κόστους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

    Συζήτηση έγινε και με τους ελαιοπαραγωγούς για το πρόγραμμα ΕΟΦ.

    Ζημιές και στη βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα

    Επιπλέον ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναφερόμενος βιομηχανική τομάτα, επεσήμανε πως «…συνεχίζεται και από τα δυο εργοστάσια αλλά κι εκεί έχουμε μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα.

    Επιμένουμε να έρθουν γρήγορα τα πορίσματα και για την τομάτα και για την σταφίδα» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος, υπενθυμίζοντας στην κεντρική εξουσία πως «… και ο νομός Ηλείας ανήκει στην Ελλάδα».

    Omada Paragogon 2

    Omada Paragogon 3

  • Βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία: Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου «Κύκνος» - Συγκρατημένη αισιοδοξία από παραγωγούς και γεωπόνους
    Βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία: Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου «Κύκνος» - Συγκρατημένη αισιοδοξία από παραγωγούς και γεωπόνους

    Προβληματισμός για τις υψηλές θερμοκρασίες και τα προβλήματα άρδευσης

    Συγκρατημένοι μεν, αισιόδοξοι δε εμφανίζονται παραγωγοί και γεωπόνοι με την έναρξη εισκόμισης της βιομηχανικής ντομάτας στο εργοστάσιο «Κύκνος». Πάνω από 30.000 τόνοι προϊόντος είναι έτοιμο για επεξεργασία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο MINERVA. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι στο τέλος θα ανταμειφθούν οι κόποι τους, οι γεωπόνοι μιλούν για άριστη ποιότητα προϊόντος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον παρατεταμένο καύσωνα, την ανομβρία και τα προβλήματα άρδευσης.

    Kuknos 7

    «Η ομάδα παραγωγών έχει 30 χιλιάδες τόνους προϊόντος πολύ καλής ποιότητας. Πιστεύουμε να μπει όσο το δυνατό περισσότερη βιομηχανική ντομάτα στο εργοστάσιο, ενώ την Παρασκευή που θα ανοίξει και η Μινέρβα, θα είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Ελπίζουμε οι παραγωγοί μας στο τέλος να βγάλουν καθαρό κέρδος» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Συγχρόνως όμως τονίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω καύσωνα τονίζοντας ότι έχει ήδη αποσταλεί στον ΕΛΓΑ Πάτρας σχετικό έγγραφο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

    Προϊόν καλής ποιότητας

    Αναφερόμενη στην παραγωγή, η επικεφαλής Γεωπονικής Δ/νσης του εργοστασίου «Κύκνος» Μαριλένα Παπαθεοδώρου, εξήγησε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν αρκετά ήπιο χειμώνα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τον προηγούμενο. «Τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι έχουμε καλή ποιότητα δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας φρόντισαν πολύ τις καλλιέργειές τους. Ευχόμαστε ότι στο τέλος της εισκόμισης θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και θα ανταμειφθούν οι κόποι τους».

    Kuknos 6

    Η κ. Παπαθεοδώρου μίλησε επίσης για τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ανομβρία και τα προβλήματα που προκύπτουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. «Το πρόβλημα της ανομβρίας εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Είναι απόρροια και της κλιματικής αλλαγής γι’ αυτό όλοι πρέπει να δούμε πώς θα αναλογιστούμε το πρόβλημα που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Η εταιρεία «Κύκνος» πρωτοπορεί και καινοτομεί συνεχώς, προτείνοντας λύσεις που αφορούν και τα θέματα άρδευσης. Ήμασταν δίπλα στους παραγωγούς μας δίνοντας ορθές συστάσεις και οδηγίες και όσον αφορά τη διαχείριση του νερού και τη φροντίδα της καλλιέργειας. Φέτος όμως ήταν έντονο το πρόβλημα της άρδευσης καθώς τα αποθέματα στο φράγμα Πηνειού είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό το ζήτημα μας απασχολεί και η πολιτεία πρέπει να το δει πιο προσεκτικά.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το προϊόν, ποιοτικά και ποσοτικά. Η ντομάτα έχει μια ανοχή αλλά στην ουσία η παρατεταμένη ζέστη ανάλογα και με το στάδιο ανάπτυξης την επηρεάζει αρνητικά. Πιθανόν να έχουμε απώλεια στην παραγωγή ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες , αν το φαινόμενο συνεχιστεί σε συνδυασμό με τα θέματα άρδευσης».

    Kuknos 2

    Kuknos 3

    Kuknos 4

    Kuknos 5

  • Ηλεία: Μέτρια η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας εξαιτίας της λειψυδρίας
    Ηλεία: Μέτρια η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας εξαιτίας της λειψυδρίας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, με το προϊόν να έχει επηρεαστεί μεν από το μειωμένο πότισμα εξαιτίας της έλλειψης νερού αλλά με την ποιότητα να μην έχει πέσει κάτω του μετρίου.

    Από την πλευρά τους οι παραγωγοί όπως ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μέχρι τις 15 με 20 Ιουλίου που αναμένεται να ανοίξουν τα εργοστάσια, θα είναι σε θέση να παραδώσουν τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί με τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει.

    «Η βιομηχανική τομάτα μέχρι στιγμής σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τους παραγωγούς πάει καλά. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα με την έλλειψη νερού, τα εργοστάσια θα ανοίξουν 15 με 20 Ιουλίου και πιστεύω να είναι μια καλή χρονιά έτσι ώστε να μπει όλη η τομάτα στα εργοστάσια και να κερδίσει ο παραγωγός.

    Η παραγωγή μέχρι τώρα είναι μέτρια καθώς σε ένα βαθμό έχει επηρεαστεί από την έλλειψη του νερού αλλά από την πλευρά τους οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

  • Ηλεία: Η χαμηλή ροή του νερού “απειλεί” την παραγωγή της βιομηχανική τομάτας εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών
    Ηλεία: Η χαμηλή ροή του νερού “απειλεί” την παραγωγή της βιομηχανική τομάτας εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ενώ τα συμφωνητικά με τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στο νομό έχουν ήδη υπογραφεί, το πρόβλημα του νερού δημιουργεί πονοκέφαλο στους τοματοπαραγωγούς, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες απαιτούν έντονο πότισμα για την σωστή ανάπτυξη του προϊόντος αλλά στο διάστημα αυτό η ροή του νερού είναι ιδιαίτερα μειωμένη.

    Το γεγονός αυτό όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος φαίνεται ότι αποτελεί και το μοναδικό πρόβλημα στους κόλπους των παραγωγών καθώς μέχρι αυτή την στιγμή το προϊόν φαίνεται να εξελίσσεται εξαιρετικά χωρίς να έχει προσβληθεί από ασθένειες.

    valianatos intro

    «Με την βιομηχανική τομάτα αυτή την στιγμή πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά από εκεί και πέρα αυτό που μας επηρεάζει είναι το θέμα του νερού. Το νερό έχει χαμηλή ροή και αυτό επηρεάζει πολύ το προϊόν διότι μέχρι και τις 15-20 Ιουλίου χρειάζεται πολύ νερό. Εμείς είμαστε κοντά στους αγρότες και προσπαθούμε να μην κοπεί το νερό έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και να κυλήσουν όλα ομαλά. Εύχομαι αυτό να επιτευχθεί για το συμφέρον των τοματοπαραγωγών.

    Με τα εργοστάσια έχουμε προχωρήσει στα συμφωνητικά, από εκεί και πέρα από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε και με τα παιδιά που θα ασχοληθούν με τα γραφειοκρατικά και πιστεύω ότι μέχρι τις 15-20 Ιουλίου θα ανοίξουν τα εργοστάσια» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος.

  • Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις - Μεγάλες μειώσεις στις τιμές
    Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις - Μεγάλες μειώσεις στις τιμές

    Χρήστος Βαλιανάτος: «Οι φετινές τιμές είναι απαράδεκτες» - Θανάσης Βομπίρης: «Οι αγρότες να είναι σε εγρήγορση»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μειωμένες έως και 50% αναμένεται να είναι οι τιμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες καλλιεργειών με τους καλλιεργητές της Ηλείας να κάνουν λόγο για αφανισμό του κλάδου τους και για απαράδεκτες καταστάσεις.

    Σε καλλιέργειες του Ηλειακού κάμπου, όπως ντομάτα και σταφίδα, οι τιμές έχουν δεχτεί μεγάλη μείωση με τους αγρότες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην μείωση των τιμών, τονίζει ότι στη βιομηχανική ντομάτα η τιμή είναι 0,46 ευρώ το στρέμμα από 0,91ευρώ που ήταν την προηγούμενη φορά ενώ η τιμή της σταφίδας από 0,56 ευρώ που ήταν πέρυσι κατέβηκε στα 0,36 ευρώ.

    tomata prosopa 1

    «Όπως πληροφορήθηκα από άλλους αγρότες, ήδη από χθες το απόγευμα άρχισαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί των καλλιεργητών. Αυτό που έχω να πω είναι πως οι φετινές τιμές είναι απαράδεκτες» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Βαλλιανάτος, και συνεχίζει: «Οι αγρότες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους βάσει των προηγούμενων τιμών για τις καλλιέργειες του ’24 και θα δούνε κατά πολύ μειωμένο το λογαριασμό τους. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε αν τελικά μπούνε και όλα τα χρήματα ή μέρος αυτών και τα υπόλοιπα ίσως αργότερα-γιατί πολύ το φοβόμαστε και αυτό-και θα οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Σίγουρα δεν θα μείνει έτσι αυτό. Θα αντιδράσουμε».

    «Δυστυχώς το περιμέναμε»

    Την αγανάκτηση, εκ μέρους των αγροτών, εκφράσει και ο εκπρόσωπος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τονίζοντας στο ilialive.gr «Δυστυχώς το περιμέναμε. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δίνονται σε διάφορα προϊόντα, αλλά σε υποχρεώνουν να παραδίδεις ένα μέρος της καλλιέργειας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενώ κάθε χρόνο έδιναν παράταση, φέτος αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία διαπραγματευτική ικανότητα.

    Vompiris

    Η μείωση είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν στη μέση. Είναι όλα αυτά που λέγαμε και φωνάζαμε για την νέα ΚΑΠ στις κινητοποιήσεις μας, και τώρα τα βλέπουμε. Έχουμε χάσει ένα μεγάλο ποσό από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Με αυτή την πολιτική δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας. Μας οδηγούν σιγά-σιγά έξω από την παραγωγή».

    Όπως ενημερώνει ο κ. Βομπίρης, ήδη χθες συνεδρίασε η Πανελλαδική των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ηλείας. Αμέσως μετά τις γιορτές, θα συνεδριάσει η ΟΑΣΗ για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις της. «Καλούμε όλους τους αγρότες σε εγρήγορση» καταλήγει ο κ. Βομπίρης.

  • Ηλεία: Ξεκίνησε η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας - Ανάλογες με τις περσινές οι συμφωνίες με τα εργοστάσια
    Ηλεία: Ξεκίνησε η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας – Ανάλογες με τις περσινές οι συμφωνίες με τα εργοστάσια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η νέα παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας έχει ήδη ξεκινήσει, με τους τοματοπαραγωγούς μέχρι αυτή την ώρα να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία.

    Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος στο ilialive.gr και στο GAIA365.gr, οι πρώτες υπογραφές έχουν ήδη μπει με το εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ, ενώ άμεσα αναμένεται και η νέα συμφωνία με το εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ.

    Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες του προϊόντος που θα κλιθούν να παραδώσουν οι παραγωγοί φέτος αλλά και την τιμή, δεν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά.

    «Οι αγρότες αυτή την στιγμή βρίσκονται στα χωράφια, καλλιεργούν την βιομηχανική τομάτα και με την βοήθεια του καιρού που είναι ομαλός, θα πάμε καλά.

    Εμείς έχουμε ήδη υπογράψει με το εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ 30.000 τόνους, αναμένεται να υπογράψουμε εντός των ημερών και με τη ΜΙΝΕΡΒΑ και θα είμαστε κάπου στις 40.000.

    Είμαστε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι όπως επίσης και σε ό,τι αφορά στις τιμές.

    Από εκεί και πέρα εκείνο που πρέπει να δούμε είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι δύσκολοι μήνες. Πιστεύω ότι θα πάνε καλά οι καιρικές συνθήκες, για να πάει καλά και η βιομηχανική ντομάτα. Οι γεωπόνοι και η Υπηρεσία είναι μαζί με τους αγρότες» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch