Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 12:28

Κατασχέθηκε 1 τόνος ακατάλληλα οπωροκηπευτικά

Γράφτηκε από
Ad Slot

Πρόστιμα συνολικού ύψους 18.200 ευρώ επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στο σύνολο της χώρας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα:

1. Κατά το χρονικό διάστημα από 14.09.2020 έως και 20.09.2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 180 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 22 παραβάσεις.

2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την συνδρομή των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών, αρχών, οι επιχειρήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.

3. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 18.200 ευρώ που αφορούσαν σε παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) και του υπαιθρίου εμπορίου (ν.4497/2017).

4. Κατασχέθηκε περίπου 1 τόνος οπωροκηπευτικών, αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προς βρώση, καθώς στερούνταν των νόμιμων παραστατικών εμπορίας και διακίνησης.

5. Τέλος, σε επιχειρήσεις πάταξης του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από την Ελληνική και Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης και υπό το συντονισμό της ΔΙ.Μ.Ε.Α., κατάσχεσαν και κατέστρεψαν συνολικά 1.429 τεμάχια ειδών παραεμπορίου (κυρίως απομιμητικά).

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 19:30

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστούν τα επιχειρησιακά προγράμματα οπωροκηπευτικών
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστούν τα επιχειρησιακά προγράμματα οπωροκηπευτικών

    Οι δικαιούχοι και οι επιλέξιμες δαπάνες

    Τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023 – 2027, καθορίζονται με ΥΑ, που αναρτήθηκε στη διαύγεια.

    Το σύνολο των χρηματοδοτικών κονδυλίων που αφορούν τον τομέα των οπωροκηπευτικών για την περίοδο 2023-2027 καθορίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

    Οι ΟΠ/ΕΟΠ διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα παραδίδονται πράγματι για μεταποίηση

    Δυνητικοί δικαιούχοι της χρηματοδότησης επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΠ) είναι οι αναγνωρισμένες Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) και Ενώσεις Οργανώσεις Παραγωγών (ΕΟΠ) και η κύρια δραστηριότητα τους αφορά τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων των μελών τους.

    Οι ΟΠ/ΕΟΠ διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα παραδίδονται πράγματι για μεταποίηση:

    α) με ετήσιες γραπτές συμβάσεις που συντάσσονται μεταξύ της εκάστοτε ΟΠ/ΕΟΠ και των μεταποιητικών μονάδων ή με δέσμευση προμήθειας παραγωγής των μελών της, αν η ΟΠ/ΕΟΠ είναι και μεταποιητής, οι οποίες θεωρούνται από τη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την έδρα της η ΟΠ/ΕΟΠ,

    β) με την τήρηση από την ΟΠ/ΕΟΠ αρχείου παραστατικών για τις ποσότητες των προϊόντων που παρέδωσαν τα μέλη της, σε εκτέλεση των συμβάσεων και με τον αριθμό της σχετικής σύμβασης, καθώς και με τήρηση αρχείου με τα παραστατικά πώλησης των αντίστοιχων ποσοτήτων προς τις μεταποιητικές μονάδες με τις οποίες η ΟΠ/ΕΟΠ έχει υπογράψει συμβάσεις.

    Να σημειωθεί ότι η ΟΠ μπορεί να αναθέτει υπεργολαβικά όλες τις δραστηριότητές της, εκτός της παραγωγής.

    Επιλέξιμες δαπάνες – Παρεμβάσεις

    Η στήριξη που παρέχεται στις ΟΠ/ΕΟΠ έχει τη μορφή της επιστροφής των επιλέξιμων δαπανών που έχουν όντως πραγματοποιηθεί από τους δικαιούχους.

    Για καθέναν από τους στόχους και σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ, οι ΟΠ/ΕΟΠ επιλέγουν για τα ΕΠ τους από τα παρακάτω είδη παρεμβάσεων:

    • «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, έρευνα και πειραματικές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
    • «Συμβουλευτικές υπηρεσίες στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
    • «Κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
    • «Προώθηση, επικοινωνία και εμπορία στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
    • «Συστήματα ποιότητας στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
    • «Συστήματα ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
    • «Δράση απόσυρσης από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλον προορισμό στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».

    Δείτε αναλυτικά την ΥΑ ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr
  • Η πτώση του πληθωρισμού δεν ρίχνει τις τιμές στα τρόφιμα [πίνακας]
    Η πτώση του πληθωρισμού δεν ρίχνει τις τιμές στα τρόφιμα [πίνακας]

    Αύξηση σοκ 34,2% για ένα καλάθι 20 βασικών προϊόντων μέσα σε 2 χρόνια – «Καίνε» λάδι, χυμοί και οπωροκηπευτικά

    Ένα καλάθι με 20 βασικά προϊόντα κόστιζε 47,99 ευρώ στις 8 Δεκεμβρίου 2021, με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης. Ακριβώς 2 χρόνια μετά, δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ο λογαριασμός για το ίδιο καλάθι, με στοιχεία πάλι από την πλατφόρμα e-katanalotis, είναι υψηλότερος κατά 34,2%!

    Η ακρίβεια τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα για τους καταναλωτές παρά τα μέτρα για τη μείωση τιμών. Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αν και υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 9% από 9,9% τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (από Απρίλιο 2022), εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος συγκριτικά με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Με βάση μάλιστα τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένονται «θαύματα» ούτε τον Δεκέμβριο, μήνας κατά τον οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα ισχύσει η καθολική εφαρμογή της πρωτοβουλίας «μόνιμη μείωση τιμής», φέρνοντας μειώσεις τιμών στο ράφι, τουλάχιστον 5%, για 1.286 βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

    Θα συνεχίσουν να «καίνε» οι τιμές σε λάδι, χυμούς και οπωροκηπευτικά

    Όπως επισημαίνουν στελέχη των αλυσίδων η εικόνα του κλαδικού πληθωρισμού επηρεάζεται σημαντικά από τη συμμετοχή του ελαιολάδου, των χυμών και των οπωροκηπευτικών, καθώς αυτά έχουν μεγάλη στάθμιση στο γενικό δείκτη.

    «Λαμβάνουμε τιμολόγια χονδρικής από τους προμηθευτές μας με ηπιότερες ανατιμήσεις σε σχέση τους προηγούμενες μήνες, με τη μέση σταθμισμένη αύξηση να κινείται στο επίπεδο του 4-5%» αναφέρουν στον ΟΤ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για το ελαιόλαδο, τους χυμούς και τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές των οποίων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

    Η πραγματική ακρίβεια είναι υψηλότερη

    Οι Έλληνες καταναλωτές, που έχουν πληρώσει επιπλέον 646 εκατ. ευρώ, από τις αρχές του έτους για τις αγορές τους από τα σούπερ μάρκετ, είδαν νέες ισχυρές αυξήσεις τον Νοέμβριο, οι οποίες σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκαν στο 31,4% στα έλαια και λίπη, στο 8,1% στα κρέατα, στο 9,5% στα ψάρια, στο 4,8% στα γαλακτοκομικά, στο 12% στα φρούτα και στο 10,8% στα λαχανικά. Στη ζάχαρη και τις σοκολάτες η αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,6% στον καφέ στο 6,8 % και στα λοιπά τρόφιμα στο 7,7%, ενώ στους χυμούς και τα αναψυκτικά στο 13,3%.

    Σε μηνιαία βάση στη σύγκριση Νοεμβρίου – Οκτωβρίου 2023 , η τιμή στο ελαιόλαδο κατέγραψε αύξηση 9,9% , στα κατεψυγμένα λαχανικά 5%, στα ψάρια 4%, στο χοιρινό 1,3%, περί το 3% στα ζυμαρικά ενώ στα γαλακτοκομικά οι ανατιμήσεις ήταν οριακές στα επίπεδα του 0,5%. Αντίθετα τα νωπά οπωροκηπευτικά εμφάνισαν υποχώρηση η οποία στα φρούτα ανήλθε στο 5% και στα λαχανικά στο 6,1%.

    Ωστόσο σε βάθος διετίας, όσο δηλαδή διαρκεί το ράλι της ακρίβειας στα τρόφιμα και τα βασικά είδη καθημερινής ανάγκης, οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 7,76 ευρώ το λίτρο και πλέον έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 14,93 το λίτρο.

    Οι πατάτες σε αυτή τη διετία έχουν ακριβύνει 31,8%, ενώ το επώνυμο γιαούρτι 31,1%.

    Και δεν είναι μόνο τα τρόφιμα ακριβότερα. Μία από τις κορυφαίες μάρκες υγρού απορρυπαντικού για τα πιάτα έχει ανατιμηθεί κατά 48,6% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ κατά 32,4% έχει ακριβύνει το χαρτί υγείας.

    Νέες ανατιμήσεις έως 5,7% το 2024

    Ακριβές τιμές προβλέπεται να έχουμε και το 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Circana, όπως τις παρουσίασε η κα Κατσίπη από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ για του χρόνου υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023.

    Ειδικότερα στα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών, προβλέπεται ότι αυξήσεις των τιμών θα ανέλθουν στο +4,6% (+7,3% το 2023), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας θα είναι χαμηλότερες στο +4% (+7,2% το 2023), ενώ η κατηγορία που θα εμφανίσει την υψηλότερη αύξηση θα είναι τα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.λπ.), καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει στο +5,7% από +9,2% το 2023.

    Παρά τις νέες αυξήσεις, αν και μικρότερες συγκριτικά με τη φετινή χρονιά, οριακά θα έχουμε και μια αύξηση στις ποσότητες τροφίμων που θα αγοράσουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με την κα Κατσίπη, κι αυτό γιατί λόγω πληθωριστικών πιέσεων που θα συνεχιστούν περισσότεροι καταναλωτές «θα μείνουν σπίτι, θα μαγειρέψουν σπίτι, θα καταναλώσουν στο σπίτι» μειώνοντας τις εξόδους τους προς τα καταστήματα εστίασης. Στον αντίποδα αναμένεται να πιεστούν οι πωλήσεις σε όγκο στις κατηγορίες των ειδών νοικοκυριού και προσωπικής φροντίδας.

    Με αυτό το forecast, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ όσον αφορά στα ταχυκίνητα προϊόντα θα αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στα τρόφιμα η αξία πωλήσεων θα είναι πάνω κατά 5,1%, στα είδη νοικοκυριού κατά 4,5% και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας κατά 3,2%.

    Πηγή: in.gr

  • Πύργος: Διαφαινόμενη δικαίωση για τον 60χρονο καρκινοπαθή μετά την μαζική κινητοποίηση
    Πύργος: Διαφαινόμενη δικαίωση για τον 60χρονο καρκινοπαθή μετά την μαζική κινητοποίηση

    Ασπίδα για να σταματήσει η κατάφωρη αδικία που συντελείτε από τον περασμένο Φεβρουάριο εις βάρος ενός 60χρονου συνταξιούχου καρκινοπαθούς συμπολίτη μας, καθώς η τράπεζα του παρακρατεί το ακατάσχετο επίδομα που λαμβάνει, στάθηκαν χθες τα πρωτοβάθμια σωματεία της Ηλείας αλλά και πλήθος κόσμου, με παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν τόσο στην ΔΟΥ Πύργου όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Η κινητοποίηση των σωματείων αλλά και των πολιτών που αυθορμήτως ξεσηκώθηκαν απέναντι στην απάνθρωπη συμπεριφορά που δέχεται τους τελευταίους μήνες ο Θοδωρής Κατσιμίγας, φαίνεται ότι “έπιασε τόπο” τελικά αφού ο διευθυντής της τράπεζας Πειραιώς δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα παύσει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Παρών στην διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς ήταν εμφανώς συγκινημένος και ο κ. Κατσιμίγας ο οποίος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη που δέχεται.

    Στο κάλεσμα των σωματείων και συνδικάτων της Ηλείας προκειμένου να υπερασπιστούν και να βοηθήσουν τον κ. Κατσιμίγα ανταποκρίθηκε, και ο Πρόεδρος των εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος σε δήλωσή του στο ilialive.gr επεσήμανε πως:

    «Ο σύλλογος εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των σωματείων και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον συμπολίτη μας. Απαιτούμε να σταματήσει η παρακράτηση και να γίνει άμεσα η επιστροφή των εισφορών που το έχουν παρακρατήσει. Είναι άδικο, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του αλλά και στο πλευρό όποιου άλλου συμπολίτη μας χρειαστεί».

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των πρωτοβάθμιων σωματείων νομού Ηλείας και του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αλέκος Αρβανιτίδης, αναφερόμενος στην παράσταση διαμαρτυρίας σημείωσε ότι:

    «Πραγματοποιήσαμε σήμερα μία μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για ένα θέμα που στην κυριολεξία έχει μία απάνθρωπη υφή. Κράτος, κυβέρνηση, εφορίες και τράπεζες έχουν κατασχέσει το ακατάσχετο επίδομα ενός καρκινοπαθούς. Ο οποίος υποφέρει και πέρα από τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν, του αρπάζουν τώρα και το επίδομά του. Στην κυριολεξία κλέβουν το ψωμί από το τραπέζι των φτωχών και ληστεύουν ακόμα και το επίδομα των καρκινοπαθών. Αυτή την κοινωνία έχουμε, αυτή τη σαπίλα και αυτές τις πολιτικές ευθύνες έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Απαιτήσαμε εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης του επιδόματος του συμπολίτη μας. Από ό,τι μάθαμε ήδη σταμάτησε αυτή η διαδικασία από την πλευρά της τράπεζας, δρομολογήθηκαν ενέργειες και δικαιώνεται ο συμπολίτης μας. Για μία ακόμα φορά ο οργανωμένος αγώνας, η εργατική λαϊκή αλληλεγγύη, έφερε ένα ακόμα νικηφόρο αποτέλεσμα.

    Κανένας μόνος του, όλοι μαζί θα Θα νικήσουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Αυτό είναι και το μήνυμα των συνδικάτων. Μόνο ο εργαζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον εργαζόμενο λαό.

    Η συνάντηση με τον διευθυντή ήταν σε πολύ καλά πλαίσια, υπήρξε μία κατανόηση του αιτήματος μας και από την δική του την πλευρά είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταματήσει αυτή η διαδικασία».

    karkinopathis 2

    karkinopathis 3

    karkinopathis 4

    karkinopathis 5

  • Πύργος: Χαριστική βολή για τους παραγωγούς του Αγ. Ηλία η δεύτερη σφοδρή χαλαζόπτωση – Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες
    Πύργος: Χαριστική βολή για τους παραγωγούς του Αγ. Ηλία η δεύτερη σφοδρή χαλαζόπτωση – Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες

    Την χαριστική βολή στους ήδη ταλαιπωρημένους παραγωγούς της περιοχής τους Αγίου Ηλία, έδωσε την περασμένη Δευτέρα σφοδρή χαλαζόπτωση που συνοδεύτηκε και από έντονη βροχόπτωση καθώς ό,τι είχαν καταφέρει να σώσουν μετά κόπων και βασάνων από το χαλάζι που είχε πλήξει τις καλλιέργειές τους τη Δευτέρα του Πάσχα, τώρα χάθηκε.

    Η καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού, έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές που σημειώθηκαν στις υπόλοιπες υπαίθριες καλλιέργειες όπως πατάτα, κολοκύθι κ.α.

    Τα πρώιμα καρπούζια λίγο πριν την συγκομιδή χτυπήθηκαν από το χαλάζι και το πλήγμα οικονομικά είναι τεράστιο για τους αγρότες, οι οποίοι όπως τονίζουν δεν πρόκειται να καταφέρουν να καλύψουν ούτε το ήμισυ των χρημάτων που έχουν ήδη δαπανήσει.

    Ο πρόεδρος της ΤΚ του Αγίου Ηλία Θεόδωρος Πίτας ανέφερε σχετικά ότι: «Στις 17 Απριλίου είχαμε έντονη χαλαζόπτωση και καταστροφές στις καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού, πατάτας και οπωροκηπευτικών. Δεν μας έφτανε αυτό και στις 22 του μήνα το απόγευμα είχαμε επίσης έντονη χαλαζόπτωση και τα καρπούζια για μία ακόμα φορά επλήγησαν. Έτσι λοιπόν χάνεται κάθε ελπίδα για πρώιμο καρπούζι. Οι τιμές παραγωγής στην περιοχή μας επειδή είναι υπέρ πρώιμα τα καρπούζια είναι ιδιαίτερα υψηλές. Θέλουν ειδική διαχείριση, ειδικά νάιλον. Τώρα έχουμε και τα έξοδα αποκατάστασης. Ο καιρός δεν βοηθάει κι αυτό ήταν το τελικό χτύπημα. Οι άνθρωποι έχουν πάθει τρομερή ζημιά. Συνεχώς αφαιρούν καρπούζια που σημαίνει ότι δεν θα πάρουν παραγωγή. Δεν θα καλύψουν τα έξοδα τους ούτε στο 50 τοις 100».

    Για ολική καταστροφή κάνει λόγο ο αγρότης Βασίλης Μαλεβίτης, που μέσα σε λίγα λεπτά είδε τον κόπο του αλλά και τα χρήματα που έχει ξοδέψει να χάνονται…

    «Το πρώτο χαλάζι τα διάλυσε όλα, με μεγάλο κόπο και πολλά χρήματα τα συνεφέραμε και τώρα έριξε πάλι χαλάζι και έγινε ολική καταστροφή. Τώρα πρέπει να ξανά κοπούν. Το κράτος κάτι πρέπει να κάνει διότι δεν αντέχουμε άλλο. Τώρα περιμένουμε τον ΕΛΓΑ και και τους γεωπόνους για να δούμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να τα κόψουμε αυτά τα καρπούζια διότι είναι ακατάλληλα. Το κόστος καλλιέργεια έχει περάσει τα 1600 € και θα φτάσει περίπου 2000 μέχρι να ολοκληρώσουμε τα καρπούζια. Αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα μαζέψουμε. Είναι σίγουρο ότι θα μπούμε μέσα. Είναι πολύ ακριβά τα λιπάσματα, τα φάρμακα, μέχρι τώρα έχουμε ραντίσει εφτά – οκτώ φορές και πρέπει να ραντίσουμε άλλες τόσες. Ο καιρός δε βοηθάει, πάλι βροχές έχουμε και δεν μπορούμε ούτε να ραντίσουμε».

    Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, έκανε γνωστό το πρόβλημα και ζήτησε την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών όπως και την άμεση απόδοση των αποζημιώσεων στους αγρότες.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι ίδιες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς και πριν έναν περίπου μήνα, τονίζοντας ότι οι οικονομικές αντοχές των αγροτών έχουν εξαντληθεί.

    karpouzi ag ilias 2

    karpouzi ag ilias 3

  • Κυλλήνη: Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ilialive.gr - Κατασχέθηκαν 761 κιλά "αγγούρια της θάλασσας"
    Κυλλήνη: Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ilialive.gr - Κατασχέθηκαν 761 κιλά

    Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακτοφυλακή, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ilialive.gr που αναρτήθηκε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, για τον εντοπισμό και την κατάσχεση άνω των 700 κιλών ολοθούριων ή ψωλιάγκων ή αγγουριών της θάλασσας, σε φορτηγό ψυγείο που ξεκίνησε από την Κεφαλονιά και με το πλοίο της γραμμής έφτασε στο λιμάνι της Κυλλήνης το βράδυ της Τρίτης.

    Η ανακοίνωση

    Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, διενεργήθηκε, βραδινές ώρες χθες, έλεγχος σε Φ/Γ όχημα στον λιμένα Κυλλήνης από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, το οποίο μετέφερε 40 πλαστικά δοχεία με ολοθούρια εντός του επικαθήμενου, με τόπο προέλευσης το Αργοστόλι Κεφαλληνίας.

    Στη συνέχεια προσκομίστηκαν από τον οδηγό του οχήματος παραστατικά μεταφοράς (αποδείξεις συναλλαγών – δελτία αποστολής), από τα οποία προκύπτει συνολική ποσότητα βάρους 141 kg, ενώ κατόπιν ζύγισης και καταμέτρησης που διενεργήθηκε, προέκυψε ο συνολικός αριθμός των 21.768 τεμαχίων, με καθαρό βάρος 761,84 κιλών, υπολειπόμενων διαστάσεων στο σύνολο τους.

    Από το Λιμεναρχείο Κυλλήνης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 64χρονος οδηγός του Φ/Γ οχήματος, ενώ κατασχέθηκε η προαναφερθείσα ποσότητα αλιευμάτων".

    psoliagkoi1

    psoliagkoi2

  • Κυλλήνη: Κατασχέθηκαν πάνω από 700 κιλά "αγγούρια της θάλασσας" (ψωλιάγκοι) από το Λιμεναρχείο
    Κυλλήνη: Κατασχέθηκαν πάνω από 700 κιλά

    Ένα πανάκριβο έδεσμα, το ολοθούριο, ή ψωλιάγκος ή αγγούρι της θάλασσας, κυρίως στις αγορές της Άπω Ανατολής, εντοπίστηκε σε πολύ μεγάλη ποσότητα σε φορτίο, χθες το βράδυ μετά από καταγγελία στο λιμάνι της Κυλλήνης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr η καταγγελία που έγινε ανώνυμα, αφορούσε σε φορτίο πάνω από 700 κιλά ψωλιάγκων ή αγγουριού της θάλασσας, που μεταφέρονταν σε φορτηγό με το πλοίο της γραμμής Πόρος Κεφαλλονιάς - Κυλλήνη στο οποίο έκαναν έλεγχο οι λιμενικοί.

    Εντόπισαν τους ψωλιάγκους σε περίπου 40 κουβάδες με δεκάδες χιλιάδες τεμάχια.

    Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη - βάσει συγκεκριμένων διατάξεων (βάρος πάνω από 180 γραμμ. το τεμάχιο, ποσότητα έως 400 τεμάχια ημερησίως και δηλωμένα στο σύστημα κ.α.) όμως σε άλλες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης ή και αλλού.

    Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

    Η αξία του είδους ανά κιλό μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τις 3000 ευρώ, ενώ η τιμή στην Ελλάδα, λέγεται πως είναι περί τα 1100 ευρώ το κιλό. Η αξία των κατασχεθέντων ίσως αγγίζει και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    psoliagkoi kouvas2

  • Tο σφυρί «χτυπάει» τα σπίτια επωνύμων από Σεπτέμβριο
    Tο σφυρί «χτυπάει» τα σπίτια επωνύμων από Σεπτέμβριο

    Στη λίστα των πλειστηριασμών ξεχωρίζουν εταιρείες και πρόσωπα που μεσουράνησαν στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια λύγισαν, είτε από τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης, είτε λόγω λανθασμένων χειρισμών

    Καταιγίδα πλειστηριασμών έρχεται από το φθινόπωρο, καθώς μετά τη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να πάρει φωτιά.

    Ετσι, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 5.800 ηλεκτρονικά σφυριά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν αρκετά «επώνυμα» για εταιρείες και πρόσωπα που μεσουράνησαν στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια λύγισαν, είτε από τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης, είτε λόγω λανθασμένων επιχειρηματικών επιλογών, είτε για άλλες αιτίες. Στη λίστα περιλαμβάνονται βαριά ονόματα, όπως ο επιχειρηματίας Πάνος Δάβαρης, ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης, οι οικογένειες Εμφιετζόγλου, Γιατράκου και Αγούδημου, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος Λούβαρης, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος και ο κουμπάρος του επιχειρηματίας Κώστας Πηλαδάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός κ. ά.

    Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

  • Νέα αντίδραση από τη Βρετανία για το ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ - «Οι ενέργειες του Ιράν απειλή για τη ναυτιλία»
    Νέα αντίδραση από τη Βρετανία για το ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ - «Οι ενέργειες του Ιράν απειλή για τη ναυτιλία»

    Κατόπιν ενεργειών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το Foreign Office τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίωναπό τους Φρουρούς της Επανάστασης.

    Η νέα ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει:

    «Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

    Βίντεο - ντοκουμέντο από την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ

    Εικόνες από τη στιγμή της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα του Ιράν. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη.

    Το υλικό κοινοποίησε το κρατικό μέσο Press TV, το οποίο μεταδίδει πως «πρόσφατα κυκλοφόρησαν πλάνα δείχνει τις δυνάμεις του IRGC να κατάσχουν ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή λόγω θαλάσσιων παραβιάσεων».

    Newly released footage shows the forces of Iran's IRGC seizing a Greek oil tanker in the Persian Gulf on Friday due to maritime violations.

    Follow: https://t.co/B3zXG73Jym pic.twitter.com/e6ge83x0BC

    — Press TV (@PressTV) May 30, 2022

    Το χρονικό της κατάσχεσης

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, με απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

    Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα σκάφη δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

    Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους.

    Captured Delta Poseidon and prudent warrior; pic.twitter.com/DDYezk8aqY

    — Venkatesh Ragupathi (@venkatesh_Ragu) May 27, 2022

    Οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία το απόγευμα της Παρασκευής, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία, που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

    Στην «αντεπίθεση» η Ελλάδα

    «Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

    Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

    Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

    Σκληρή καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρμεντ

    Σε σκληρή καταδίκη του Ιράν προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Άντονι Μπλίκνεν.

    «Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία στις 27 Μαΐου από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεχίζει:

    «Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Ο υπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, του βασικού συμμάχου και εταίρου μας στο ΝΑΤΟ, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch