Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 13:06

Απλοποίηση της εξ αποστάσεως πώλησης κρασιού

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η άμεση πώληση στους καταναλωτές είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις αποστολές μικρού όγκου σε Ευρωπαίους ιδιώτες, λόγω δυσανάλογου κόστους και διοικητικής και φορολογικής γραφειοκρατίας.

Εδώ και 7 χρόνια υπάρχει κινητοποίηση των ευρωπαϊκών φορέων οίνου για αυτό το ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Αμπελουργών (CEVI), ζητά γρήγορες αλλαγές στα κοινοτικά κείμενα.

Πιεσμένες από την κρίση του κορονοϊού, οι πωλήσεις κρασιού από τον παραγωγό σε καταναλωτές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από τις κανονιστικές επιβαρύνσεις όταν πρόκειται για "άτομα που κατοικούν σε ευρωπαϊκή χώρα εκτός από εκείνη της αποστολής" αναφέρει με λύπη ο Thomas Montagne, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Αμπελουργών (CEVI), σε επιστολή που εστάλη στις 11 Σεπτεμβρίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο Thierry Breton, επικεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς.

Από το 2013, η CEVI έχει υποβάλλει φάκελο και ζητά ταχεία διοικητική απλούστευση προκειμένου να τροποποιηθεί η οδηγία 2008/118 / ΕΚ. Η τελευταία «υποχρεώνει τους οινοπαραγωγούς να περάσουν από έναν φορολογικό αντιπρόσωπο για να διασφαλίσουν την καταβολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης» εξηγεί η CEVI, η οποία υπογραμμίζει ότι «το σύστημα αυτό δημιουργεί πράγματι πρόσθετα κόστη και σημαντικά διοικητικά βάρη που κάνουν την άμεση πώληση πρακτικά αδύνατη στην Ευρώπη για τους μικρούς παραγωγούς».

Αναβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις

Ενώ η οδηγία 2020/262 / ΕΚ αίρει την υποχρέωση προσφυγής σε φορολογικό αντιπρόσωπο "και επιβαρύνει τον επιστρεφόμενο φόρο κατανάλωσης στον διαπιστευμένο φορτωτή και όχι στον πωλητή", η CEVI εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έως τις 23 Φεβρουαρίου 2023. Η ανυπομονησία είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς το ενιαίο σχέδιο για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δεν θα μελετηθεί έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρυθμίσει τον ΦΠΑ, μεταρρύθμιση που ανέβαλε τελευταία για την 1η Ιουλίου 2021.

Ωστόσο, "η εξάλειψη αυτής της γραφειοκρατίας και το αδικαιολόγητο κόστος που επιβαρύνουν την πώληση των προϊόντων μας, θα επέτρεπε αναμφίβολα το άνοιγμα νέων καταστημάτων που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των εταιρειών και των τοπικών οικονομιών μας", δηλώνει ο Thomas Montagne. Ο αμπελουργός-οινοποιός Luberon υπενθυμίζει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των άρθρων 32 και 36 της οδηγίας 2008/118 / CE επιβεβαιώνει τις αναλύσεις της CEVI όσον αφορά την απλούστευση η οποία πρέπει να γίνει με την ταχεία υλοποίηση τριών δράσεων.

3 μοχλοί

Πρόκειται για το ζήτημα της, πρώτον «δημιουργίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση μιας ενιαίας θυρίδας για την πληρωμή ειδικών φόρων κατανάλωσης για αλκοολούχα ποτά», δεύτερον της «δημιουργίας μιας ενιαίας ιστοσελίδας στην οποία θα αναφέρονται οι διάφορες διαδικασίες που είναι γνωστές στα κράτη μέλη, καθώς και κατάλογος φορολογικών εκπροσώπων σε κάθε κράτος μέλος» και τρίτον «ορισμός ενός ορίου απαλλαγής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, και βάσει του οποίου ο πωλητής θα υπόκειται μόνο σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη χώρα διαμονής».

"Το θέμα είναι κάπως τεχνικό" αναγνωρίζει ο Christophe Simon, υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της CEVI, ο οποίος υπογραμμίζει ότι "απλές λύσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα εάν εκδηλωθεί πολιτική βούληση στις Βρυξέλλες". Έχοντας επί του θέματος ασχοληθεί επί 7 χρόνια, η CEVI δεν αναμένει ταχεία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ελπίζει να προωθήσει τη συζήτηση.

Πηγή: Κeosoe.gr - NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 62 ετών η παραγωγή κρασιού
    Κλιματική αλλαγή: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 62 ετών η παραγωγή κρασιού

    Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

    Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2022, ανέφερε ο διακυβερνητικός οργανισμός, καθώς παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις του.

    «Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία - επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», ανακοίνωσε ο οργανισμός.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο νότιο ημισφαίριο είχαν σημαντική πτώση. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είδαν την παραγωγή να μειώνεται μεταξύ 10 και 30%.

    Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία, που κράτησε σταθερή την παραγωγή της, να ανακτήσει την πρώτη θέση.

    Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός κρασιού στον κόσμο, παρόλο που η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14% και ήταν μειωμένη κατά 19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

    Αν υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο για τον κλάδο, είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να βοηθήσει κάπως στην άμβλυνση της ανισορροπίας της αγοράς.

    «Σε ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.

    Η Inaki Garcia de Cortazar-Atauri από το γαλλικό εθνικό ινστιτούτο γεωπονικών ερευνών INRAE, ειδικός στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, είπε ότι οι ζημιές στην Ιταλία οφείλονται στο ότι η καλλιεργούμενη γη δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό τόσο καλά όσο το φυσικό έδαφος.

    «Μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά», είπε, με καύσωνες ή βροχερές περιόδους να πλήττουν ορισμένες περιοχές και να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η ασθένεια του ωίδιου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961
    Το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961

    Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) εκτιμά ότι το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα κυμαίνεται μεταξύ 241 και 246 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (Mhl), με μέση τιμή 244,1 Mhl. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο οργανισμός επιβεβαιώνει «την πτώση της τάξης του 7% σε σύγκριση με τον χαμηλό μέσο όρο παραγωγής του 2022, μετά από σταθερή τάση για 4 χρόνια».

    Το 2023 χαρακτηρίζεται μάλιστα από τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή κρασιού τα τελευταία 60 χρόνια, από το 1961, «λόγω του συνδυασμού εξαιρετικά χαμηλών ποσοτήτων στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτές οι ενδιάμεσες προβλέψεις του OIV βασίζονται στη συλλογή δεδομένων από 39 χώρες παραγωγής, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 94% της παραγωγής το 2022.

    Σύμφωνα με όσα επισημαίνει και η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της, η Ιταλία και η Ισπανία καταγράφουν πράγματι σημαντική πτώση στους όγκους τους σε σχέση με το 2022 (αντίστοιχα -13 και -19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που εναλλάξ έχουν τροφοδοτήσει την εμφάνιση περονόσπορου και της ξηρασίας. Η ιταλική συγκομιδή πέφτει ακόμη και κάτω από τον συμβολικό πήχη των 44 Mhl (με 43,9 Mhl), «τη χαμηλότερη συγκομιδή της από την ιστορική μικρή συγκομιδή του 2017», υπογραμμίζει ο Giorgio Delgrosso, υπεύθυνος του τμήματος στατιστικών του OIV. Οι έντονες βροχοπτώσεις που γνώρισε η χώρα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τον περονόσπορο στο κέντρο και τις νότιες περιοχές, ενώ μέρος των υπεραλπικών αμπελώνων επλήγη από πλημμύρες, χαλάζι ή ξηρασία.

    Στην Ισπανία, ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι επιπτώσεις της ξηρασίας που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη συγκομιδή (30,7 Mhl), «τη χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών», τονίζει ο Giorgio Delgrosso.

    Γαλλία: Η πρώτη παραγωγός χώρα οίνου

    Συνεπώς, η Γαλλία γίνεται και πάλι ο μεγαλύτερος παραγωγός το 2023, αφού παρήγε όγκο ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (45,8 εκατομμύρια hl (Mhl), +3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας). Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν παραγωγή (25,2 Mhl) όχι μόνο υψηλότερη από το 2022, αλλά και 4% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

    Με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας η παραγωγή του 2023 (3,6 Mhl) είναι 14% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νότια Αφρική, Βραζιλία) παράγει όγκους κρασιού πολύ χαμηλότερους από αυτόν που παρήχθη το 2022 και τους αντίστοιχους πενταετείς μέσους όρους τους. Η Αργεντινή υπέστη απότομη μείωση (-29%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω του ανοιξιάτικου παγετού και της χαλαζόπτωσης, η Αυστραλία κατέγραψε πτώση κατά 22% κάτω από τα 10 Mhl (9,9 Mhl) και η Χιλή μόλις έφτασε αυτό το όριο (10 Mhl), πτώση κατά 18% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Σε αυτήν την ακτή των Άνδεων, είναι οι γιγαντιαίες πυρκαγιές και η ξηρασία που μείωσαν σημαντικά την παραγωγή το 2023.

    Αλλάζει το πρόσωπο της παγκόσμιας παραγωγής μακροπρόθεσμα

    Ο εκπρόσωπος του OIV υπογραμμίζει ότι η σειρά των κλιματικών κινδύνων κινδυνεύει να γίνει κανόνας στο μέλλον και να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην παραγωγή. Αντίστοιχα, ο κλάδος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει βιώσιμα, τη γενικευμένη πτώση της κατανάλωσης και τα γεωπολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντα λιγότερο ευνοϊκά για την κατανάλωση κρασιού και τις δαπάνες για αυτό. «Ο κόσμος του κρασιού χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις τα τελευταία 5 χρόνια, οι συνέπειες των οποίων κινδυνεύουν να αλλάξουν το πρόσωπο της παγκόσμιας παραγωγής μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει περαιτέρω ο στατιστικολόγος του OIV, «ιδιαίτερα περισσότερο, γιατί το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών για το κρασί δεν είναι προφανής και ότι ο ανταγωνισμός των ποτών με λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ θα αυξηθεί.

    Πηγή: Etheas.gr
  • Νέος πρόεδρος στην ΕΔΟΑΟ
    Νέος πρόεδρος στην ΕΔΟΑΟ

    Ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου, μέλος του ΔΣ ΑΟΣ Νεμέας.

    Ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ως εκπρόσωπος των συνεταιριστικών οινοποιητικών επιχειρήσεων, είναι ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) για την επόμενη διετία, στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης προεδρίας μεταξύ ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη στην 24η Γενική Συνέλευση της ΕΔΟΑΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 30-11-2021 ορίζοντας το νέο ΔΣ καθώς και τους αντιπροσώπους των μελών της.

    O νέος Πρόεδρος, αμπελουργός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Νεμέας με πλούσιο βιογραφικό και στον τομέα της πληροφορικής, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ανέφερε ότι ελπίζει σε μία εποικοδομητική νέα θητεία και ότι ο βασικός στόχος είναι η συνέχιση της συνεργασίας με άξονες, την προώθηση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή και εσωτερική αγορά, καθώς και την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας. Τέλος, ευχαρίστησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Βογιατζή για τη συμβολή του στην πορεία της Οργάνωσης.

    Ο αποχωρήσας Πρόεδρος κ. Γιάννης Βογιατζής αφού ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και τόνισε την συνεργασία που έχει καλλιεργηθεί στους κόλπους της Οργάνωσης μεταξύ των μελών της, εστίασε στον απολογισμό του στα θέματα της νέας νομοθεσίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων και στη νέα αναγνώριση της ΕΔΟΑΟ, στην ανάγκη υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αμπέλι, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος λόγω της πανδημίας και στα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν από την πολιτεία για την αντιμετώπισή της. Ευχήθηκε δε, καλή θητεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και το νέο Πρόεδρο και τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό του για την καλή λειτουργία της Οργάνωσης, από τη νέα του θέση ως αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και Πρόεδρος του ΣΕΟ.

    Η Γενική Συνέλευση συμφώνησε ομόφωνα στο νέο κείμενο για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου του Οινοτουρισμού και στο marketing plan του ελληνικού κρασιού 2022-2025.

    Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

    Τακτικά μέλη ΔΣ ΕΔΟΑΟ

    • ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) ΑΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
    • ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
    • ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ε.Α.Σ. ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
    • ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Α.Σ. ΚΟΡΩΠΙΟΥ
    • ΣΚΟΥΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
    • ΜΑΡΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΕΟΣΟΕ
    • ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ) ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
    • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΙ
    • ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
    • ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ
    • ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
    • ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

    Αναπληρωματικά μέλη ΔΣ ΕΔΟΑΟ

    • ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΠΡΙΑΜΟΣ Α.Ε.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
    • ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Σ. ΜΕΓΑΡΩΝ
    • ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ - ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ Α.Σ. ΠΑΤΡΑΣ
    • ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΕΣ ΠΕΖΩΝ ΑΕ.
    • ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ ΑΣΕΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
    • ΚΟΡΔΟΠΑΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΕΟΣΟΕ
    • ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
    • ΣΠΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ
    • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ
    • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΑΤΙΑ
    • ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
    • ΤΣΑΓΚΟΥΡΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ

    Πηγή: Neapaseges.gr

  • Κρασί: Υψηλά ποσοστά και φέτος στα αποθέματα
    Κρασί: Υψηλά ποσοστά και φέτος στα αποθέματα

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προς την Κομισιόν της 31ης Οκτωβρίου 2021, του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών, τα αποθέματα οίνων, που βρίσκονταν στις 31/7/2021 στις δεξαμενές των οινοποιείων (2.450.763 hl) και στο εμπόριο (164.918 hl), ανέρχονταν σε 2.615.681 hl.

    Στις 31/7/2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών, που επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, στις δεξαμενές των οινοποιείων βρίσκονταν 2.450.763 hl και στο εμπόριο 164.918 hl.

    Αντίστοιχα τα αποθέματα γλευκών ανέρχονταν σε 54.579 hl την ίδια ημερομηνία. Έτσι το σύνολο των αποθεμάτων, ανέρχεται σε 2.670.026 hl.

    Ο όγκος των αποθεμάτων το 2021, αποτελεί το τρίτο ιστορικό υψηλότερο ρεκόρ αποθεμάτων, αφού τα αντίστοιχα της 31ης Ιουλίου του 2020, ανήλθαν σε 3.117.801 hl και τα αποθέματα του 2005 σε 2.821.560 hl.

    Και οι δυο χρονιές 2020 και 2021, επηρεάστηκαν έντονα από το κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, γεγονός που αποτελεί και την κύρια αιτία συσσώρευσης υψηλών αποθεμάτων. Εκτιμάται όμως ότι το μέτρο της Απόσταξης κρίσης, ελάχιστα επίδρασε στη μείωση τους, λόγω του ότι οι τιμές απόσταξης οίνων προκαλούσαν ζημιά στα οινοποιεία σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους.

    Ειδικότερα το 2021 η επίδραση της Απόσταξης ήταν μικρότερη, δεδομένου ότι οι τιμές απόσυρσης για τους οίνους χωρίς ΓΕ μειώθηκαν κατά 15%.

    Όσον αφορά την ανάλυση του όγκου των αποθεμάτων το 2021 να σημειωθεί ότι:

    • σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας 2015-2019, κατά την οποία ο όγκος των αποθεμάτων δεν επηρεάστηκε από την επίδραση της πανδημίας τα αποθέματα οίνων το 2021, παρουσιάζονται αυξημένα κατά 78,12%
    • τα αποθέματα των ερυθρών και ερυθρωπών οίνων παρουσιάζονται αυξημένα (σε σχέση με την αντιστοιχία τους, όσον αφορά την παραγωγή), αφού αντιπροσωπεύουν το 45,13% του συνόλου, ενώ οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 54,87% του συνολικού όγκου αποθεμάτων το 2021

    Όσον αφορά τα αποθέματα οίνων στην παραγωγή:

    • οι ΠΟΠ αποτελούν το 8,84%
    • οι ΠΓΕ αποτελούν το 42,34%
    • οι ποικιλιακοί οίνοι το 11,76%
    • οι οίνοι χωρίς ΓΕ το 36,87% και
    • οι άλλοι οίνοι το 0,18%.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Προβλέψεις για την παραγωγή κρασιού της ΕΕ για το 2021/22
    Προβλέψεις για την παραγωγή κρασιού της ΕΕ για το 2021/22

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συγκομιδής που παρείχαν τα κράτη μέλη, η παραγωγή κρασιού της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και του μούστου - το 2021 (περίοδος εμπορίας 2021/2022) προβλέπεται να είναι 147 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

    Αυτό μεταφράζεται με μείωση κατά 13% από την παραγωγή του 2020, μειωμένο κατά 23 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και το καλοκαίρι, εναλλασσόμενα από παγετό σε πλημμύρες και ασθένειες αμπέλου που συνδέονται με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται να είχαν πραγματικό αντίκτυπο στην συγκομιδή κρασιού της ΕΕ 2021.

    Με εκτιμώμενη παραγωγή 44,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (πτώση 9%), η Ιταλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ισπανία (39 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μείωση 15%) και τη Γαλλία (33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μείωση 27%). Η παραγωγή αυτών των τριών κρατών μελών, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της παραγωγής της ΕΕ, εκτιμάται σε 117 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2021, μειωμένη κατά 23 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-17%) σε σύγκριση με την παραγωγή τους το 2020 στα 140 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

    Βασικά στοιχεία:
    • Η Γαλλία, η οποία ξεπεράστηκε ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού της ΕΕ από την Ιταλία από το 2016, θα καταταγεί στην τρίτη θέση (μετά την Ισπανία) για πρώτη φορά.
    • Η Γερμανία και η Πορτογαλία θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 4% και 1% αντίστοιχα το 2021.
    • Ορισμένα κράτη μέλη στην Ανατολική Ευρώπη (Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία), αν και παράγουν μικρότερους όγκους, παρουσιάζουν ανοδική τάση.

    Με σχετικά μικρό όγκο, η συγκομιδή του 2021 θα ήταν κατά 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, αλλά ακόμα υψηλότερη από τη συγκομιδή του 2017. Το 2017 ήταν η χρονιά με την μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 20 χρόνων, με παραγωγή που έφτασε τα 144 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

    Το εύρος των παραλλαγών παραγωγής αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Για σχεδόν 10 χρόνια, η παραγωγή ποικίλλει από έτος σε έτος σε πολύ μεγαλύτερες αναλογίες από ό, τι την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η αστάθεια στους όγκους που παράγονται φαίνεται να είναι η άμεση συνέπεια των μεγάλων κλιματικών κινδύνων που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμοι και όλο και πιο συχνοί.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Δραστική μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής κατά 25,09%
    Δραστική μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής κατά 25,09%

    Η κλιματική αλλαγή παρούσα.

    Μειωμένη δραστικά κατά 25,09% στα 1.710.453 hl σύμφωνα με την α' εκτίμηση, παρουσιάζεται η ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν.

    Είναι προφανές ότι η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επίδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο. Τα στοιχεία της οριστικής οινοπαραγωγής θα βασιστούν στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων και όχι στις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, βάσει των οποίων υπολογίζεται η α΄ εκτίμηση οινοπαραγωγής.

    Κατά κατηγορία οίνων σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων που προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή εμφανίζει διακυμάνσεις σχετικά και την προηγούμενη χρονιά που αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

    Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%.

    Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά την μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

    Ήδη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκε η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εξαιτίας της απουσίας ελέγχων «επιτρέπει» την μαζική είσοδο στον τομέα σταφυλιών που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν, καθώς και συζητήθηκε η απουσία στρατηγικής στην παραγωγική διαδικασία σταφυλιών που τροφοδοτούν μαζικά την οινοβιομηχανία. Οι δυο αυτές πρακτικές συμβάλλουν, ώστε τελικά να καθηλώνονται οι τιμές των οινοσταφύλων, με απότοκο την δημιουργία ισχυρών τάσεων εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

    Ακολουθεί ο διαχρονικός πίνακας της ελληνικής οινοπαραγωγής:

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Έως 30/11/2021 οι δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων
    Έως 30/11/2021 οι δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων

    Η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας.

    Έως τις 30 Νοεμβρίου όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής.

    Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

    Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής μόνο οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι μέχρι και ένα (1) στρέμμα.

    Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι δηλώνουν στην δήλωση συγκομιδής τους παραγωγή οίνου υποχρεούνται στην συνέχεια να υποβάλουν στην ίδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ δήλωση παραγωγής.

    Δεν υποχρεούνται σε κατάθεση δήλωσης παραγωγής μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Οι εν λόγω αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής.

    Να σημειωθεί ότι η μη υποβολή δηλώσεων παραγωγής επιφέρει κυρώσεις.

    Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι κλπ Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν από αρχεία όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

    Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «Οριστικοποίηση». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

    Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια ΔΑΟΚ. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη ΔΑΟΚ.

    Στις περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο ή υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο προκύπτουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου.

    Να σημειωθεί ότι αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση.

    Η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής γίνεται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ http://e-services.minagric.gr.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Copa - Cogeca: Ιστορικά χαμηλή η παραγωγή κρασιού
    Copa - Cogeca: Ιστορικά χαμηλή η παραγωγή κρασιού

    Προβλέψεις της Copa - Cogeca για τις τρεις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες.

    Μετά από ένα χρόνο έντονων κλιματολογικών συνθηκών στη νότια Ευρώπη, το 2021/22 η συγκομιδή κρασιού προβλέπεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη και συντομότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

    Σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 18%, φτάνοντας τα 117,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (hl) από το 2020/21. Εκτός από τους παγετούς της άνοιξης που αποδεκάτισαν περίπου το 30% των καλλιεργειών στη Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία, χαλάζι, ξηρασίες και οι ασθένειες έχουν επιτείνει περαιτέρω τις απώλειες. Ανεξάρτητα από τη μεταβλητότητα και τις αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες, η ποιότητα των σταφυλιών είναι σημαντικά υψηλότερα, προμηνύοντας ποιοτικά κρασιά.

    Στην Ιταλία, η παραγωγή κρασιού εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ τουλάχιστον 43,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας πτώση 9%. Οι ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες, από τους παγετούς της άνοιξης μέχρι το καλοκαιρινό χαλάζι, τις καταιγίδες και την ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές ακόμη και μεταξύ γειτονικών αμπελουργικών περιοχών. Πολλές περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ιταλία χτυπήθηκαν από τους παγετούς της άνοιξης, που κατέστρεψαν έως και το 40% των αμπελοκαλλιεργειών, αλλά οι προοπτικές για το λευκό κρασί παραμένουν καλές.

    Για την Γαλλία προβλέπεται η μεγαλύτερη πτώση κατά 29% σε σύγκριση με το 2020/21, με την συγκομιδή να μην ξεπερνά τα 33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Οι παγετοί της άνοιξης, που αποδεκάτισα περίπου το 30% των καλλιεργειών στη χώρα, σε συνδυασμό με ασθένειες των φυτών λόγω της καλοκαιρινής υγρασίας, αναμένεται να οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλή συγκομιδή, κατώτερη με αυτά του 1991/2017 και συγκριτικά με αυτά του 1977.

    Στην Ισπανία προβλέπεται συγκομιδή 39,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, 7 εκατομμύρια εκατόλιτρα μικρότερη. Η συγκομιδή ξεκίνησε με πολύ καλής ποιότητας καρπό αλλά αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας, ειδικά λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας και των περιστασιακών επεισοδίων παγετού και χαλαζιού.

    Στη Γερμανία, οι όγκοι συγκομιδής αναμένεται να είναι κάτω από 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα και κάτω από τη μέση απόδοση των 10 ετών. Μερικές απώλειες απόδοσης οφείλονται στον περονόσπορο, τον ανοιξιάτικο παγετό και τα χαλαζοπτώσεις. Όμως, το 2021 είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τους αφρώδεις οίνους.

    Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα όπου αναμένεται αύξηση, αν και αμυδρή (+1%), ενώ στην Ουγγαρία οι αποδόσεις συγκομιδής θα κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση της αγοράς, ο Luca Rigotti, πρόεδρος της Copa-Cogeca της Ομάδας Εργασίας για το Κρασί δήλωσε: «Η επαναλειτουργία του τομέα HoReCa και του επανέναρξη των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων προς τις ΗΠΑ μετά την αναστολή των δασμών που σχετίζεται με τη διαμάχη Boeing-Airbus, φέρνει μια μέτρια αισιοδοξία. Ωστόσο, η μικρή παραγωγή και οι μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 δείχνουν ότι ο τομέας χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αγοράς».

    Πηγη΄: NeaPaseges.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch