Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 15:43

ΔΑΟΚ Ηλείας: Εμφάνιση επιβλαβούς οργανισμού σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Eggplant mottled crinkle virus – EMCV (Ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας»

Για πρώτη φορά στην Χώρα μας και πιθανότατα στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (Eggplant Molted Crinkle Virus, EMCV, γένος Tombusvirus) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης.

Ο συγκεκριμένος ιός, ο οποίος εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ, αποτελεί μεγάλη απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, ή το πελαργόνιο, καθώς μεταδίδεται εύκολα με επαφή ενώ είναι πιθανό να μεταδίδεται και με τον σπόρο. Τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν νανισμό, χλωρώσεις στα φύλλα, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις στους καρπούς.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά, προτείνεται στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό EMCV, τα κάτωθι μέτρα:

  1. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
  2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S.
  • Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
  1. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
  2. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
  3. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
  • Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
  • Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.
  1. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

*Φωτογραφία από Eric Michelat από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 18:13

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών
    Τσιάρας: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    Ομιλία ΥπΑΑΤ στην εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα με θέμα: «Η επόμενη μέρα των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα»

    Μονόδρομο για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Η επόμενη μέρα των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα», που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στη Λάρισα.

    «Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, από τη στιγμή που θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, μιας και η κυβέρνησή μας, αναγνωρίζει την εξαιρετικά σημαντική συμβολή που έχει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και επισήμανε την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος.

    «Σε αυτήν την κατεύθυνση με απόφαση του Πρωθυπουργού και τη συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και του τραπεζικού τομέα, δημιουργείται ένας συνδυασμός επενδυτικών πόρων που σε πρώτη φάση αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ, και περιλαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις κατά 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% τραπεζικός δανεισμός και 15% ίδια κεφάλαια», είπε ο Κ. Τσιάρας, εξηγώντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι ανοιχθούν νέοι δρόμοι στους αγρότες μας.

    • Παραθέτοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 000 στρέμματα θερμοκηπίων, την στιγμή που στην Ολλανδία, η έκταση της οποίας είναι λίγο περισσότερο από τη διπλάσια έκταση της Θεσσαλίας, έχει 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, η Θεσσαλία διαθέτει μόλις 3.500 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

    Ο στόχος

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι -μεταξύ άλλων- με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στοχεύουμε:

    • ⁠⁠Σε αύξηση της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας, έως και κατά 10 φορές.
    • ⁠⁠Λιγότερες απαιτήσεις σε νερό και λίπανση.
    • ⁠⁠Εξοικονόμηση ενέργειας λόγω δυνατότητας χρήσης αγροβολταϊκών στις οροφές των θερμοκηπίων,
    • ⁠⁠Χαμηλότερο κόστος παραγωγής
    • ⁠⁠Μεγαλύτερη αντοχή στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Κλείνοντας, ο Κώστας Τσιάρας αναγνώρισε ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως ο μικρός κλήρος, ο γηράσκων πληθυσμός των αγροτών και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. «Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα, προχωρά σε μια σειρά από μέτρα στήριξης. Προωθεί συνεργατικά σχήματα για τη βελτίωση του κατακερματισμένου κλήρου, ενισχύει το πρόγραμμα Νέων Αγροτών με επιδοτήσεις έως 40.000 ευρώ και μειώνει το κόστος παραγωγής μέσω φοροελαφρύνσεων και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο», συμπλήρωσε ενώ έθεσε ως βασικό στόχο την ταύτιση, παγκοσμίως, των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία.

    Ενίσχυση των εξαγωγών

    Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, είπε:

    «Η σημερινή εκδήλωση, σηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από τη μέρα που ο Πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ, η οποία αποβλέπει στο να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ειδικά στον πρωτογενή τομέα και αφορά, βεβαίως, κυρίως, την θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

    Έχουμε δει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι ειδικά τα προϊόντα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών δημιουργούν μια μεγάλη υπεραξία και για την ίδια την οικονομία και για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 είχαμε εξαγωγές κηπευτικών που προσέγγιζαν τα 2,2 δις ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά το ύψος των εξαγωγών έφτασε στα 3,2 δις ευρώ. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε και νέοι άνθρωποι αλλά και όσοι ασχολούνται πολλά χρόνια με τον πρωτογενή τομέα να έχουν δυνατότητες προκειμένου να αναπτύξουν την θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον πρωτογενή τομέα και τα οικονομικά δεδομένα που τον αφορούν, κυρίως όμως θα κρατήσει ζωντανή την ελληνική περιφέρεια, θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και θα δώσει άλλη διάσταση στη δυνατότητα εξαγωγών της χώρας μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών
    ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών

    Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε προτάσεις με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η επιστολή

    «Κύριε Υπουργέ,

    Μετά τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 30.9.2024 για τα 4 θέματα που αφορούν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα για 1) τα κόκκινα δάνεια 2) την επιστροφή ΕΦΚ Πετρελαίου 3) τις επενδύσεις στα θερμοκήπια και 4) τη διανομή αγροτικής γης, στο Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ της 3.10.2024 έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, για το πώς αυτά τα μέτρα θα αξιοποιηθούν καλύτερα για να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, να βελτιώσουν την παραγωγική και οικονομική τους κατάσταση, βοηθώντας συνολικά την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας.

    Για τα δύο πρώτα, των κόκκινων δανείων και της επιστροφής του ΕΦΚ Πετρελαίου, η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασθεί και καταθέσει αρμοδίως λεπτομερείς και εφαρμόσιμες προτάσεις και όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρας, θα υπάρξει διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ πριν την υλοποίηση τους.

    Για τα άλλα δύο θέματα, αυτά των επενδύσεων στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών που τέθηκαν για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ αποφάσισε ενόψει της έναρξης της διαδικασίας, να θέσει στον διάλογο τις πρώτες προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να ληφθούν εξ υπαρχής υπόψη στον σχεδιασμό των μέτρων, ώστε να τύχουν καλύτερης αξιοποίησης από τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Στις προτάσεις αυτές, λήφθηκαν υπόψη στοιχεία που ανακοινώθηκαν ενδεικτικά, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στα θερμοκήπια, από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-27, που προορίζονται για τους αγρότες με βάση τη νέα ΚΑΠ, καθώς και την επικείμενη προκήρυξη του μέτρου των νέων γεωργών, σε σχέση με τη διανομή αγροτικής γης και έχουν ως ακολούθως:

    Προτάσεις για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια:

    Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για 600 εκατ. επενδύσεις στα θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:

    1. Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
    2. Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.
    • Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.
    1. Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32-35 άτομα.
    2. Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.

    Προτάσεις για την διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών

    1. Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων.
    2. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.
    • Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας».

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικής περιόδου 2024- 2025
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικής περιόδου 2024- 2025

    Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Ηλείας ανακοινώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2024-2025 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) έως την 15η Δεκεμβρίου 2024.

    Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων ισχύουν τα εξής:

    1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.

    Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:

    α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Στην περίπτωση αυτή στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» συμπληρώνεται η ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ»

    β) οι αμπελουργοί/παραγωγοί οίνου που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

    γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Αυτοί μόνο έχουν δικαίωμα παρασκευής οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ»

    2) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. Σε αυτή την περίπτωση όσοι θέλουν να υποβάλλουν συμπληρώνουν στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και το ανώτερο όριο παραγωγής είναι τα 1.700 κιλά σταφυλιών.

    3) Oι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:

    α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).

    Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

    β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

    4) Οι αμπελουργοί δύναται να οδηγήσουν συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη

    συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ»

    5) Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

    Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την Δ.Α.Ο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών στην Δ.Α.Ο., η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

    Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

    6) Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία:

    α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

    ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

    (ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ) ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    1- 10 200 €

    10,1 - 30 500 €

    30,1 - 50 1.000 €

    50,1 - 100 2.000 €

    άνω των 100 5.000 €

    β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

    ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΜΙΣΘΕΙΣΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ

    ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ (Καθυστέρηση από 1 έως 15 εργ. ημέρες)

    (ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ )

    έως 1.000 100 €

    από 1.000,1 έως 10.000 500€

    από 10.000.1 έως 50.000 700 €

    από 50.001 έως 100.000 1.000 €

    άνω των 100.000 1.500 €

    7) Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής καθώς και στις περιπτώσεις που τα σταφύλια δεν προορίζονται για παραγωγή οίνου αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρώιμη συγκομιδή, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 25/09
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 25/09

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    Τομέας 15ος

    :

    Δουνέικα

    Τομέας 16ος

    :

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

    Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    Τομέας 21ος

    :

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προβούν σε πρώιμη συγκομιδή, σας γνωρίζουμε τα εντομοκτόνα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν σ’ αυτόν τον δολωματικό ψεκασμό και το χρόνο αναμονής τους (δηλαδή το χρονικό διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή):

    Τοπικές Κοινότητες:

    Εντομοκτόνο

    Χρόνος αναμονής

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    EXIREL BAIT 10 SE

    7 μέρες

    Δουνέικα

    SUCCESS 0.24 CB

    14 μέρες

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    FORZA 10 CS with Zeon technology

    7 μέρες

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    FORZA 10 CS with Zeon technology

    7 μέρες

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί
    Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 600 εκατομ. ευρώ αναφορικά με την κατασκευή θερμοκηπίων έφερε στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στον αγροτικό κόσμο.

    Από τη μία, οι καλλιεργητές βλέπουν την ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγή και να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, ενώ από την άλλη εκφράζονται προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Ο Χρήστος Παλαιολόγος, Πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρθηκε θετικά στην εξαγγελία, τονίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για να δοθεί κίνητρο στους νέους αγρότες να παραμείνουν στην επαρχία. «Η ύπαιθρος έχει γεράσει», επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπουν οι νέες γενιές στην καλλιέργεια για να διατηρηθεί η γη. Θεωρεί πως η στροφή στα θερμοκήπια είναι πλέον απαραίτητη, αφού προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για τριπλή καλλιέργεια το χρόνο.

    Palaiologos

    «Είναι θετικό αυτό το μέτρο για να μπορέσει να δώσει ένα κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην επαρχεία διότι πλέον η ύπαιθρος έχει γεράσει.

    Μεγαλώσαμε όλοι. Πρέπει να μπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να κρατήσουν τη γη. Η γη που θα πάει μετά σε άλλους; Γι αυτό το λόγο είναι καλό να δίνονται κίνητρα.

    Υποχρεωτικά πλέον οδηγούμαστε στα θερμοκήπια γιατί έχουν λιγότερες ασθένειες μέσα στο θερμοκήπιο, τα προϊόντα προστατεύονται από την κακοκαιρία. Οπότε είναι καλό να λάβει κάποιος νέος αγρότης μια χρηματοδότηση και αν είναι και άτοκη ακόμα καλύτερο για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί και να μην φέρνουμε εισαγόμενα. Να κοιτάξουμε την ελληνική γη.

    Θα μπορέσει έτσι ο παραγωγός να καλλιεργεί και τρεις φορές το χρόνο ενώ τώρα με την κακοκαιρία καλλιεργεί μια φορά και αυτή με το ζόρι. Οπότε θα περιορίσουμε και τις απώλειες και θα έχουμε και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Στην Ηλεία που είναι εύφορη η γη πρέπει να δοθούν αυτά τα κίνητρα».

    Από την άλλη πλευρά, ο αγρότης Γιώργος Αχαμνός εμφανίζεται έντονα δύσπιστος. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια εκτός εποχής, σημειώνει ότι οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Axamnos

    «Για να φτιάξεις θερμοκήπια, μια απλή κατασκευή χωρίς θέρμανση κοστίζει 6.500 με 7.000 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, υπολογίζοντας ότι για 20 στρέμματα απαιτούνται τουλάχιστον 120.000 ευρώ. Η επιδότηση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά επισημαίνει, ενώ πολλοί αγρότες αναγκάζονται να επενδύουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν λάβει καμία υποστήριξη.

    Ο κ. Αχαμνός μιλάει από προσωπική εμπειρία, καθώς όπως έκανε γνωστό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για συσκευαστήριο ύψους 250.000 ευρώ, αλλά το κόστος έφτασε τις 700.000 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ακόμα την πλήρη επιδότηση. «Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά για προϊόντα εκτός εποχής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται»,

    «…περιμένουμε να το δούμε. Έχουμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα.

    Πότε θα βγει η επιδότηση; Όλοι οι παραγωγοί φράουλας φτιάχνουν τα θερμοκήπια από μόνοι τους. Δεν υπάρχει επιδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα δώσουν. Δεν είναι τόσο εύκολο , εγώ έχω πάρει πρόγραμμα 250.000€ στο συσκευαστήριο και έχω φτάσει 700.000 και παραπάνω και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα.

    Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ για προϊόντα εκτός εποχής. Για να έχουμε και τον χειμώνα προϊόντα. Σίγουρα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το χαλάζι ούτε με τον αέρα. Και να ζητάμε μετά χρήματα από τον ΕΛΓΑ» καταλήγει ο κ. Αχαμνός.

    Ωστόσο, οι παραγωγοί τονίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επιδοτήσεων, καθώς και από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν, περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξη, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμοκήπια και να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

    Thermokipia 2

    Thermokipia 3

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας
    ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

    1.

    Στόχοι

    1.1

    Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

    1.2

    Η ενημέρωση αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα του 50% των καψών και αποσκοπεί στην οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

    1.3

    Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

    2.

    Διαπιστώσεις

    2.1

    Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης καρπόδεσης.

    Σε μερικές βαμβακοκαλλιέργειες ξεκίνησε το άνοιγμα των καψών.

    2.2

    Παρατηρήθηκαν απορρίψεις των ανώτερων νεαρών καρποφόρων οργάνων (καψών), από την καταπόνηση των καλλιεργειών από τις κλιματικές συνθήκες.

    2.3

    Στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνονται συλλήψεις πεταλούδων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, όμως στους επιτόπιους ελέγχους και στις δειγματοληψίες που διενεργούνται παρατηρείται πολύ μικρή προσβολή.

    Εκτιμάται, από τα διαθέσιμα στοιχεία, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και την βλαστική κατάσταση των καλλιεργειών, ότι η γενεά του Σεπτεμβρίου δεν έχει τις προϋποθέσεις να προκαλέσει προβλήματα.

    Στη θέση επιθεώρησης στο Ανεμοχώρι διαπιστώθηκε υψηλός πληθυσμός τζιτζικιών (ιασσίδες).


    3.

    Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

    3.1

    Οι βαμβακοπαραγωγοί να επιθεωρούν τις καλλιέργειες τους (κάθε 3-4 μέρες) διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι και να εξετάζουν 100 φυτά σε διάφορα σημεία της διαγώνιου προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν εντομολογικές προσβολές.

    3.2

    Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν εμφανίζει μεγάλη επικινδυνότητα, διότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού έχουν ωριμάσει. Την τρέχουσα περίοδο τα καρποφόρα όργανα της κορυφής είναι δεκτικά στην προσβολή, και συνήθως από αυτά δεν αναμένουμε να πάρουμε παραγωγή. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι πιο όψιμες καλλιέργειες.

    3.3

    Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας και συστήνεται η εφαρμογή φυτοδιεγερτών για την προαγωγή της καρποφόρας βλάστησης, σε μειωμένης ανάπτυξης καλλιέργειες.

    3.4

    Να αποφεύγονται οι «προληπτικοί» ψεκασμοί.

    Τα όρια επέμβασης στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, είναι:

    για το πράσινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

    για το ρόδινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καψών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 - 8% στις 100 κάψες.

    4.

    Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

    4.1

    Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

    Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης, για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους πριν τον ψεκασμό και η επέμβαση να γίνεται τις απογευματινές ώρες όπου δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 10-11/07
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 10-11/07

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά ο δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

    Τομέας 15ος

    :

    Αμαλιάδα & Καρδαμάς

    Τομέας 16ος

    :

    Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο, Φωναϊτικα, Ελαιώνας, Άγιοι

    Απόστολοι & Βροχίτσα

    Τομέας 18ος

    :

    Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο & Πλάτανος

    Τομέας 19ος

    :

    Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Μουριά, Κάμενα, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος & Άσπρα Σπίτια

    Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024

    Τομέας 21ος

    :

    Νέα Φιγαλεία

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο