Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 20:20

Εργάτες γης: Οδηγία για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο τρόπος και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει η μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες για εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες.

Με οδηγία της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς για τις διαδικασίες μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, που ισχύουν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την οδηγία θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

-Υποβολή έντυπης αίτησης των εργοδοτών, με τα απαιτούμενα προσωπικά στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής.

-Στην αίτηση αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του μετακαλούμενου εργάτη όπως επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης.

-Για την πιστοποίηση των ανωτέρω στοιχείων απαιτείται να συνυποβάλλονται μαζί με τα δικαιολογητικά, απλή φωτοτυπία α) του Διαβατηρίου και β) του πιστοποιητικού Οικογενειακής κατάστασης του μετακαλούμενου εργάτη.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται σφραγίδα της Χάγης (apostille) ούτε μετάφραση επικυρωμένη. Τονίζουμε απλή φωτοτυπία των ανωτέρω εγγράφων.

-Παράβολο των 100 ευρώ ανά μετακαλούμενο εργάτη, το οποίο δεν επιστρέφεται σε περίπτωση μη έλευσής του.

-Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη στην οποία θα δηλώνει ότι:

α) θα απασχολήσει προσωρινά, τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση μετακαλούμενους για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014.

β) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες της παραγρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005 (Α΄2012)

γ) ο μετακαλούμενος θα παρέχει τις αγροτικές εργασίες σε τόπο επακριβώς προσδιορισμένο ως προς την Περιφερειακή Ενότητα, τον Δήμο και την Δημοτική Ενότητα ή Δημοτική Κοινότητα και ότι προσωρινά θα διαμένει σε τόπο που προσδιορίζεται με ακριβή στοιχεία Διεύθυνσης.

δ) το κατάλυμα που παρέχεται πληροί τις απαιτούμενες από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις , προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας και ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν παρέχει κατάλυμα να προσκομισθούν στοιχεία ότι ο εργαζόμενος διαθέτει εξ ιδίων κατάλληλο κατάλυμα.

ε) ότι θα ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή.

-Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής (πρόσφατη).

Η ασφάλιση των εργατών θα γίνεται με εργόσημο και δεν μπορεί να προσκληθεί μετακλητός άνω των 60 ετών.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται με έντυπο τρόπο και με την χρήση ταχυμεταφοράς (courier), μέχρι την δημιουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας η οποία ορίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2021 και για την οποία αργότερα θα δοθούν πρόσθετες οδηγίες.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 18:56

Σχετικά Άρθρα

  • Κ. Αχαγιά: Αλλοδαπός συνελήφθη για παράνομη διακίνηση εργατών γης - Δρούσε σε Ηλεία και Αχαΐα
    Κ. Αχαγιά: Αλλοδαπός συνελήφθη για παράνομη διακίνηση εργατών γης - Δρούσε σε Ηλεία και Αχαΐα

    Ένας αλλοδαπός συνελήφθη χθες στην Κάτω Αχαγιά με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης εργατών γης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας.

    Ο αλλοδαπός φέρεται να προωθούσε σε ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλοδαπούς εργάτες γης, στην Ηλεία και την Αχαΐα.

    Ο κατηγορούμενος φέρεται να παρακρατούσε για την αμοιβή των υπηρεσιών του μέρος των χρημάτων που ελάμβαναν οι εργάτες ως αμοιβή.

    Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο χώρο που διέμενε ο κατηγορούμενος, εντόπισαν χρηματικό ποσό, διαβατήρια και άλλα έγγραφα, εργόσημα κ.α. που σχετίζονται με την υπόθεση.

    Ο αλλοδαπός επί της ουσίας είχε συστήσει ένα άτυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας εξυπηρετώντας τόσο τους καλλιεργητές όσο και τους αλλοδαπούς εργάτες γης που έφταναν στη χώρα μας με κάθε τρόπο, αναζητώντας το μεροκάματο.

  • Μνήμες «Μανωλάδας» στην Αχαΐα: Αποκαλύφθηκε «σκλαβοπάζαρο» με εργάτες σε χωράφια με φράουλες
    Μνήμες «Μανωλάδας» στην Αχαΐα: Αποκαλύφθηκε «σκλαβοπάζαρο» με εργάτες σε χωράφια με φράουλες

    Η αστυνομική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Sherpa» έφερε στο φως σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» στην Αχαΐα.

    Σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» αποκάλυψε έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε περιοχές κοντά στο χωριό Λάππα της δυτικής Αχαΐας, όπου μετανάστες από το Νεπάλ έπεσαν θύματα σκληρού κυκλώματος εκμετάλλευσης εργατών γης σε καλλιέργειες φράουλας.

    Η αστυνομική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Sherpa» (Σέρπα), λόγω της καταγωγής τόσο κάποιων εκ των δραστών όσο και σχεδόν του συνόλου των θυμάτων. Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ, που έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί στα Ιμαλάια. Η δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει δύο συλλήψεις υπηκόων Νεπάλ, όπως και εφτά ασύλληπτους κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους δύο Έλληνες που δεν ταυτοποιήθηκαν και ήταν γνωστοί ο ένας ως «Δράκος» και ο άλλος ως «Νίκος».

    Από την έρευνα προέκυψε ότι 29χρονη από το Νεπάλ, η οποία συνελήφθη, είχε μεταφέρει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στο χωριό Λάππα της Δυτικής Αχαΐας εργάτες, τους οποίους παρέδωσε σε συνεργό της. Ο τελευταίος εργαζόταν ως επιστάτης σε εποχικές καλλιέργειες φράουλας της περιοχής και για την επίβλεψη και επιτήρηση των εργατών χρησιμοποιούσε δύο βοηθούς του.

    Η 29χρονη παραλάμβανε χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από την εργασία των διακινούμενων μεταναστών, προβάλλοντας ως αιτιολογία την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την εξεύρεση εργασίας. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της χρησιμοποιούσε ως μέσο πίεσης την κατοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων των εργατών, τα οποία οι συλληφθέντες είχαν πρωτίστως παρακρατήσει και παρανόμως τα κατείχαν.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα στρατολογούσε κόσμο από το Σεπτέμβριο του 2023 καταφέρνοντας να αναπτύξει δίκτυο μεταφοράς ανθρώπων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

    Πιο συγκεκριμένα, εντόπιζαν μετανάστες από το Νεπάλ οι οποίοι ζούσαν και εργαζόντουσαν νόμιμα στη Ρουμανία και αναζητούσαν εργασία με καλύτερες χρηματικές απολαβές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη συνέχεια, οι «υποψήφιοι» έστελναν φωτογραφίες των διαβατηρίων τους και εκδίδονταν επ’ ονόματί τους αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό το Βελιγράδι Σερβίας. Η είσοδος στην ελληνική επικράτεια επιτυγχάνονταν με τη συνδρομή εγκληματικής ομάδας διακίνησης μεταναστών που δρα στις χώρες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Μέλη της ομάδας, ερχόμενοι σε συμφωνία με την 29χρονη από το Νεπάλ παραλάμβαναν μετανάστες από τη Σερβία και κάνοντας χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και αυτοκινήτων, τους συνόδευαν έως τα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία. Από εκεί, τους κατηύθυναν να διασχίσουν πεζή τα σύνορα, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους.

    Μετά την είσοδο τους στο ελληνικό έδαφος, οι μετανάστες ανέμεναν σε προκαθορισμένο σημείο, από το οποίο στη συνέχεια παραλαμβάνονταν από άλλους δράστες.

    Με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονταν στην Αθήνα, όπου έκαναν αίτημα έκδοσης καρτών ασύλου. Στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό συνεργών τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο
    Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο

    Τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα

    Από σήμερα 10 Ιουνίου ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών για εργάτες γης από την Αίγυπτο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

    Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου

    Η Συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές στη διαδικασία

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:

    α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

    β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Πηγή: In.gr
  • Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο
    Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο

    Ανοίγει το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργαζόμενους από την Αίγυπτο στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αφρικανική χώρα.

    Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

    Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση πέντε χιλιάδων (5.000) εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής: α) οι θέσεις των πέντε χιλιάδων (5.000) εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 για την υποβολή από τους εργοδότες των αιτημάτων τους.

    Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει: «Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και στο μεταναστευτικό είναι στρατηγικής σημασίας.

    Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Κάιρο, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σηματοδοτεί τη βούλησή μας για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2022, από τον τότε ΑΝΥΠΕΞ, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, για την κάλυψη των κενών του πρωτογενούς τομέα.

    Η συνεργασία βασίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου».

    Πηγή: cnn.gr

  • Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει
    Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει

    Άμεσα ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

    Διμερείς επαφές

    Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, εστιάζοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Εργασίας, Χασάν Σεχάτα, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Ήδη έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.

    Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Καιρίδης έθεσε το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στη σύσκεψη από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τα προξενικά θέματα, Ισμαήλ Χαϊράτ και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, Χαλίντ Εμάρα, καθώς και στελέχη των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των αρχών ασφαλείας.

    «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους»

    Ο Έλληνας υπουργός, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

    Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την υπουργό Μετανάστευσης, Σόχα Γκέντι, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.

    «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, που κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου, κατά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ομολόγων του, στο Κάιρο στις 21 Μαρτίου. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεών της προς το συμφέρον τόσο της Αιγύπτου όσο και των ευρωπαϊκών χωρών», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βουπρασία: Νέα υπόθεση εκμετάλλευσης εργατών γης - Κατάφεραν να ξεφύγουν και να καταγγείλουν τον επιστάτη
    Βουπρασία: Νέα υπόθεση εκμετάλλευσης εργατών γης - Κατάφεραν να ξεφύγουν και να καταγγείλουν τον επιστάτη

    Υπόθεση που θυμίζει αρκετά την περίπτωση όπου η Ηλεία έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου για την κακοποιητική εκμετάλλευση εργατών γης, ήρθε στο προσκήνιο το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

    Η υπόθεση αφορά και πάλι την περιοχή της Βουπρασίας και το χωριό Ψάρι της Βάρδας, όπου κρατούνταν τέσσερις αλλοδαποί εργάτες γης, από επίσης αλλοδαπό επιστάτη.

    Οι τέσσερις εργάτες γης, κατάφεραν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας να αποδράσουν από το χώρο που τους παρακρατούσε ο 45χρονος Βούλγαρος φερόμενος ως δράστης και να πάνε στην Πάτρα. Εκεί κατήγγειλαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών πως τους κρατούσε στο χώρο του αγροκτήματος ασκώντας σωματική και ψυχολογική βία και παρακρατώντας παράνομα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, χωρίς να καταβάλει τα χρήματα της αμοιβής τους. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως ελέγχθηκε από τους αστυνομικούς, ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας κατέβαλε κανονικά τα ποσά για να γίνει η μισθοδοσία τους.

    Οι αστυνομικοί της Υ.Α. Πατρών το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Ψάρι όπου εντόπισαν και συνέλαβαν το δράστη.

    Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

    Συνελήφθη αλλοδαπός άνδρας για εμπορία ανθρώπων και υπεξαγωγή εγγράφων στην Ηλεία - Βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντα τρία δελτία ταυτότητας αλλοδαπών

    Συνελήφθη, χθες το βράδυ, σε περιοχή της Ανδραβίδας Κυλλήνης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για εμπορία ανθρώπων και υπεξαγωγή εγγράφων.

    Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με καταγγελία τεσσάρων ομοεθνών του, τους τελευταίους δυο μήνες, ως επιστάτης τους σε αγροτικές εργασίες, σε περιοχή της Ηλείας, με την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, και παρακρατώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τους επέβαλε να εργάζονται ως εργάτες γης, χωρίς να τους καταβάλει χρήματα για την εργασία τους.

    Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο ιδιοκτήτης της αγροτικής καλλιέργειας είχε καταβάλλει στον τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, χρηματικά ποσά για την μισθοδοσία των εργατών, ωστόσο ο συλληφθείς τα παρακρατούσε.

    Οι καταγγέλοντες, προχθές το βράδυ, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του κατηγορούμενου, κατευθύνθηκαν πεζή από περιοχή της Ηλείας προς την Πάτρα και κατήγγειλαν τις σε βάρος τους πράξεις, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας, ενώ σε σωματικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν τρία δελτία ταυτότητας των παθόντων και 320 ευρώ.

  • Πράσινο φως για μετακλήσεις άλλων 32.507 εργατών από τρίτες χώρες - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Πράσινο φως για μετακλήσεις άλλων 32.507 εργατών από τρίτες χώρες - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Προστίθενται στις 167.925 μετακλήσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί για 2023 και 2024 - Στο κάδρο μπαίνουν και άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ

    Επιπλέον 32.507 νέες μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, για την περίοδο 2023 - 2024, εγκρίθηκαν από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως στους τομείς της γεωργίας , κτηνοτροφίας , τουρισμού και κατασκευών.
    Οι 32.507 νέες θέσεις μετακλητών εργατών προστίθενται στις 167.925 μετακλήσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί για την 2ετία 2023 – 2024.
    Από τις θέσεις που πήραν το πράσινο φως:

    11.000 θέσεις εργασίας (34%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας.

    3.500 θέσεις εργασίας (10,8%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες κατασκευών / οικοδομών ή ειδικές θέσεις (π.χ. χειριστές κλαρκ κλπ).

    10.100 θέσεις εργασίας (31%) αφορούν σε θέσεις εποχικής εργασίας στον τουρισμό με σχεδόν τις μισές (περίπου 5.000) να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

    Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες της Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου, Κρήτης και άλλων περιοχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

    Οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν είναι εποχικοί του τουρισμού ( καμαριέρες , μάγειρες, λαντζερηδες, μπουφετζήδες) ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας καθώς και φροντιστές ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

    Το πρόβλημα των κενών θέσεων είναι τεράστιο καθώς τα προσκόμματα και οι καθυστερήσεις βάζουν «τροχοπέδη» στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετανάστευσης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες να προτιμήσουν την Ισπανία και την Ιταλία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες πολύ πιο εύκολα την ώρα που στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας διαμονής και ιθαγένειας απαιτεί περίπου 7 χρόνια. Η αντίστοιχη περίοδος αναμονής στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι περίπου 3 χρόνια.

    Το σκηνικό δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Το πράσινο φως ωστόσο, για μαζικές μετακλήσεις δόθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία όπου μπήκαν τα θεμέλια για μια διμερή συμφωνία μετακλήσεων από την τεράστια πηγή εργατικού δυναμικού της Ινδίας που θα προωθηθεί τον Απρίλιο στη Βουλή.

    Στο κάδρο μπαίνουν και άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ που έχει παράδοση στους εξειδικευμένους τεχνίτες όπως εκφορτωτές ,ηλεκτροσυγκολλητές και εργαζόμενους στη συσκευασία , το Μπαγκλαντές που εξάγει γιατρούς και οι Φιλιππίνες που εξάγουν καπετάνιους.

    Συνολικά στα σκαριά βρίσκονται έξι συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας περιλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι αυτών των χωρών ενώ στις μελλοντικές μετακλήσεις στόχος είναι να περιληφθούν και οι πολίτες της Αρμενίας που δοκιμάζονται από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
    Την ίδια ώρα το θέμα της διευκόλυνσης νομιμοποίησης μεταναστών που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις το οποίο προκάλεσε πολιτική αναταραχή καθώς η τροπολογία καταψηφίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι ..περπατάει έστω με αργούς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη στην πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί από τον Φεβρουάριο έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις ενώ έχουν δοθεί 1.500 προσωρινές άδειες διαμονής. Γεγονός που σημαίνει ότι 1500 αλλοδαποί έχουν πάρει ΑΦΜ και εργάζονται νόμιμα.

    «Βάζουμε τάξη στην αγορά εργασίας. Θέλουμε το καθαρό. Δεν θέλουμε το παράνομο και το αδήλωτο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης τονίζοντας ότι η χώρα μας θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες μέσα στην άνοιξη με έξι χώρες Ινδία, Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ξένοι εργάτες: Πώς θα δίνονται οι άδειες παραμονής
    Ξένοι εργάτες: Πώς θα δίνονται οι άδειες παραμονής

    Οι μετανάστες θα μπορούν να διαμένουν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους, ενώ το Δημόσιο θα έχει αυξημένα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και θα πληρώνει λιγότερα επιδόματα

    Είδος υπό εξαφάνιση είναι οι εργάτες γης καθώς οι καλλιεργητές ελιάς, ροδάκινου και αμπελιών ψάχνουν απεγνωσμένα ξένους εργάτες.

    Ενδεικτικό είναι ότι οι ελαιοκαλλιεργητές φέτος δυσκολεύθηκαν με τη συγκομιδή της ελιάς αφού έλλειπαν 15.000-16.000 εργάτες, ενώ η έλλειψη συνολικά 70.000 εργατών γης αποτελεί «νάρκη» για την ελληνική γεωργία.

    Η διάταξη του νέου ασφαλιστικού για τις άδειες παραμονής των μεταναστών που προκάλεσε τόσο θόρυβο αφορά μόνο 30.000 αλλοδαπούς που ήδη μένουν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Ειδικότερα στοχεύει να βάλει σε τάξη όσους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, προφανώς «εγκλωβισμένοι» για διαφορετικούς καθώς ο πραγματικός μαγνήτης είναι η Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και όχι η Ελλάδα.

    Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να τους δώσει την ευκαιρία να ενταχθούν στον «ενάρετο κύκλο» της οικονομίας, κλείνοντας την πόρτα στους νέους μετανάστες μετά την 30ή Νοεμβρίου 2023. Η διαφορά της εν λόγω ρύθμισης σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι προϋποθέτει την εργασία του υποψηφίου δικαιούχου άδειας διαμονής.

    Μέχρι σήμερα, οι εργάτες γης αλλά και άλλες ειδικότητες προτιμούσαν να φύγουν από τη χώρα μας με προορισμό στην Ιταλία ή την Ισπανία, όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες γης πολύ πιο εύκολα από ό,τι στη χώρα μας.

    Οι τέσσερις προϋποθέσεις

    Η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με τέσσερις προϋποθέσεις για τους αιτούντες:

    • να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
    • να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,
    • να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
    • να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

    Για παράδειγμα, ο Amit από την Ινδία έχει έρθει πριν από τρία χρόνια παράνομα στην Ελλάδα, καταφέρνει να συντηρείται δουλεύοντας στα αμπέλια και θέλει να αποκτήσει άδεια διαμονής. Πως μπορεί να αποδείξει ότι ζει και εργάζεται στην Ελλάδα; Επιδεικνύοντας το διαβατήριο η ένα έμβασμα που έστειλε μέσω τραπέζης στην οικογένειά του η το έγγραφο εισαγωγής του σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

    Ο εργοδότης του πρέπει να τον δηλώσει στο Εργάνη και να πληρώνει τις εισφορές. Από την πλευρά του, ο Amit θα πληρώνει φόρους και εισφορές για μια τριετία με κέρδος την ασφάλιση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

    Οπως επισημαίνουν τα Υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη διάταξη δεν γίνονται οι παράνομοι νόμιμοι, αλλά ρυθμίζεται η παρουσία στη χώρα των ωφελούμενων και επιτρέπεται η εργασία τους. Η ρύθμιση είναι άπαξ και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης.

    Εάν οι εν λόγω αλλοδαποί δεν την αξιοποιήσουν ή αν απορριφθούν καθίστανται εκ νέου παράνομα διαμένοντες και αυτόματα επιστρεπτέοι.

    Η εν λόγω ρύθμιση δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

    Οπως διευκρίνισε στη Βουλή ο υπουργός εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, «η τροπολογία αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι ήδη στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και θα μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφο βεβαίας φορολογίας. Δηλαδή όχι με έγγραφο που μπορεί να πλαστογραφηθεί ή να αγοραστεί, να σας το πω πάρα πολύ απλά, αλλά με ένα έγγραφο που είναι δύσκολο να το έχει κάποιος είτε από δημόσια νοσοκομεία είτε από τράπεζα, αν είχε μπει με διαβατήριο στην Ελλάδα και έχει λήξει η θεώρηση εισόδου. Αρα, η τροπολογία αυτή δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προσπαθεί να ωθήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που δουλεύει 'μαύρα', να δουλεύει άσπρα'».

    Σημειώνουμε ότι παρόμοια διάταξη – όχι ακριβώς ίδια – είχε φέρει πέρυσι στη Βουλή ο Σύριζα και το 2012 το ΠΑΣΟΚ.

    Πώς ωφελούνται οι μετανάστες

    Η διάταξη παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι ευρίσκονται στη χώρα άνευ ισχύουσας άδειας διαμονής για μεγάλη χρονική περίοδο (τουλάχιστον τρία έτη), να εργαστούν και να αυτοσυντηρηθούν, προσφέροντας τη δυνατότητα στα τέκνα και τις συζύγους των αιτούντων να εξομαλύνουν και αυτοί το καθεστώς διαμονής τους, εφόσον μένουν στη χώρα πριν την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης.

    Παράλληλα, θα μπορούν να διαμένουν με ασφάλεια στη χώρα υποδοχής, θα έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι ο εμβολιασμός υπέρ της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά και θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους, αν χρειαστεί και όταν το επιθυμούν.

    Η ρύθμιση αφορά και περίπου 25.000 Ουκρανούς που διαμένουν στην Ελλάδα, υπό το ειδικό καθεστώς προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε καθεστώς νόμιμης μετανάστευσης, εάν το επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις .

    Πως ωφελείται το δημόσιο

    Η διάταξη ενισχύει τα δημόσια έσοδα, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και μειώνει τη δαπάνη των μηνιαίων επιδομάτων που σήμερα χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο, σε όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησής τους.

    Πηγή: Ιmerisia.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο