Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 12:05

Όλα είναι έτοιμα για το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όλα είναι έτοιμα για το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς που διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College. Ο τίτλος του είναι: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.

Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι το Διεθνές Συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Στις εργασίες θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς.

Να σημειωθεί ότι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών από: Κρήτη, Λακωνία, Μεσσηνία, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Καβάλα, Θάσο, Ροδόπη, Μαγνησία και Λέσβο, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους για την πρώτη μέρα του συνεδρίου και θα συμμετέχουν στον διάλογο.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

10:00 – 10:15: Έναρξη - Χαιρετισμοί

10:15 – 11:15: Ενότητα Α - Ορθές Γεωργικές Πρακτικές

  • Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, Διευθυντής Κέντρου Ελιάς Krinos και Επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση”, Perrotis College. «Λίπανση, φυτοπροστασία, παραγωγικά συστήματα».
  • Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και Ελιά, πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών. «Η καλλιέργεια της ελιάς στο κόσμο – Παρούσα κατάσταση και προοπτικές».

Κωνσταντίνος Λύρης, Γεωπόνος, MSc, MBA, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ελαιόλαδου. «Μπορεί ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας; Το ποιοτικό προϊόν αποφέρει κέρδη;».

  • Συζήτηση

11:30– 12:30: Ενότητα Β - Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιάς και Ελαιόλαδου. Νομοθεσία και Τάσεις Αγοράς

  • Δρ. Κυριακή Ζηνοβιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων», Perrotis College. «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου».
  • Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς».
  • Φώτης Σούσαλης, Γενικός Διευθυντής Terra Creta. «Terra Creta και ομάδες παραγωγών – Καινοτομία από το χωράφι έως το ράφι».
  • Αλίκη Γαλή, Επικεφαλής Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Συζήτηση

12:45– 14:15: Ενότητα Γ - Κλάδος Ελιάς - Μοχλός Υγιούς Αγροτικής Ανάπτυξης

  • Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Aντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε). «Ελαιογαστρονομία και ελαιοτουρισμός».

Ευάγγελος Διβάρης, Εκτελεστικός Γραμματέας, Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τ. Προϊστάμενος Γενική Διεύθυνση Γεωργίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τ. Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, τ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου. «Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελιά και το ελαιόλαδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

  • Αλέξανδρος Τσίπρας, Γεωπόνος MSc. «Μελέτη περίπτωσης οικοτεχνία (παραγωγή-τυποποίηση) βρώσιμων ελιών».
  • Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.& Α.Σ. «ΉΛΙΟΣ». «Γιατί οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτυγχάνουν στην Ελλάδα και πως αυτό μπορεί να αντιστραφεί;».
  • Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
  • Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος ΕΔΟΕ.
  • Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ.
  • Συζήτηση

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

09:00: Welcome Remarks

09:15 – 09:30: Key Note Speaker, Prof. Doug Mashek, Departments of Medicine and Biochemistry, University of Minnesota, USA. «Defining new mechanisms through which olive oil promotes health».

09:30 – 11:00: Panel A - Nutritional and health aspects of olive products

Dr. Maria Kazou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Dr. Efstathios Z. Panagou, Associate Professor, Laboratory of Food Microbiology and Biotechnology, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Prof. Effie Tsakalidou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. “Unraveling

the microbiota of Greek table olives using novel molecular tools (Next Generation Sequencing)”.

  • Dimitris Kouretas, Department of Biochemistry and Biotechnology, University of Thessaly, Greece. «A new AFQ accreditation system on agricultural products including olives».
  • Vasilis Vasiliou, Susan Dwight Bliss Professor of Epidemiology, Chair, Department of Environmental Health Sciences, Yale School of Public Health, Yale School of Medicine, USA.
  • Maria Kapsokefalou, Laboratory of Food Chemistry and Analysis, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece.
  • Stan Kallis, Director, Australian Mediterranean Olive Research Institute, Australia. «Quality and safety of Australian table olive».

11:15 – 12:30 Panel B - Waste Management and Bio-economy

  • Panagiotis Kougias, Senior Researcher, Soil & Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece. «Valorization of olive mill wastewaters in the era of circular bioeconomy».
  • Vasiliki Kinigopoulou, Chemist at Laboratory of Soil and Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece.

Prof. Petros Samaras, Professor of Water Technology and Environmental Protection, International Hellenic University, Greece. « Biobed system for the effective and low-cost treatment of olive oil mill wastewater».

  • Sandra Meca Fàbrega, EURECAT, Spain. «Towards Circular Economy in Table Olive sector: opportunities for resources recovery».

Dr. Michael Braverman, Manager Biopesticide, Organic and International Capacity Building Programs, Department of Plant

Biology, School of Environmental and Biological Sciences, IR-4 Project, Rutgers University, USA.

12:45 – 14:15 Panel C - IT use of sustainable production and novel tools of traceability

  • Maria Tsimidou, Laboratory of Food Chemistry and Technology, School of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «Green table olives: dietary perspectives of a renowned cocktail garnish».
  • Dimitri Verweire, Invaio Sciences, Head of Europe. «Tackling Xylella in Olives through a novel approach to targeted precision injection – TIPSTM».
  • Athanasios Gertsis, Director of Krinos Olive Center and Chair of the MSc Program «Sustainable Agriculture and Management», Perrotis College, Greece. «Digital technologies to enhance olive production management».
  • Georgios Theodoridis, Biomic_AUTh, Center for Interdisciplinary Research and Innovation (CIRI-AUTH), Laboratory of Analytical Chemistry, Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «FoodOmicsGR_RI. A Consortium for Comprehensive Molecular Characterisation of Food Products».

14:30 – 16:00 Panel D - Marketing of olive products: exports branding and e-commerce

Dr. Yifat Reuveni, Academic Tel-Aviv Jaffa college business school, ENI ARTOLIO Project Business manager, Israel. «Olive oil in the future global food industry: Potential of regional economies, Pan-Meditteranean platform, and local domains qualities».

  • Alexandra Kicenik Devarenne, CEO Extra Virgin Alliance, USA. «More than martinis: The future of olives on the American table».
  • Theoharis Spyropoulos, MBA, Adjunct Lecturer, Perrotis College, Greece. «Social Media Strategy in Brand Formation - Case Study "5"».
  • Arturo Garcia-Agullo Meliveo, University of Cadiz, Spain.

16:15 Discussions and Concluding remarks

Closing Speech and Award to Dr. Antonia Trichopoulou.

Dr. Antonia Trichopoulou, President, Hellenic Health Foundation, Professor Emeritus, University of Athens Medical School. «Nutrition science, sustainability and culture united: olive oil at the epicenter of the Mediterranean diet paradigm».

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλεόραση: TV100

Ραδιόφωνα: Ράδιο Θεσσαλονίκη Status FM FM100

Εφημερίδες - περιοδικά: Agrenda Ελαίας Καρπός Ύπαιθρος – Χώρα Ελεύθερος Τύπος Ελευθερία City mag Παρατηρητής της Θράκης Εύφορη Γη

Ιστοσελίδες: Voria.gr Ύπαιθρος – Χώρα Agronews Halkidikifocus.gr Thessnews Grtimes.gr Cretalive.gr eleftherostypos.gr Live Media eleftheriaonline.gr Notospress.gr Ilialive.gr GAIA365.gr Agro24.gr Εύφορη Γη Lamianow.gr Fokidanews.gr Agrinionews.gr

Δελτίο Τύπου

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 13:03

Σχετικά Άρθρα

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς
    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς

    Με τη βράβευση της προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ομότιμης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αντωνίας Τριχοπούλου, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιουνίου, οι εργασίες του επιτυχημένου 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς, που διοργάνωσε το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College, με θέμα: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

    Η Δρ.Τριχοπούλου χαρακτήρισε τη βράβευσή της από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα της και αμέσως μετά παρουσίασε την εισήγησή της με τίτλο: «Η επιστήμη της διατροφής, η αειφορία και ο πολιτισμός ενωμένοι: το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του μεσογειακού διατροφικού παραδείγματος». Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό έργο της Δρ.Τριχοπούλου επικεντρώνεται στη διατροφική επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων.

    elia2 trixopoulou

    Έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί σε καταλόγους ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους.Το έργο της σε ότι αφορά τη Μεσογειακή διατροφή έχει παγκόσμια εμβέλεια και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας της έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Σταυρού της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    elia3 georgiadis trixopoulou rotsios

    Οι εργασίες της δεύτερης και τελευταίας μέρας άρχισαν με χαιρετισμό της Γενικής Προξένου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ.Elizabeth Lee, η οποία έκανε λόγο για ένα εκπληκτικό Συνέδριο, δίνοντας συγχαρητήρια στο Κέντρο Ελιάς “Krinos”, το Perrotis College και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για την ανάληψη της πρωτοβουλίας διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου. Έκανε αναφορά στην ιστορική διαδρομή της ελιάς και του ελαιολάδου στην αρχαία Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η καλλιέργεια γίνεται καλύτερα, αποτελεσματικότερα και με αειφορικό τρόπο, με τη βοήθεια και τη συνδρομή της καινοτομίας.

    elia4 Lee

    Στο συνέδριο συμμετείχαν 35 διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ και Βέλγιο και είχαν εγγραφεί σχεδόν 1.200 άτομα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ακαδημαϊκός διευθυντής των προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College Δρ.Κωνσταντίνος Ρότσιος δεν παρέλειψε να ευχαριστεί τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών από: Κρήτη, Λακωνία, Μεσσηνία, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Καβάλα, Θάσο, Ροδόπη, Μαγνησία και Λέσβο, για την ενεργό συμμετοχή τους στο συνέδριο και την ουσιαστική συνδρομή στην προβολή του.

    elia1 rotsios

    Το 2ο Διεθνές Συνέδριο αποτέλεσε βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Οι εισηγητές προχώρησαν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Όλες οι εισηγήσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου και είναι προσβάσιμες σε όλους.

    Η διαδικτυακή μετάδοση της πρώτης μέρας (3/6/2021) του Συνεδρίου

    Η διαδικτυακή μετάδοση της δεύτερης Μέρας (4/6/2021).

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

    2ndOlive logo el1

    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Τηλεόραση: TV100

    Ραδιόφωνα: Ράδιο Θεσσαλονίκη Status FM FM100

    Εφημερίδες - περιοδικά: Agrenda Ελαίας Καρπός Ύπαιθρος – Χώρα Ελεύθερος Τύπος Ελευθερία City mag Παρατηρητής της Θράκης Εύφορη Γη

    Ιστοσελίδες: Voria.gr Ύπαιθρος – Χώρα Agronews Halkidikifocus.gr Thessnews Grtimes.gr Cretalive.gr eleftherostypos.gr Live Media eleftheriaonline.gr Notospress.gr Ilialive.gr GAIA365.gr Agro24.gr Εύφορη Γη Lamianow.gr Fokidanews.gr Agrinionews.gr

    (Δελτίο Τύπου)

  • Άρχισαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς
    Άρχισαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς

    Με τη συμμετοχή 35 διακεκριμένων ομιλητών από Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ και Βέλγιο, άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς, που διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς «Krinos» του Perrotis College, με θέμα: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις». Το ενδιαφέρον παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και ακαδημαϊκών είναι μεγάλο και αποτυπώνεται στις αιτήσεις παρακολούθησης των εργασιών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Το Συνέδριο χαιρέτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τόνισε ότι η καλλιέργεια της ελιάς είναι μία από τις σημαντικότερες αγροτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ελληνικό ελαιόλαδο να γίνει συνώνυμο της ποιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας. Φυσικά, η ελιά και το ελαιόλαδο κατέχουν κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτά. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον διατροφικό πλουραλισμό μας και να διατηρήσουμε την ιδιαίτερη

    elia sinedrio3

    αγροδιατροφική κουλτούρα μας. Αποτελεί εθνική μας επιλογή η προστασία και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων. Ο εκσυγχρονισμός του ελαιοκομικού τομέα στη χώρα μας είναι αναγκαίος προκειμένου να ανταπεξέλθει στο διεθνοποιημένο και ολοένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον», υπογράμμισε. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χάραξης μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελιά και το ελαιόλαδο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    elia sinedrio4

    Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και δωρητής του Κέντρου Ελιάς “Krinos”, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, τόνισε ότι «το Perrotis College, με τις συνεργασίας που έχει αναπτύξει με πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού, αποτελεί πλέον έναν πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την αναπτυσσόμενη, σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων της Ελλάδας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Ελιάς “Krinos” θα προσφέρει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μία πλήρη υποτροφία στο Perrotis College σε σπουδαστή ή σπουδάστρια που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κλάδο της ελαιοκομίας.

    sinedrio 2 georgiadis

    Βέβαιος για την επιτυχία του φετινού –διαδικτυακού- Διεθνούς Συνεδρίου, εμφανίστηκε ο Provost του Perrotis College, Δρ.Νίκος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι «η τόσο μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου αποδεικνύει τη σημασία που έχουν η ελιά και τα παράγωγά της στην ελληνική οικονομία».

    rotsios georgiadis kiritsis

    Από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός διευθυντής των προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College, Δρ.Κωνσταντίνος Ρότσιος, τόνισε ότι «μονόπλευρες» προσεγγίσεις δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που μαστίζουν τον αγροδιατροφικό κλάδο και ανακοίνωσε ότι το Perrotis College παρέχει φέτος για πρώτη χρονιά, σε όλους το συνέδρους, «εκπαιδευτικό επίδομα» 500 ευρώ, για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά του.

    Στην εισήγησή, του ο διευθυντής του Κέντρου Ελιάς “Krinos” και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση» του Perrotis College, Δρ.ΑθανάσιοςΓκέρτσης, αναφέρθηκε στη λίπανση, τη φυτοπροστασία και τα παραγωγικά συστήματα. Παρουσίασε σημαντικές παραμέτρους για την καλλιέργεια της ελιάς, οι οποίες σχετίζονται με την άρδευση, τη θρέψη, τη φυτοπροστασία, τις νέες τεχνολογίες, τα εργατικά και τη νομοθεσία.

    elia sundrio7 21

    Στην απεικόνιση της παρούσας κατάστασης και των προοπτικών της καλλιέργειας ελιάς στον κόσμο, προχώρησε ο επιστημονικός σύμβουλος στην «Άρδευση και Ελιά» και πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης. Όπως είπε, σήμερα, η ελιά καλλιεργείται σε 58 χώρες και τα προϊόντα της καταναλώνονται σε 179 χώρες. «Πρωταθλήτρια» στην παραγωγή ελαιολάδου είναι η Ισπανία, η οποία την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019 παρήγαγε 1,7 εκ. τόνους ελαιόλαδο, ενώ η Ελλάδα -την ίδια περίοδο- 275.000 τόνους. «Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αυξάνει, παράλληλα με την κατανάλωση.

    elia sinedrio2

    Η Ιταλία που επέλεξε την ποιότητα, έχει υψηλές τιμές», είπε και πρόσθεσε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καλλιέργειας της ελιάς στις νέες χώρες, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και οι πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις ενδεχομένως δεν θα επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια τη δημιουργία δυναμικών κλάδων ελαιοπαραγωγής. «Με δεδομένα τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ελαιοκαλλιέργεια δεν μπορεί να ‘παίξει’ με αξιώσεις, με ανταγωνιστικό κόστος στη ‘μαζική παραγωγή’ έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το ελληνικό ελαιόλαδο, αν υπάρξει σοβαρή και συντεταγμένη εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του παρελθόντος και θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν –ποιοτικά και οργανοληπτικά- και παταχθεί η νοθεία, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αντίθετα, ανοίγονται νέες αγορές που μπορούμε να κατακτήσουμε, αν επιμείνουμε στην ποιότητα», υπογράμμισε.

    Ο επικεφαλής του τομέα εργασιών Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πωλήσεων του πρωτογενούς τομέα της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Απόστολος Κούλης, τόνισε ότι η τράπεζα εφαρμόζει ευρύ σχέδιο δράσης για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με ολοκληρωμένα προγράμματα ολιστικής εξυπηρέτησής του.

    elia sundrio8 21

    Στην οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου αναφέρθηκε η επικεφαλής ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επικεφαλής της οργανοληπτικής ομάδας του ΥΠ.Α.ΕΝ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣΕ και την ΕΕ, Αλίκη Γαλή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για την οργανοληπτική εξέταση παρθένου ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτή το έλαιο κατατάσσεται μέσω σύγκρισης της διάμεσης τιμής των ελαττωμάτων και της διάμεσης τιμής του φρουτώδους στις κατηγορίες: Α) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι ίση με 0 και η διάμεση τιμή για το φρουτώδες είναι μεγαλύτερη του 0, Β) παρθένο ελαιόλαδο: η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι μεγαλύτερη του 0, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 3,5 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι μεγαλύτερη του 0 και Γ) ελαιόλαδο λαμπάντε: η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων υπερβαίνει το 3,5 ή η διάμεση τιμή των ελαττωμάτων είναι μικρότερη ή ίση με 3,5 και η διάμεση τιμή του φρουτώδους είναι ίση με 0.

    elia sinedrio1

    Η αν.καθηγήτρια και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων» του Perrotis College, Δρ.Κική Ζηνοβιάδου αναφέρθηκε στη χρήση της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην εμπορία προϊόντων ελιάς. Παρουσίασε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς και ασυνήθιστα σνακς με βάση την ελιά σε όλο τον κόσμο, επιχειρώντας να καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες, και αναφέρθηκε στη σημασία του «παντρέματος» του ελαιολάδου με τα κατάλληλα πιάτα.

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

    Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

    Το πρόγραμμα των εργασιών της Παρασκευής 4 Ιουνίου, οι οποίες θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.

    09:00: Welcome Remarks

    09:15 – 09:30: Key Note Speaker, Prof. Doug Mashek, Departments of Medicine and Biochemistry, University of Minnesota, USA. «Defining new mechanisms through which olive oil promotes health».

    09:30 – 11:00: Panel A - Nutritional and health aspects of olive products

    • Maria Kazou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Dr. Efstathios Z. Panagou, Associate Professor, Laboratory of Food Microbiology and Biotechnology, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Prof. Effie Tsakalidou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. “Unraveling the microbiota of Greek table olives using novel molecular tools (Next Generation Sequencing)”.
    • Dimitris Kouretas, Department of Biochemistry and Biotechnology, University of Thessaly, Greece. «A new AFQ accreditation system on agricultural products including olives».
    • Vasilis Vasiliou, Susan Dwight Bliss Professor of Epidemiology, Chair, Department of Environmental Health
    • Sciences, Yale School of Public Health, Yale School of Medicine, USA.
    • Maria Kapsokefalou, Laboratory of Food Chemistry and Analysis, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece.
    • Stan Kallis, Director, Australian Mediterranean Olive Research Institute, Australia. «Quality and safety of Australian table olive».

    11:15 – 12:30 Panel B - Waste Management and Bio-economy

    • Panagiotis Kougias, Senior Researcher, Soil & Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece. «Valorization of olive mill wastewaters in the era of circular bioeconomy».
    • Vasiliki Kinigopoulou, Chemist at Laboratory of Soil and Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece.

    Prof. Petros Samaras, Professor of Water Technology and Environmental Protection, International Hellenic University, Greece. « Biobed system for the effective and low-cost treatment of olive oil mill wastewater».

    • Sandra Meca Fàbrega, EURECAT, Spain. «Towards Circular Economy in Table Olive sector: opportunities for resources recovery».
    • Michael Braverman, Manager Biopesticide, Organic and International Capacity Building Programs, Department of Plant Biology, School of Environmental and Biological Sciences, IR-4 Project, Rutgers University, USA.

    12:45 – 14:15 Panel C - IT use of sustainable production and novel tools of traceability

    • Maria Tsimidou, Laboratory of Food Chemistry and Technology, School of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «Green table olives: dietary perspectives of a renowned cocktail garnish».
    • Dimitri Verweire, Invaio Sciences, Head of Europe. «Tackling Xylella in Olives through a novel approach to targeted precision injection – TIPSTM».
    • Athanasios Gertsis, Director of Krinos Olive Center and Chair of the MSc Program «Sustainable Agriculture and Management», Perrotis College, Greece. «Digital technologies to enhance olive production management».
    • Georgios Theodoridis, Biomic_AUTh, Center for Interdisciplinary Research and Innovation (CIRI-AUTH), Laboratory of Analytical Chemistry, Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «FoodOmicsGR_RI. A Consortium for Comprehensive Molecular Characterisation of Food Products».

    14:30 – 16:00 Panel D - Marketing of olive products: exports branding and e-commerce

    • Yifat Reuveni, Academic Tel-Aviv Jaffa college business school, ENI ARTOLIO Project Business manager, Israel. «Olive oil in the future global food industry: Potential of regional economies, Pan-Meditteranean platform, and local domains qualities».
    • Alexandra Kicenik Devarenne, CEO Extra Virgin Alliance, USA. «More than martinis: The future of olives on the American table».
    • Theoharis Spyropoulos, MBA, Adjunct Lecturer, Perrotis College, Greece. «Social Media Strategy in Brand Formation - Case Study "5"».
    • Arturo Garcia-Agullo Meliveo, University of Cadiz, Spain.

    16:15 Discussions and Concluding remarks

    Closing Speech and Award to Dr. Antonia Trichopoulou.

    Dr. Antonia Trichopoulou, President, Hellenic Health Foundation, Professor Emeritus, University of Athens Medical School. «Nutrition science, sustainability and culture united: olive oil at the epicenter of the Mediterranean diet paradigm».

    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Τηλεόραση: TV100

    Ραδιόφωνα: Ράδιο Θεσσαλονίκη Status FM FM100

    Εφημερίδες - περιοδικά: Agrenda Ελαίας Καρπός Ύπαιθρος – Χώρα Ελεύθερος Τύπος Ελευθερία City mag Παρατηρητής της Θράκης Εύφορη Γη

    Ιστοσελίδες: Voria.gr Ύπαιθρος – Χώρα Agronews Halkidikifocus.gr Thessnews Grtimes.gr Cretalive.gr eleftherostypos.gr Live Media eleftheriaonline.gr Notospress.gr Ilialive.gr GAIA365.gr Agro24.gr Εύφορη Γη Lamianow.gr Fokidanews.gr Agrinionews.gr

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην τελική ευθεία το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς
    Στην τελική ευθεία το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

    Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με τίτλο: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “krinos” και θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021. Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.

    Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και ακαδημαϊκοί από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου. Τους νέους μηχανισμούς μέσω των οποίων το ελαιόλαδο προάγει την υγεία, θα προσδιορίσει ο καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής και Βιοχημείας του πανεπιστημίου Μινεσότα των ΗΠΑ, dr.Doug Mashek, ο οποίος είναι ο κεντρικός ομιλητής της δεύτερης μέρας των εργασιών. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ελιάς “Krinos” και επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση”, Perrotis College, Δρ.Αθανάσιος Γκέρτσης, θα πραγματοποιήσει εισήγηση με τίτλο: «Λίπανση, φυτοπροστασία, παραγωγικά συστήματα».

    galiΗ προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χημικός, Δρ.Αλίκη Γαλή θα παρουσιάσει τον Κανονισμό 2568/91, ο οποίος αναφέρεται στην οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου.

    boskouΗ ελαιογαστρονομία και ο ελαιοτουρισμός, είναι το αντικείμενο της εισήγησης του αν.καθηγητή, τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, αντιπροέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας και στέλεχος του Perrotis College, Δρ.Γιώργου Μπόσκου, ενώ ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, θα παρουσιάσει ένα νέο σύστημα AFQ πιστοποίησης στα γεωργικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και της ελιάς.

    kouretas

    kapsokefalou 2Στις αλήθειες και τις προκλήσεις τις διατροφικές αξίας της επιτραπέζιας ελιάς θα αναφερθεί η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού πανεπιστήμιου Αθηνών, Μαρία Καψοκεφάλου.

    Vasiliou Photo 2Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας (έδρα Susan Dwight Bliss) και διευθυντής του τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου YALE, Βασίλης Βασιλείου θα αναφερθεί στις ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες στον κλάδο της ελιάς, ενώ ο διευθυντής Βιοφυτοφαρμάκων του τμήματος Βιολογίας Φυτών του πανεπιστήμιου Rutgers, Dr.Michael Braverman, θα αναπτύξει τα δεδομένα υπολειματικότητας φυτοφαρμάκων σε ότι αφορά τις εξαγωγές.

    Michael Braverman

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

    Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Τηλεόραση: TV100
    Ραδιόφωνα: Ράδιο Θεσσαλονίκη Status FM FM100
    Εφημερίδες - περιοδικά: Agrenda Ελαίας Καρπός Ύπαιθρος – Χώρα Ελεύθερος Τύπος Ελευθερία City mag Παρατηρητής της Θράκης Εύφορη Γη
    Ιστοσελίδες: Voria.gr Ύπαιθρος – Χώρα Agronews Halkidikifocus.gr Thessnews Grtimes.gr Cretalive.gr eleftherostypos.gr Live Media eleftheriaonline.gr Notospress.gr Ilialive.gr GAIA365.gr Agro24.gr Εύφορη Γη Lamianow.gr Fokidanews.gr Agrinionews.gr

  • Στις 3 και 4 Ιουνίου το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς
    Στις 3 και 4 Ιουνίου το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

    Συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με τίτλο: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “krinos” και θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021.

    Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Στις εργασίες θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της οργανωτικής επιτροπής προβλέπει τη διεξαγωγή υβριδικού συνεδρίου, το οποίο την πρώτη μέρα θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακά και τη δεύτερη με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας. Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

    10:00 – 10:15: Έναρξη - Χαιρετισμοί

    10:15 – 11:15: Ενότητα Α - Ορθές Γεωργικές Πρακτικές

    • Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, Διευθυντής Κέντρου Ελιάς Krinos και Επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση”, Perrotis College. «Λίπανση, φυτοπροστασία, παραγωγικά συστήματα».
    • Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και Ελιά, πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών. «Η καλλιέργεια της ελιάς στο κόσμο – Παρούσα κατάσταση και προοπτικές».
    • Κωνσταντίνος Λύρης, Γεωπόνος, MSc, MBA, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ελαιόλαδου. «Μπορεί ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας; Το ποιοτικό προϊόν αποφέρει κέρδη;».
    • Συζήτηση

    11:30– 12:30: Ενότητα Β - Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιάς και Ελαιόλαδου. Νομοθεσία και Τάσεις Αγοράς

    • Δρ. Κυριακή Ζηνοβιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων», Perrotis College. «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου».
    • Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς».
    • Φώτης Σούσαλης, Γενικός Διευθυντής Terra Creta. «Terra Creta και ομάδες παραγωγών – Καινοτομία από το χωράφι έως το ράφι».
    • Αλίκη Γαλή, Επικεφαλής Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
    • Συζήτηση

    12:45– 14:15: Ενότητα Γ - Κλάδος Ελιάς - Μοχλός Υγιούς Αγροτικής Ανάπτυξης

    • Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Aντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε). «Ελαιογαστρονομία και ελαιοτουρισμός».
    • Ευάγγελος Διβάρης, Εκτελεστικός Γραμματέας, Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τ. Προϊστάμενος Γενική Διεύθυνση Γεωργίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τ. Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, τ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου. «Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελιά και το ελαιόλαδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
    • Αλέξανδρος Τσίπρας, Γεωπόνος MSc. «Μελέτη περίπτωσης οικοτεχνία (παραγωγή-τυποποίηση) βρώσιμων ελιών».
    • Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.& Α.Σ. «ΉΛΙΟΣ». «Γιατί οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτυγχάνουν στην Ελλάδα και πως αυτό μπορεί να αντιστραφεί;».
    • Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
    • Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος ΕΔΟΕ.
    • Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ.
    • Συζήτηση

    2ndOlive logo el1

    Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

    09:00: Welcome Remarks

    09:15 – 09:30: Key Note Speaker, Prof. Doug Mashek, Departments of Medicine and Biochemistry, University of Minnesota, USA. «Defining new mechanisms through which olive oil promotes health».

    09:30 – 11:00: Panel A - Nutritional and health aspects of olive products

    • Maria Kazou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Dr. Efstathios Z. Panagou, Associate Professor, Laboratory of Food Microbiology and Biotechnology, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Prof. Effie Tsakalidou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. “Unraveling the microbiota of Greek table olives using novel molecular tools (Next Generation Sequencing)”.
    • Dimitris Kouretas, Department of Biochemistry and Biotechnology, University of Thessaly, Greece. «A new AFQ accreditation system on agricultural products including olives».
    • Vasilis Vasiliou, Susan Dwight Bliss Professor of Epidemiology, Chair, Department of Environmental Health Sciences, Yale School of Public Health, Yale School of Medicine, USA.
    • Maria Kapsokefalou, Laboratory of Food Chemistry and Analysis, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece.
    • Stan Kallis, Director, Australian Mediterranean Olive Research Institute, Australia. «Quality and safety of Australian table olive».

    11:15 – 12:30 Panel B - Waste Management and Bio-economy

    • Panagiotis Kougias, Senior Researcher, Soil & Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece. «Valorization of olive mill wastewaters in the era of circular bioeconomy».
    • Vasiliki Kinigopoulou, Chemist at Laboratory of Soil and Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece.

    Prof. Petros Samaras, Professor of Water Technology and Environmental Protection, International Hellenic University, Greece. « Biobed system for the effective and low-cost treatment of olive oil mill wastewater».

    • Sandra Meca Fàbrega, EURECAT, Spain. «Towards Circular Economy in Table Olive sector: opportunities for resources recovery».
    • Michael Braverman, Manager Biopesticide, Organic and International Capacity Building Programs, Department of Plant Biology, School of Environmental and Biological Sciences, IR-4 Project, Rutgers University, USA.

    12:45 – 14:15 Panel C - IT use of sustainable production and novel tools of traceability

    • Maria Tsimidou, Laboratory of Food Chemistry and Technology, School of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «Green table olives: dietary perspectives of a renowned cocktail garnish».
    • Dimitri Verweire, Invaio Sciences, Head of Europe. «Tackling Xylella in Olives through a novel approach to targeted precision injection – TIPSTM».
    • Athanasios Gertsis, Director of Krinos Olive Center and Chair of the MSc Program «Sustainable Agriculture and Management», Perrotis College, Greece. «Digital technologies to enhance olive production management».
    • Georgios Theodoridis, Biomic_AUTh, Center for Interdisciplinary Research and Innovation (CIRI-AUTH), Laboratory of Analytical Chemistry, Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «FoodOmicsGR_RI. A Consortium for Comprehensive Molecular Characterisation of Food Products».

    14:30 – 16:00 Panel D - Marketing of olive products: exports branding and e-commerce

    • Yifat Reuveni, Academic Tel-Aviv Jaffa college business school, ENI ARTOLIO Project Business manager, Israel. «Olive oil in the future global food industry: Potential of regional economies, Pan-Meditteranean platform, and local domains qualities».
    • Alexandra Kicenik Devarenne, CEO Extra Virgin Alliance, USA. «More than martinis: The future of olives on the American table».
    • Theoharis Spyropoulos, MBA, Adjunct Lecturer, Perrotis College, Greece. «Social Media Strategy in Brand Formation - Case Study "5"».
    • Arturo Garcia-Agullo Meliveo, University of Cadiz, Spain.

    16:15 Discussions and Concluding remarks

    Closing Speech and Award to Dr. Antonia Trichopoulou.

    Dr. Antonia Trichopoulou, President, Hellenic Health Foundation, Professor Emeritus, University of Athens Medical School. «Nutrition science, sustainability and culture united: olive oil at the epicenter of the Mediterranean diet paradigm».

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σημαντικές συμμετοχές στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς
    Σημαντικές συμμετοχές στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

    Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με τίτλο: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “krinos” και θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021. Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.

    Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και ακαδημαϊκοί από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου. Σημαντική αναμένεται η εισήγηση με τίτλο: «Η επιστήμη της διατροφής, η αειφορία και ο πολιτισμός ενωμένοι: το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του μεσογειακού διατροφικού παραδείγματος», που θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ.Αντωνία Τριχοπούλου.

    trichopoulou

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η διακεκριμένη επιστήμονας θα τιμηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για τη συνολική προσφορά της στον κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στη διατροφική επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων. Έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί σε καταλόγους ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους. Το έργο της σε ότι αφορά τη Μεσογειακή διατροφή έχει παγκόσμια εμβέλεια και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας της έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Σταυρού της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο διακεκριμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Μεσογειακής Ελιάς της Αυστραλίας, καθηγητής Dr.Stan Kailis, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εισήγηση για την ποιότητα και την ασφάλειας της Αυστραλιανής επιτραπέζιας ελιάς.

    kailis

    Έχει συνεισφέρει στον τομέα των τροφίμων κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, η οποία έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια. Κατείχε ανώτερες θέσεις διδασκαλίας στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Curtin και τη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει επικεντρωθεί στις πτυχές ποιότητας και ασφάλειας της επιτραπέζιας ελιάς.

    Σημαντική θα είναι και η εισήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων», του Perrotis College, Δρ.Κική Ζηνοβιάδου.

    zinoviadou

    Θα έχει τίτλο: «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου». Να σημειωθεί ότι η Δρ. Ζηνοβιάδου συμμετέχει ως κριτής στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA International Olive Oil Competition από το 2016 και είναι και μέλος του Εθνικού Πάνελ Επιτραπέζιας Ελιάς.

    Στο μικροβίωμα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς χρησιμοποιώντας καινοτόμα μοριακά εργαλεία (Next Generation Sequencing), θα αναφέρεται η εισήγηση που θα παρουσιάσει η Δρ.Μαρία Καζού από το Εργαστήριο Γαλακτοκομικών Ερευνών του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η εισήγηση θα φέρει επίσης τις υπογραφές της καθηγήτριας του Εργαστηρίου, Δρος.Έφης Τσακαλίδου και του αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ.Ευστάθιου Ζ. Πανάγου.

    Effie Tsakalidou photo 3

    Panagou photo2

    Η Δρ.Μαρία Κάζου πήρε διδακτορικό δίπλωμα στη Γονιδιωματική Οξυγαλακτικών Βακτηρίων από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικά ασχολείται με τη Μικροβιολογία Τροφίμων και ειδικότερα με την μεταγονιδιωματική ανάλυση και με θέματα ταξινόμησης, φυσιολογίας, μεταβολισμού, γενετικής, γονιδιωματικής και πρωτεομικής των οξυγαλακτικών βακτηρίων και των ζυμών. Η Δρ.Έφη Τσακαλίδου ασχολείται ερευνητικά με τα οξυγαλακτικά βακτήρια και ειδικότερα με θέματα ταξινόμησης, μεταβολισμού, φυσιολογίας, γενετικής, βιοπληροφορικής, βακτηριοσινών, προβιοτικών και τεχνολογικής απόδοσης.

    Dr

    Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ Ευστάθιου Πανάγου περιλαμβάνουν τη μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς – τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια, την εφαρμογή ταχέων αναλυτικών τεχνικών στην αξιολόγηση της αλλοίωσης των τροφίμων και την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την περιγραφή της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών σε διαφορετικά οικοσυστήματα τροφίμων.

    Για τις διατροφικές προοπτικές των πράσινων επιτραπέζιων ελιών θα μιλήσει η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Μαρία Ζ. Τσιμίδου. Είναι χημικός τροφίμων και παρουσιάζει μακρά ερευνητική ενασχόληση στα προϊόντα της ελιάς.

    TSIMIDOU

    Συνεργάζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές. Το δημοσιευμένο έργο της είναι πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση της καταξιωμένης συμβούλου στον κλάδο του ελαιολάδου Alexandra Kicenik Devarenne, με τίτλο: «Περισσότερα από τα Μαρτίνι: Το μέλλον των ελιών στο αμερικανικό τραπέζι».

    Devarenne

    Είναι σύμβουλος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός για το ελαιόλαδο. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε συνεργασία με το IRTA, το Olive Oil Sommeliers της Ιαπωνίας, το Culinary Institute of America, το UC Davis και πολλούς άλλους φορείς. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε πολλά συνέδρια, εκδηλώσεις και συμπόσια ελαιολάδου στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, εστιάζοντας στην ποιότητα του ελαιολάδου, στην οργανοληπτική εκπαίδευση και στην επικοινωνία. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Extra Virgin Alliance, μιας διεθνούς εμπορικής ένωσης παραγωγών ελαιολάδου και εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για την ενίσχυση της εκτίμησης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη δημιουργία αξίας στην αγορά για αυθεντικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

    Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

    2ndOlive logo el1

    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Τηλεόραση: TV100

    Ραδιόφωνα: Ράδιο Θεσσαλονίκη Status FM FM100

    Εφημερίδες - περιοδικά: Agrenda Ελαίας Καρπός Ύπαιθρος – Χώρα Ελεύθερος Τύπος Ελευθερία City mag Παρατηρητής της Θράκης Εύφορη Γη

    Ιστοσελίδες: Voria.gr Ύπαιθρος – Χώρα Agronews Halkidikifocus.gr Thessnews Grtimes.gr Cretalive.gr eleftherostypos.gr Live Media eleftheriaonline.gr Notospress.gr Ilialive.gr GAIA365.gr Agro24.gr Εύφορη Γη Lamianow.gr Fokidanews.gr Agrinionews.gr

    (Δελτίο Τύπου)

  • 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς από το Κέντρο Ελιάς “Krinos” του Perrotis College
    2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς από το Κέντρο Ελιάς “Krinos” του Perrotis College

    Το Κέντρο Ελιάς “Krinos” του Perrotis College διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Ιουνίου 2021. Το θέμα του είναι: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

    Θεματικές Ενότητες 1ης ημέρας – Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

    Α. Ορθές Γεωργικές Πρακτικές

    Β. Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιάς και Ελαιολάδου - Νομοθεσία και Τάσεις Αγοράς

    Γ. Κλάδος Ελιάς - Μοχλός Υγιούς Αγροτικής Ανάπτυξης

    Θεματικές Ενότητες 2ης ημέρας – Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

    Α. Διατροφική αξία των ελαιοκομικών προϊόντων και υγεία

    Β. Διαχείριση αποβλήτων και Βιο-οικονομία

    Γ. Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στην αιεφορική διαχείριση παραγωγής και ιχνηλασιμότητα με χρήση καινοτόμων εργαλείων και ηλεκτρονικές εφαρμογές

    Δ. Μάρκετινγκ ελαιοκομικών προϊόντων: branding εξαγωγών και ηλεκτρονικό εμπόριο

    Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι το Διεθνές Συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Στις εργασίες θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό, όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα. Θα προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για τον ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο του τομέα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς. Να σημειωθεί ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της οργανωτικής επιτροπής προβλέπει τη διεξαγωγή υβριδικού συνεδρίου, το οποίο την πρώτη μέρα θα γίνει αποκλειστικά διαδικτυακά και τη δεύτερη με τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας.

    2ndOlive logo el11

    Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

    Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή

    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Τηλεόραση: TV100

    Ραδιόφωνα: Ράδιο Θεσσαλονίκη Status FM FM100

    Εφημερίδες - περιοδικά: Agrenda Ελαίας Καρπός Ύπαιθρος – Χώρα Ελεύθερος Τύπος Ελευθερία City mag Παρατηρητής της Θράκης

    Ιστοσελίδες: Voria.gr Ύπαιθρος – Χώρα Agronews Halkidikifocus.gr Thessnews Grtimes.gr Cretalive.gr eleftherostypos.gr Live Media eleftheriaonline.gr Notospress.gr Ilialive.gr GAIA365.gr Agro24.gr Εύφορη Γη Lamianow.gr Fokidanews.gr Agrinionews.gr

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς