Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 07:32

Κραυγή αγωνίας από τους ελαιοτριβείς Ολυμπίας και Γορτυνίας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Την αγωνία τους για το μέλλον, εκφράζουν οι ελαιοτριβείς της Ολυμπίας και της Γορτυνίας με επιστολή τους προς τους θεσμικούς φορείς, τους αιρετούς τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Η καταστροφή που υπέστη από τις πυρκαγιές στην περιοχή η ελαιοπαραγωγη, βάζει ταφόπλακα όχι για τη φετινή σεζόν αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον στο ελαιόλαδο, από τις χιλιάδες ελαιόδεντρα που έγιναν στάχτη.

Οι ελαιοτριβείς, που παραλαμβάνουν τον καρπό και τον μετατρέπουν σε ελαιόλαδο ζητούν την στήριξη της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να σταθούν όρθιες αλλά και να μη χαθεί ένα τεράστιο φυτικό και οικονομικό κεφάλαιο για την περιοχή.

Στην επιστολή του οι ιδιοκτήτες έντεκα επιχειρήσεων ελαιοτριβείων αναφέρουν τα εξής:

“Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από την καταγραφή, οι ζημιές, συνολικά και ιδιαίτερα στην ελαιοπαραγωγή, δεν έχουν προηγούμενο. Η περιοχές της Γορτυνίας και της Ολυμπίας έχουν ως βασική αγροτική οικονομική δραστηριότητα την ελαιοπαραγωγή.

Για περισσότερες από 20000 χιλιάδες οικογένειες, το βασικό μερίδιο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από το λάδι και τις ελιές. Πέραν της παραγωγής, η μεταποίηση και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα, εκατοντάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους το ελαιόλαδο, επηρεάζονται Οικονομικά και βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση. Στην περιοχή της Ολυμπίας κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα και στη Γορτυνία 250.000.

Υπολογίζουμε, για τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη και αν γίνει άμεσα αναπλήρωση των καμένων δένδρων ότι θα έχουμε μια μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού πάνω από 7.000 τόνους και με μεσοσταθμικές τιμές , το απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται στα 20
εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών και συγχρόνως ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας, με παράλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της τυποποίησης και των στάνταρς της ποιότητας του ξεχωριστού λαδιού της περιοχής με τις ποικιλίες χωραϊτικό και κορωνέϊκό.

Εμείς οι 11 επιχειρήσεις - ελαιοτριβεία της περιοχής που εξυπηρετούμε πάνω από 10000 παραγωγούς και απασχολούμε περίπου 150 εργαζόμενους , θα βρεθούμε στους επόμενους μήνες σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις μας.

Γι’ αυτό, συγκροτήσαμε επιτροπή πρωτοβουλίας, ώστε να δράσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους καλλιεργητές της ελιάς και τις επαγγελματικές και συνεταιριστικές ενώσεις, τους δήμους Ολυμπίας και Γορτυνίας , καθώς και τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ζητούμε, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, να έχουν στόχο την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και αναλογία αντίστοιχων με αυτά της Ευβοίας και στη συνέχεια χωρίς χάσιμο χρόνου, με ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία, να εκπονηθεί σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα με πενταετή ορίζοντα, για την ανασύσταση των καλλιεργειών και την ανάπτυξη τη περιοχής.

Άμεσα, πριν οδηγηθούμε σε οικολογική κοινωνική και παραγωγική απερήμωση"

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 10:49

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως συνέπεια της εισπνοής καπνού.

    Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα η οποία κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, υπογραμμίζουν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

    Τι αναφέρει η μελέτη

    Η μελέτη - με επικεφαλής την Δρ. Τσάε Γεόν Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να κατανοηθεί, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που αναπνέουν αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM2.5 από πυρκαγιές.

    Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς

    Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

    Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές.

    H καθηγητής Χίλαρι Μπάμπρικ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε η Μπάμπρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τονίζει.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Σέπε Λάμπε, του Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB), δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Βιμ Τιερί, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

  • Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση
    Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση

    Ενέργειες για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παρατεταμένης ανομβρίας καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές στη Ζαχάρω. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αγγίζει έως και το 30% από μια ήδη κακή περσινή χρονιά, με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, που για την πλειοψηφία αποτελεί την κύρια και μοναδική πηγή εισοδήματος.

    Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της περιοχής, προωθεί σειρά ενεργειών προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την αποζημίωση των αγροτών.

    Στο Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη Δ.Ε. Ζαχάρως και 700.000 στη Δ.Ε. Φιγαλείας). Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, οι δυσκολίες, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι ήδη ορατές κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα την επικράτηση έντονου προβληματισμού.

    «Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, που αγγίζει και το 30% σύμφωνα με υπολογισμούς των καλλιεργητών» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Ζαχάρως, σημειώνοντας ότι «οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή αλλά κι εκεί που έπεσαν, υπήρξαν διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην παραγωγή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη αποστείλει όλα τα απαραίτητα αιτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ κ.α. ώστε κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, να καταγράψει τις ζημιές και τις απώλειες ώστε οι ελαιοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν όσο το δυνατό συντομότερα» καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

  • Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες
    Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες

    «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο τον Νομό από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμους και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν, τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

    Και ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η καταστροφή της ξηρασίας έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας και στις ελλείπεις υποδομές άρδευσης.

    Με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγω «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

    Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

    Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη την Τρίτη 22-10-2024 στις 11 το πρωί.

    Διεκδικούμε:

    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ζημιάς από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
    • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
    • Μείωση του κόστους παραγωγήςμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
    • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεσσηνία: Αρχισε η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία - Μεγαλύτερη παραγωγή, αγωνία για ανομβρία
    Μεσσηνία: Αρχισε η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία - Μεγαλύτερη παραγωγή, αγωνία για ανομβρία

    Έντονα έχει αφήσει το αποτύπωμα της η φετινή ανομβρία στην ελαιοπαραγωγή της Τριφυλίας με την ελαιοσυγκομιδή να έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά από τις μαυροελιές. Οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί σημαντικά η παραγωγή. Ωστόσο είναι μια χρονιά που σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, εφόσον βοηθήσει ο καιρός με νέες βροχοπτώσεις, να μιλούν για περίπου 27.000 τόνους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές της Χώρας δεν έχει βρέξει ακόμη, ενώ και σε κάποιες άλλες κυρίως στο παραλιακό τμήμα από το Καλό Νερό μέχρι τα Διπόταμα (όρια Κυπαρισσίας – Φιλιατρών) οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μη αρδευόμενες εκτάσεις στη περιοχή των Γαργαλιάνων. Τα βλέμματα των παραγωγών είναι στραμμένα στη νέα πρόβλεψη για βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Από εκεί και πέρα προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο δεν έχουν καταγραφεί στη περιοχή, ενώ συστήνεται η προσοχή στους παραγωγούς για τους ψεκασμούς που θα κάνουν να είναι με εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ετικέτας.

    Για τη φετινή χρονιά ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας τόνισε «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, με δύο διαφορετικές εικόνες. Έχουμε τις περιοχές που έχει βρέξει με τις φθινοπωρινές μπόρες και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και αυτές είναι οι περιοχές των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων, ανατολικά του Δήμου Πύλου Νέστορος, ο Αετός, το Δώριο ανατολικά του Καλού Νερού. Από την άλλη έχουμε περιοχές όπως από τη Νέδα μέχρι τη Κυπαρισσία και τα Διπόταμα, δυτικά της Χώρας και στις ΔΚ Αμπελόφυτο, Κορυφάσιο, Μυρσινοχώρι, όπου έχουμε ξηρασία και έχουμε ζημιές. Γενικά θα έχουμε προβλήματα στη συνολική παραγωγή αν συνεχιστεί η ανομβρία.

    Η ελαιοσυγκομιδή ήδη ξεκίνησε από την περιοχή της Χώρας με τις μαυροελιές και με τα πρώτα αγουρέλαια. Μέχρι τώρα δεν έχουμε προσβολές από δάκο και οι δακοσυλλήψεις είναι χαμηλές, ούτε και προσβολές από γλοιοσπόριο. Όμως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ειδικά μετά από βροχοπτώσεις και στο στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού, θα πρέπει να επισκέπτονται τις καλλιέργειες τους για τυχόν προσβολές καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και μπορεί να προκληθούν ζημιές. Οι παραγωγοί αν χρειάζονται να κάνουν επεμβάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες τους και να διατηρούν το διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή για να μην έχουν υπολείμματα στο παραγόμενο προϊόν. Επίσης να χρησιμοποιούν ορυκτέλαια φυτικής προελεύσεως ώστε να μην έχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, καθώς οι αγορές είναι πολύ απαιτητικές στο κομμάτι αυτό. Όπως και να εφαρμόζουν καλές πρακτικές στη συγκομιδή.

    Αν όλα πάνε καλά και δεν συνεχιστεί η ανομβρία εκτιμούμε ότι η περιοχή μας θα προσεγγίσει μια παραγωγή περίπου στους 27.000 τόνους, η οποία θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχε βοηθήσει ο καιρός και δεν είχαμε την παρατεταμένη ανομβρία.»

    Ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε «Έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά η ελαιοσυγκομιδή της μαυροελιάς αυτές τις ημέρες από κάποιους παραγωγούς που έχουν μεγάλη παραγωγή. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά άσχημα. Δυτικά από τη Χώρα, από το ανάκτορο του Νέστωρα, δυτικά από το Αμπελόφυτο, το Μυρσινοχώρι, το Κορυφάσιο, έχουμε πολλές ζημιές από την ανομβρία, που φτάνουν και το 100%, είναι περιοχές που δεν έχει βρέξει καθόλου. Οι παραγωγοί αυτοί δεν θα κάνουν καθόλου ελαιοσυγκομιδή αλλά και να κάνουν δεν θα υπάρχει ελαιοπερικτικότητα αφού δεν έχει καθόλου ψίχα ο καρπός. Μια τέτοια ελιά έχει μόλις το 15% του βάρους ενός καρπού από αρδευόμενο κτήμα. Έχει σοβαρή καταστροφή στη περιοχή.

    Από τη Χώρα και προς τον ορεινό όγκο έχουν περάσει βροχές και τα πράγματα είναι καλύτερα, εκεί είναι ικανοποιητική η παραγωγή. Στις προηγούμενες περιοχές όμως και βροχές να πέσουν τώρα οι ελιές δεν θα επανέλθουν, μόνο μπορεί να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση. Εκτιμώ ότι στην ελαιοκομική μας περιφέρεια το 30-35% έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.»

    Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους Νίκος Αθανασόπουλος τόνισε «Όπου οι ελιές είναι ξερικές έχουμε προβλήματα, και αν δεν βρέξει πάλι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, οι βροχές μέχρι τώρα ήταν τοπικές, ελάχιστες και δεν έβρεξε σε όλα τα κομμάτια. Όπου οι ελιές είναι ποτιστικές έχουν διατηρηθεί και είναι πιο καλά τα πράγματα.

    Σίγουρα θα έχουμε περισσότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι την προσδοκώμενη και αυτό λόγω της ανομβρίας που έχουμε για πολλούς μήνες. Η ελαιοσυγκομιδή στη περιοχή μας θα ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου αφού οι μαυροελιές είναι ελάχιστες. Όσο για τις τιμές αν δεν γίνει κάποια πράξη δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ελπίζουμε να διακυμναθούν γύρο στα 7 ευρώ.»

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο