Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 20:19

Συνάντηση για την αναγνώριση της κόκκινης πιπεριάς ως ΠΓΕ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με θέμα την αναγνώριση του κόκκινου πιπεριού που παράγεται από την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», ως προϊόν Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, ο κ. Αργυρίου Αναγνώστης και ο κ. Χουβαρδάς Βασίλειος από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. με έδρα την Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Πέλλας κ. Γαϊτάνης, ο κ. Καφετζής τεχνολόγος γεωπόνος, και οι κ.κ. Δούμος Γεώργιος και Χατζηγιαννίδης Χρήστος παραγωγοί πιπεριάς και κόκκινου πιπεριού.

Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στον πλούτο των προϊόντων της Πέλλας και στην αναγνωρισιμότητα τους, καθώς και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Π.Ε. Πέλλας, για την πιστοποίηση τους. Η αναγνώριση της «πιπεριάς Αλμωπίας-Πέλλας» και του κόκκινου πιπεριού που παράγεται ως προϊόν Π.Γ.Ε., γίνεται με στόχο οι παραγωγοί της Αλμωπίας να παράγουν ένα πιστοποιημένο προϊόν, που θα διευκολύνει την διάθεση προϊόντων με πρώτη ύλη την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», με αποτέλεσμα να στηρίζεται και να ενδυναμώνεται η τοπική οικονομία της Πέλλας.

Ο κ. Αργυρίου αναφέρθηκε στο έργο που παράγει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, καθώς και στη έρευνα που έχει γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ για την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», έχοντας πλέον ένα πλήρες γενετικό και βιοχημικό προφίλ, που είναι απαραίτητο για τον χαρακτηρισμό ενός προϊόντος ως Π.Γ.Ε..

Ο κ. Καφετζής παρουσίασε στοιχεία για την διαδικασία που απαιτείται ώστε να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως Π.Γ.Ε., καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία του φακέλου που πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ..

Οι κ.κ. Δούμος και Χατζηγιαννίδης, αναφέρθηκαν σε καλλιεργητικές μεθόδους άλλα και σε οικονομικά στοιχεία, καθώς τυποποιούν και πωλούν οι ίδιοι την παραγωγή τους στην αγορά.

Οι παραβρισκόμενοι αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, ώστε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Παραγωγών με βασικό προϊόν την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας» και να γίνει μια οικονομικοτεχνική μελέτη μικρής κλίμακας, ώστε να διαπιστωθούν κάποια οικονομικά στοιχεία, που θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για το εγχείρημα που επιχειρείται.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 18:43

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Το κατακόκκινο αντικαρκινικό λαχανικό που δυναμώνει τη μνήμη και καταπολεμά τον πόνο
    Το κατακόκκινο αντικαρκινικό λαχανικό που δυναμώνει τη μνήμη και καταπολεμά τον πόνο

    Προσθέτει γεύση και χρώμα σε σαλάτες και φαγητά, αλλά ενισχύει και την υγεία με πολλούς τρόπους - Ενημερωθείτε για όλα τα οφέλη της κόκκινης πιπεριάς

    Πόσα τρόφιμα έχουν το πλεονέκτημα να είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά σε όλες τους τις μορφές; Σίγουρα όχι πολλά. Ευτυχώς, όμως, η πιπεριά ανήκει σ’ εκείνες τις τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε όπως προτιμάτε -ωμή σε σαλάτες, βραστή ή ψητή ως φαγητό- και να λάβετε όλα τα πολύτιμα οφέλη τους.

    Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, η διαιτολόγος Lara Whitson από την Cleveland Clinic ξεκινά απαριθμώντας τα «δώρα» που χαρίζει στον οργανισμό η κόκκινη πιπεριά, ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα και παράλληλα φτωχό σε ανθυγιεινά λίπη και θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς έχει 46 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Ε, C, B6, καλίου και φυλλικού οξέος.

    Αυτές οι σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών καθιστούν την κόκκινη πιπεριά ένα εξαιρετικά ωφέλιμο τρόφιμο για την υγεία. Μεταξύ άλλων:

    Προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα στοιχείο στο οποίο μάλιστα οφείλουν το πορφυρό χρώμα τους. Αυτές οι χρωστικές ουσίες λειτουργούν προστατευτικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα, αφού, σύμφωνα με έρευνες, επιβραδύνουν τα προβλήματα μνήμης και γνωστικής εξασθένησης, που εμφανίζονται με τη γήρανση.

    «Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ανθοκυανίνες συνδέεται με καλύτερη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες», σημειώνει η δρ. Whitson. «Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αποφύγετε τη γνωστική εξασθένηση, αλλά η κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Ανακουφίζει τους πόνους της αρθρίτιδας

    Ο χόνδρος είναι ένας ελαστικός ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών, εμποδίζοντας τη μεταξύ τους τριβή. Η οστεοαρθρίτιδα, ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, είναι αποτέλεσμα φλεγμονής και διάσπασης του χόνδρου. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα εξαιτίας της φυσιολογικής φθοράς. Θρεπτικά συστατικά, όπως ορισμένα από αυτά που περιέχονται στις κόκκινες πιπεριές, θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο των αρθρώσεων.

    «Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία επουλώνει και αναζωογονεί τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου», εξηγεί η δρ. Whitson. «Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα στα γόνατα. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας».

    Διασφαλίζει την υγεία του παχέος εντέρου

    Οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, ωστόσο πολλοί δεν εξασφαλίζουν αυτή την ποσότητα μέσω της διατροφής τους. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων τη διευκόλυνση της κένωσης του παχέος εντέρου.

    «Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν εξαιρετική ποσότητα φυτικών ινών», σημειώνει η δρ. Whitson. «Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου».

    Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

    Η κόκκινη πιπεριά περιέχει β-κρυπτοξανθίνη, μια ένωση που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τρόφιμα πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

    «Η β-κρυπτοξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο», λέει η δρ. Whitson. «Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζουν συνολικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου».

    Οι πιπεριές είναι υπέροχες σε κάθε χρώμα

    Παρ’ όλο που το χρώμα της κόκκινης πιπεριάς τής χαρίζει ορισμένα μοναδικά πλεονεκτήματα, όλες οι πιπεριές είναι καλές για την υγεία. «Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικού χρώματος καθημερινά είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε», επισημαίνει η δρ. Whitson. «Αν το πιάτο σας είναι γεμάτο χρώμα, είστε στο σωστό δρόμο».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 από το Pixabay
  • Επιβεβλημένη η προστασία της καλλιέργειας πράσινης πιπεριάς στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας-Ηλείας
    Επιβεβλημένη η προστασία της καλλιέργειας πράσινης πιπεριάς στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας-Ηλείας

    Η καλλιέργεια της πράσινης πιπεριάς “σταυρός’’ που μετρά σήμερα 6.000 περίπου στρέμματα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας κινδυνεύει με εγκατάλειψη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

    Σε σχετική επιστολή συνέχεια αυτής που εστάλη πριν από μερικό χρονικό διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «μια ακόμα δυναμικά ανερχόμενη καλλιέργεια όπως αυτή της πράσινης πιπεριάς "σταυρός" χρειάζεται ουσιαστική στήριξη αφού εκτός από τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα με την έλλειψη εργατών γης.»

    Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα ο κ. Βασιλόπουλος σε καλλιέργειες στην Αετορράχη στο Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης συνομίλησε με παραγωγούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πρότεινε εκτός της επιστολής να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο υπουργείο όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα μιας και αφορά δεκάδες καλλιεργητές στις δύο Περιφερειακές Ενότητες.

    Βασικά θέματα, εκτός των εργατών γης, είναι η προστασία του σπόρου, η ένταξη της καλλιέργειας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για προβολή –προώθηση του προϊόντος στις αγορές καθώς και η συμβολαιακή γεωργία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Λίγες οι πιπεριές στην αγορά, έντονα ανοδικές οι τάσεις στην τιμή παραγωγού
    Λίγες οι πιπεριές στην αγορά, έντονα ανοδικές οι τάσεις στην τιμή παραγωγού

    Λίγες οι ποσότητες την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην εγχώρια αγορά.

    Σε ανοδικό τέμπο έχουν εισέλθει μετά τη ντομάτα και το αγγούρι και οι πιπεριές. Μάλιστα στα δημοπρατήρια της Κρήτης οι τιμές για τις Φλωρίνης Α'... γλείφουν τα 2 ευρώ το κιλό, στις φλάσκες κινούνται πέριξ του 1 ευρώ και στο κέρατο Α' παίζουν στα 80 με 85 λεπτά το κιλό.

    Ο κ. Αργύρης Πανταζής, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Ιεράπετρας και μέλος της επιτροπής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της ΚΕΔΕ δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο οι κοπές στα θερμοκήπια είναι ως επί το πλείστον στην τελική τους φάση. Οι περισσότεροι αγρότες κάνουν προετοιμασία για τη νέα σεζόν και αναμένεται έναρξη των νέων κοπών από αρχές Νοέμβρη. Τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχουν κάποιες πιπεριές υπαίθριας καλλιέργειας, αλλά πάντα στα θερμοκήπια η ποιότητα είναι πιο καλή. Οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τόσο στη Φλωρίνης, όσο επίσης στη φλάσκα και στο κέρατο. Πρόβλημα υπάρχει με το κόστος παραγωγής. Πέρσι ήταν 70 λεπτά και φέτος ανέβηκε στα 90-95 λεπτά το κιλό. Όλα πήραν πάνω, ακόμα και το νερό. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη εργατικών χεριών».

    Ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος στο Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών δήμου Ιεράπετρας Κάμιρος (ομάδα παραγωγών Κρητικό Περβόλι) δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «δεν υπάρχει πολύ προϊόν αυτή την περίοδο στην αγορά, ιδίως από τη Κρήτη, αλλά πέφτουν στο εσωτερικό πιπεριές από άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος. Υπάρχει ζήτηση και οι τιμές στις Φλωρίνης έχουν φτάσει κοντά στα 2 ευρώ».

    Ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι: «η τελευταία πράξη μέσω του Συνεταιρισμού για πιπεριά αφορούσε Φλωρίνης πριν από 10 ημέρες, οι οποίες είχαν φυτευτεί τον περασμένο Αύγουστο. Η τιμή παραγωγού ήταν στα 1,10 ευρώ το κιλό, αλλά στο δημοπρατήριο ήταν παραπάνω. Στην περιοχή μας δεν γίνονται τώρα πολλές κοπές και οι παραγωγοί κάνουν ηλιοαπολύμανση. Υπάρχει ζήτηση στην αγορά, αλλά γίνεται και εισαγωγή».

    Ο κ. Πέτρος Ναουμίδης, τέλος, παραγωγός αυθεντικής, βιολογικής πιπεριάς Φλωρίνης από την περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εμείς κάνουμε παραδοσιακή καλλιέργεια, εντελώς χειρωνακτική και υπαίθρια, της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης. Έχουμε πυκνή φύτευση πιάνουμε ανά στρέμμα υψηλές αποδόσεις της τάξης και των 6 τόνων. Οι τιμές παραγωγού ήταν σχεδόν σταθερές μέχρι πέρσι, αλλά φέτος μάλλον θα ανεβούν και θα κυμανθούν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Προβλήματα δεν αντιμετωπίζουμε στην καλλιέργεια φέτος».

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Είδος εν ανεπαρκεία οι πιπεριές σήμερα, έως 7 ευρώ το κιλό πωλούνται στο εξωτερικό
    Είδος εν ανεπαρκεία οι πιπεριές σήμερα, έως 7 ευρώ το κιλό πωλούνται στο εξωτερικό

    Σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι παραγωγοί.

    Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για τα βασικά είδη πιπεριάς, τα οποία μάλιστα είναι σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά κι ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν σταματήσει.

    Είδος υπό εξαφάνιση αυτή την περίοδο χαρακτηρίζει την πιπεριά ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή. Όπως μας εξηγεί η προσφορά ορισμένων ειδών πιπεριάς είναι σήμερα στο 1/3, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ σε μερικά είδη, απλά δεν... υπάρχει. Ο κ. Δουλούμης μας λέει πως η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο και ιδιαίτερα τον παρατεταμένο χιονιά. Όντας και ο ίδιος παραγωγός, σημειώνει χαρακτηριστικά πως άλλες χρονιές τέτοια εποχή έκοβε 2 τόνους πιπεριά την ημέρα, αλλά τώρα έχουν περάσει δυο εβδομάδες που δεν έχει μπει για να κόψει. Όπως μας εξηγεί, ο καιρός φέτος στην Ιεράπετρα ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών, με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα φυτά και να πάει πίσω χρονικά η παραγωγή. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ανεβάσει τις τιμές της πιπεριάς, που στα δημοπρατήρια πιάνει τα 1,40 με 1,50 ευρώ (Φλωρίνης), ενώ η πιπεριά κέρατο που προορίζεται κυρίως για εξαγωγή πιάνει και τα 2,10 ευρώ το κιλό. Δύσκολη είναι η κατάσταση σε σχέση με τις φλάσκες και την πιπεριά ντολμάς που χρησιμοποιείται στα γεμιστά από τον καταναλωτή. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου προϊον στην αγορά, συνεχίζει ο κ. Δουλούμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες στα μάρκετ της Γερμανίας, οι τιμές της πιπεριάς έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 6,95 με 7 ευρώ το κιλό.

    Ο κ. Λουίζος Κόλλιας, εκπρόσωπος της εταιρείας Grete από την Ιεράπετρα, που ασχολείται με τις πιπεριές τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε οι πιπεριές είναι ελλειμματικές στην αγορά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μέσα στο χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα δημοπρατήρια αυτές τις ημέρες να είναι πολύ ανεβασμένες. Συγκεκριμένα, η πιπεριά ντολμάς φθάνει στα 2,60 με 3 ευρώ το κιλό. Στον παραγωγό η συγκεκριμένη τιμή είναι 10% κάτω. Η φλάσκα πιάνει έως και 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό και η Φλωρίνης 1,60 με 1,80 ευρώ ανά κιλό. Τα δε καυτερά που τιμολογούνται με το τεμάχιο αγγίζουν αυτές τις ημέρες στα δημοπρατήρια της περιοχής, τα 16 με 18 λεπτά ανά τεμάχιο. Σε ένα μήνα από σήμερα περίπου, θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα ως προς την επάρκεια στην πιπεριά, προσθέτει ο κ. Κόλλιας και θα πέσει περισσότερο προϊόν στην αγορά. Το θετικό βέβαια είναι πως η εξαγωγή της πιπεριάς γίνεται όλο τον χρόνο. Όμως προβληματισμός, λέει ο κ. Κόλλιας, υπάρχει στους παραγωγούς για την ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω 60 και 80%, φέρνοντας σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο.

    Στις περιορισμένες κοπές πιπεριάς και λοιπών κηπευτικών (π.χ. ντομάτα) στέκεται τέλος από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας. Όπως μας ανέφερε οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν γίνονται κοπές πολλές γιατί ακόμα και αυτές τις ημέρες ο καιρός δεν ευνοεί και είναι συννεφιασμένος.

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Στρούσι: Το χωριό που παράγει τις καλύτερες πιπεριές για τουρσί
    Στρούσι: Το χωριό που παράγει τις καλύτερες πιπεριές για τουρσί

    “Γεννιέται” στην εύφορη γη του Ηλειακού Κάμπου. Και ταξιδεύει μέσα από τις εξαγωγές στα ράφια των αγορών σε Αμερική και Ευρώπη. Το "πιπέρι" (πιπεριά) που παράγεται στο Στρούσι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, είναι από τα ποιοτικότερα στην αγορά και γίνεται ανάρπαστο. Παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες του καιρού, την έλλειψη εργατών, οι παραγωγοί συνεχίζουν να δίνουν τον εαυτό τους σε αυτή την πολύμηνη καλλιέργεια.

    Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Στρουσίου Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, είναι ένας από τους «ηρωικούς» παραγωγούς, που συνεχίζουν με αφοσίωση το είδος αυτό της καλλιέργειας.

    strousi piperi3

    «Η καλλιέργεια του πιπεριού είναι δύσκολη. Τα τρία τελευταία χρόνια με τις θεομηνίες έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες, κάποιοι εγκατέλειψαν και το χώρο. Προσπαθούμε να παραμείνουμε για να επιβιώσουμε με το προϊόν αυτό. Έχουμε και τη βοήθεια των εργοστασίων με την συμβολαιακή γεωργία, για να παραμείνουμε στην καλλιέργεια, είναι σημαντική βοήθεια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» σημείωσε μιλώντας στο gaia365.gr.

    Μιλώντας για την πορεία της καλλιέργειας τόνισε πως «…αρχές Φλεβάρη σπείραμε στις «φυντανιέρες» για να μεγαλώσει σιγά - σιγά ανάλογα με τον καιρό. Περίπου στις 10 -15 Μαρτίου θα κάνουμε τη μεταφύτευση πάλι σε θερμοκήπια σε ιδανικές συνθήκες. Υπολογίζουμε πως θα βγουν στο χωράφι μετά τις 25 Απριλίου. Η διαδικασία είναι πολύμηνη και πολυέξοδη. Ξεκινάμε την σπορά, μετά τη μεταφύτευση και η πρώτη συγκομιδή υπολογίζεται στα μέσα Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά με τις καιρικές συνθήκες θα φτάσουμε έως τα τέλη Οκτώβρη».

    strousi piperi1

    Όπως μας δήλωσε στο Στρούσι έχουν απομείνει περίπου 7-8 παραγωγοί που καλλιεργούν περί τα 300 στρέμματα πιπεριού με συμβολαιακή γεωργία. «Τα προηγούμενα χρόνια ήταν περισσότερα τα στρέμματα και οι παραγωγοί. Οι συνθήκες όμως επέδρασαν αποθαρρυντικά και μειώθηκαν οι καλλιεργητές και τα στρέμματα. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και τα έσοδα εξαρτώνται από την ποσότητα που θα παραχθεί, βάσει των καιρικών συνθηκών».

    Όσο για το προϊόν, οι εξαγωγές γεμίζουν τα ράφια έως και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Κατά 95% εξάγονται στην Αμερική και στην Ευρώπη. Εμείς προμηθεύουμε πέντε με έξι εργοστάσια και όπως μας έχουν πει το πιπέρι της περιοχής του Στρουσίου είναι ποιοτικότερο από άλλες περιοχές. Σε αυτό πιθανότατα συμβάλει το μικροκλίμα της περιοχής μας που δίνει καλύτερο προϊόν από άλλες περιοχές».

    Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

    «Τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών ζημιών τα έξοδα ισοσκελίζουν τα έσοδα. Περιμέναμε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μετά από καταστροφές που υπεστήκαμε όμως η αποζημίωση ήταν πλασματική και δεν κάλυψε τις ανάγκες»…

    strousi piperi2

    Ωστόσο παρά τα προβλήματα δεν το βάζουν κάτω. «Παραμένουμε στην καλλιέργεια γιατί αξίζει για την περιοχή μας και κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο. Δεν έχω σκεφθεί να τα παρατήσω. Είμαι από τους ανθρώπους που δουλεύω για να παράγω και να ανταμείβεται ο κόπος μου. Δεν με έχει αφήσει έως τώρα για αυτό και το παλεύω ακόμα. Είναι πολύμηνη η καλλιέργεια και είμαι κοντά να παρακολουθώ την πορεία της και να προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Συνεχίζω να στηρίζω το προϊόν όμως υπάρχει πρόβλημα σε εργατικό δυναμικό. Οι έλληνες δεν μπαίνουν στη διαδικασία της συγκομιδής και αναζητούμε αλλοδαπούς με τα απαραίτητα έγγραφα για να είμαστε απόλυτα νόμιμοι. Παλιότερα υπήρχαν χέρια, όμως έφυγαν για άλλες χώρες της Ευρώπης και πλέον είναι πολύ λίγοι στην περιοχή» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch