Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 10:03

ΟΑΣΗ: Νέα κινητοποίηση στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Και πάλι στους δρόμους βρέθηκαν οι αγρότες του νομού, μη έχοντας άλλο τρόπο να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν ακόμα και έντονα ζητήματα επιβίωσης. Χθες γύρω στις 12.00 το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας έφτασε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και κατέφυγε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο με πανό και συνθήματα. Εκεί κατέθεσαν και σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα τους, στην γραμματεία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου.

Το κόστος της καλλιέργειας, οι κατώτατες εγγυημένες τιμές των προϊόντων αλλά και η χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας όπως και άλλα πολλά θέματα, αποτελούν την αιτία που οδηγούν τους παραγωγούς του νομού σε συχνές διαμαρτυρίες καθώς όλο αυτό το διάστημα αναμένουν χωρίς όμως να έχουν δεχθεί κάποια κρατική μέριμνα.

Ο Σωτήρης Μητσόπουλος μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ενοχλημένος για την απουσία τόσο του κ. Γιαννόπουλου, όσο και του κ. Βασιλόπουλου τονίζοντας παράλληλα ότι: «Αυτή η επίσκεψη είχε δημοσιοποιηθεί από το ΔΣ της Ομοσπονδίας εδώ στην Περιφέρεια και δεν βρέθηκε ούτε ένας, ούτε ο κ. Γιαννόπουλος ούτε και ο αντιπεριφερειάρχης για να τους επιδώσουμε το ψήφισμα. Βέβαια έχουν άλλες προτεραιότητες. Γνώριζαν ότι σήμερα θα γίνει αυτή η συνάντηση και δεν παραβρέθηκε κάνεις».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσόπουλος τα αιτήματα των αγροτών αφορούν κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής και την επιδότηση του. Ζητούν επίσης αφορολόγητο πετρέλαιο από τους εφοπλιστές, μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια αλλά κι σε βασικά είδη των αναγκών.

Επιπλέον ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για την πώληση από τον παραγωγό έτσι ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα ικανό για την επιβίωσή τους. Ειδικότερα, ζητούν η τιμή να διαμορφωθεί ανά κιλό για την Κορινθιακή σταφίδα 2 ευρώ, για το πρόβειο γάλα 1,50 ευρώ, για τα πορτοκάλια 0,40 ευρώ, για τα μανταρίνια 0,50 ευρώ, και για τα κηπευτικά αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι. Διεκδικούν επιπλέον εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να σφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο ακέραιο.

Αναφορικά με τις πρόσφατες πλημμύρες διεκδικούν να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργιες ανεξάρτητα εάν έχουν δηλωθεί η όχι στον ΕΛΓΑ, να γίνουν άμεσα έργα για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και τέλος ζητούν, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού ή στάνης όπως επίσης και κανένα σπίτι αλλά και γεωργική εγκατάσταση να μην μείνει χωρίς ρεύμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 13:33

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Διαμαρτυρία αγροτών για την απαίτηση επιστροφής επιδοτήσεων - «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα»
    Πύργος: Διαμαρτυρία αγροτών για την απαίτηση επιστροφής επιδοτήσεων - «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) την Παρασκευή έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο, αντιδρώντας στην απαίτηση επιστροφής χρημάτων από τις επιδοτήσεις που έλαβαν το 2022.

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά την επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες έλαβαν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν λόγω λάθους υπολογισμού, με την απόφαση αυτή να έχει οδηγήσει στο σύνολο των αγροτών σε πανικό, καθώς ειδικά στην Ηλεία, οι παραγωγοί διανύουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, εξέφρασε την αγανάκτηση των αγροτών, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση «απαράδεκτη» και «κοροϊδία». Όπως ανέφερε, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βλέπουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται διαρκώς λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με περικοπές που φτάνουν έως και το 50%. «Οι επιδοτήσεις μας έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 30%, και τώρα η κυβέρνηση ζητά να επιστρέψουμε χρήματα που δόθηκαν λάθος το 2022. Αυτό είναι κοροϊδία, και εμείς δεν το δεχόμαστε», δήλωσε ο κ. Βομπίρης, προσθέτοντας ότι οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τόνισε ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, καθώς το λάθος έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η ΟΑΣΗ όπως σημείωσε ο κ. Βομπίρης, απαιτεί από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους αγρότες, που ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Δεν μπορεί να ζητούν από τους μικρομεσαίους αγρότες να επιστρέψουν χρήματα που είχαν ανάγκη για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.

    opekepe oasi 2

    opekepe oasi 3

  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!
    Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!

    Η ΟΑΣΗ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ,

    αφού έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φτωχούς αγρότες επιστροφή μέρους από τις πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν το 2022-23, με την δικαιολογία πως έκανε λάθος και έδωσε παραπάνω << ψίχουλα >> στους αγρότες.

    Την στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει της επιδοτήσεις ακόμα και 50% μας μιλάνε για λάθη και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Η ΟΑΣΗ καταγγέλλει αυτό το απαράδεκτο γεγονός και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11/10/24 στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο.

    (Δελτίο Τύπου)

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08 στο Λάλα
    Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08 στο Λάλα

    Η ΟΑΣΗ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08/24 και ώρα 21:30 στην πλατεία του Λάλα.

    Θέμα: Εξελίξεις σχετικά με την πανώλη και οι προτάσεις της ΟΑΣΗ και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

    Όλοι και όλες στην σύσκεψη της ΟΑΣΗ στο Λάλα στις 21:30

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΑΣΗ: Περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων
    ΟΑΣΗ: Περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων

    Περιοδείες σε περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες, μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές στην Πηνεία του Δήμου Ήλιδας και σε χωριά του Δήμου Πύργου, πραγματοποίησαν κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας την Παρασκευή, συνομιλώντας με αγροτοκτηνοτρόφους και κατοίκους, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξής τους.

    Δύο εβδομάδες μετά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν για τα λαϊκά στρώματα, με τους κτηνοτρόφους να μην διαθέτουν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, αφού πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν, όπως επίσης αποθήκες, μηχανήματα κ.α. εξοπλισμός.

    Στο Αλποχώρι και τη Μυρτιά βρέθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη και σε Μαζαράκι, Λάττα, Απιδούλα, άλλο με επικεφαλής τον γραμματέα της Δημήτρη Χρέπα.

    Στα χωριά του Δήμου Πύργου (Αλποχώρι, Μυρτιά), μεγάλη είναι η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, εφόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απ’ τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σημειώθηκε, ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός που προβλέπει ότι αποζημιώνονται καταστροφές άνω του 30% ή να εξασφαλιστούν κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό από άλλους πόρους.

    Στην Πηνεία, παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών, αφού σχεδόν κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ως προς αυτόν τον τομέα από τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα, στο κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, αναφορές έγιναν για τις καταστροφές σε καλλιέργειες, στάβλους, αποθήκες κ.α. υποδομές, αφού οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά και στα σπίτια.

    Πραγματοποιήθηκε καταγραφή και από την πλευρά μας, προκειμένου άμεσα να διεκδικηθούν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις”, ανέφερε ο Θανάσης Βομπίρης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες ζωοτροφών που συγκέντρωσε ως αλληλεγγύη η Ομοσπονδία.

    Η ΟΑΣΗ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, άμεσα εκτατό βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες τους, αποστολή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους να παγώσουν άμεσα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.

    Επίσης, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν., αλλά και μέτρα δασοπροστασίας για τη αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

  • Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”
    Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα δικαστήρια βρέθηκε για μια ακόμη φορά ως κατηγορούμενος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης εξαιτίας μιας κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δυο χρόνια, κατά την διάρκεια της οποία αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου στον Πύργου.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο κ. Βομπίρης, από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών προκειμένου να κάμψουν το ηθικό τους και να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους.

    Εμφανίστηκε όμως αποφασισμένος τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του παραγωγοί, να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις, αφού ως μοναδικό στόχο έχουν την επιβίωσή τους και την παραμονή στην γη που χρόνια τώρα υπηρετούν.

    OASI Dikast 3

    «Είμαστε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το ηθικό μας.

    Σήμερα βρισκόμαστε στο δικαστήριο για μια κινητοποίηση που έγινε το 2022 που κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο στο ύψος της Αγ. Γεωργίου, για 20-30 λεπτά χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    Σήμερα μας κουβάλησαν εδώ όπως και άλλες φορές. Εμείς θέλουν δεν θέλουν θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να παραμείνουμε στα χωράφια μας γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση για την επιβίωσή μας και αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

    Σήμερα είμαι μόνο εγώ κατηγορούμενος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Τώρα σε ό,τι τις φετινές κινητοποιήσεις μας η αστυνομία καλεί συναδέλφους μας με στόχο να τους τρομοκρατήσει και ζητούν να δώσουν στοιχεία για το ποιοι συμμετείχαν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

    OASI Dikast 2

  • ΟΑΣΗ: Τώρα άμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων από τις πυρκαγιές και αποζημίωση στο 100% των ζημιών
    ΟΑΣΗ: Τώρα άμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων από τις πυρκαγιές και αποζημίωση στο 100% των ζημιών

    Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21/6, έπληξαν το νομό μας έκαναν «στάχτη», αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και εκατοντάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Δεν ήταν η πρώτη φορά δυστυχώς που ο λαός της περιοχής, αγρότες και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταστροφικές πυρκαγιές, έρμαιο της εγκληματικής πολιτικής του κράτους που εφαρμόζεται στον τομέα της πυροπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Η κυβέρνηση την ΝΔ, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων», εκτίθεται μιας και με δικιά της ευθύνη, αλλά και συνολικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουμε περικοπές στην δασοπροστασία, υποστελέχωση και χωρίς αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Απαιτούμε :

    • Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
    • Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση.
    • Άμεσα εκτατό βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες τους.
    • Άμεση αποστολή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους για την συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής.
    • Να παγώσουν άμεσα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.
    • Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.
    • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.
    • Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις πυρόπληκτες περιοχές».

    Το επόμενο διάστημα η ΟΑΣΗ θα πραγματοποιήσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να αντιμετωπίσει από κοινού με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα οξυμένα προβλήματα που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.

  • Βομπίρης: Επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων
    Βομπίρης: Επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων

    Να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που διεκδίκησαν με τον πολυήμερο, μεγάλο αγώνα τους το προηγούμενο διάστημα μέτρα επιβίωσής τους, απαιτώντας την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και την Αστυνομία και στην Ηλεία.

    Συγκεκριμένα, δεκάδες αγρότες δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις εδώ και μέρες από το ΑΤ Αμαλιάδας, προκειμένου να «καταθέσουν στοιχεία» (χωρίς καν έγγραφη ειδοποίηση), σχετικά με μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη το προηγούμενο διάστημα, σε ημέρα μάλιστα που συνολικά ο λαός της είχε ξεσηκωθεί, απαιτώντας να μην κλείσει το Πρωτοδικείο της! Τη συγκεκριμένη μάλιστα μέρα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Πρωτοδικείο και συλλαλητήριο στην πόλη, γεγονότα που φαίνεται ότι ενόχλησαν ιδιαίτερα τη σημερινή κυβέρνηση, που συνέχισε στην ίδια επιθετική στάση που είχαν και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., στήνοντας αγροτοδικεία! Τα παραπάνω έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο που επιχειρούνται να στηθούν νέες κατηγορίες και αγροτοδικεία στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές που οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι ξεσηκώθηκαν.

    «Η προσπάθεια τρομοκράτησής μας δεν θα περάσει», σημειώνει με δηλώσεις του ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), υπογραμμίζοντας: «Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεσηκωθήκαμε και συνεχίζουμε γιατί δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματά μας. Οι αιτίες που μας έβγαλαν στον δρόμο παραμένουν! Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω, ούτε θα δώσουμε στοιχεία συναδέλφων μας όπως μας ζητούν! Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο του αγώνα και καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσουν τους συλλόγους μας και τις κινητοποιήσεις μας! Ούτε βήμα πίσω!». Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση και της ΟΑΣΗ στους διωκόμενους αγροτοσυνδικαλιστές στη Θεσσαλία όπως στον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τον Στέλιο Τσικριτσή, δήμαρχο Τυρνάβου και γραμματέα της ίδιας Ομοσπονδίας, καθώς σε δεκάδες άλλους, υπογραμμίζοντας:

    «Οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όλοι εμείς που συμπορευόμαστε και με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δεν πρόκειται να κατεβάσουμε τις σημαίες του αγώνα μας, ούτε θα αφήσουμε μόνους τους συναδέλφους μας που σήμερα διώκονται. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Όλες οι έως και σήμερα κυβερνήσεις ακολουθούν την ίδια τακτική απέναντί μας. Το μόνο που έχουμε να τους διαβεβαιώσουμε και αυτή τη φορά είναι ότι θα "φάνε τα μούτρα" τους!».

    «Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η ΟΑΣΗ επισημαίνοντας:

    «Έχουν μεγάλο θράσος να καλεί η Αστυνομία αγρότες συνδικαλιστές για να δώσουν στοιχεία και ονόματα συμμετεχόντων στην κοινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο έξω από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας. Το "έγκλημά" μας είναι ότι βγήκαμε στον δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, την ΚΑΠ, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων. Με πρόσχημα, αρχικά, την οικονομική κρίση επέβαλαν άγρια φοροληστεία στους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπέρογκες και άδικες ασφαλιστικές οφειλές, χαράτσια που παίρνουν από την τσέπη μας πάνω από το 50% του εισοδήματός μας και αδυνατούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις και να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

    Καλώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες «συλλογής στοιχείων», επισημαίνει: «Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα τρομοκρατήσει τους αγρότες, βάζοντας "φρένο" στους δίκαιους αγώνες τους για το ψωμί των οικογενειών τους ή ότι θα θέσει εμπόδια σε νέες κινητοποιήσεις, απεναντίας θα μας βρει απέναντί της»

  • ΟΑΣΗ: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την περικοπή των ενισχύσεων
    ΟΑΣΗ: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την περικοπή των ενισχύσεων

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων και των αγροτικών ενισχύσεων εξέφρασαν χθες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ.

    Κατά την διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, τονίστηκε η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πλέον οι μικρομεσαίοι αγρότες ενώ παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς, αγροκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, τα οποία έχουν κατακτήσει ύστερα από σκληρούς αγώνες και διεκδικήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.

    oasi opekepe 4

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αναφέρθηκε στην σημαντική περικοπή των ενισχύσεων, η οποία ξεπερνά και το 50% γεγονός που καθιστά την εργασία αλλά και την διαβίωση των αγροτών τραγικά δύσκολη.

    «Είμαστε εδώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος δίνει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα. Αυτά είναι όλα ψυχούλα. Ενώ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ήταν για την σταφίδα για παράδειγμα 56 € τώρα έγιναν 36€ και για την ντομάτα που ήταν 85€ έγιναν 45€. Γενικά η βασική ενίσχυση που παίρνουμε έχει φτάσει κάτω από το 50%. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ‘πετάει την μπάλα στην εξέδρα” καθώς ήταν και στο υπουργείο Αθλητισμού πρώτα και έχει μάθει από αυτά. Λέει ότι φταίει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την διοίκηση αυτή την όρισε η δική του κυβέρνηση και αυτή ευθύνεται για την κατάντια αυτή. Εμάς όμως μας αφορά ότι οι ενισχύσεις, οι επιδοτήσεις και όλα αυτά πρέπει να δίνονται κανονικά στους αγρότες χωρίς περικοπές. Και ούτε να δίνονται σε μορφή εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

    Ο στρατηγικός στόχος της νέας ΚΑΠ είναι να βοηθήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους χωρίς να νοιάζεται για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες. Εμείς βρισκόμαστε εδώ σε παράσταση διαμαρτυρίας, θα δώσουμε το ψήφισμά μας να φτάσει στην κυβέρνηση. Έρχονται ευρωεκλογές, πρέπει να χτυπήσουμε στην καρδιά αυτής της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτίθενται όλοι μαζί στο λαό».

    oasi opekepe 6

    Από την πλευρά του ο Σωτήρης Μητσόπουλος μέλος της ΟΑΣΗ από τον ΑΣ Καρδαμά επεσήμανε ότι: «Μαζευτήκαμε εδώ για να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να δείξουμε ότι ο πιο εύκολος δρόμος προκειμένου να συντομευθεί το ξεκλήρισμα στους μικρομεσαίους αγρότες είναι αυτός με τα δικαιώματα. Κόβουν τις ενισχύσεις προκειμένου να ωφεληθεί μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών στον αγροτικό χώρο και να φύγουν πιο γρήγορα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και το δείξαμε και με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα και με την μεγάλη κάθοδο στην Αθήνα αποδείξαμε στον κόσμο πλέον ότι μπορούμε εμείς οι αγρότες να δώσουμε στους πολίτες υγιεινά, αγροτικά προϊόντα.

    Και το σπουδαιότερο απ’ όλα ότι και τον καταναλωτή αλλά και τον παραγωγό τον ληστεύουν οι ίδιοι και τα αρπακτικά».

    oasi opekepe 5

    Τέλος ο Χρήστος Γιαννόπουλος σημείωσε πως: «Πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας για να δείξουμε ότι αυτό που φάνηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το πόσο αντιλαϊκή είναι Ευρωπαΐκή Ένωση και ποια είναι τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τόσο στους Έλληνες όσο και στους Ευρωπαίους αγρότες, που μετά από πολλά χρόνια καταλαβαίνουν κι αυτοί ότι οδηγεί στο ξεκλήρισμα ακόμα και στις δικές τους εκμεταλλεύσεις. Η Ε.Ε. για να φτιασιδώσει λίγο τις αντιδράσεις των αγροτών έκανε κάποιες μικροπαραχωρήσεις και μάλιστα εδώ στην Ελλάδα επιβάλλει τον οργανισμό που υπάρχει εδώ, σε επιτήρηση και αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες αγρότες θα έχουμε να υποστούμε στην πορεία νέα χαράτσια και νέες περικοπές στο ζήτημα των επιδοτήσεων.

    Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπαίνει πια ζήτημα ύπαρξης της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι διατροφικά εξαρτώμενη χώρα από άλλες χώρες με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι δεν μπορεί να ενισχύσει τους αγρότες. Πώς όμως βρίσκει χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή τους δύο πολέμους;

    Δεν βρήκαν λεφτά να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή αλλά βρίσκουν χρήματα για τους πολέμους. Εμείς θα συνεχίσουμε και σε αυτό το δρόμο καλούμε και τους συναδέλφους αγροτοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νομό Ηλείας. Και τους λέμε ότι μόνο μέσα από αγώνες έχουμε κατακτήσει έστω μικρές υποχωρήσεις διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

    oasi opekepe 2

    oasi opekepe 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch