Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 08:34

ΤΟΕΒ Ηλείας: Στη διάθεση της ΠΔΕ οι παραιτήσεις των ΔΣ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα όσα συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο της σύσκεψης με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, υλοποιούν τα ΔΣ των ΤΟΕΒ της Ηλείας. Με τα προβλήματα να πνίγουν τους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων και κατ’ επέκταση και τον ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού, οι πρόεδροι είχαν προειδοποιήσει πως θα προχωρήσουν σε παραίτηση σύσσωμων των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών τους. Έτσι απέστειλαν στην Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Π.Ε. Ηλείας έγγραφα με τα οποία ενημερώνουν για την κίνησή τους αυτή.

Η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, και των αντιπεριφερειαρχών Β. Γιαννόπουλου και Θ. Βασιλόπουλου, με τους προέδρους των ΤΟΕΒ της Ηλείας και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού.

Τα προβλήματα που χρονίζουν πρέπει να βρουν επιτέλους λύση με την παρέμβαση και της Πολιτείας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς φαίνεται πως όλα κρέμονται από μια κλωστή για το μέλλον των οργανισμών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 23:20

Σχετικά Άρθρα

  • Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια”
    Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια” δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις σε ό,τι αφορά το φράγμα Πηνειού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών και προβληματισμών για την επερχόμενη αρδευτική περίοδο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάκη Παρασκευόπουλο, παρόλο που η στάθμη του νερού είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, αφού για να διατηρηθεί η άρδευση στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, απαιτούνται όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr διπλάσιες βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.

    «Τις δύο φορές που έβρεξε από τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη βοήθησε γιατί είχαμε κάποιες εισροές νερού στο φράγμα, που ανέβηκε περίπου συνολικά γύρω στους 60 πόντους, ενώ βοήθησε πάρα πολύ ότι είχαμε επίσης και μεγάλα κενά ποτίσματος αυτές τις μέρες. Οπότε ήταν διπλό το όφελος από το νερό που έπεσε. Δεν χάθηκε δηλαδή από τα ποτίσματα. Εμείς είχαμε βάλει στόχο να μην πέσουμε κάτω από τα 70 μέτρα. Για την φετινή χρονιά είμαστε τώρα πάνω από τα 73. Οπότε θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

    Ο κρίσιμος ρόλος των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, η επόμενη αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το φράγμα Πηνειού ξεκινά τη νέα περίοδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και για να φτάσει στα ίδια επίπεδα απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα βροχοπτώσεων. Εκτός από τις βροχές, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το φράγμα με νερό μέχρι την Άνοιξη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των αποθεμάτων.

    «Για να μπορέσουμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα πρέπει να έχουμε σχεδόν τις διπλάσιες βροχοπτώσεις. Και αυτό γιατί φέτος το φράγμα ξεκινάει πολύ χαμηλότερα.

    Αν συμβεί αυτό θα βγει η χρονιά αλλά ελεγχόμενα και με δυσκολία όπως και φέτος. Χρειαζόμαστε και βροχές αλλά και χιονοπτώσεις διότι το χιόνι δίνει το απόθεμα στην πορεία. Τα χιόνια δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο νερό μέσα στο φράγμα. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με βροχές και χιόνια».

    Η σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής αρδευτικής περιόδου, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού. Τα προηγούμενα χρόνια, η επάρκεια νερού οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που τώρα δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να γίνει εξοικονόμηση. Οι καλλιεργητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το νερό με σύνεση, ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις φέτος επεσήμανε προσθέτοντας ότι:

    «Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τελικά φάνηκε ότι ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές γιατί και οι καλλιέργειες βγήκαν εις πέρας και οικονομία κάναμε μεγάλη στο νερό και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αυτή η πίεση δηλαδή που βιώσαμε την φετινή χρονιά ίσως μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πολύ μεγάλη σπατάλη νερού. Ήταν και ένας τρόπος να καταλάβει ο παραγωγός την αξία του νερού, να εκπαιδευτεί και να κάνει πιο ορθολογική χρήση.

    Πρέπει να μη θεωρούμε αυτονόητο το νερό και να είμαστε μαθημένοι και για τα δύσκολα. Διότι μέχρι τώρα είχαμε νερό και το σπαταλούσαμε. Από εδώ και πέρα ακόμα κι αν έχουμε νερό, δηλαδή αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα πρέπει αυτό το νερό να το διαχειριστούμε πολύ φειδωλά γιατί δε γνωρίζουμε πως θα πάει η επόμενη χρονιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κάνουμε πολύ προσεγμένη χρήση, έτσι ώστε να αφήσουμε νερό στο φράγμα για να μη βρεθούμε στην πορεία σε αδιέξοδο. Διότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει αν μία χρονιά δεν καλλιεργηθεί η Ηλεία» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

    Συμπέρασμα

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους κατέστησε σαφές πως η αρδευτική περίοδος στο φράγμα Πηνειού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τους αγρότες και τους διαχειριστές υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις και οι ανάγκες των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του νερού που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της γεωργίας στην Ηλεία.

  • ΓΟΕΒ: Ζητά από τους Δήμους τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών για να συνεχίσει τις εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης
    ΓΟΕΒ: Ζητά από τους Δήμους τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών για να συνεχίσει τις εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης

    Π. Παρασκευόπουλος: «Ζωτικής σημασίας για τον Οργανισμό»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους του κάμπου βρίσκεται η διοίκηση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού ώστε να δρομολογηθούν οικονομικά θέματα των ανταποδοτικών τελών για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών. Τα οφειλόμενα ποσά των Δήμων προς τον Οργανισμό, είναι ζωτικής σημασίας-όπως σημειώνει ο πρόεδρος Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, για έργα καθαρισμού που έχουν ήδη ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθούν αλλά και για την άμεση επισκευή του αντλιοστασίου στην δ.κ. Μυρσίνης.

    Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ έγινε ενημέρωση για τον προγραμματισμό ενεργειών και τη δρομολόγηση έργων και εργασιών στραγγιστικής προστασίας του εγγειοβελτιωτικού έργου αρμοδιότητας του Οργανισμού, με στόχο την αποτροπή εμφάνισης και τη μείωση των επιπτώσεων πλημμυρικών προβλημάτων ενόψει της χειμερινής περιόδου. Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για τις εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο και όσες ακολουθήσουν αμέσως μετά ενώ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης επισκευής του αντλιοστασίου στη Μυρσίνη Λεχαινών. «Αγκάθι» σε όλα τα παραπάνω, οι οφειλές των Δήμων από τα ανταποδοτικά τέλη στον Οργανισμό.

    paraskeuopoulos 1

    «Θα πρέπει και οι Δήμοι να καταβάλουν την οικονομική εισφορά που μας βοηθάει πολύ ώστε να λειτουργήσουμε σωστά, και να κάνουμε περισσότερα έργα. Οι οφειλές δυστυχώς μας εμποδίζουν» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παν. Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους Δήμους του κάμπου ώστε να καταβληθούν οι οφειλές των ανταποδοτικών τελών για να συνεχίσουμε με καθαρισμούς αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά αυτά τα χρήματα είναι ζωτικής σημασίας για τον Οργανισμό» συνεχίζει.

    Όπως ενημερώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησαν αντιπλημμυρικά έργα. «Καθαρίζουμε τους τελευταίους μήνες με το μοναδικό μηχάνημα του Οργανισμού. Έχουμε καθαρίσει ήδη στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης, τώρα εκτελούνται εργασίες στην περιοχή Σώστι-Κόροιβος-Αγία Μαύρα και μετά θα κατευθυνθούμε προς Σαβάλια και Αμαλιάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη χειμερινή περίοδο, γιατί αυτό που βοηθάει πολύ στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων είναι η πρόληψη».

    Άμεση ανάγκη η επισκευή

    Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνει λόγο για σοβαρή βλάβη στο αντλιοστάσιο της δ.κ. Μυρσίνης που χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης. «Πρέπει να επισκευαστεί οπωσδήποτε το αντλιοστάσιο των Λεχαινών στη Μυρσίνη, το οποίο έχει παρουσιάσει μια μεγάλη βλάβη. Το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο στραγγίζει όλη την περιοχή των Λεχαινών, είναι πολύ κρίσιμη η επισκευή του και πρέπει να γίνει άμεσα γιατί το πρόβλημα παρουσιάστηκε πρόσφατα. Και δυστυχώς μας κυνηγάει ο χρόνος. Δεν έχει νόημα να γίνει η επισκευή τον Δεκέμβριο. Η βλάβη είναι μεγάλη και εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα επισκευής χωρίς βοήθεια. Αυτή είναι η αγωνία μας και πρέπει οι Δήμοι να πάρουν τις αποφάσεις τους άμεσα.

  • Φράγμα Πηνειού: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τα αποθέματα νερού
    Φράγμα Πηνειού: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τα αποθέματα νερού

    Π. Παρασκευόπουλος: «Μεγάλη οικονομία, προσοχή και κατανόηση»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της αρδευτικής περιόδου. Οι αυξημένες απαιτήσεις, σε νερό, των καλλιεργειών σε συνδυασμό με την μείωση της στάθμης του φράγματος αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, δημιουργούν μια, ελεγχόμενη ανησυχία για την πορεία του προγράμματος άρδευσης. Μετά τις 22 Ιουλίου, όπου ολοκληρώνεται η εκ νέου παράταση του προγράμματος άρδευσης από την ΠΔΕ στο δίκτυο ζώνης Πηνειού, θα ελεγχθούν τα αποθέματα του νερού, και θα παρθούν αποφάσεις για τις μελλοντικές κινήσεις. Μέχρι τότε, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτης Παρασκευόπουλος συστήνει προς όλους τους παραγωγούς «μεγάλη οικονομία στο νερό, προσοχή και κατανόηση»|.

    Το πιο απαιτητικό διάστημα για τις καλλιέργειες, θεωρείται αυτό μέχρι τις 22 Ιουλίου, που είναι σε ισχύ η παράταση του προγράμματος άρδευσης, και για το λόγο αυτό δεν αποφασίστηκαν επιπλέον περικοπές χορήγησης νερού. Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Παρασκευόπουλος «Είναι η κρίσιμη ημερομηνία, που θα πρέπει να δούμε πού θα έχει φτάσει η στάθμη του φράγματος και να επανεξετάσουμε αν μπορεί ή πρέπει να γίνει μια επιπλέον περικοπή της ποσότητας νερού που φεύγει. Και αυτό ίσως να έχει ως αποτέλεσμα να βγει καινούργιο πρόγραμμα που θα κλείσουν περισσότερα αντλιοστάσια καθημερινά. Όλα εξαρτώνται από τα αποθέματα του φράγματος. Θα πάρουμε τις καινούργιες μετρήσεις και τότε θα αποφασίσουμε για να μην μπούμε σε έναν Αύγουστο που θα είναι πολύ αυστηρός από άποψη προγράμματος. Καλύτερα να μπούμε σταδιακά σε περιορισμό και όχι ξαφνικά. Παίρνουμε καθημερινές μετρήσεις για τη στάθμη του νερού, και προς ώρας πέφτει σταθερά. Όσο κατεβαίνει η στάθμη του φράγματος, μειώνεται και η επιφάνεια του νερού. Εξετάζουμε με προσοχή όλα τα στοιχεία».

    Αναφορικά με τους νέους περιορισμούς που ενδέχεται να εφαρμοστούν, ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς όπως εξηγεί οι περισσότερες καλλιέργειες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους με αποτέλεσμα να υπάρξει περιορισμός των απαιτήσεων σε νερό. «Δεν θα είναι λοιπόν τόσο τραγικό να βγούνε εκτός και άλλα αντλιοστάσια, Το θέμα είναι τί νερό θα έχουμε, και τί πρόγραμμα θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε. Το μόνο που συστήνω προς το παρόν στους καλλιεργητές, είναι μεγάλη οικονομία, μεγάλη προσοχή και κατανόηση».

  • Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο - “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”
    Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο – “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Το φλέγον ζήτημα των αποθεμάτων του νερού στο φράγμα Πηνειού, αποτέλεσε για μια ακόμη φορά θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού Τάκη Παρασκευόπουλου, προέδρων και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ αλλά και του τεχνικού τμήματος της Περιφέρειας.

    Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον απολογισμό των ενεργειών που ήδη έχουν γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, παρουσιάστηκαν τα νέα στοιχεία και εξετάστηκε ο τρόπος που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής προκειμένου να ολοκληρωθεί το κρίσιμο κομμάτι των καλλιεργειών μέχρι το τέλος του μήνα.

    Siskepsi nero 2

    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ ζήτησαν να συνεχιστεί ο υπάρχον σχεδιασμός υδροδότησης μέχρι τέλος Ιουλίου, γεγονός το οποίο και έγινε αποδεκτό με την επιφύλαξη πάντα των δεδομένων του φράγματος.

    Από τον Αύγουστο όμως, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός αναγκαστικά θα διαφοροποιηθεί και θα περιλαμβάνει μικρότερη παροχή από το φράγμα, που σημαίνει ότι καθημερινά και άλλα αντλιοστάσια θα βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Δηλαδή από τα τρία που βγαίνουν τώρα εκτός, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας τα 6 ή 9.

    Όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθούν οι βασικές καλλιέργειες που είναι το καρπούζι, η βιομηχανική ντομάτα και ένα κομμάτι από τα καλαμπόκια.

    «Παίρνουμε από το φράγμα 17 κυβικά το δευτερόλεπτο. Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε ένα πρόγραμμα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα. Αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για όλο το καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε μέχρι τέλος Ιουλίου. Μετά θα μειωθεί η παροχή από το Φράγμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάκης Παρασκευόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης τόνισε ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ενώ αναφερόμενος στις επόμενες καλλιέργειες σημείωσε πως θα γίνουν με επισφάλεια και με την αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών.

    Ο κ.Φίλιας ακολούθως, επεσήμανε πως καθημερινά πραγματοποιούνται μετρήσεις στο φράγμα και πως η ελπίδα πως θα ανέβει η στάθμη του και θα ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος χωρίς προβλήματα τελικά δεν βγήκε αληθινή.

    Μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας οι μετρήσεις των δυο τελευταίων ημερών που έδειξαν ότι δεν κατέβηκε η στάθμη καθώς εμπλουτίστηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

    Τέλος, για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του νερού εξαιτίας της υπερχείλισης, για το οποίο όμως όπως τέθηκε αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να αλλάξει τόσο η λειτουργία του έργου όσο και η παλαιότητά του.

    Siskepsi nero 3

  • Λίμνη Πηνειού: Σε ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα - Δεν φτάνει το νερό
    Λίμνη Πηνειού: Σε ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα - Δεν φτάνει το νερό

    Δεν επαρκεί το νερό σε ώρες αιχμής

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Δραματική μείωση παρουσιάζει η στάθμη του νερού στη λίμνη Πηνειού, καταγράφοντας το πιο ιστορικό χαμηλό για τα δεδομένα της περιόδου. Αν και οι αρδεύσεις γίνονται κανονικά, ωστόσο ορισμένα αντλιοστάσια αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να ενταθεί και να επεκταθεί αν οι παραγωγοί δεν τηρήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Περιφέρεια.

    Όπως δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτης Παρασκευόπουλος «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, η στάθμη καταγράφει ένα ιστορικό χαμηλό για τα δεδομένα της περιόδου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόφαση από την Περιφέρεια, που δίνεται μια συγκεκριμένη παροχή καθημερινά και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση ώστε να λειτουργήσει το δυνατόν καλύτερα το δίκτυο μ’ αυτή την παροχή. Σε γενικές γραμμές, επί 24ωρου βάσεως δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ώρες αιχμής όμως το νερό δεν φτάνει. Υπάρχουν μικροπροβλήματα σε συγκεκριμένα αντλιοστάσια, στην περιοχή της Βάρδας, στο Καπελέτο και τον Σταφιδόκαμπο, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε»

    Γίνεται υπερκατανάλωση νερού

    Όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, μπορεί να γίνεται καθημερινά άρδευση αλλά αν δεν γίνει ορθολογική χρήση, και σύμφωνα με τις οδηγίες και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, θα υπάρξει πρόβλημα.

    «Η απόφαση που βγήκε έχει κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί για να μπορέσουν οι ΤΟΕΒ και οι χρήστες κατ’ επέκταση, να κάνουν σωστή διαχείριση του νερού. Αυτό δυστυχώς δεν τηρείται στην παρούσα φάση. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και γίνεται μια υπερκατανάλωση του νερού χωρίς λόγο. Ίσως από το άγχος αν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα επαρκή ποσότητα, ο φόβος του να κοπεί η υδροδότηση… ακόμη και η επέλαση του καύσωνα έχει δημιουργήσει μια ψυχολογική πίεση. Δεν έχουμε και την παιδεία να λειτουργήσουμε όπως πρέπει… με ό,τι συνεπάγεται όλο αυτό.

    Πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί της Περιφέρειας και ουσιαστικά να βοηθήσουν και οι ΤΟΕΒ, γιατί είχαμε τονίσει ότι το νερό για να φτάσει για όλους και να μην έχουμε προβλήματα θα πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός άρδευσης. Οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό και κατανόηση στο διπλανό μας. Μακάρι να λειτουργήσουμε όλοι σωστά ώστε την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα να είναι ακόμη καλύτερα και να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού υπογραμμίζει την αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, όπου καθημερινά συλλέγονται και εξετάζονται τα δεδομένα και οι μετρήσεις ώστε να προσαρμόζονται και οι μελλοντικές αποφάσεις. «Το φράγμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Καθημερινά συλλέγουμε τα δεδομένα και αναλόγως πράττουμε».

    fragma pin 2

    fragma pin 3

    fragma pin 4

    fragma pin 5

    fragma pin 6

    fragma pin 7

  • Ηλεία: Οργή στον Κάμπο για την διακοπή νερού το Σαββατοκύριακο
    Ηλεία: Οργή στον Κάμπο για την διακοπή νερού το Σαββατοκύριακο

    Οι επιπτώσεις της ξηρασίας στην Ηλεία είναι άμεσες. Μετά από έναν άνομβρο χειμώνα το καλοκαίρι ήταν γνωστό πως θα είναι δύσκολο για τις γεωργικές καλλιέργειες. Τα αποθέματα περιορίζονται και η εξοικονόμηση είναι αναγκαία για να παραταθεί η επάρκεια νερού. Όμως η απόφαση να υπάρξει διακοπή στην άρδευση το προσεχή Σαββατοκύριακο στη ζώνη του Πηνειού, σε μια περίοδο με τις καλλιέργειες στην πιο απαιτητική τους φάση και με υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.

    “Μας κάλεσαν και πήγαμε στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων σε μία σύσκεψη κατά την οποία μιλήσαμε για το θέμα του ταμιευτήρα της λίμνης Πηνειού. Ο οποίος από ότι είπαν έχει γύρω στα 100 με 120 εκατομμύρια κυβικά νερό” είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, Γιώργος Τσακοπιάκος. “Κατόπιν αυτού πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης του νερού. Πήραν την απόφαση από την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι να κόβουν το νερό. Εμείς διαφωνούμε με αυτό διότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα σημάνει την καταστροφή της Ηλείας και του ΤΟΕΒ κατ´ επέκταση, διότι θα χαλάσουν όλες οι καλλιέργειες. Διότι είναι σε ώρες αιχμής με μεγάλες θερμοκρασίες και με μεγάλες απαιτήσεις των φυτών για νερό. Αυτό αφορά όλη την βόρεια Ηλεία” εξήγησε ο κ. Τσακοπιάκος. “Εγώ πλέον δέχομαι πολλά παράπονα, οπότε αναγκαστικά κάνουμε κι εμείς τις ενστάσεις μας τα μεταφέρουμε αλλά δεν μας ακούει κανείς. Και δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο που έκοψαν το νερό είναι απαράδεκτο διότι ήμασταν απροετοίμαστοι. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να είναι ενημερωμένα τα μέλη. Το μεσημέρι της Τετάρτης πήγαμε με την προϋπόθεση να κόβεται 48 ώρες αλλά τελικά είναι 72 ώρες. Το μέγιστο που μπορεί να αντέξει το φυτό είναι 40 με 48 ώρες. Στις 72 είναι βέβαιο ότι έχουμε ζημιά. Μας απειλούν ότι θα μας κάνουν αγωγές οι παραγωγοί, με το δίκιο τους, εγώ δεν τους παρεξηγώ. Το κοστολόγιο είναι 1000 € το στρέμμα. Μιλάμε για το μέσο όρο, άλλοι έχουν δώσει περισσότερα και άλλοι λιγότερα. Εγώ δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση για αυτή την εξέλιξη, κανένα e-mail που να μας προειδοποιεί για διακοπή του νερού” σημείωσε ο κ. Τσακοπιάκος.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης, από την πλευρά του εξήγησε πως η εξέλιξη αυτή θα είναι καταστροφική. “Στη σύσκεψη στα Λεχαινα που απουσίασα λόγω ασθένειας, ο αντιπρόεδρος με εκπροσώπησε και διαφώνησε με την απόφαση να κοπεί το νερό. Ο κ. Φίλιας που έλαβε την απόφαση αυτή, δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα αγροτικά” σχολίασε.

    Καλλιεργητής στο Ρουπάκι ο Ανδρέας Σύρος, αναφέρθηκε στην απόφαση για τη διακοπή της άρδευσης ουσιαστικά από το μεσημέρι της Παρασκευής. “Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Αν μείνουν οι καλλιέργειες χωρίς νερό δύο μέρες, τελείωσαν. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της καλλιέργειας; Ο ΤΟΕΒ λέει ότι τελευταία στιγμή τους ενημέρωσαν, ότι θα κόψουν το νερό. Την προείσπραξη όμως που έχουν βάλει ότι θα παίρνουν τα λεφτά μπροστά ήταν καλά; Μέσα στον Ιούνιο να κόψουν το νερό; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Καλύτερα να φύγουν, να εξαφανιστούν όλοι και να μην εμφανιστεί κανείς γιατί θα μας αναγκάσουν να προβούμε σε ακραία μέτρα” τόνισε ο κ. Σύρος.

    Η απόφαση για τη διακοπή της άρδευση κατά ζώνες από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας, θα επικαιροποιηθεί τη Δευτέρα μετά από σύσκεψη.

  • ΤΟΕΒ Μυρτουντίων: Ανακοίνωση προγράμματος άρδευσης
    ΤΟΕΒ Μυρτουντίων: Ανακοίνωση προγράμματος άρδευσης

    Ανακοινώνουμε στα μέλη μας ότι στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού μας θα χορηγηθεί νερό έως Σάββατο 04/05/2024 μεσημέρι και ώρα 02:00 μ.μ .

    Στη συνέχεια θα διακοπεί και θα χορηγηθεί εκ νέου Τρίτη 07/05/2024 πρωί και ώρα 08:00 π.μ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π. Παρασκευόπουλος: "Η ξηρασία απειλεί τον κάμπο της Ηλείας"
    Π. Παρασκευόπουλος:

    Η αλλαγή του κλίματος σε συνδυασμό με ένα απαρχαιωμένο σύστημα υδροδότησης των καλλιεργειών κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

    Αντιμέτωπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι η νότια Ευρώπη με έντονα φαινόμενα ξηρασίας, ενώ αντιμετωπίζει σταθερό πρόβλημα ήδη από το 2018. Η ξηρασία απειλεί και τον κάμπο της Ηλείας σύμφωνα με δηλώσεις του Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, γεωπόνου στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ηλείας και πρόεδρος του ΓΟΕΒ, στο in.gr .

    «Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση του χρόνου ο κάμπος της Ηλείας δεν θα έχει νερό για τις καλλιέργειες», λέει στο in.gr ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, γεωπόνος στη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας και πρόεδρος του ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) που διαχειρίζεται την παροχή νερού στα δύο μεγάλα ποτάμια του νομού, τον Πηνειό και τον Αλφειό. Το φράγμα του Πηνειού και η τεχνική του λίμνη παρέχουν το νερό στις καλλιέργειες του κάμπου και φέτος υπολογίζει ότι υπάρχουν 80 με 100 εκατομμύρια κυβικά λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

    Το πρώτο μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί για την περιοχή, όπως λέει, είναι να μειωθούν οι μέρες ποτίσματος από τις 7 στις 5 την εβδομάδα. Χαρακτηρίζει την κατάσταση «οριακή» για τον κάμπο της Ηλείας, και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου: «Τις μέρες του ποτίσματος θα τις επανεξετάζουμε ανά περίπτωση και με βάση τα δεδομένα. Ενδεχομένως να χρειαστεί να τις μειώσουμε κι άλλο στην πορεία».

    Να σημειωθεί ότι στην Ηλεία υπάρχουν μεγάλες μονάδες παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, πολλές εκτάσεις με καρπούζι και πατάτα, όπως επίσης και καλλιέργειες αραβοσίτου. «Εδώ δεν μιλάμε μόνο για την τύχη των μικρών παραγωγών με τα 20 ή 30 στρέμματα. Μιλάμε για επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει άπειρα λεφτά σε καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων που πλέον απειλούνται», αναφέρει.

    Ο νομός είναι επίσης γνωστός για την παραγωγή φράουλας. Σε αυτή μπορεί να εφαρμοστεί η υδροπονική καλλιέργεια, η οποία φροντίζει να παρέχει στη γη το νερό που απαιτείται με τη μέγιστη ακρίβεια ώστε να μην υπάρχουν απώλειες, παρ΄ όλα αυτά η εγκατάστασή της έχει υψηλό κόστος. Τον ρωτάμε αν οι υδροπονικές καλλιέργειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση και μας ξεκαθαρίζει ότι αυτές αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις ελιές, στους πορτοκαλεώνες ή στα λεμονόδεντρα: «Είναι μια λύση κατά κύριο λόγο για τα κηπευτικά κι εκεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες».

    Είναι γνωστό σε όλους ότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς κυβερνήσεων δεν έχουν αποδώσει. «Το δίκτυο της περιοχής κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια», υπενθυμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος. Αναφέρεται στο δίκτυο που μεταφέρει το νερό στις καλλιέργειες και εντοπίζει σειρά προβλημάτων σε αυτό.

    «Μιλάμε για ένα υψηλά ενεργοβόρο δίκτυο, απαρχαιωμένο ηλεκτρομηχαλογικά, όπου οι αγωγοί όσο καλοσυντηρημένοι κι αν είναι δεν γίνεται να μην έχουν απώλειες. Και καλά αυτές που βλέπουμε, αυτές που είναι υπόγεια δεν μπορείς να τις ελέγξεις, κατά συνέπεια θα έχεις απώλειες».

    Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. «Πολλοί αγρότες χρωστάνε στους ΓΟΕΒ για τη χρήση του νερού και με τη σειρά του ο ΓΟΕΒ έχει τεράστια χρέη στη ΔΕΗ. Δεν γίνεται στην εποχή μας να μην υπάρχουν υδρόμετρα ώστε να μετράνε πόσο νερό κατανάλωσε ο καθένας και να πληρώνει ανάλογα. Η χρέωση γίνεται ακόμα με το στρέμμα και όχι με την πραγματική κατανάλωση», καταλήγει.

    Η απειλή

    Τα στοιχεία των επιστημονικών φορέων καταγράφουν ότι η νότια Ευρώπη είναι αντιμέτωπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με έντονα φαινόμενα ξηρασίας, ενώ αντιμετωπίζει σταθερό πρόβλημα ήδη από το 2018. Είναι μια απειλή που δεν φαίνεται να της δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Κι όμως θα έπρεπε.

    Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο είναι η περίοδος που ο καρπός του ελαιόδεντρου βρίσκεται στη διαδικασία μετάβασης από την ανθοφορία στην καρποδεσία. Η σωστή ύδρευση στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι κομβική για την παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελιές που παράγουν το λάδι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν τους καύσωνες του καλοκαιριού, αν έχουν ποτιστεί επαρκώς κατά την περίοδο της Άνοιξης.

    Αυτό φέτος, ειδικά στην Κρήτη, δεν έχει συμβεί. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τα δέντρα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, καθώς οι ανάγκες τους σε ύδρευση είναι μεγαλύτερες. Ιδανικά η ελιά χρειάζεται αρκετό νερό την περίοδο της Άνοιξης ώστε να «κρατήσει» υγρασία για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, και καλές βροχοπτώσεις από τον Σεπτέμβριο ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες και να αποδώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την περίοδο της συγκομιδής.

    «Αν δεν βρέξει, ας τις ποτίσουν οι παραγωγοί», θα μπορούσε να πει κάποιος. Σωστό, αλλά για να ποτίσεις κάτι με δικά σου μέσα χρειάζεται, πρώτα απ΄όλα να έχεις νερό. Κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2024 οι προβλέψεις για την ροή νερού στη νότια Ευρώπη μόνο αισιόδοξες δεν ήταν.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο