Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 07:42

Ηλεία: Ζοφερό το αύριο στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα - Η ακρίβεια βάζει ταφόπλακα στην παραγωγή

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μακριά από την πραγματικότητα φαίνεται πως είναι η Κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες βιώνουν στο “πετσί” τους την ακρίβεια που επηρεάζει όλη την κοινωνία και φοβούνται πως η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει πάρα πολύ σύντομα και σε μια διατροφική κρίση. Οι ίδιοι βλέπουν το κόστος για την καλλιέργεια να ανεβαίνει καθημερινά όταν οι τιμές εκτινάσσονται στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα, βασικά δεδομένα για να βρίσκονται στο χωράφι.

Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα σημερινά δεδομένα και θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να βρεθούν εκτός χωραφιών. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της τοπικής παραγωγής που με τη σειρά της θα προκαλέσει αύξηση των τιμών λόγω της έλλειψης προϊόντων ή εισαγωγές που φυσικά δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των αγροτών.

Gatzounas

Με καλλιέργειες θερμοκηπίου ο Στάθης Γκατζούνας βλέπει δυσοίωνο το μέλλον. “Με όλα αυτά που γίνονται τώρα, την ακρίβεια στο πετρέλαιο, στο ρεύμα και στα λιπάσματα δεν θα μπορέσουμε να ξανά καλλιεργήσουμε εάν δεν γίνει κάτι από πιο ψηλά. Έχουμε υποστεί ζημιές, πλημμύρες, μας έχουν υποσχεθεί διαφορά και τελικά δεν έχουν κάνει τίποτα. Έτσι κι εμείς δεν θα μπορέσουμε ξανά να καλλιεργήσουμε. Δεν θα υπάρξει μέλλον κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες…”.

Nikolopoulos

Ο Νίκος Νικολόπουλος αγρότης από το Χάβαρι, τόνισε πως με τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη η καλλιέργεια. “Ειδικά εμείς που είμαστε αναγκασμένοι καθώς έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες, ελιές, σταφίδες και αμπέλια και αν τα αφήσουμε χωρίς να τα καλλιεργήσουμε, θα αχρηστευτεί η καλλιέργεια. Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τα λιπάσματα έχουν διπλασιαστεί, το πετρέλαιο κοντεύει να διπλασιαστεί και όλα αυτά έχουν φτάσει σε σημείο που μας απαγορεύουν να καλλιεργήσουμε, γιατί με μαθηματική ακρίβεια «μπαίνουμε μέσα». Το πρόβλημα όμως με εμάς είναι ότι ακόμα και αν «μπούμε μέσα»πρέπει να προχωρήσουμε γιατί αλλιώς θα πρέπει να ξεριζώσουμε αυτή την καλλιέργεια. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μήπως γίνει κάτι…” σημείωσε.

Agalos

Κτηνοτρόφος από την Πηνεία ο Νίκος Αγάλος, τόνισε πως “… η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Τα κόστη είναι δυσβάστακτα, οι καλλιέργειες έχουν καταντήσει ασύμφορες, δε γίνεται να συνεχίσουμε εάν δεν σκύψουν πραγματικά οι κυβερνώντες να δώσουν λύσεις. Γι’ αυτό κι εμείς βγήκαμε στο δρόμο για να απαιτήσουμε λύσεις. Δεν υπάρχει μέλλον, δε φαίνεται φως στο τούνελ. Αυτό το πράγμα είναι ταφόπλακα στην αγροτιά. Μας έδωσαν μία μικρή αύξηση σε ορισμένα προϊόντα και μας την παίρνουν διπλή πίσω, με τα λιπάσματα που έχουν τριπλασιαστεί, με το ρεύμα, με τα πετρέλαια που είναι στα ύψη. Η κατάσταση με μία λέξη χαρακτηρίζεται δραματική. Μέλλον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εάν δεν δώσουν πραγματικές λύσεις στα αιτήματα μας” τόνισε.

Antonatos 2

Ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Παναγιώτης Αντωνάτος, μίλησε για τον αγώνα που γίνεται για να κρατηθεί όρθια η αγροτιά. “Προσπαθούν να μας ξεκληρίσουν και να μας διώξουν από τα χωράφια μας. Μας πολεμάνε με το πετρέλαιο, με την ΔΕΗ, με το κόστος παραγωγής. Θα φύγουμε από τα χωράφια μας για να φτιάξουμε φωτοβολταϊκά και να μας τα πάρουν και οι εκκλησίες. Το μέλλον της καλλιέργειας είναι αβέβαιο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν θα μπορέσουμε να ξανά καλλιεργήσουμε. Φέτος ίσως κάνουμε κάτι, του χρόνου όμως τελειώσαμε…”.

Gatzounas Leut

“Το ενεργειακό κόστος έχει ανέβει πολύ και έχει παρασύρει όλα τα προϊόντα, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, λιπάσματα, νάιλον και ότι άλλο χρησιμοποιούμε για να καλλιεργήσουμε. Με αυτό το κόστος στην πορεία το μέλλον του αγρότη είναι μηδέν” είπε ο Λευτέρης Γκατζούνας. “Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κανένας αγρότης και να συνεχίσει να καλλιεργεί, γιατί τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Εάν η κυβέρνηση δεν πάρει κάποια μέτρα, να μειώσει το κόστος, δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι. Θα τελειώσουμε! Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να μπορέσει να πάρει κάποια μέτρα με το κόστος στην ΔΕΗ, να κάνει το πετρέλαιο αφορολόγητο για τους αγρότες, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να δουλέψουμε στα χωράφια μας και να ζήσουμε στην περιοχή μας. Αλλιώς, ανεργία…”.

Mastoras

Ο Ασημάκης Μάστορας από το Τραγανό, νέος αγρότης στο ξεκίνημα του αντιμετωπίζει το σκόπελο της ακρίβειας. "Εγώ είμαι νέος αγρότης και με αυτά που βλέπω σκέφτομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσω, διότι έχουν ακριβύνει πολύ όλα. Τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, το πετρέλαιο. Έκανα μία κίνηση ως νέος αγρότης και βλέπω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εμείς κυρίως βάζουμε, τριφύλλι, βρώμη, κριθάρι. Αυτά θέλουν λιπάσματα και νιτρική αμμωνία, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζονται επίσης πετρέλαια για το όργωμα, φανταστείτε ότι ένα χωράφι 100 στρέμματα μπορεί να στοιχίσει 4000 € και παραπάνω. Οπότε το μέλλον είναι δυσοίωνο…" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tsakopiakos

Αγρότης από τα Σαβάλια, ο Γιώργος Τσακοπιάκος, σημείωσε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι κάτι παραπάνω από ζοφερή. “Τωρα με την ενεργειακή κρίση, εμείς πρέπει να φύγουμε από τα χωράφια μας. Τα κόστη των καλλιεργειών, δεν καλύπτουν με τίποτα τις τιμές. Εν τω μεταξύ η αγορά έχει πάει στα σουπερμάρκετ και τα σουπερμάρκετ δεν θέλουν να δώσουν παραπάνω τιμές για τον κόσμο. Από την πλευρά τους έχουν δίκιο, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα στον τομέα αυτό. Γιατί όταν έχεις 1200 € κόστος καλλιεργητικό και τα μικτά που θα πάρεις από την καλλιέργεια με καλές παραγωγές είναι 1000 με 1100, είναι μείον 100 €. Οπότε δεν υπάρχει κίνητρο για να δουλέψεις…” εξήγησε.

valianatos intro2

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε πως με την ενεργειακή κρίση οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παγκόσμια. “Φυσικά και θα τους επηρεάσει, βλέπω αγροτικό κόσμο να εγκαταλείπει τις καλλιέργιες, να μην καλλιεργεί, είναι μεγάλο το πρόβλημα και πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα αυτό. Πρέπει να γίνει αυτό, εάν δεν θέλει να δει αγρότες που θα έχουν εγκαταλείψουν τις καλλιέργιεες. Από εκεί και πέρα θα ερημώσει η ύπαιθρος και γενικά ο νομός Ηλείας. Έχουμε κάνει πρόταση στην κυβέρνηση και για το κόστος παραγωγής που είναι το μεγαλύτερο, εμείς επιμένουμε ότι αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πάρει θέση, από εκεί και πέρα θα δούμε αγρότες που δεν θα καλλιεργούν. Αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση ανεργίας και ότι ο κόσμος από εκεί και πέρα θα κινηθεί προς τις μεγαλουπόλεις για να δουλέψει και αυτό σημαίνει ερήμωση της υπαίθρου” εξήγησε ο κ. Βαλιανάτος.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 23:45

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή
    Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή

    Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και παρατεταμένη ανομβρία, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πλήττουν την αγροτική παραγωγή, αποτελώντας παράλληλα μία διαρκή πηγή ανησυχίας, για την πορεία των τιμών των προϊόντων.

    Το παράδειγμα του ελαιολάδου και το συνεχιζόμενο «ράλι» της τιμής του την τελευταία διετία, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι όμως το μοναδικό καθώς, τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και φέτος, μία σειρά από αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας έχουν επηρεαστεί από τα διαρκώς μεταβαλλόμενα και συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Σε «κίνδυνο» η πατάτα Νάξου

    Στην Νάξο, οι παραγωγοί έχουν χτυπήσει ήδη «καμπανάκι» κινδύνου για την ΠΟΠ πατάτα του νησιού, η παραγωγή της οποίας είναι φέτος δραματικά μειωμένη λόγω της λειψυδρίας. Είναι ενδεικτικό, ότι από τους 6.000 τόνους που παρήγαγε το νησί το 2022, το 2023 έπεσε τους 4.000 τόνους ενώ φέτος μειώθηκε περαιτέρω στους 1.800 τόνους, δηλαδή κατά 70% λιγότερους σε σχέση σε πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, μάλιστα, μετά το φθινόπωρο, η πατάτα Νάξου θα βρίσκεται σε έλλειψη από την αγορά και το τραπέζι των καταναλωτών.

    Μειωμένη παραγωγή, πρώιμα φρούτα

    Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς προκαλούν προβλήματα και στην παραγωγή των φρούτων. «Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα ήταν φέτος πρώιμα κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται και στα φθινοπωρινά, τα οποία χρειάζονται νερό» σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.

    Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών, με τον τρύγο φέτος να είναι πρώιμος και αρκετές ποσότητες να έχουν υποστεί ζημιές. Σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% ενώ σε μικρότερο ποσοστό εκτιμάται η πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη. Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, όπως επισημαίνει, παρότι φέτος η παραγωγή φαίνεται να εξελίσσεται σε ομαλά επίπεδα, εάν το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχές, θα δούμε μικροκαρπία όπως και πέρσι.

    Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισήμανε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το blommberg, η παραγωγή μήλων στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο, η τιμή της φράουλας αυξάνεται λόγω ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Ιταλία δίνει «μάχη» με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή του ελαιολάδου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Περιοδεία του Δημάρχου Πύργου σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου - Μεγάλες καταστροφές σε σταφίδα και αμπέλια
    Περιοδεία του Δημάρχου Πύργου σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου - Μεγάλες καταστροφές σε σταφίδα και αμπέλια

    Το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούλιο, είδαν από κοντά ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου.

    Ο Δήμαρχος Πύργου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντόπουλο και τον γεωπόνο του Δήμου κ. Αθανάσιο Κατσαρό επισκέφθηκε το Καράτουλα, το Σόπι, το Χειμαδιό και τη Βροχίτσα όπου διαπίστωσαν το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της κορινθιακής σταφίδας και του αμπελιού

    Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι παραγωγοί, χρειάστηκε να ξεκινήσουν τη συγκομιδή τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, με άμεση συνέπεια να υπάρξουν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και στην απόδοση του ξηρού προϊόντος.

    Μετά τη σύνταξη της γνωμοδότησης από τον Γεωπόνο του Δήμου κ. Κατσαρό, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής θα στείλει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, την οποία θα κοινοποιήσει και στον ΕΛΓΑ και θα ζητά την άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτιμήσεις της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή.

    Επίσης θα ζητηθεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να καλυφθεί, όσο είναι δυνατόν, η απώλεια εισοδήματος που θα έχουν λόγω της μειωμένης παραγωγής.

    kannis ep agrot 2

    kannis ep agrot 3

    kannis ep agrot 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πόσο κοστίζει ένα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής - «Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες
    Πόσο κοστίζει ένα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής - «Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες

    Καθώς έχουμε μπει στο καλοκαίρι και η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, οι παραλίες της Αττικής γεμίζουν με κόσμο που θέλει να δροσιστεί.

    Ωστόσο, κάθε οικογένεια πρέπει να υπολογίζει και το κόστος για τις ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες, το οποίο είναι αρκετό και αυξάνεται εάν κάποιος επιλέξει να φάει και να πιει κάτι δίπλα στο κύμα. Συγκεκριμένα, ο τιμοκατάλογος είναι διαμορφωμένος ως εξής:

    Άλιμος

    • Καθημερινές: Σετ 17 ευρώ
    • Είσοδος 8 ευρώ / άτομο
    • Σαββατοκύριακο: Σετ από 22 ευρώ
    • Είσοδος 10 ευρώ / άτομο

    Ανάβυσσος

    • Καθημερινές : Σετ από 6 ευρώ
    • Σαββατοκύριακο : Σετ από 20 ευρώ
    • Ελεύθερη είσοδος

    Πόρτο Ράφτη

    • Καθημερινές : Σετ από 10 ευρώ
    • Είσοδος 5 ευρώ / άτομο
    • Σαββατοκύριακο : Σετ από 15 ευρώ
    • Είσοδος 7 ευρώ /άτομο

    Βουλιαγμένη

    • Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
    • Μειωμένο ειδικό εισιτήριο 5 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών)

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κλιματική Αλλαγή: Απειλεί αγροτική παραγωγή και τουρισμό στη Νότια Ευρώπη
    Κλιματική Αλλαγή: Απειλεί αγροτική παραγωγή και τουρισμό στη Νότια Ευρώπη

    Ανεβαίνουν συνεχώς οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα

    Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας στην Ευρώπη και ειδικά στο Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται κυρίως για προκλήσεις στην αγροτική παραγωγή λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις να επηρεαστεί και ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί σημαντικό συστατικό ανάπτυξης τέτοιων οικονομικών. Από την Ισπανία και την Πορτογαλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα αλλά και στην κεντρική και βόρειο Ευρώπη τα παραδείγματα της κλιματικής αλλαγής είναι πολλά με πολύ υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες, αλλά και έντονες βροχές που προκαλούν πλημμύρες και άλλα προβλήματα.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα στην Ιβηρική χερσόνησο. Η Καταλονία, η δεύτερη μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομία της Ισπανίας που περιλαμβάνει και τον ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμός της Βαρκελώνης, επενδύσει τώρα 2,6 δις ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν μονάδες αφαλάτωσης και αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη καθώς η περιφέρει κινδυνεύει να αναγκαστεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό.

    Ήδη από τις αρχές του έτους κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα επίπεδα σε πολλές δεξαμενές σε όλη την περιοχή είχαν πέσει κάτω από το 16%. Πρόκειται για κρίσιμη εξέλιξη μετά από σχεδόν σαράντα συνεχείς μήνες χαμηλών βροχοπτώσεων και μετά από δύο χρόνια ζέστης ρεκόρ. Ήδη στη Βαρκελώνη αρχίζουν να σκέφτονται εάν θα πρέπει να φέρουν νερό με πλοία.

    Ξηρασίες

    Στην Ανδαλουσία, περιοχή που παραδοσιακά παράγονται μεταξύ άλλων μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα είναι χαμηλότερη από αυτή της υπόλοιπης Ισπανίας λόγω των εκτεταμένων ξηρασιών που καταγράφονται εκεί. Σύμφωνα με έκθεση της BBVA Research, λόγω των συνθηκών αυτών η περιφέρεια αναμένεται για το 2024 να αναπτυχθεί με 1,7% τη στιγμή που η ανάπτυξη σε όλη της χώρα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%. Όπως αναφέρει η έκθεση της τράπεζας, η αγροτική παραγωγή στα νότια της χώρας συνεχίζει να επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες οδηγώντας σε χαμηλότερη ανάπτυξη τις περιοχές Ανδαλουσία, Καστίγια Λα Μάντσα, Εστρεμαδούρα και Μουρσία.

    Στην Πορτογαλία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων άρδευσης και διανομής νερού. Στοιχεία του 2023 έδειχναν ότι το 80% του νερού της χώρας καταναλώνεται από τη γεωργία και πως σχεδόν το 10% από το πόσιμο νερό χάνεται λόγω σπατάλης. Σχεδόν το 90% του εδάφους της χώρας είναι ξηρό και το 40% έχει πληγεί πιο σημαντικά από μεγάλες ξηρασίες.

    Στην Ιταλία πέρσι είχε καταγραφεί μεγάλη ξηρασία σε περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο στα βόρεια της χώρας, πλήττοντας τη γεωργική παραγωγή. Η χώρα όπως και η Ελλάδα έχουν δει τα τελευταία χρόνια μεγάλες αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι στο παρελθόν.

    Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας

    Σε όλο τον κόσμο η μέση θερμοκρασία το 2023 ήταν 1,45 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Meteorological Organization-WMO, προκαλώντας στη συνέχεια μεγάλες βροχοπτώσεις. Η Ευρώπη στο σύνολό της επλήγη από περίπου 7% περισσότερες βροχοπτώσεις από το συνηθισμένο. Τον Αύγουστο, η Σλοβενία επλήγη από πλημμύρες, δημιουργώντας μια από τις πιο μεγάλες φυσικές καταστροφές για μια χώρα της ΕΕ, με ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Τα ευρήματα παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα για την ήπειρο, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται και ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας είναι περίπου 0,4C ανά δεκαετία στην Ευρώπη, διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

    «Καίγεται» η Ευρώπη

    Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία κατά μέσο όρο για την Ευρώπη, με έντονη ξηρασία, μεγάλες πυρκαγιές αλλά και σημαντικές πλημμύρες από τις απότομες μεταβολές του καιρού. Σε μια ήπειρο που φαίνεται να υπερθερμαίνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιαδήποτε άλλη, τώρα αυξάνονται οι ανησυχίες και για το 2024 ειδικά καθώς το καλοκαίρι είναι προς των πυλών. Εκτός από τις σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή, υπάρχουν μεγάλες απειλές και για την ευρωπαϊκή οικονομία αφού συντελούνται μεταξύ άλλων μεγάλες αλλαγές στο μοτίβο της αγροτικής παραγωγής αλλά και του τουρισμού.

    Πηγή: ΟΤ

  • Κλιματική κρίση: Στα 250 δισ. δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2023
    Κλιματική κρίση: Στα 250 δισ. δολάρια το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2023

    Οι επιπτώσεις από τις καταιγίδες και τους σεισμούς

    Περισσότερα από 250 δισ. δολάρια σε ζημιές κόστισαν στον κόσμο οι καταστροφικές καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και μια σειρά καταστροφικών σεισμών το περασμένο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο.

    Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο γερμανικός κολοσσός αντασφαλίσεων Munich Re είπε ότι οι φυσικές καταστροφές το 2023 είχαν ως αποτέλεσμα παγκόσμιες οικονομικές απώλειες περίπου αντίστοιχες με εκείνες του προηγούμενου έτους, ενώ οι ασφαλισμένες ζημίες για το έτος ανήλθαν σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια (από 125 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022). .

    Καταιγίδες

    Η Munich Re ανέφερε ότι τα στοιχεία χαρακτηρίζονται από τον μεγάλο αριθμό ισχυρών περιφερειακών καταιγίδων, σημειώνοντας ότι περιουσιακά στοιχεία περίπου 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταστράφηκαν από καταιγίδες στη Βόρεια Αμερική πέρυσι, εκ των οποίων τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Στην Ευρώπη, οι απώλειες από καταιγίδες ανήλθαν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 8 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα.

    Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι τόσο υψηλές απώλειες από καταιγίδες ήταν άνευ προηγουμένου για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Munich Re προειδοποίησε ότι τα στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες από καταιγίδες, που μερικές φορές αναφέρονται ως «δευτερεύοντες κίνδυνοι» ή μικρότερα έως μεσαίου μεγέθους γεγονότα, είναι πιθανό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

    Η κλιματική κρίση κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.

    Η Munich Re είπε ότι ενώ οι οικονομικές και ασφαλιστικές απώλειες από το 2023 μπορεί να μην φαίνονται ασυνήθιστες, σηματοδοτεί άλλη μια χρονιά «εξαιρετικά υψηλών» ζημιών, ακόμη και χωρίς τις λεγόμενες μεγα-καταστροφές στις βιομηχανικές χώρες.

    Το 2022, για παράδειγμα, ο τυφώνας Ian βρέθηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα συνολικές οικονομικές απώλειες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ασφαλισμένες ζημίες 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Χωρίς τις μεγα-καταστροφές

    Ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα και της γεωγραφία στη Munich Re, είπε ότι οι ετήσιες οικονομικές απώλειες στο παρελθόν είχαν «επηρεαστεί σημαντικά» από μεγάλες καταστροφές και ήταν απλώς τυχαίο που δεν συνέβη πέρυσι.

    «Εάν εμείς ως κοινωνία δεν δώσουμε μεγαλύτερο βάρος σε αυτό το θέμα της ανθεκτικότητας, τότε οι απώλειες, ειδικά από φαινόμενα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, πιθανότατα θα αυξηθούν στο μέλλον. Θα γίνεται όλο και περισσότερο, όχι απλώς μια οικονομική πρόκληση, αλλά και μια κοινωνική πρόκληση», δήλωσε ο Ράουτς στο CNBC.

    Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία

    Ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές αυξήθηκε σε 74.000 πέρυσι, ανέφερε η Munch Re — πολύ πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 10.000 τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ανέφερε ότι περίπου 63.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (85% των συνολικών θανάτων του έτους) ως αποτέλεσμα των σεισμών το 2023, σημειώνοντας ότι ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά από το 2010.

    Μια σειρά σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή της χρονιάς, είπε η Munich Re, με συνολικές οικονομικές απώλειες περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αυτοί οι ισχυροί σεισμοί σκότωσαν πάνω από 55.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ άλλοι 100.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό .

    Ο Rauch του Munich Re τόνισε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία και τον σεισμό στην Ιαπωνία στις αρχές του 2024 , λέγοντας ότι ενώ και οι δύο ήταν παρόμοιου μεγέθους και έλαβαν χώρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία φέρεται να είναι περίπου 160 .

    «Ένας πολύ διαφορετικός αριθμός», είπε ο Rauch. «Και η εκτίμησή μας, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα, είναι ότι προφανώς οι οικοδομικοί κώδικες και ο τρόπος με τον οποίο τα κτίρια έχουν αποδώσει κάτω από αυτά τα φορτία σεισμών, ήταν απλώς καλύτερα προετοιμασμένα για αυτούς τους κινδύνους».

    Πηγή: ΟΤ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RDEM SAHIN

  • Κατοικίδια: Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος συντήρησης - Κατά 15% αυξήθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες, κατά 40% οι ζωοτροφές
    Κατοικίδια: Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος συντήρησης - Κατά 15% αυξήθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες, κατά 40% οι ζωοτροφές

    Σε δυσβάσταχτα επίπεδα έχει αυξηθεί το κόστοςσυντήρησης ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν φιλόζωοι στο ethnos.gr, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα έξοδα, να ζητούν από φιλοζωικές οργανώσεις να βρουν άλλο σπίτι για το αγαπημένο τους κατοικίδιο, ενώ ορισμένοι δεν διστάζουν να τα αφήσουν στο δρόμο.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης», Ελένη Γραμματοπούλου, αυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι το κόστος παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς από κτηνίατρους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση, σε ό,τι αφορά το κόστος αγοράς ζωοτροφών, αφού έχει εκτοξευτεί στο 40% τα τελευταία δύο χρόνια.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, υποστηρίζει στο ethnos.gr ότι είναι ίδιο σε σχέση με πέρυσι το κόστος παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού οι συνάδελφοί της έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της υψηλής φορολογίας και της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών.

    Οι φιλόζωοι ψάχνουν τον φτηνότερο κτηνίατρο

    Ειδικότερα και σύμφωνα με την κ. Γραμματοπούλου, επειδή τα ζητούμενα κόστη έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και διαφέρουν από γιατρό σε γιατρό και από κλινική σε κλινική, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς κάνουν πλέον έρευνα αγοράς, προκειμένου να βρουν το γιατρό που θα τους πάρει τα λιγότερα χρήματα για μία στείρωση ή για ένα εμβόλιο.

    «Δυστυχώς, τα ζητούμενα κόστη έχουν ανέβει αισθητά. Η αύξηση φτάνει κατά μέσο όρο το 15% τον τελευταίο χρόνο. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τις ζωοτροφές, αφού οι αυξήσεις των τιμών τους έχουν φτάσει το 40% σε σχέση με το 2021. Το κόστος είναι πλέον δυσβάστακτο για κάποιον που αγαπάει ένα ζώο συντροφιάς και το φροντίζει. Οι κτηνίατροι μας λένε ότι έχει ανέβει σημαντικά το κόστος των πρώτων υλών, κάτι που βλέπουμε και εμείς σε κάποιο βαθμό στα τιμολόγια. Όταν κάποιος φροντίζει πολλά ζώα, τυγχάνει έκπτωσης από τον κτηνίατρο, ο οποίος παίρνει λιγότερα χρήματα για την προσωπική του εργασία», λέει στο ethnos.gr η κ. Γραμματοπούλου.

    Δίνουν τα ζώα τους για υιοθεσία

    Κατά την ίδια, πλέον είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, που δεν αντέχουν τα έξοδα και ζητούν βοήθεια από τα φιλοζωικά σωματεία. Μάλιστα, αρκετοί ζητάνε να βρεθεί ένα άλλο σπίτι, προκειμένου να δώσουν το ζώο τους για υιοθεσία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι, που τα εγκαταλείπουν στο δρόμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς που προχωρούν στην απαράδεκτη ενέργεια να αφήσουν το ζώο τους στην τύχη του, είναι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλαγή των κοινωνικών ή των επαγγελματικών τους συνθηκών.

    «Όταν βλέπουμε κάποιον να αγαπάει το ζώο του και να δυσκολεύεται να το κρατήσει για οικονομικούς λόγους, κάνουμε, ό,τι μπορούμε, για να τον βοηθήσουμε. Ακόμα και δουλειά έχουμε βρει σε ανέργους. Έχουμε δώσει και πολλά ζώα για υιοθεσία σε καινούργια σπίτια, αν δεν μπορεί να τα συντηρήσει ο ιδιοκτήτης τους», λέει η κ. Γραμματοπούλου.

    «Ίδια με πέρυσι τα κόστη»

    Για κόστη που κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κάνει λόγο η κ. Τραχήλη, η οποία υποστηρίζει ακόμα ότι οι συνάδελφοί της πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλά ενοίκια για τα ιατρεία τους, με αύξηση του κόστους πρώτων υλών αλλά και με υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές.

    «Έχουμε από τα υψηλότερα ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πρέπει να μειωθεί. Δεν ισχύει ότι τα κόστη που ζητούμε είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Παρά το ότι έχουμε πολλά έξοδα για τα ιατρεία μας, έχουμε απορροφήσει πάρα πολλές αυξήσεις. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας εθελοντικά», τονίζει η κ. Τραχήλη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σε απόγνωση τα νοικοκυριά: Στο 70% του μέσου μισθού το κόστος στέγασης - Πώς τα Airbnb «εκτοξεύουν» τις τιμές
    Σε απόγνωση τα νοικοκυριά: Στο 70% του μέσου μισθού το κόστος στέγασης - Πώς τα Airbnb «εκτοξεύουν» τις τιμές

    Σε απόγνωση βρίσκονται τα νοικοκυριά, καθώς το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει πάρει την ανηφόρα, σε επίπεδο που αγγίζει το 60 με 70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι το Airbnb, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση για τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάθεση και να αυξάνεται η τιμή ενοικίων των ακινήτων.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι τιμές στο Κουκάκι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι ελάχιστα αφού τα περισσότερα αξιοποιούνται με βραχυχρόνια μίσθωση. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν στο ότι η γειτονιά πάει να χαθεί.

    Με αφορμή την προσφυγή σωματείου στο ΣτΕ, θα εξετάσει εάν είναι παράνομη η βραχυχρόνια μίσθωση σε περιοχές που ισχύει προστατευμένο πολεοδομικό καθεστώς, όπως για παράδειγμα στην Πλάκα.

    Η ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί αρχές Δεκεμβρίου προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες 3 τουλάχιστον ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να αποδίδουν Φ.Π.Α.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο