Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 21:38

Για την πορεία αξιολόγησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ ενημερώθηκε ο Μπαγινέτας στις Βρυξέλλες από την Ε.Ε.

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Wolfgang Burtscher και στελέχη της αρμόδιας Γεωγραφικής Μονάδας για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, συναντήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Μπαγινέτας, στο πλαίσιο επαφών που είχε στις Βρυξέλλες με αφορμή το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία και στελεχών της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και της Διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις ως προς την πορεία αξιολόγησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και επισημάνθηκαν τα βασικά ορόσημα της διαδικασίας έγκρισής του.

Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η πρόθεση να γίνει μια εποικοδομητική διαβούλευση στη βάση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του Σχεδίου που θα αποσταλούν στη Χώρα μας περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη της από κοινού διαμόρφωσης των όρων και κατευθύνσεων που θα περιλαμβάνει, ώστε αφενός να υπηρετεί τους στόχους της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αφετέρου να απαντά στις προκλήσεις, στα προβλήματα και στις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 20:26

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
    Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

    Κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις – Τα 9 σημαντικά σημεία για την μετά το 2027 ΚΑΠ

    Την πλήρη και καθολική διαφωνία της Ελλάδας για τη συμπερίληψη αναφοράς για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. «Η συγκεκριμένα αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στη Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας.

    «Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο, αλλάζει τις ισορροπίες. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ως σημαντικά σημεία του κειμένου των Συμπερασμάτων για την μετά το 2027 ΚΑΠ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αποτελούν οι αναφορές σε:

    1. ανεξάρτητη ΚΑΠ με τη διατήρηση των δύο πυλώνων,

    2. σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος,

    3. αύξηση των νέων αγροτών,

    4. επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,

    5. κίνητρα για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις,

    6. απλοποίηση και ευελιξία,

    7. αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων,

    8. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινότητα, νησιωτικότητα),

    9. αναφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες ζήτησε πιο ξεκάθαρες επισημάνσεις στο τελικό κείμενο.

    Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα. «Τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης «θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως αντασφαλιστικές πράξεις και στήριξη της καινοτομίας και των επενδύσεων», ενώ επανάλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η «επαρκής χρηματοδοτική στήριξη σε κάθε επίπεδο, κυρίως για όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες απώλειες, συμβάλλει ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της». Και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση είναι επιτακτική.

    Η συλλογική χαρτογράφηση των κινδύνων θα ενισχύσει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απειλές», συμπλήρωσε.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Αν. Περιφερειάρχης Χ. Μπονάνος στις Βρυξέλλες για το Ετήσιου Φόρουμ Κοινωνικής Καινοτομίας
    Ο Αν. Περιφερειάρχης Χ. Μπονάνος στις Βρυξέλλες για το Ετήσιου Φόρουμ Κοινωνικής Καινοτομίας

    Στις συναντήσεις εργασίας του Ετήσιου Φόρουμ Κοινωνικής Καινοτομίας της ΕΕ 2024 (ΕU Social Innovation Annual Forum) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την 1η και 2α Οκτωβρίου 2024, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ΠΔΕ, Χαράλαμπος Μπονάνος.

    Το φόρουμ Κοινωνικής Καινοτομίας της ΕΕ αποτελεί μια κορυφαία ετήσια εκδήλωση που από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εστιάζει στην προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας, και δικτύωσης /συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζει επιτυχημένα έργα και πρωτοβουλίες κοινωνικής καινοτομίας με διακεκριμένους προσκεκλημένους από όλες τις ΕΕ χώρες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υψηλόβαθμα στελέχη φορέων, κοινωνικά καινοτόμους ερευνητές κ.α.

    Το φόρουμ επιδιώκει να ενημερώσει και να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών, διασφαλίζοντας ότι η κοινωνική καινοτομία έχει προτεραιότητα και υποστηρίζεται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, προωθώντας την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.

    Mponanos for texn 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας από Βρυξέλλες: Απαιτείται νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
    Τσιάρας από Βρυξέλλες: Απαιτείται νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

    Να καταστήσουμε την ΚΑΠ οικονομικά αποδοτική για τους αγρότες μέσα από ένα ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο

    Νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα είναι προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας.

    Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται άμεσα οι συνέπειες καταστροφών, που μπορεί να προέρχονται, για παράδειγμα, από μια επιδημία ή από την κλιματική κρίση και, συνεπώς, απαιτείται μια νέα λογική στη χρήση των κονδυλίων. Όπως εξήγησεη εμπειρία μας από τα δυο πρώτα έτη εφαρμογής έχει καταδείξει ότι επιβάλλονται αυξημένες δυνατότητες μεταφοράς ποσών, καθώς και εναρμόνισης των κανόνων μεταξύ των δύο Πυλώνων κατά τις προτάσεις τροποποίησης παρεμβάσεων και έναρξης της ισχύος τους».

    Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα έκτακτες ανάγκες, μέσω της adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς οι δυνατότητες του γεωργικού αποθεματικού είναι περιορισμένες. «Οφείλουμε να καταστήσουμε την ΚΑΠ μία cost-effective(οικονομικά αποδοτική) πολιτική που βασίζεται σε ένα ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο», είπε και χαρακτήρισε απαραίτητο να δοθεί αυξημένη ευελιξία στην κατανομή των πόρων. «Η εμμονή στις λεπτομέρειες ακυρώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των Σχεδίων της ΚΑΠ, περιορίζει τις δυνατότητες προσαρμογών για τους αγρότες και πιέζει σε υπερβολικό βαθμό τους εμπειρογνώμονές μας», επισήμανε. Εξήγησε, ότι οι εκ των προτέρων εκτιμήσεις των μοναδιαίων ποσών δεν μπορεί να είναι άκαμπτες, καθώς ο τομέας είναι δυναμικός και επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα, το διεθνές εμπόριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

    Ειδική μνεία έκανε και στη γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι δυσκολεύει σημαντικά την καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα βάλλεται πολλαπλώς. Πρότεινε, δε, την απλούστευση του νέου μοντέλου επιδοτήσεων.

    Ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι γενικότερα το εισόδημα των κτηνοτρόφων βαίνει μειούμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση το μέλλον του κλάδου παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ανέφερε επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία, τα οποία θα στηρίξουν το μέλλον της γεωργίας:

    • Επαρκής και στοχευμένη χρηματοδότηση για την ΚΑΠ για την επίτευξη των φιλόδοξων και πολυδιάστατων στόχων που καλείται να επιτελέσει.
    • Σταθερή εισοδηματική στήριξη των αγροτών, ειδικά μέσω του πρώτου πυλώνα που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, και επιπλέον κίνητρα, αναγνωρίζοντας τον πολλαπλό ρόλο τους.
    • Ειδική επιπλέον μέριμνα και στήριξη για τις μικρές και πολυλειτουργικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
    • Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δάνεια και ειδικά ταμεία υποστήριξης είναι ευπρόσδεκτα, μένει όμως να αποδείξουν στο μέλλον την απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους.
    • Ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ανταποκρισιμότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα. Κρίνουμε απαραίτητη την αναμόρφωση και ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού και προσβλέπουμε στη Σύσταση Ειδικών Ταμείων για την κάλυψη της απώλειας γεωργικού εισοδήματος, κυρίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ή και adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων της ΚΑΠ, σε έκτακτες ανάγκες.
    • Προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής με εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διαχείριση του νερού.
    • Αναμόρφωση της υπαίθρου με παροχή κινήτρων για βιώσιμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, μέσω διατήρησης ενός ισχυρού δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ αλλά και της πολιτικής Συνοχής, για την επίλυση δημογραφικών προβλημάτων, την εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην τεχνολογία και στην καινοτομία.
    • Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας τροφίμων για τη θωράκιση του γεωργικού εισοδήματος.
    • Εναρμόνιση της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης με τους στόχους μας για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

    Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση για το στρατηγικό ρόλο και το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ αναδεικνύει το βασικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας: Να επανεξεταστούν τα κονδύλια της ΕΕ για τις αποζημιώσεις των ζωονόσων
    Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας: Να επανεξεταστούν τα κονδύλια της ΕΕ για τις αποζημιώσεις των ζωονόσων

    Πρότεινε την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το γεωργικό αποθεματικό

    Την ανάγκη επανεξέτασης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, όπως της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που διεξάγεται, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

    Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι απαραίτητο «να εξεταστεί εκ νέου το ποσοστό της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε όλες τις δαπάνες διαχείρισης επιδημιών και κυρίως στις αποζημιώσεις των παραγωγών για τη θανάτωση και αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου». Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας πρότεινε την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το γεωργικό αποθεματικό, προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων. «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, την προστασία της κτηνοτροφίας και την υποστήριξη των πληγέντων. Ας συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, ώστε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τομέα και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα σε κάθε πρόκληση», υπογράμμισε ο Υπουργός.

    Πρότεινε τη δημιουργία ενός συντονισμένου δικτύου κτηνιατρικών υπηρεσιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών, το οποίο θα ενισχύσει την ταχεία και πιο αποτελεσματική διαχείριση διασυνοριακών ασθενειών των ζώων, διασφαλίζοντας την κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία. «Η προσέγγιση «Μία υγεία» επισημαίνει την αλληλεξάρτηση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, τονίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων τομέων και φορέων ως εργαλείο αποτελεσματικού ελέγχου των υγειονομικών κινδύνων», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

    Σε ό,τι αφορά, στην ηλεκτρονική καταχώριση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συντάχθηκε με την πρόταση της Πολωνίας να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία πληροφορικής και κυρίως να ενημερωθούν σωστά οι αγρότες μας. «Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, δεν πρέπει να τους επιβαρύνουμε με επιπλέον διοικητικό φόρτο. Ως εκ τούτου, κρίνουμε σκόπιμο η Επιτροπή να δείξει ευελιξία και να κινήσει τη νομοθετική διαδικασία για αναβολή της έναρξης ισχύος του σχετικού κανονισμού», επισήμανε.

    Σχετικά με την λειψυδρία, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη διαχείριση του νερού, με ευελιξία στη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων της ΚΑΠ, νέες επενδύσεις σε υποδομές και προώθηση της καινοτομίας και συνεργασίας. Προσέθεσε, δε, ότι η ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ανθεκτικότητα του νερού οφείλει να λάβει υπόψη τις περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

    Τέλος, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εισαγωγών αδασμολόγητων ποσοτήτων ρυζιού από τρίτες χώρες, με στόχο την αποτελεσματική προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής ρυζιού.

    Τον κ. Τσιάρα στο Συμβούλιο Υπουργών συνοδεύει ο Γ.Γ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας.

    H παρέμβαση του Υπουργού για τις ζωονόσους:

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα στην ΚΑΠ - Σε πρώτο πλάνο και το πρόβλημα της λειψυδρίας
    Τσιάρας: Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα στην ΚΑΠ - Σε πρώτο πλάνο και το πρόβλημα της λειψυδρίας

    Ναι στην πράσινη μετάβαση, αλλά με αυξημένα οικονομικά κίνητρα - Ευελιξία, λιγότερη γραφειοκρατία και θωράκιση της παραγωγής σε απρόβλεπτες κρίσεις

    Τις μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ τις οποίες προωθεί η Ελλάδα, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ενώ παράλληλα ανέδειξε και το ζήτημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

    Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο έχει ως θέμα: «Γεωργία εστιασμένη στους γεωργούς: Προς μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ανθεκτική, βασισμένη στη γνώση και φιλική προς τους γεωργούς μελλοντική ΚΑΠ», ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η ΚΑΠ οφείλει να προσφέρει τα κατάλληλα συνδυαστικά εργαλεία στους Ευρωπαίους αγρότες για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Έτσι, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των φυσικών πόρων. Αυτό προϋποθέτει κίνητρα για ιδιωτικές, καινοτόμες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με σκοπό τη μείωση του κόστους εισροών, την προστασία της γεωργικής παραγωγής από την κλιματική αλλαγή, την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και την ορθολογικότερη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αντιβιοτικών κ.λπ.»

    Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, το σημαντικότερο στοιχείο, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να προβλέπονται αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας.

    Ειδικά για την ισχύουσα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο, νέο μοντέλο επιδοτήσεων, «ενώ κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας, στην πράξη αποδεικνύεται ένας μηχανισμός που δημιουργεί προβλήματα υλοποίησης, πρόσθετο διοικητικό φόρτο και αυξημένο οικονομικό κόστοςγια τους παραγωγούς και τις εθνικές διοικήσεις, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον στόχο του. Ο εκ των προτέρων καθορισμός από τα Κράτη Μέλη μοναδιαίων τιμών, στερείται της απαραίτητης ευελιξίας για την εξασφάλιση της ομαλής χρήσης των πόρων της ΚΑΠ».

    Ο Έλληνας υπουργός επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων, όπως:

    1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίουβάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.
    2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
    3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ, ή και αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.
    4. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.
    5. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων και να ενδυναμωθούν οι καινοτόμες επενδύσεις.

    Παράλληλα ο κ. Τσιάρας έθεσε και το ζήτημα της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής έναντι απρόβλεπτων κρίσεων, τόσο λόγω της κλιματικής κρίσης όσο και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας. Σε αυτή τη λογική, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, επιβάλλεται η ευέλικτη χρήση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Και επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην adhoc χρήση του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

    Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη την ανάγκη αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού και επανέλαβε την πρόταση για μεταφορά σε αυτό κονδυλίων που αποδεσμεύονται.

    Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο Daniel, πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρηματοδοτήσεις και εκτός ΚΑΠ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τον σκοπό αυτό.

    Ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια».

    Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειψυδρία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη – μέλη, μιας και έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφ’ ενός δεν έχει σύνορα και αφ’ ετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού χωρίς νερό δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πολιτικές και προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα της ΕΕ - Τα σημαντικά σημεία για την Ελλάδα
    Πολιτικές και προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα της ΕΕ - Τα σημαντικά σημεία για την Ελλάδα

    Στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε το μέλλον αλλά και ο καταλυτικός ρόλος του πρωτογενούς τομέα στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως τονίστηκε από όλα τα Κράτη-Μέλη, ο ρόλος της γεωργίας είναι στρατηγικός μιας και αποτελεί «ανάχωμα» τόσο στην επισιτιστική ασφάλεια της ηπείρου όσο και στη αυτονομίας της. Επιπλέον, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

    Ωστόσο, για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και ποσοτήτων ικανών να θρέψουν τους ευρωπαίους πολίτες, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει ανάγκη δικαιότερου εισοδήματος για τους αγρότες, με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερους όρους ανταγωνισμού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με η διασφάλιση ενός θεμιτού και αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

    Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας «στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται ότι ο βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας συνδέεται άμεσα με το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών, ενισχύοντας πολλές και διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες στην Ένωση και στα Κράτη Μέλη» προσθέτοντας ότι «συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της Ένωσης και παράλληλα αποτελεί μέρος της λύσης για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή́ οικονομία, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Πολιτικές και προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα

    Ένα από τα εργαλεία, αν όχι το σημαντικότερο για την στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν είναι άλλο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η τρέχουσα της περιόδου 2023-2027 έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων των Κρατών-Μελών πρόσφατα να προχωρούν στη τροποποίηση του κανονισμού της ΚΑΠ.

    Σε αυτόν περιλαμβάνονται αλλαγές που αφορούν σε ένα σύνολο εννέα επωφελών προτύπων τόσο για το περιβάλλον και το κλίμα, όσο και για τους αγρότες.

    Όπως σημείωσαν οι υπουργοί Γεωργίας, η ΚΑΠ θα πρέπει να παρέχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα, ενώ χρειάζεται αύξηση της συνοχής και συνέργειες μεταξύ διαφορετικών επιπέδων πολιτικής, με στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των συστημάτων τροφίμων.

    Επιπλέον, οι πόροι για της ΚΑΠ θα πρέπει να είναι επαρκείς και να κατανέμονται όσο το δυνατόν πιο δίκαια σε αυτούς που πραγματικά παράγουν, ενώ θα πρέπει να υποστηριχθεί και η ανάγκη υποστήριξης προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία.

    Εμπόριο, νέοι αγρότες, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

    Σε ό,τι αφορά στο εμπόριο των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τονίστηκε στο κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, επισημάνθηκε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ισορροπημένη διαχείριση των εμπορικών μέσων για την προστασία των εγχώριων παραγωγών αλλά και η ανάπτυξη συμβουλευτικών συστημάτων και η εκπαίδευση Συμβούλων, για τους αγρότες.

    Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν επιτευχθεί η ηλικιακή ανανέωση του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα, όπου ολοένα και «μεγαλώνει» ηλικιακά. Για να γίνει αυτό, όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι απαραίτητη η υποστήριξη νέων αγροτών για την ανανέωση των γενεών στον αγροτικό τομέα, για τη διασφάλιση της συνέχειας της γεωργικής δραστηριότητας» καθώς και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε γη αλλά και στην εύρεση κεφαλαίων (σ.σ. πιστώσεις).

    Όλα αυτά, μέσα σε ένα περιβάλλον και κλίμα που ολοένα και αλλάζει. Η κλιματική κρίση, όσο περνούν τα χρόνια, δείχνει πιο έντονα τα σημάδια της, τόσο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και εντονότερα στον ευρωπαϊκό νότο.

    «Απαιτείται ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα στις κλιματικές αλλαγές, δεδομένου ότι οι προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό και τη διαθεσιμότητά του, θα γίνονται όλο και πιο βασικό ζήτημα» είπε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι οι «αγρότες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για βιώσιμες πρακτικές, με υψηλά πρότυπα ως προς την ασφάλεια των τροφίμων».

    Τα σημαντικά σημεία για την Ελλάδα

    Για τη χώρα μας σημαντικά σημεία αποτελούν η κατανόηση του στρατηγικού ρόλου της γεωργίας, η προσήλωση στους στόχους της ΚΑΠ και η ενίσχυση των πόρων της, η ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και οι κατάλληλοι μηχανισμοί στήριξης.

    «Επιπλέον» όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαγινέτας σημεία "κλειδιά" είναι η «η αναγνώριση των εδαφικών ιδιαιτεροτήτων και των μικρών εκμεταλλεύσεων, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ίσους όρους ανταγωνισμού και τέλος, ένα δίκαιο και επαρκές εισόδημα για τη βάση αυτού του τομέα, τους γεωργούς, με ενίσχυση της θέσης τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Βρυξέλλες: Στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός - Οι αποφάσεις για τις θέσεις «κλειδιά» στην Ευρώπη
    Βρυξέλλες: Στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός - Οι αποφάσεις για τις θέσεις «κλειδιά» στην Ευρώπη

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής.

    Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν, σύμφωνα με τις Συνθήκες, την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την θέση Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική, αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο, 27 και 28 Ιουνίου.

    Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη σχετική άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.

    Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσιάρας στον Επίτροπο Γεωργίας: Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των Ελλήνων αγροτών πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ
    Τσιάρας στον Επίτροπο Γεωργίας: Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των Ελλήνων αγροτών πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ

    Συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο

    Συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα ζητήματα των πληρωμών των Ελλήνων αγροτών, την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για πλήρη εξυγίανση του συστήματος πληρωμών με ταχύτατα βήματα και την απόλυτη προσαρμογή του στους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας.

    Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, είχε επίσης συναντήσεις με την Κύπρια Επίτροπο Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου καθώς και με τους ομολόγους τους της Φινλανδίας Sari Essayah, της Πορτογαλίας José Manuel Fernandes, της Τσεχίας Marek Vyborny, της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Ουγγαρίας István Nagy, της Ιρλανδίας Charlie McConalogue και της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου.

    Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τσιάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

    Κλιματική κρίση και αποζημιώσεις

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου σε παρέμβασή του για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική κρίση στην αγροτική παραγωγή ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε όσα βίωσε η χώρα μας με τις καταστροφές στη Θεσσαλία, και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα, με σκοπό την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη γεωργία. «Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη και ευέλικτη διαχείριση, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέσα από νέες επενδύσεις σε υποδομές, με τεχνολογίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που είναι απαραίτητες για το μέλλον του αγροτικού τομέα», τόνισε.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Ο Έλληνας υπουργός επαίνεσε τη βελγική Προεδρία για τις πρωτοβουλίες της στον αγροτικό τομέα προς έναν κοινό στόχο. τη στήριξη του γεωργικού τομέα, την επιβίωση και ευημερία του, με επίκεντρο τους γεωργούς. Και τόνισε ότι «ένας βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της Ένωσης και παράλληλα αποτελεί μέρος της λύσης για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Στα ζητήματα αλιείας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην τήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες, καθώς, ενώ οι υποχρεώσεις των Κρατών Μελών είναι πολύ αυστηρές, δεν ισχύει το ίδιο για αυτές τις χώρες με τις οποίες ωστόσο μοιραζόμαστε τα ίδια αλιευτικά αποθέματα.

    Διατροφική επισήμανση αλλά με σωστή αξιολόγηση

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η χώρα μας στηρίζει κάθε δράση που ενισχύει την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε υπέρ της χρήσης ενός συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο πεδίο της συσκευασίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές. Τόνισε ωστόσο ότι, το Nutri-Score δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και επηρεάζει τις επιλογές τους μέσα από μια ελλιπή και υπεραπλουστευμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία των καταναλωτών έναντι του κέρδους και παράλληλα οφείλει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες.

    Οι Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα:

    «Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να προστατεύουν και να ενισχύουν την παραγωγική δραστηριότητα και να θωρακίζουν αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε:

    «Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου και την έναρξη μιας νέας περιόδους με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις για την Ένωση ως σύνολο, αλλά και για τα κράτη μέληξεχωριστά καιβεβαίως και για την Ελλάδα. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσουν οι αρχές και οι κοινές μας αξίες. Με κριτήρια την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της Ένωσης και, βεβαίως, για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών».

    tsiaras sumv geo 2

    tsiaras sumv geo 3

    tsiaras sumv geo 4

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο