Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 08:33

Ηλεία: Ο παγετός στον κάμπο προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στην πατάτα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο βαρύς χειμώνας που ακόμα βιώνουμε προκαλεί μεγάλα πλήγματα στην αγροτική παραγωγή. Ο παγετός των τελευταίων ημερών που “χτύπησε” τον κάμπο της Ηλείας χαρακτηρίζεται από τους αγρότες ως “ασυνήθιστος”, όμως κατέστρεψε την καλλιέργεια της υπαίθριας πατάτας λίγες μέρες μετά το ξεκίνημα της. Τρία βράδια με ισχυρό παγετό έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους παραγωγούς.

Ο πατατοπαραγωγός στην περιοχή του Βαρθολομιού Διονύσιος Σμέρος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο gaia365.gr τόνισε οτι “… καλλιεργούμε πατάτες χρόνια αλλά αυτό που υποστήκαμε αυτή τη φορά με τον παγετό τρεις βραδιές συνεχόμενες ήταν κάτι το ασυνήθιστο. Δεν το έχουμε ξαναζήσει. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Οι πατάτες έχουν τεράστια έξοδα, είναι πιστοποιημένες, με λιπάσματα καλά, σκαλισμένες, ήταν σε άριστη κατάσταση. Τώρα καταστραφήκαμε... Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και καλούμε τον οργανισμό αλλά και την πολιτεία να συμπαρασταθεί στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Δεν πάει άλλο…” ανέφερε όντας απεγνωσμένος από το χτύπημα του καιρού.

Smeros

“Εμείς ότι ήταν να κάνουμε το έχουμε κάνει, πληρώνουμε τις υπηρεσίες, περιμένουμε να εισηγηθεί ο υπουργός αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μεθαύριο που θα έρθει εδώ, γιατί πέρα από τους δρόμους, έχουμε κι άλλες ανάγκες που θα καταλήξουν σε σοβαρά προβλήματα. Δεν είναι ώρες για χάσιμο χρόνου. Πρέπει οπωσδήποτε να δουν το πρόβλημα και να μας αποζημιώσουν άμεσα έστω και με προκαταβολές γιατί η ζημιά είναι τεράστια και δεν μιλάω μόνο για μένα αλλά για όλους τους παραγωγούς. Δεν έχει μείνει κανένα κτήμα που να μην έχει πρόβλημα. Ο πάγος λειτουργεί όπως και η φωτιά που συνεχίζει να καίει κάτω. Και δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Μετά θα πλακώσουν κι άλλες αρρώστιες βακτήρια και τα λοιπά…” συμπλήρωσε και σημείωσε πως η αγορά της πατάτας είναι πολύ συγκεκριμένη και υπάρχει ζήτηση για ποιοτικές και μεγάλες πατάτες σε μέγεθος, ένα προϊόν που υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν θα υπάρξει.

Georgiopoulos agrotis

Ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Πηνειού και αγρότης, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι τα χτυπήματα του καιρού στην γεωργία συνεχίζονται. “Συνεχίζεται η καταστροφή, μετά τις πλημμύρες, τους παγετούς τους περσινούς, τον κορονοϊό και όλα αυτά τα προβλήματα, αυτή η καταστροφή όμως που έγινε τώρα το Μάρτιο είναι ασυνήθιστη για την περιοχή μας. Οι υπαίθριες πατάτες έχουν υποστεί καταστροφή στο ακέραιο. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες από τις πατάτες που δεν πρόκειται να πάρουμε καρπό. Γιατί όταν καίγονται δεν ξανά κάνουν καρπό. Είναι άλλες ποικιλίες οι οποίες μπορεί να πετάξουν να κάνουν κάποια κλαδιά, αλλά να βγάλουν μικρά μπαλάκια τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για σπόρο. Γιατί στην Ελλάδα αυτά δεν πωλούνται συνήθως τα πετάμε. Εμείς ως σύλλογος και ως Δήμος έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, έχουμε βγάλει φωτογραφίες και θα κινηθούμε για να δικαιωθούν οι παραγωγοί. Γιατί όλος ο κόσμος έχει φύγει από τα χωράφια του. Εδώ σ’ αυτή την έκταση δούλευε παλιά πολύς κόσμος και τώρα είμαστε μόνο εμείς. Εξαφανίστηκαν όλοι. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε πάρει τίποτα, οι πατάτες με τον COVID, ακόμα είναι σε εκκρεμότητα όπως επίσης και από τις πλημμύρες. Οι παραγωγοί όλοι είναι απλήρωτοι” σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

patata 2

patata 3

patata 4

patata 5

patata 6

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 11:13

Σχετικά Άρθρα

  • Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
    Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

    «Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

    Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

    Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

    Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

    Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

    Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

    Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
    Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς

    Ένα από τα αγαπημένα αλλά παρεξηγήμενα λαχανικά, τελικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης

    Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολυμορφικά λαχανικά, η πατάτα δεν έχει την καλή φήμη των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μια νεότερη μελέτη έρχεται, όμως, να αποκαταστήσει αυτή την διατροφική… αδικία, αποδεικνύοντας ότι η ψητή πατάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μυστικό όπλο για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους σχετίστηκε με απώλεια πόντων από τη μέση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η νεότερη αυτή έρευνα, με επικεφαλής τη Δρα Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας (UNLV), χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alliance for Potato Research and Education και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine. Τα αποτελέσματά της καταρρίπτουν έναν από τους πιο κοινούς μύθους για την πατάτα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με την τηγανητή της κυρίως μορφή ή με τα πολλά λιπαρά, Έτσι, θελήσαμε να ρίξουμε φως στο πώς η πατάτα – όταν προετοιμάζεται σωστά – μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» εξηγεί.

    Πού εντοπίζονται τα οφέλη

    Διερευνώντας την επίδραση της κατανάλωσης της ψητής πατάτας σε 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο σε ένα διάστημα 12 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα πατάτας στη διατροφή τους παρουσίασαν μέτριες μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, βελτιώσεις στο σωματότυπο, μείωση της περιφέρειας μέσης και ακόμη και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιεί τους διαβητικούς να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και της πιθανότητας να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το σημείο κλειδί που κρύβει αυτά τα οφέλη είναι η φλούδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη φλούδα βρίσκεται σε αφθονία ένας τύπος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και το αίσθημα του κορεσμού. Η δράση του μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα παρουσίασαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας τους.

    Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δε σταματούν εκεί, καθώς οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής. Και, όταν καταναλώνεται ψητή, αυξάνει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει η Δρ Akhavan.

    Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν σημασία. Η Δρ Akhavan τονίζει ότι το μέτρο και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη των πατατών. Η ίδια προτείνει επίσης το ψήσιμο της πατάτας παρά το βράσιμο, για να διατηρηθεί το κάλιο από τη φλούδα.

    «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ρύζι», καταλήγει η Δρ Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας
    Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας

    Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή της εκλεκτής πατάτας Νάξου λόγω του προβλήματος λειψυδρίας του νησιού, όπως τόνισε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης.

    Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου δεν θα φυτέψουν το φθινόπωρο το προϊόν, για τον ίδιο λόγο. Το ERT News έκανε αναφορά στις, ομολογουμένως αρκετές, αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

    Ειδικά για την Πατάτα Νάξου, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Φέτος (οι παραγωγοί) δεν βγάζουν καμία πατάτα επειδή δεν φυτεύεται, καθώς δεν υπάρχει νερό. Αντί για 6 χιλιάδες τόνους Πατάτας Νάξου που βγάζαμε, τη φετινή χρονιά βγάλαμε 1.800, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια που είναι 50 και 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη
    Παγετός εντοπίστηκε στις καλδέρες των κολοσσιαίων ηφαιστείων του Άρη

    Πρωινός παγετός έχει εντοπιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα βουνά του ηλιακού μας συστήματος, στα κολοσσιαία ηφαίστεια του Άρη που υψώνονται τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

    Τους ψυχρότερους μήνες, η λεπτή στρώση πάγου - λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα- φαίνεται να σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στις καλδέρες των ηφαιστείων και σε τμήματα του χείλους τους, και στη συνέχεια να εξατμίζεται λίγες ώρες μετά την ανατολή του ήλιου.

    Ενώ το παγωμένο στρώμα είναι εξαιρετικά λεπτό, καλύπτει μια τεράστια έκταση. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι στις πιο ψυχρές εποχές του Άρη, 150.000 τόνοι νερού, που αντιστοιχούν σε 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, συμπυκνώνονται καθημερινά στις κορυφές των πανύψηλων βουνών, σύμφωνα με τον Guardian.

    «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε παγετό από νερό στις κορυφές των ηφαιστείων και η πρώτη φορά που τον ανακαλύπτουμε στις ισημερινές περιοχές του Άρη», δήλωσε ο Adomas Valantinas, πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ.

    Διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Άρη έχουν εντοπίσει στο παρελθόν παγωμένο και υγρό νερό στον Κόκκινο Πλανήτη, με σημαντικές ποσότητες πάγου να έχουν παρατηρηθεί στο βόρειο και το νότιο πόλο. Τα μοτίβα στο τοπίο υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε ένας πολύ πιο υγρός, πιθανόν και κατοικήσιμος κόσμος, γεμάτος με γιγάντιες λίμνες και ελικοειδείς ποταμούς.

    «Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι ένα ίχνος ενός προηγούμενου αρειανού κλίματος», δήλωσε ο Valantinas για τα παγωμένα ηφαίστεια. «Θα μπορούσε να σχετίζεται με ατμοσφαιρικές κλιματικές διεργασίες που γίνονταν νωρίτερα στην ιστορία του Άρη, ίσως πριν από εκατομμύρια χρόνια».

    Ο Valantinas εντόπισε τα παγωμένα ηφαίστεια σε έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Άρη το Trace Gas Orbiter (TGO) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

    Μαζί με συναδέλφους του, επιβεβαίωσε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο στο TGO και περαιτέρω εικόνες που ελήφθησαν από το σκάφος Mars Express του οργανισμού. Ο παγετός εμφανίζεται ως μια γαλαζωπή απόχρωση στα δάπεδα της καλδέρας και απουσιάζει από τις καλά φωτισμένες πλαγιές.

    Πώς ο πάγος φτάνει στον Όλυμπο του Άρη

    Η περιοχή Θαρσίς του Άρη είναι ένα τεράστιο ηφαιστειακό οροπέδιο κοντά στον ισημερινό του πλανήτη. Φιλοξενεί δώδεκα μεγάλα ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένων των ορέων Παβόνις και Όλυμπος, τα οποία με ύψος σχεδόν 14,5 και 25,7 χιλιόμετρα αντίστοιχα, είναι σχεδόν δύο και τρεις φορές ψηλότερα από το Έβερεστ. Μάλιστα ο Όλυμπος του Άρη είναι πολύ πιο πλατύς από ό,τι ψηλός, καλύπτοντας μια έκταση στο μέγεθος της Γαλλίας.

    Οι επιστήμονες θεωρούσαν απίθανο να σχηματιστεί παγετός στις κορυφές των ηφαιστείων της Θαρσίδος, επειδή η ηλιοφάνεια και η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διατηρούν τις θερμοκρασίες της ημέρας σχετικά υψηλές, τόσο στις κορυφές όσο και στο επίπεδο του εδάφους.

    Όμως, γράφοντας στο περιοδικό Nature Geoscience, οι ερευνητές περιγράφουν πώς οι αρειανοί άνεμοι μπορούν να φυσήξουν στις πλαγιές των βουνών και να μεταφέρουν πιο υγρό αέρα στις καλδέρες, όπου συμπυκνώνεται και εγκαθίσταται ως παγετός σε συγκεκριμένες εποχές του έτους. Η μοντελοποίηση της διαδικασίας υποδηλώνει ότι ο παγετός είναι πάγος νερού, καθώς οι κορυφές δεν είναι αρκετά ψυχρές για να σχηματιστεί παγετός από διοξείδιο του άνθρακα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεσσηνία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί στη μείωση της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας
    Μεσσηνία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί στη μείωση της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας

    Μικρότερες είναι φέτος οι ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας, που φυτέψαν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της τελικής τιμής του προϊόντος.

    Συγκριτικά με πέρυσι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 10%.

    Πηγή: Μesogeiostv.gr

  • Ηλεία: Παγετος ακτινοβολίας το πρωί της Πέμπτης και στους -4,4oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Παγετος ακτινοβολίας το πρωί της Πέμπτης και στους -4,4oC ο υδράργυρος

    Χθες μας ξεγέλασαν οι προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί, όμως σήμερα ο υδράργυρος έκανε βουτιά με ισχυρό παγετό ακτινοβολίας. Η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης στην Ηλεία έφτασε στους -4,4oC, στην περιοχή της Μαγούλας.

    Όπως έγραψε σε ανάρτησή του και ο MSc Φυσ.Καταστροφών Θοδωρής Κονδύλης, "... με ισχυρό παγετό ακτινοβολίας ξημέρωσε η 1η Φεβρουαρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, σε εσωτερικές κλειστές περιοχές, κάμπους κτλ, με θερμοκρασίες που έπεσαν έως και τους -10 με -11C, σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Παρακάτω ετοίμασα μια κάρτα (να θυμηθούμε και λίγο τα παλιά) με τις ελάχιστες αρνητικές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Ηλεία".

    pagetos

    Να σημειώσουμε πως στον Πύργο ο υδράργυρος υποχώρησε έως τους 2,4oC και στη Ζαχάρω στους 1,9oC.

  • Ηλεία: Ξημέρωσε με παγετό - Στους -3.4oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Ξημέρωσε με παγετό - Στους -3.4oC ο υδράργυρος

    Τσουχτερό το κρύο το πρωί της Τρίτης και ακόμα και αυτή την ώρα επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Η κεντρική και βόρεια Ηλεία το ένιωσε περισσότερο, ενώ στα ορεινά ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει μετά τα μεσάνυχτα, αντί να υποχωρεί.

    Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 7.40 το πρωί στο σταθμό του meteo.gr στη Μαγούλα στους -3.4oC και ακολούθησε στις χαμηλές τιμές το Βαρθολομιό. Στη Λαμπεία και την Ανδρίτσαινα η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο πρώτο ημίωρο μετά τα μεσάνυχτα. Πιο “ζεστός” στη γενικότερη παγωνιά ο Πύργος με 2,7oC στις 8.10 το πρωί.

    Οι χαμηλότερες τιμές που καταγράφηκαν από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) και του metar.gr (Λαμπεία)

    Ωλένη: -3.4oC
    Βαρθολομιό: -2.2oC
    Λαμπεία: -1.2oC
    Ανδρίτσαινα: -0.7oC
    Πηνεία: -0.7oC
    Αμαλιάδα: -0.3oC
    Ζαχάρω: 1.4oC
    Πύργος: 2.7oC

  • Ηλεία: Με παγετο την Τρίτη
    Ηλεία: Με παγετο την Τρίτη

    Παγετό τοπικά ισχυρό αναμένεται να εκδηλωθεί το πρωί της Τρίτης σε αρκετές περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί τους 2oC 'εως τους 12oC από τους -4oC έως τους 7oC στα ορεινά του νομού.

    Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι προοδευτικά κατά τόπους στα 6 μποφόρ.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Βελτιωμένος καιρός και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές στη Βόρεια Κρήτη. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Ισχυρός παγετός, περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τη νύχτα και νωρίς τα πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

    Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα αναμένεται βελτιωμένος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Θράκη και στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός. Ισχυρός θα είναι ο παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά όπου θα συνδυαστεί με περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -4 έως 13, στη Θεσσαλία από -5 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 12-14, στα Επτάνησα από 2 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 11 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 13-15 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι προοδευτικά κατά τόπους στα 6 μποφόρ.

    Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12-13 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

    Πηγή: meteo.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο