Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 19:56

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την ανθοφορία στα κεράσια, δεν λείπουν οι ζημιές από τα κρύα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών έχουν προκαλέσει αναλόγως και την περιοχή, ζημιές κυρίως στα πρώιμα.

Όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών στα κεράσια, αν δεν υπάρξει ζημιά από τον καιρό από δω κι έπειτα, θα είναι μια χρονιά με καλές γενικά παραγωγές ως προς την ποσότητα. Αναφορικά με την συγκομιδή τέλος ο ίδιος εκτιμά πως στην συγκεκριμένη περιοχή τα πρώιμα βερίκοκα και τα πρώιμα κεράσια θα αρχίσουν να συγκομίζονται από τις 8 με 10 Μαΐου, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Σιαμάγκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μοσχοποτάμου Πιερίας, στην συγκεκριμένη περιοχή η μοναδική πρώιμη ποικιλία κερασιών που καλλιεργείται είναι η Grace Star, ωστόσο οι φυτεύσεις έχουν γίνουν πολύ πρόσφατα και ακόμα δεν είναι παραγωγικά τα κτήματα, ώστε να υπάρχει και σαφής εικόνα. Στην εν λόγω περιοχή κυριαρχούν οι ποικιλίες Ferrovia, Kordia και Regina, που δεν είναι πρώιμες και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς προβλήματα σε όλες τις ποικιλίες και γενικά δεν υπάρχουν ζημιές από τους παγετούς, ώστε να αναμένεται -με τα σημερινά δεδομένα- κάμψη των αποδόσεων. Σε σχέση με τα πρώιμα κεράσια, η συγκομιδή της Grace Star, πρέπει να αναμένεται γύρω στις 25 Μαΐου.

Στην Βεγορίτιδα δοκιμάζονται οι κερασοκαλλιέργειες

Ο κ. Πέτρος Τζαβέλλας, παραγωγός με 100 στρέμματα κεράσι στην περιοχή Βρυττά Έδεσσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι την περασμένη Δευτέρα η θερμοκρασία έπεσε στους 4,5 βαθμούς υπό το μηδέν, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και να καούν τα κεράσια των ποικιλιών Sabrina, Grace Star και Black Star. Μεγάλες ζημιές της τάξης του 70-80% έχουν υποστεί, συνεχίζει ο κ. Τζαβέλλας και οι όψιμες ποικιλίες κερασιών, όπως Ferrovia, Kordia, Regina, αλλά και τα Γερμανικά. Πιο έντονες είναι οι ζημιές στην περιοχή Δροσιά δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ υπάρχει επιπλέον ανησυχία για τυχόν νέο κύμα παγετού από αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ανέπαφα άφησαν τα κύματα κακοκαιρίας τα κεράσια, πρώιμα και όψιμα που καλλιεργούνται στην Ορεστιάδα. Όπως δήλωσε τέλος στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, παραγωγός από το Φυλάκιο Έβρου, με πληθώρα ποικιλιών, το πρωί της Πέμπτης η θεερμοκρασία ήταν μόλις 1 βαθμό Κελσίου και υπήρχαν φόβοι για επιπτώσεις, όμως ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει πειραχτεί η παραγωγή. Η συγκομιδή στην περιοχή αυτή αναμένεται να αρχίσει στα πρώιμα, εντός του Μαΐου, με την παραγωγή ωστόσο να έχει οψιμίσει.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 11:22

Σχετικά Άρθρα

  • Το σούπερ καλοκαιρινό φρούτο για καλύτερο ύπνο και υγιές έντερο
    Το σούπερ καλοκαιρινό φρούτο για καλύτερο ύπνο και υγιές έντερο

    Έχει υπέροχη γεύση, μπορεί να προστεθεί σε διάφορες συνταγές και είναι πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά, που προάγουν τον ύπνο και την εντερική υγεία - Μάθετε περισσότερα

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αγαπάμε το καλοκαίρι. Η αυξημένη θερμοκρασία και οι μεγαλύτερες ημέρες κάνουν την καθημερινότητά μας πιο φωτεινή, γεμίζοντάς την αισιοδοξία. Αυτή η εποχή σχετίζεται παράλληλα με τις διακοπές, για τις οποίες όλοι ανυπομονούμε. Στην πραγματικότητα, η λίστα με τα πλεονεκτήματα αυτής της εποχής δεν έχει τέλος και η διατροφή δεν αποτελεί εξαίρεση. Όλοι λατρεύουμε μια δροσερή φέτα καρπούζι, ένα λαχταριστό παγωτό ή ένα πιάτο γεμάτο από τα υπέροχα καλοκαιρινά λαχανικά. Σύμφωνα, όμως, με τη διαιτολόγο Shyla Cadogan, ένα είναι το τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα πιάτο το καλοκαίρι κι αυτό δεν είναι άλλο από το κεράσι.

    Η γλυκόξινη γεύση του είναι μόνο ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα αυτού του φρούτου, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, δίνοντάς σας πολλούς καλούς λόγους για να το εντάξετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιών, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στα γευστικά σας γούστα.

    Ό,τι κι αν επιλέξετε, η ειδικός σάς δίνει τρεις καλούς λόγους να κάνετε την κατανάλωση αυτού του φρούτου διατροφική προτεραιότητα:

    Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

    Μια απλή θεωρία υποστηρίζει ότι όσο πιο σκούρο είναι ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών εμπεριέχει. Τα κεράσια έχουν συνήθως αυτό το όμορφο βαθύ κόκκινο χρώμα χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες. Φρούτα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα έχουν επίσης ανθοκυανίνες, αλλά τα γλυκά κεράσια έχουν έως και διπλάσια ποσότητα αυτών των σημαντικών στοιχείων. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, η συσσώρευση των οποίων μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στο σώμα.

    Συμβάλλει στη διασφάλιση του ποιοτικού ύπνου

    Τα κεράσια -και ιδιαίτερα οι πιο ξινές ποικιλίες- εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες μελατονίνης, μιας ουσίας που παράγεται και φυσικά στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προάγει τον ύπνο και είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού μας, του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, που συντονίζει τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Πολλοί παράγοντες, όπως το μπλε φως των οθονών, διαταράσσουν τη φυσική παραγωγή μελατονίνης, εμποδίζοντας τη διασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου. Η κατανάλωση μερικών κερασιών πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να αναστρέψει εν μέρει αυτή τη βλαβερή λειτουργία, ενισχύοντας την παρουσία μελατονίνης στον οργανισμό και συμβάλλοντας στη βελτίωση του ύπνου.

    Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

    Τα κεράσια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αρκετών πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C και πολλά ακόμη. Είναι, επίσης, μια καλή πηγή υδατανθράκων ολικής άλεσης, ωφέλιμων φυτικών ινών για την υποστήριξη της τακτικής κίνησης του εντέρου, του κορεσμού και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

    Πώς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα κεράσια στη διατροφή σας;

    Αν θέλετε να τρώτε περισσότερα κεράσια, αλλά δεν ξέρετε πώς, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα καταναλώνετε φρέσκα, ως ένα υγιεινό, γευστικό σνακ. Μπορείτε επίσης να τα συνδυάσετε με πλιγούρι βρώμης, να τα προσθέσετε σε βάφλες ή smoothies. Τα κεράσια μπορούν επίσης να γίνουν ένα εξαιρετικό εξαιρετικό κατεψυγμένο σνακ, που θα δροσίσει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κεράσια: Για τρίτη χρονιά μειωμένη η παραγωγή - Στα ύψη και φέτος οι τιμές στο ράφι
    Κεράσια: Για τρίτη χρονιά μειωμένη η παραγωγή - Στα ύψη και φέτος οι τιμές στο ράφι

    Τι λένε οι παραγωγοί κερασιών

    Προβληματικά ξεκίνησε η σεζόν για το κεράσι, καθώς σύμφωνα με παραγωγούς, οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου προκάλεσαν ζημιές προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών.

    Ειδικότερα, όπως ανέφεραν παραγωγοί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια που σημειώθηκαν τον Μάιο δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια, με αποτέλεσμα αυτά να είναι μη εμπορεύσιμα. Ταυτόχρονα, η απόδοση των δέντρων, όπως επισήμαναν, φέτος ήταν μειωμένη.

    «Τα προβλήματα είναι πολλά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είχαμε κακή καρπόδεση και δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε», τα επισήμανε στην εκπομπή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας και κερασοπαραγωγός Γιάννης Ζαχαράκης.

    Οι τιμές από το χωράφι στο …ράφι

    Ταυτόχρονα, «οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Πήγαν κατά μέσο όρο στο 1,5 ευρώ, τα πρώιμα, τώρα ξεκινούν τα μεσοπρώιμα. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ», ανέφερε ο Γιάννης Ζαχαράκης.

    Έτσι, αν και τα κεράσια φεύγουν από το χωράφι, όπως λένε οι παραγωγοί, σε χαμηλή τιμή, από 1,60 έως 2,80 ευρώ/κιλό ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα, στην κατανάλωση φτάνουν σε εξωφρενικές τιμές.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Εξαγωγές: Πρεμιέρα για κεράσι και καρπούζι – Ανοδική πορεία για φράουλα
    Εξαγωγές: Πρεμιέρα για κεράσι και καρπούζι – Ανοδική πορεία για φράουλα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από 10 έως 17/5/2024

    Με μικρές ποσότητες ξεκίνησε η εξαγωγή πρώιμων καρπουζιών και υπερπρώϊμων κερασιών, ενώ με σταθερά ανοδικά βήματα πορεύεται στις αγορές η ελληνική φράουλα.

    Η συγκομιδή των υπαίθριων καλλιεργειών των καρπουζιών αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Μαΐου, ενώ ήδη όπως καταγγέλλουν οι εξαγωγείς, δραστηριοποιούνται «αλλοδαποί έμποροι Ιταλοί, Ρουμάνοι κ.α βαλκάνιοι» ήδη στα πρώϊμα καρπούζια και προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και στα βερίκοκα ατυποποίητα από τον αγρό). Και αυτό, όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης «παρά το γεγονός ότι οι έμποροι αυτοί δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και χωρίς κανένα έλεγχο διαμορφώνουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αγορά μετρητοίς, η οποία απαγορεύεται από την φορολογική μας νομοθεσία άνω των 500 με ευρώ».

    Σε ό,τι αφορά τα κεράσια, οι εξαγωγές των υπερπρώιμων ποικιλιών ξεκίνησαν σε πρώτη φάση με μικρές ποσότητες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Εξαγωγέων, η σεζόν του τουρκικού κερασιού θα είναι θετική, με καλούς όγκους και καλή ποιότητα και οι αποδόσεις θα είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη σεζόν.

    Ορατός ο κίνδυνος για διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων από τον αγρό

    Τα πορτοκάλια

    Μειωμένες κατά 13,5% είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών, η οποία έφτασε τους 278.218 τόνους έναντι 321.479 τόνων και κατά 11,1% των μανταρινιών με 137.750 τόνους έναντι 154.870 τόνων την περίοδο 2022/23.

    Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Οι ντομάτες και τα αγγούρια

    Οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 24.500 τόνους έναντι 25.400 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, σημειώνοντας μείωση κατά 4%.

    Την ίδια στιγμή, έχουν ενταθεί οι εισαγωγές ντομάτας, οι οποίες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1.350 τόνους έναντι 590 τόνων πέρσι, εκ των οποίων οι 850 τόνοι είναι από την Τουρκία.

    Από 1/9/23 έως 17/5/24 οι εξαγωγές αγγουριών ανέρχονται σε 69.206 τόνους έναντι 64.480 τόνων την περίοδο 2022/23 καταγράφοντας άνοδο 7,3%.

    Φράουλες, ακτινίδια και μήλα

    Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 69.900 τόνους (αυξημένες κατά 5,4%) έναντι 66.300 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 17/5/2024 ανέρχονται σε 188.282 τόνους (μειωμένες κατά 6,6%) έναντι 201.635 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2022/23.

    Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων οι οποίες από 1/9/23 έως 17/5/24 ανέρχονται σε 35400 έναντι 64.610 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Πηγή: In.gr

  • To φρούτο που πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις αν υποφέρεις από άγχος
    To φρούτο που πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις αν υποφέρεις από άγχος

    Συχνά ακούμε για τις θετικές επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μας τα φρούτα, με την υπενθύμιση βέβαια πως όλα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, μιας και έχουν πολλές «κρυμμένες» θερμίδες.

    Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταναλώσουμε φρούτα το καλοκαίρι, αφού οι αυξημένες θερμοκρασίες μας κάνουν να τα λαχταράμε πολύ. Καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, κεράσια και φράουλες είναι μόλις μερικά από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και συνήθως βρίσκονται στο καθημερινό μας μενού.

    Πώς θα ένιωθες, όμως, αν ήξερες πως ένας από αυτούς τους καρπούς βοηθούν και την ψυχολογία σου, μιας και είναι φουλ… στη σεροτονίνη;

    Σεροτονίνη είναι η ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους και εκείνη που μας λείπει τις ημέρες που νιώθουμε πεσμένες στην καλύτερη περίπτωση και ένα με το πάτωμα στην χειρότερη.

    Μπορείς να μαντέψεις ποιο είναι αυτό το θαυματουργό φρούτο;

    Το κερασάκι λοιπόν, εκτός από γευστικότατο είναι και εκείνο που επιδρά καταλυτικά στον εγκέφαλο μας, αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης μας.

    Για εκείνες τις νύχτες που δεν μπορείς να κοιμηθείς από το άγχος ή τη θλίψη ή για εκείνο το πρωινό που νιώθεις πως δεν υπάρχει τίποτα που να σε γεμίζει και να σε κάνει χαρούμενη. Για τις δύσκολες ή αγχωτικές περιόδους της ζωής σου, ξέρεις πολύ καλά ποιο φρούτο πρέπει να υπερισχύει στη φρουτοσαλάτα σου.

    Και ευτυχώς για εμάς είναι και πεντανόστιμο.

    Πηγή: Βelikeyou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Πέντε ανοιξιάτικες τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας
    Πέντε ανοιξιάτικες τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας

    Και είναι πεντανόστιμες.

    Tο καθημερινό μας μενού αλλάζει χάρη στην άνοιξη και τα προϊόντα της γης που ευδοκιμούν αυτή την περίοδο, είναι πολύ νόστιμα και έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Αυτές είναι πέντε τροφές που υπάρχουν σε αφθονία αυτή την περίοδο και αξίζει να βάλουμε στο τραπέζι μας.

    Σπαράγγια

    Ο βασιλιάς της άνοιξης είναι το σπαράγγι. Πρόκειται για μία λιχουδιά που αν καταναλωθεί την κατάλληλη εποχή μάς δίνει υπέροχες γεύσεις, προσφέροντάς μας λίγες θερμίδες, βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ, που βοηθάει μεταξύ άλλων και στην απορρόφηση του σιδήρου. Αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε με γαλακτομικά και προτιμάμε να τα περιχύνουμε με φρέσκο λεμόνι και ελαιόλαδο ή να τα κάνουμε σαλάτα με άλλα λαχανικά της εποχής.

    Παντζάρια

    Πλούσια σε βιταμίνη Β, που δεν τη βρίσκουμε εύκολα στις τροφές, τα παντζάρια είναι μία εξαιρετική πηγή ενέργειας και φυλλικού οξέος. Τα βράζουμε με τρόπο ώστε να κρατάνε λίγο στο δόντι και τους προσθέτουμε ξηρούς καρπούς, απολαμβάνοντάς τα με ένα πολύσπορο ψωμί.

    Αγκινάρες

    Πλούσιες σε ινσουλίνη, μειώνουν το σάκχαρο και εκτός από βιταμίνες C και K διαθέτουν μέταλλα όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Ένα από τα καλά της αγκινάρας είναι πως τρώγεται και ωμή και ψημένη, ωστόσο στην περίπτωση της ωμής δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την ποσότητα.

    Κρεμμυδάκια

    Το πράσινο κρεμμύδι μειώνει το σωματικό λίπος, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. Η άνοιξη είναι η εποχή του κι έτσι το εκμεταλλευόμαστε βάζοντάς το στις φρέσκες σαλάτες, αλλά και στα λαδερά, αντικαθιστώντας ή συμπληρώνοντα το ξερό κρεμμύδι.

    Κεράσια

    Μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Επιπλέον, καθώς υπάρχουν διάφορα είδη κερασιών, δίνουν ποικιλία στα καθημερινά μας σνακ, ενώ μπορούν να αποτελέσουν γαρνιτούρα σε μία πράσινη σαλάτα από σπανάκι.

    Πηγή: marieclaire.gr

  • «Δροσίζουν» φέτος οι τιμές στα καλοκαιρινά φρούτα: Αύξηση «φωτιά» στο καρπούζι - Προτιμούν το μισό οι καταναλωτές
    «Δροσίζουν» φέτος οι τιμές στα καλοκαιρινά φρούτα: Αύξηση «φωτιά» στο καρπούζι - Προτιμούν το μισό οι καταναλωτές

    Η τιμή του καρπουζιού, του απόλυτου καλοκαιρινού φρούτου δροσίζει φέτος με τις τιμές του. Η τιμή του κιλού ανέρχεται στα 99 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για μια ανατίμηση πάνω από 50% καθώς πέρυσι το φρούτο κόστιζε 45-49 λεπτά το κιλό.

    Μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η κυρία Χριστίνα Παϊζά, υπεύθυνη σε μανάβικο αναφέρει: «Ο κόσμος γενικά είναι δύσκολα. Οι τιμές είναι όντως ακριβές. Ενώ πέρυσι μπορούσε κάποιος να το αγοράσει στα 5 ευρώ, φέτος είναι στα 10-15 ευρώ. Μας κάνουν πολλά σχόλια. Πιστεύουν ότι εμείς κάνουμε μεγάλες αυξήσεις για το κέρδος μας κάτι που δεν συμβαίνει. Το πρόβλημα ξεκινάει από το χωράφι».

    Αντίστοιχα τα κεράσια είναι στα 8 ευρώ το κιλό, το πεπόνι στα 2 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, το δεύτερο φρούτο του καλοκαιριού είχε 1,20 ευρώ το κιλό περίπου.

    «Η γκρίνια από τον κόσμο είναι μεγάλη. Και το καταλαβαίνουμε και εμείς γιατί είναι δύσκολοι οι καιρού που περνάμε. Αλλά προσπαθούμε και εμείς για το καλύτερο γιατί είναι δύσκολο αυτό και για εμάς και για τους πελάτες μας. Οι αγορές έχουν μειωθεί και το μισό καρπούζι έχει γίνει η καλύτερη λύση για πολλούς», σημειώνει η κυρία Παϊζά.

    Μιλώντας στην εκπομπή ο κ. Μιχάλης Μπεκίρης, παραγωγός καρπουζιών από την Ηλεία αναφέρει πως «αυτή τη στιγμή το καρπούζι φεύγει από το χωράφι στα 30-35 κιλά το κιλό. Το πρόβλημα δεν είναι στο χωράφι. Περνάει τρία χέρια για να φτάσει στο ράφι. Πέρυσι το δίναμε το καρπούζι στα 10-15 λεπτά. Φέτος πήγε στα 30 λεπτά καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Ευρώπη και είναι μια πολύ καλή τιμή αυτή τη στιγμή. Το κόστος καλλιέργειας είναι ακριβό τα τελευταία 2 χρόνια αλλά σε σύγκριση με τις τιμές που έχουμε συνηθίσει να πουλάμε, είναι μια ικανοποιητικά τιμή. Έχουμε κέρδος αλλά όχι τρελό. Το καρπούζι φεύγει από εμάς και πηγαίνει στους εμπόρους και αυτοί προμηθεύουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ένα μανάβικο θα προμηθευτεί από την λαχαναγορά. Έχει έξοδα μετακίνησης 5 λεπτά το κιλό οπότε πρέπει να βγάλει και ο έμπορος και για αυτό στα μανάβικα είναι λίγο πιο ακριβό. Ο έμπορος λοιπόν το πουλά 40-45 λεπτά το κιλό».

    Όπως σημειώνει ο παραγωγός, στο σούπερ μάρκετ είναι περίπου 75 λεπτά το κιλό καθώς αγοράζει και περισσότερος κόσμος σε σχέση με τα μανάβικα. Αντίστοιχα, σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, το καρπούζι είναι περίπου στο 1 ευρώ το κιλό εξίσου.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Γιώργος Κονταρίνης-Eurokinissi

  • Το αντιοξειδωτικό καλοκαιρινό φρούτο που ωφελεί την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο
    Το αντιοξειδωτικό καλοκαιρινό φρούτο που ωφελεί την καρδιά και βελτιώνει τον ύπνο

    Βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιδράσεις στην υγεία περιέχουν τα φρούτα – συνώνυμο του καλοκαιριού. Διαβάστε τα οφέλη τους και εντάξτε τα τώρα στο διατροφικό πρόγραμμά σας

    Ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, τα κόκκινα και τραγανά κεράσια φέρουν ιδιότητες που τα καθιστούν απαραίτητα στη διατροφή μας. Μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τον ύπνο, ενισχύουν την καρδιακή υγεία και επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση, προωθώντας συνολικά την υγεία και την ευεξία.
    Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά πέντε σημαντικά οφέλη των κερασιών για την υγεία.

    1. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά

    Όλες οι ποικιλίες κερασιών περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

    Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τους μύες, τη νευρική λειτουργία και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

    Τα κεράσια αποτελούν, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία, τροφοδοτώντας το πεπτικό σύστημα με ωφέλιμα εντερικά βακτήρια και ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου. Τέλος, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο.

    2. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

    Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη υγείας του συγκεκριμένου φρούτου.

    Συγκεκριμένα, το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, κατάσταση που συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις και πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, μια επανεξέταση μελετών βρήκε ότι η κατανάλωση κερασιών μείωσε αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε 11 από τις 16 μελέτες και τους δείκτες του οξειδωτικού στρες σε 8 από τις 10 μελέτες.

    Επίσης, τα κεράσια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη συνολική υγεία. Διατροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης, η νοητική εξασθένιση και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

    Περιέχουν, ακόμη, καροτενοειδή όπως η β-καροτίνη και η βιταμίνη C, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    3. Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση

    Έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις των κερασιών μπορούν να ανακουφίσουν από τον μυϊκό πόνο, τις βλάβες και τη φλεγμονή που προκαλεί η άσκηση. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι τα κεράσια επιταχύνουν την ανάρρωση των μυών, μειώνουν τον πόνο και αποτρέπουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές όπως οι ποδηλάτες και οι μαραθωνοδρόμοι.

    Επιπλέον, κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα κεράσια μπορεί να ενισχύουν την απόδοση στην προπόνηση. Μελέτη σε 27 δρομείς αντοχής έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 480 mg κεράσια καθημερινά για 10 ημέρες πριν από έναν μαραθώνιο πέτυχαν κατά 13% μέσο όρο ταχύτερο χρόνο και βίωσαν λιγότερο μυϊκό πόνο από την ομάδα που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

    Παρόλο που οι περισσότερες μελέτες διερευνούν τις συνδέσεις ανάμεσα στα κεράσια και τους επαγγελματίες αθλητές, το φρούτο μπορεί να ωφελήσει και τους απλούς ανθρώπους. Σε μελέτη 20 δραστήριων γυναικών, αναδείχθηκε ότι όσες κατανάλωναν 60 ml χυμού κεράσι δύο φορές την ημέρα για οκτώ ημέρες ανάρρωσαν ταχύτερα και είχαν μικρότερες μυϊκές βλάβες και πόνο μετά την ολοκλήρωση επαναλαμβανόμενων προπονήσεων, συγκριτικά με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

    Παρότι ελπιδοφόρα, πάντως, τα ευρήματα αυτά δεν είναι σαφή ως προς την ποσότητα του φρέσκου φρούτου που πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να ωφεληθεί αυτών των αποτελεσμάτων.

    4. Ωφελούν την καρδιακή υγεία

    Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα κεράσια, μπορεί να αποδειχθεί ένας… νόστιμος τρόπος να προστατεύσετε την καρδιά σας, καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι διατροφές με πολλά φρούτα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα από αυτή την άποψη, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την καρδιακή υγεία, μεταξύ των οποίων το κάλιο και οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

    Μόλις 154 γραμμάρια κερασιών παρέχουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας σε κάλιο -μέταλλο απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των φυσιολογικών καρδιακών παλμών, ενώ συμβάλλει και την απομάκρυνση του περιττού νατρίου από το σώμα, ρυθμίζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Γι’αυτό, άλλωστε, οι υψηλότερες προσλήψεις καλίου έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες, τα οποία διατηρούν την καρδιά υγιή, προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μάλιστα, σε μελέτη 84.158 ανθρώπων, βρέθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τέτοιων πολυφαινολών σχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων για πέντε χρόνια.

    5. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

    Τα οφέλη των κερασιών όσον αφορά στην ενίσχυση του ύπνου μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ενώσεις. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, ουσία που βοηθά στην ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.

    Μελέτη σε 20 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κεράσια για επτά ημέρες βίωσαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα μελατονίνης, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

    Παρομοίως, μελέτη δύο εβδομάδων σε ηλικιωμένους πάσχοντες από αϋπνία βρήκε ότι η κατανάλωση 240 ml χυμού κεράσι πριν τον ύπνο αύξανε τη διάρκεια του ύπνου κατά 84 λεπτά. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν προϊόντα με συμπυκνωμένο χυμό, επομένως δεν είναι σαφές αν τα φρέσκα φρούτα θα έχουν την ίδια επίδραση. Γι’αυτό χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κατανάλωση κερασιών μπορεί να ωφελήσει τον ύπνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay
  • Κεράσια: Τι συμβαίνει με την παραγωγή φέτος
    Κεράσια: Τι συμβαίνει με την παραγωγή φέτος

    «Έμποροι ψάχνουν κεράσια και δεν βρίσκουν». Βουτιά στη φετινή παραγωγή. Τι δείχνουν τα νούμερα.

    Μόνο για λίγους μπορεί να φτάσει φέτος η παραγωγή κερασιού, όπως λένε οι παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίοι λόγω των καιρικών συνθηκών, (τόσο του παγετού τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, όσο και των βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες), βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές, που υπερβαίνουν το 80%, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

    Πού ποντάρουν οι παραγωγοί κερασιών

    Όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι γεγονός ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί, διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες διαθέσεις του καιρού και όπως επισημαίνουν, ολοένα και εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο, ότι οι Έλληνες κερασοπαραγωγοί έχασαν το πλεονέκτημα των πρώιμων ποικιλιών έναντι των συναδέλφων τους από άλλες χώρες, πλέον, οι ίδιοι «ποντάρουν» στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες, κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι, αφού οι καιρικές προγνώσεις για το επόμενο διάστημα δεν προοιωνίζονται καλές.

    Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, πολλοί κερασοπαραγωγοί στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας μπαίνουν πλέον στα χωράφια τους, όχι για να μαζέψουν κεράσια, αφού όπως σημειώνουν οι ίδιοι δεν υπάρχουν, αλλά για να ραντίσουν και να σώσουν τα δέντρα τους για την επόμενη χρονιά, ενώ άλλοι δεν κάνουν ούτε και αυτό. Ορισμένοι πάντως, συγκομίζουν ασταμάτητα και με εξοντωτικό ρυθμό, προκειμένου να προλάβουν την εκδήλωση των νέων βροχοπτώσεων που αναμένονται το επικείμενο Σαββατοκύριακο (24-25/6).

    Πόσο δίνουν τα κεράσια οι παραγωγοί

    Σε κάθε περίπτωση, κοινή συνισταμένη όλων των κερασοπαραγωγών, αποτελεί ότι ενώ η φετινή χρονιά θα αποτελούσε ίσως και την καλύτερη στα χρονικά από πλευράς εμπορικού ενδιαφέροντος συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας και των ζημιών σε κερασοκαλλιέργειες στις άλλες χώρες, ωστόσο «ακόμη μια χρονιά ο καιρός πραγματικά μας τα μούσκεψε», λένε χαρακτηριστικά. Βέβαια, όπως σημειώνουν, όσοι αγρότες διαθέσουν ποσότητες κερασιού θα τις... μοσχοπουλήσουν, σε τιμή ίσως και άνω των 2,60 ευρώ/κιλό.

    Ενδεικτικό της προαναφερόμενης κατάστασης είναι το γεγονός ότι «έμποροι ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν βρίσκουν», αναφέρουν οι παραγωγοί των προαναφερόμενων νομών. Χαρακτηριστικά δε, ο αγρότης Πέλλας, Θανάσης Αντωνίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γνωστή εταιρεία εμπορίου και διακίνησης που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες φρούτων στη χώρα ενώ παραδοσιακά παραλαμβάνει 10 εκατ. κιλά κεράσια κάθε χρόνο, «μετά τη βροχόπτωση του Σαββάτου 17/6, ζήτημα είναι αν τελικά θα βρει στην αγορά 4 εκατ. κιλά κεράσια».

    Τεράστια η ζήτηση «ελέω» έλλειψης

    Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, για το 2022, καλλιεργήθηκαν 205.507 στρέμματα κερασιών, με την συνολική παραγωγή να ανέρχεται σε 93.749 τόνους, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «INCOFRUIT-HELLAS», Γιώργος Πολυχρονάκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του το 2022 σε Ημαθία καλλιεργήθηκαν 15.500 στρέμματα με κεράσια και η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 7.000 τόνους, και σε Πέλλα τα αντίστοιχα νούμερα υπολογίζονται σε 135.000 στρέμματα και 56.000 τόνους. «Από τα προαναφερόμενα νούμερα σε Πέλλα και Ημαθία, προκύπτει ότι ποσοστό άνω του 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών στην Ελλάδα, προέρχεται από τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι αυτά τα νούμερα δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολη» τη φετινή χρονιά και για τους Έλληνες κερασοπαραγωγούς και παραδεχόμενος ότι όντως οι καιρικές συνθήκες έβλαψαν τους καλλιεργητές του φρούτου αυτού σε όλη την Ευρώπη, σημειώνει ότι δεδομένης της έλλειψης σε κεράσια, ήδη καταγράφεται τεράστια η ζήτηση σε όλη την ΕΕ. «Φέτος, το κεράσι, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελεί είδος πολυτελείας, εκτός και αν πάνε καλά οι όψιμες ποικιλίες», υπογραμμίζει.

    Σημαντικά μειωμένη η φετινή παραγωγή κερασιών στην Πέλλα

    Στο νομό Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασοχώρια του νομού, καλλιεργούνται πάνω από 15.000 στρέμματα με κερασιές. Στην περιοχή αυτή και η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη ως και 90%, αν και ευτυχώς υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Μια τέτοια αποτελεί ο 33χρονος Άκης Σαμαράς, ο οποίος καλλιεργεί κεράσια στο Κάτω Γραμματικό που είναι χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο 820 μέτρων και νοτιοανατολικά της λίμνης Βεγορίτιδας. Λέγοντας ότι στις πρώιμες ποικιλίες κερασιού αντιμετώπισε ζημιά σε ποσοστό του 40%, λόγω των καιρικών συνθηκών, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «από σήμερα μαζεύουμε ασταμάτητα τις μεσοπρώιμες ποικιλίες που δεν χτυπήθηκαν από την βροχή, προκειμένου να προλάβουμε τυχόν αλλαγή του καιρού και με στόχο να εκπληρωθεί η συμφωνία πώλησής τους στην τιμή των 2,60 ευρώ/κιλό». Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι εφόσον συμμαχήσει μαζί του ο καιρός οι όψιμες ποικιλίες κερασιού «θα πάνε καλά» και έτσι ίσως τελικά και να καταφέρει να βγάλει και κέρδος από τη φετινή του παραγωγή, αφού όπως εξηγεί «μπορεί οι ποσότητες να είναι λιγότερες και το κόστος παραγωγής τριπλάσιο, αλλά η τιμή παραγωγού φέτος είναι...άκρως ικανοποιητική.

    Απελπισία, θυμός και αγωνία είναι τα βασικά συναισθήματα των κερασοπαραγωγών στον Αρχάγγελο του δήμου Αλμωπίας (ΠΕ Πέλλας), με τον πρόεδρο της κοινότητας Διονύση Δρένο, παραγωγό, να επισημαίνει «κάθε φέτος μπαίνουμε όλο και πιο ...μέσα οικονομικά και πλέον οι περισσότεροι αγρότες κερασιού τρέπονται σε... άτακτη φυγή από την καλλιέργεια κερασιού, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής που έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στα 800 ευρώ/στρέμμα, αλλά και συνεπεία των επαναλαμβανόμενων ζημιών λόγω καιρικών φαινομένων». Επισημαίνοντας ότι η φετινή παραγωγή υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό άνω του 85%, ο ίδιος είπε ότι «ενώ παραδοσιακά συγκομίζουμε 10 εκατ. κιλά με κεράσι, φέτος ζήτημα είναι εάν θα πιάσουμε τα 2 εκατ. κιλά».

    Στα 14 ορεινά κερασοχώρια του νομού, καλλιεργούνται περισσότερα από 25.000 στρέμματα με κερασιές και συνολικά, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη ίσως και άνω του 50% έναντι της περσινής, ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού και κατά πόσο θα επηρεάσουν τις όψιμες ποικιλίες ή όχι.

    Για το νομό Πέλλας συνολικά, ο αγρότης, Θανάσης Αντωνίου, συντονιστής μεγάλης μερίδας παραγωγών στην περιοχή, επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα η μείωση παραγωγής ξεπερνά το 80% και «εφόσον επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις για το επικείμενο Σαββατοκύριακο, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή μας».

    Μειωμένη σε ποσοστό 50% καταγράφηκε η παραγωγή στα πρώιμα κεράσια που καλλιεργούν σε 1.800 στρέμματα οι περισσότεροι των 130 παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπως σημειώνει το μέλος του, Δημήτρης Αβραμίδης, αγρότης.

    «Όπως και πέρυσι έτσι ακριβώς και φέτος την ίδια ημερομηνία, εκεί στις 10 Ιουνίου εκδηλώθηκαν βροχές και χαλάζι«, τονίζει ο ίδιος και προσθέτει «ένας εργάτης παραδοσιακά συγκομίζει 100 κιλά κεράσια στο ωράριό του και σήμερα αν πιάσει τα 40 κιλά μιλάμε για επιτυχία. Δεν υπάρχουν κεράσια», λέει.

    Μειωμένη παραγωγή ως και 80% «βλέπει» η Ημαθία

    Για μειωμένη παραγωγή κερασιού σε ποσοστό ίσως και άνω του 80%, μιλούν οι καλλιεργητές του φρούτου στο νομό Ημαθίας, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, παραγωγό να επισημαίνει ότι οι πρώιμες ποικιλίες δεν πήγαν καλά και η μείωση ξεπερνά το 80%, αλλά οι όψιμες «με τη βοήθεια του θεού», θα αποδώσουν.

    «Η χρονιά φαινόταν ευνοϊκή , αλλά με τις βροχοπτώσεις χάσαμε τα πρώιμα κεράσια που δεν μαζεύτηκαν καθόλου και τα πράγματα δεν πάνε ήδη καλά στις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες θα καταστραφούν εντελώς αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις και έχουμε νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες». Στον νομό Ημαθίας, σύμφωνα με τον ίδιο, κεράσια καλλιεργούνται στις περιοχές -μεταξύ άλλων-, Βαρβάρες, Άμμος, Τρίλοφος, Βέροια, Τριπόταμος, Ραχιά και Νάουσα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο