Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 19:56

Άνω 300 ευρώ ο τόνος δείχνουν οι προβλέψεις 12 μηνών στο καλαμπόκι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς τιµές καλαµποκιού προχωρούν οι σπορές στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ήδη διαφαίνεται µια τάση ενίσχυσης των στρεµµάτων, όσο οι παραγωγοί λαµβάνουν εξασφαλίσεις για την καλή εµπορική πορεία του προϊόντος τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2022.

Στο διεθνές προσκήνιο, η Κίνα εξακολουθεί να «σκουπίζει» τα αποθέµατα των Ηνωµένων Πολιτειών, µε αγορά 1 εκατ. τόνων την προηγούµενη εβδοµάδα, όσο οι σπορές εκεί προχωρούν µε πιο αργό ρυθµό, κάτι που αποδίδεται τόσο στις καιρικές συνθήκες, όσο και στις επιπλοκές εξαιτίας των ακριβών εισροών.

Πλέον διαµορφώνεται µια συµφωνία ως προς τις τιµές που πληρώνει η φυσική αγορά για τη νέα σοδειά και τις τιµές των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης, µε αρκετούς εµπόρους να προσεγγίζουν αγρότες στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους κλειστά συµβόλαια αγοράς µε 30 λεπτά και ρήτρα την παράδοση όλης της αναµενόµενης σοδειάς. Στα διαθέσιµα αποθέµατα, για τα περισσότερα παραγωγικά καλαµπόκια, η τιµή έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 40 µε 41 λεπτά εδώ και δύο-τρεις εβδοµάδες, µε το εµπόριο από εκεί και πέρα να χρεώνει αρκετά παραπάνω σε κτηνοτρόφους, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda.

Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν από 42 λεπτά το κιλό και πάνω στις αποθήκες εµπόρου για το σακιασµένο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα µεταφοράς. Η φυσική αγορά στην Ιταλία κινείται µε µέση τιµή στα 375 ευρώ, από τα υψηλά των 405 ευρώ προ ολίγων ηµερών, ενώ στο Μπορντό και το Ρήνο, τα FOB διαµορφώνονται στα 342 και 362 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα. Παρά την αυξηµένη παραγωγή στην Ευρώπη πέρυσι (+7% από τον µέσο όρο 5ετίας), φαίνεται ότι τα αποθέµατα είναι περιορισµένα και οι ισορροπίες πιο εύθραυστες για τις εισαγωγικές χώρες.

Με τις τιµές στη φυσική αγορά να διαµορφώνουν µια ισχυρή βάση, που παρά τις µικρές διορθώσεις των τελευταίων ηµερών δεν έχουν προσεγγίσει τα «προ εισβολής», επίσης ενισχυµένα επίπεδα, τα µελλοντικά συµβόλαια έρχονται να επικυρώσουν τις τάσεις σε βάθος 12µήνου. Στις αγορές της Γαλλίας, όπου διαµορφώνεται η τάση και για τα λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας που εξακολουθούν να λειτουργούν (Βουλγαρία, Ρουµανία), τα συµβόλαια Νοεµβρίου πιάνουν νέα κορυφή στα 312 ευρώ ο τόνος και τα συµβόλαια Μαρτίου του 2023 στα 313 ευρώ.

Αν σηµειώθηκε κάτι αναπάντεχο µετά την τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας αυτό ήταν ο τρόπος µε τον οποίο αυτές αντέδρασαν σε µια θεωρητικά πτωτική αξιολόγηση των ισορροπιών. Με τα τελικά αποθέµατα καλαµποκιού να αυξάνονται κατά 5 εκατ. τόνους στο τέλος της τρέχουσας εµπορικής περιόδου (στους 305 εκατ. τόνους έναντι των 300 εκατ. τόνων που υπολόγιζε το USDA τον Μάρτιο) οι αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν ανοδικά.

Τα τελικά αποθέµατα καλαµποκιού εκτός ΗΠΑ ήταν υψηλότερα στην εν λόγω έκθεση, αντανακλώντας τις αυξήσεις για Ουκρανία, Σερβία, ΕΕ και Ινδονησία που αντισταθµίστηκαν εν µέρει από µια µείωση για τον Καναδά και από τη µια αποδίδεται στη µικρή παραγωγή του Καναδά και από την άλλη στους εµπορικούς περιορισµούς της Ουκρανίας και στα αποθέµατα της Σερβίας. Κατά τα λοιπά, το USDA δεν προέβη σε σηµαντικές αλλαγές στις εκτιµήσεις ζήτησης και προσφοράς.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 11:21

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές
    Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με το σενάριο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες του καλαμποκιού να μην φεύγει από το μυαλό τους, οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μια σειρά προβλημάτων επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Από την μία η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει στα 0,22 ευρώ ανά κιλό, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα παραγωγής, από την άλλη ο αυξημένος ανταγωνισμός από εισαγωγές τρίτων χωρών αλλά και οι φυσικές καταστροφές με σύμμαχο την ανομβρία, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή, σε ένα προϊόν που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία του νομού.

    Ειδικά η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιεργητές, με το πρόσφατο μπουρίνι στις περιοχές του κάμπου, να προκαλεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 50% της παραγωγής καταστράφηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή έριξαν στο έδαφος τον καρπό.

    Kalampoki 2

    Αποτέλεσμα αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί είναι οι μηχανές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη συγκομιδή του προϊόντος.

    Πέρα από τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, η ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το νερό δίνεται με πρόγραμμα, καθιστώντας δύσκολη την άρδευση των καλλιεργειών και συντελώντας παράλληλα στη μειωμένη παραγωγή.

    Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του καλαμποκιού στο νομό.

    Kalampoki 6

    «Φέτος τα καλαμπόκια ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα καταστρέφουν και τα διαλύουν. Οι τιμές τώρα από ό,τι ξέρω αν βρίσκονται στα 0,22 € ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στα 0,30. Είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από ξένες χώρες. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μας βοηθήσει, και πέρυσι είπαν ότι θα βάλει συνδεδεμένη αλλά μείωσαν τα ποσά. Δυστυχώς οι βοήθειες είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθένας θα το ξανά σκεφτεί να καλλιεργήσει διότι είναι μία πολυέξοδη καλλιέργεια και στο τέλος δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της.

    Έρχεται στη συνέχεια και η κακοκαιρία πετά τα καλαμπόκια κάτω με αποτέλεσμα οι μηχανές να μην μπορούν να τα θεωρήσουν και να υπάρχει ζημιά. Η παραγωγή από πέρυσι είναι μειωμένη σίγουρα κατά 20% λόγω του καύσωνα. Είχαμε γενικότερα πρόβλημα και με το νερό που δίνονταν περιορισμένα, με πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα όμως τα καλαμπόκια όπως και οι ντομάτες έχουν τελειώσει. Την ώρα όμως που ήθελαν κι αυτά νερό αντιμετωπίσαμε και εκεί δυσκολίες λόγω της ανομβρίας διότι το φράγμα έχει κατέβει πολύ χαμηλά» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος εκφράζοντας την ελπίδα να προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσα καλαμπόκια έχουν και στη συνέχεια να βρέξει και να γεμίσει το φράγμα με νερό.

    «Αν συνεχίσει να υπάρχει ανομβρία και το φράγμα δεν έχει νερό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, δυστυχώς οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δύσκολες και ο καθένας θα το σκεφτεί να ξανά καλλιεργήσει.

    Kalampoki 3

    Η ζημιά από το μπουρίνι ανέρχεται στο 50% ίσως και πιο πάνω διότι η μηχανή δεν μπορεί να τα μαζέψει. Η φετινή χρονιά να πάει και πίσω να μην γυρίσει…» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παλαιολόγος εξηγώντας με τον τρόπο του την σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η συνέχιση της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή της Αρετής Δημήτριος Καραμπέλης, ο οποίος καλλιεργεί σε κτήματα τα οποία νοικιάζει κάνει λόγο για ασύμφορη πλέον καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Kalampoki 7

    «Η τιμή του καλαμποκιού δεν είναι καλή διότι τα έξοδα του είναι πάρα πολλά. Φέτος είναι μια χρονιά η οποία δεν έχει ούτε παραγωγή. Πέρα απ’ όλα αυτά βέβαια έπεσαν και πολλά από το μπουρίνι που πέρασε στην περιοχή μας. Στα δικά μου χωράφια επειδή τα καλαμπόκια είναι πιο όψιμα έχω λιγότερη καταστροφή αλλά γενικότερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ στην νοικιασμένα χωράφια με 60 € έχω 300 € έξοδα το στρέμμα. Οπότε για να μπορέσω να έχω ένα κέρδος ή απλώς να ζήσω θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,30 € και να έχω πολλά καλαμπόκια. Οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά είναι ασύμφορη».

    Kalampoki 4

  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τρεις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου
    ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τρεις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου

    Θα χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι για καλλιέργεια

    Το πράσινο φως για τρεις γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι για καλλιέργεια, έδωσε η Κομισιόν, ενώ ανανέωσε την έγκριση μίας ακόμη ΓΤ ποικιλίας αραβοσίτου.

    Οι αποφάσεις έγκρισης αφορούν τη χρήση των ποικιλιών μόνο ως τροφίμων ή ζωοτροφών και δεν επιτρέπουν την καλλιέργειά τους στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου έχουν υποβληθεί σε διεξοδική και αυστηρή διαδικασία έγκρισης, η οποία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές.

    Οι εν λόγω γενετικά τροπποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές, λέει η EFSA

    Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και μετέπειτα στην επιτροπή προσφυγών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία, εναπόκειτο στην Επιτροπή η έκδοση της απόφασης έγκρισης. Οι άδειες ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται από εγκεκριμένο ΓΤ αραβόσιτο θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

    Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

    Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές γενικά προέρχονται από φυτά και ζώα που καλλιεργούνται και εκτρέφονται από τον άνθρωπο για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εκείνα τα φυτά και τα ζώα με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά επιλέχθηκαν για την αναπαραγωγή των επόμενων γενεών τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, για φυτά με αυξημένη αντοχή στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως ασθένειες ή με αυξημένη απόδοση.

    Αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν μέσω φυσικών παραλλαγών στη γενετική σύνθεση αυτών των φυτών και ζώων. Πρόσφατα, έχει καταστεί δυνατή η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης ζωντανών κυττάρων και οργανισμών χρησιμοποιώντας τεχνικές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας που ονομάζονται γονιδιακή τεχνολογία.

    Το γενετικό υλικό τροποποιείται τεχνητά για να του δώσει μια νέα ιδιότητα (π.χ. αντοχή ενός φυτού σε ασθένεια, έντομο ή ξηρασία, ανοχή φυτού σε ζιζανιοκτόνο, βελτίωση της ποιότητας ή της θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου, αυξημένη απόδοση).

    Αυτοί οι οργανισμοί ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» (ΓΤΟ) . Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή αποτελούνται από τέτοιους ΓΤΟ, ή παράγονται από ΓΤΟ, ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα ή ζωοτροφές».

    Πηγή: In.gr

  • Diabrotica: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του επιβλαβούς οργανισμού
    Diabrotica: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του επιβλαβούς οργανισμού

    Εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte της καλλιέργειας του αραβοσίτου, την καλλιεργητική περίοδο 2023.

    Περιοχή εφαρμογής προγράμματος

    Οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που καλλιεργείται ο αραβόσιτος και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του εντόμου και οι όμορές τους, όπου η παρουσία του δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά τις παρατηρήσεις του προηγούμενου έτους.

    Σκοπός – Στόχοι:

    • Η παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica Virgifera Le Conte μέσα από δίκτυο παγίδων.
    • Η ενημέρωση και η υποστήριξη των καλλιεργητών αραβοσίτου με οδηγίες για την παρακολούθηση των καλλιεργειών τους, και τις μεθόδους αντιμετώπισης του επιβλαβούς οργανισμού που θα πρέπει να προτιμούνται αντί για τις μεθόδους με χημικά μέσα.
    • Η συλλογή και η επεξεργασία στοιχείων με σκοπό τον ορισμό τιμών κατωτάτων ορίων επέμβασης για τους πληθυσμούς του Diabrotica Virgifera Le Conte στην καλλιέργεια του αραβοσίτου στην Ελλάδα.

    Φορείς εφαρμογής:

    α) Φορέας εφαρμογής ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) είναι η αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

    β) Περιφερειακός συντονιστής και φορέας ενημέρωσης μέσω των Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων είναι το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π & Φ.Ε).

    γ) Κεντρικός συντονιστής του Προγράμματος της Χώρας είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Δείτε αναλυτικά τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr
  • Σε πτώση οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds - αποθέματα πιέζουν τιμές
    Σε πτώση οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds - αποθέματα πιέζουν τιμές

    Χαμηλά 15 μηνών διαμόρφωσαν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μαλακού σίτου και καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά, με την διόρθωση να μην δίνει ακόμα σημάδια αναχαίτισης.

    Σε πτωτικό σπιράλ οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds και αποθέματα πιέζουν τιμές.

    Με τον Μάιο του 2023 στα 253 ευρώ ο τόνος για το μαλακό σιτάρι και τον Ιούνιο του 2023 στα 250 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων έγραψε απώλειες της τάξης των 4,50 ευρώ ο τόνος ενδοσυνεδριακά την Τρίτη 21 Μαρτίου, σε επίπεδα που είχαν να προσεγγιστούν από τον Νοέμβριο του 2021, περίοδο δηλαδή που το σενάριο του πολέμου στην Ουκρανία δεν περνούσε από τα μυαλά των περισσότερων.

    Τα αίτια της διόρθωσης που ξεπερνά τα 10 με 15 ευρώ ο τόνος μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, αποδίδονται τόσο στα μεγάλα αποθέματα που απελευθερώνουν στις αγορές Ρώσοι και Ουκρανοί, όσο και στην απομάκρυνση των funds από τις αγορές, εξαιτίας των εξελίξεων στον τραπεζικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες στα logistics, τα σιτηρά της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει πλέον σταθερές ροές προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, ενώ η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της χώρας, απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις «ανησυχίες» κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην εν λόγω αγορά.

    Ως προς αυτό, η συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπινγκ στο Κρεμλίνο και η «συμφωνία στρατηγικής σημασίας» για την οποία έκαναν λόγο οι δύο άντρες, αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερο αρκετά εκ των funds που είχαν εισέλθει στις αγορές σιτηρών για «επικίνδυνα στοιχήματα» όπως αξιολογούνται πλέον οι τοποθετήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δημητριακών, εξαιτίας της υψηλής και μεταβλητότητας που διατηρούν.

    Επιπλέον, τα ζητήματα ρευστότητας και οι ύστατες προσπάθειες τακτοποίησης ισολογισμών σε αρκετά επενδυτικά ιδρύματα που είχαν έκθεση τους προηγούμενους 24 μήνες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, κόβει και αυτή τη διάθεση αλλά και την ροή χρημάτων που ως ένα βαθμό φούσκωσε τις τιμές σε πολλά προϊόντα. Με τη διόρθωση να έχει το πάνω χέρι στις αγορές σιτηρών και τις αγωνίες κάποιου χρηματοπιστωτικού σοκ να έχουν ενισχυθεί, η φυσική αγορά παρασύρεται και αυτή από το κύμα της διόρθωσης. Το σκληρό σιτάρι στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας, έχασε 20 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πλέον οι φορτώσεις γίνονται στα 410 ευρώ ο τόνος. Το καλαμπόκι στο Μπορντό φορτώνεται με 264 ευρώ ο τόνος ενώ στον Ρήνο με 273 ευρώ. Πρόκειται για απώλειες 6 ευρώ μέσα σε μια ημέρα. Το κτηνοτροφικό κριθάρι επίσης υποχωρεί στην περιοχή των 246 ευρώ ενώ το βυνοποιίσιμο έπειτα από αρκετούς μήνες, επιστρέφει σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ ο τόνος (295 ευρώ).

    Πηγή: Agronews.gr

  • Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα
    Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα

    Σε µια συγκρατηµένη υποχώρηση βρίσκονται οι τιµές για το καλαµπόκι στην Ελλάδα, µε το σακιασµένο να φορτώνεται πλέον µε 36 µε 37 λεπτά στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν και σηµαντικές ποσότητες σε χέρια παραγωγών, ενώ το χύµα βρίσκεται πιο κάτω, πέριξ των 33-34 λεπτών.

    Απώλειες γράφει η τιμή στο καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, μέχρι 33 χύμα

    Συγκριτικά µε το κτηνοτροφικό κριθάρι, του οποίου η τιµή έχει επίσης υποχωρήσει, η τιµή για το καλαµπόκι φαίνεται να διατηρεί πιο αργούς ρυθµούς αποκλιµάκωσης, κάτι το οποίο αποδίδεται αφενός στην υψηλότερη ζήτηση για το προϊόν, αφετέρου στο ότι τα ζωοτροφάδικα αγόρασαν σηµαντικές ποσότητες στα αλώνια και ως εκ τούτου πατάνε φρένο στην πτώση.

    Πάντως, αντίθετα από ό,τι συµβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες αγοράς αυτή την περίοδο, κατά την οποία οι τιµές αρχίζουν να ενισχύονται, το προϊόν ακολουθεί το µοτίβο που αναπτύχθηκε φέτος στις περισσότερες αγορές δηµητριακών, δηλαδή διαµόρφωση υψηλών την περίοδο του αλωνισµού και υποχώρηση στη συνέχεια. Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιµές για όλα τα συµβόλαια της σοδειάς του 2022 διατηρούνται στα 275 ευρώ, ενώ η νέα σοδειά διαπραγµατεύεται στα 263 ευρώ.

    Οι τελευταίες εκτιµήσεις του USDA για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού την περίοδο 2022-2023 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.151,9 εκατ. τόνους (από 1.161,9 εκατ. τόνους), προερχόµενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή στην Αργεντινή (-3,0 εκατ. τόνους), τη Βραζιλία (-1,0 εκατ. τόνους), και την Ουρουγουάη, λόγω ξηρασίας, επηρεάζοντας τη στρεµµατική απόδοση στην επερχόµενη συγκοµιδή, ενώ ενισχυµένη προβλέπεται από την Κίνα (+3,2 εκατ. τόνους). Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται µειωµένο σε 181 εκατ. τόνους (-1,3 εκατ. τόνους) και η κατανάλωση σε 1.165,5 εκατ. τόνους (από 1.170,6 εκατ.), ωστόσο οι εκτιµήσεις για την Κίνα αναθεωρούνται ανοδικά (+2,0 εκατ. τόνους).

    Θεμελιώδη για συγκράτηση τιμών σιτηρών διεθνώς

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιµήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των αγορών καλαµποκιού και των λοιπών µεγάλων καλλιεργειών το 2023. Όπως αναφέρεται στο ∆ελτίο Τιµών της τράπεζας, το 2023 θα είναι ένα ακόµη έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τοµέα, καθώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονοµίας, η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές λιπασµάτων, οι καιρικές συνθήκες και µια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου αναµένεται να ενισχύσουν τις τιµές. Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιµών των λιπασµάτων, ένεκα των µειωµένων ρωσικών εξαγωγών, δηµιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασµάτων στην αγορά.

    Η συνέχιση του φαινοµένου La-Ninia δύναται να επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής, ωστόσο σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις του ΝΟΑΑ, το φαινόµενο αυτό δύναται να υποχωρήσει µετά την άνοιξη του 2023, βελτιώνοντας τις καλλιέργειες και ενισχύοντας την προσφορά. Το δολάριο θα µπορούσε να αποδυναµωθεί, µε εκτιµήσεις ότι η Fed θα επιβραδύνει το ρυθµό αύξησης των επιτοκίων.

    Σε χαμηλά 10 ετών τα αποθέματα σιτηρών

    Θεµελιώδες στοιχείο πιθανά να αποτελέσει ο λόγος αποθέµατα/κατανάλωση το 2023, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα αποθέµατα βρίσκονται ήδη στα χαµηλά 10ετίας ή κοντά σε αυτά, αντανακλώντας στενότητα, τόσο στις παγκόσµιες εξαγώγιµες ποσότητες, στο πλαίσιο διασφάλισης της εγχώριας οικονοµικής αυτάρκειας των χωρών, όσο και στις παραγόµενες, µε την παγκόσµια κατανάλωση να ενισχύεται διαρκώς. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η πιθανότητα ενίσχυσης των τιµών των αγροτικών προϊόντων στο τρέχον τρίµηνο του έτους.

    Παρά τη σηµαντική ενίσχυση του δείκτη των εµπορευµάτων (+3,63%) σε µηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε οριακά 0,31%. Η αιτία της διαφοράς πιθανά οφείλεται στο γεγονός της υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση µε την προσφορά, ένεκα, τόσο της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονοµίας όσο και της σηµαντικής υποχώρησης του αµερικανικού νοµίσµατος. Η πρόσφατη υποχώρηση των τιµών των αγροτικών προϊόντων όµως αποτυπώνει τόσο την οµαλοποίηση των προβληµάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και την αποκλιµάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Στα 55 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη αραβοσίτου στο τελικό σχέδιο ΚΑΠ
    Στα 55 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη αραβοσίτου στο τελικό σχέδιο ΚΑΠ

    Δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ της Ελλάδας, το οποίο έχει λάβει την πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την τυπική του έγκριση, με το επίσημο κείμενο να κλείνει εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν κυρίως με το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

    Η ένταξη της καλλιέργειας καλαμποκιού στη λίστα με τις συνδεδεμένες της νέας περιόδου 2023-2027, αποτελεί μια από τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με το κείμενο που είχε σταλεί στις Βρυξέλλες τον περασμένο χειμώνα.

    Στο τελικό στρατηγικό σχέδιο που εγκρίθηκε, προβλέπεται ενίσχυση 55 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι με ελάχιστη απόδοση τα 900 κιλά το στρέμμα, ενώ απαιτούνται 2,5 κιλά σπόρος ανά στρέμμα με την προσκόμηση του σχετικού τιμολογίου προκειμένου να προκριθεί το αίτημα συνδεδεμένης.

    Συνολικά οι νέα λίστα με τις συνδεδεμένες αποτελείται από 16 προϊόντα αντί των 19 που είχε προτείνει η χώρα τον Ιανουάριο του 2022. Εκτός συνδεδεμένων βρίσκονται τα συμπύρηνα ροδάκινα, οι καρποί με κέλυφος, τα σπαράγγια καθώς και τα ζαχαρότευτλα.

    Ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ είναι διαθέσιμο εδώ

    Στην τελική λίστα συνδεδεμένων στο στρατηγικό της νέας ΚΑΠ που πήρε την έγκριση της Κομισιόν και τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Ιανουάριο 2023, βρίσκονται:
    1) το σκληρό σιτάρι 10 ευρώ/στρέμμα,
    2) το μαλακό σιτάρι 10 ευρώ/στρέμμα,
    3) το κριθάρι 10 ευρώ/στρέμμα,
    4) το καλαμπόκι 55 ευρώ/στρέμμα,
    5) το ρύζι 30 ευρώ/στρέμμα,
    6) οι σπόροι σποράς 47 ευρώ/στρέμμα,
    7) η βιομηχανική ντομάτα 51,2 ευρώ/στρέμμα,
    8) τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση 40,7 ευρώ/στρέμμα,
    9) τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση 28,5 ευρώ/στρέμμα,
    10) η κορινθιακή σταφίδα 34,8 ευρώ/στρέμμα,
    11) τα ΠΟΠ μήλα 47,2 ευρώ/στρέμμα,
    12) τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή 19,2 ευρώ/στρέμμα,
    13) τα σανοδοτικά ψυχανθή 8,3 ευρώ/στρέμμα,
    14) η συνδεδεμένη στο αίγιο και πρόβειο κρέας 12 ευρώ το κεφάλι,
    15)η συνδεδεμένη βοοειδών (μέτρο Α 108 ευρώ/κεφάλι, Β 200 ευρώ/κεφάλι, Γ250 ευρώ/κεφάλι),
    16) καθώς και η σηροτροφία 245 ευρώ ανά κουτί πιστοποιημένου μεταξόσπορου.

    Στην περίπτωση των συνδεδεμένων των βοοειδών, η ενίσχυση για θηλάζουσες αγελάδες ορίζεται τελικά στα 108 ευρώ το ζώο έναντι των 40 ευρώ που είχαν υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο Ιανουαρίου, που τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Για τα μοσχάρια 11-12 μηνών η ενίσχυση ανέρχεται σε 200 ευρώ το κεφάλι, ενώ για τα 14- 24 μηνών στα 250 ευρώ το κεφάλι.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών
    Ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

    Εκκίνηση της αγοράς από τα 32 µε 33 λεπτά το κιλό σήµαναν οι πρώτες κοπές στη βασική σοδειά καλαµποκιού, µε την τάση να είναι ανοδική και τις συζητήσεις στην πιάτσα να δείχνουν εδραίωση των 34 λεπτών το κιλό από την ερχόµενη εβδοµάδα.

    Μένει ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

    Ήδη άλλωστε στη Βοιωτία, καλαµπόκια που φεύγουν για το «παζάρι» ζωοτροφών στα Μέγαρα πληρώνονται στο χωράφι µε 34 λεπτά, ενώ τα χαµηλά του εύρους δεν πέφτουν κάτω από τα 32 λεπτά. Στην Ηµαθία οι συµφωνίες πλέον γίνονται µε υψηλά στα 33 λεπτά το κιλό, αφού αρκετές ποσότητες έφυγαν νωρίτερα φέτος για ενσίρωµα, µε την προσφορά στην περιοχή να είναι ελαφρώς µικρότερη του αναµενοµένου. Η διαφορά των 1-2 λεπτών έγκειται στην υγρασία του καρπού αλλά και στις σχέσεις παραγωγού εµπόρου.

    Η ανοδική τάση στην αγορά καλαµποκιού διευκολύνεται και από τις τιµές του ανταγωνισµού, ιδίως της Βουλγαρίας, που προς το παρόν «δεν συµφέρει». Τη δεδοµένη στιγµή, στη Βουλγαρία η στάνταρ τιµή για το καλαµπόκι είναι τα 300 ευρώ ο τόνος σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε το κόστος για ένα φορτηγό µέχρι τη Θεσσαλονίκη να φτάνει τα 350 ευρώ ο τόνος. Άλλα 40 ευρώ χρειάζονται µέχρι την Αθήνα και τα Μέγαρα και συνεπώς, για όσο η Βοιωτία έχει να προσφέρει ποσότητες, τα 390 µε 400 ευρώ του βουλγάρικου είναι ασύµφορα. Αυτό µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο δηµητριακών µεταξύ των δύο χωρών. Πιο ανταγωνιστική είναι η τιµή για µεγάλες ποσότητες (10.000 τόνοι και πάνω) βουλγάρικου καλαµποκιού, µε τις φορτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα να γίνονται γύρω στα 270 µε 280 ευρώ.

    Τα δεδοµένα ενδέχεται να αλλάξουν κάπως όταν ξεκινήσουν οι κοπές και στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα γύρω από τα Σόφια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού τότε θα αποτιµηθεί και η συνολική παραγωγή της γειτονικής χώρας, που αντιµετώπισε πρόβληµα ξηρασίας, όχι όµως στο βαθµό που εκδηλώθηκε στη Ρουµανία.

    Υπό αυτό το πρίσµα, αρνητική εντύπωση προκαλεί η τιµή που ανακοίνωσε ο συνεταιρισµός ΘΕΣγη, για κλειστή τιµή στα 30 λεπτά το κιλό για το καλαµπόκι, µια προσφορά που απέχει σηµαντικά από τα επίπεδα που διαµορφώνει το ελεύθερο εµπόριο, µε συνοµιλητές της Agrenda να σχολιάζουν ότι είτε θα αλλάξει τις τιµές, είτε θα µείνει µε άδειες αποθήκες όπως πέρυσι.

    Με νευρικότητα που είναι ιδιαίτερα εµφανής στις διακυµάνσεις των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά όµως δεν µεταφράζεται σε αξιόλογες µεταβολές στη φυσική αγορά, αφοµοίωσαν τα εµπορικά κέντρα αγροτικών εµπορευµάτων τις τελευταίες εκτιµήσεις προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Η έκθεση που δηµοσιεύτηκε το απόγευµα της ∆ευτέρας 12 Σεπτεµβρίου συνοπτικά ήρθε να επιβεβαιώσει την ελλειµµατική προσφορά στις αγορές σιτηρών (αν και υπήρξε µια ανοδική αναθεώρηση ως προς τη διαθεσιµότητα µαλακού σίτου), λειτούργησε υποστηρικτικά για τις τιµές στο καλαµπόκι, ενώ έκοψε όπως ήταν αναµενόµενο, αρκετά δέµατα από την παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος.

    Ωστόσο το γενικευµένο sell off που βίωσαν τα χρηµατιστήρια και ειδικά η Wall Street στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισµό στις ΗΠΑ, την περασµένη Τρίτη 13 Σεπτεµβρίου, ήρθε να αλλοιώσει κάπως τα όποια στηρίγµατα έφερε η έκθεση USDA στις αγορές εµπορευµάτων και ειδικά στην περίπτωση του καλαµποκιού, αφού ήταν το µόνο προϊόν που όπως αποτυπώνεται στην έκθεση προσφέρεται για ανοδική κινητικότητα.

    Περιορισµένα τα περιθώρια ανόδου

    Έξω από τις σελίδες της έκθεσης πάντως, το αρνητικό περιβάλλον στις αγορές διεθνώς σε συνδυασµό µε την κόπωση από µια διετία ανοδικής κινητικότητας στις αγορές εµπορευµάτων και έντονων διακυµάνσεων τους τελευταίους µήνες, τα όποια περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι σηµαντικά περιορισµένα. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να λαµβάνουν υπόψιν τους οι παραγωγοί πριν κλείσουν ή απορρίψουν µια ευκαιρία πώλησης των προϊόντων τους.

    Κλειδώνουν τα 34 λεπτά στο καλαµπόκι

    Πιο ζωηρή ήταν η αγορά στην περίπτωση του καλαµποκιού. Στο Σικάγο η τιµή διαµορφώθηκε σε 722 σεντς ανά µπούσελ, που αντιστοιχεί σε περίπου 285 ευρώ ο τόνος, ήτοι κέρδη περίπου 25 ευρώ από τις αρχές του µήνα, όταν διαπραγµατευόταν στα 259 ευρώ ο τόνος περίπου. Την ίδια στιγµή, η αφετηρία της αγοράς στην Ελλάδα τοποθετείται στα 32 λεπτά, µε αρνητική εξαίρεση τον συνεταιρισµό ΘΕΣγη που ανακοίνωσε παραλαβές την περασµένη Τετάρτη 14 του µήνα. Οι πληροφορίες θέλουν την αγορά να διαµορφώνει νέα υψηλότερα επίπεδα από βδοµάδα, πιο κοντά στα 35 λεπτά. Είναι ένα εύρος τιµών που είχε προσεγγίσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews το οποίο καλύπτει προς το παρόν τον βασικό όγκο της φετινής παραγωγής. Άλλωστε µε το βουλγάρικο καλαµπόκι να πληρώνεται 300 ευρώ ο τόνος, τα µεταφορικά το ανεβάζουν στα 350 ευρώ ως τη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, ήδη φαίνεται η επίδραση που θα έχει η εκτίµηση του USDA για µειωµένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Σερβία, την ώρα που τα παγκόσµια αποθέµατα αλλά και το εµπόριο δείχνουν να ευνοούνται εξαιτίας µιας αναθεώρησης προς τα επάνω για τις σοδειές σε Ουκρανία, Κίνα και Καναδά.

    Μεγάλο το έλλειµµα στην Ευρώπη

    Συγκεκριµένα, η ευρωπαϊκή παραγωγή για το 2022 υπολογίζεται πλέον σε 58,80 εκατ. τόνους, έναντι των 60 εκατ. που µετρούσαν µόλις τον προηγούµενο µήνα οι αναλυτές του USDA αλλά και των 70,98 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι το φθινόπωρο εντός του µπλοκ. Η αύξηση στην παραγωγή της Ουκρανίας ήταν της τάξης των 1,5 εκατ. τόνων (31,50 εκατ. τόνοι) συγκριτικά µε τις εκτιµήσεις Αυγούστου, έναντι των 42,13 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι στη χώρα. Με άλλα λόγια, ακόµα και σε φυσιολογικές συνθήκες, οι σοδειά στην ΕΕ θα ήταν έντονα ελλειµµατική, πολλώ δε µάλλον φέτος που παρά την παρουσία αποθεµάτων στην Ουκρανία αλλά και µιας συµφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωσή τους, οι παραδόσεις στα ευρωπαϊκά λιµάνια γίνονται µε πολλές δυσκολίες. Την κατάσταση θα µπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω µια αναθεώρηση της συµφωνίας, όπως άφησε να εννοηθεί την περασµένη εβδοµάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιµιρ Πούτιν.

    Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στις νέες εκτιµήσεις του USDA ήταν περιορισµένη και αυτό γιατί φαίνεται πως η αγορά έχει ήδη «τιµολογήσει» τη µειωµένη προσφορά που αναµένεται φέτος από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και πλέον περιµένει νεότερα από τις ισορροπίες στη συµφωνία που καλύπτει τις ουκρανικές εξαγωγές.

    Έτσι, η ευρωπαϊκή αγορά έχει διατηρήσει εδώ και αρκετές εβδοµάδες ένα στενό εύρος τιµών, πέριξ των 315-330 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς, δείχνοντας αδύναµη να δοκιµάσει µια ανοδική πορεία στα υψηλά της περασµένης άνοιξης, που άγγιξε τα 380 ευρώ ο τόνος. Στην εξίσωση πρέπει να µπει και ο παράγοντας του harvest pressure (πίεση της συγκοµιδής).

    Πηγή: Agronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch