Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 14:39

Ελιά Καλαμών: 50 ευρώ μεροκάματο θέλουν οι εργάτες, κίνδυνος να μείνει αμάζευτο το προϊόν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργήσουν στην ελιά Καλαμών και στο εμπόριο οι αξιώσεις ορισμένων εργατών για αυξημένα μεροκάματα.

Εντείνονται, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου οι ζυμώσεις για τα μεροκάματα της νέας σεζόν στην ελαιοκαλλιέργεια και δη στην ελιά Καλαμών, που απαιτεί εξειδίκευση καθώς γίνεται ως επί το πλείστον χειρωνακτικά. Ήδη, στο βασικό κέντρο παραγωγής ελιάς στο Μεσολόγγι έχουν γίνει κάποιες επαφές των εργατών, οι οποίοι επιχειρούν να συμφωνήσουν με τους παραγωγούς μια αύξηση 10 και 15 ευρώ στα μεροκάματα σε σχέση με πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και φέτος υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή ήδη, όπως και πέρσι, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πίεση για τα εργατικά χέρια.

«Μέχρι και την περσινή χρονιά το μεροκάματο στην ελιά Καλαμών ήταν στα 35 ευρώ για 7 ώρες εργασίας, ενώ έξτρα 5 ευρώ την ώρα πληρώνονταν η διαλογή», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, με δέντρα και σε άλλες περιοχές, ενώ προσθέτει πως: «οι παραγωγοί είναι πιεσμένοι από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα εφόδια κ.λπ. Δεν έχουν περιθώρια για αύξηση και στα μεροκάματα, οπότε εκτιμώ πως θα μείνει αμάζευτη η σοδειά, αν οι εργάτες απαιτήσουν τόσα χρήματα. Πέρσι οι περισσότεροι εργάτες έχασαν χρήματα αφού δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην περιοχή. Όμως και φέτος προβλέπεται κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν ήδη τεράστιες ζημιές από την ανθοφορία στην καρπόδεση λόγω του καύσωνα».

«Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία κουβέντα στην περιοχή μας για τα μεροκάματα της νέας σεζόν, όσον αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια, οπότε ο κόσμος είναι σε αναμονή. Μέχρι πέρσι το μεροκάματα για έναν εργάτη τόσο στις λαδολιές, όσο και στις ελιές Καλαμάτας ήταν στα 35 ευρώ», λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας.

Ο κ. Γιώργος Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας με 200 στρέμματα καλλιέργεια δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως δεν υπάρχει εκ μέρους των παραγωγών της περιοχής περιθώριο για αύξηση στα μεροκάματα με τέτοιες ανατιμήσεις σε όλες τις εισροές. Κατ' επέκταση τα μεροκάματα στην Φθιώτιδα θα παίξουν στα 30 με 35 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάρα πολλοί είναι οι παραγωγοί που στρέφονται σε λύσεις για μηχανική συγκομιδή ως εκ τούτου.

Τέλος, ο κ. Θανάσης Πλαγάκης καλλιεργεί ελιές Καλαμών στην ευρύτερη περιοχή του Γερακίου Λακωνίας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο τα μεροκάματα στην περιοχή ποικίλουν και κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35 ευρώ για ένα οκτάωρο, ανάλογα και την συμφωνία που κλείνει ο καθένας. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον κ. Πλαγάκη στην περιοχή του οι ελιές έχουν επηρεαστεί στην ανθοφορία από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 12:40

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασαν την απόδοση του καρπού, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην περιοχή της Ζαχάρως όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το πόρισμα είναι δύσκολο.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών και ζήτησε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο
    Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο

    Άτυχος στάθηκε ένας παραγωγός ελιάς όταν κατά τη μεταφορά του καρπού που είχε μαζέψει νωρίτερα από το λιοστάσι του, η καρότσα του τρακτέρ που οδηγούσε, ανετράπη με αποτέλεσμα ο καρπός να βρεθεί στο δρόμο.

    Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα στην Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως στο ύψος της Βαρβάσαινας.

    Η κυκλοφορία για αρκετή ώρα γινόταν με δυσκολία, έως ότου απομακρύνθηκε ο καρπός από το οδόστρωμα...

    elies troxaio 2

    elies troxaio 3

  • Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία
    Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

    Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεταιη ανομβρία και η ζεστή.

    Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, “είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει με τα από ένα χρόνο δίνοντας ψυχούλα και όχι στο 100% της ζημιάς και σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου. Ζηταμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

    Δείτε εικόνες: στο Gargalianoionline.gr

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες
    Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως, ο Δημάρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, στην περιοχή μας, απο τις ακραίες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

    “Είναι γεγονός ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην περιοχή μας και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, επηρεάζουν τόσο την απόδοση των καλλιεργειών, όσο κα τις ίδιες τις καλλιέργειες. Αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων, με επακόλουθο τεράστιες οικονομικές απώλειες και ερήμωση περιοχών.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η υφήλιος φέτος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Αντίστοιχα και το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, αφού χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

    Ταυτόχρονα η ανομβρία επίτεινε το πρόβλημα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των καλλιεργειών.

    Όπως όλοι γνωρίζετε ο Δήμος Ζαχάρως στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς διαθέτει αξιολογότατα φυσικά διαθέσιμα (έδαφος, νερά, κλίμα) και σημαντική υποδομή. Η καλλιέργεια της ελιάς στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

    Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Ζαχάρου καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδενδρα (Δ.Ε. Ζαχάρως 1.100.000 και Δ.Ε. Φιγαλείας 700.000)

    Μετά από μια δύσκολη χρονιά όπως η περσινή, όπου πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών η καρπόδεση των ελαιοδένδρων ήταν πολύ περιορισμένη, φέτος αναμενόταν μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά. Ωστόσο, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό κυρίως σε ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός.

    mitrop dimotiko elies 2

    Μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της ξηρασίας που παρατηρούνται στην καλλιέργεια της ελιάς είναι:

    α) Περιορισμός στην βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων

    β) Μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία

    γ) Μείωση παραγωγής ελιών

    δ) Υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών

    Όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό σε όλους ότι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, με άμεσες συνέπειες στην αγορά του Δήμου μας.

    Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνεχόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και του φυτικού κεφαλαίου, των ελαιόδεντρων, που για το Δήμο μας συνεπάγεται οικονομική καταστροφή.

    Σημειώνεται ότι οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνω να σταλεί σχετικό αίτημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΔΑΟ κλπ), ώστε άμεσα κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί το Δήμο μας και να καταγράψει το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες και εν συνεχεία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο που έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου άρδευσης και το σύνολο των έργων μεταφοράς του νερού σε κάθε αγρό”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρός 31χρονος εργάτης που έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου
    Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρός 31χρονος εργάτης που έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου

    Ο άτυχος άντρας εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης, όταν βρέθηκε ξαφνικά στο κενό

    Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της νότιας Κέρκυρας με θύμα έναν 31χρονο.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης και για άγνωστη αιτία βρέθηκε στο κενό από τον 5ο όροφο.
    Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν άντεξε και κατέληξε.

    Πηγή: CorfuTVNews - Protothema.gr
  • Κρήτη: Στη ΜΕΘ εργάτης που έπεσε από ύψος 8 μέτρων
    Κρήτη: Στη ΜΕΘ εργάτης που έπεσε από ύψος 8 μέτρων

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύεται ένας 51χρονος άνδρας, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις πέφτοντας από ύψος 8 μέτρων.

    Ο 51χρονος κλάδευε ένα δέντρο στο χωριό Αρμένοι Ρεθύμνου, χθες το μεσημέρι, ως υπάλληλος εταιρίας που κλήθηκε να κλαδέψει το δέντρο γιατί τα κλαδιά του ακουμπούσαν σε σύρματα της ΔΕΗ.

    Όπως αναφέρει το Creta24 παραμένει άγνωστο πως βρέθηκε στο κενό και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο