Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 18:17

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων για την «Αγροδιατροφική Ανάπτυξη στις Μηλιές»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά (ΝΓΝΓ), έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροδιατροφικής Ανάπτυξης στις Μηλιές», με την καθοδήγηση και υποστήριξη του Ιδρύματος Folloe. Το έργο αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης και υποστήριξης για την προαγωγή του αγροδιατροφικού τομέα στην περιοχή της Φολόης, με επίκεντρο το χωριό Μηλιές.

Απώτερος στόχος του έργου είναι η ανάδειξη ευκαιριών, η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από ενέργειες στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και σύνδεσης των προϊόντων της με ευκαιρίες στην αγορά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο25 Ιουνίου, ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων με θέμα «Μεταποίηση αγροτικών & κτηνοτροφικών προϊόντων: Από το σήμερα στο αύριο», στο LalasVillage στις 21.00.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζήτηση σχετικά με την αξία της Μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα με ομιλήτριες τις:

  • Γιάννα Μπαλαφούτη, Εκπαιδεύτρια Γαστρονομίας
  • Χριστίνα Στριμπάκου, ΣυνιδρύτριατηςLIACultivators

Μέσα από τη δεύτερη εκδήλωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις στην μεταποίηση του ελαιολάδου και της ελιάς, τα τυροκομικά προϊόντα, τις τροφές του μέλλοντος, καθώς και νέες ιδέες για την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, πάντα με έμφαση στις καλές πρακτικές.

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» ενισχύει τον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα συμβάλλοντας με τα προγράμματα που υλοποιεί στην ανάδειξη ευκαιριών, στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης και στην ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6975505027.

agrotiki anapt milies 2

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 18:23

Σχετικά Άρθρα

  • ΙΝΕ ΓΣΕΕ - Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας
    ΙΝΕ ΓΣΕΕ - Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας

    Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα την έκδοση - μελέτη με τίτλο Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας, με συγγραφέα τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Νικολαΐδη.

    Σε μια περίοδο κατά την οποία η δημόσια συζήτηση για το αγροτροφικό σύστημα και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας γίνεται με όρους που υποτιμούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης (ποιότητα διατροφής, διατήρηση περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγική διαδικασία, συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη κ.λπ.), η παρούσα μελέτη επιχειρεί αναδείξει μια διαφορετική οπτική. Να συμβάλει στην αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος για την ελληνική οικονομία όπου το αγροτροφικό σύστημα θα επιδράσει ‒στο μέτρο που του αναλογεί‒ στην υπέρβαση των αποκρυσταλλωμένων αναπτυξιακών στρεβλώσεων των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι αποτελεσματικό σε οικονομικούς και δίκαιο σε κοινωνικούς όρους, θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα μεγιστοποιεί την εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα εντάσσεται με ανταγωνιστικούς όρους στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, θα είναι συμβατό με τις κλιματικές, τις περιβαλλοντικές και τις ενεργειακές προκλήσεις και ικανό να προσαρμόζεται τόσο σε δομικές αλλαγές όσο και σε συνθήκες κρίσεων.

    Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η εκπλήρωση του αναπτυξιακού ρόλου του αγροτροφικού συστήματος είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις, οι οποίες τοποθετούνται τόσο εντός του ίδιου του αγροτροφικού συστήματος όσο και εκτός αυτού, δηλαδή στις κλαδικές διασυνδέσεις του με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής διατυπώνονται προτάσεις σε όρους αρχών, αξιών και υπέρβασης στερεοτυπικών αντιλήψεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να διέπεται από στρατηγικό προσανατολισμό, ολιστική και συμπεριληπτική οπτική.

    To πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ ΓΣΕΕ inegsee.gr

    και είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3LgebOF

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής, ανοίγει η συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με την ομόλογό του M. Vučković
    Νέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής, ανοίγει η συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με την ομόλογό του M. Vučković

    Κοινές δράσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από τις δύο χώρες της ΕΕ που μετέχουν από κοινού στο ΕΛΚ και στην EUMED-9

    Αίτημα του Έλληνα ΥπΑΑΤ στην Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους ώστε να μη διακινείται οίνος που προέρχεται από τη Βόρειο Μακεδονία με την ετικέτα «Μακεδονία»

    Συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά από πρόσκλησή της πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ.

    Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και στη συζήτηση των δύο υπουργών αλλά και των αντιπροσωπειών κυριάρχησε η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, με δεδομένο ότι Ελλάδα και Κροατία μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και στην ομάδα των Μεσογειακών χωρών που απαρτίζουν την ομάδα των EUMED-9.

    Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στην ΚΑΠ ενώ κοινή είναι η στάση των δύο χωρών στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι το αγροτικό ζήτημα, που απασχολεί το σύνολο της ΕΕ συζητείται και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και προέδρων κυβερνήσεων, όπου μετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα συζητηθεί στο τακτικό Συμβούλιο, στις 26 Μαρτίου.

    Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει το αίτημα του Έλληνα υπουργού προς την ομόλογό του να ενισχύσει η Κροατία τους ελέγχους για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων που παράγονται από την Ελλάδα και κυρίως να ενισχυθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η πρακτική των Σκοπίων να παρουσιάζουν ως προϊόν Μακεδονίας το κρασί που παράγεται στη Βόρεια Μακεδονία.

    Σημειώνεται ότι εντός ΕΕ, οίνος που παράγεται εκτός της περιοχής της Μακεδονίας της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να φέρει στην ετικέτα του οποιαδήποτε αναφορά στην προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του κυρία Marija Vučković δήλωσε:

    «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την αγαπητή φίλη, υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τις κοινές δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα επί μέρους θεσμικά ή άτυπα όργανα που από κοινού συμμετέχουμε, όπως το PPE και το EUMED-9. Μέσα από τη συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας σε αυτά τα όργανα, προωθούμε κοινές δράσεις για δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των χωρών της ΕΕ:

    Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, υπόθεση στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει και έχουν υιοθετηθεί πλήρως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θέση μας είναι ότι η ΚΑΠ πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική στους αγρότες. Η ΚΑΠ υπάρχει για να στηριχθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και οι υπερβολές που επέβαλαν στην προηγούμενη περίοδο Σοσιαλιστές, Πράσινοι και η Αριστερά, προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να συμβαδίσει με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να γίνει αλλά με τρόπο πιο ομαλό. Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας και αναμένουμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση επί των θεμάτων στο επόμενο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις 26 Μαρτίου.

    Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη δράσεων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων αλλά και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ζήτημα που έχει αναδειχθεί στις συνεδριάσεις της EUMED-9, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Παράλληλα θέσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς είναι εμφανές ότι οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν, αλλά και την επένδυση σε προληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το «αγροτικό 112» που προωθεί η χώρα μας. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει και η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στη χάραξη πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

    Επίσης ζήτησα από την Marija Vučković, η Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους για περιορισμό και απάλειψη του φαινομένου διακίνησης οίνων με το όνομα «Μακεδονία» που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.

    Συζητήσαμε επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας, η τόνωση του εμπορίου και η συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

    Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν κοινά προβλήματα, άρα και κοινά συμφέροντα, τα οποία απαιτούν συνεργασία για την προώθησή τους. Το γεγονός ότι είμαστε οι δυο μοναδικές χώρες της ΕΕ που μετέχουν στις συναντήσεις Υπουργών κυβερνήσεων EPPκαι τις συνόδους της EUMED-9 δημιουργεί μια ιδιαίτερη συγκυρία και δίνει τη δυνατότητα για μεγιστοποίηση της κοινής μας επιρροής πάνω στα θέματα που αφορούν τις χώρες μας».

    Στις διμερείς συζητήσεις μετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Γεωργίας της Κροατίας, Tugomir Majdak και Zdravko Tušek, Anita Sever-Koren, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας, Željka-Gudelj Velaga, Διευθύντρια της Διεύθυνσης στήριξης γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Mladen Fruk, Διευθυντής Επαγγελματικής Υποστήριξης για την Αγροτική Ανάπτυξη, Petra Badovinac, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Εμπορικών Σχέσεων και Irena Georgievski, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας. Μετείχαν επίσης η πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, Αντωνία Κατζουρού, ο Μιχαήλ Χαροκόπος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ζάγκρεμπ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χρήστος Λέντζος: "Έφυγε" από τη ζωή ο Ηλείος «βασιλιάς» του φραπέ από τις Μηλιές Αρχ. Ολυμπίας
    Χρήστος Λέντζος:

    Η διαδρομή από τις Μηλιές Ηλείας στην Αθήνα, οι πρώτες δουλειές, ο μυθικός καφές που τράβαγε όλη την πρωτεύουσα στο Παγκράτι και η κρέμα που δεν κουνιόταν

    Είναι Παρασκευή πρωί, λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 όταν τρεις μαθητές της Γ΄ Λυκείου φτάνουν στον φημισμένο Λέντζο απομεσήμερο.

    Τραπέζι ελεύθερο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, και όταν κάποια στιγμή ο κύριος Χρήστος Λέντζος που έτυχε να είναι έξω τους βλέπει και ρωτάει την τριάδα τι θέλει, εισπράττει την κλασσική απάντηση: «Για ένα φραπεδάκι ήρθαμε. Βόλεψε μας κάπου. Πήραμε δυο λεωφορεία για να φτάσουμε από το Γαλάτσι».

    Ο «βασιλιάς» του φραπέ χαμογελάει και με αλχημείες τους στριμώχνει σε ένα από τα θρυλικά του τραπέζια μαζί με άλλα δύο αγόρια, παίρνει παραγγελία και χάνεται στο βάθος του θρυλικού του ζαχαροπλαστείου.

    Εκεί όπου δόθηκαν άπειρα ραντεβού, γεννήθηκαν ειδύλλια, δόθηκε τέλος σε σχέσεις και χιλιάδες άνθρωποι απόλαυσαν τον μυθικό του φραπέ, αυτόν που έφερνε παρέες από την άλλη άκρη της Αθήνας για να τον πιουν.

    Η φυγή του δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς για το οριστικό τέλος μιας άλλης εποχής, συνυφασμένης με τζιν, ελβιέλα, πέτσινα μπουφάν και κοπάνες από το Λύκειο που συνοδεύονταν από τη φράση «Πάμε στου Λέντζου για φραπέ».

    letzos-2

    Από τις Μηλιές στην Αθήνα

    Η ζωή την δεκαετία του του ‘40 στις Μηλιές Ηλείας, ήταν κάτι παραπάνω από φτωχική για τις περισσότερες οικογένειες και η φαμίλια του νεαρού τότε Χρήστου Λέντζου, δεν αποτελούσε εξαίρεση.

    Σε ηλικία 17 ετών το 1957 παίρνει την απόφαση να φύγει για την Αθήνα που είχε μόλις αρχίσει να συνέρχεται από την Γερμανική κατοχή ενώ η χώρα σπαρασσόταν από τον Εμφύλιο.

    Πιάνει δουλειά στο ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου, εκεί που θα γνωρίσει και την σύζυγό του, χωρίς να φαντάζεται ότι ακριβώς απέναντι θα έστηνε χρόνια μετά το μαγαζί που θα έκανε τον καλύτερο φραπέ στην Ελλάδα.

    Όταν παίρνει μεταγραφή στην «Αίγλη» του Ζαππείου, έχει ήδη στο μυαλό του την ιδέα να ανοίξει ένα δικό του ζαχαροπλαστείο και όταν το κάνει οι ιδιοκτήτες της «Αίγλης» του είπαν ότι καλύτερα θα ήταν να φύγει από το δικό τους μαγαζί.

    Το έκανε αλλά φρόντισε να πάρει άλλους τέσσερις συναδέλφους του μαζί, πρόσθεσε δύο ακόμη άτομα από το χωριό του και εγένετο ο «Λέντζος» στην οδό Βρυάξιδος.

    Λίγα χρόνια μετά εξαιτίας μιας άρρωστης υπαλλήλου θα γεννηθεί ο περίφημος καφές του, όταν ο κύριος Χρήστος θα πιάσει το πόστο της και θα αρχίσει τα πειράματα για τον τέλειο κατά τη γνώμη του φραπέ

    letzos-1

    Αλήθειες και μύθοι

    «Η παρασκευή του μείγματος από τον οποίο προέκυπτε ο φραπές κόστιζε πολύ θα πει χρόνια μετά σε μια συνέντευξη του. «Έβαζα τέσσερις κουταλιές της σούπας καφέ. Μία κούπα ζάχαρη και ενάμιση ποτήρι νερό. Αυτά τα έβαζα στο μίξερ κι έβγαζα τέσσερις καφέδες. Τον φραπέ τον είχε φτιάξει κάποιος στη Θεσσαλονίκη με το καλαμάκι. Εγώ ήμουν ο πρώτος που τον έφτιαξε με μίξερ. Έρχονταν άνθρωποι να πιούν τον καφέ μου, όχι μόνο από όλη την Ελλάδα αλλά και τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο».

    Βγάζει 300 καφέδες με την συσκευασία των δυόμιση κιλών την ώρα που οι άλλοι έβγαζαν 1000 αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τον απασχόλησε ποτέ και ας ήταν το κόστος μεγαλύτερο.
    Ο «Λέντζος» αποκτάει πολύ γρήγορα την φήμη ότι φτιάχνει τον καλύτερο φραπέ και στις δεκαετίες που θα περάσουν, θα ακουστούν σχεδόν τα πάντα για την περίφημη μυστική συνταγή του.

    «Βάζει μπέικιν πάουντερ» ο ένας, «έχει σίγουρα αυγό» ο άλλος, «μάγκες ρίχνει ελάχιστη κρέμα γάλακτος» ο τρίτος και ο κατάλογος των «επιστημόνων» του καφέ για τον μυθικό φραπέ του δεν είχε τέλος.

    Η ασκητική φιγούρα του κυρίου Χρήστου πίσω από τον πάγκο, με το γυάλινο μπλέντερ να «βρυχάται» συνέχεια βγάζοντας καφέδες είναι μια εικόνα που θυμούνται χιλιάδες Αθηναίοι.
    Το μαγαζί άνοιγε στις πέντε το πρωί και έκλεινε στις δύο τα μεσάνυχτα με τον «βασιλιά του φραπέ» που παρεμπιπτόντως έπινε εσπρέσο, να φεύγει αργά το βράδυ.

    Τέλος εποχής

    Όλοι οι καφέδες που έβγαιναν ήταν γλυκείς και αν κάποιος τον ήθελε μέτριο ο κύριος Χρήστος προσέθετε άλλη μια ή δύο κουταλιές καφέ πάνω στη περίφημη κρέμα του φραπέ του.
    Η τιμή του από διψήφια στην δεκαετία του ‘60 έφτασε τις 700 δραχμές στην δεκαετία του ‘90, όταν η πλατεία Παγκρατίου κατακλυζόταν από κόσμο που ήθελε να τον απολαύσει.
    Ο Μανώλης Ρασούλης έβαλε τον Λέντζο σε τραγούδι του, όταν μια μέρα που πήγε για καφέ έπεσε πάνω σε μια πρώην του, που συνοδευόταν πλέον από τον νυν!
    Μετά την εμπειρία οι στίχοι «Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ και βλέπω έναν τύπο μαζί με σένανε...» προέκυψαν αβίαστα από τον σπουδαίο στιχουργό.

    Η ιστορία του συγκεκριμένου καφέ αρχίζει να οδεύει προς το τέλος της με τον ερχομό της κρίσης και του φρέντο εσπρέσο και το 2013 το εμβληματικό στέκι κλείνει για πάντα.
    Στα 83 του πλέον χρόνια ο κύριος Χρήστος στεναχωρήθηκε πολύ και αποτραβήχτηκε μαζί με τις αναμνήσεις και τις θύμισες από άλλα πιο όμορφα και αθώα χρόνια.
    Η φυγή του χθες, σκόρπισε θλίψη κυρίως στις ηλικίες άνω των σαράντα ετών που πρόλαβαν εκείνο το ανθρώπινο «μελίσσι» που κατέκλυζε την πλατεία στο Παγκράτι για την μεσημεριανή ή την απογευματινή ραστώνη.

    Αυτή που περιελάμβανε απαραίτητα την ιεροτελεστία του να ανακατεύεις συνέχεια τον φραπέ με το καλαμάκι μιλώντας με κολλητούς ή φλερτάροντας με κορίτσια στην διπλανή παρέα, ενώ η κρέμα του δεν κουνιόταν.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ο αγροδιατροφικός κλάδος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών
    Ο αγροδιατροφικός κλάδος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών

    Ξεπέρασαν τα €42 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές στο α’ δεκάμηνο του 2023, παρά τη μείωσή τους κατά 7,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων, αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στα €50 δισ. στο σύνολο του έτους, όντας η δεύτερη καλύτερη επίδοση διαχρονικά. Οι εξαγωγές -που χωρίς τα πετρελαιοειδή μειώθηκαν ελάχιστα κατά 0,4% συγκριτικά με πέρυσι- υποστηρίχθηκαν κυρίως από τον αγροδιατροφικό κλάδο (τρόφιμα, λίπη-έλαια, ποτά-καπνά) οι εξαγωγές του οποίου ήταν αυξημένες κατά €1,3 δισ.

    Τα ως άνω δεδομένα προκύπτουν από τα προσωρινά στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.

    Όπως μεταφέρει ο ΣΕΒΕ, η αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 4,421,3 δισ. ευρώ, από 4,849,4 δις. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 8,8%, ήτοι 428,1 εκατ. ευρώ. Για τον ίδιο μήνα, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 7,214,3 δισ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,793,0 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 19,4% και 32% αντίστοιχα.

    Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 2,980,4 δισ. ευρώ, έναντι 3,021,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 (-1,4%), οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5,178,2 δισ. ευρώ (-6,5%) και το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,197,8 δισ. ευρώ (-12,7%).

    Πίνακας 2. Εξωτερικό εμπόριο αγαθών, χωρίς πετρελαιοειδή, Οκτώβριος 2022/2023

    Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, ΕΤ: Ετήσια Τάση, *προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το διάστημα Ιανουάριος- Οκτώβριος 2023, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά € 3.276,3 εκατ., δηλαδή 7,1% και ανήλθαν σε € 42.867,5 εκατ. έναντι € 46.143,8 εκατ. πέρυσι και οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά € 9.586,8 εκατ. (-12,2%) από € 78.262,0 εκατ. πέρυσι σε € 68.675,2 εκατ. φέτος. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν αισθητά βελτιωμένο από τα € 32.118,2 εκατ. στα € 25.807,7 εκατ.

    Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με το 2022 καθώς από € 29.696,4 εκατ. πέρυσι διαμορφώθηκαν σε € 29.566,7 φέτος, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά € 1.690,7 εκατ. και από € 52.361,2 εκατ. στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022 διαμορφώθηκαν σε € 50.670,5 εκατ. στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2023.

    Πίνακας 3. Εξωτερικό εμπόριο αγαθών, Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022/2023

    Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, ΕΤ: Ετήσια Τάση, *προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

    Σε κλαδικό επίπεδο, τα τρόφιμα ( € 507 εκατ. +8,8%), τα μηχανήματα και οχήματα ( € 231,3 εκατ. +5,8%), τα διάφορα βιομηχανικά ( € 3,9 εκατ. +0,1%), τα λίπη και έλαια ( € 614,8 εκατ. +89,4%) και τα ποτά και καπνά ( € 165,4 εκατ. +18%) σημείωσαν αύξηση εξαγωγών, τα χημικά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ αντίθετα, σε πτωτική πορεία βρέθηκαν τα βιομηχανικά προϊόντα ( € 697,6 εκατ. -10,1%), οι πρώτες ύλες ( € 195,4 εκατ. -13,1%) και τα μη ταξινομημένα προϊόντα ( € 81,6 εκατ. -13,8%).

    εξαγωγές

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Etheas.gr

  • Ζαΐμης: Προωθούμε δυναμικά την καινοτομία στην Αγροδιατροφή
    Ζαΐμης: Προωθούμε δυναμικά την καινοτομία στην Αγροδιατροφή

    Στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την Ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου με Εθνική εμβέλεια στην Δυτική Ελλάδα, στην λειτουργία Hub καινοτομίας στην Πάτρα αλλά και στην προώθηση ενός σύγχρονου προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης στην ΠΔΕ, εστίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας,Φωκίων Ζαΐμης, κατά τον χαιρετισμό του στη ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή του ανθρώπου».

    Την ημερίδα διοργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for life», στο Συνεδριακό Κέντρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ζαΐμης χαρακτηριστικά τόνισε: «Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη φθάσει το μέγιστο της απορρόφησης, ενώ το επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, θα είναι αυξημένο κατά 30% και έτσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται να διαχειριστεί 650 εκ. ευρώ. Μέσα από το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανακαινίσαμε ριζικά το κτίριο της τ. Γεωργικής Σχολής στην Πάτρα, στο ισόγειο του οποίου σχεδιάζουμε την λειτουργία ενός Hub καινοτομίας, για όλες τις ειδικότητες. Πρόθεσή μας είναι να είναι ανοικτό στην κοινωνία και τους δημιουργούς προς όφελος της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

    Στο νέο ΠΕΠ έχουμε δεσμεύσει ήδη 14 εκ. ευρώ για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα (RIS), ώστε να προωθήσουμε δυναμικά την καινοτομία και την αγροδιατροφή και στοχεύουμε να έχουμε ώριμη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το πρώτο τρίμηνο του 24. Σημειώνω ότι στις 15 Δεκεμβρίου, αναμένουμε και την δημοσίευση της πρόσκλησης της νέας προγραμματικής περιόδου του INTERREG Ελλάδας – Ιταλίας, μέσα από τα οποία θεωρούμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα να προωθήσουμε και την καινοτομία. Επίσης η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει την μελέτη βιωσιμότητας και την οικονομοτεχνική μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες έχουν προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία και το ερευνητικό κέντρο έχει ανακοινωθεί στο επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Το Ερευνητικό Κέντρο θα περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα Ιατρικής Τεχνολογίας και Φαρμάκων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Αγροδιατροφής και Πολιτικής της Τεχνολογίας.

    Αυτή την περίοδο με συνεργασία της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης αλλά και του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, εκπονείται ένα σύγχρονο πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών στην Γεωργία με έμφαση στην καινοτομία, η υλοποίηση του οποίου κρίνεται αναγκαία από τους φορείς της περιοχής.

    zaimis agrodiatr pr 2

    Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην συστηματική προσπάθεια, που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Περιφερειακή Αρχή, για την ανάπτυξη και την οικονομική αναβάθμιση της Περιφέρειας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα, κάνει σήμερα πρωταθλητισμό στην αύξηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας».

    Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης και ο Γεν. Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθαν. Κυριαζής, οι οποίοι αφού εξέφρασαν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασαν τις στρατηγικές και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση του κλάδου της αγροδιατροφής και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, «ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην αγροδιατροφή και στην καταναλωτική συνείδηση».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου,Ι. Καλαβρουζιώτης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην σημασία της ίδρυσης του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας και δήλωσε ότι το ΕΑΠ έχει την βούληση, τις υποδομές και την τεχνογνωσία να στηρίξει όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης της καινοτομίας στην περιοχή.

    Η Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ, κ. Παπαδημητρίου, ανέδειξε τη σημασία της Καινοτομίας και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών προωθεί την ουσιαστική διασύνδεση των επιχειρήσεων τροφίμων με την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της συμμετοχής της στα Περιφερειακά Συμβούλια Ε&Κ.

    Ο Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ & Μέλος Συμβουλίου Καθοδήγησης ΕΤΠ, κ. Ρ. Γαμβρός, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στα εμπόδια που υπάρχουν στην εφαρμογή της καινοτομίας στην Ελλάδα, στην ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα Έρευνας & Καινοτομίας, καθώς και στις προτάσεις της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας προς αυτή την κατεύθυνση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ημερίδα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ΔΕ: «Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη των Τροφίμων & τη Διατροφή του Ανθρώπου» 
    Ημερίδα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ΔΕ: «Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη των Τροφίμων & τη Διατροφή του Ανθρώπου» 

    Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) ΔΕ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life»

    «Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη των Τροφίμων & τη Διατροφή του Ανθρώπου» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life».

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 και ώρες 9πμ- 4.30μμ στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στην Πάτρα.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν οι σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη των τροφίμων, οι στρατηγικοί άξονες, οι προοπτικές, οι δράσεις και οι συνέργειες που αναπτύσσονται, γύρω από την έρευνα και την καινοτομία, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με γνώμονα την εξέλιξη του Κλάδου της Αγροδιατροφής.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσια θεματολογία γύρω από το Κλάδο της Αγροδιατροφής από καταξιωμένους ομιλητές και διακεκριμένους επιχειρηματίες ενώ θα παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασιών επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια στοχεύει μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στην στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα όπως η ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου στη Δ.Ε. που θα περιλαμβάνει τρία ινστιτούτα, ένα εξ αυτών το ινστιτούτο της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροδιατροφής.

    Την ημερίδα θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΣΕΚ Καθ. κ. Ι. Καλαβρουζιώτης ενώ θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Σενετάκης, ο ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας, Α. Κυριαζής και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμης.

    Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

    Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής.

    Η εκδήλωση θα μεταδίδεται και διαδικτυακά από τον παρακάτω σύνδεσμο https://youtube.com/live/MzuX2dU3ioE?feature=share

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια,  - Οι τρεις πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής
    Αυγενάκης: Γνώση, νέες τεχνολογίες και συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια,  - Οι τρεις πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα νοικοκυρευτεί. Αρκετά!

    Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στα 13α Βραβεία για τον Αγρότη της Χρονιάς και στο Συνέδριο με τίτλο «Ασυμμετρίες του Χθες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέα Μοντέλα Συνεργασίας στην Αγροτική Παραγωγή». Παράλληλα, εμφανίσθηκε αποφασισμένος να πράξει ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και να λειτουργεί προς όφελος των αγροτών.

    Βασικός στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

    Ο ΥπΑΑΤ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της συνεργασίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. «Τα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας, η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

    Η ΚΑΠ 2023-2027, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. «Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της, θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκ ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης, όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και πολλά μέτρα που αφορούν καλλιεργητικά μέτρα, επενδύσεις, προώθηση των προϊόντων και άλλες δράσεις και απευθύνονται σε ενώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα».

    avgenakis ksanthi agrod 2

    Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου του επισημαίνοντας:

    • Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει πρότυπο για επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Δώσαμε όλο τον εαυτό μας βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το project δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Πρέπει να εκπονήσουμε πολιτική νερού και άρδευσης. Με διαφάνεια θα έχουμε Οργανισμούς που θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο”. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει διαβούλευση για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Νερού.
    • Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.
    • Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία, σωστή και αποτελεσματική διοίκηση που θα εκπληρώνει το σκοπό του για έγκαιρη και διαφανή καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.«Πρόκειται για μια πικρή ιστορία. Ο οργανισμός αυτός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.Θα κάνουμε τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν κάποιοι. Έχουμε χρέος απέναντι στην Κοινότητα να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχουμε χρέος και προς τους αγρότες γιατί γι’ αυτούς πρέπει να λειτουργούμε. Και κακά τα ψέματα, κάποιοι για καιρό ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι «να σπάσουμε αυγά». Αρκετά πιά»
    • Τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τα οποία θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Τα Τμήματα αυτά θα προσφέρουν γνώση στους αγρότες, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρισθεί ποιοι και πόσο είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.«Μπαίνει σειρά και τάξη. Οι αγρότες θα έχουν δικαιώματα στη γνώση που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τους αγρότες».

    Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ, με αφορμή την κλιματική κρίση, τόνισε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η γη πρέπει να μείνει ζωντανή. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε στο πλευρό μας».

    Σε συζήτηση που ακολούθησε ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ καινοτομίας και υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας που γίνεται και χρηματοδοτείται, συνήθως, από κοινοτικούς πόρους. Εξήρε τη συμβολή της ΕΘΕΑΣ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι «στα ζόρια φαίνεται πόσο πατριώτες είμαστε».

    Αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

    Το Συνέδριο οργάνωσαν η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, στην Ξάνθη.

    avgenakis ksanthi agrod 3

    Επίσκεψη στη ΣΕΚΕ

    Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκε την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της για την πορεία της Ένωσης και τις επενδύσεις της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία και Τουρκία.

    Η ΣΕΚΕ εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες και τα διαθέτει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες καπνού σε όλο τον κόσμο, στηρίζοντας αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

    Παράλληλα με τον τομέα καπνού, τα τελευταία χρόνια, έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των τροφίμων, διαθέτοντας στη διεθνή αγορά προϊόντα ελαιολάδου και χυμό ροδιού.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση Αυγενάκη με Γερμανό πρεσβευτή με στόχο την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων στον αγροδιατροφικό τομέα
    Συνάντηση Αυγενάκη με Γερμανό πρεσβευτή με στόχο την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

    Συνεργασία με τον Γερμανό Πρεσβευτή, Andrea Kindl και τον Εμπορικό Ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Frank Werner, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο γραφείο του στο ΥΠΑΑΤ.

    Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας στον αγροδιατροφικό τομέα, δεδομένου ότι στη Γερμανία εξάγεται το 11% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο ΥπΑΑΤ πρότεινε την ένταξη του Forum κρητικών προϊόντων στη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα που γίνεται Βερολίνο, την ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με αντίστοιχους γερμανικούς Οργανισμούς, ενώ είπε ότι η χώρα μας είναι θετική στην πρόταση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για ίδρυση Γερμανικής Γεωργικής Σχολής στην Ελλάδα.

    Η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2024 και ο Έλληνας υπουργός εκδήλωσε την πρόθεσή του να καλέσει τον Γερμανό Ομόλογό του, Cem Özdemir στη χώρα μας, για να την επισκεφθεί, όπως επίσης πρόκειται να καλέσει τόσο τον υπουργό όσο και τον πρέσβυ της Γερμανίας στην Agrotica 2024 που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από 1 – 4 Φεβρουαρίου.

    Ο Γερμανός πρεσβευτής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ανασυγκροτήσει τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή. Ο Λευτέρης Αυγενάκης τον ενημέρωσε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, αλλά και στη γερμανική αγορά για την προώθηση των προϊόντων μας.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch