Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 17:33

Οι τρεις προϋποθέσεις για τη λήψη της έξτρα ενίσχυσης των 7 ευρώ το στρέμμα από αγρότες κάτω των 40 ετών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τρεις θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις το 2023 για τη λήψη της συµπληρωµατικής ενίσχυσης των νεαρών αγροτών ύψους 7 ευρώ το στρέµµα και µέγιστο τα 1.750 ευρώ ανά εκµετάλλευση.

Πρώτον, θα πρέπει o αγρότης να έχει εγκατασταθεί ως αρχηγός της αγροτικής εκµετάλλευσης από το 2019 και µετά. ∆εύτερον θα πρέπει να είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της πρώτης αίτησης (2023). Και τρίτον, θα πρέπει να είναι καταρτισµένος/εκπαιδευµένος. Το τελευταίο αυτό κριτήριο που εισάγεται είναι κάτι το «νέο» για τη νέα ΚΑΠ ωστόσο όχι ιδιαίτερα απαιτητικό. Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο, η κατάρτιση αυτή αποδυκνείεται µε τους εξής τρόπους:

-Κατ’ ελάχιστο, είτε επίπεδο γνώσεων 4 (Επαγγελµατική Σχολή ή Λύκειο). Στο στρατηγικό σχέδιο δεν αναφέρεται ότι η γνώση πρέπει να είναι γεωτεχνικής κατεύθυνσης, όπως στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών (µοριοδότηση).

-Εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) που δεν αποτελεί µέρος πιστοποιητικού ή διπλώµατος (µη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρµόδια αρχή) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυµνασίου).

-Άσκηση του επαγγέλµατος του αγρεργάτη µε πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναµο χρονικό διάστηµα µε µειωµένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρµόδια αρχή, δελτία µισθοδοσίας ή εργόσηµο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελµατικές δραστηριότητες) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυµνασίου).

Με µέγιστο τα 250 στρέµµατα

Από εκεί και πέρα, για τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι νεαροί ότι θα γίνεται µε βάση µόνο τα επιλέξιµα στρέµµατα και παρέχεται για µέγιστο αριθµό στρεµµάτων τα 250 στρέµµατα. ∆ηλαδή ένας νεαρός µε 300 στρέµµατα γη θα λάβει ενίσχυση για τα 250 κ.ο.κ. Ως εκ τούτου το µέγιστο πριµ θα είναι 1.750 ευρώ ανά εκµετάλλευση

Οι όροι για το ΟΣ∆Ε 2022

Για φέτος, τη συµπληρωµατική ενίσχυση θα λάβουν όσοι εγκαταστάθηκαν στην αγροτική εκµετάλλευση από το 2018 και µετά και είναι έως 40 ετών. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κάθε χρόνο, µε τον πολλαπλασιασµό των ενεργοποιηµένων δικαιωµάτων από το νέο γεωργό, µε αριθµητική τιµή που αντιστοιχεί στο 25% µε 50% της µέσης αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης που ενεργοποιεί ο γεωργός. Η ενίσχυση χορηγείται µέχρι ανώτατου ορίου 25 δικαιωµάτων για κάθε δικαιούχο. ∆ηλαδή αν ένας γεωργός διαθέτει µέσο όρο αξίας δικαιωµάτων 20 ευρώ η ενίσχυση θα υπολογιστεί στα 1.000 µε 2.000 ευρώ ανάλογα την απόφαση ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειώνεται εδώ πως για το 2021 η προσαύξηση έγινε σε ποσοστό 36%. Ως εκ τούτου τα παραπάνω ποσά γίνονται 1.360 και 1.800 ευρώ αντίστοιχα. Το 2022 καταβλήθηκε ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 28.006.379,03 ευρώ σε 64.881 δικαιούχους. ∆ηλαδή κατά µέσο όρο 431 ευρώ ανά δικαιούχο νεαρό αγρότη, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 10:47

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΑΠ: Πήραν ΦΕΚ οι νέοι αγρότες – Τα κριτήρια και τα ποσά ενίσχυσης
    ΚΑΠ: Πήραν ΦΕΚ οι νέοι αγρότες – Τα κριτήρια και τα ποσά ενίσχυσης

    Καθορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ της ΚΑΠ

    Πήρε ΦΕΚ το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας», του ΣΣ της ΚΑΠ, όπου και προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους αγρότες, οι οποίοι κατά το έτος υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στο τομέα της γεωργίας ως αρχηγοί βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν.

    Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

    • Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή
    • προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
    • Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.

    Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

    Κριτήρια επιλεξιμότητας

    Σύμφωνα με την απόφαση, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς της παρέμβασης Π3-75.1.

    Κατά το έτος αναφοράς, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:

    • 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.

    Κατά παρέκκλιση και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και Βιοποικιλότητα), ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του γεωργού νεαρής ηλικίας, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους αναφοράς τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική Χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.

    Επίσης, τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

    • Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
    • Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη για υποβολή στην ΕΑΕ.

    Ακόμη, το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 από τον υποψήφιο.

    Τι ισχύει με τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις

    Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

    Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1.

    Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης που ο υποψήφιος έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στην παρέμβαση Π3-75.1. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ο/η σύζυγος της/του υποψηφίου δύναται να υποβάλλει ΕΑΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης με συνολική τυπική απόδοση που να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

    Για τις ανάγκες της παρέμβασης Π3-75.1, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

    Πηγή: In.gr
  • Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες
    Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες

    «Ανάσα» σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες θα δώσει η έκτακτη ενίσχυση που αναμένεται να καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και η οποία, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για ένα κονδύλι άνω των 200 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, ανάπηροι, οικογένειες με παιδιά που θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα.

    «Είναι οι κατηγορίες που συνήθως κάθε χρόνο λαμβάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Νέο κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

    Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Εξήγησε πως λόγω της απουσίας κεντρικού μητρώου, δεν υπάρχει και συνολική εποπτεία, δεν υπάρχει και συσχέτιση των επιδομάτων μεταξύ τους.

    «Όταν δεις τα επιδόματα στην ολότητα τους (...), μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μια πιο δίκαια πολιτική, πιο στοχευμένη πολιτική, πιο αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»
    ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»

    Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ για το πρόβλημα απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1

    Σε αδιέξοδο βρίσκονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, απεντάσσονται από το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητείται ακόμη να επιστραφεί και η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγού – κτηνοτρόφους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την απένταξη ιδίως των νέων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αρκετοί νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018, είναι κτηνοτρόφοι και ένα μέρος από αυτούς, προσπάθησε να παραμείνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, όπως γνωρίζετε, υπάρχει απουσία υπηρεσιών, δύσκολη πρόσβαση και μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων».

    «Από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις»

    Μακροχρόνιο το πρόβλημα

    Το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην έγκαιρη έκδοση των αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μακροχρόνιο και παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί. «Άλλωστε, πρόσφατα δόθηκε με νομοθετική τροπολογία, ένας χρόνος παράτασης επιπλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι κατανοητό ότι στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας, αυτές οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ελέγξουν οι νέοι γεωργοί και δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνεται.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις. «Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι παραγωγοί, ενώ ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες παραμονής τους στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην καταστροφή», τονίζεται.

    Η πρόταση

    Επειδή, η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα, για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου, η ΕΘΕΑΣ προτείνει να υπάρξει η ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, η οποία είναι αυτή που εκκρεμεί στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι ήδη σε στάδιο ολοκλήρωσης και να σταματήσει για αυτό το διάστημα η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελική παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελική παράταση για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

    Υπό επεξεργασία βρίσκονται ακόμα 10.572 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 παρατείνεται η υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων (χωρίς ποινή) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2024, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μέσω του gov.gr, 634.253 οριστικές αιτήσεις. Από αυτές, οι 19.400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους αγρότες online, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) έχουν υποβληθεί οριστικά 614.853 παραδεκτές αιτήσεις, από το σύνολο των 625.425 δεσμευμένων αιτήσεων. Συνεπώς 10.572 αιτήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό επεξεργασία, ως δεσμευμένες από τα ΚΥΔ, αλλά μη οριστικοποιημένες (από τα Κ.Υ.Δ.).

    Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «αξιολογώντας την πορεία της υποβολής των αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παραγωγών και των ΚΥΔ, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος παραγωγός που δεν θα υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ενώ το επιθυμεί, δίνει μια ολιγοήμερη, τελική, παράταση, για την οριστική υποβολή τους, χωρίς ποινή, μέχρι και την Παρασκευή 4/10».

    Αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες

    Πότε οι αιτήσεις θεωρούνται απαράδεκτες

    «Παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα Κ.Υ.Δ. να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε με το πέρας της παραπάνω καταληκτικής ημερομηνίας, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το σύνολο των παραγωγών της χώρας, σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετική ανακοίνωση.

    Να σημειωθεί ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες.

    Από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 5.10.2024, εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.

    Πηγή: In.gr
  • Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024
    Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2024

    Την Δευτέρα 15.07.2024 ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.).

    Μέχρι σήμερα 12.09.2024 (15:00), δηλαδή 57 ημέρες μετά, μέσω του GOV.GR είναι δεσμευμένες, δηλαδή επεξεργάστηκαν από τα Κ.Υ.Δ., 606.892 αιτήσεις, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί, μαζί με τις online αιτήσεις, συνολικά 487.367 αιτήσεις.

    Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού μας, από το σύνολο των 466 Κ.Υ.Δ. που συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων της Ε.Α.Ε. 2024, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους:

    • Σε ποσοστό 90% - 100 %, 208 ΚΥΔ, δηλαδή το 44% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 70% - 90%, 139 ΚΥΔ, δηλαδή το 30% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 50% - 70%, 58 ΚΥΔ, δηλαδή το 13% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 15% - 50%, 47 ΚΥΔ, δηλαδή το 10% των ΚΥΔ
    • Σε ποσοστό 0% - 15 %, 14 ΚΥΔ, δηλαδή μόλις το 3% των ΚΥΔ

    Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 347 ΚΥΔ, δηλαδή το 75% του συνόλου των ΚΥΔ έχουν ολοκληρώσει από 70% έως 100% των εργασιών τους.

    Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπρόθεσμα, αξιόπιστα και με επιτυχία για όλους τους παραγωγούς της χώρας, το ΥΠΑΑΤ έλαβε θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από πρόταση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα 12.09.2024 και έλαβε αρ. πρ. απόφασης 532/272755, συνεχίζεται απρόσκοπτα, αδιάληπτα και παραδεκτά (χωρίς ποινή), η υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024.

    Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024 είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών
    Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα "κάγκελα" βρίσκονται αυτή την περίοδο τόσο οι παραγωγοί όσο και οι υπεύθυνοι στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που επεξεργάζονται τις αιτήσεις ΟΣΔΕ καθώς τα απανωτά αυτοματοποιημένα μηνύματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχουν προκαλέσει έντονο άγχος και αυξημένη πίεση σε κάθε πλευρά.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΚΥΔ, η έλλειψη χρόνου και η συσσώρευση αιτήσεων έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό όγκο εργασίας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση όλων των δηλώσεων εντός της προθεσμίας. Υπολογίζεται πως, εάν δεν δοθεί παράταση, περίπου το 15% των παραγωγών κινδυνεύει να μείνει εκτός της αρχικής προθεσμίας και να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση.

    Η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δίνεται στους παραγωγούς με επιπλέον προθεσμία 20 ημερών. Ωστόσο, κάθε ημέρα καθυστέρησης επιφέρει ποινή 1% από την τελική επιδότηση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά των παραγωγών.

    Παράλληλα, οι παραγωγοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για χρονικά περιθώρια αναφορικά με την συμπλήρωση των δηλώσεων, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, ακρίβεια και πρόσβαση στα ΚΥΔ, τα οποία αυτή την περίοδο λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων. Πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία αφού βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου συγκομιδής για αρκετές καλλιέργειες, γεγονός που βρίσκει τους περισσότερους απασχολημένους για ώρες στα χωράφια τους.

    Τα ΚΥΔ, από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της προθεσμίας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά κανένας παραγωγός. Όμως αν και μια τέτοια παράταση θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την τρέχουσα κατάσταση, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η παράταση της προθεσμίας θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη «ανάσα» τόσο στους παραγωγούς όσο και στα ΚΥΔ, επιτρέποντας τη διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς περιττές απώλειες με την απάντηση πλέον σε αυτό το αίτημα να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προοπτικές των παραγωγών για τη φετινή χρονιά.

    Για το θέμα αυτό μίλησε στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο Άλκης Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου, ο οποίος από την πλευρά του και από την ενημέρωση που έχει από άλλα ΚΥΔ ανά την Ελλάδα, θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η σχετική παράταση ένα μεγάλο ποσοστό θα εξυπηρετηθεί στο 20ήμερο των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

    Konstantopoulos

    «Φέτος υπήρχε μία καλή ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδόν καθημερινά έχουμε e-mail που μας απαντούν σε διάφορες απορίες όμως δεν παύει ο χρόνος που ξεκινήσαμε να ήταν πολύ αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιεζόμαστε τώρα χρονικά πολύ να ολοκληρώσουμε. Δεν έχουμε μία επίσημη τοποθέτηση για το αν θα δοθεί κάποια παράταση αλλά δυστυχώς με τις αιτήσεις που βλέπω ότι είναι πίσω σε όλη την Ελλάδα θεωρώ ότι έστω και μία μικρή παράταση μπορεί να δοθεί. Δεν θα ήθελα όμως σε αυτό να βασιστεί ο παραγωγός γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, δεν πρέπει να εφησυχάσει.

    Εάν παραμείνει έτσι η συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή μιλάω και με συναδέλφους μου σε όλη την Ελλάδα το βλέπω πολύ δύσκολο να προλάβουμε όλες τις αιτήσεις μέσα σε αυτό το διάστημα. Τουλάχιστον να πάρουν πρωτόκολλο.

    Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα πιστεύω ότι αν δεν δοθεί παράταση γύρω στο 15% θα μείνουν εκτός και θα πάνε για τις εκπρόθεσμες.

    Τώρα καταλαβαίνω, ότι είναι μία κατάσταση δύσκολη και για τους παραγωγούς που βρίσκονται μέσα στα χωράφια και συλλέγουν την σοδειά, δεν είναι εύκολη καλλιεργητικά αυτή η περίοδος γιατί όλοι δίνουν βάρος στις καλλιέργιες τους. Ενώ όταν οι αιτήσεις γινόταν τον Απρίλιο ή τον Μάιο όλα ήταν πιο εύκολα και ελπίζουμε αυτό να επανέλθει από την επόμενη χρονιά από την στιγμή που λύθηκαν τα προβλήματα με την εφαρμογή, τους διαγωνισμούς και όλες αυτές τις ιστορίες που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Το χειρότερο όλης αυτής της διαδικασίας είναι ότι έγινε σε μία περίοδο άσχημη διότι πολύς κόσμος έλειπε, ήταν σε διακοπές και αποσυντονίστηκε. Ειδικά οι παραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γνωρίζουν ότι ασχολούνται κάποια στιγμή εκεί γύρω στο Πάσχα, υποβάλουν την αίτηση τους και τελειώνει ιστορία. Πολλοί από αυτούς μπορεί να νόμιζαν ότι ήδη το έχουν κάνει και δεν το θυμούνται. Πολύ μπορεί να μπερδεύτηκαν. Και για μας βέβαια ήταν δύσκολα διότι είχαμε πολλά λειτουργικά έξοδα, διότι είχαμε προσωπικό και οι αιτήσεις δεν άνοιγαν, διότι μέσα στο κατακαλόκαιρο η κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα ερκοντίσιον κτλπ.».

    Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας επεσήμανε πως:

    Mpistolas

    «Υπάρχει μεγάλο άγχος και αυτό φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει συνεχώς μηνύματα προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο λόγος είναι για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα. Το θέμα είναι ότι λόγω οικολογικών σχημάτων η σωστή ολοκλήρωση έχει μία μεγάλη διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να δηλωθούν σωστά οι δηλώσεις.

    Αν δεν υπάρξει παράταση σίγουρα θα υπάρξουν και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Κι εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να τα προλάβουμε όλα υπάρχει ανελαστικότητα κι σε ό,τι αφορά το προσωπικό και στις ώρες εργασίας.

    Το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί και με αυτά τα μηνύματα έχουν αγχωθεί και τρέχουν στα ΚΥΔ να φτιάξουν τις δηλώσεις. Πολλά τα τηλέφωνα, να ενημερωθούν αλλά οι καθυστερήσεις κυρίως αφορούν στα οικολογικά σχήματα. Το άλλο πρόβλημα επίσης είναι ότι επειδή υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ πολλά από τα ενοικιαστήρια έχουν λήξει κι αυτό πάλι απαιτεί χρόνο καθώς πρέπει να πάει στο λογιστή του στη συνέχεια να το τακτοποιήσει. Δηλαδή οι περισσότερες δηλώσεις δεν ολοκληρώνονται με ένα ραντεβού όπως στο παρελθόν.

    Μου φαίνεται αδύνατο φέτος να προλάβουν να γίνουν οι πληρωμές μέσα στον Οκτώβριο. Παλιά δηλαδή ολοκληρώναμε τον Ιούλιο και πάλι πάλευαν να γίνουν οι πληρωμές τον Οκτώβριο και φτάναμε στο τέλος του μήνα με το ζόρι.

    Σύμφωνα με την εμπειρία που έχω από τα προηγούμενα χρόνια σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια παράταση ένα ποσοστό της τάξεως του 15 με 20% θα πάει στις εκπρόθεσμες δηλώσεις».

    Τέλος ο προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφής Βαγγέλης Κιούφης σημείωσε ότι:

    Kioufis

    «Σε εξέλιξη της υποβολής των δηλώσεων των αιτήσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, δυστυχώς η προσέλευση ακόμα δεν είναι πολύ μεγάλη, υπολογίζεται ότι έχει γίνει περίπου το 55 τοις 100 των αιτήσεων και αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ την δουλειά τη δική μας και ελπίζουμε σε κάποια παράταση που θα δοθεί από το υπουργείο αφού σε μία βδομάδα το σύστημα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κλείνει. Ελπίζουμε να το λάβει υπόψιν αυτό το υπουργείο προκειμένου να δώσει μία παράταξη η οποία θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορέσουμε κι εμείς σαν ΚΥΔ να κάνουμε τις αιτήσεις με περισσότερη ασφάλεια και πιο σωστά».

  • Ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας – Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση
    Ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας – Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση

    Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση του ΥΠΑΑΤ με τον «Καθορισμό λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (Β’ 3072).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση εκτιμάται ότι οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων που θα ισχύουν στο τέλος του 2026 για την ΑΠ των αροτραίων καλλιεργειών ανέρχονται σε 230,85€ ανά εκτάριο, για την ΑΠ των μονίμων καλλιεργειών σε 282,71€ ανά εκτάριο και για την ΑΠ των βοσκοτόπων σε 160,52€ ανά εκτάριο. Για την αποφυγή απώλειας χρηματοδότησης από ενδεχόμενη υπο-απορρόφηση άλλων παρεμβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράμματα, τα δύο (2) πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύμανση κατά ±25% της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.

    Επίσης, προβλέπεται πως τα αποθέματα δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε:

    α) Γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους ενίσχυσης.

    Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.

    β) νεοεισερχόμενους γεωργούς, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη ΑΠ κατά το έτος χορήγησης,

    γ) κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατείχαν ειδικά δικαιώματα έως και το 2022 για το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας.

    Δικαιώματα ενίσχυσης θα μπορούν να αποκτήσουν στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:

    αα) Έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης,

    αβ) κατέχουν ή ενοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ή με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιμες δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, αντίστοιχες με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.

    Όταν το απόθεμα δεν επαρκεί για την χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων, αρκεί η νέα μοναδιαία αξία δικαιωμάτων να κυμαίνεται μεταξύ -15% και +15% της μέσης μοναδιαίας αξίας της ΑΠ βοσκοτόπων, όπως αυτή ορίζεται στο ΣΣ ΚΑΠ.

    Η μοναδιαία αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων κατά το έτος χορήγησης, όπως υπολογίζεται μετά την προαναφερόμενη αύξηση του αντίστοιχου αποθέματος.

    Επιπλέον, δύναται να εφαρμοστεί γραμμική ποσοστιαία μείωση του εθνικού ανώτατου ορίου της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης έως 3% για τη χρηματοδότηση των τριών περιφερειακών αποθεμάτων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί σε περίπτωση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά και σε νέους γεωργούς.

    Για το 2023, το ποσό που προκύπτει από την ανωτέρω γραμμική μείωση, κατανέμεται στα τρία περιφερειακά αποθέματα, σύμφωνα με τα ακόλουθα ποσοστά:

    α) 26,9% στην αγρονομική περιφέρεια βοσκοτόπων.
    β) 45,6% στην αγρονομική περιφέρεια αροτραίων καλλιεργειών.
    γ) 27,5% στην αγρονομική περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών

    Για τα έτη 2024-2027 εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του εκάστοτε περιφερειακού ανώτατου ορίου για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε περιφερειακού αποθέματος.

    Τα όρια εκμετάλλευσης

    Τα κατώτερα και ανώτερα όρια εκμετάλλευσης αμιγώς και μικτών εκμεταλλεύσεων έχουν ως εξής:

    Για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών και μέχρι το 2027, αρχής γενομένης από το πρώτο έτος υποβολής ΕΑΕ ως γεωργός νεαρής ηλικίας και εφόσον πληρείται το ηλικιακό κριτήριο κατά το πρώτο έτος υποβολής της ΕΑΕ.

    Δείτε εδώ το ΦΕΚ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ολοκλήρωση Β’ κύκλου του Προγράμματος Κατάρτισης Νέων Γεωργών στο Δήμο Ζαχάρως από το Κέντρο «Δήμητρα» Πύργου
    Ολοκλήρωση Β’ κύκλου του Προγράμματος Κατάρτισης Νέων Γεωργών στο Δήμο Ζαχάρως από το Κέντρο «Δήμητρα» Πύργου

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, το Πρόγραμμα Κατάρτισης 25 Νέων Γεωργών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

    Το πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 150 ωρών, είναι το δεύτερο που υλοποιείται φέτος, σε συνεργασία με την κα Όλγα Αβραμοπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Πύργου, και του Δήμου μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση από τους νέους γεωργούς απαραίτητων γνώσεων και εμπειριών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος, να ενσωματώνουν την καινοτομία, να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να ανταποκρίνονται στο ρόλο του αγρότη – επιχειρηματία που απαιτεί η εποχή μας.

    Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η πραγματοποίηση μίας σειράς εκδηλώσεων – δράσεων για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την ενίσχυση επιχειρηματικών δεξιοτήτων, αποσκοπώντας στον εφοδιασμό των αγροτών μας – που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Δήμου μας – με δεξιότητες αιχμής και γνώσεις σχετικά με τις τάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και προτεινόμενες λύσεις στις προκλήσεις που εμφανίζονται.

    Στην τελετή λήξης του Β’ κύκλου του προγράμματος παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, και η Δημοτική Σύμβουλος, εντεταλμένη για την Αγροτική Ανάπτυξη, κα Μαρίνα Αντωνοπούλου, όπου και παρέδωσαν τις βεβαιώσεις ολοκλήρωσης των προγραμμάτων στους νέους αγρότες.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Ο Δήμος Ζαχάρως επενδύει πλέον συστηματικά στην αγροτική οικονομία. Αποτελούμε μια κατά βάση αγροτική περιοχή και μέσα από την στοχευόμενη εκπαίδευση των νέων αγροτών, πολλαπλασιάζουμε την γεωργική αξία, προσφέροντας όλα εκείνα τα εφόδια στους νέους ανθρώπους, ώστε αξιοποιώντας εκείνες τις επιστημονικές πρακτικές, να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα. Ο Δήμος Ζαχάρως θα είναι πάντα αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει στόχο την ανάταση της τοπικής οικονομίας».

    neoi agr zaxaro 2

    neoi agr zaxaro 3

    neoi agr zaxaro 4

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch