Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 20:57

Κίνητρα για βιολογικά και βιοδιεγέρτες αντί ειδικών ενισχύσεων κάλυψης μέρους του αγοράς λιπασμάτων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένας επαναπροσδιορισµός των Στρατηγικών Σχεδίων της νέας ΚΑΠ, ανοίγοντας πιθανότατα το κεφάλαιο αυξηµένων κοινοτικών ενισχύσεων για καλλιεργητικές πρακτικές µε εναλλακτικές µεθόδους θρέψης ή µικρές απαιτήσεις, συζητείται το τελευταίο διάστηµα στα γραφεία της Επιτροπής Γεωργίας της Κοµισιόν στις Βρυξέλλες.

Με αφορµή την έκρυθµη κατάσταση στην αγορά των λιπασµάτων, φαίνεται πως η Κοµισιόν βρίσκει χώρο για να επιταχύνει τη µετάβαση σε µια αγροτική παραγωγή µε πράσινο προφίλ, όπως αποτυπώνεται στις προ κρίσεων πολιτικές που ανέπτυξε.

Πιο απλά, στη δεδοµένη στιγµή, η Κοµισιόν ξεκαθαρίζει πως προτιµά να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για να ενισχύσει τη βιολογική γεωργία ή τη χρήση βιοδιεγερτών και άλλων ειδικών λιπασµάτων όπως τα βραδείας αποδέσµευσης, παρά να ακολουθήσει την παλιά συνταγή και να επιδοτήσει την αγορά λιπασµάτων. Περί αυτού αγόρευε προ ολίγων ηµερών ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι σε παρέµβασή του στην Ευρωβουλή, στην οποία υποστήριξε ότι το προσεχές διάστηµα θα προχωρήσει η Κοµισιόν στην δηµοσίευση Οδηγίας για την αντιµετώπιση της κρίσης των λιπασµάτων.

Αν και δεν είναι γνωστό το περιεχόµενο της Οδηγίας, οι αντιδράσεις µαρτυρούν ότι µάλλον τα αιτήµατα που είχε καταθέσει ο κλάδος, δεν εισακούγονται. Συγκεκριµένα, είχε ζητηθεί να υπάρξει µια κοινή ευρωπαϊκή γραµµή που θα επιδοτεί το κόστος ενέργειας στις µονάδες παραγωγής λιπασµάτων, µε πόρους από τη φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας όπως προβλέπεται στην πολιτική repowerEU και τις τελευταίες προτάσεις της Ούρσουλας Φον ντερ Λέγεν για την ενεργειακή κρίση. Αντ’ αυτού, απ’ ό,τι φαίνεται η δυνατότητα αυτή δεν είναι δεσµευτική, που σηµαίνει πως όποιο κράτος µέλος θέλει και µπορεί θα το κάνει, ενώ τα υπόλοιπα όχι, διαµορφώνοντας συνθήκες αθέµιτου ανταγωνισµού, όπως λένε οι επικριτές της Κοµισιόν.

Το άλλο αίτηµα, έχει να κάνει µε νέα κοινοτικά κονδύλια, για έκτακτες ενισχύσεις, µεταξύ των οποίων επιδότηση της αγοράς λιπασµάτων στους αγρότες, µε ορίζοντα την εαρινή καλλιεργητική περίοδο.

Πάνω σε αυτό, η Κοµισιόν λέει ότι σε αυτήν τη φάση θα αξιολογήσει εκ νέου το κατά πόσον κατά τη διαµόρφωση των εθνικών σχεδίων δόθηκε η δέουσα προσοχή στην υιοθέτηση της γεωργίας ακριβείας, στον ορθολογικό σχεδιασµό της χρήσης λιπασµάτων και στην παροχή κινήτρων για βιολογικές και άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί των παραδοσιακών λιπασµάτων.

Με τις τιµές για τις πρώτες ύλες αρκετών προϊόντων θρέψης να επιµένουν σε ιστορικά υψηλά, όσο ταυτόχρονα το κόστος ενέργειας βάζει λουκέτα σε εργοστάσια ή περιορίζει την παραγωγή, η αγορά προεξοφλεί νέες αυξήσεις στις τιµές των λιπασµάτων τους επόµενους µήνες και µε ορίζοντα την άνοιξη του 2023 δεν αποκλείει ελλείψεις. Σε αυτό, η Κοµισιόν απαντά επί της ουσίας σε µια επιδότηση του περιορισµού χρήσης λιπασµάτων παρά στην ενίσχυση της αγοράς τους.

Πάνω από 1 δις ευρώ από την ελληνική ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις της βιολογικής γεωργίας

Συνολικά πάνω από 1 δις ευρώ και συγκεκριµένα 566 εκατ. ευρώ για τη µετατροπή στη Βιολογική Γεωργία µέσω του ΠΑΑ και 600 εκατ. ευρώ µέσω του νέου πρασινίσµατος για τη διατήρηση της βιοπαραγωγής, προτίθεται να αφιερώσει η Ελλάδα για τη νέα προγραµµατική περίοδο 2023-2027. Ειδικότερα για τη διατήρηση στο νέο πρασίνισµα, η δράση αυτή δεν είναι ανταγωνιστική και η ένταξη παραγωγών και κτηνοτρόφων δεν θα περιορίζεται από τα χρηµατικά διαθέσιµα. Να σηµειωθεί ότι αυτό που θα περιορίζεται θα είναι το ποσό της ενίσχυσης.

Οι εισροές ψηλά στην ατζέντα των Υπουργών Γεωργίας στο Συµβούλιο στις 17 Οκτωβρίου

Στο Λουξεµβούργο είναι προγραµµατισµένη για τις 17 και 18 Οκτωβρίου η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης, µε τη συζήτηση να εστιάζει για ακόµα µια φορά στην κατάσταση των αγορών αγροτικών εµπορευµάτων, µε αρκετά κράτη µέλη να θέτουν επιτακτικά το ζήτηµα των υψηλών τιµών στα λιπάσµατα. Παράλληλα, θα αναζητηθούν λύσεις σε ένα ενδεχόµενο περιορισµένης προσφοράς ή ελλείψεων στην αγορά λιπασµάτων, κάτι που θα µπορούσε να έχει έντονο αντίκτυπο σε όλες τις αλυσίδες αξίας της παραγωγής τροφίµων.

Πηγή: Αgronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 19:15

Σχετικά Άρθρα

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»
    Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

    «Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»

    «Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Αυτό το νέο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα παρέχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων αρωγών βασικής υποστήριξης. Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την παράδοση βοήθειας στη Βηρυτό μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας
    Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας

    Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, σχετικά με την «Πληρωμή μελισσοκόμων Δράσεων 11.1.2 και 11.2.2 του Μέτρου 11 Βιολογικής Γεωργίας», απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

    Ο κ. Φίλιας στη σχετική επιστολή του καταθέτει την ανησυχία που καταγράφεται σχετικά με την καθυστέρηση στην πληρωμή ορισμένων δικαιούχων μελισσοκόμων της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν Δήλωση Κατεχόμενων Κυψελών για το έτος 2023 δεν έχουν συμπεριληφθεί στις πληρωμές, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργοί κάτοχοι μελισσοσμηνών.

    «Από την έναρξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου το 2021, η υποχρέωση δήλωσης των κυψελών έχει γίνει ετήσια, ενώ στο παρελθόν ίσχυε για διετία. Είναι γνωστό πως ορισμένοι από τους μελισσοκόμους, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έλαβαν την απαραίτητη ενημέρωση για την αλλαγή στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν τη δήλωσή τους για το έτος 2023. Παρά τη μη υποβολή, αυτό δεν υποδηλώνει διακοπή της μελισσοκομικής τους δραστηριότητας, αλλά πιθανή αδυναμία πρόσβασης στην κατάλληλη πληροφόρηση» εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης και αφού επισημαίνει τη σημασία της μελισσοκομίας για την αγροτική οικονομία της περιοχής, ζητά από τον κ Στρατάκο να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης ή ευνοϊκής ρύθμισης για τους δικαιούχους, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πληρωμές του προγράμματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων»
    Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων»

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη συνύπαρξη λύκων και τοπικών κοινωνιών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το European Environmental Bureau (EEB) Ο κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που να διασφαλίζουν τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και την προστασία των λύκων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια, εκτός της αύξησης των ζωοτροφών, του ενεργειακού κόστους και των απωλειών ζωικού κεφαλαίου, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανώλης, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων από λύκους, που καταστρέφουν τα κοπάδια τους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία τόνισε και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές.

    Οι κτηνοτρόφοι επεσήμανε ο ευρωβουλευτής δεν είναι απλώς παραγωγοί – είναι οι θεματοφύλακες της υπαίθρου και του φυσικού περιβάλλοντος. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από αυτούς δεν θα οδηγήσει μόνο στην οικονομική καταστροφή, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία των αγροτικών περιοχών.

    arnaoutoglou kom lukoi 2

    Η προστασία των λύκων τόνισε ο κ. Αρναούτογλου είναι πράγματι μια επιτυχία για τη βιοποικιλότητα, αλλά η επιβίωση των κτηνοτρόφων μας είναι εξίσου κρίσιμη. Πρέπει να βρούμε πρόσθεσε έναν βιώσιμο τρόπο να συνυπάρξουν οι κτηνοτρόφοι με τους λύκους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών μας περιοχών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν άμεσα σε δύο βασικούς άξονες εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής:

    - Στήριξη των κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις και μέτρα πρόληψης: Είναι απαραίτητο να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο, παρέχοντας άμεση αποζημίωση για τις ζημιές, αλλά και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φρακτών, τη χρήση σκύλων φύλαξης και την ενίσχυση της παρουσίας βοσκών. Αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν περισσότερο μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

    - Προστασία των λύκων με παράλληλη διαχείριση: Η παρουσία των λύκων είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία, αλλά απαιτείται καλύτερη διαχείριση του πληθυσμού τους. Πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης των λύκων, όπως προβλέπει η Οδηγία για τους Οικοτόπους και η Σύμβαση της Βέρνης.

    Τέλος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο και παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Αν αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείψουν τις περιοχές τους υποστήριξε, η κοινωνική και οικονομική υποδομή της υπαίθρου θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρέπει να στηριχθούν όχι μόνο με οικονομικά μέσα, αλλά και με την πολιτική βούληση να διατηρηθούν οι αγροτικές περιοχές ζωντανές και βιώσιμες για τις επόμενες γενιές.

    Για επικοινωνία: [email protected] Tel. +306971926994

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος - Στο 17,2% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα
    Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος - Στο 17,2% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα

    Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος συνεχώς, με αργά μεν αλλά σταθερά βήματα, επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζαβάρα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων ανέρχονται πλέον σε 80.000 με 85.000, έναντι των 60.993 το 2022, οπότε καταγράφονταν περισσότεροι σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 2021.

    Οι βιολογικοί παραγωγοί, κατά την κ. Τζαβάρα, καλλιεργούν σήμερα πάνω από εννέα εκατομμύρια στρέμματα με βιολογικές μεθόδους.

    Χαμηλότερα καταγράφονται τα ποσοστά στη βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας, αν και όπως αναφέρει η κ. Τζαβάρα, γίνονται «φιλότιμες» και καθοριστικής σημασίας προσπάθειες να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, κατά την ίδια, με βιολογικές μεθόδους εκτρέφονται πρόβατα σε ποσοστό 67,3%, αίγες σε 19,6%, όρνιθες σε 6,6%, αγελάδες σε 6,4% και χοίροι σε 0,1%.

    Σε νέο σταυροδρόμι ο κλάδος των βιολογικών

    «Παλιότερα, η πρόκληση ήταν να φύγουμε από τη συμβατική παραγωγή, από τα χημικά λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα δηλητήρια, τώρα η πρόκληση έχει αλλάξει», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Ιωάννου.

    Η Ένωση ιδρύθηκε το 2002, αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι καλλιεργούν από ένα έως και 200 στρέμματα. «Στοχεύουμε πάντα στην αύξηση του βιολογικού δυναμικού που δεν έχει να κάνει με τα στρέμματα, αλλά με την ίδια την οντότητα που καλλιεργεί, παράγει και αποδίδει, καθαρή τροφή με το λιγότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα για εμάς είναι να δεχόμαστε τους ανθρώπους ανεξαρτήτως μεγέθους της αγροτικής "επιχείρησής" τους».

    Αναφερόμενος στο νέο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται μπροστά η βιολογική γεωργία, ο κ. Ιωάννου, σημειώνει ότι «οι προκλήσεις παραμένουν, έχοντας ωστόσο αλλάξει ...ρότα».

    Όπως εξηγεί, «πλέον, θα πρέπει εμείς οι βιοκαλλιεργητές να μετατραπούμε σε μια δύναμη αναγεννητικής γεωργίας, με αειφορία, βιοποικιλότητα, διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, να δεσμεύουμε τον άνθρακα, προστατεύοντας ό,τι υπάρχει γύρω μας, φροντίζοντας με σεβασμό το μέλλον των παιδιών μας», υπογραμμίζει.

    Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με στρεμματικές, πλασματικές αυξήσεις, αλλά με τη δημιουργία περισσότερων, μικρών βιολογικών αγροκτημάτων, που θα στηρίζονται από τους κρατικούς φορείς. «Αυτό είναι το "στοίχημα" και δυστυχώς οι αποφάσεις της ΕΕ βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο. Δυστυχώς στήριξη στους παραγωγούς, ειδικά στους μικρούς, δεν υπάρχει», επισημαίνει και προσθέτει με παράπονο: «καλλιεργώ 15 χρόνια επτά στρέμματα με βιολογικές μεθόδους, έχω πενταμελή οικογένεια και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα σεντ για στήριξη και ενθάρρυνση».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αποκαλυπτική έκθεση για τη βιολογική γεωργία – Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ
    Αποκαλυπτική έκθεση για τη βιολογική γεωργία – Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ

    Το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης

    Σε 12 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΕΕ το διάστημα 2014 – 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προκειμένου να στραφούν στη βιολογική γεωργία ή να τη διατηρήσουν, ενώ το πλάνο μέχρι το 2027 προβλέπει τη διάθεση επιπλέον ποσού ύψους 15 δισ. ευρώ.

    Παρόλα αυτά, ο βαθμός υιοθέτησης της βιολογικής γεωργίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος κυμαίνεται από ποσοστό χαμηλότερο του 5% της γεωργικής έκτασης στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα και έως υψηλότερο του 25% στην Αυστρία. Αντίστοιχα, το μερίδιο των βιολογικών εκτάσεων στην Ελλάδα είναι στο 17,2%.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

    Ο στόχος της ΕΕ να καλλιεργείται έως το 2030 το 25% της γεωργικής έκτασης βιολογικά φαντάζει ανέφικτος, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

    Τα παραπάνω αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η οποία εντοπίζει «κενά και ασυνέπειες» στην πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ για την βιολογική γεωργία, προειδοποιώντας ότι ο στόχος της ΕΕ να καλλιεργείται έως το 2030 το 25% της γεωργικής έκτασης βιολογικά φαντάζει ανέφικτος. Αποκαλύπτει δε, ότι τα κονδύλια της ΚΑΠ χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας, χωρίς να λαμβάνονται επαρκώς υπόψη οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στόχοι της αγοράς.

    Οι «αδυναμίες» στη βιολογική γεωργία

    Σημαντικές αδυναμίες στην τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ για την βιολογική γεωργία εντοπίζει η έκθεση του ΕΕΣ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μετά το 2030 δεν υπάρχει κανένα όραμα και κανένας στόχος. Μολονότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχει ετησίως η ΕΕ έχουν αυξήσει τις εκτάσεις βιολογικής γεωργίας, η προσοχή στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του τομέα είναι ελάχιστη. Ως εκ τούτου, η βιολογική παραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί μια εξειδικευμένη αγορά, και το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι είναι πιθανό η ΕΕ να μην επιτύχει τον στόχο που έθεσε στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ταυτόχρονα, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι στόχοι της αγοράς δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη στο πλαίσιο της στήριξης της ΚΑΠ. Για παράδειγμα, οι γεωργοί μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ ακόμη και αν δεν εφαρμόζουν τα πρότυπα σχετικά με την αμειψισπορά ή την καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία συνιστούν βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας. Το κλιμάκιο ελέγχου διαπίστωσε επίσης ότι η έκδοση άδειας για τη χρήση μη βιολογικών σπόρων κατά τη φύτευση βιολογικών καλλιεργειών αποτελούσε κοινή νομική πρακτική. Τονίζει επίσης ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης του βαθμού υλοποίησης των υποτιθέμενων περιβαλλοντικών οφελών της βιολογικής γεωργίας.

    Η στήριξη της ΚΑΠ είχε ως στόχο να αποζημιώνει τους γεωργούς για τα πρόσθετα έξοδα και την απώλεια εισοδήματος που επέφερε η μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων δεν ήταν υποχρεωμένοι να παράγουν κανένα βιολογικό προϊόν προκείμενου να λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ, γεγονός που συνέτεινε σε μια κατάσταση στην οποία η βιολογική παραγωγή εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ μικρή αγορά, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 4 % της συνολικής αγοράς τροφίμων της ΕΕ.

    Στην πράξη, η μόνη (μη δεσμευτική) τιμή-στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για τον τομέα αφορά την αύξηση των εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες. Ωστόσο, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και οι φιλοδοξίες για την επέκτασή της διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε βαθμό που η ΕΕ κινδυνεύει να μην επιτύχει την τιμή-στόχο του 25 % για το 2030. Το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, ο ρυθμός διάδοσης των πρακτικών βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη πρέπει να διπλασιαστεί.

    Η υιοθέτηση βιολογικών γεωργικών πρακτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για την βιολογική γεωργία

    Το 2022, περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια γης στην ΕΕ καλλιεργούνταν βιολογικά, κάτι που αντιπροσωπεύει το 10,5 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης.

    Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας αυξάνεται σταθερά από το 2014, η υιοθέτηση βιολογικών γεωργικών πρακτικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών και κυμαινόταν από 0,6 % στη Μάλτα έως 25,7 % στην Αυστρία.

    Το 2020, σχεδόν το 60% των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας της ΕΕ καλύπτονταν από μόνιμους βοσκότοπους και χορτονομές. Ωστόσο, η βιολογική κτηνοτροφία παραμένει μια εξειδικευμένη αγορά στην ΕΕ.

    Το 2020, τα βοοειδή βιολογικής εκτροφής αντιπροσώπευαν μόλις το 6% όλων των βοοειδών στην ΕΕ, ενώ τα πουλερικά και οι χοίροι βιολογικής εκτροφής αντιπροσώπευαν το 3,6% και το 1%, αντίστοιχα, του συνολικού πληθυσμού.

    Καθώς η στήριξη της ΚΑΠ για τη βιολογική γεωργία χορηγείται με βάση την έκταση, η ζήτηση στην αγορά παραμένει το βασικό κίνητρο των κτηνοτρόφων για να στραφούν στη βιολογική κτηνοτροφία.

    Πωλήσεις στη βιολογικών προϊόντων 45 δισ. ευρώ

    Σχεδόν το 4% της συνολικής αγοράς τροφίμων της ΕΕ αντιπροσώπευαν τα βιολογικά προϊόντα το 2022, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ του 2014 και του 2022, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν.

    Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, με τη σχετική κατά κεφαλή δαπάνη να κυμαίνεται, το 2022, από 2 ευρώ στη Ρουμανία έως 365 ευρώ στη Δανία.

    Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και η κατανάλωση βιολογικών στην Ελλάδα, όπου η κατά κεφαλή δαπάνη, σύμφωνα με τα στοιχεία, περιορίζεται στα 6 ευρώ.

    Οι παραπάνω διαφορές, σύμφωνα με την έκθεση, αναδεικνύουν την ανομοιογενή ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων ανά την ΕΕ και τη σύνδεση με την αγοραστική δύναμη στα κράτη μέλη.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο
    Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο

    Μείζονα απειλή για την αλιεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κρίσιμο ζήτημα της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το συγκεκριμένο είδος, που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, αποτελεί σοβαρή απειλή για την αλιεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομική επιβίωση των παράκτιων περιοχών. Η τοξική τετροδοτοξίνη που περιέχει το ψάρι καθιστά επικίνδυνη την κατανάλωσή του, ενώ η παρουσία του πλήττει και άλλα θαλάσσια είδη και προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό των αλιέων.

    Ο κ. Αρναούτογλου, μαζί με τους Σοσιαλιστές συναδέλφους του, καλεί την Κομισιόν να δράσει άμεσα, υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

    Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και της αλιευτικής οικονομίας στις παράκτιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    Θα υπάρξει χρηματοδότηση για προγράμματα αποζημίωσης των αλιέων που έχουν πληγεί από τον Λαγοκέφαλο, αλλά και προώθηση εναλλακτικών μεθόδων αλιείας;

    Ποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου για την ανάπτυξη μιας κοινής διακρατικής στρατηγικής καταπολέμησης του είδους;

    Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία της αλιευτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις και απλούστευση των διαδικασιών στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ
    Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις και απλούστευση των διαδικασιών στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

    Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ «να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα»

    Νέες «αρχές» για τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, αναδιανομή των ενισχύσεων, που θα εξασφαλίζει τη «δίκαιη κατανομή» των πόρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, βάζει στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που έρχεται μετά το 2027, γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

    Ταυτόχρονα εντοπίζει τα «κακώς κείμενα» της ισχύουσας ΚΑΠ 2023-27, χαρακτηρίζοντας διατάξεις ως ανεπαρκείς, όπως αυτές που αφορούν «τη φιλική προς το κλίμα διαχείριση της γης», συνιστώντας επίσης να λαμβάνεται υπόψη στη νέα ΚΑΠ ο κλάδος εκείνος του πρωτογενούς τομέα, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σημείο «αιχμής» αποτελεί η προσαρμογή των παρεμβάσεων της νέας ΚΑΠ ανάλογα με τις ανάγκες και την ποικιλομορφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ.

    Αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, έχουν ήδη προταθεί στην έκθεση του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, που παρουσιάστηκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία περιλαμβάνονται σειρά συστάσεις για αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Σε αυτήν, προτείνεται ανάμεσα σε άλλα αντί να δίνεται απευθείας στήριξη στους αγρότες με βάση τη γη που διαθέτουν, να χορηγούνται οι επιδοτήσεις «σε ενεργούς αγρότες που τις χρειάζονται περισσότερο», με τις σχετικές αποφάσεις να βασίζονται στην «οικονομική βιωσιμότητα» των αγροτών αυτών.

    «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

    Οι άμεσες ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ
    Με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα», η ΕτΠ, τονίζει ότι θα απαιτηθούν νέες αρχές ως προς τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων και την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς.

    Αυτό περιλαμβάνει επανεξέταση των κανόνων για τον καθορισμό ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις προς αποφυγή της περαιτέρω αποδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    «Κρούει» μάλιστα το καμπανάκι, η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που απορρέουν από την Πράσινη Συμφωνία να πραγματοποιηθεί εγκαίρως. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή πρόσθετων διοικητικών διατυπώσεων.

    «Δίκαιο εγγυημένο εισόδημα» στη νέα ΚΑΠ

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕτΠ, καλεί την Κομισιόν να σχεδιάσει ένα μέσο «δίκαιου εγγυημένου εισοδήματος» για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δεν αποκομίζουν εισόδημα ικανοποιητικού επιπέδου από τις γεωργικές τους δραστηριότητες. Το μέσο αυτό, όπως προτείνεται, θα πρέπει να συμπληρώνει το αγροτικό εισόδημα, καθιστώντας το συγκρίσιμο με άλλους τομείς.

    Να προβλεφθούν υποχρεωτικές και αυξημένες αναδιανεμητικές ενισχύσεις (ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις)

    Ταυτόχρονα, το μέσο αυτό, θα μπορεί δε να χρησιμοποιείται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση γεωργικών εκτάσεων πολλαπλών χρήσεων, όπως οι γεωργικές εκτάσεις υψηλής φυσικής αξίας, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εγκατάλειψης των γεωργικών δραστηριοτήτων και της συρρίκνωσης του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, καθώς και για τη διατήρηση οικοσυστημάτων υψηλής φυσικής αξίας, όπως αυτά που είναι αφιερωμένα στην εκτατική ή ορεινή κτηνοτροφία ή στην εκτροφή αυτόχθονων φυλών ζώων.

    Αναδιανομή των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ

    Μάλιστα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναδιανομή των ενισχύσεων ανά τους διάφορους τύπους και μεγέθη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε τόπου, προτείνεται να συνεκτιμηθούν οι υπό τις οποίες ασκούνται οι γεωργικές δραστηριότητες.

    Ειδικότερα, θα πρέπει να προβλεφθούν υποχρεωτικές και αυξημένες αναδιανεμητικές ενισχύσεις (ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις), με παράλληλο καθορισμό ανώτατου ορίου για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, με μέλημα την αύξηση των εσόδων όλων των γεωργών.

    Επιπλέον, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων ώστε να μπορούν οι γεωργοί να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις.

    Εξισορρόπηση πρώτου και δεύτερου πυλώνα

    Συστήνει να διατηρηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η ΚΑΠ στα κράτη μέλη προκειμένου να εξισορροπούν τις ενισχύσεις και τις παρεμβάσεις του πρώτου πυλώνα με αυτές του δεύτερου.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά τη μετατόπιση των άμεσων ενισχύσεων από μια προσέγγιση βασισμένη στη γεωργική έκταση σε ένα σύστημα που θα συνδυάζει πολλαπλούς παράγοντες: την ένταση εργασίας, το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης, την κατηγορία του ιδιοκτήτη (στήριξη ιδίως των νέων γεωργών), τη γεωργική προστιθέμενη αξία, τις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τις περιοχές στις οποίες ασκείται βιώσιμη γεωργία και τον βαθμό χρήσης και προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων (αντίκτυπος των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον).

    Η μετατόπιση αυτή πρέπει να είναι σταδιακή προκειμένου να μπορέσουν οι γεωργοί να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες.

    Απλούστευση της νέας ΚΑΠ

    Τα αιτήματα περί απλούστευσης των διαδικασιών για την άσκηση των αγροτικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2027+, υποστηρίζει η ΕτΠ. Η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και η θέσπιση πιο συνεπών και εύκολα εφαρμόσιμων κανόνων για τον ηλεκτρονικό έλεγχο της εκπλήρωσης αυτών των διατυπώσεων θα καταστήσει τις δραστηριότητές τους πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας τις περιττές διαδικασίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην παραγωγή, στην καινοτομία και στις επενδύσεις, και βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

    Μάλιστα, ζητεί να απλουστευθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης και να εγκρίνονται ταχύτερα οι εκτελεστικοί κανονισμοί της ΕΕ, καθώς, ορισμένες φορές, εγκρίθηκαν πολύ αργά κατά την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσχερέστερη η εφαρμογή τους. Παρόμοιες απλουστεύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής ανάπτυξης.

    Υποστηρίζεται η απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση των αγροτικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2027+

    Έκτακτο σχέδιο για ανανέωση των γενεών

    Στη γνωμοδότηση της ΕτΠ, υπάρχει επίσης εισήγηση για διάθεση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ πρόσθετων κονδυλίων και εφαρμογή ειδικών πολιτικών ανά περιοχή, όπου το μέλλον της γεωργίας είναι αμφίβολο, λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, της γήρανσης του πληθυσμού ή του συνδυασμού των δύο.

    Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, προτείνεται η στήριξη των νέων αγροτών, για παράδειγμα, όσον αφορά την εξαγορά επιχειρήσεων και τη μετάδοση της γνώσης. Οι νέοι αγρότες είναι άλλωστε εκείνοι που διατηρούν ζωντανό τον πολιτισμό, συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών περιοχών και είναι ανοικτοί σε καινοτόμες λύσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει και να διευκολύνει την ενεργοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου ανανέωσης των γενεών, το οποίο θα ευνοεί την πρόσβαση των νέων σε εκτάσεις γης, τη διάδοση της καινοτομίας και των υπηρεσιών στις γεωργικές επιχειρήσεις, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές, ζωτικές και βιώσιμες. Η στήριξη θα πρέπει επίσης να παραταθεί πέραν των πρώτων πέντε ετών από το άνοιγμα της εκμετάλλευσης για νέους γεωργούς που εφαρμόζουν αγροοικολογικές μεθόδους, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά της με σταθερό τρόπο και να ενθαρρυνθεί η διαδοχή των γενεών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με την ίδρυση δημόσιων τραπεζών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο