Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 14:50

Καλαμών - Κονσερβολιά: Τα δεδομένα της φετινής παραγωγής

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η φετινή παραγωγή εκτιμά η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ ότι, θα καλύψει τις εξαγωγικές και άλλες ανάγκες της χώρας.

Ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης της αγοράς της ποικιλίας Καλαμών και των φυσικών μαύρων ελιών της ποικιλίας Κονσερβολιά, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο (2022/23) πραγματοποιήθηκε σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας και Αρκαδίας, η παραγωγή των οποίων ξεπερνά το 90% της παραγωγής της χώρας των ως άνω ποικιλιών, ως επίσης και εκπρόσωποι του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα του κλάδου.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, όμως εκτιμάται ότι ποσότητα της ηρτημένης παραγωγής δεν θα συγκομιστεί, θα παραμείνει στα ελαιόδεντρα λόγω του «διαχρονικά» άλυτου προβλήματος της έλλειψης εργατών γης. Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ έχει υπογραμμίσει και αναδείξει την σημαντικότητα του προβλήματος τόσο με επιστολές της προς τους αρμόδιους φορείς της δημόσιας διοίκησης, όσο και με σχετικό Δελτίο Τύπου (12.10.2022).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, η ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας Καλαμών κυμαίνεται στους 130.000-140.000 τόνους, ρεκόρ παραγωγής, με μέσο «στήσιμο» τους 240-280 καρπούς ανά κιλό. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική όσον αφορά στον χρωματισμό, στην υφή και στην απουσία προσβολών από ασθένειες και εχθρούς.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι, σημαντικό μέρος της παραγωγής είναι μικρού μεγέθους, μη εμπορεύσιμου για επιτραπέζια χρήση εξαιτίας της υπερπαραγωγής, βοηθούσης και της ξηρασίας η οποία επικράτησε τους τελευταίους μήνες.

Τις μη εμπορεύσιμες κατηγορίες μεγέθους του ελαιόκαρπου (38Ο+ καρποί ανά κιλό), οι παραγωγοί δεν πρέπει να τις αποθηκεύσουν, αλλά να τις οδηγήσουν στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου, η τιμή του οποίου είναι υψηλότερη από προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους.

Όσον αφορά στις φυσικές μαύρες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά εκτιμάται ότι, η ηρτημένη εσοδεία μετά την συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου, κυμαίνεται στους 40.000 τόνους, με μέσο «στήσιμο» 160 καρπούς ανά κιλό. Εκτιμάται ότι, το 60% της ηρτημένης εσοδείας θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση και το υπόλοιπο στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου.

«Θεωρούνται ύποπτα τα δημοσιεύματα που βάλουν εναντίον της Απόφασης Γεωργαντά ως αιτία για την ελαιοποίηση των μη εμπορεύσιμων μεγεθών του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών. Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι, θα καλύψει τις εξαγωγικές και άλλες ανάγκες της χώρας, ενώ η Απόφαση Γεωργαντά, την οποία στηρίζει ανεπιφύλακτα η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, έχει θωρακίσει και εξασφαλίσει τις ελληνικές εξαγωγές της ποικιλίας Καλαμών και τελικά την ζήτηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών», επισημαίνει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 13:20

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασαν την απόδοση του καρπού, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην περιοχή της Ζαχάρως όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το πόρισμα είναι δύσκολο.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών και ζήτησε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο
    Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο

    Άτυχος στάθηκε ένας παραγωγός ελιάς όταν κατά τη μεταφορά του καρπού που είχε μαζέψει νωρίτερα από το λιοστάσι του, η καρότσα του τρακτέρ που οδηγούσε, ανετράπη με αποτέλεσμα ο καρπός να βρεθεί στο δρόμο.

    Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα στην Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως στο ύψος της Βαρβάσαινας.

    Η κυκλοφορία για αρκετή ώρα γινόταν με δυσκολία, έως ότου απομακρύνθηκε ο καρπός από το οδόστρωμα...

    elies troxaio 2

    elies troxaio 3

  • Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία
    Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

    Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεταιη ανομβρία και η ζεστή.

    Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, “είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει με τα από ένα χρόνο δίνοντας ψυχούλα και όχι στο 100% της ζημιάς και σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου. Ζηταμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

    Δείτε εικόνες: στο Gargalianoionline.gr

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες
    Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως, ο Δημάρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, στην περιοχή μας, απο τις ακραίες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

    “Είναι γεγονός ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην περιοχή μας και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, επηρεάζουν τόσο την απόδοση των καλλιεργειών, όσο κα τις ίδιες τις καλλιέργειες. Αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων, με επακόλουθο τεράστιες οικονομικές απώλειες και ερήμωση περιοχών.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η υφήλιος φέτος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Αντίστοιχα και το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, αφού χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

    Ταυτόχρονα η ανομβρία επίτεινε το πρόβλημα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των καλλιεργειών.

    Όπως όλοι γνωρίζετε ο Δήμος Ζαχάρως στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς διαθέτει αξιολογότατα φυσικά διαθέσιμα (έδαφος, νερά, κλίμα) και σημαντική υποδομή. Η καλλιέργεια της ελιάς στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

    Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Ζαχάρου καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδενδρα (Δ.Ε. Ζαχάρως 1.100.000 και Δ.Ε. Φιγαλείας 700.000)

    Μετά από μια δύσκολη χρονιά όπως η περσινή, όπου πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών η καρπόδεση των ελαιοδένδρων ήταν πολύ περιορισμένη, φέτος αναμενόταν μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά. Ωστόσο, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό κυρίως σε ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός.

    mitrop dimotiko elies 2

    Μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της ξηρασίας που παρατηρούνται στην καλλιέργεια της ελιάς είναι:

    α) Περιορισμός στην βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων

    β) Μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία

    γ) Μείωση παραγωγής ελιών

    δ) Υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών

    Όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό σε όλους ότι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, με άμεσες συνέπειες στην αγορά του Δήμου μας.

    Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνεχόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και του φυτικού κεφαλαίου, των ελαιόδεντρων, που για το Δήμο μας συνεπάγεται οικονομική καταστροφή.

    Σημειώνεται ότι οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνω να σταλεί σχετικό αίτημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΔΑΟ κλπ), ώστε άμεσα κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί το Δήμο μας και να καταγράψει το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες και εν συνεχεία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο που έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου άρδευσης και το σύνολο των έργων μεταφοράς του νερού σε κάθε αγρό”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο