Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 17:33

Η δυναμική και η απήχηση της επιτραπέζιας ελιάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έρευνα του Μηχανισμού Καινοτομίας της ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας για τη δυναμική της επιτραπέζιας ελιάς.

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα διακρίνεται για την ανθεκτικότητα, τη δυναμική και την εξωστρέφειά του, αφού σε περιόδους κρίσης αύξησε τα μεγέθη του, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη απήχηση του κορυφαίου ποιοτικά ελληνικού αγροτικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς στην Ελλάδα παράγονται κατά μέσο όρο πάνω από 300.000 τόνοι ετησίως ελιάς όλων των ποικιλιών για επιτραπέζια χρήση, που αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ το 90% περίπου της εγχώριας παραγωγής εξάγεται. Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς (παρασκευασμένης ή διατηρημένης), με ποσοστό περίπου 25%, διατηρούν τη χώρα μας στη 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο (ΟEC). Στους σημαντικότερους προορισμούς που κατευθύνεται το προϊόν, ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Η Ελλάδα το 2020 αποτέλεσε την κορυφαία ταχύτερη εξαγωγική χώρα επιτραπέζιας ελιάς (+36,5εκατ. δολάρια), που παρά τις συνεχείς αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 (α? 6μηνο) πέτυχε ρεκόρ εξωστρέφειας σε αξία, εμφανίζοντας άνοδο πάνω από 20%.

Η Χαλκιδική, με τη συνώνυμη ΠΟΠ ποικιλία «Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής», κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς (42%). Από τους 140 χιλιάδες τόνους της ηρτημένης εσοδείας ελαιόκαρπου, η συντριπτική πλειοψηφία (93%) αυτής κατευθύνεται προς επεξεργασία για επιτραπέζια χρήση, ενώ το 90% του έτοιμου μεταποιημένου προϊόντος εξάγεται. Συνολικά, η ποικιλία «Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής» κατέχει το 43% περίπου των συνολικών εθνικών εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο «η παραπάνω ανάλυση έρχεται να επιβεβαιώσει την κραταιά δύναμη που φέρει ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς για την Κεντρική Μακεδονία και δη για τη Χαλκιδική, ένα νομό που κατέχει πανελληνίως την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή και στην μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς. Ένα δυναμικό προϊόν, καθαρά εξαγώγιμο που αφενός συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ λόγω της μεγάλης απήχησής του στις διεθνείς αγορές, αφετέρου, τονίζει τη συμβολή της Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα, στην εθνική οικονομία. Ο συγκεκριμένος κλάδος, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον τόπο καθώς δεν αφορά μόνο στην πρωτογενή παραγωγή με την απασχόληση ενός μεγάλου αριθμού αγροτικών οικογενειών σ? αυτόν, αλλά συνδέεται με την έντονη μεταποιητική δραστηριότητα, με πλέον των εκατό (100) μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς στο Νομό.

Δραστηριότητας, που συμβάλλει στη δημιουργία και συνδέεται άρρηκτα με έναν παράλληλο κύκλο εργασιών σε τομείς όπως του εμπορίου, των μεταφορών και των γεωργικών φαρμάκων».

Η παγκόσμια αυξητική τάση

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Tastewise, η διείσδυση της επιτραπέζιας ελιάς στα εστιατόρια φθάνει στο 34%, με την πλειοψηφία τους να προσφέρουν ιταλική κουζίνα. Παρόλα αυτά η αγορά της αναμένεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) +4,5% για την περίοδο 2022-2027.

Με την ένταξη της μεσογειακής διατροφής σε μη ευρωπαϊκές χώρες, η σύγχρονη κουζίνα που εισάγει προϊόντα προστιθέμενης αξίας σε συνταγές, όπως ελαιόλαδο, τουρσί, σιρόπι, μαρμελάδα και ξύδι ελιάς, αλλά και η διαθεσιμότητα επιτραπέζιων ελιών σε καινοτόμες λύσεις συσκευασίας μέσω των πλατφορμών e-commerce, προσφέρει προσοδοφόρες ευκαιρίες ανάπτυξης στους επενδυτές του κλάδου. Η δε αναδυόμενη τάση της κουλτούρας των κοκτέιλ στους millennials, όπου οι επιτραπέζιες ελιές χρησιμοποιούνται ευρέως, ωθεί στην ανάπτυξη της αγοράς.

Γενικά οι ελιές χρησιμοποιούνται περισσότερο ως συστατικό σε πιάτα παρά ως σνακ. Ωστόσο στις μεσογειακές χώρες παραγωγής, τα σνακ είναι πιο δημοφιλή από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη: «μεζές» στην Ελλάδα, «tapas» στην Ισπανία, «antipasti» στην Ιταλία. Όμως τεράστιες ευκαιρίες παρέχονται στον κλάδο και από την αγορά καινοτόμων και υγιεινών σνακ (π.χ. Olly?s στο Ηνωμένο Βασίλειο, σνακ γλυκιάς ελιάς από την "Yanni's Olive Grove" στη Χαλκιδική), ενώ εκτιμάται ότι η αγορά τους θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό +6% έως το 2025.

Προκλήσεις του κλάδου

«Η ανάγκη δημιουργίας ενός Μητρώου Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Επιτραπέζιας Ελιάς αποτελεί τη βασική πρόκληση του κλάδου» αναφέρει η Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών Κίμη Ζαζή. «Επιπλέον η έλλειψη εργατών γης έχει πλήξει τον κλάδο όπως και όλον τον αγροτικό τομέα, αφού φέτος το καλοκαίρι η Χαλκιδική δε μπόρεσε να προχωρήσει στη συγκομιδή μεγάλης ποσότητας του καρπού. Η δε ρωσο-ουκρανική κρίση δημιούργησε έλλειμμα στη γυάλινη συσκευασία για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, που όμως θα εξομαλυνθεί μετά τη λήξη της.

Σημαντικές προκλήσεις επιπλέον αποτελούν η κλιματική αλλαγή, οι αναδυόμενες ελαιοπαραγωγικές χώρες, και η ενεργειακή κρίση», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, διαπιστευμένος εθνικός panel leader του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου και διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Έρευνα και καινοτομία

Όπως τονίζει ο Δρ. Νότης Αργυρίου, Ερευνητής στο ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου «οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει «τάχιστα να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν συνθήκες αειφορίας. Κομβικό στοιχείο αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Τεχνολογίες που ενσωματώνονται σε ψηφιακά συστήματα διαχείρισης της αλυσίδας αξίας λογικής από το χωράφι στο ράφι, παρέχοντας έλεγχο της παραγωγής και πρόσβαση στο ιστορικό του προϊόντος, ενισχύοντας την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης του καταναλωτή και διαφοροποιώντας τα από τα αντίστοιχα προϊόντα».

Από την πλευρά του ο Κωσταντίνος Κωνσταντινίδης, CEO της Pelopac ABEE επισημαίνει ότι «στις προκλήσεις του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς απαντούν επίσης η γεωργία ακριβείας, η διαχείριση του ελαιώνα με χρήση αισθητήρων, drones, η μηχανοκίνητη συγκομιδή της ελιάς, η βελτίωση μεθόδων ζύμωσης ελιάς, η βελτιωμένη ποιοτική διαλογή με χρήση π.χ. X-rays, η Αναγεννητική και Πράσινη γεωργία, η διαχείριση αποβλήτων επεξεργασίας ελιάς και οι ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες που διασφαλίζουν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος».

«H Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και γενικότερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με διαθέσιμους πόρους τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σχεδιάζει δυναμικές παρεμβάσεις που θα προετοιμάσουν την περιοχή για την επόμενη μέρα», υπογραμμίζει τέλος ο αντιπεριφερειάρχης. Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 11:33

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασαν την απόδοση του καρπού, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην περιοχή της Ζαχάρως όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το πόρισμα είναι δύσκολο.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών και ζήτησε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο
    Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο

    Άτυχος στάθηκε ένας παραγωγός ελιάς όταν κατά τη μεταφορά του καρπού που είχε μαζέψει νωρίτερα από το λιοστάσι του, η καρότσα του τρακτέρ που οδηγούσε, ανετράπη με αποτέλεσμα ο καρπός να βρεθεί στο δρόμο.

    Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα στην Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως στο ύψος της Βαρβάσαινας.

    Η κυκλοφορία για αρκετή ώρα γινόταν με δυσκολία, έως ότου απομακρύνθηκε ο καρπός από το οδόστρωμα...

    elies troxaio 2

    elies troxaio 3

  • Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία
    Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

    Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεταιη ανομβρία και η ζεστή.

    Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, “είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει με τα από ένα χρόνο δίνοντας ψυχούλα και όχι στο 100% της ζημιάς και σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου. Ζηταμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

    Δείτε εικόνες: στο Gargalianoionline.gr

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες
    Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως, ο Δημάρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, στην περιοχή μας, απο τις ακραίες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

    “Είναι γεγονός ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην περιοχή μας και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, επηρεάζουν τόσο την απόδοση των καλλιεργειών, όσο κα τις ίδιες τις καλλιέργειες. Αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων, με επακόλουθο τεράστιες οικονομικές απώλειες και ερήμωση περιοχών.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η υφήλιος φέτος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Αντίστοιχα και το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, αφού χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

    Ταυτόχρονα η ανομβρία επίτεινε το πρόβλημα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των καλλιεργειών.

    Όπως όλοι γνωρίζετε ο Δήμος Ζαχάρως στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς διαθέτει αξιολογότατα φυσικά διαθέσιμα (έδαφος, νερά, κλίμα) και σημαντική υποδομή. Η καλλιέργεια της ελιάς στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

    Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Ζαχάρου καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδενδρα (Δ.Ε. Ζαχάρως 1.100.000 και Δ.Ε. Φιγαλείας 700.000)

    Μετά από μια δύσκολη χρονιά όπως η περσινή, όπου πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών η καρπόδεση των ελαιοδένδρων ήταν πολύ περιορισμένη, φέτος αναμενόταν μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά. Ωστόσο, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό κυρίως σε ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός.

    mitrop dimotiko elies 2

    Μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της ξηρασίας που παρατηρούνται στην καλλιέργεια της ελιάς είναι:

    α) Περιορισμός στην βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων

    β) Μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία

    γ) Μείωση παραγωγής ελιών

    δ) Υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών

    Όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό σε όλους ότι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, με άμεσες συνέπειες στην αγορά του Δήμου μας.

    Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνεχόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και του φυτικού κεφαλαίου, των ελαιόδεντρων, που για το Δήμο μας συνεπάγεται οικονομική καταστροφή.

    Σημειώνεται ότι οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνω να σταλεί σχετικό αίτημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΔΑΟ κλπ), ώστε άμεσα κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί το Δήμο μας και να καταγράψει το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες και εν συνεχεία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο που έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου άρδευσης και το σύνολο των έργων μεταφοράς του νερού σε κάθε αγρό”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές
    Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές

    Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί ελιάς – Καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών

    Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την ελιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν μπορούν να προσβάλουν τα δέντρα, από μολύνσεις μυκητολογικών ασθενειών ασθένειες όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η καρκίνωση και η καπνιά.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, προκειμένου να προστατέψουν τους ελαιώνες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης.

    Κλαδέματα αραίωσης και ψεκασμούς περιλαμβάνονται στα μέτρα καταπολέμησης των ασθενειών

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες εφαρμογής των φυτοφαρμάκων, ενώ τα χαλκούχα φάρμακα καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται αλόγιστα, διότι τα υπολείμματά τους μπορούν να έχουν κακή επίδραση στα ζώα, που βόσκουν σε αγρούς που έχουν ψεκαστεί με αυτά τα φυτοφάρμακα.

    Κυκλοκόνιο

    Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10 – 20ο C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία.

    Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται κρίσιμη περίοδος μόλυνσης. Ο βροχερός καιρός που επικρατεί, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψή του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες, που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία.

    Ως κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης προτείνονται κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών.

    Γλοιοσπόριο (Παστέλλα)

    Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25ο C και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς. Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημαντική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

    Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με κάποιο από τα μυκητοκτόνα που αναφέρονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων μυκητοκτόνων για την καταπολέμηση της ασθένειας. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες.

    Επιβάλλεται οπωσδήποτε πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή απομάκρυνση – καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολυσμένων φύλλων και κλαδίσκων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων. Η αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βοηθάει και αυτή σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοιοσπόριου, γιατί μειώνει τις πληγές από τα νύγματα του εντόμου από τις οποίες εισέρχεται στη συνέχεια στο εσωτερικό του καρπού ο μύκητας.

    Καρκίνωση

    Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στον κορμό και στις ρίζες. Σε έντονες προσβολές τα κλαδιά ξηραίνονται, τα δένδρα εξασθενούν και μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

    Συνίσταται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ράβδισμα και βροχερό καιρό, το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος, να αφαιρούνται και στη συνέχεια να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Η πληγή πρέπει να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά από παγετό χαλαζόπτωση ή άλλη αιτία τραυματισμού των δένδρων, να γίνεται άμεσα ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

    Καπνιά

    Είναι η μαυρίλα στα φύλλα και τους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

    Πηγή: In.gr
  • Επιτραπέζιες ελιές: Πού κυμαίνονται οι τιμές για την πράσινη Χαλκιδικής – Τα πρώτα τιμολόγια
    Επιτραπέζιες ελιές: Πού κυμαίνονται οι τιμές για την πράσινη Χαλκιδικής – Τα πρώτα τιμολόγια

    Τι λέει στον ΟΤ για τις τιμές και το κόστος παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς ο πρόεδρος της ΠΕΑΣΟΕΠΕ

    Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι έμποροι επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα πρώτα τιμολόγια για τη φετινή σοδειά της πράσινης Χαλκιδικής, με τιμές που κυμαίνονται ανάλογα το μέγεθος από 0,75 ευρώ/κιλό έως 1,50 ευρώ/κιλό.

    Οι τιμές παραγωγού, που ανακοινώθηκαν από μεταποιητικές εταιρείες της Χαλκιδικής είναι 1,50 ευρώ/κιλό, οι οποίες αφορούν μεγάλα μεγέθη ελιάς έως 110 τεμάχια, 1,40 ευρώ/κιλό για τεμάχια 111-120, 1,30 ευρώ/κιλό για τεμάχια 121-130, 1,20 ευρώ/κιλό για τεμάχια 131-140, 1,10 ευρώ/κιλό για τεμάχια 141-150, 1 ευρώ/κιλό για τεμάχια 151-160, 0,90 ευρώ/κιλό για τεμάχια 161-170, 0,80 ευρώ/κιλό για τεμάχια 171-180 και 0,75 ευρώ/κιλό για τεμάχια 181-200.

    Απογοητευτικές χαρακτηρίζουν τις τιμές οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) Ανέστη Μαυροειδή να εξηγεί στον ΟΤ ότι τα μεγάλα μεγέθη (έως 110 τεμάχια) για την πράσινη Χαλκιδικής είναι λίγα, ενώ ο μέσος όρος για τη φετινή σοδειά κυμαίνεται για τεμάχια 150 – 160 και τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ/κιλό.

    Η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής αναμένεται να κυμανθεί από 200.000 τόνους έως 220.000 τόνους

    «Τις προηγούμενες χρονιές ο μέσος όρος για την Χαλκιδικής κυμαινόταν στα 120-130 τεμάχια. Φέτος όμως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν με την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες, τα δέντρα κουράστηκαν», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Μαυροειδής.

    40% της παραγωγής στην ελαιοποίηση

    Η συγκομιδή τόσο της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής όσο και της πράσινης ελιάς Αμφίσσης ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Στη συνέχεια στην παραγωγή μπαίνουν οι μαύρες ποικιλίες, ενώ πράσινες ποικιλίες μικρού μεγέθους κάτω από 160 τεμάχια θα κατευθυνθούν στην ελαιοποίηση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ), η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής αναμένεται να κυμανθεί από 200.000 τόνους έως 220.000 τόνους. Περίπου το 40% της ποσότητας θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση καθώς είναι πάνω από τα 200 τεμάχια ανά κιλό και το υπόλοιπο θα οδηγηθεί στο εμπόριο. Από τις ποσότητες που θα οδηγηθούν στο εμπόριο το 25% αφορά κομμάτια μέχρι 130, το 40% τα κομμάτια μέχρι 160 και 35% είναι μέχρι 200 κομμάτια.

    Να σημειωθεί ότι παραγωγός της πράσινης ελιάς έρχεται από μια χρονιά ακαρπίας 80% σε ελιές Χαλκιδικής και 90% ακαρπίας σε άλλες ποικιλίες.

    Το κόστος παραγωγής για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 0,90 ευρώ

    Ίσα ίσα τα έξοδα

    «Υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες 5 με 10 λεπτά το κιλό. Αλλά και πάλι και 10 λεπτά παραπάνω να βάλουν, οι τιμές για εμάς τους παραγωγούς είναι απογοητευτικές, καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1 ευρώ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΣΟΠΕΕ.

    Το κοστολόγιο για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 0,90 ευρώ. «Όταν ένας παραγωγός συγκομίσει 10 τόνους ελιάς και έχει κέρδος μόνο 1.500 ευρώ πώς θα ζήσει την οικογένειά του αλλά και πώς θα βγάλει τη χρόνια; Πώς θα ανταπεξέλθει στα έξοδα για να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά και να παραδώσει ποιοτικό προϊόν;», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδής.

    Το 2023 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24

    Οι εξαγωγές

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποίησε και η ΠΕΜΕΤΕ το 2023 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (€320 εκατ).

    Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας.

    «Η επιτραπέζια ελιά της Ελλάδος είναι από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα με αυξητικές τάσεις και στο τονάζ και στο συνάλλαγμα που έρχεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει οι παραγωγοί να είναι δυσαρεστημένοι», τόνισε ο κ. Μαυροειδής.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο