Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 13:48

Ελαιόλαδο: Η τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά από την σκοπιά των συνεταιρισμών και των παραγωγών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η πλειονότητα των παραγωγών εστίασε στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Επικεφαλής συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), και οι ίδιοι παραγωγοί, μίλησαν για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παραγωγή του ελαιολάδου.

Η πλειονότητα εστίασε στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, στο κόστος της παραγωγής, αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζουν και καλούνται, να διαδραματίσουν, οι ελαιοκομικοί φορείς.

Μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου σε ευρωπαϊκές χώρες

Αρχικά, σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, οκτώ κύριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου της Ευρώπης θα παράγουν συνολικά 1,5 εκατομμύριο τόνους ελαιόλαδο, πολύ κάτω, δηλαδή, από τους 2,27 εκατομμύρια τόνους του περασμένου έτους.

Ωστόσο στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς προβλέπεται ότι θα είναι η πιο καρποφόρα συγκομιδή από το 2006/07, πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι πέντε επικεφαλής των Συνεταιρισμών που μιλήσαμε.

Συγκεκριμένα, συνολικά οι Έλληνες παραγωγοί αναμένεται να παράγουν 350.000 τόνους ελαιόλαδου, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας των 262.000 τόνων, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 34% περίπου.

Από την άλλη πλευρά παρατηρείται μείωση στην παραγωγή της Ισπανίας, φτάνοντας στους 780.000 τόνους, χαμηλότερα ακόμα και από την καλλιεργητική περίοδο του 2012/13, που χαρακτηρίστηκε ως «κακή».

Στην Ιταλία, η οποία παραδοσιακά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί στους 235.000 τόνους, τη χαμηλότερη από το 2018/19, ενώ στην Πορτογαλία, οι αποδόσεις μειώθηκαν από το υψηλό ρεκόρ του προηγούμενου έτους στους 125.000 τόνους.

Πώς σχολιάζουν οι 5 επικεφαλής συνεταιρισμών τη φετινή ελαιοκομική χρονιά

«Η εκτίμηση που έχω για την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023 από πλευράς παραγωγής και ποιότητας θα είναι καλύτερη από το 2020/2021. Συγκεκριμένα από πλευράς τιμών, το ελαιόλαδο εκεί που πωλείται φέτος, δεν έχει ξαναφτάσει ποτέ στο παρελθόν και είναι περίπου 30-35% υψηλότερη από το μέσο όρο της περσινής χρονιάς» δήλωσε ο κ. Νικόλαος Προκοβάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕΣ Α.Ε.. Ερωτηθείς για τις τιμές, δήλωσε πως «στη Λακωνία κυμαίνονται από 4,90 - 5,20 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στα 4,70 - 5,00 ευρώ / κιλό». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα έλλειψης εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλους κλάδους τους αγροτικού τομέα, το οποίο όπως δήλωσε έχει αφήσει πίσω την παραγωγή σε όλη τη χώρα.

«Εμείς πραγματοποιούμε τυποποίηση με τα μικρά μέσα που διαθέτουμε, δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν καταφέρναμε ως χώρα να εξάγουμε το ελαιόλαδο μας ως τυποποιημένο προϊόν, αντιλαμβάνεστε πως το κέρδος για το προϊόν και για τη χώρα θα ήταν μεγαλύτερο. Η τυποποίηση δίνει πιο σταθερές τιμές» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο πέρα ότι έχει πιο σταθερή αξία, ταυτόχρονα με την τυποποίηση δουλεύουν και οι ελληνικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις».

«Το ελαιόλαδο θα είναι στα καλύτερά του»

Για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά μίλησε και ο Πρόεδρος της «Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕΣ» κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, για την οποία σχολίασε πως «το ελαιόλαδο θα είναι στα καλύτερά του, πιστεύω θα χτυπήσει ρεκόρ 20ετίας. Από πλευράς τόσο παραγωγής, όσο και τιμών είναι μια πολύ καλή χρονιά γενικά για τη χώρα. Αν αναλογιστούμε πως οι ανταγωνίστριες χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειωμένες παραγωγές, εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι έχουμε μια καλή χρονιά». Για τις τιμές, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πως στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται από τα 4,50 μέχρι 4,85 ευρώ / κιλό.

Τέλος, για το ζήτημα των εργατικών χεριών, ως μέλος και του Δ.Σ. της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε πως «προσπαθούμε να πείσουμε το υπουργείο να λάβει κάποια μέτρα και να άρει κάποιους αναχρονιστικούς κανονισμούς». «Είναι κρίμα να χάνονται παραγωγές και χρήματα από τη χώρα» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ερώτημα, αν μπορεί να δώσει κάτι υπεραξία σαν χώρα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «έχουμε ένα πλεονέκτημα σαν χώρα συγκριτικά με την Ισπανία και την Ιταλία που δεν έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Εμείς πρέπει να δώσουμε βάρος με τη βοήθεια του υπουργείου και να γίνονται έλεγχοι, ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να φεύγει πλέον κατά μεγάλες ποσότητες τυποποιημένο και όχι χύμα, με την επωνυμία. Κάνω και μία πρόταση, εκτός από την σφραγίδα της περιοχής, να υπάρχει ένα σήμα που να αναφέρεται πως είναι ελληνικό ελαιόλαδο, γιατί πράγματι είναι το καλύτερο».

Ερωτηθείς για τον ρόλο των ελαιοκομικών φορέων, δήλωσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικός. «Τόσο στη δική μας περιοχή, όσο και σε άλλες περιοχές έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον παραγωγό και τους οργανισμούς που ασχολούνται με το ελαιόλαδο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είμαστε σε κουβέντα με το υπουργείο, ώστε να αναδιαμορφωθούν ορισμένοι κανονισμοί προς το καλύτερο, για να μπορέσουμε, να λειτουργήσουμε και τη νέα τριετία».

Να αναφέρουμε, επίσης, πως εδώ και δέκα μέρες η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ έχει ανοίξει ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο για το οποίο θα γίνει ειδικό αφιέρωμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Ροβιών, κ. Νίκος Βαλλής στάθηκε και αυτός στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά «στη δική μας περιοχή υπήρξε και μια επίθεση του δάκου και δεν μπορέσαμε να το ελέγξουμε γιατί είμαστε κυρίως βιοκαλλιεργητές».

Με την σειρά του και ο Εμμανουήλ Κουγιουμτζής, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου ανέφερε πως πρόκειται για μια καλή ελαιοκομική χρονιά και από άποψη παραγωγής και από άποψη τιμών. Ερωτηθείς για τις τιμές ανέφερε πως το ελαιόλαδο κυμαίνεται στα 4,60-4,80 ευρώ/ κιλό.

«Για την ελαιοκομική χρονιά μέχρι αυτήν την στιγμή η μία πλευρά αναφέρει πώς πηγαίνει καλά, ωστόσο όπως διαμορφώνονται τα εργατικά και το κοστολόγιο παραγωγής, προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα είναι καλή. Απλά θα είναι μία χρονιά που θα καλύψει τα έξοδα των παραγωγών» ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΘ.Ε.Α.Σ. ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας προσθέτοντας πως «οι επιδοτήσεις των λιπασμάτων ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις αυξήσεις που έγιναν».

Ερωτηθείς για την παραγωγή του ελαιόλαδου και κατά πόσο πωλούνται οι ποσότητες, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «Αρκετές ποσότητες πωλούνται για να πληρώσουν οι παραγωγοί τα έξοδα. Η τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 4,5 - 5 ευρώ ανάλογα με το ελαιόλαδο που παράγει ο καθένας». Ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως το ζήτημα των εργατικών χεριών δεν τίθεται μόνο στην συγκομιδή, καθώς χρειάζονται άτομα εξίσου και στην καλλιέργεια.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΔΑΣ) Ευβοίας κλείνοντας δήλωσε πως: «η Πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει σε όλους τους τομείς παραγωγής τόσο του ελαιολάδου, όσο και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα». «Οι ελαιοκομικοί φορείς έχουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του ελαιόλαδου, στην προστασία της τιμής, αλλά και εκείνοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να προσφέρουν αυτό που πραγματικά μπορούν».

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 10:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί
    Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 600 εκατομ. ευρώ αναφορικά με την κατασκευή θερμοκηπίων έφερε στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στον αγροτικό κόσμο.

    Από τη μία, οι καλλιεργητές βλέπουν την ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγή και να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, ενώ από την άλλη εκφράζονται προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Ο Χρήστος Παλαιολόγος, Πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρθηκε θετικά στην εξαγγελία, τονίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για να δοθεί κίνητρο στους νέους αγρότες να παραμείνουν στην επαρχία. «Η ύπαιθρος έχει γεράσει», επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπουν οι νέες γενιές στην καλλιέργεια για να διατηρηθεί η γη. Θεωρεί πως η στροφή στα θερμοκήπια είναι πλέον απαραίτητη, αφού προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για τριπλή καλλιέργεια το χρόνο.

    Palaiologos

    «Είναι θετικό αυτό το μέτρο για να μπορέσει να δώσει ένα κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην επαρχεία διότι πλέον η ύπαιθρος έχει γεράσει.

    Μεγαλώσαμε όλοι. Πρέπει να μπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να κρατήσουν τη γη. Η γη που θα πάει μετά σε άλλους; Γι αυτό το λόγο είναι καλό να δίνονται κίνητρα.

    Υποχρεωτικά πλέον οδηγούμαστε στα θερμοκήπια γιατί έχουν λιγότερες ασθένειες μέσα στο θερμοκήπιο, τα προϊόντα προστατεύονται από την κακοκαιρία. Οπότε είναι καλό να λάβει κάποιος νέος αγρότης μια χρηματοδότηση και αν είναι και άτοκη ακόμα καλύτερο για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί και να μην φέρνουμε εισαγόμενα. Να κοιτάξουμε την ελληνική γη.

    Θα μπορέσει έτσι ο παραγωγός να καλλιεργεί και τρεις φορές το χρόνο ενώ τώρα με την κακοκαιρία καλλιεργεί μια φορά και αυτή με το ζόρι. Οπότε θα περιορίσουμε και τις απώλειες και θα έχουμε και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Στην Ηλεία που είναι εύφορη η γη πρέπει να δοθούν αυτά τα κίνητρα».

    Από την άλλη πλευρά, ο αγρότης Γιώργος Αχαμνός εμφανίζεται έντονα δύσπιστος. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια εκτός εποχής, σημειώνει ότι οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Axamnos

    «Για να φτιάξεις θερμοκήπια, μια απλή κατασκευή χωρίς θέρμανση κοστίζει 6.500 με 7.000 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, υπολογίζοντας ότι για 20 στρέμματα απαιτούνται τουλάχιστον 120.000 ευρώ. Η επιδότηση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά επισημαίνει, ενώ πολλοί αγρότες αναγκάζονται να επενδύουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν λάβει καμία υποστήριξη.

    Ο κ. Αχαμνός μιλάει από προσωπική εμπειρία, καθώς όπως έκανε γνωστό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για συσκευαστήριο ύψους 250.000 ευρώ, αλλά το κόστος έφτασε τις 700.000 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ακόμα την πλήρη επιδότηση. «Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά για προϊόντα εκτός εποχής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται»,

    «…περιμένουμε να το δούμε. Έχουμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα.

    Πότε θα βγει η επιδότηση; Όλοι οι παραγωγοί φράουλας φτιάχνουν τα θερμοκήπια από μόνοι τους. Δεν υπάρχει επιδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα δώσουν. Δεν είναι τόσο εύκολο , εγώ έχω πάρει πρόγραμμα 250.000€ στο συσκευαστήριο και έχω φτάσει 700.000 και παραπάνω και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα.

    Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ για προϊόντα εκτός εποχής. Για να έχουμε και τον χειμώνα προϊόντα. Σίγουρα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το χαλάζι ούτε με τον αέρα. Και να ζητάμε μετά χρήματα από τον ΕΛΓΑ» καταλήγει ο κ. Αχαμνός.

    Ωστόσο, οι παραγωγοί τονίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επιδοτήσεων, καθώς και από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν, περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξη, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμοκήπια και να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

    Thermokipia 2

    Thermokipia 3

  • Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα
    Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα

    Ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Τα μειωμένα αποθέματα τέλους της εμπορικής περιόδου 2023/24 αναμένεται να επαρκέσουν έστω και οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις στις αγορές, αλλά και επιβραδύνοντας το ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

    Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ένας φορέας από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση την ελαιοπαραγωγή, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις αφορούν την καλλιεργητική περίοδο, που δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα.

    Αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, ο Σεπτέμβριος, με τις αναμενόμενες ευεργετικές κατά τα άλλα βροχές μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη δακοπροσβολή στους ελαιώνες γι’ αυτό και απαιτείται η εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών, σε συνεργασία με τους γεωπόνους και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

    Οι νέες προβλέψεις

    Εκατό ημέρες μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

    Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) έχει ως εξής:

    • Ισπανία 1.300 – 1.500
    • Τουρκία 300 – 320
    • Ελλάδα 230 – 290 (250)
    • Τυνησία 260 – 280
    • Ιταλία 180 – 200
    • Πορτογαλία 160 – 180
    • Μαρόκο 110 – 140
    • Συρία 90 – 100
    • Λοιπές 550 – 650
    • Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής 3.000 – 3.200

    Η παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

    «Μετά από τρία ταραγμένα χρόνια ξηρασίας και αντίξοων καιρικών συνθηκών, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται -εκτός καταστροφικού συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής- να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα», εκτιμά η 4Ε.

    Υποχώρηση των τιμών ελαιολάδου

    Λογικά, λοιπόν, οι τιμές πρώτης ύλης (χονδρική, βυτίου ex-work) αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Μία τιμή παραγωγού μεταξύ των 5 ευρώ/κιλό – 5,5 ευρώ/κιλό για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογική» υπό τις παραπάνω συνθήκες. Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού (βυτίο στην πόρτα του ελαιοτριβείου) ξεκίνησε από 9 ευρώ/κιλό και έφτασε να πωλείται στα 7 ευρώ/κιλό – 7,5 ευρώ/κιλό

    Το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο

    Ωστόσο, ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, μεταξύ 30 και 40%, να «μεταναστεύσει» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή και να περιορίσει τις διάφορες χρήσεις στη μαζική αλλά και στην οικιακή εστίαση.

    Το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου, σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά η ανισορροπία με το πλεόνασμα της προσφοράς θα τείνει να πιέζει πτωτικά τις τιμές παραγωγού. Γι’ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών.

    Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει η 4Ε.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών
    Ηλεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - Αγωνία για παράταση και αποφυγή ποινών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα "κάγκελα" βρίσκονται αυτή την περίοδο τόσο οι παραγωγοί όσο και οι υπεύθυνοι στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που επεξεργάζονται τις αιτήσεις ΟΣΔΕ καθώς τα απανωτά αυτοματοποιημένα μηνύματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχουν προκαλέσει έντονο άγχος και αυξημένη πίεση σε κάθε πλευρά.

    Σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΚΥΔ, η έλλειψη χρόνου και η συσσώρευση αιτήσεων έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό όγκο εργασίας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση όλων των δηλώσεων εντός της προθεσμίας. Υπολογίζεται πως, εάν δεν δοθεί παράταση, περίπου το 15% των παραγωγών κινδυνεύει να μείνει εκτός της αρχικής προθεσμίας και να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση.

    Η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δίνεται στους παραγωγούς με επιπλέον προθεσμία 20 ημερών. Ωστόσο, κάθε ημέρα καθυστέρησης επιφέρει ποινή 1% από την τελική επιδότηση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά των παραγωγών.

    Παράλληλα, οι παραγωγοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για χρονικά περιθώρια αναφορικά με την συμπλήρωση των δηλώσεων, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, ακρίβεια και πρόσβαση στα ΚΥΔ, τα οποία αυτή την περίοδο λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων. Πολλοί παραγωγοί δυσκολεύονται να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία αφού βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου συγκομιδής για αρκετές καλλιέργειες, γεγονός που βρίσκει τους περισσότερους απασχολημένους για ώρες στα χωράφια τους.

    Τα ΚΥΔ, από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της προθεσμίας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά κανένας παραγωγός. Όμως αν και μια τέτοια παράταση θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την τρέχουσα κατάσταση, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η παράταση της προθεσμίας θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη «ανάσα» τόσο στους παραγωγούς όσο και στα ΚΥΔ, επιτρέποντας τη διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς περιττές απώλειες με την απάντηση πλέον σε αυτό το αίτημα να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προοπτικές των παραγωγών για τη φετινή χρονιά.

    Για το θέμα αυτό μίλησε στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο Άλκης Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου, ο οποίος από την πλευρά του και από την ενημέρωση που έχει από άλλα ΚΥΔ ανά την Ελλάδα, θεωρεί πως είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η σχετική παράταση ένα μεγάλο ποσοστό θα εξυπηρετηθεί στο 20ήμερο των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

    Konstantopoulos

    «Φέτος υπήρχε μία καλή ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδόν καθημερινά έχουμε e-mail που μας απαντούν σε διάφορες απορίες όμως δεν παύει ο χρόνος που ξεκινήσαμε να ήταν πολύ αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιεζόμαστε τώρα χρονικά πολύ να ολοκληρώσουμε. Δεν έχουμε μία επίσημη τοποθέτηση για το αν θα δοθεί κάποια παράταση αλλά δυστυχώς με τις αιτήσεις που βλέπω ότι είναι πίσω σε όλη την Ελλάδα θεωρώ ότι έστω και μία μικρή παράταση μπορεί να δοθεί. Δεν θα ήθελα όμως σε αυτό να βασιστεί ο παραγωγός γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, δεν πρέπει να εφησυχάσει.

    Εάν παραμείνει έτσι η συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή μιλάω και με συναδέλφους μου σε όλη την Ελλάδα το βλέπω πολύ δύσκολο να προλάβουμε όλες τις αιτήσεις μέσα σε αυτό το διάστημα. Τουλάχιστον να πάρουν πρωτόκολλο.

    Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα πιστεύω ότι αν δεν δοθεί παράταση γύρω στο 15% θα μείνουν εκτός και θα πάνε για τις εκπρόθεσμες.

    Τώρα καταλαβαίνω, ότι είναι μία κατάσταση δύσκολη και για τους παραγωγούς που βρίσκονται μέσα στα χωράφια και συλλέγουν την σοδειά, δεν είναι εύκολη καλλιεργητικά αυτή η περίοδος γιατί όλοι δίνουν βάρος στις καλλιέργιες τους. Ενώ όταν οι αιτήσεις γινόταν τον Απρίλιο ή τον Μάιο όλα ήταν πιο εύκολα και ελπίζουμε αυτό να επανέλθει από την επόμενη χρονιά από την στιγμή που λύθηκαν τα προβλήματα με την εφαρμογή, τους διαγωνισμούς και όλες αυτές τις ιστορίες που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Το χειρότερο όλης αυτής της διαδικασίας είναι ότι έγινε σε μία περίοδο άσχημη διότι πολύς κόσμος έλειπε, ήταν σε διακοπές και αποσυντονίστηκε. Ειδικά οι παραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γνωρίζουν ότι ασχολούνται κάποια στιγμή εκεί γύρω στο Πάσχα, υποβάλουν την αίτηση τους και τελειώνει ιστορία. Πολλοί από αυτούς μπορεί να νόμιζαν ότι ήδη το έχουν κάνει και δεν το θυμούνται. Πολύ μπορεί να μπερδεύτηκαν. Και για μας βέβαια ήταν δύσκολα διότι είχαμε πολλά λειτουργικά έξοδα, διότι είχαμε προσωπικό και οι αιτήσεις δεν άνοιγαν, διότι μέσα στο κατακαλόκαιρο η κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα ερκοντίσιον κτλπ.».

    Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Νίκος Μπίστολας επεσήμανε πως:

    Mpistolas

    «Υπάρχει μεγάλο άγχος και αυτό φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει συνεχώς μηνύματα προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ο λόγος είναι για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα. Το θέμα είναι ότι λόγω οικολογικών σχημάτων η σωστή ολοκλήρωση έχει μία μεγάλη διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να δηλωθούν σωστά οι δηλώσεις.

    Αν δεν υπάρξει παράταση σίγουρα θα υπάρξουν και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Κι εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να τα προλάβουμε όλα υπάρχει ανελαστικότητα κι σε ό,τι αφορά το προσωπικό και στις ώρες εργασίας.

    Το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί και με αυτά τα μηνύματα έχουν αγχωθεί και τρέχουν στα ΚΥΔ να φτιάξουν τις δηλώσεις. Πολλά τα τηλέφωνα, να ενημερωθούν αλλά οι καθυστερήσεις κυρίως αφορούν στα οικολογικά σχήματα. Το άλλο πρόβλημα επίσης είναι ότι επειδή υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ πολλά από τα ενοικιαστήρια έχουν λήξει κι αυτό πάλι απαιτεί χρόνο καθώς πρέπει να πάει στο λογιστή του στη συνέχεια να το τακτοποιήσει. Δηλαδή οι περισσότερες δηλώσεις δεν ολοκληρώνονται με ένα ραντεβού όπως στο παρελθόν.

    Μου φαίνεται αδύνατο φέτος να προλάβουν να γίνουν οι πληρωμές μέσα στον Οκτώβριο. Παλιά δηλαδή ολοκληρώναμε τον Ιούλιο και πάλι πάλευαν να γίνουν οι πληρωμές τον Οκτώβριο και φτάναμε στο τέλος του μήνα με το ζόρι.

    Σύμφωνα με την εμπειρία που έχω από τα προηγούμενα χρόνια σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια παράταση ένα ποσοστό της τάξεως του 15 με 20% θα πάει στις εκπρόθεσμες δηλώσεις».

    Τέλος ο προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΔΕ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφής Βαγγέλης Κιούφης σημείωσε ότι:

    Kioufis

    «Σε εξέλιξη της υποβολής των δηλώσεων των αιτήσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, δυστυχώς η προσέλευση ακόμα δεν είναι πολύ μεγάλη, υπολογίζεται ότι έχει γίνει περίπου το 55 τοις 100 των αιτήσεων και αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ την δουλειά τη δική μας και ελπίζουμε σε κάποια παράταση που θα δοθεί από το υπουργείο αφού σε μία βδομάδα το σύστημα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κλείνει. Ελπίζουμε να το λάβει υπόψιν αυτό το υπουργείο προκειμένου να δώσει μία παράταξη η οποία θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μπορέσουμε κι εμείς σαν ΚΥΔ να κάνουμε τις αιτήσεις με περισσότερη ασφάλεια και πιο σωστά».

  • Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές
    Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με το σενάριο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες του καλαμποκιού να μην φεύγει από το μυαλό τους, οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μια σειρά προβλημάτων επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Από την μία η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει στα 0,22 ευρώ ανά κιλό, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα παραγωγής, από την άλλη ο αυξημένος ανταγωνισμός από εισαγωγές τρίτων χωρών αλλά και οι φυσικές καταστροφές με σύμμαχο την ανομβρία, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή, σε ένα προϊόν που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία του νομού.

    Ειδικά η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιεργητές, με το πρόσφατο μπουρίνι στις περιοχές του κάμπου, να προκαλεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 50% της παραγωγής καταστράφηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή έριξαν στο έδαφος τον καρπό.

    Kalampoki 2

    Αποτέλεσμα αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί είναι οι μηχανές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη συγκομιδή του προϊόντος.

    Πέρα από τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, η ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το νερό δίνεται με πρόγραμμα, καθιστώντας δύσκολη την άρδευση των καλλιεργειών και συντελώντας παράλληλα στη μειωμένη παραγωγή.

    Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του καλαμποκιού στο νομό.

    Kalampoki 6

    «Φέτος τα καλαμπόκια ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα καταστρέφουν και τα διαλύουν. Οι τιμές τώρα από ό,τι ξέρω αν βρίσκονται στα 0,22 € ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στα 0,30. Είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από ξένες χώρες. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μας βοηθήσει, και πέρυσι είπαν ότι θα βάλει συνδεδεμένη αλλά μείωσαν τα ποσά. Δυστυχώς οι βοήθειες είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθένας θα το ξανά σκεφτεί να καλλιεργήσει διότι είναι μία πολυέξοδη καλλιέργεια και στο τέλος δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της.

    Έρχεται στη συνέχεια και η κακοκαιρία πετά τα καλαμπόκια κάτω με αποτέλεσμα οι μηχανές να μην μπορούν να τα θεωρήσουν και να υπάρχει ζημιά. Η παραγωγή από πέρυσι είναι μειωμένη σίγουρα κατά 20% λόγω του καύσωνα. Είχαμε γενικότερα πρόβλημα και με το νερό που δίνονταν περιορισμένα, με πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα όμως τα καλαμπόκια όπως και οι ντομάτες έχουν τελειώσει. Την ώρα όμως που ήθελαν κι αυτά νερό αντιμετωπίσαμε και εκεί δυσκολίες λόγω της ανομβρίας διότι το φράγμα έχει κατέβει πολύ χαμηλά» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος εκφράζοντας την ελπίδα να προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσα καλαμπόκια έχουν και στη συνέχεια να βρέξει και να γεμίσει το φράγμα με νερό.

    «Αν συνεχίσει να υπάρχει ανομβρία και το φράγμα δεν έχει νερό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, δυστυχώς οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δύσκολες και ο καθένας θα το σκεφτεί να ξανά καλλιεργήσει.

    Kalampoki 3

    Η ζημιά από το μπουρίνι ανέρχεται στο 50% ίσως και πιο πάνω διότι η μηχανή δεν μπορεί να τα μαζέψει. Η φετινή χρονιά να πάει και πίσω να μην γυρίσει…» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παλαιολόγος εξηγώντας με τον τρόπο του την σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η συνέχιση της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή της Αρετής Δημήτριος Καραμπέλης, ο οποίος καλλιεργεί σε κτήματα τα οποία νοικιάζει κάνει λόγο για ασύμφορη πλέον καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Kalampoki 7

    «Η τιμή του καλαμποκιού δεν είναι καλή διότι τα έξοδα του είναι πάρα πολλά. Φέτος είναι μια χρονιά η οποία δεν έχει ούτε παραγωγή. Πέρα απ’ όλα αυτά βέβαια έπεσαν και πολλά από το μπουρίνι που πέρασε στην περιοχή μας. Στα δικά μου χωράφια επειδή τα καλαμπόκια είναι πιο όψιμα έχω λιγότερη καταστροφή αλλά γενικότερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ στην νοικιασμένα χωράφια με 60 € έχω 300 € έξοδα το στρέμμα. Οπότε για να μπορέσω να έχω ένα κέρδος ή απλώς να ζήσω θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,30 € και να έχω πολλά καλαμπόκια. Οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά είναι ασύμφορη».

    Kalampoki 4

  • Πανώλη των αιγοπροβάτων: Οργισμένοι με την κυβέρνηση οι παραγωγοί – «Μας φέρεστε λες κι είμαστε αγράμματοι»
    Πανώλη των αιγοπροβάτων: Οργισμένοι με την κυβέρνηση οι παραγωγοί – «Μας φέρεστε λες κι είμαστε αγράμματοι»

    Ευρεία διαβούλευση για το πλήγμα που έφερε η πανώλη στην κτηνοτροφία πραγματοποίησαν φορείς και καταναλωτές. Οργανώνονται και διεκδικούν λύσεις, για να μην πούμε το τυρί-τυράκι.

    Τι σημαίνουν για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές τα απανωτά κρούσματα ζωονόσων – όπως η πανώλη και η ευλογιά των προβάτων; Θα πούμε το τυρί τυράκι και το γιαούρτι γιαουρτάκι από το φθινόπωρο; Ας αφήσουμε στην άκρη το κρέας του αρνιού και του κατσικιού, που έχει ακριβύνει με γεωμετρική πρόοδο, αφού το μόνο που βρίσκεις στην αγορά είναι το εισαγόμενο Ρουμάνικο με τιμές… ντόπιου και μάλιστα γάλακτος.

    Η πανώλη φέρνει φόβους για ανατιμήσεις

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δηλώνει ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να πούμε ότι έχει ελεγχθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε μερική «χαλάρωση» των μέτρων, καθώς επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε νομούς που δεν υπάρχουν κρούσματα.

    Στόχος είναι να μην υπάρχουν ελλείψεις τον Οκτώβριο, που ξεκινάει η περίοδος της εισκόμισης γάλακτος για την τυροκομία – γαλακτοκομία. Τα βασικά σενάρια κινδύνου που πρέπει να αποφευχθούν, είναι να πληγεί η «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που είναι η φέτα ΠΟΠ καθώς και να ανέβουν ανεξέλεγκτα οι τιμές στο κρέας και γαλακτοκομικά, λόγω μείωσης του ζωϊκού κεφαλαίου.

    Οι κτηνοτρόφοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς

    Όταν ξεκίνησε η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, πηγές εντός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφεραν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι επίκεινται ανατιμήσεις σε δημοφιλή προϊόντα που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα (φέτα, γραβιέρα κ.λπ). Ωστόσο, μόλις χθες ο ο υπουργός Κ. Τσιάρας, δήλωσε ότι δεν δικαιολογούνται αυξήσεις τιμών λόγω της πανώλης.

    Κοινό μέτωπο κτηνοτρόφων, επαγγελματιών και καταναλωτών

    Ακόμα και χωρίς την πανώλη, οι καταναλωτές ούτως ή άλλως προετοιμάζονται για έναν θερμό Σεπτέμβρη, αφού πληθαίνουν τα δείγματα για νέο κύμα ανατιμήσεων. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες του κλάδου, που μετράνε ακόμα τις πληγές τους όχι μόνο από την πανώλη, οργανώνονται και αποφασίζουν το επόμενο βήμα τους. Αυτό που ζητάνε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρα από τις αποζημιώσεις, είναι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην παραγκωνίζονται.

    Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων στη διακλαδική σύσκεψη φορέων της παραγωγής και εμπορίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 23 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ εκτός από κτηνοτρόφους συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εισαγωγέων, σφαγείων, κρεοπωλών, μονάδων μεταποίησης αλλά και ενώσεις καταναλωτών.

    Στόχος τους ήταν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην κρίση που περνάει η αιγοπροβατοτροφία μετά τη ζωονόσο της πανώλης.

    Κτηνοτρόφοι κατά κυβέρνησης: Δεν εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκές οδηγίες

    Όπως δήλωσαν στο in εκπρόσωποι του ΣΕΚ, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή διακλαδικής επιτροπής, η οποία απαιτούν να είναι παρούσα στις συσκέψεις του υπουργείου για θέματα που τους αφορούν.

    «Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα»

    Οι κτηνοτρόφοι επικαλούνται τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων (2016/429), και υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι κοινοτικές οδηγίες. Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, ότι προχώρησαν σε αυθαίρετες ενέργειες, χωρίς να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Συγκεκριμένα διαφωνούν τόσο με το ότι συνεχίστηκαν οι εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία, τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν τα κρούσματα της πανώλης, αλλά και με την οριζόντια απαγόρευση μετακινήσεων των εγχώριων ζώων.

    «Μας φέρονται σαν να είμαστε αγράμματοι»

    «Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε το ίδιο να έχει συγκαλέσει κοινή επιτροπής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα στην Ελλάδα», λέει στο in o Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και κτηνοτρόφος. Μάλιστα προσθέτει ότι έχουν αντιμετωπιστεί με απαξίωση από τον υπουργό, που τους αντιμετωπίζει «λες και είμαστε αγράμματοι τσοπάνηδες. Αρνείται να διαβουλευθεί μαζί μας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανώλη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επιστημονικά μέτρα», που δήθεν δεν τα καταλαβαίνουμε».

    Ο ίδιος παραπέμπει σε άρθρο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις μεταδοτικές νόσους των ζώων, όπου αναφέρονται ρητά τα εξής: «Η βέλτιστη διαχείριση της υγείας των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνεργασία με τους κατόχους ζώων, τους υπεύθυνους επιχειρήσεων, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες στον τομέα υγείας των ζώων, και τους εμπορικούς εταίρους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη τους, είναι αναγκαίο να οργανωθούν με σαφή και διαφανή τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό».

    Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν ελήφθησαν υπ’όψιν και άλλες διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που είχε η πανώλη για το σύνολο των κτηνοτρόφων.

    Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν αφορά το εθνικό σχέδιο για την οριστική εκρίζωση της νόσου. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι το σχέδιο αυτό οφείλει να υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αν ναι με ποιους έγινε; Πότε θα το δούμε; Και τι λέει;», ρωτάνε χαρακτηριστικά.

    Διατεθειμμένοι να κινηθούν νομικά

    Οι εκπρόσωποι των φορέων προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός, που προβλέπει τη συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις, είναι διατεθειμένοι να κινηθούν νομικά.

    Το πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ μεγάλο, καθώς η πανώλη δρα σωρευτικά σε προβλήματα που προϋπήρχαν. Εκτιμούν ότι οι θανατώσεις των ζώων αγγίζουν τις 30.000 και αναφέρουν ότι κάθε αιγοπρόβατο κοστίζει στον παραγωγό 350 ευρώ.

    Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν δικαιολογούνται άμεσα ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως η φέτα, οι φορείς υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταγραφεί αυξήσεις της τάξης του 5% σε σχέση με πριν την πανώλη.

    Μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, θα βρουν αφορμή την υπαρκτή κρίση της κτηνοτροφίας, για να αυξήσουν υπέρμετρα τις τιμές. Προς το παρόν, πηγές της αγοράς δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν επίκεινται αυξήσεις, αλλά μπορεί να δούμε και μειώσεις τιμών στη φέτα, εφόσον κλειστούν ευνοϊκές συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους, που θα πουλήσουν φθηνότερα το γάλα.

    Πηγή: in.gr

  • Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”
    Ηλεία: Στα δικαστήρια και πάλι ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – “Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Στα δικαστήρια βρέθηκε για μια ακόμη φορά ως κατηγορούμενος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης εξαιτίας μιας κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δυο χρόνια, κατά την διάρκεια της οποία αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου στον Πύργου.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο κ. Βομπίρης, από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών προκειμένου να κάμψουν το ηθικό τους και να σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους.

    Εμφανίστηκε όμως αποφασισμένος τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του παραγωγοί, να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις, αφού ως μοναδικό στόχο έχουν την επιβίωσή τους και την παραμονή στην γη που χρόνια τώρα υπηρετούν.

    OASI Dikast 3

    «Είμαστε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το ηθικό μας.

    Σήμερα βρισκόμαστε στο δικαστήριο για μια κινητοποίηση που έγινε το 2022 που κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο στο ύψος της Αγ. Γεωργίου, για 20-30 λεπτά χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    Σήμερα μας κουβάλησαν εδώ όπως και άλλες φορές. Εμείς θέλουν δεν θέλουν θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να παραμείνουμε στα χωράφια μας γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση για την επιβίωσή μας και αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

    Σήμερα είμαι μόνο εγώ κατηγορούμενος ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Τώρα σε ό,τι τις φετινές κινητοποιήσεις μας η αστυνομία καλεί συναδέλφους μας με στόχο να τους τρομοκρατήσει και ζητούν να δώσουν στοιχεία για το ποιοι συμμετείχαν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

    OASI Dikast 2

  • Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί

    «Κραυγή αγωνίας» από τους παράγωγους για τα αδιάθετα πορτοκάλια – Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει είδος πολυτελείας.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών, ενώ τα πορτοκάλια μένουν άκοπα πάνω στα δέντρα, την στιγμή που οι εισαγωγές από την Αίγυπτο πάνε καλά.
    Ο λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Αίγυπτο, από όπου κάνουμε εισαγωγή.
    Ο πορτοκαλοπαραγωγός, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των παραγωγών.
    «Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε «άστο θα πάει 0,60 ευρώ», εκεί φροντίσαμε να «υπάρχει» η τουρκικά. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στην Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στην Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion»που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού», ανέφερε.

    Ο κ. Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός έδωσε τη δική του διάσταση στο πρόβλημα.

    «Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», επεσήμανε.

    Τα προβλήματα:

    -Δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή +
    -Κανένα ενδιαφέρον και για εξαγωγές = άκοπα τα πορτοκάλια πάνω στα δένδρα
    -(υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης για παραγωγούς)

    Το… παράδοξο με τον χυμό πορτοκάλι

    1 κιλό πορτοκάλια Valencia από το χωράφι φεύγει με 12 λεπτά+ κοπτικά, μεταφορικά κ.ά στο χυμοποιείο φτάνει στα 20 λεπτά

    -Για 1 κιλό χυμό πορτοκάλι χρειάζονται περίπου 10 κιλά πορτοκάλια, άρα 2€ κόστος

    Όμως, αυτή την στιγμή η τιμή του χυμού παγκοσμίως φτάνει στα: 8,70€ /κιλό

    Έχει εκτοξευθεί η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

    Μικρή ατομική συσκευασία

    2023: 0,43 €

    2024: 0,66 €

    + 0,23 € ή + 53,5%

    Οικογενειακή συσκευασία λίτρου

    2023: 1,72 €

    2024: 2,74 €

    + 1,02 € ή + 59,3%
    Πηγή: Protothema.gr
  • Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο
    Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες καταναλωτές για να πληρώνουν ακόμα και ένα λίτρο λάδι, αφού τα τελευταία χρονιά η ανοδική πορεία της τιμής του δεν έχει τέλος.

    Η χώρα μας παραμένει ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο πληθωρισμό, με το λάδι να καταγράφει θλιβερή πρωτιά αγγίζοντας μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 67%.

    Ειδικότερα, φέτος το ελαιόλαδο πωλείται ακόμα και 14 ευρώ με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φτάνει έως και τα €22,60 ενώ πριν από 2 χρόνια, κάποιος το έβρισκε 8,50 και 4 χρόνια πριν 10 ευρώ φθηνότερα!

    Τσιμπημένος και ο οβελίας

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», που θα περιέχει αρνί, κατσίκι, σοκολατένια αυγά και τσουρέκι ενώ στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπει και το «Καλάθι του Νονού».

    «Το πασχαλινό καλάθι φαίνεται ότι θα έχει τις ίδιες ή και καλύτερες τιμές με πέρυσι αυτή είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή!» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

    Ο οβελίας φαίνεται πάντως ότι φέτος θα είναι τσιμπημένος σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.

    «Με τη σημερινή τιμή αγοράς είναι στα 13,90 €, εάν συνεχιστεί αυτό το μικρό Safari που γίνεται θα φτάσει στα 14,50 0 15 € το αρνί» ανέφερε στο OPEN, κρεοπώλης.

    Η τιμή στο κατσίκι φαίνεται να μην παρουσιάζει αύξηση, σύμφωνα με το κρεοπωλείο.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς