Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 15:19

Γαβράς: Προσέξτε τα προβλήματα των αγροτών πριν αυτά γίνουν περισσότερα στην Ηλεία…

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανησυχία του πρώην προέδρου της ΔΕΕΠ Ηλείας που ζητά πιο άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις - Τι επισημαίνει ο Χρήστος Γαβράς για καλλιέργειες σταφίδας και πατάτας αλλά και για τον οικονομικό αδιέξοδο των ΤΟΕΒ

Την ανάγκη να προσεχθεί ιδιαίτερα ο αγροτικός τομέας που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας επισημαίνει με χθεσινή δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Χρήστος Γαβράς ο οποίος ενημερώθηκε και συζήτησε με Ηλείους παραγωγούς για τα τελευταία προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

Με αφορμή μάλιστα την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την σταφίδα τόνισε ότι η κυβέρνηση που κάνει πράγματι προσπάθειες στήριξης του προϊόντος θα πρέπει να επανεξετάσει το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών για μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης μέσα από την de minimis διαδικασία.

Είναι γεγονός πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία των αγροτών έχει αντιμετωπίσει τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ύπαιθρο «πληρώνοντας» την κρίση τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βραδύτητα στην προώθηση της σταφίδας που μένει δυστυχώς στις αποθήκες την συνεπακόλουθη αρνητική εξέλιξη της χαμηλής τιμής και την αβεβαιότητα για την μελλοντική της πορεία σε διεθνείς αγορές. Είναι επόμενο μετά από όλα αυτά οι αγρότες της Ηλείας και των Νομών που καλλιεργούν την σταφίδα να ζητούν μεγαλύτερα ποσοστά ενισχύσεων και θα ήταν εύλογο για το αρμόδιο Υπουργείο όπως έκανε και σε άλλα προϊόντα έτσι και εδώ να αυξήσει τις πιστώσεις σε ικανοποιητικό βαθμό πραγματικής στήριξης.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ…

Ο Χρήστος Γαβράς μίλησε ακόμη και για το ενδιαφέρον που είναι αναγκαίο να υπάρξει και για την εξέλιξη άλλων καλλιεργειών πολύ περισσότερο με την έναρξη της νέας αγροτικής περιόδου αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της πατάτας για την οποία ήδη υπάρχουν φωνές σε σχέση με το κόστος παραγωγής, την διαμόρφωση τιμής τις παράνομες εισαγωγές από άλλα κράτη με τις ψεύτικες ελληνοποιήσεις κλπ. Απαιτείται από τώρα να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να ενεργοποιηθούν οι ανάλογοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα μπορούν ωστόσο να φέρουν αποτέλεσμα προστατεύοντας ουσιαστικά την τοπική παραγωγή μας που κατά κοινή παραδοχή των ειδικών είναι η καλύτερη ποιοτικά και σε αυτή την κατηγορία…

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΕΒ

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ μίλησε επίσης και για το γνωστό αλλά πάντα άλυτο θέμα των οφειλών των ΤΟΕΒ μιλώντας για έναν «βραχνά» που «πνίγει» τους αγρότες και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να θέσει εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια.

Αν δεν αρδευτούν οι καλλιέργειες στην Ηλεία η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβράς και συμπλήρωσε : « Εδώ και χρόνια περιμένουμε την λύση που δεν έρχεται. Και εδώ και χρόνια «το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται…» με την ΔΕΗ να απειλεί και τους ΤΟΕΒ να ψάχνουν διέξοδο σε δικαστικές προσωρινές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Ως πότε όμως θα συμβαίνει αυτό;

Γνωρίζω ότι το θέμα προβληματίζει ήδη και σε κεντρικό επίπεδο ενώ πρόσφατα κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ας καθίσουν λοιπόν όλοι σε ένα τραπέζι με πρώτη την Πολιτεία για να αποφασίσουν τον διαφορετικό και υγιή οικονομικά τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών αφού έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 13:56

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας: Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί  την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα
    Τσιάρας: Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί  την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα

    Διεθνής πιστοποίηση του έργου «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός Δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» από το INFRA-FASTLABEL

    Με τη διεθνή σφραγίδα INFRA-FAST LABEL πιστοποιήθηκε το έργο με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ» που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0 με προϋπολογισμό 139 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα ο αρμόδιος ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η σφραγίδα αυτή αναδεικνύει ότι το έργο είναι σύμφωνο με τις διεθνείς πρακτικές ως προς το σχεδιασμό του και επιβραβεύει τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο.

    Η σημαντική αυτή διάκριση επιτεύχθηκε με τη πολύτιμη συμβολή της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Greece και της Γενικής Διευθύντριας Δρ. Μαρίας Τζαννιδάκη.

    Το FAST-Infra Label (Σύστημα Ανθεκτικών, Βιώσιμων και Διαφανών Υποδομών) αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Global Infrastructure Basel(GIB) για να πιστοποιήσει ότι οι υποδομές είναι βιώσιμες και ανθεκτικές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τα κριτήρια FAST-Infra Label επιτρέπουν στους φορείς υλοποίησης έργων να αξιολογήσουν τα έργα τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας, διαφάνειας και ανθεκτικότητας.

    Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:

    1. Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Εξετάζει τις επιπτώσεις των έργων στις εκπομπές άνθρακα, τη χρήση φυσικών πόρων, και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
    2. Κοινωνική βιωσιμότητα: Αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο τα έργα επηρεάζουν τις κοινότητες, την υγεία, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    3. Διακυβέρνηση και διαφάνεια: Αξιολογεί την ποιότητα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, τη συμμόρφωση με νόμους και κανονισμούς.
    4. Οικονομική βιωσιμότητα: Αφορά την ικανότητα του έργου να διατηρεί οικονομική απόδοση σε βάθος χρόνου, καθώς και την ενσωμάτωση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών στρατηγικών.

    Η αξιολόγηση αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους διαχειριστές των έργων να εντοπίσουν τις ισχυρές και αδύναμες πτυχές των υποδομών τους, προκειμένου να βελτιώσουν την επίδοση και την ανθεκτικότητα των έργων στο μέλλον.

    Αναφορικά με το έργο του Ταυρωπού, αυτό περιλαμβάνει μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί αγροτική έκταση 115.000 στρεμμάτων.

    Για το έργο, προϋπολογισμού 105.400.000,00€ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 34.200.000,00 € από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ήτοι συνολικά 139.600.000,00€, υπεβλήθη στις 20/9/2024, από την Ένωση Προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε. Δεσμευτική Προσφορά.

    Η ανωτέρω δεσμευτική προσφορά βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η ανάδειξη προσωρινού Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.

    Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

    Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής:

    • του κεντρικού προσαγωγού, του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου (δίκτυα διανομής),
    • του τριτεύοντος δικτύου,
    • των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος,
    • των επεμβάσεων για τη βελτίωση / αναβάθμιση των έργων υδροληψίας συμπεριλαμβανομένης κατάλληλης διάταξης απομάκρυνσης εσχαρισμάτων στην είσοδο του δικτύου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, με την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς είχε δηλώσει:

    «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συνέπεια και με ένα στοχευμένο πρόγραμμα, αλλάζει την εικόνα της χώρας. Με το έργο του Ταυρωπού δημιουργούμε αρδευτικές υποδομές για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Στην πράξη με το έργο θα εξυπηρετείται έκταση 115.000 στρεμμάτων αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, που επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξοικονόμησης νερού σε μια περίοδο που οι υδάτινοι πόροι δεν επαρκούν. Μέσα από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 αλλάζουμε τον αρδευτικό χάρτη της χώρας και δίνουμε προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον, με σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη».

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ.

    ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
    Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

    «Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

    Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

    Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

    Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

    Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

    Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

    Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα
    Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

    Τιμή εκκίνησης (προκαταβολή) 1,80 ευρώ το κιλό καθόρισε η Παναιγιάλειος Ένωση, για τη φετινή σταφίδα, για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν το προϊόν τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

    Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,40 ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα δοθεί κι εκκαθάριση, ένα επιπλέον ποσό.

    Να σημειώσουμε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), των ζημιών από τα αγριογούρουνα και της υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της καλλιέργειας (από τη μη στήριξη και την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια), αλλά με καλή ποιότητα.

    Η Ενωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα σε Μεσσήνη και Γιάλοβα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Γαργαλιάνους (Τρίτη, Πέμπτη) και Κόμπους (Πέμπτη).

    Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση απευθύνει “έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση” και παρατηρεί: “Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο, λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση”.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
    Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς

    Ένα από τα αγαπημένα αλλά παρεξηγήμενα λαχανικά, τελικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης

    Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολυμορφικά λαχανικά, η πατάτα δεν έχει την καλή φήμη των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μια νεότερη μελέτη έρχεται, όμως, να αποκαταστήσει αυτή την διατροφική… αδικία, αποδεικνύοντας ότι η ψητή πατάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μυστικό όπλο για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους σχετίστηκε με απώλεια πόντων από τη μέση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η νεότερη αυτή έρευνα, με επικεφαλής τη Δρα Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας (UNLV), χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alliance for Potato Research and Education και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine. Τα αποτελέσματά της καταρρίπτουν έναν από τους πιο κοινούς μύθους για την πατάτα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με την τηγανητή της κυρίως μορφή ή με τα πολλά λιπαρά, Έτσι, θελήσαμε να ρίξουμε φως στο πώς η πατάτα – όταν προετοιμάζεται σωστά – μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» εξηγεί.

    Πού εντοπίζονται τα οφέλη

    Διερευνώντας την επίδραση της κατανάλωσης της ψητής πατάτας σε 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο σε ένα διάστημα 12 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα πατάτας στη διατροφή τους παρουσίασαν μέτριες μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, βελτιώσεις στο σωματότυπο, μείωση της περιφέρειας μέσης και ακόμη και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιεί τους διαβητικούς να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και της πιθανότητας να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το σημείο κλειδί που κρύβει αυτά τα οφέλη είναι η φλούδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη φλούδα βρίσκεται σε αφθονία ένας τύπος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και το αίσθημα του κορεσμού. Η δράση του μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα παρουσίασαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας τους.

    Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δε σταματούν εκεί, καθώς οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής. Και, όταν καταναλώνεται ψητή, αυξάνει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει η Δρ Akhavan.

    Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν σημασία. Η Δρ Akhavan τονίζει ότι το μέτρο και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη των πατατών. Η ίδια προτείνει επίσης το ψήσιμο της πατάτας παρά το βράσιμο, για να διατηρηθεί το κάλιο από τη φλούδα.

    «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ρύζι», καταλήγει η Δρ Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας
    Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας

    Ισως και 50% λιγότερη ποσότητα θα βγάλει φέτος η Αιγιαλεία. «Πονοκέφαλοι» για τους παραγωγούς καύσωνας και λειψυδρία.

    Μετά τις ελιές και στη σταφίδα θα υπάρξει μείωση της φετινής παραγωγής, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μιλούν για πτώση περίπου 50% σε σχέση με το 2023, παρότι η τιμή αναμένεται να είναι λιγάκι καλύτερη σε σχέση.

    Χθες, καταγράψαμε τα δεδομένα που υπάρχουν στις ελιές στην Αιγιαλεία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, όμως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη σταφίδα στην ίδια περιοχή, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής για να προλάβουν πριν ξεραθεί ο καρπός.

    Η «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο ανθρώπους, που γνωρίζουν τα ζητήματα του κλάδου.

    Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος τόνισε: «Ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα τουλάχιστον 10-20 μέρες λόγω του καύσωνα και τελειώνει τις επόμενες μέρες, στα πεδινά. Σύντομα θα ξεκινήσει και στα ορεινά. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, όμως παρά την ξηρασία, ελπίζω ότι η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από το 2023. Εικόνα για τα αν επαρκούν οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα έχουμε σε 20-25 μέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα από το τρύγισμα, στα ορεινά. Τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή από τα ορεινά είναι αυτή που δίνει την ποσότητα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τον πραγματικό όγκο».

    Ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε και την πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις τιμές: «Ακόμα είναι νωρίς, όμως με βάση αυτά που βλέπω, πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές, σε σχέση με το 2023. Αν η αύξηση τις τιμής επαρκεί για να βγουν τα έξοδα, δεν το γνωρίζω. Πάντως αυτό δείχνει πόσο προνοητική ήταν η θέση της ΠΕΣ, η οποία είχε ζητήσει να υπάρξει απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά, είτε για άλλες χρήσεις, είτε για την Ουκρανία. Παρότι δεν έγινε στον απαιτούμενο βαθμό, είδαμε ότι λειτούργησε ο νόμος της αγοράς».

    Ο αγροτοσυνεταιριστής στάθηκε και στο θέμα της λειψυδρίας, σημειώνοντας: «Η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή και το βασικότερο είναι το θέμα της έλλειψης νερού. Νομίζω ότι πλέον είμαστε… στο και 5. Θα πρέπει η Περιφέρεια, μαζί με τις δημοτικές αρχές, να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για να έχουμε νερό στις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η έλλειψη θα είναι κάθε χρόνο πιο έντονη και ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβότερο το κάθε προϊόν που φτάνει στο ράφι».

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξαρτήτων Αγροτών Αιγιάλειας Κώστας Γιάχος, πιο απαισιόδοξος, είπε: «Η ξηρασία και οι συνεχόμενες μέρες με θερμοκρασία 37 και 38 βαθμούς Κελσίου έκαψε καρπούς και έτσι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50%. Ακόμα και το γεγονός ότι ακούγεται ότι η τιμή πώλησης της σταφίδας θα είναι καλύτερη από πέρυσι, εφόσον η παραγωγή είναι μειωμένη, τότε τα έσοδα θα είναι περίπου ίδια. Για μένα η τιμή θα πρέπει να κινηθεί στα 2,5 ευρώ το κιλό, ώστε να μείνουν χρήματα και στους παραγωγούς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τη σταφίδα κι αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι».

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο «πονοκέφαλο» των παραγωγών, την έλλειψη νερού, υπογραμμίζοντας: «Λόγω ανομβρίας δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε κι επειδή ο καύσωνας συνεχίζεται, ορισμένα κτήματα στα πεδινά έχουν καεί! Πρέπει να δούμε το θέμα του νερού, ειδικά στην Αιγιάλεια, όπου το πρόβλημα κάθε καλοκαίρι είναι όλο και πιο έντονο».

    Πηγή: Pelop.gr

  • Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας
    Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας

    Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή της εκλεκτής πατάτας Νάξου λόγω του προβλήματος λειψυδρίας του νησιού, όπως τόνισε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης.

    Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου δεν θα φυτέψουν το φθινόπωρο το προϊόν, για τον ίδιο λόγο. Το ERT News έκανε αναφορά στις, ομολογουμένως αρκετές, αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

    Ειδικά για την Πατάτα Νάξου, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Φέτος (οι παραγωγοί) δεν βγάζουν καμία πατάτα επειδή δεν φυτεύεται, καθώς δεν υπάρχει νερό. Αντί για 6 χιλιάδες τόνους Πατάτας Νάξου που βγάζαμε, τη φετινή χρονιά βγάλαμε 1.800, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια που είναι 50 και 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Έλεγχο πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ζάκυνθο
    Έλεγχο πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ζάκυνθο

    Μέχρι την Δευτέρα (05/08) οι δηλώσεις για ζημιές σε αμπέλια και σταφίδες για τους αγρότες

    Δειγματοληπτικό έλεγχο πραγματοποίησε εχθές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Πάτρα σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ζάκυνθο προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον καρπό από τα φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας που πλήττουν το νησί.

    Στον έλεγχο συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, Κώστας Τσιριγώτης, ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, Ευστάθιος Κόμης, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς και ο αναπληρωτής προϊστάμενος και υπεύθυνος δια της επιτήρησης του ΕΛΓΑ.

    «Έγινε σήμερα η πρώτη αυτοψία από τους διοικητές του ΕΛΓΑ από την Πάτρα, ήρθαν για μια πρώτη εικόνα, είδαμε την ζημιά, ο έλεγχος ήταν αναλυτικός, είδαμε αρχικά την σταφίδα, μετά θα δούμε και τα αμπέλια», σημειώνει κ. Τσιριγώτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την διάρκεια του ελέγχου οι διοικητές του ΕΛΓΑ τράβηξαν φωτογραφίες και κατέγραψαν τις ζημιές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερος επαναληπτικός έλεγχος μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Όπως εξηγεί ο ίδιος, για τον λόγο αυτό, δηλαδή, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι αγρότες-καλλιεργητές της σταφίδας καλούνται να αφήσουν ένα κομμάτι το οποίο δεν θα έχουν τρυγήσει, έτσι ώστε να μπορέσει ο ελεγκτής να δει την ζημιά.

    Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσιριγώτη η ζημιά κυμαίνεται από 50% έως 70% και η παραγωγή θα είναι εμφανώς μειωμένη. Κατά την διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκαν προβλήματα στον καρπό και στο φύλλωμα, τοπικά σε χωράφια που το έδαφος είχε επηρεαστεί περισσότερο από την ξηρασία.

    Την εικόνα επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο κ. Κόμης, όπως επισήμανε, «υπήρξαν ζημιές, επηρέασε πάρα πολύ ο καύσωνας σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικράτησε αυτό το διάστημα τα κλίματα ήταν ξερά και η ποιότητα της σταφίδας υποβαθμίστηκε».

    Για τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά στους καλλιεργητές ο κ. Τσιριγώτης συνεχίζει: «Οι κανονικοί έλεγχοι που θα γίνουν ανά τμήμα και ανά παραγωγό θα γίνουν μάλλον την μεθεπόμενη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό θα προσληφθούν έμπειροι γεωπόνοι με μια σύμβαση 8μηνη, ούτως ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες για την ζημιά η οποία θα εκτιμηθεί ότι έχει γίνει».

    Τελευταία προθεσμία για τις δηλώσεις

    Την Δευτέρα (05/08) εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι αγρότες προκειμένου να δηλώσουν ζημιές στις καλλιέργειες σταφίδας και αμπελώνων, σύμφωνα με τον κ. Τσιριγώτη οι αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα είναι περίπου 600. «Παρακαλώ όλους όσους έχουν πάθει ζημιά ή βλέπουν ότι υπάρχει ζημιά να κάνουν την δήλωση του μέχρι την Δευτέρα που λήγει η προθεσμία» επισημαίνει.

    Πηγή: ImeraZante.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο