Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 12:16

Μεσσηνία: Καλή η χρονιά της πατάτας χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δεν ήταν από τις χειρότερες χρονιές όπως οι προηγούμενες, η φετινή για την ανοιξιάτικη, την πρώιμη παραγωγή της πατάτας στη Μεσσηνία. Δεν έδωσε, όμως και τα έσοδα που περίμεναν οι παραγωγοί για να καλύψουν μέρος της μεγάλης ζημιάς των προηγούμενων χρόνων. Και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα για την επόμενη χρονιά και αβέβαια για το μέλλον της παραγωγής.

Την κατάσταση αυτή σημειώνουν στην “Ε” οι πατατοπαραγωγοί Γιάννης Μπλάνας από τη Μεσσήνη και Γιώργος Δούβας από την Καλαμάτα, ενώ βλέποντας πιο αισιόδοξα τα πράγματα ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας κάνει λόγο για “ελπίδα και προσδοκίες στο μέλλον”.

Οι χαμηλές αποδόσεις στο προϊόν ποιο βγήκε πιο πρώιμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και το υψηλό κόστος καλλιέργειας, καθώς όλα τα υλικά είναι πανάκριβα, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή και ζημίωσαν τους παραγωγούς. Θετικό σημάδι ήταν η αύξηση των εξαγωγών, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν.

ΜΕΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Αναλυτικά, ο πατατοπαραγωγός Γιάννης Μπλάνας μας είπε ότι “σε γενικές γραμμές ήταν μια μέτρια χρονιά. Δεν είχαμε μεγάλες αποδόσεις και οι τιμές δεν κρατήθηκαν στα 50 λεπτά, πουλήσαμε και με 43 και 45 λεπτά”.

Εξήγησε πως “ό,τι κέρδος βγάλαμε, μας το τρώει η ακρίβεια” και σημείωσε: “Οσοι μπόρεσαν κι έβγαλαν 3,5 και 4 τόνους πήραν μεροκάματο. Με 2 και 2,5 τόνους που βγήκαν οι πρώτες πατάτες, οι παραγωγοί έχασαν. Υπήρξαν και προβλήματα με σπόρους, σε κάποιες ποικιλίες οι πατάτες δεν έγιναν. Παρότι είχαμε προσδοκίες οι αποδόσεις δεν ήταν καλές”.

Για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν, ανέφερε ότι “στη Μεσσήνη κάθε χρόνο καλλιεργούνται τα ίδια στρέμματα. Μικρή είναι η απόκλιση, η πατάτα είναι η κύρια δουλειά μας. Εχουμε επενδύσει σε αυτή την καλλιέργεια και με μηχανήματα και με αρδευτικά συστήματα. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε καλλιέργεια”.

Για τη φετινή κατάσταση και τα προβλήματα παρατήρησε: “Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολεμάει ο κόσμος, προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Είναι φθίνουσα η καλλιέργεια.

Φέτος υπήρχε πρόβλημα στις πατάτες στην Ευρώπη και στη Λακκόπετρα και γι’ αυτό κρατήθηκαν οι πατάτες. Του χρόνου θα είναι κακή χρονιά. Δεν χάθηκαν πολλά χρήματα φέτος. Δεν μπήκαμε μέσα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί πήραν ένα μεροκάματο. Είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας, 1.000 με 1.200 ευρώ το στρέμμα. Μας «τρώει» η ακρίβεια. Ολα είναι πανάκριβα, πετρέλαιο, ρεύμα, ανταλλακτικά, η ασφάλεια του ΕΦΚΑ”.

Για την επίδραση των αγροτών στην τοπική οικονομία και το μέλλον της καλλιέργειας ο Γ. Μπλάνας επεσήμανε: “Από μας κινείται η αγορά, ο αγρότης μπαίνει σε όλα τα μαγαζιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Μακάρι να μείνει η καλλιέργεια. Είναι κρίσιμα τα πράγματα από δω και πέρα”.

“ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΙΣΑ - ΙΣΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ”

Ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας είπε ότι “δεν έγινε τίποτα, ένα μηδέν” κι εξήγησε: “Μαζέψαμε ίσα - ίσα τα λεφτά μας. Οταν τελείωσε η ανοιξιάτικη πατάτα στην περιοχή μας, που είναι πιο πρώιμη, ανέβηκαν οι τιμές, γιατί δεν υπήρχε πατάτα. Κάναμε μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι αποδόσεις δεν ήταν καλές και γιατί φυτεύτηκαν λιγότερα στρέμματα”.

Επιβεβαίωσε ότι “τώρα η πατάτα έχει πάει στα 60 λεπτά”, αλλά παρατήρησε πως “στην παραγωγή της περιοχής μας η απόδοση ήταν 2,5 τόνοι το στρέμμα με το ζόρι και τώρα πάει 3,5 και 4 στρέμματα. Τα 45 λεπτά το κιλό που πουλήσαμε εμείς, είναι στο όριο του κόστους”.

Εκτίμησε με απαισιοδοξία ότι “θα είναι ακόμα λιγότερη η παραγωγή της πρώιμης πατάτας του χρόνου στην περιοχή μας” και δήλωσε: “Οχι, η φετινή χρονιά δεν φρέναρε τη συνεχιζόμενη κάμψη και απαξίωση της παραγωγής. Αν περιμένεις στα 10 χρόνια, να έχεις μια καλή χρονιά δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει ελπίδα και δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε και ο τυποποιητές που είναι χρόνια, όπως ο Χάρης Παντελόπουλος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα σας. Με τα λεφτά που μαζεύεις, δεν φτάνει καλά - καλά να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου”.

Ο Γ. Δούβας διευκρίνισε πως “ο συνδυασμός του τεράστιου κόστους παραγωγής και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος, δεν ευνόησαν την παραγωγή. Με 45 λεπτά που είχε η πατάτα όταν βγάζαμε εμείς, θα έπρεπε να είχες 4 τόνους απόδοση για να σου μείνει ένα αξιοπρεπές ποσό. Ο καιρός οδήγησε στη μείωση της παραγωγής και με 2,5 τόνους το στρέμμα δεν κάνεις τίποτα. Καλά - καλά δεν βγάζεις χρήματα για να επιβιώσεις”.

Πρόσθεσε ότι “οι καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο χειροτερεύουν” και σημείωσε, καταλήγοντας: “Είναι δυσοίωνα τα πράγματα. Φέτος η παραγωγή στην περιοχή μας ήταν 6.000 με 8.000 τόνους, του χρόνου δεν θα είναι ούτε 5.000 τόνοι. Τα 45 λεπτά που πουλήσαμε, παρότι ήταν σταθερή τιμή, δεν είναι και υψηλή, αφού την ίδια περίοδο σε Ισπανία και Ιταλία οι παραγωγοί πουλούσαν 60 και 80 λεπτά”.

“Η ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ”

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας είπε ότι “πήγαν αρκετά ικανοποιητικά τα πράγματα” κι εξήγησε: “Στους παραγωγούς η τιμή είναι σταθερή, στα 50 με 58 λεπτά στην εξαγωγή και 60 στο εσωτερικό. Η χρονιά στη Δυτική Πελοπόννησο εμφάνισε δυναμική, παρά τον αποκλεισμό της μεσσηνιακής πατάτας από σούπερ μάρκετ που πίεζαν να πέσει η τιμή”.

Παρατήρησε ότι “η χρονιά ήταν καλή, λόγω ελλείψεων πατάτας στην Ευρώπη, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Γερμανία. Μειώθηκε εκεί η παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών τα προηγούμενα χρόνια και των πρόσφατων καιρικών συνθηκών”.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι “και στην περιοχή μας μειώνεται διαρκώς η παραγωγή, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το συζητάμε” και σημείωσε: “Πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους τα σούπερ μάρκετ. Εκαναν εκβιασμό στον Ελληνα παραγωγό να ρίξει την τιμή, έχοντας υποστήριξη από εισαγόμενα προϊόντα, ενώ ο παραγωγός έχει μεγάλο κόστος και πρέπει να πουλήσει σε τιμή που να τον συμφέρει να καλλιεργεί. Το μεσσηνιακό και γενικά το ελληνικό προϊόν υπερέχει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι ίδια τα προϊόντα μας με τα εισαγόμενα”.

Ο Γ. Γκούμας αναγνώρισε πως “ήταν προβληματικό ένα μεσοδιάστημα που από τα 55 λεπτά η πατάτα έπεσε στα 45” και αφού στάθηκε στις εξαγωγές και στην απορρόφηση πατάτας στο εξωτερικό κυρίως στην Πολωνία, μετά το Πάσχα και τον Μάιο, τόνισε: “Η χρονιά δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες στο μέλλον. Πρέπει, όμως, να αλλάξει το πλαίσιο, να μην πέφτουν οι παραγωγοί σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Να αλλάξουν στάση τα σούπερ μάρκετ για τα ελληνικά προϊόντα. Είναι απαράδεκτο να μην στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα. Να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά και να δούμε και τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια”.

Επικεντρώνοντας στις εξαγωγές παρατήρησε πως “τόνωσαν το ηθικό των παραγωγών και απορρόφησαν μεγάλο μέρος της πατάτας με μεγάλη διάρκεια. Δύο μήνες σταθερά εξαγωγή δεν είχε ξαναγίνει και δεν έφθαναν οι πατάτες για την αγορά της Πολωνίας”.

Καταλήγοντας, προέτρεψε “να δοθεί ενδιαφέρον στην εξαγωγή και η ελληνική πατάτα να έχει δικαίωμα στο ράφι. Να βοηθήσουν όλοι οι υπεύθυνοι να διατηρηθεί η καλλιέργεια, να έχουν εισόδημα οι παραγωγοί” και σημείωσε: ‘Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε, ήταν μια ελπίδα η φετινή χρονιά”.

Πηγή: EleftheriaOnline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 11:01

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες
    Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες

    Συμπλοκή μεταξύ νεαρών ατόμων με δύο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

    Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν νεαροί ηλικίας 19-20 ετών ελληνικής, αλβανικής και πακιστανικής καταγωγής ήρθαν στα χέρια.

    Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ένας Έλληνας και ένας Πακιστανός, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Επίσης συνελήφθη ένα άτομο πακιστανικής καταγωγής. Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Μεσσηνία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
    Μεσσηνία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

    Κοινή επιστολή, για το κρίσιμο ζήτημα των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, απέστειλαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνοι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Καντάνου-Σελίνου και Φιλιατρών.

    “Κε Υπουργέ,

    Το ζήτημα των ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.
    Επαναλαμβανόμενα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, “λουσμένα” με δηλητήρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ως υψηλής διατροφικής αξίας «ελληνικά-πιστοποιημένα» τρόφιμα.
    Προφανώς, αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι επιτρέπουν αυτήν την πρακτική, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί κύκλοι επιθυμούν να μην αλλάξει ποτέ, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα.
    Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η χρήση χημικών δραστικών ουσιών που θεωρούνται απαγορευμένες έχει σταματήσει. Ο Έλληνας αγρότης έχει αντικαταστήσει αυτές τις ουσίες με βιολογικά σκευάσματα, των οποίων το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο σε σχέση με τα χημικά.
    Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ο Τούρκος αγρότης δεν αντιμετωπίζει κανέναν περιορισμό στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών – ουσιών που ευθύνονται για καρκινογενέσεις – και κάνει αλόγιστη χρήση, καθώς η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών αγγίζει το 100%, ενώ το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1/5 των βιολογικών σκευασμάτων.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τομάτα από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των καταναλωτών.
    Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένα μεγάλο φορτίο τομάτας από την Τουρκία, που προοριζόταν για το Ισραήλ (μέσω τριγωνικής πώλησης Έλληνα εμπόρου), έμεινε εγκλωβισμένο στο ελληνικό έδαφος, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να το παραλάβει λόγω ελλείψεων σε έγκυρα έγγραφα φυτοϋγείας, κ.λπ.
    Τι πιστεύετε ότι έγινε με αυτό το φορτίο τομάτας από την Τουρκία; Ή τι πιστεύετε ότι έγινε με τα υπόλοιπα 4.617.000 κιλά τομάτας από την Τουρκία που εισήχθησαν στη χώρα μας μόνο τον Σεπτέμβριο; Έχετε εντοπίσει κάποιο σημείο πώλησης όπου αναγράφεται τομάτα προέλευσης Τουρκίας; Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι.
    Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σκόπιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για αυτούς τους ελέγχους. Ακόμα και αν υπήρχε επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, η νομοθεσία παραμένει ανενεργή, ώστε να μην γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Σας επισημαίνουμε ότι, βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793 και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 149/2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει υποχρεωτικούς ελέγχους σε μόλις 10 αγροτικά προϊόντα προέλευσης Τουρκίας κατά την είσοδό τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, επιτρέπεται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει επιπλέον εθνικό κατάλογο υποχρεωτικών ελέγχων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
    Για τον λόγο αυτό, επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να συμπεριλάβει την τομάτα από την Τουρκία σε αυτήν τη λίστα, κάτι που πεισματικά αρνείστε να πράξετε. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Γιατί η ηγεσία του ΥπΑΑΤ διατηρεί αυτή την κατάσταση; Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών; Ενδιαφέρει κανέναν από τις ηγεσίες των Υπουργείων, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή τους τοπικούς βουλευτές το γεγονός ότι τα παιδιά μας καταλήγουν να τρώνε δηλητήρια επειδή το κράτος αρνείται να βάλει φρένο σε αυτή την παρανομία;
    Επειδή για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εσάς, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας και να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.
    Τέλος, σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε αυτό το ζήτημα, εάν βέβαια το επιθυμείτε και εσείς.
    Αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειές σας.”

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

  • Νερό σε 31.560 στρέμματα γης θα δώσουν τα νέα αρδευτικά δίκτυα στη Μεσσηνία
    Νερό σε 31.560 στρέμματα γης θα δώσουν τα νέα αρδευτικά δίκτυα στη Μεσσηνία

    Λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή αναμένεται να δώσει το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Νομού Μεσσηνίας», το οποίο μπήκε σε τροχιά δημοπράτησης.

    Με το νερό που καταναλώνεται για άρδευση να ανέρχεται περίπου στο 85% που καταναλώνει συνολικά ο πληθυσμός, το συγκεκριμένο έργο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία καθώς η έκταση που θα καλύψουν τα αρδευτικά δίκτυα ανέρχεται σε 31.560 στρέμματα.

    Στα νέα τεύχη δημοπράτησης, που ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενσωματώθηκαν προβλέψεις για συστήματα τηλεμετρίας και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων, ενώ έγινε αύξηση της χρηματοδότησης από τα 39,3 εκατ. ευρώ στα 52 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τη μελέτη, τα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα εξυπηρετούν την περιοχή θα υδροδοτούνται από το φράγμα και τον ταμιευτήρα Φιλιατρινού, αλλά και από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα.

    Επίσης, τα έργα του φράγματος θα συμπληρωθούν από τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά - Χριστιανούπολη, με δεδομένο ότι η υφιστάμενη οδός θα κατακλυστεί από τον ταμιευτήρα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Άνω Μεσσηνία: 69χρονος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ και σκοτώθηκε
    Άνω Μεσσηνία: 69χρονος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ και σκοτώθηκε

    Χθες το μεσημέρι ένας 69χρονος έχασε τη ζωή του στην Κάτω Μέλπεια, όταν ενώ εκτελούσε εργασίες σε ελαιοπερίβολο του για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του τρακτέρ του και αυτό τον καταπλάκωσε.

    Αποτέλεσμα ήταν ο άνδρας να χάσει τη ζωή του.

    Πηγή: Τharrosnews.gr

  • Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες
    Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες

    «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο τον Νομό από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμους και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν, τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

    Και ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η καταστροφή της ξηρασίας έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας και στις ελλείπεις υποδομές άρδευσης.

    Με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγω «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

    Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

    Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη την Τρίτη 22-10-2024 στις 11 το πρωί.

    Διεκδικούμε:

    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ζημιάς από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
    • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
    • Μείωση του κόστους παραγωγήςμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
    • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Δύο επιχειρήσεις περισυλλογής μεταναστών στα μεσσηνιακά ύδατα
    Δύο επιχειρήσεις περισυλλογής μεταναστών στα μεσσηνιακά ύδατα

    81 μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας και 78 ακόμη στην Πύλο - Κοινή αφετηρία τα παράλια της Τουρκίας

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής 81 μετανάστες που περισυνελέγησαν 95 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου να επιβαίνουν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

    Τη μεταφορά των μεταναστών, που είχαν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό τις ιταλικές ακτές, πραγματοποίησε σκάφος σημαίας Παναμά.

    Με την άφιξή τους στο λιμάνι της Καλαμάτας τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και φιλοξενήθηκαν στις αποθήκες, ενώ νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησαν οι διαδικασίες καταγραφής και προανάκρισής τους για τον εντοπισμό διακινητών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 81 άτομα 48 είναι ενήλικοι άνδρες, 12 ενήλικες γυναίκες, 19 ανήλικα αγόρια και 2 ανήλικα κορίτσια, ενώ προέρχονται από Συρία, Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Τουρκία και Τουρκμενιστάν.

    Στο μεταξύ, χθες στήθηκε μια δεύτερη επιχείρηση, όταν 78 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πύλου, έπειτα από διάσωσή τους 32 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Νήσου Σχίζας. Τη μεταφορά τους από τη θαλάσσια περιοχή προς το λιμάνι της Πύλου πραγματοποίησε παραπλέον πλοίο.

    Πηγή: Tharrosnews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch