Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 21:17

Τάσος Κάπος: Μεγάλο το πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή του τόπου - Να υπάρξει παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για ζημιές από καύσωνα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οφείλουμε να στηρίξουμε τους πληγέντες αγρότες μας πιέζοντας για διαδικασία αποζημιώσεων

«Το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε βασικές αγροτικές καλλιέργειες του τόπου από τις συνθήκες του παρατεταμένου καύσωνα», επεσήμανε με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Ζαχάρως Τάσος Κάπος.

«Οι ζημιές που παρατηρούνται μέχρι τώρα στον πολύπαθο πρωτογενή τομέα υπερβαίνουν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις αφού οι πρωτόγνωρες σε διάρκεια υψηλές θερμοκρασίες έχουν ‘‘κάψει’’ επί της ουσίας το αποτέλεσμα της φετινής παραγωγής», τόνισε ο κ. Κάπος, ο οποίος και ζητά παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους απαραίτητους ελέγχους.

kapos kausonas apoz 2

Δυστυχώς, ανέφερε ακόμη ο υποψήφιος Δήμαρχος, η Ζαχάρω και η Φιγαλείαπου πλέον του τουρισμού, βασίζονται κυρίαρχα και στον αγροτικό τομέα, επλήγησαν «βάναυσα» από τις τελευταίες καιρικές συνθήκες, «πληρώνοντας» μεταξύ άλλων και τις αιφνιδιαστικές μετατροπές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν υποστεί σημαντική ή μερική καταστροφή καλλιέργειες κηπευτικών που βρίσκονται σε μεγάλες εκτάσεις στη Νότια Ηλεία και φυσικά στον Δήμο μας αλλά και κατηγορίες παραγωγής που αφορούν στις ελιές, τη σταφίδα κ.λπ.

Εκτιμώ ότι με την έναρξη διαδικασίας αναγγελίας ζημιών και τη συνέχισή τους για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ασφαλιστικός Οργανισμός των αγροτών οφείλει άμεσα να μεριμνήσει, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη να πιέσει και να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και η Δημ. Αρχή. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών μας, και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κάπος.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 19:08

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Ζαχάρως: Τιμή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την μαθητική Κοινότητα
    Δήμος Ζαχάρως: Τιμή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την μαθητική Κοινότητα

    Με την κατάθεση των στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από τους μαθητές των σχολείων της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Κακοβάτου και του Γιαννιτσοχωρίου, ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του Ηρωικού «όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Δήμο Ζαχάρως.

    Το πρωί της Παρασκευής 25ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο στολισμένο Μνημείο των Ηρώων.

    Το πρόγραμμα του εορτασμού της «28ης Οκτωβρίου 1940» περιλάμβανε επετειακές εκδηλώσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες εκπαίδευσης, ενώ αργότερα έγινε η κατάθεση των στεφάνων και η προσφερόμενη τιμή στους Ήρωες του Έπους του 40, από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής. Η εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Το παρόν έδωσαν, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεώργιος Τριγάζης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Ιωάννης Μπάμης, η Δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Σκαλτσά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζαχάρως Παναγιώτης Γκόγκας, οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και φορέων. Οι επετειακές εκδηλώσεις, σε όλο το Δήμο, θα κορυφωθούν την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, με τις μαθητικές Παρελάσεις.

    dimos zax 28i mathites 2

    dimos zax 28i mathites 3

    dimos zax 28i mathites 4

    dimos zax 28i mathites 5

    dimos zax 28i mathites 6

    dimos zax 28i mathites 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού
    Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

    Ο Δήμος Ζαχάρως, μέσω του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», πραγματοποίησε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο, κοινωνική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστρια, κα Μαρία Αγαλιανού.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέροντας: «Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος αποτελεί σοβαρή απειλή της εποχής μας, όμως οι ιατρικές εξελίξεις και η ενημέρωση προσφέρουν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Ο Δήμος Ζαχάρως δίνει προτεραιότητα σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και προληπτικούς ελέγχους, μεταξύ των οποίων και τα μηνιαία τεστ ΠΑΠ. Το 2025, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, ευρεία προληπτική δράση με ενημέρωση και δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες του Δήμου μας. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες υποστηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Ο άνθρωπος με ελπίδα είναι ανίκητος».

    Η κα Αγαλιανού επικεντρώθηκε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης, σημειώνοντας: «Αυτά είναι η αρχή των πάντων. Ενημερώσου. Πρόλαβε. Αντιμετώπισε. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο».

    Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζαχάρως είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Στελεχώνεται από δύο Κοινωνικές Λειτουργούς, τις κυρίες Μαρία Καστρινού και Θεανώ Πανουτσοπούλου, καθώς και την Ψυχολόγο, κα Έλενα Στρουμπάκου. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» και την Κοινωνική Λειτουργό, κα Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου.

    Όσες κυρίες νοσούν, καθώς και οι οικείοι τους, μπορούν να απευθύνονται στις παραπάνω υπηρεσίες για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων για παροχή οικονομικής στήριξης λόγω της πάθησής τους.

    Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Κοινωνική Λειτουργός, κα Μαρία Καστρινού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικό δώρο στην κα Αγαλιανού.

    dimos zaxaros kark mastou 24 2

    dimos zaxaros kark mastou 24 3

    dimos zaxaros kark mastou 24 4

    dimos zaxaros kark mastou 24 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»
    Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: «Ο Δήμος Ζαχάρως, από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» με το ποσό των 500.000€ - Ξεκινάμε άμεσα τα έργα για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας περιμετρικά των οικισμών μας.»

    Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ζωνών πέριξ των οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

    Έργα για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών στους οικισμούς, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α ́ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ», δρομολογήθηκαν με την υπογραφή τής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και του εκπροσώπου τής αναδόχου εταιρείας, κου Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου.

    dimos zax progr dasi 2

    Η ένταξη τού Δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αρ. 3164/14-6-2024 απόφαση του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κατοχυρώνοντας το ποσό των 500.000€.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης, ξεκινάμε άμεσα την εκτέλεση των εργασιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στις δημοτικές μας κοινότητες. Οι εργασίες αφορούν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, περιμετρικά των οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωση πυρκαγιών. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Ζαχάρως αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στοχεύοντας την ασφάλεια των δημοτών μας και των περιουσιών τους. Μάλιστα, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου, και που άμεσα κατέθεσαν τις σχετικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ένταξή μας και την εξασφάλιση τού ποσού των 500.000€. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε όλα τα μέτωπα για την ανόρθωση της περιοχής μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασαν την απόδοση του καρπού, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην περιοχή της Ζαχάρως όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το πόρισμα είναι δύσκολο.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών και ζήτησε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
    Δήμος Ζαχάρως: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
    Ο Οκτώβριος είναι παγκόσμιος μήνας, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο έχει να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και να μειώσουν τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.
    Ο Δήμος Ζαχάρως με το Κέντρο Κοινότητας και την Βοήθεια στο Σπίτι, διοργανώνει δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 6:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως με ομιλήτρια την κα. Αγαλιανού Μαρία - Ιατρός/Ακτινοδιαγνώστρια.
    "Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία''
    dimos zax karkinos mastou 2
    (Δελτίο Τύπου)
  • Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς
    Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς

    Σύσκεψη διοργανώνουν οι παραγωγοί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους για τα προβλήματα στο κάστανο

    Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί στην Μελιβοία Αγιάς Λάρισας, των οποίων η παραγωγή στο κάστανο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον Daniel και παρόλα αυτά έμειναν εκτός αποζημιώσεων.

    Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολούν εκατοντάδες αγρότες, που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής κάστανου της χώρας.

    Η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρία χρόνια περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής. Την φετινή χρονιά, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

    Οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου

    Προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας και Αμπελακίων, καλούν τους καστανοπαραγωγούς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ στην Μελιβοία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

    «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα», τονίζουν.

    Εκτός αποζημιώσεων έμεινε το κάστανο

    Όπως επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου.

    «Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση», σημειώνουν, τονίζοντας όμως πως από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί.

    «Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε έναν Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί, αλλά να δίνεται αποζημίωση – και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής – για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση».

    Οι καστανοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι «αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωσή μας».

    Διεκδικούν άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το κάστανο στην περιοχή για τις ζημιές από το Daniel και να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο