Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 17:45

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι ισχύει με την προθεσμία λήψης κωδικού για το ΟΣΔΕ 2023

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έως την Παρασκευή (25/8) οφείλουν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) οι αγρότες - γεωργοί.

Οι γεωργοί μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους διαδικτυακά, είτε οι ίδιοι, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet.

Να σημειωθεί ότι, όπως τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία επιφέρει τις εξής ποινές:

  • της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα που ο/η κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα,
  • της αίτησης χορήγησης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται/ή αυξάνουν την αξία τους το 2023 στον/την δικαιούχο.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο/η γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά την Τρίτη 19/9/2023), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 11:46

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές του Πυλώνα 1 που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών θα πληρωθούν

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Αραμπατζή. “«Εθιμικά μέσα στον Οκτώβριο πληρώνεται η προκαταβολή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην έχει ένα σταθερό πληροφοριακό σύστημα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι εναλλάσσονταν και υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν συνολικά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ”, παρατήρησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «υπάρχει η διαβεβαίωση πως η προκαταβολή μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί».

    Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων. «Δεν σας το κρύβω ότι η προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο, μέσα από τη διαδικασία της επιτήρησης που τέθηκε ο Οργανισμός πριν από περίπου δύο μήνες, είναι να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα επιβεβλημένα βήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικά της ψηφιοποίησης, της στελέχωσης της διεύθυνσης, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε ο ΥπΑΑΤ, εκτιμώντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον πραγματικό του ρόλο. Προσέθεσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με την ομαλή ροή των καταβολών.

    Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκ. ευρώ του 2023, από τον Πρώτο Πυλώνα, ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:

    α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77€ για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.

    β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23€ για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:

    • είτε δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς,
    • είτε οι παραγωγοί που τα αιτήθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
    • είτε προσδιορίστηκαν ποσά για πληρωμή μικρότερα των αιτηθέντων συνεπεία διοικητικών, επιτόπιων και λοιπών ελέγχων.

    γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 €, και

    δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00€,

    • είτε λόγω μη ενεργοποίησης του συνόλου των δικαιωμάτων των αιτηθέντων παραγωγών,
    • είτε συνεπεία της επιβολής κυρώσεων ή ποινών μετά τη διενέργεια των απαραίτητων διοικητικών, επιτόπιων και μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις. Για παράδειγμα το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, το 2020 μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και 2021 85 εκατομμυρίων ευρώ.

    (Δελτό Τύπου)

  • Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή της πρώτης δόσης της επιδότησης στους αγρότες της Κρήτης να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, όμως, αυτή η εκδοχή φαίνεται να απομακρύνεται.

    Καθυστερημένα θα λάβουν εφέτος οι αγρότες της Κρήτης την πρώτη δόση της ενιαίας επιδότησης. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η δεύτερη τον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση αναμένεται να συμβεί εντός του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, το οποίο, απομακρύνεται ως εκδοχή όπως φαίνεται, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι πληρωμές της ενίσχυσης να πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης υπογράμμισε ότι «εφέτος, οι αγρότες της Κρήτης θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης υπό τη μορφή μίας ταμειακής διευκόλυνσης το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα, η πρώτη δόση καταβαλλόταν στα τέλη του Οκτώβρη, ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο.

    Η προκαταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση θα γίνει τον Απρίλιο. Επίσης, θα δούμε μέσα από τις διασταυρώσεις των αιτήσεων που πραγματοποιούνται αν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις».

    Πάντως, οι παραγωγοί δεν προβληματίζονται τόσο για τη μικρή παράταση των πληρωμών, όσο για τα χρήματα που αναμένεται να λάβουν στους λογαριασμούς τους, καθώς υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι οι πιστώσεις δεν θα είναι οι σωστές.

    Τα δείγματα που προκύπτουν μέσα από τις δοκιμαστικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν «γεννούν» μεγάλη αισιοδοξία στους αγρότες. Αυτήν την περίοδο, διεξάγονται διασταυρωτικοί έλεγχοι, ενώ, υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αιτήσεις εντοπίζονται σημαντικά λάθη τόσο στα στοιχεία που αφορούν τη βασική ενίσχυση, όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco–schemes (οικολογικά σχήματα), κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια πολύτιμων κοινοτικών ενισχύσεων για τους παραγωγούς της χώρας μας.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Το Σχέδιο Εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς διευκολύνονται οι πληρωμές προς τους αγρότες - παραγωγούς
    Το Σχέδιο Εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς διευκολύνονται οι πληρωμές προς τους αγρότες - παραγωγούς

    Αλλαγές που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν ένα νέο και ανανεωμένο «πρόσωπο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ήδη, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας προχώρησε στην εποπτεία του Οργανισμού Πληρωμών, η οποία επιδιώκει την εφαρμογή του «σχεδίου εξυγίανσης» που έχει υποβληθεί στο GD-Agri και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι δώδεκα μηνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει «προχωρήσει» η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα πρότυπα που έχει θέσει η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Μέσω του σχεδίου αυτού προβλέπεται η διόρθωση των αδυναμιών και των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς» είπαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσθέτοντας ότι «αλλαγές θα γίνουν τόσο στην οργανωτική δομή όσο και επιχειρησιακή λειτουργία του Οργανισμού.

    Πάντως, όπως είχε τονίσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας η εφαρμογή του σχεδίου δράσης, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και ούτε τις επερχόμενες πληρωμές των προκαταβολών των ενισχύσεων προς τους αγρότες, οι οποίες αναμένονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τέλος Οκτωβρίου.

    Το Σχέδιο Δράσης

    «Τα μεγαλύτερα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίζονται στο τμήμα Πληροφορικής και στο τμήμα Εποπτείας Φορέων, όπου μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα κατά τη χρήση 2022 στη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων» είπαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

    Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις αναμένεται η ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω προσλήψεων ανθρωπίνου δυναμικού. Αρκετές από αυτές τις νέες θέσεις θα αφορούν σε άτομα που θα πλαισιώνουν το τμήμα Πληροφορικής του Οργανισμού Πληρωμών.

    Επίσης, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόσθετη ενίσχυση με προσωπικό με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών (σ.σ. με δυνατότητα ανανέωσης άλλα τρία έτη, κατόπιν ψήφισης διάταξης Νόμου και έκδοσης σχετικής ΚΥΑ) καθώς και η δυνατότητα μετάταξης υπάλληλων στον επόμενο κύκλο της κινητικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα για αποσπάσεις και μετατάξεις ώστε να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

    «Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να μεταταχθούν στον Οργανισμό κατά τον επόμενο κύκλο κινητικότητας» είπαν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί και «νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα αποσπάσεων / μετατάξεων υπαλλήλων στον Οργανισμό, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, κατόπιν έκδοσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ».

    Παράλληλα, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν πλημμέλειες από τον Φορέα Διαπίστευσης σχετικά με την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων, αναμένεται η επικύρωση της σχετικής εφαρμογής, προκειμένου να ελεγχθούν διοικητικά τα παραστατικά για εκπρόθεσμες αιτήσεις και απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όπως και η δημιουργία νέων σχετικών οθονών στο Πληροφοριακό Σύστημα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

    Αναφορικά με την αξιολόγηση των κινδύνων, αναμένεται η τροποποίηση του εγχειριδίου εσωτερικού ελέγχου. Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ελεγχόμενα καθεστώτα, τα μέτρα και τις διαδικασίες. Σημειώνεται ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές θα πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά μηνιαίο πρόγραμμα επιμόρφωσης και πιστοποιούνται κατόπιν εξετάσεων ως εσωτερικοί ελεγκτές δημόσιου τομέα. Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης περιλαμβάνονται ενότητες σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνων.

    Αναμένεται ακόμη η σταδιακή έκδοση νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τα τομεακά μέτρα, ώστε να καθορίζονται με σαφήνεια τα καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία των υπαλλήλων κ.α.

    Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο δράσης «εξυγίανσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ενταχθεί και η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 197.000 αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν συνολικά 52,3 εκατ. ευρώ.

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς είχε υπάρξει ξανά αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, με σημαντικότερο τις πληρωμές του 2017 που αφορούσε 159.000 δικαιούχους» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Απονιτροποίηση: Διευκρινίσεις για την υποβολή παραστατικών 5ης και 6ης πρόσκλησης
    Απονιτροποίηση: Διευκρινίσεις για την υποβολή παραστατικών 5ης και 6ης πρόσκλησης

    Διευκρινιστική εγκύκλιο υποβολής των παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων της 5ης και της 6ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Σύμφωνα με αυτή, οι δικαιούχοι που εφαρμόζουν δεσμεύσεις σε αγροτεμάχια ενταγμένα στη δέσμευση Γ της δράσης υποβάλουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης (https://p2.dikaiomata.gr/M1014), για κάθε πρόσκληση ξεχωριστά (στο μενού «Υποβολή παραστατικών») τα παρακάτω παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων:

    α. παραστατικά των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών αναλύσεων κάθε έτους εφαρμογής από διαπιστευμένα εργαστήρια,

    β. παραστατικά των ΕΛΠ για την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης του Σχεδίου Διαχείρισης Εισροών (ΣΔΕ) κάθε έτους εφαρμογής.

    Η προσκόμιση των παραστατικών ΕΛΠ για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του επιβλέποντα Γεωπόνου είναι υποχρεωτική για την κατ’ έτος καταβολή του κόστους συναλλαγής. Οι δικαιούχοι που υπάγονται στον Κλάδο ΠΕ Γεωπόνων, στην περίπτωση που έχουν καταρτίσει οι ίδιοι το ΣΔΕ, εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης παραστατικών ΕΛΠ και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν την προβλεπόμενη ενίσχυση για το κόστος συναλλαγής.

    Τα παραστατικά πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός εκάστου έτους εφαρμογής, και υποβάλλονται στο πληροφορικό σύστημα της Δράσης:

    • από 18/10 έως 31/10/2024, για την 5η πρόσκληση και για το 1ο έτος εφαρμογής της 6ης πρόσκλησης (2024)
    • από 01 έως 30/09/2025, για το 2ο έτος εφαρμογής της 6ης πρόσκλησης (2025). Το σύνολο των παραστατικών που υποβάλλονται θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη. Διευκρινίζεται ότι η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα αφορά την Καθαρή Αξία του παραστατικού χωρίς ΦΠΑ.

    Σε περίπτωση που το ποσό του εκδιδόμενου παραστατικού είναι μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος ορίου εγχρήματης συναλλαγής σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, θα πρέπει επιπλέον να επισυναφθεί και αποδεικτικό/α πληρωμής με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (στο πεδίο «Τραπεζική Συναλλαγή»).

    Αναφορικά με τα παραστατικά των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για την κατάρτιση του ΣΔΕ εκ μέρους του επιβλέποντα γεωπόνου, επισημαίνεται ότι, εφόσον το παραστατικό που αφορά στην πρόσθετη δαπάνη έχει εκδοθεί από νομικό πρόσωπο και δεν αναγράφονται τα στοιχεία του Επιβλέποντα Γεωπόνου (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Αριθμός Μητρώου ΓΕΩΤΕΕ), θα πρέπει επιπλέον να επισυνάπτεται και η βεβαίωση του νομικού προσώπου σχετικά με τα στοιχεία του επιβλέποντα γεωπόνου τον οποίο απασχολεί.

    Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και το ΣΔΕ δεν αναρτώνται στο Πληροφοριακό Σύστημα, αλλά πρέπει να τηρούνται στον (έντυπο) γεωργοπεριβαλλοντικό φάκελο.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκλήρωση εκκαθαριστικών πληρωμών έτους 2023
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκλήρωση εκκαθαριστικών πληρωμών έτους 2023

    Στα 14.118.745,51 ευρώ η εκκαθαριστική πληρωμή – Συνολικά έχουν καταβληθεί και στους δύο πυλώνες 2.302.646.379,80 ευρώ

    Το μεσημέρι 15 Οκτωβρίου 2024 εκκίνησε η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή του οικονομικού έτους για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023. Ολοκληρώθηκε με την πίστωση σε 54.430 μοναδικούς δικαιούχους το ποσό των 14.118.745,51 ευρώ.

    Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών, λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστό η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.

    Σε ό,τι αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024.

    Απολογιστικά, για το έτος αιτήσεων 2023, μέχρι σήμερα, καταβλήθηκαν στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι προσδιορίστηκαν μετά από τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., δηλαδή για όσους διαπιστώθηκε ότι τηρούσαν όλες τις απαραίτητες κατά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία προϋποθέσεις, ενισχύσεις ως εξής:

    Άμεσες Ενισχύσεις του Πυλώνα Ι:

    Προκαταβολή 70% της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα - Οκτώβριος 2023 → 488.384.809,32€ σε 538.768 δικαιούχους.

    Εξόφληση Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα- Δεκέμβριος 2023 → 265.742.402,66€ σε 572.444 δικαιούχους.

    Συμπληρωματική Στήριξη του Αναδιανεμητικού Εισοδήματος για τη Βιωσιμότητα- Δεκέμβριος 2023 →161.967.087,95€ σε 338.887 δικαιούχους.

    Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας- Δεκέμβριος 2023 → 23.314.053,78€ σε 49.239 δικαιούχους.

    Συνδεδεμένες Ενισχύσεις – Απρίλιος 2024 → 191.979.285,73€ σε 171.857 δικαιούχους.

    Ειδική ενίσχυση Βάμβακος -Απρίλιος 2024 → 163.368.320,00€ σε 37.960 δικαιούχους.

    Οικολογικά Σχήματα – Απρίλιος 2024→ 398.483.010,89€ σε 551.717 δικαιούχους.

    Εκκαθάριση 01 Ιουλίου 2024 →91.696.644,14€ σε 487.208 δικαιούχους.

    Τελική εκκαθάριση 15 Οκτωβρίου 2024 → 14.118.745,51 σε 54.430 δικαιούχους.

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ Ι, στο έτος 2023 πληρωθήκαν 1.799.054.359,98 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι καταβολές των ενισχύσεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Πυλώνα ΙΙ έχουν ως εξής:

    Προκαταβολή 70% Νοέμβριος 2023 Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) → 33.184.926,38€ σε 13.863 δικαιούχους.

    Προκαταβολή 70% Νοέμβριος 2023 Μέτρο 11 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) → 140.611.316,51€ σε 53.406 δικαιούχους.

    Αντισταθμιστική ενίσχυση εντός και εκτός ορεινών περιοχών και ειδικών μειονεκτημάτων (Εξισωτική αποζημίωση) Δεκέμβριος 2023 → 234.030.265,23€ σε 396.973 δικαιούχους.

    Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) Μάιος 2024 → 20.230.458,83€ σε 13.999 δικαιούχους.

    Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) Ιούλιος 2024 → 898.677,12€ σε 446 δικαιούχους.

    Μέτρο 11 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) Ιούλιος 2024 → 68.187.713,03€ σε 53.025 δικαιούχους.

    Αντισταθμιστική ενίσχυση εντός και εκτός ορεινών περιοχών και ειδικών μειονεκτημάτων (Εξισωτική αποζημίωση) Ιούλιος 2024 → 6.448.672,63€ σε 27.205 δικαιούχους.

    Σημειώνουμε ότι, όπως προαναφέρθηκε η εκκαθάριση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης έτους 2023, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ, για το έτος 2023 πληρωθήκαν μέχρι σήμερα 503.592.029,73 εκατομμύρια ευρώ.

    Συνολικά για το έτος 2023 και για τους δυο Πυλώνες (εντός ΟΣΔΕ ενισχύσεις έτους αιτήσεων 2023) καταβλήθηκαν μέχρι τώρα 2.302.646.379,80 ευρώ. Αναμένεται στο ποσό αυτό να προστεθούν τα ποσά των εκκαθαρίσεων των αγροπεριβαντολογικών μέτρων και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ - Τα προβλήματα του Οργανισμού είναι παρατήρηση 20ετίας
    Τσιάρας: Υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ - Τα προβλήματα του Οργανισμού είναι παρατήρηση 20ετίας

    Για τον αναβρασμό που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς γιατί όπως ουσιαστικά αναφέρεται στα ειδοποιητήρια που τους έστειλε, πληρώθηκαν το 2022 περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε, αλλά και για τον τρόπο εξυγίανσης του Οργανισμού μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στην εκπομπή «Ώρα Ελλαδός» του OPEN.

    Ο Οργανισμός παραδέχεται ότι έκανε λάθος πληρωμές για το έτος 2022 και ζητάει πίσω τα χρήματα που έδωσε στους παραγωγούς. Τα ποσά που ζητάει πίσω κυμαίνονται από κάποια ευρώ έως και χιλιάδες ευρώ και ενώ φαίνεται πως οι υπεύθυνοι το γνώριζαν, πέρασαν δύο έτη ώστε να γίνει τελικά αυτή η διόρθωση.

    «Υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές και στο πόσο έγκαιρα γίνονται αλλά και αναφορές σε λάθη που καλείται σε δεύτερο και τρίτο χρόνο να διορθώσει ο Οργανισμός. Το ζήτημα βρίσκεται σε κεντρικό επίπεδο συζήτησης. Εδώ και ενάμιση μήνα ο Οργανισμός είναι σε καθεστώς επιτήρησης» υπογράμμισε αρχικά ο Κώστας Τσιάρας και συνέχισε: «Τα προβλήματα που καταγράφονται είναι πολύ παλαιότερα. Τα προβλήματα είναι παρατήρηση 20ετίας. Ήδη είχε οργανωθεί ένα σχέδιο δράσης μέσα από το οποίο να γίνουν βλήματα για την εξυγίανση του οργανισμού, η στελέχωσή του και η διαφάνειά του».

    Πώς δημιουργήθηκε το ζήτημα

    Εξηγώντας τους λόγους που δημιουργήθηκε το ζήτημα με τους παραγωγούς τόνισε: «Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια εξυγίανσης, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα για τον Οργανισμό. Για να πληρωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις του 2023, δεν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα και αντί να ληφθεί ως βάση δεδομένων το 2022 ελήφθη το 2021, από ένα λάθος που έγινε. Έτσι δόθηκαν κάποια επιπλέον χρήματα. Κάθε χρόνο υπάρχει μια μετάπτωση διαφοροποίησης δικαιωμάτων άρα και χρημάτων που πρέπει να εισπράξει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος».

    «Το μεγαλύτερο ποσό επιστροφών αφορά σε ποσά από 0 έως 500 ευρώ»

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Περίπου το 86% από τις 197.000 αφορά ποσά από 0 έως 500 ευρώ. Όταν υπάρχουν παραγωγοί που πιστώθηκαν μέχρι και 10.000 ευρώ πόσο δίκαιο είναι να παίρνουν χωρίς ποσά χωρίς να τα δικαιούνται και να μην παίρνουν εκείνοι που πρέπει. Πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε διακινδύνεψη την εισροή ευρωπαϊκών πόρων». Και προσθέτει ο κ. Τσιάρας: «Υπάρχουν ζητήματα που είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχουν θέματα που έθεταν ζητήματα διαφάνειας. Έχουμε δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα υλοποιήσουμε ένα σχέδιο εξυγίανσης. Δεν είναι μόνο υποχρέωση μας έναντι των Ευρωπαίων. Είναι υποχρέωση μας έναντι του παραγωγικού κόσμου».

    «Το ζήτημα χρειάζεται και μια από σοβαρή συμπεριφορά από τον αγροτικό κόσμο»

    Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη των επιτηδείων που θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα. Την καταγγελία είχε κάνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης την Παρασκευή (11/10) μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας» στο OPEN.

    «Υπάρχει μια δικαστική εξέλιξη. Όλο αυτό λειτουργούσε στη βάση της υπεύθυνη δήλωσης περί της πραγματικότητας του καθενός ο οποίος υπέβαλλε μια δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τη στιγμή που υπάρχουν κενά στο πληροφοριακό σύστημα, τέτοια δυνατότητα διασταύρωσης δεν υπήρχε. Ωστόσο το ζήτημα χρειάζεται και μια από σοβαρή συμπεριφορά από τον αγροτικό κόσμο. Η τυχόν εξαπάτηση δημιουργεί θέμα στους ίδιους τους αγρότες και βάζει σε κίνδυνο τους πόρους της Ευρώπης».

    Πηγή: Εthnos.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκλήρωση εκκαθαριστικών πληρωμών έτους 2023
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκλήρωση εκκαθαριστικών πληρωμών έτους 2023

    Το μεσημέρι 15 Οκτωβρίου 2024 εκκίνησε η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή του οικονομικού έτους για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023. Έχει μέχρι τώρα πιστωθεί σε 17.780 μοναδικούς δικαιούχους το ποσό των 10,784,221,91 ευρώ. Οι πιστώσεις στα καθεστώτα εντός ΟΣΔΕ συνεχίζονται και με την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει η αναλυτική ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστόν η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.

    Σε ό,τι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΥΠΑΑΤ: Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των Δράσεων του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος για το 2024
    ΥΠΑΑΤ: Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των Δράσεων του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος για το 2024

    Οι δικαιούχοι και τα ποσά που πληρώνονται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Ύστερα από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου, υπεγράφησαν οι αποφάσεις (393/309404/11-10-2024 και 394/309418/11-10-2024), με τις οποίες καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη κυψέλη και το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο των Δράσεων ΜΚ2-55.3-1και ΜΚ2-55.3-2,στο πλαίσιο υλοποίησης παρεμβάσεων ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας, για το οικονομικό έτος 2024

    ΜΚ2-55.3-1Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας

    • Τα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υλοποίηση της Δράσης το οικονομικό έτος 2024 καθορίζονται στα 130.290,00 €.
    • Το 50% της δαπάνης και μέχρι του ποσού των 065.145,00 € βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    • Το ποσό της ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη καθορίζεται σε 5,00 €.
    • Δικαιούχοι που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023 μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών μεγαλύτερη ή ίση του 50%, λαμβάνουν κατ’ αποκοπή ενίσχυση 7,50 €ανά επιλέξιμη κυψέλη, λογίζοντας ως αριθμό επιλέξιμων κυψελώντον αριθμό κατεχόμενων κυψελών πριν την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής.
    • Δικαιούχοι που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023 ποσοστό μείωσης μικρότερο του 50%, λαμβάνουν 5,00 €ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη, προσαυξημένο κατά το διπλάσιο του ανωτέρου ποσού για κάθε κυψέλη που απωλέσθηκε.
    • Η οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση της Δράσης καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι την 15ηΟκτωβρίου 2024.

    ΜΚ2-55.3-2Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων

    • Τα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υλοποίηση της Δράσης το οικονομικό έτος 2024 καθορίζονται στα 220.000,00 €.
    • Το 50% της δαπάνης και μέχρι του ποσού των 110.000,00€ βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    • Το ποσό ενίσχυσης για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης καθορίζεται σε 17,00 € ανά επιλέξιμη κυψέλη.
    • Δικαιούχοι που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών του 2023, μείωση του αριθμού των κατεχόμενων κυψελών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50%, λαμβάνουν το 100% επί της καθαρής επιλέξιμης αξίας και έως του ποσού των 24,00 € ανά επιλέξιμη κυψέλη, λογίζοντας ως αριθμό επιλέξιμων κυψελώντον αριθμό κατεχόμενων κυψελών πριν την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής.
    • Το ποσό ενίσχυσης για την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών καθορίζεται σε 6,00 € ανά επιλέξιμη κινητή βάση.
    • Η οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση της Δράσης καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι την 15ηΟκτωβρίου 2024.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο