Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 16:55

PhytoEpignosi: Η πρώτη Ελληνική δωρεάν πλατφόρμα που οι αγρότες μπορούν να ελέγξουν την τυπική υγεία των καλλιεργειών τους!

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το PhytoEpignosi είναι η πρώτη Ελληνική δωρεάν πλατφόρμα τυπικής ανάλυσης-αναγνώρισης υγείας των Ελληνικών καλλιεργειών μέσω φωτογραφιών που μπορούν να βγάλουν από μόνοι τους οι αγρότες.

Πώς μπορεί να φαίνεται η υψηλής παραγωγής βιώσιμη γεωργία; Το PhytoEpignosi εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ανάλυση των εικόνων που προέρχονται από χωράφια μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να αντιληφθούν την τυπική απάντηση στις καλλιέργειές τους(Σχετικά υγιής-Σχετικά μη-υγιής). Οι αγρότες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιστοποιήσουν τις γεωργικές τεχνικές τους.

Η πλατφόρμα αριθμεί ήδη 9.000+ καταχωρήσεις.

Το πρόγραμμα ανάλυσης-αναγνώρισης της υγείας των καλλιεργειών βρίσκεται δωρεάν εδώ:

Πως λειτουργεί(σε βήματα);

Βήμα 1 - Λήψη εικόνων: Πάρτε φωτογραφίες της καλλιέργειας χρησιμοποιώντας μια κάμερα ή ένα κινητό. Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες αντιπροσωπεύουν διάφορες περιοχές του χωραφιού σας και βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης της άνθισης-ανάπτυξης φύλλων. Γενικά προτείνεται το πρόγραμμα να χρησιμοποιηθεί την περίοδο με την καλλιέργεια να έχει 85-95% ανάπτυξη φυλλώματος. Δίνονται δείγματα στο κάτω μέρος για το πως πρέπει να τραβηχτούν οι φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες της καλλιέργειας και όχι τον ορίζοντα. Πρέπει ξεκάθαρα οι φωτογραφίες να δείχνουν μέρη της καλλιέργειας, όσο μεγαλύτερα τόσο το καλύτερο.

PhytoEpignosi apost 2

Βήμα 2 - Ανέβασε τις φωτογραφίες στην πλατφόρμα παραγωγής χρωματικού ιστογράμματος από την καλλιέργεια σου: https://www.christosapostoloudev.eu/phytoepignosi

Βήμα 3 – Πάρε τα αποτελέσματα σου μέσω της πλατφόρμας PhytoEpignosi:

Ανάλυση των ιστογραμμάτων που λαμβάνεται από τις φωτογραφίες που ο κάθε χρήστης καταχωρεί εντός της πλατφόρμας:

α. Κανονικοποιημένη Διανομή: Ελέγξτε εάν τα ιστογράμματα δείχνουν μια σχετικά ομοιόμορφη κατανομή σε όλη την έκταση των τιμών έντασης. Μια υγιής καλλιέργεια θα πρέπει να έχει ισορροπημένη κατανομή χρωμάτων και να μην είναι υπερβολικά προκλιμακωμένη προς ένα συγκεκριμένο χρώμα.

β. Κανάλι Κόκκινου: Εξετάστε το ιστόγραμμα του κόκκινου καναλιού. Μια υγιής καλλιέργεια θα έχει συνήθως σημαντική ποσότητα κόκκινου στα φύλλα της, που υποδηλώνει καλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης. Ωστόσο, υπερβολική ποσότητα κόκκινου μπορεί να υποδεικνύει ένταση ή υπερέκθεση.

γ. Κανάλι Πράσινου: Ελέγξτε το ιστόγραμμα του πράσινου καναλιού. Μια υγιής καλλιέργεια θα πρέπει να έχει σχετικά υψηλή ποσότητα πράσινου, καθώς αυτό υποδηλώνει καλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης και ενεργή φωτοσύνθεση.

δ. Κανάλι Μπλε: Αναλύστε το ιστόγραμμα του μπλε καναλιού. Μια υγιής καλλιέργεια μπορεί να έχει μέτρια ποσότητα μπλε, αλλά υπερβολικό μπλε μπορεί να υποδεικνύει ένταση ή προβλήματα με το νερό.

ε. Ισορροπία Χρωμάτων: Λάβετε υπόψη την ισορροπία μεταξύ των τριών καναλιών. Μια ισορροπημένη αναπαράσταση όλων των τριών χρωμάτων υποδηλώνει συνήθως μια υγιή καλλιέργεια.

PhytoEpignosi apost 3

PhytoEpignosi apost 4

Το πρόγραμμα ανάλυσης-αναγνώρισης της υγείας των καλλιεργειών βρίσκεται δωρεάν εδώ:

Μερικές πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα PhytoEpignosi:

Για να επωφεληθούν οι αγρότες από τη γεωργία ακριβείας ή τη διαχείριση των καλλιεργειών για συγκεκριμένες τοποθεσίες, απαιτείται η ικανότητα των υπολογιστών να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες από ακατέργαστα δεδομένα. Οι υπολογιστές αντιλαμβάνονται μια ψηφιακή εικόνα ως μια σειρά τιμών έντασης φωτός για τα χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε. Κάθε pixel στην εικόνα αποθηκεύει τις τιμές έντασης των τριών αυτών χρωμάτων, μεταξύ 0 (σκοτάδι) και 255 (μέγιστη ένταση φωτός). Η συνδυασμένη τιμή των τριών χρωμάτων καθορίζει το χρώμα του κάθε pixel. Αξιοποιώντας τα ιστογράμματα των εικόνων, μπορούμε να αναλύσουμε και να εξάγουμε πολύτιμες πληροφορίες.

Ένα πρόγραμμα ανάλυσης ιστογραμμάτων εικόνων από καλλιέργειες έχει πολλά πλεονεκτήματα για την αναγνώριση υγιούς και μη υγιούς καλλιέργειας:

  1. Χαμηλότερο κόστος: Το πρόγραμμα ανάλυσης ιστογραμμάτων μπορεί να υλοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή με φωτογραφική κάμερα, όπως smartphone ή απλή κάμερα. Δεν απαιτεί τη χρήση ακριβών drones ή εξειδικευμένου εξοπλισμού, μειώνοντας έτσι το κόστος υλοποίησης.
  2. Ευκολία και πρακτικότητα: Η ανάλυση ιστογραμμάτων μπορεί να γίνει αυτόματα ή ημι-αυτόματα μέσω ειδικών του προγράμματος PhytoEpignosi, κάνοντας τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και πρακτική.
  3. Ευρεία κάλυψη και υψηλή επαναληψιμότητα: Το πρόγραμμα μπορεί να εκτελεί ανάλυση ιστογραμμάτων σε μεγάλες περιοχές καλλιέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνοντας τον έλεγχο τακτικά χωρίς περιορισμούς.

Τα ιστογράμματα των εικόνων αναφέρονται στη στατιστική κατανομή των τιμών έντασης φωτός σε μια εικόνα. Παρουσιάζουν πόσα pixel έχουν μια συγκεκριμένη τιμή έντασης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ιστογράμματα για τα μεμονωμένα χρώματα προκειμένου να αναλύσουμε εικόνες από αγροτικές περιοχές και καλλιέργειες. Η ανάλυση των ιστογραμμάτων μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των εδαφών και των καλλιεργειών. Αναλύοντας το "χρώμα" των εδαφών και των καλλιεργειών μέσω της ανάλυσης των ιστογραμμάτων, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και την υγεία των φυτών, το επίπεδο θρέψης του εδάφους και την ποσότητα του "πράσινου" σε μια περιοχή. Με αυτές τις πληροφορίες, οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, να ανιχνεύουν τυχόν προβλήματα ή ασθένειες και να λαμβάνουν αποφάσεις για την περαιτέρω φροντίδα και διαχείριση των καλλιεργειών τους. Με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και εκπαίδευσης μεγάλου όγκου δεδομένων, δημιουργούμε ένα μοντέλο να αναγνωρίζει τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα ιστογράμματα και να παρέχει αυτές τις πληροφορίες στον αγρότη. Ένας υπολογιστής μπορεί να εκτιμήσει την ποσότητα της κάλυψης "πράσινου" σε μια περιοχή εξετάζοντας την κατανομή της έντασης φωτός σε συγκεκριμένες περιοχές του χρωματικού φάσματος που αντιστοιχούν στο χρώμα του "πράσινου" και να δώσει αποτελέσματα είτε για την μη-υγιή κατάσταση σε ένα χωράφι αλλά ακόμα και για την αναγνώριση ζιζανίων σε ένα χωράφι.

Ένα ιστόγραμμα εικόνας RGB παρουσιάζεται με τρία ξεχωριστά ιστογράμματα, ένα για κάθε κανάλι του χρωματικού χώρου RGB (R, G και B).

  • Άξονας X (οριζόντιος άξονας): Συνήθως, ο άξονας X αντιπροσωπεύει τις διάφορες τιμές των επιμέρους καναλιών R, G και B. Ανάλογα με τον εικονοστοιχείο (pixel) που εξετάζουμε, οι τιμές R, G και B είναι από το 0 έως το 255. Έτσι, οι τιμές των καναλιών απεικονίζονται κατά μήκος του άξονα X.
  • Άξονας Y (κατακόρυφος άξονας): Ο άξονας Y αντιπροσωπεύει τη συχνότητα εμφάνισης των επιμέρους τιμών των καναλιών R, G και B στην εικόνα. Κάθετα προς τον άξονα X, οι τιμές του άξονα Y αντιστοιχούν στον αριθμό των εικονοστοιχείων (pixels) που έχουν αυτές τις συγκεκριμένες τιμές. Έτσι, το ιστόγραμμα μας δείχνει πόσες φορές εμφανίζεται κάθε τιμή R, G και B στην εικόνα.

Τα ιστογράμματα RGB μας βοηθούν να κατανοήσουμε την κατανομή των χρωμάτων στην εικόνα και μας επιτρέπουν να εξάγουμε πληροφορίες για την απεικόνιση και την αντίθεση των χρωμάτων.

Βιβλιογραφία:

  • Ranganathan, J (2013, Dec 3) The Global Food Challenge Explained in 18 Graphics World Resources Institute. Retrieved April 20, 2017.
  • Broughton, J (2015, July 6) How Farmers Are Harvesting Big Data Inc. Retrieved April 18, 2017.
  • Rutter, A (2016, March 31) Case Study: Why This Farmer Says FarmLogs Will Save Him $16,000 A Year FarmLogs. Retrieved May 8, 2017.
  • Lukina,E.V. et al (1999) Estimating Vegetation Coverage in Wheat Using Digital Images Journal Of Plant Nutrition, volume 22. Retrieved April 18, 2017.
  • McHugh, S (n.a.) Camera Histograms: Luminosity & Color Cambridge Colour. Retrieved April 18, 2017.

Το πρόγραμμα ανάλυσης-αναγνώρισης της υγείας των καλλιεργειών βρίσκεται δωρεάν εδώ:

Αυτές οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν από τον Αποστόλου Χρήστο(Bachelor of Science στην Γεωπονία).

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αποστόλου Χρήστο στο [email protected] ή [email protected]

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 18:35

Σχετικά Άρθρα

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή της πρώτης δόσης της επιδότησης στους αγρότες της Κρήτης να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, όμως, αυτή η εκδοχή φαίνεται να απομακρύνεται.

    Καθυστερημένα θα λάβουν εφέτος οι αγρότες της Κρήτης την πρώτη δόση της ενιαίας επιδότησης. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η δεύτερη τον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση αναμένεται να συμβεί εντός του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, το οποίο, απομακρύνεται ως εκδοχή όπως φαίνεται, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι πληρωμές της ενίσχυσης να πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης υπογράμμισε ότι «εφέτος, οι αγρότες της Κρήτης θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης υπό τη μορφή μίας ταμειακής διευκόλυνσης το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα, η πρώτη δόση καταβαλλόταν στα τέλη του Οκτώβρη, ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο.

    Η προκαταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση θα γίνει τον Απρίλιο. Επίσης, θα δούμε μέσα από τις διασταυρώσεις των αιτήσεων που πραγματοποιούνται αν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις».

    Πάντως, οι παραγωγοί δεν προβληματίζονται τόσο για τη μικρή παράταση των πληρωμών, όσο για τα χρήματα που αναμένεται να λάβουν στους λογαριασμούς τους, καθώς υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι οι πιστώσεις δεν θα είναι οι σωστές.

    Τα δείγματα που προκύπτουν μέσα από τις δοκιμαστικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν «γεννούν» μεγάλη αισιοδοξία στους αγρότες. Αυτήν την περίοδο, διεξάγονται διασταυρωτικοί έλεγχοι, ενώ, υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αιτήσεις εντοπίζονται σημαντικά λάθη τόσο στα στοιχεία που αφορούν τη βασική ενίσχυση, όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco–schemes (οικολογικά σχήματα), κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια πολύτιμων κοινοτικών ενισχύσεων για τους παραγωγούς της χώρας μας.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο
    Πάτρα: Εφιάλτης για ανήλικη, είδε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο

    Έναν εφιάλτη ζει μια ανήλικη μαθήτρια από την Πάτρα, καθώς διαπίστωσε -εντελώς τυχαία- πως στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια παραποιημένη φωτογραφία της με ροζ περιεχόμενο.

    Το κορίτσι έπεσε θύμα κακόβουλης ενέργειας όταν άγνωστος δράστης «ψάρεψε» μια φωτογραφία της από σελίδα που διατηρούσε στα social media και μέσω διαδικασίας μοντάζ εμφάνισε την ανήλικη γυμνή και την προώθησε σε ιδιωτικές συνομιλίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γνώμη», οι φωτογραφίες διοχετεύθηκαν σε φιλικά πρόσωπα της ανήλικης και το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην ίδια, η οποία δεν πίστευε αυτό που της συνέβη…

    Πήγε στο σπίτι της, ξέσπασε σε κλάματα και είπε στους γονείς της πως από μια φίλη της έμαθε πως κυκλοφορεί μια γυμνή φωτογραφία με το πρόσωπό της στο διαδίκτυο, η οποία επ’ ουδενί δεν είναι αληθινή αλλά προϊόν επεξεργασίας. Αμέσως, η μητέρα της ανήλικης πέρασε το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατήγγειλε το γεγονός και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστου, με τους αστυνομικούς να αναζητούν άμεσα τα ίχνη του διακινητή του εν λόγω υλικού και φέρεται να προέβησαν στην ταυτοποίησή του.

    Παράλληλα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως αφού έγινε ο ενδελεχής έλεγχος και αναζητήθηκαν τα ψηφιακά ίχνη της κοπέλας, διαπιστώθηκε ότι από τις σελίδες της δεν είχε διακινηθεί τέτοιο υλικό και ούτε βρέθηκαν στη συλλογή της αντίστοιχες φωτογραφίες.

    Το αδίκημα της διακίνησης παράνομου και ψεύτικου υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενo. Από την Αστυνομία θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του δράστη και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε πανικό 197.000 αγρότες - Καλούνται να επιστρέψουν έως και 5.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Σε πανικό 197.000 αγρότες - Καλούνται να επιστρέψουν έως και 5.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Αλαλούμ επικρατεί μετά την αποκάλυψη πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντόπισε λάθος σε πληρωμές επιδοτήσεων που είχε κάνει ο παλιός τεχνικός του σύμβουλος και πλέον χιλιάδες αγρότες καλούνται να «επιστρέψουν» επιδοτήσεις άνω των 52 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητάει από 197.034 αγρότες και κτηνοτρόφους να επιστρέψουν επιδοτήσεις ύψους 52,3 εκατ. ευρώ έως τις 29 Οκτωβρίου 2024.

    Το «λάθος» εντοπίζεται στην πληρωμή του Ιουλίου 2023, όταν ο Οργανισμός χρησιμοποίησε την γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021, αντί της ορθής έτους 2022.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε χιλιάδες περιπτώσεις να καταβάλλει περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε κανονικά, ωστόσο οι αγρότες απαντούν πως «δεν πρέπει να τα πάρουν από εμάς», «δεν είναι ευθύνη δική μας».

    Οι αγρότες προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους συνολικά 197.034 αγρότες:

    • 169.495 υπόχρεοι καλούνται να επιστρέψουν από 1 έως 500 ευρώ
    • 27.538 υπόχρεοι καλούνται να επιστρέψουν από 501 έως 5.000 ευρώ

    «Τα προβλήματα είναι πολλά και βλέπουμε ότι αντί να λύνονται ή να μειώνονται, κάθε χρόνο και κάθε μήνα μεγαλώνουν», δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας.

    «Μας ζητάνε κάποια χρήματα από το 2022 που τα είχαμε πάρει το 2023. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κατηγορεί τον τεχνικό σύμβουλο. Ο τεχνικός σύμβουλος κατηγορεί τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο υπουργός κατηγορεί και τους δύο, στο τέλος όμως εμείς πληρώνομε αυτά τα χρήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να τα πάρουν από εμάς, δεν φταίμε πουθενά, δεν είναι ευθύνη δική μας».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια”
    Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια” δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις σε ό,τι αφορά το φράγμα Πηνειού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών και προβληματισμών για την επερχόμενη αρδευτική περίοδο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάκη Παρασκευόπουλο, παρόλο που η στάθμη του νερού είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, αφού για να διατηρηθεί η άρδευση στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, απαιτούνται όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr διπλάσιες βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.

    «Τις δύο φορές που έβρεξε από τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη βοήθησε γιατί είχαμε κάποιες εισροές νερού στο φράγμα, που ανέβηκε περίπου συνολικά γύρω στους 60 πόντους, ενώ βοήθησε πάρα πολύ ότι είχαμε επίσης και μεγάλα κενά ποτίσματος αυτές τις μέρες. Οπότε ήταν διπλό το όφελος από το νερό που έπεσε. Δεν χάθηκε δηλαδή από τα ποτίσματα. Εμείς είχαμε βάλει στόχο να μην πέσουμε κάτω από τα 70 μέτρα. Για την φετινή χρονιά είμαστε τώρα πάνω από τα 73. Οπότε θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

    Ο κρίσιμος ρόλος των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, η επόμενη αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το φράγμα Πηνειού ξεκινά τη νέα περίοδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και για να φτάσει στα ίδια επίπεδα απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα βροχοπτώσεων. Εκτός από τις βροχές, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το φράγμα με νερό μέχρι την Άνοιξη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των αποθεμάτων.

    «Για να μπορέσουμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα πρέπει να έχουμε σχεδόν τις διπλάσιες βροχοπτώσεις. Και αυτό γιατί φέτος το φράγμα ξεκινάει πολύ χαμηλότερα.

    Αν συμβεί αυτό θα βγει η χρονιά αλλά ελεγχόμενα και με δυσκολία όπως και φέτος. Χρειαζόμαστε και βροχές αλλά και χιονοπτώσεις διότι το χιόνι δίνει το απόθεμα στην πορεία. Τα χιόνια δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο νερό μέσα στο φράγμα. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με βροχές και χιόνια».

    Η σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής αρδευτικής περιόδου, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού. Τα προηγούμενα χρόνια, η επάρκεια νερού οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που τώρα δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να γίνει εξοικονόμηση. Οι καλλιεργητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το νερό με σύνεση, ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις φέτος επεσήμανε προσθέτοντας ότι:

    «Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τελικά φάνηκε ότι ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές γιατί και οι καλλιέργειες βγήκαν εις πέρας και οικονομία κάναμε μεγάλη στο νερό και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αυτή η πίεση δηλαδή που βιώσαμε την φετινή χρονιά ίσως μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πολύ μεγάλη σπατάλη νερού. Ήταν και ένας τρόπος να καταλάβει ο παραγωγός την αξία του νερού, να εκπαιδευτεί και να κάνει πιο ορθολογική χρήση.

    Πρέπει να μη θεωρούμε αυτονόητο το νερό και να είμαστε μαθημένοι και για τα δύσκολα. Διότι μέχρι τώρα είχαμε νερό και το σπαταλούσαμε. Από εδώ και πέρα ακόμα κι αν έχουμε νερό, δηλαδή αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα πρέπει αυτό το νερό να το διαχειριστούμε πολύ φειδωλά γιατί δε γνωρίζουμε πως θα πάει η επόμενη χρονιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κάνουμε πολύ προσεγμένη χρήση, έτσι ώστε να αφήσουμε νερό στο φράγμα για να μη βρεθούμε στην πορεία σε αδιέξοδο. Διότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει αν μία χρονιά δεν καλλιεργηθεί η Ηλεία» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

    Συμπέρασμα

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους κατέστησε σαφές πως η αρδευτική περίοδος στο φράγμα Πηνειού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τους αγρότες και τους διαχειριστές υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις και οι ανάγκες των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του νερού που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της γεωργίας στην Ηλεία.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο