Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 17:45

Μήλα: Λιγότερα και πιο ακριβά λόγω της κακοκαιρίας Daniel

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια δύσκολη χρονιά, με μειωμένη παραγωγή διανύει το ελληνικό μήλο

«Λαβωμένη» εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η φετινή παραγωγή μήλων, τόσο στην χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το προϊόν που θα φτάσει τελικά στο ράφι αναμένεται ακριβότερο, αν και οι αγρότες, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επωφεληθούν απ’ την τελική τιμή.

Οι δυσκολίες ξεκίνησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο και ειδικά την άνοιξη κατά την ανθοφορία, όπου η περιορισμένη επικονίαση δημιούργησε προβλήματα στην καρπόδεση. Συνάμα οι λιγοστές βροχοπτώσεις για αρκετούς μήνες, οι αυξανόμενες προσβολές από παράσιτα (φουζικλάδιο) και το υψηλό κόστος παραγωγής συντέλεσαν ώστε η παραγωγή τη φετινή σεζόν να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Την χαριστική βολή όμως φαίνεται ότι έδωσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έφερε ο Daniel, όπου βρήκε την παραγωγή λίγο πριν την συγκομιδή και τα δέντρα φορτωμένα μήλα, παίρνοντας μέρος απ’ αυτήν.

Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η μείωση στην παραγωγή μήλων στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα αγγίξει το 34% φτάνοντας τους 212.000 τόνους έναντι των 321.000 τόνων το 2022, ενώ στο 3,3% εκτιμάται η μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φτάνοντας τους 11.411.000 τόνους έναντι 11.796.000 τόνων το 2022. Όμως στις ευρωπαϊκές κόκκινες ποικιλίες Ρεντ Ντελίσιους που ενδιαφέρουν περισσότερο τα ελληνικά μήλα η μείωση αναμένεται να φτάσει στο 10%, συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα νέα, σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, δεν φαίνεται όμως να είναι καλύτερα για τις περισσότερες παραγωγικές χώρες. Μετά την παραγωγή ρεκόρ το 2022/23, η Πολωνία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της ΕΕ, φαίνεται ότι θα φτάσει σε λιγότερο από 4 εκατ. τόνους. Επιπλέον, χαμηλότερη του μέσου όρου συγκομιδής αναμένεται η παραγωγή στην Ιταλία και στη Δανία, ενώ αυξημένη αναμένεται ότι θα είναι της Γαλλίας.

Αντίστοιχα μειωμένη κατά 3,6% εκτιμάται ότι θα είναι η παραγωγή στις ΗΠΑ, φτάνοντας τους 4.500.000 τόνους, ενώ πάνω από 30% αναμένεται η μείωση για την Ινδία, η οποία θα αγγίξει τους 1.900.000 τόνους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία βραχυπρόθεσμη μελέτη της Κομισιόν, εκτιμάται ότι τόσο η κατανάλωση όσο και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένεται ότι θα καταγράψουν αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, οι εξαγωγές νωπών μήλων της ΕΕ αναμένεται ότι μειωθούν τη σεζόν 2023/24 κατά 8% σε ετήσια βάση, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής αλλά και τις και σημαντικά χαμηλότερες εξαγωγές προς την Αίγυπτο λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η χώρα στις εισαγωγές της.

Ανασταλτικός παράγοντας για τη συνέχεια της καλλιέργειας αποτελούν τόσο οι χαμηλές τιμές παραγωγού όσο και τα αυξημένα κοστολόγια. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε πλέον καλλιεργητικά», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Κίσσαβος.

Στη Ζαγορά

Κόστος, κόπος και χρόνος. Στις τρεις αυτές λέξεις περικλείεται ο γολγοθάς των παραγωγών στη Ζαγορά Πηλίου, στην περιοχή με συνώνυμο την μηλοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί και το μοναδικό τρόπο επιβίωσης των ντόπιων.

Περίπου 800 παραγωγοί από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, οι οποίοι βρίσκονται στην «ομπρέλα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, γνωστός για τα μήλα ZAGORIN, κατάφεραν με περίσσια προσπάθεια να φέρουν εις πέρας τη συγκομιδή, μέρος της οποίας χάθηκε τόσο από τα προβλήματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας όσο και από το πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel.

Οι πρώτες μέρες, όπως σε όλες τις πληγείσες περιοχές ήταν εφιάλτης: Κτήματα κατεστραμμένα, δέντρα ξεριζωμένα, μήλα να σαπίζουν στο χώμα, χωράφια πλημμυρισμένα. Όμως όλα αυτά έρχονται να επισκιαστούν από το μεγαλύτερο των προβλημάτων, που είναι η διαλυμένη αγροτική οδοποιία και το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, τα οποία δημιούργησαν συνθήκες αποκλεισμού τόσο από το βιος τους, όσο και της διακίνησης του προϊόντος στα σημεία πώλησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσα μήλα δεν συγκομίστηκαν ήταν ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Έμειναν στα δέντρα καθώς οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε αυτά. «Προφανώς και δεν συγκομίσαμε όλη την παραγωγή που θα είχαμε σε ομαλές συνθήκες αλλά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μια κρίσιμη ποσότητα ώστε να βγάλουμε τη χρονιά», λέει στον ΟΤ ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου Διονύσης Βαλασσάς.

Με …πρόχειρες εργασίες στην αγροτική οδοποιία και χάρη στην κινητοποίηση όλων, για το χωριό που ζει από το μήλο, η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις ποσότητες να αγγίζουν τους 9.500 με 10.000 τόνους, μειωμένους συγκριτικά με τους 16.000 τόνους της περσινής παραγωγής.

«Έχουμε χειμώνα μπροστά μας»

«Έχουμε χειμώνα μπροστά μας και χρειάζονται έργα υποδομής και αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου. Η μεγάλη αγωνία μας αυτή την στιγμή είναι η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου προς Βόλο ώστε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές», εξηγεί ο κ. Βαλασσάς.

Και αυτό γιατί το να διασχίσουν το οδικό δίκτυο προς τον Βόλο αποτελεί πραγματικός γολγοθάς και η αποστολή των φορτίων έχει μετατραπεί σε βραχνάς. Μόλις 6 χιλιόμετρα έξω από την Ζαγορά με κατεύθυνση το Βόλο τα φορτηγά του Συνεταιρισμού πρέπει να διασχίσουν μια γέφυρα, η οποία όμως δεν «αντέχει» τα μεγάλα οχήματα αγροτικών προϊόντων, παρά μόνο αυτά που ζυγίζουν έως 20 τόνους.

«Υπάρχει μια γέφυρα 6 χλμ προς τον Βόλο από την οποία μας εγκρίνουν να περάσουμε οχήματα μέχρι 20 τόνους, δηλαδή δεν μπορούμε να περάσουμε βαριά οχήματα αγροτικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι να φορτώνουμε τα μήλα σε μικρά φορτηγά τα οποία πηγαίνουν έως ένα σημείο και μετά να τα μεταφορτώνουμε στα μεγάλα, που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό στο κόστος της μετακίνησης αλλά και χαμένο χρόνο».

Αυξημένη η τιμή στην αγορά

Προσπερνώντας αυτά τα εμπόδια και έχοντας ως πλεονέκτημα την ποιότητα, η οποία παρά τις δυσκολίες παραμένει εξαιρετική, οι τιμές παραγωγού για το μήλο Zagorin αναμένεται να κινηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

«Πέρσι είχαμε μεγάλη παραγωγή και βγήκαμε στην αγορά σχετικά φθηνά. Φέτος, με την μικρότερη παραγωγή, τις ζημιές της κακοκαιρίας και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αφορούν και εμάς ως κόστος καλλιέργειας και ζωής, θα βγούμε στην αγορά σχετικά αυξημένα, σε λελογισμένα επίπεδα όμως κρατώντας μια ισορροπία, ώστε να στηρίξουμε τον κόσμο της Ζαγοράς αλλά και τους καταναλωτές που μας τιμούν για να μπορούν να μας αγοράσουν», τονίζει ο κ. Βαλασσάς.

Πάντως πέρσι, η τιμή στον παραγωγό ήταν στα 0,55 – 0,60 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή στο ράφι έφτανε τα 2 ευρώ/κιλό.

Σχεδόν 50% οι απώλειες στην Αγιά Λάρισα

Δύσκολη χρονιά είναι η φετινή και για τους παραγωγούς της Αγιάς Λάρισας μιας και στο τελείωμα της συγκομιδής των κόκκινων ποικιλιών και ενόψει των πράσινων, οι απώλειες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνουν ακόμα και στο 50%.

Ο ήπιος χειμώνας, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι προσβολές του φουζικλάδιο συντέλεσαν αρχικά στην μείωση της παραγωγής, ενώ μέρος της χάθηκε από τον Daniel.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις καλλιέργειες σε μεγάλο βαθμό και αυτό το βιώνουμε χρόνο με το χρόνο έντονα», λέει στον ΟΤ ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κίσσαβος Αγιάς Λάρισας.

Το μήλο υποφέρει

Ανασταλτικός παράγοντας για τη συνέχεια της καλλιέργειας αποτελούν τόσο οι χαμηλές τιμές παραγωγού όσο και τα αυξημένα κοστολόγια. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε πλέον καλλιεργητικά, καθώς το μήλο έχει έξοδα 0,40 ευρώ/κιλό και όταν πουλάς 0,20 ευρώ/κιλό, όπως έγινε πέρσι, καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες για τη συνέχεια της καλλιέργειας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Κίσσαβος.

Παρόλα αυτά, η φετινή τιμή είναι ικανοποιητική, με αυτή να διαμορφώνεται στις πράσινες ποικιλίες στα 0,55 με 0,60 ευρώ/κιλό, ενώ οι κόκκινες ποικιλίες κινηθήκαν σε πιο χαμηλό επίπεδο φτάνοντας τα 0,35 έως 0,45 ευρώ/κιλό, χωρίς όμως να αφήνει περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς, όπως μας λέει ο κ. Ζέικος.

Πάντως τροχοπέδη σε καλύτερες τιμές για τον παραγωγό αποτελεί κάθε χρόνο, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος, η Πολωνία, καθώς τα μήλα «φεύγουν» από κει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. «Μέχρι στιγμής η Πολωνία έχει κρατήσει τις τιμές, όμως αναμένουμε τις κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές», σημειώνει.

Απαξίωση και εγκατάλειψη

Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 1.000 στρέμματα μηλοκαλλιέργειας εγκαταλείφθηκαν, καθώς οι παραγωγοί λόγω των αυξημένων εξόδων αδυνατούσαν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. «Πολλοί απ’ αυτούς κατέληξαν να κάνουν άλλα επαγγέλματα για να πληρώσουν τα χρέη από την καλλιέργεια και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους», μας λέει ο κ. Ζέικος, επισημαίνοντας την ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης στήριξης προκειμένου οι παραγωγοί να καταφέρουν να μείνουν στα χωράφια τους.

«Χρειάζεται να προσαρμοστεί το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και να εφαρμοστεί στοχευμένα σε μικρές εκμεταλλεύσεις, ατομικά ώστε να μπορεί ένας παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το χωράφι του αλλά και να αποζημιωθεί από το κράτος για 2-3 χρόνια, μέχρι να μπει σε ένα άλλο είδους καλλιέργεια», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ot.gr - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού
    Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού

    Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες-παραγωγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή του.

    Το ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους πολλούς δεν είναι μυστικό. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τη διαμόρφωση των τιμών του στο ράφι, από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα. Πρακτικά μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

    Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού έφθασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

    Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται. Ωστόσο, οι τιμές αυτές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

    Οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο

    Η φετινή παραγωγή

    Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης (+7%), ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

    Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα οι τιμές θα προσαρμοστούν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών τους λόγω των υψηλών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχεδόν 9,5 κιλά πριν από την πληθωριστική κρίση, την περίοδο 2023/2024 έπεσε στα 7,2 κιλά.

    Στα καθ’ ημάς, οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με βασικό ζητούμενο τη βροχή. Αν και η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη από πέρσι (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις/προσδοκίες για 200.000 τόνους), οι ελαιοπαραγωγοί σημειώνουν ότι ο αφυδατωμένος καρπός θα δώσει μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερη ποιότητα ελαιόλαδου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να δουν στο ράφι τιμές κάτω από τα 10 ευρώ τους επόμενους μήνες.

    Η «μάχη» στο χωράφι

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά θα κριθεί εν πολλοίς στο πεδίο των τροφίμων. Αν και το κύμα των αυξήσεων έχει ανακοπεί, καταγράφονται επίμονες ανατιμήσεις τόσο σε νωπά όσο και σε συσκευασμένα είδη διατροφής. Με αυτό το δεδομένο, η διακύμανση των διεθνών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κρίσιμη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να πιέσει την τιμή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña). Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα. Το σιτάρι έκανε ένα “άλμα” από τα τέλη Αυγούστου, τον τελευταίο μήνα “χάνει” γύρω στο 1,5%, αλλά παραμένει 2% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, χωρίς φυσικά να προσεγγίζει καν στα ιλιγγιώδη ύψη της περιόδου 2022/2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν, όμως, στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών
    Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών

    Συνολικά 123 προϊόντα, τα οποία εμφανίζουν μειώσεις από 6% έως 15% έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης, στη νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στα σούπερ μάρκετ, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

    Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οικειωθελώς οι επιχειρήσεις μετά το κάλεσμα από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου σε επιχειρήσεις- προμηθευτές και λιανεμπόριο προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    H πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις για συμμετοχή στη νέα αυτή πρωτοβουλία, αφορά σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα τουλάχιστον κατά 5%, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο μηνών. Για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, τόσο οι επιχειρήσεις - προμηθευτές που συμμετέχουν, προχωρούν σε μείωση, στο ποσοστό που επιλέγουν, στα προϊόντα τους, όσο και τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους, που τα διαθέτουν στο ράφι. Ο στόχος είναι ανά 15 μέρες να αυξάνεται ο αριθμός των κωδικών, με τους καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με τις νέες μειωμένες τιμές.

    Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας το πρωί της Τρίτης σχετικά με τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «πέρσι τέτοιον καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 10,4%, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 3% και αν δεν είχαμε το λάδι 60% πάνω από πέρσι, θα βρισκόταν στο 1%».

    Η λίστα με τα προϊόντα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε πρώτη φάση έχουν συμμετάσχει συνολικά 12 εταιρείες με κωδικούς που αφορούν προϊόντα από τρόφιμα, έως προϊόντα προσωπικής υγιεινής αλλά και για τη φροντίδα του σπιτιού.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα
    Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα

    Σταθερά η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του φρέσκου ψωμιού παραμένει η Ελλάδα από το 2020, με την Εσθονία να είναι η μόνη που μας ανταγωνίζεται.

    Παρά την ανταγωνιστική του τιμή, όμως, οι περισσότεροι φούρνοι και η πορεία της κατανάλωσης ψωμιού παρουσιάζει σταδιακά μείωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) στην Ελλάδα, παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία).

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020), στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

    Στο 1,21 ευρώ η φραντζόλα - Κατά 48% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

    Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το Μ.Ο. Ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ). Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το Μ.Ο. της μεταβολής στην Ευρώπη.

    Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησης:

    • Των πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι).

    Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 μία σημαντική αύξηση μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 ευρώ ανά τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 ευρώ ανά τόνο, μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού, ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.

    • Της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις τιμές για μη οικιακούς καταναλωτές από το 2019 μέχρι το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27, στην ετήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023, είναι μικρότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γαλλία (0,1734 ευρώ/ kWh), η Κροατία (0,2039 ευρώ/ kWh), η Ιταλία (0,1745 ευρώ/ kWh) και η Ουγγαρία (0,1836 ευρώ/ kWh).

    • Του φυσικού αερίου.

    Οι τιμές στο φυσικό αέριο, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από το 2022, ενώ το 2023 μειώθηκαν, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021. Η τιμή φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2023, εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.

    • Του κόστους εργασίας.

    Η μεταβολή του κόστους εργασίας, διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη μισθολογικού κόστους. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2019:

    1. αύξηση 17% το 2023
    2. αύξηση 25% το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο, ήταν 8.391. Ανά 10.000 άτομα, λειτουργούσαν 8 τέτοιες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας του καθαρού κύκλου εργασιών στη παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021. Ο καθαρός κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 1.856 εκατ., για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση στις 221.294 ευρώ.

    Κατά την τελευταία δεκαετία (2014 - 2024) στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας, έχουν συσταθεί συνολικά, 2.622 επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 429 επιχειρήσεις.

    Μείωση της κατανάλωσης

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά, παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.

    Όμως ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα, έχει μειωθεί κατά 30%.

    Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ακολουθεί την πορεία της συνολικής κατανάλωσης ψωμιού μέχρι το 2021, ενώ αντίθετα η κατανάλωση μαύρου ψωμιού, έχει την αντίθετη πορεία. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν, μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 (-5,05%).

    Το 2022, η κατανάλωση άσπρου ψωμιού, αυξάνεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η κατανάλωση του μαύρου ψωμιού, μειώνεται σημαντικά. Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ.

    Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σούπερ μάρκετ: Πώς εφαρμόζεται η νέα πρωτοβουλία για μείωση των τιμών
    Σούπερ μάρκετ: Πώς εφαρμόζεται η νέα πρωτοβουλία για μείωση των τιμών

    Οι υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε βασικά αγαθά, λόγω των διαρκών ανατιμήσεων στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, παραμένουν μεγάλος «βραχνάς» για τους καταναλωτές, παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

    Τα στοιχεία της εταιρείας Circana για το 8μηνο του έτους στα σούπερ μάρκετ, δείχνουν, στο σύνολο των ταχυκίνητων αγαθών οριακή μείωση της τιμής ανά τεμάχιο μεσοσταθμικά κατά 0,1%, σε σχέση με πέρσι. Τα τρόφιμα αποτελούν τη μοναδική κατηγορία όπου συνεχίζονται οι αυξήσεις (+0,7%), ενώ τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα είδη για τη φροντίδα του σπιτιού, εμφανίζουν μείωση κατά -3,5% και -2% αντίστοιχα. Οριακή αύξηση των τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο, κατά μέσο όρο +0,24% στο 9μηνο του έτους και άνοδο +0,91% τον Σεπτέμβριο, δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ.

    Με την ακρίβεια, ωστόσο, γενικότερα σε προϊόντα και υπηρεσίες, να παραμένει το μείζον πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, το ζητούμενο πλέον για τους καταναλωτές είναι όχι μόνο η σταθεροποίηση των τιμών, οι οποίες έχουν φτάσει σε κάθε περίπτωση σε υψηλά επίπεδα, αλλά και οι μειώσεις τους, σε βαθμό που θα ελαφρύνουν ουσιαστικά, τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Συμμετέχουν οικειοθελώς οι επιχειρήσεις

    Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακρίβειας είχε καλέσει την αγορά να «βάλει πλάτη» ενώ κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, στη συνέχεια, με τη βιομηχανία – προμηθευτές και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τους ζήτησε να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να αποκλιμακώσουν τις τιμές.

    Στο πλαίσιο αυτό, η νέα πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες να εφαρμόζεται στο οργανωμένο λιανεμπόριο, δεν έχει τη μορφή υποχρεωτικού μέτρου (όπως ήταν για παράδειγμα το ''Καλάθι του Νοικοκυριού'') αλλά συμμετέχουν σε αυτή οικειοθελώς οι επιχειρήσεις, με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε βασικά αγαθά.

    Όπως γνωστοποίησε η Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας, σε πρώτη φάση, με βάση τους προμηθευτές και τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου που έχουν ανταποκριθεί έως τώρα στην πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι καταναλωτές αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να δουν στα ράφια, περίπου 120 κωδικούς προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές.

    Οι μειώσεις, σύμφωνα με την ΕΣΑ, θα κυμαίνονται από 6% έως 15% και ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τις σχετικές λίστες των προϊόντων ενώ σταδιακά περισσότεροι από 600 κωδικοί διαφόρων προμηθευτών μελών του ΣΕΒΤ, του ΕΣΒΕΠ κτλ. αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

    Μειώσεις τουλάχιστον 5%

    H πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις για συμμετοχή στη νέα αυτή πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, αφορά σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα τουλάχιστον κατά 5%, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο μηνών. Για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, τόσο οι επιχειρήσεις - προμηθευτές που συμμετέχουν, προχωρούν σε μείωση, στο ποσοστό που επιλέγουν, στα προϊόντα τους, όσο και τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους, που τα διαθέτουν στο ράφι.

    Ο στόχος είναι ανά 15 μέρες να αυξάνεται ο αριθμός των κωδικών, με τους καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με τις νέες μειωμένες τιμές. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν, πως με τη συμμετοχή, σταδιακά, όλο και περισσότερων επιχειρήσεων, ενισχύεται ο ανταγωνισμός στην αγορά, κάτι που εκτιμούν πως θα λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των τιμών.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μήλο: Το φυσικό «φάρμακο» του φθινοπώρου
    Μήλο: Το φυσικό «φάρμακο» του φθινοπώρου

    Εκτός από μια υπέροχη γεύση, το μήλο φημίζεται και για την υψηλή θρεπτική του αξία.

    Το μήλο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Στην Ελλάδα οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα. Τα καταναλώνουμε ολόκληρα, σε μορφή χυμού, τα βάζουμε σε γκουρμέ σαλάτες, τα κάνουμε κομπόστα και πολλά άλλα.

    Πέρα όμως από τη γεύση του ένα μήλο έχει υψηλή θρεπτική αξία και για αυτό ο λαός λέει «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Η γνωστή αυτή λαϊκή ρύση επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν ότι το μήλο αποτελεί ένα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας τρόφιμο.

    Πώς μας ωφελεί το μήλο;

    Αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και για αυτό μπορεί να είναι ένα ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο.

    Παράλληλα εμπεριέχει σημαντικά ποσό φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μας χορταίνουν καλύτερα.

    Οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία σχετίζονται με τα μέταλλα που περιέχει, εκ των οποίων πολύ σημαντικό είναι το κάλιο. Αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

    Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.

    Γεμάτο αντιοξειδωτικά

    Ίσως όμως το πιο σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα ενός μήλου είναι οι πολλές αντιοξειδωτικές του ουσίες. Περιέχει σημαντικά ποσά πολυφαινολών, ουσιών που έχουν συσχετιστεί με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

    Μια από τις πιο σημαντικές που βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα του μήλου είναι η κερκετίνη. Μελέτες δείχνουν ότι είναι το πιο ενεργό από τα φλαβονοειδή και πολλά από τα φαρμακευτικά φυτά οφείλουν τις ιδιότητές τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη.

    Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανστέλλοντας την παραγωγή αλλά και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων αλλεργικών-φλεγμονωδών παραγόντων.

    Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη καρκίνου, στη βέλτιστη καρδιαγγειακή μας υγεία και στην πρόληψη και ανακούφιση αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

    Προσθέστε λοιπόν στο διαιτολόγιο σας το μήλο. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.

    Αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά.

    Τέλος, προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

    Όσον αφορά τη συντήρησή τους διατηρούνται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, όταν δεν έχουν κοπεί και είναι ολόκληρα μαζί με τη φλούδα τους. Επιλέγετε να τα έχετε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

    Πηγή: In.gr
  • Ελαιόλαδο: Το «στοίχημα» για την πορεία της τιμής του τη νέα χρονιά
    Ελαιόλαδο: Το «στοίχημα» για την πορεία της τιμής του τη νέα χρονιά

    Η πορεία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως τώρα εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με πέρσι, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου που θα δουν στα ράφια οι καταναλωτές από τη νέα χρονιά.

    Προς το παρόν, πάντως, το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα της ακρίβειας, με την τιμή του να είναι αυξημένη κατά 38,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, απόρροια της σημαντικά μειωμένης παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, τόσο στη χώρα μας όσο και σε Ισπανία και Ιταλία που αποτελούν τους κυριότερους προμηθευτές του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

    Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στην αγροτική παραγωγή γενικότερα, συνεχίζει την ίδια στιγμή να αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα, που όπως έχει φανεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα επηρεάζοντας με καθοριστικό τρόπο την πορεία των τιμών στα τρόφιμα. Παράλληλα, ως προς τη διαμόρφωση της τιμής, από την πλευρά των παραγωγών επισημαίνονται ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και όλη τη διαδρομή που ακολουθεί το προϊόν μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

    «Καλύτερη χρονιά σε Ελλάδα και Ισπανία»

    Με βάση τη σημερινή εικόνα πάντως, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, Γιώργος Οικονόμου, μιλώντας στο CNN Greece εκφράζει την εκτίμηση πως η φετινή, θα είναι μία καλή χρονιά για ελαιόλαδο, από άποψη συγκομιδής και για την Ελλάδα αλλά και για την Ισπανία. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η φετινή ελαιοκομική παραγωγή εκτιμάται πως θα ανέλθει στους 230.000 τόνους έναντι 150.000 τόνων την περσινή περίοδο στη χώρα μας ενώ στην Ισπανία, στο 1,3 εκατ. τόνους έναντι 750.000 πέρσι.

    Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να αποτυπωθεί και στις τιμές παραγωγού «που διαμορφώνονται βάσει προσφοράς και ζήτησης». Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, η οποία αλλαγή επέλθει στην τιμή του ελαιολάδου στα ράφια, αναμένεται φανεί από τις αρχές του νέου έτους σταδιακά, ανάλογα και με τα διαθέσιμα αποθέματα, τα οποία, όπως επισημαίνει, «αυτή τη στιγμή δεν είναι μεγάλα».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης εξηγεί στο CNN Greece πως με βάση τα πρώτα δείγματα η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται ως μέτρια αλλά βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, με καλές αποδόσεις και ποιότητα της πρώτης ύλης. Υπογραμμίζει πάντως ως τεράστιο πρόβλημα την έλλειψη βροχοπτώσεων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υποστούν ζημιές λόγω ξηρασίας, τα ελαιόδεντρα κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

    Πηγή: In.gr
  • Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
    Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

    Τέλος στην παρατεταμένη ανομβρία θα δώσει το κύμα κακοκαιρίας που πλησιάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια κακοκαιρία από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει το Σαββατοκύριακο τα δυτικά τμήματα της χώρας σηματοδοτώντας και το τέλος του αντικυκλώνα που αποτελεί εμπόδιο, ένα φυσικό τείχος, για τη διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών.

    Ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει πως αυτός ο αντικυκλώνας θα καταρρεύσει και έτσι ο Νοέμβριος θα είναι ένας μήνας που τα βαρομετρικά χαμηλά θα φτάνουν στη χώρα μας, προειδοποιώντας μάλιστα πως το παρελθόν, έχει διδάξει πως ο Νοέμβριος δίνει πάντα και επικίνδυνα φαινόμενα.

    Βροχές στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα

    Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το Σάββατο την Ιταλία θα προσπαθήσει να κινηθεί λίγο πιο ανατολικά, να έρθει σε κόντρα με το πεδίο υψηλών πιέσεων, παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να διασχίσει τη χώρα μας και θα εγκλωβιστεί στα πιο δυτικά τμήματα και άρα τις όποιες βροχές περιμένουμε μέχρι και τέλος εβδομάδας τις αναμένουμε μέσα στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα.

    Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αποδιοργανώσει σε πρώτη φάση το πεδίο υψηλών πιέσεων.

    Ο καιρός σήμερα

    Για σήμερα, αναμένεται ηλιοφάνεια ενώ μέσα στη νύχτα στην ανατολική Θεσσαλία και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο θα συναντήσουμε κάποιες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να επιμένει και σήμερα σε υψηλές τιμές 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Θα αρχίσει όμως να υποχωρεί από τα επόμενα 24ωρα για να πάμε λίγο πιο κάτω από την εποχή επίπεδα 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά και οι βοριάδες. Ο υδράργυρος θα ξεκινήσει από τους 17 βαθμούς και θα φτάσει μέχρι τους 28. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες συννεφιές προς το απόγευμα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 26 βαθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μήλο: Ποια είναι η πορεία της τιμής από το δέντρο στο πιάτο
    Μήλο: Ποια είναι η πορεία της τιμής από το δέντρο στο πιάτο

    Πώς το μήλο από 0,70 ευρώ/κιλό καταλήγει στο 1,70 ευρώ στον καταναλωτή

    Τις τιμές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αυτού του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα, του μήλου, φέρνει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), ενόψει του χειμώνα και της εποχής παραγωγής και διάθεσης.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70 ευρώ το κιλό.

    «Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη την πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός», επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΣΕΚΛΑ, η πορεία της τιμής του μήλου από το δέντρο στο ράφι έχει ως εξής:

    • 0,70€/κιλό παραγωγός
    • 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής
    • 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
    • 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
    • 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
    • 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας
    • 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων

    Τα πολλαπλά κόστη δεν μπορούν να απαλειφθούν

    Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ, το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 ευρώ/κιλό. «Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη την πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός», σημειώνει.

    Ως ενδεικτικό παράδειγμα παραθέτει την περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και όπως επισημαίνεται «δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 €/κιλό».

    «Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες φέρνουν από τη μια πλευρά τους παραγωγούς να απορούν αλλά και τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα το οποίο δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο