Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 13:39

Βαμβάκι: Μείωση του ελαχίστου πλαφόν (ηρτημένης) ζητά η ΔΟΒ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα ζητήθηκε να μην επηρεαστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για όσες ποσότητες βαμβακιού παραδοθούν, ανεξαρτήτως στρεμματικής απόδοσης

Τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού, πέραν των οποιονδήποτε ποσοστών ζημιάς που θα δώσει ο ΕΛΓΑ, κατά 30% για όλες τις ΠΕ στις οποίες καλλιεργείται το βαμβάκι, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).

Η μείωση του ελάχιστου πλαφόν κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2023 και οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραδώσουν τις όποιες ποσότητες κατέχουν και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αλλά και ο κόπος τους.

Επιπλέον, για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν ανεπανόρθωτα ζητήθηκε να μην επηρεαστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για όσες ποσότητες βαμβακιού παραδοθούν, ανεξαρτήτως στρεμματικής απόδοσης.

Στόχος οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραδώσουν τις όποιες ποσότητες κατέχουν και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αλλά και ο κόπος τους

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την ΚΥΑ «Μέτρα εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι και των διαδικασιών παραλαβής και εκκόκκισης του συσπόρου βαμβακιού» η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς βάμβακος που καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί την ελάχιστη στρεμματική απόδοσης, της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν. Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη καθορίστηκε με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης (Μ.Ο. αποδόσεων 2016-2020) μειωμένο κατά 20%.

Σε περιπτώσεις, όμως, που οι παραδοθείσες από τους παραγωγούς ποσότητες δεν καλύπτουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνη, δεν χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η συμβολή και οι επιπτώσεις

Η συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος. Οι έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια φετινές κλιματικές συνθήκες, και λόγω της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με αρνητικό πρόσημο για τις καλλιέργειες, έχουν επηρεάσει αρνητικά και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη θερινή περίοδο (καύσωνας, ανομβρία) είχε ως αποτέλεσμα τη μη καρπόδευση των φυτών βάμβακος λόγω της μη φυσιολογικής εξέλιξης αυτών αλλά και την υποβάθμισή τους ώστε να καθίσταται δύσκολη η μηχανική συγκομιδή. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες κακοκαιρίες «Ντάνιελ» και «Elias» ολοκλήρωσαν τη ζημιά με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Στα πλαίσια αυτά η Διοίκηση της ΔΟΒ ζητά τη θετική αντιμετώπιση των παραπάνω αιτημάτων της.

Η επιστολή, επίσης, στάλθηκε στους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 12:03

Σχετικά Άρθρα

  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος: Ανησυχητικά τα προβλήματα στην καλλιέργεια
    Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος: Ανησυχητικά τα προβλήματα στην καλλιέργεια

    Τι ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος

    Την ανησυχία της σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καλλιέργεια βάμβακος, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του προϊόντος, εκφράζει σε επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

    Στην επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με την ΚΥΑ «Μέτρα εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι και των διαδικασιών παραλαβής και εκκόκκισης του συσπόρου βαμβακιού» η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς βάμβακος που καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί την ελάχιστη στρεμματική απόδοσης, της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν. Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη καθορίστηκε με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης (Μ.Ο. αποδόσεων 2016-2020) μειωμένο κατά 20%.

    Σε περιπτώσεις, όμως, που οι παραδοθείσες από τους παραγωγούς ποσότητες δεν καλύπτουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνη, δεν χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση.

    Η συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος

    Τι ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος

    Στην επιστολή τονίζεται ότι η συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος.

    Οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο – λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής – έχουν επηρεάσει αρνητικά και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

    Ιδιαίτερα φέτος, σε ολόκληρη τη χώρα, υπήρξε ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, με παρατεταμένη ανομβρία και καύσωνα, ενώ από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις. Τα ανωτέρω καθώς και η μεγάλη προσβολή από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι οδήγησαν σε αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής βάμβακος.

    Απόρροια όλων αυτών, και σε συνάρτηση με τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία για το προϊόν μας, είναι οι παραγωγοί να βρεθούν αντιμέτωποι με μία δυσμενέστατη κατάσταση, με αγωνία για την απώλεια εισοδήματος και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής τους ικανότητας. Επιπλέον, τίθεται σοβαρό πρόβλημα για την κάλυψη της ηρτημένης παραγωγής και τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

    «Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η επικρατούσα κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την εύρυθμη λειτουργία όλης της αλυσίδας βάμβακος», επισημαίνεται στην επιστολή.

    Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της ΔΟΒ ζητά:

    • να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι ήδη πληγέντες αγρότες λόγω της χαμηλής απόδοσης, εξαιτίας των παραπάνω λόγων, καθώς δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη μη ορθή καλλιέργεια του βαμβακιού.
    • τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού κατά 30% για όλες τις Π.Ε. στις οποίες καλλιεργείται το βαμβάκι, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2024 και οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραδώσουν τις όποιες ποσότητες κατέχουν και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αλλά και ο κόπος τους.
    Πηγή: In.gr
  • Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή
    Στο ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης στα σανοδοτικά ψυχανθή

    Δημοσιεύθηκε τροποποίηση της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών – Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, «δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν τα είδη που ορίζονται, σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    • Να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 250744/17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861), που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς. Για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για το έτος 2024.
    • Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Οι σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα στην περίπτωση της απουσίας τιμολογίων, όταν ο δικαιούχος ιδιοπαράγει μηδική και τριφύλλι και το χρησιμοποιεί στα ζώα που εκτρέφει, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Παράρτημα III της παρούσας.
    • Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
    • Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
    • Να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/ οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

    Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:

    i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

    ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,

    iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.

    Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης».

    Δείτε εδώ την τροποποιητική απόφαση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • EUCOTTON: Σημαντική η παρουσία του Ευρωπαϊκού βαμβακιού στη Γερμανία
    EUCOTTON: Σημαντική η παρουσία του Ευρωπαϊκού βαμβακιού στη Γερμανία

    Πλήθος δράσεων για την ανάδειξη και προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού ως branded, premium προϊόν εξακολουθεί να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.

    Μέσα από στοχευμένες ενέργειες και επαφές, οι Έλληνες και Ισπανοί βαμβακοπαραγωγοί προωθούν ήδη από το 2022 με την πρωτοβουλία EUCOTTON τη χρήση του ευρωπαϊκού βαμβακιού ως μια βιώσιμη και ποιοτική πρώτη ύλη, η οποία διασφαλίζει στον τελικό καταναλωτή ότι το προϊόν που επιλέγει είναι ασφαλές και παραγόμενο με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα της κοινής, ευρωπαϊκής αυτής προσπάθειας είναι ήδη εμφανή, καθώς έντονο αναδεικνύεται το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων για την εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα και την κατοχύρωση χρήσης του σήματος EUCOTTON.

    Τελευταία δράση προώθησης ήταν η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος στην πρόσφατη έκθεση Munich Fabric Start, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις υφασμάτων στην Ευρώπη. Η συμμετοχή του EUCOTTON στη Munich Fabric Start αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας προσπάθεια Ελλήνων και Ισπανών βαμβακοπαραγωγών για παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής προσέγγισης και ενημέρωσης του κλάδου μόδας και κλωστοϋφαντουργίας.

    Ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της συμμετοχής του EUCOTTON στη Munich Fabric Start ήταν η παρουσίαση του Fashion Grid, της πρωτοπόρας καθετοποιημένης αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι έως το ύφασμα, η οποία δημιουργήθηκε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του EUCOTTON. Πρόκειται για τις Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Colora, Dmiss Textile Group και Pulse of Fashion, εταιρείες με σημαντικό διεθνές πελατολόγιο οι οποίες συμπράττουν για τη δημιουργία των πρώτων 100% Made in Europe, EUCOTTON προϊόντων.

    Παράλληλα, ειδικό πάνελ συζήτησης και παρουσίασης του EUCOTTON διοργανώθηκε στο περιθώριο της έκθεσης, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος αλλά και του κ Jens Wirth, Διευθύνοντος Συμβούλου Bremen Cotton Exchange, κα Michela Puddu, manager στο Gherzi Textil Organisation, κα Anne Oudard, υπεύθυνη βαμβακιού και ιχνηλασιμότητας στον οργανισμό Cotton Diaries και κα Laura Pianazza, εκπρόσωπο κλαδικών ευρωπαϊκών περιοδικών μόδας. Το panel επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των στοιχείων βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού αλλά και τις ευκαιρίες και προκλήσεις του κλάδου μόδας στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ισχυρισμών βιωσιμότητας.

    Η αποστολή του EUCOTTON περιελάμβανε τον κ Αντώνη Σιάρκο, Πρόεδρο ΔΣ ECA, τον κ Δημήτρη Πολύχρονο από την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΕΒΕΕ, τον κ. Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τον κ. Ευριπίδη Δοντά από την Επίλεκτο ΑΕ, τον κ Βασίλη Μάρκου από τη ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ, τον κ. Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος.

    «Η Γερμανία αποτελεί σημαντική αγορά για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, καθώς με ετήσιο κύκλο εργασιών τα 32 δις. ευρώ πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και μόδας παγκοσμίως. Οι απαιτήσεις και ανησυχίες των Γερμανών καταναλωτών εναρμονίζονται πλήρως με τα αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ποιότητας και ιχνηλασιμότητας που τηρεί ο ευρωπαϊκός κλάδος βαμβακιού, ιδίως στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απόδειξη ισχυρισμών βιωσιμότητας από πλευράς εταιρειών», δήλωσε ο κ. Σιάρκος.

    Στο πλαίσιο ενημέρωσης για το EUCOTTON, η ECA πραγματοποιεί επιχειρηματική αποστολή απαρτιζόμενη από στελέχη του κλάδου της μόδας και βάμβακος πέντε ευρωπαϊκών χωρών στην Ανδαλουσία, την περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της ισπανικής βαμβακοπαραγωγής.

    Ανάλογη επίσκεψη είχαν φιλοξενήσει οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί το Σεπτέμβριο του 2023, με την επιτυχή συμμετοχή μεγάλων brands από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

    eucoton germania par 2

    eucoton germania par 3

    eucoton germania par 4

    Σχετικά με το έργο:

    Η εκστρατεία EUCOTTON υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) με στόχο την αύξηση της προβολής του ευρωπαϊκού βαμβακιού και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα βιώσιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά του στις ευρωπαϊκές αγορές-στόχους. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η ECA στοχεύει στα εξής:

    • Αύξηση της ευαισθητοποίησης για την παραγωγή βαμβακιού στην Ευρώπη
    • Αύξηση της ζήτησης για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που παράγονται από ευρωπαϊκό βαμβάκι
    • Ενημέρωση των καταναλωτών και των επαγγελματιών εμπόρων σχετικά με την υψηλή ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού, τα στάδια παραγωγής και τη δημοτικότητά του στην παγκόσμια αγορά.

    Εκστρατεία που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 - Enjoy it's from Europe.

    Για περισσότερες πληροφορίες: www.eucotton.eu

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η διαφύλαξη της ποιότητας του βαμβακιού πρωτεύουσα σημασία για τη ΔΟΒ
    Η διαφύλαξη της ποιότητας του βαμβακιού πρωτεύουσα σημασία για τη ΔΟΒ

    Προτάσεις προς Βαμβακοπαραγωγούς και Εκκοκκιστές ενόψει της φετινής περιόδου συγκομιδής

    Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με κύριο στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος και με σκοπό να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, προτείνει τα ακόλουθα:

    Στα μέλη βαμβακοπαραγωγούς:

    1. Τη συνεργασία των βαμβακοπαραγωγών με γεωπόνους για τη σωστή αποφύλλωση της φυτείας

    2. Τη συγκομιδή της καλλιέργειας με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι καθαρό

    3. Την παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος, προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας

    4. Τη συνδρομή των βαμβακοπαραγωγών στην ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού, με τη σωστή συγκομιδή, παραδίδοντας βαμβάκι με χαμηλή υγρασία και δημιουργώντας υπεραξία για το προϊόν και βιώσιμες προοπτικές για τον κλάδο.

    Και στα μέλη εκκοκκιστές:

    1. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να παραλαμβάνουν το προϊόν, να διαχωρίζουν τις ποιότητες και να ανταμείβουν με δίκαιες τιμές τους παραγωγούς ανάλογα με την προσπάθειά τους για παράδοση ποιοτικού προϊόντος, με χαμηλή υγρασία και λίγες ξένες ύλες

    2. Την τήρηση του αρχείου των συμβάσεων, σηματοδότηση τωνδεμάτων με την κωδικοποίηση που προβλέπεται και την αποστολή των στοιχείων εισαγωγής, παραγωγής και αποθεμάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αξιοποίησή τους στην εμπορία του προϊόντος

    3. Την αποστολή δεμάτων στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές

    4. Τη συνεργασία με τους παραγωγούς - πελάτες για την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο την πιστοποίηση του προϊόντος.

    Στόχος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που να εξασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος για να επιβραβεύεται αναλόγως ο παραγωγός αλλά και για τη βελτίωση της θέσης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

    Ας «θωρακίσουμε» το προϊόν μας όπως του αξίζει.

    Τα ανωτέρω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές / κανονικές συνθήκες συγκομιδής.

    Ευχόμαστε καλή συγκομιδή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί
    Αραβόσιτος: Καμπανάκι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Κινδυνεύει να χαθεί

    Στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), ο αραβόσιτος για καρπό και ενσίρωμα καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση

    Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο για τους παραγωγούς, λόγω των φετινών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, εκπέμπει το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

    Ειδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα, Καβάλα και Σέρρες), καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση ο αραβόσιτος για καρπό και για ενσίρωμα, σε γόνιμα πεδινά αγροτεμάχια που κατά κανόνα αρδεύονται και αποδίδουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, με άριστη ποιότητα παραγόμενου προϊόντος όλα τα προηγούμενα χρόνια (1.500 κιλά καρπού/στρέμμα), καθιστώντας έτσι την περιοχή, μια από τις σημαντικότερες της χώρας όσον αφορά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και τη διατροφική επάρκεια της χώρας για το συγκεκριμένο προϊόν.

    Τη φετινή χρονιά όμως, όπως επισημαίνει το παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, είναι έντονες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ιδίως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων αρδευτικού νερού, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον καλλιεργούμενο αραβόσιτο για καρπό αλλά και για ενσίρωση, καθότι στις υποχρεώσεις του παραγωγού για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι και η πώληση συγκομισμένου καρπού 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνοι/ενσιρώματος.

    Φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα

    Οι αιτίες

    «Οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της περιοχής μας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό, δηλαδή να παράξουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού και τους 4 τόνους ενσιρώματος ανά στρέμμα», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, οι οποίοι είναι:

    • Η παρατεταμένη, έντονη και γενική ανομβρία και ξηρασία φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
    • Η εξάντληση τόσο των υπογείων αποθεμάτων νερού (γεωτρήσεων) όσο και των ταμιευτήρων νερού της περιοχής (π.χ φράγμα Θησαυρού και λίμνη Κερκίνης) που αρδεύουν τον αραβόσιτο και τις υπόλοιπες καλλιέργειες στις πεδιάδες Σερρών και Νέστου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή ελλειμματικής ή καθόλου άρδευσης. Για δε τις γεωτρήσεις, που συνεχίζουν να έχουν νερό, η ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εκτίναξε περισσότερο το κόστος άρδευσης.
    • Η ταπείνωση έως εξαντλήσεως του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα Τενάγη Φιλίππων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρδευση στην περιοχή, μια μέθοδο παθητικής άρδευσης των καλλιεργειών στα Τενάγη, ώστε όλες οι καλλιέργειες των Τεναγών Φιλίππων πλέον να πλήττονται από την ξηρασία. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της τυρφώδους δομής του εδάφους δεν μπορεί να γίνει η ανόρυξη γεωτρήσεων διότι αχρηστεύονται σύντομα, λόγω έμφραξής τους. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι έγινε φέτος μια συντονισμένη και φιλότιμη προσπάθεια των 2 περιφερειών, των 3 περιφερειακών ενοτήτων (τα Τενάγη Φιλίππων διοικητικά υπάγονται στις ΠΕ Καβάλας, Δράμας και Σερρών) και της Διεύθυνσης Υδάτων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Τενάγη Φιλίππων, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, λόγω της έντονης εκδήλωσης του φαινομένου.
    • Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, θερμών και ξηρών ανέμων (ο λεγόμενος λίβας) κατά την περίοδο ανθοφορίας της καλλιέργειας σε συνδυασμό ή μη με την έλλειψη εδαφικού νερού, προκάλεσε μειωμένη καρπόδεση στην καλλιέργεια του αραβοσίτου και κατά συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις. Ιδιαιτέρως μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι ο καλλιεργούμενος αραβόσιτος έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό και επιφανειακό ριζικό σύστημα.

    Οι επιπτώσεις

    Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και γενικότερα οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια καλαμποκιού θα έχουν πληθώρα επιπτώσεων στους παραγωγούς καλαμποκιού, στην κτηνοτροφία και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομία και στη διατροφική επάρκεια της χώρας μας, Ιδιαιτέρως σήμερα που η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις κλονίζουν το παγκόσμιο αγροδιατροφικό σύστημα και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

    Οι κυριότερες επιπτώσεις στους αγρότες μας και όχι μόνο θα είναι:

    • Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβόσιτου, η οποία λόγω φετινών χαμηλών αποδόσεων και του υψηλού και οριακού κόστους παραγωγής καθίσταται αντιοικονομική.
    • Η δε προσπάθεια κάποιων παραγωγών να αρδεύσουν τα καλαμπόκια τους με τη χρήση γεωτρήσεων και άλλων ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης, φοβούμενοι μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τους επιβάρυνε με κόστος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Διότι στη φετινή χρόνια ούτε και με άρδευση μπορούσε κάποιος παραγωγός να επιτύχει απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών/στρέμμα
    • Η ελληνική κτηνοτροφία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή αραβοσίτου (καρπού και ενσίρωμα) για τη διατροφή σχεδόν σε όλα τα εκτρεφόμενα ζώα. Συνεπώς με την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αραβοσίτου η κτηνοτροφία μας θα βασίζεται πλέον ακόμα περισσότερο σε εισαγόμενες ζωοτροφές αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας (περιπτώσεις αφλατοξινών).
    • Η εγχώρια βιομηχανία θα στερηθεί την πρώτη της ύλη, καθότι ο αραβόσιτος χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία για την παραγωγή πληθώρας προϊόντων (πλαστικά, βιοδιασπώμενοι αφροί, κόλλες, βιοαιθανόλη κ.ά).

    Ιδιαιτέρως δε στα Τενάγη Φιλίππων λόγω του τυρφώδους εδάφους δεν υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες πέραν του αραβόσιτου, οι οποίες επιπλέον αποδίδουν σαφώς χαμηλότερη πρόσοδο.

    Τι ζητείται

    Με βάση τα παραπάνω, ζητείται τουλάχιστον για φέτος, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, που διαμορφώνονται να μην ισχύει η υποχρέωση της πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού στον αραβόσιτο και 4 τόνοι/στρέμμα ενσιρώματος, για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε όλη την Ανατολική Μακεδονία (ΠΕ Δράμας, Καβάλας και Σερρών).

    Επιπρόσθετα όμως ζητείται να διερευνηθεί και η δυνατότητα αποζημίωσης των καλλιεργητών αραβοσίτου, για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί. «Μόνο έτσι θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό η ζημία που έχουν υποστεί φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου και δεν θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή, ή έστω δε θα στραφούν σε άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, χαμηλότερης όπως προσόδου, που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία σε άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως κάνει ο αραβόσιτος», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο (73,398 ευρώ/στρέμμα) ανέρχεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια.

    Στην εγκύκλιο, όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες για να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για την περίοδο 2024/25, η ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

    Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025

    Οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

    Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

    Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά.

    Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.

    Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.

    Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

    Επίσης, πρέπει να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

    Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορούν να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025.

    Να σημειωθεί ότι παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31η Ιανουαρίου 2025 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.

    Πηγή: In.gr
  • ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας
    ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

    1.

    Στόχοι

    1.1

    Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

    1.2

    Η ενημέρωση αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα του 50% των καψών και αποσκοπεί στην οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

    1.3

    Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

    2.

    Διαπιστώσεις

    2.1

    Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης καρπόδεσης.

    Σε μερικές βαμβακοκαλλιέργειες ξεκίνησε το άνοιγμα των καψών.

    2.2

    Παρατηρήθηκαν απορρίψεις των ανώτερων νεαρών καρποφόρων οργάνων (καψών), από την καταπόνηση των καλλιεργειών από τις κλιματικές συνθήκες.

    2.3

    Στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνονται συλλήψεις πεταλούδων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, όμως στους επιτόπιους ελέγχους και στις δειγματοληψίες που διενεργούνται παρατηρείται πολύ μικρή προσβολή.

    Εκτιμάται, από τα διαθέσιμα στοιχεία, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και την βλαστική κατάσταση των καλλιεργειών, ότι η γενεά του Σεπτεμβρίου δεν έχει τις προϋποθέσεις να προκαλέσει προβλήματα.

    Στη θέση επιθεώρησης στο Ανεμοχώρι διαπιστώθηκε υψηλός πληθυσμός τζιτζικιών (ιασσίδες).


    3.

    Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

    3.1

    Οι βαμβακοπαραγωγοί να επιθεωρούν τις καλλιέργειες τους (κάθε 3-4 μέρες) διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι και να εξετάζουν 100 φυτά σε διάφορα σημεία της διαγώνιου προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν εντομολογικές προσβολές.

    3.2

    Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν εμφανίζει μεγάλη επικινδυνότητα, διότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού έχουν ωριμάσει. Την τρέχουσα περίοδο τα καρποφόρα όργανα της κορυφής είναι δεκτικά στην προσβολή, και συνήθως από αυτά δεν αναμένουμε να πάρουμε παραγωγή. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι πιο όψιμες καλλιέργειες.

    3.3

    Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας και συστήνεται η εφαρμογή φυτοδιεγερτών για την προαγωγή της καρποφόρας βλάστησης, σε μειωμένης ανάπτυξης καλλιέργειες.

    3.4

    Να αποφεύγονται οι «προληπτικοί» ψεκασμοί.

    Τα όρια επέμβασης στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, είναι:

    για το πράσινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

    για το ρόδινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καψών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 - 8% στις 100 κάψες.

    4.

    Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

    4.1

    Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

    Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης, για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους πριν τον ψεκασμό και η επέμβαση να γίνεται τις απογευματινές ώρες όπου δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Στα "κάγκελα" οι αγρότες με την καθυστέρηση της συνδεδεμένης – Για σήμερα η νέα παράταση
    Ηλεία: Στα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των παραγωγών καθώς ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέμεναν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέχρι και το τέλος Ιουνίου, η διαδικασία φαίνεται ότι “σκόνταψε” στη λευκή απεργία των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η νεότερη ενημέρωση ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία των πληρωμών την σημερινή.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των παραγωγών που φτάνουν στο γραφείο του για το θέμα αυτό είναι πολλά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ανάλογες καθυστερήσεις.

    valianatos kyknos

    «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ανακοινώσει ότι οι συνδεδεμένες θα πληρωθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εκκρεμούν δηλαδή οι πληρωμές για την βιομηχανική τομάτα, την κορινθιακή σταφίδα, τα καλαμπόκια κ.α.

    Όπως μας ενημερώνουν οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί σε τίποτα. Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει τις καταστάσεις στην τράπεζα για να προχωρήσει η πληρωμή.

    Οι παραγωγοί εκφράζουν τα παράπονά τους καθώς η συνδεδεμένη έπρεπε να έχει πληρωθεί. Μια τελευταία ενημέρωση που μας ήρθε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λέει ότι μέχρι σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου, θα γίνουν πληρωμές. Περιμένουμε…» επεσήμανε ο κ. Βαλιανάτος.

    Την αίσθηση ότι οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας έχει αποκομίσει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης.

    Koulouris TOEV

    «Εμείς οι αγρότες είμαστε παραμελημένοι από την πολιτεία. Είχαν πει από το υπουργείο ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρώσουν την συνδεδεμένη που δεν πληρώθηκε πολύς κόσμος εξαιτίας δικών τους λαθών, βιολογικά υπόλοιπα του 23. Τώρα έχουμε Ιούλιο, δεν πλήρωσαν, μας αγνοούν χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση. Βλέπουμε μια αδιαφορία για τον αγροτικό κόσμο. Είναι λεφτά δικά μας και πρέπει να μας τα δώσουν».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο