Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 20:48

ΔΑΟΚ Ηλείας: Συστάσεις στους ελαιοπαραγωγούς για την προστασία των ελαιώνων τους από τον δάκο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς ως προς τα ακόλουθα:

  • οι φθινοπωρινές συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρος που επικρατούν (και όπως προβλέπεται θα επικρατήσουν και για το επόμενο χρονικό διάστημα) ευνοούν την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη δραστηριότητα του δάκου.
  • ο μέσος αριθμός δακοσυλλήψεων του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων, καθ’ όλη την περίοδο Οκτωβρίου εμφανίζεται σχετικά υψηλός.
  • Μετά την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, οι συλλήψεις εντόμων δάκου στις παγίδες δείχνουν αυξητική τάση σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν
  • σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιώνες, διαπιστώνονται προσβολές από το δάκο, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή αλλά και σε ορεινές περιοχές εστίες δάκου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Δολωματικής Δακοκτονίας, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να διενεργούν δειγματοληψίες και εάν διαπιστώνουν προσβολές να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους από τον δάκο.

Επίσης ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες για προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, (π.χ. γλοιοσπόριο) κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση, πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.

Επισημαίνεται ότι η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, στο στάδιο του μεταχρωματισμού του καρπού προλαμβάνει την ανεπιθύμητη προσβολή από το δάκο και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιοτική (και ποσοτική) απόδοση σε ελαιόλαδο.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (2621360-170, 163).

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 20:43

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

  • Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση
    Ζαχάρω: Σημαντική η μείωση ελαιολάδου στην περιοχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών - Αγγίζει το 30% η πτώση

    Ενέργειες για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παρατεταμένης ανομβρίας καλούνται να πληρώσουν και φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές στη Ζαχάρω. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αγγίζει έως και το 30% από μια ήδη κακή περσινή χρονιά, με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών, που για την πλειοψηφία αποτελεί την κύρια και μοναδική πηγή εισοδήματος.

    Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου της περιοχής, προωθεί σειρά ενεργειών προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την αποζημίωση των αγροτών.

    Στο Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη Δ.Ε. Ζαχάρως και 700.000 στη Δ.Ε. Φιγαλείας). Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, οι δυσκολίες, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι ήδη ορατές κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα την επικράτηση έντονου προβληματισμού.

    «Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, που αγγίζει και το 30% σύμφωνα με υπολογισμούς των καλλιεργητών» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δήμαρχος Ζαχάρως, σημειώνοντας ότι «οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή αλλά κι εκεί που έπεσαν, υπήρξαν διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην παραγωγή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη αποστείλει όλα τα απαραίτητα αιτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ κ.α. ώστε κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, να καταγράψει τις ζημιές και τις απώλειες ώστε οι ελαιοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν όσο το δυνατό συντομότερα» καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.

  • Οι «ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ» προετοιμάζονται για τη φετινή σοδειά
    Οι «ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ» προετοιμάζονται για τη φετινή σοδειά

    Πολύ καλύτερη από πέρσι αλλά σε χαμηλότερα από τα παραδοσιακά μεγάλα επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών, προβλέπεται να είναι και φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου. Παρόλο που οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, στην Αργολίδα - όπου είναι πλειοψηφία οι μικροί παραγωγοί του λεγόμενου «τενεκέ» που μεταπωλούν λάδι σε εμπόρους - θεωρούν ότι δύσκολα θα καλύψουν και φέτος το κόστος, πολύ περισσότερο να τους αφήσει κέρδος όπως τις παλιές καλές εποχές.
    Καταγράψαμε σε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στα Χρονέϊκα Αργολίδας, τις προσδοκίες μιας πολυμελούς οικογένειας που ζει αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιόλαδού. Της οικογένειας Χρόνη. Πώς φροντίζουν όλο το χρόνο τα δέντρα τους, ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα τους, τι σοδειά περιμένουν και πώς αντιμετωπίζουν το κόστος παραγωγής, είναι τα ερωτήματα στα οποία αναζητήσαμε απαντήσεις. Παράλληλα, επισκεφτήκαμε για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα ελαιοτριβείο στο Λυγουριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ξεκινήσει το μάζεμα και οι ελαιοπαραγωγοί της γύρω περιοχής θα το επισκέπτονται μαζικά.

    Τα ¦«λιόδεντρα» προέκταση της αυλής μας

    Η Αγγελική Χρόνη είναι εκπαιδευτικός αλλά τον Οκτώβριο παίρνει άδεια για να δουλέψει με τα άλλα 5 μέλη της οικογένειαςστα χωράφια για να μαζέψουν ελιές και να τις οδηγήσουν στο ελαιοτριβείο. Έχουν αρκετές ρίζες και παράγουν συνήθως αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου και με τα έσοδα ζει η οικογένεια όλο το χρόνο.

    Θεωρούν τα χωράφια τους με τα λιόδεντρα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, ως «προέκταση της αυλής του σπιτιού της».

    «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ερχόμαστε εδώ σε αυτά τα χωράφια και φροντίζουμε τα δέντρα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την εποχή. Και φέτος θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε από τέλος Οκτωβρίου γιατί είναι αραιός ο καρπός και για να μην τον χάσουμε από την ωρίμανση του θα ξεκινήσουμε από το τέλος Οκτωβρίου. Η οικογένεια η δική μου έχει επιλέξει πάντα τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Για την ώρα μπορούμε και τα πέντε μέλη της οικογένειας να συμμετέχουμε σε αυτό, άρα υπάρχει ένα κέρδος από τα εργατικά».

    Το πρόγραμμα της οικογένειας όταν ξεκινάει το μάζεμα είναι λιτό και απέριττο

    «Από τις 7 το πρωί είμαστε στα χωράφια και τελειώνουμε με τη δύση του ήλιου», μας λέει η Αγγελική Χρόνη. Η δουλειά όμως, με τα λιόδεντρα δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες της συγκομιδής. Γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ελιές χρειάζονται φροντίδα
    «Τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου Ιανουάριο και Φεβρουάριο, γίνεται χοντρό και ψιλό καθάρισμα. Με το βενζινοπρίονο κόβουμε τις χοντρές κλάρες, και με μικρό ψαλίδι καθαρίζουμε μέσα τα κλαδιά. Τα χορτάρια βέβαια καθαρίζονται ανά δίμηνο τρίμηνο με το χορτοκοπτικό και λίγο πριν την συγκομιδή καθαρίζουμε τον κορμό από τα λεγόμενα αγριλίδια».
    Ρωτάμε την Αγγελική Χρόνη αν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. «Προσπαθούμε όσο γίνεται λιγότερα. Για το δάκο κάποιες φορές γίνεται και ομαδική δακοκτονία με τη συμβολή συνεργείων του Δήμου. Το λίπασμα είναι απαραίτητο».

    Αυξημένο το κόστος παραγωγής

    Λιπάσματα εργατικά και φάρμακα είναι ιδιαίτερα ακριβά κάτι που μειώνει το κέρδος των ελαιοπαραγωγών οικογενειακής διάστασης. Μιλάμε με τον πατέρα της οικογένειας Θανάση Χρόνη.
    «Δύσκολα θα έχουμε αναγκαίο κέρδος και φέτος, αφού ήδη λιπάσματα, εφόδια, φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί. Μην ξεχνάτε το λάδι είχε χαμηλές τιμές. Οι ελαιοπαραγωγοί τώρα πουλάμε τον τενεκέ που λέμε ή το δίνουμε στον έμπορο που το επεξεργάζεται και το μεταπουλά σε μεγαλύτερο έμπορο».
    Σήμερα, οι τιμές που αναμένονται για τους μικρούς παραγωγούς θα κυμανθούν γύρω στα 7-8 ευρώ το λίτρο, αυξημένο από παλιά, αλλά όχι τόσο για να μην έχουν παθητικό κάποιοι λόγω της μικρότερης παραγωγής σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

    Υψηλές τιμές για τον καταναλωτή

    Πάντως, οι τιμές για τον καταναλωτή μπορεί να μειωθούν λίγο αλλά θα παραμείνουν ακριβές στο ράφι, προβλέπουν οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγές όπως το ελαιοτριβείο Μελά στο Λυγουριό, το χωριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε μάλιστα, η διευθύντρια Αναστασία Μελά έκανε ξενάγηση σε μια ομάδα Γάλλων τουριστών που ήρθαν να αγοράσουν τυποποιημένο παρθένο ελαιόλαδο και παράγωγα προϊόντα.
    «Οι επιπτώσεις στον καταναλωτή από τις πιο μικρές ποσότητες θα παραμείνει υψηλή. Παλαιότερα αγόραζαν ποσότητες για κατανάλωση όλο το χρόνο, τώρα συνηθίζουν να αγοράζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες» λέει η κυρία Μελά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο πάντως, ευελπιστούν ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερη η παραγωγή, καθώς έσωσε την κατάσταση η βροχόπτωση και θα αποφευχθούν και τα φαινόμενα μαζικών κλοπών σε αποθέματα όπως είχαν εκδηλωθεί πέρσι.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες
    Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες

    «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο τον Νομό από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμους και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν, τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

    Και ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η καταστροφή της ξηρασίας έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας και στις ελλείπεις υποδομές άρδευσης.

    Με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγω «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

    Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

    Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη την Τρίτη 22-10-2024 στις 11 το πρωί.

    Διεκδικούμε:

    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ζημιάς από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
    • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
    • Μείωση του κόστους παραγωγήςμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
    • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μεσσηνία: Αρχισε η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία - Μεγαλύτερη παραγωγή, αγωνία για ανομβρία
    Μεσσηνία: Αρχισε η ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία - Μεγαλύτερη παραγωγή, αγωνία για ανομβρία

    Έντονα έχει αφήσει το αποτύπωμα της η φετινή ανομβρία στην ελαιοπαραγωγή της Τριφυλίας με την ελαιοσυγκομιδή να έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά από τις μαυροελιές. Οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί σημαντικά η παραγωγή. Ωστόσο είναι μια χρονιά που σίγουρα θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, εφόσον βοηθήσει ο καιρός με νέες βροχοπτώσεις, να μιλούν για περίπου 27.000 τόνους.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές της Χώρας δεν έχει βρέξει ακόμη, ενώ και σε κάποιες άλλες κυρίως στο παραλιακό τμήμα από το Καλό Νερό μέχρι τα Διπόταμα (όρια Κυπαρισσίας – Φιλιατρών) οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μη αρδευόμενες εκτάσεις στη περιοχή των Γαργαλιάνων. Τα βλέμματα των παραγωγών είναι στραμμένα στη νέα πρόβλεψη για βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Από εκεί και πέρα προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο δεν έχουν καταγραφεί στη περιοχή, ενώ συστήνεται η προσοχή στους παραγωγούς για τους ψεκασμούς που θα κάνουν να είναι με εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ετικέτας.

    Για τη φετινή χρονιά ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας τόνισε «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, με δύο διαφορετικές εικόνες. Έχουμε τις περιοχές που έχει βρέξει με τις φθινοπωρινές μπόρες και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και αυτές είναι οι περιοχές των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων, ανατολικά του Δήμου Πύλου Νέστορος, ο Αετός, το Δώριο ανατολικά του Καλού Νερού. Από την άλλη έχουμε περιοχές όπως από τη Νέδα μέχρι τη Κυπαρισσία και τα Διπόταμα, δυτικά της Χώρας και στις ΔΚ Αμπελόφυτο, Κορυφάσιο, Μυρσινοχώρι, όπου έχουμε ξηρασία και έχουμε ζημιές. Γενικά θα έχουμε προβλήματα στη συνολική παραγωγή αν συνεχιστεί η ανομβρία.

    Η ελαιοσυγκομιδή ήδη ξεκίνησε από την περιοχή της Χώρας με τις μαυροελιές και με τα πρώτα αγουρέλαια. Μέχρι τώρα δεν έχουμε προσβολές από δάκο και οι δακοσυλλήψεις είναι χαμηλές, ούτε και προσβολές από γλοιοσπόριο. Όμως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ειδικά μετά από βροχοπτώσεις και στο στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού, θα πρέπει να επισκέπτονται τις καλλιέργειες τους για τυχόν προσβολές καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και μπορεί να προκληθούν ζημιές. Οι παραγωγοί αν χρειάζονται να κάνουν επεμβάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες τους και να διατηρούν το διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή για να μην έχουν υπολείμματα στο παραγόμενο προϊόν. Επίσης να χρησιμοποιούν ορυκτέλαια φυτικής προελεύσεως ώστε να μην έχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, καθώς οι αγορές είναι πολύ απαιτητικές στο κομμάτι αυτό. Όπως και να εφαρμόζουν καλές πρακτικές στη συγκομιδή.

    Αν όλα πάνε καλά και δεν συνεχιστεί η ανομβρία εκτιμούμε ότι η περιοχή μας θα προσεγγίσει μια παραγωγή περίπου στους 27.000 τόνους, η οποία θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχε βοηθήσει ο καιρός και δεν είχαμε την παρατεταμένη ανομβρία.»

    Ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε «Έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά η ελαιοσυγκομιδή της μαυροελιάς αυτές τις ημέρες από κάποιους παραγωγούς που έχουν μεγάλη παραγωγή. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά άσχημα. Δυτικά από τη Χώρα, από το ανάκτορο του Νέστωρα, δυτικά από το Αμπελόφυτο, το Μυρσινοχώρι, το Κορυφάσιο, έχουμε πολλές ζημιές από την ανομβρία, που φτάνουν και το 100%, είναι περιοχές που δεν έχει βρέξει καθόλου. Οι παραγωγοί αυτοί δεν θα κάνουν καθόλου ελαιοσυγκομιδή αλλά και να κάνουν δεν θα υπάρχει ελαιοπερικτικότητα αφού δεν έχει καθόλου ψίχα ο καρπός. Μια τέτοια ελιά έχει μόλις το 15% του βάρους ενός καρπού από αρδευόμενο κτήμα. Έχει σοβαρή καταστροφή στη περιοχή.

    Από τη Χώρα και προς τον ορεινό όγκο έχουν περάσει βροχές και τα πράγματα είναι καλύτερα, εκεί είναι ικανοποιητική η παραγωγή. Στις προηγούμενες περιοχές όμως και βροχές να πέσουν τώρα οι ελιές δεν θα επανέλθουν, μόνο μπορεί να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση. Εκτιμώ ότι στην ελαιοκομική μας περιφέρεια το 30-35% έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.»

    Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους Νίκος Αθανασόπουλος τόνισε «Όπου οι ελιές είναι ξερικές έχουμε προβλήματα, και αν δεν βρέξει πάλι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, οι βροχές μέχρι τώρα ήταν τοπικές, ελάχιστες και δεν έβρεξε σε όλα τα κομμάτια. Όπου οι ελιές είναι ποτιστικές έχουν διατηρηθεί και είναι πιο καλά τα πράγματα.

    Σίγουρα θα έχουμε περισσότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι την προσδοκώμενη και αυτό λόγω της ανομβρίας που έχουμε για πολλούς μήνες. Η ελαιοσυγκομιδή στη περιοχή μας θα ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου αφού οι μαυροελιές είναι ελάχιστες. Όσο για τις τιμές αν δεν γίνει κάποια πράξη δεν ξέρουμε τι θα γίνει, ελπίζουμε να διακυμναθούν γύρο στα 7 ευρώ.»

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα
    Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα

    Μια ενδιαφέρουσα πρόταση εργασίας, προς του φοιτητές του νησιού, έκαναν ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης. Τους ζητούν να εργαστούν το επόμενο διάστημα στο μάζεμα της ελιάς με εργόσημο και αμοιβές πάνω από 50 ευρώ την ημέρα αλλά και την απόκτηση λαδιού υψηλής ποιότητας για τα σπίτια τους σε καλύτερες τιμές από αυτές του εμπορίου.

    Η ιδέα προέκυψε από τη μεγάλη ανάγκη, που υπάρχει στην ανεύρεση εργατών για το μάζεμα της ελιάς στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρόσκληση προς τους φοιτητές, έκανε ο κ. Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.

    Ενδιαφέρον από τους φοιτητές

    Η πρόσκληση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φοιτητών οι οποίοι ήδη ζητούν από την οργάνωση ελαιοπαραγών περισσότερες πληροφορίες. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι φοιτητές θα θελήσουν να εργαστούν στο μάζεμα της ελιάς αντί στις καφετέριες και στην εστίαση γενικότερα όπως συνήθως κάνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες που έχουν έως να πάρουν τα πτυχία τους.

    Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη νοοτροπία και κουλτούρα, που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από την απασχόληση της νέας γενιάς στις αγροτικές δουλειές. Ο κ. Σταυρακάκης συνέταξε μια επιστολή-πρόσκληση προς τους φοιτητές τονίζοντας ότι όσοι συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο και η δουλειά να μην είναι σε βάρος των σπουδών τους.

    Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης «ξέρω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και για την ώρα η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του νομού Ρεθύμνου. Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγάλο καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Οι ελιές όμως πρέπει να μαζευτούν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Γι΄αυτό κάναμε το κάλεσμα στους φοιτητές μας με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν ώστε να αποκτήσουν μια επιπλέον εμπειρία από μια ομαδική εργασία και βέβαια να φτιάξουν ένα εισόδημα για τις σπουδές τους. Πάντως, σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε οι πρώτοι. Σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία γεγονός που γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για αυτό όταν τους είπα αυτή την ιδέα μου απάντησαν «σιγά ποιος φοιτητής θα έρθει να δουλέψει στις ελιές». Για την ώρα πάντως υπάρχει μια ανταπόκριση από φοιτητές και τις επόμενες μέρες θα δούμε την εξέλιξη».

    Η επιστολή του κ. Σταυρακάκη

    ΘΕΜΑ: Εξεύρεση εργατικού προσωπικού για τη συλλογή του ελαιόκαρπου των μελών της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς «NATURA CRETICA» στο σωστό χρόνο.

    Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε, χαίρετε! Επικοινωνώ μαζί σας με μια πολύ πρόσφατη νέα ιδιότητα μου, αυτή του Προέδρου μιας Οργάνωσης [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, Οργάνωση η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης -από κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλεως του Ρεθύμνου- με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού. Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά [και υπό συνεχή παρακολούθηση] τις οδηγίες του Γεωπόνου της ργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος! Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας μου μαζί σας. Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν [κυρίως αλλοδαπό] εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους "μαζικούς" χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!

    Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουμε -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως. Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά την έναρξη των μαθημάτων οι φοιτητές, που θέλουν να ασχοληθούν μαζί μας, θα πρέπει να φροντίσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση η απασχόληση μαζί μας να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους. Η εργασία τους θα πρέπει να παρασχεθεί σε χρόνο που δεν δημιουργεί εμπόδια στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη! Αυτό που ζητάμε από σας είναι να δημοσιοποιήσετε αυτή μας την επιθυμία και έκκληση, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων μας.

    Η Οργάνωση Παραγωγών “Natura Cretica ”

    Η Οργάνωση έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των παραγωγών και έχει ως σκοπό :

    1. Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από ποσοτική και ποιοτική άποψη.

    2. Να προωθήσει τη συγκέντρωση και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της

    3. Να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυτών.

    4. Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού.

    5. Να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που παράγει

    6. Να προωθήσει καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές παραγωγής, που βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και θα σέβονται το περιβάλλον.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν
     Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

    Ελαιόλαδο: «Η τιμή της χονδρικής έχει υποχωρήσει κατά 10-15%» - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά είναι καλύτερη.

    Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τιμή του ελαιολάδου.

    «Ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή»

    «Το λάδι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω και της καλύτερης παραγωγής που έχουμε, παρά και την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας και του καύσωνα που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια καλύτερη παραγωγή. Η τιμή έχει υποχωρήσει λίγο στην χονδρική. Θεωρώ ότι θα είναι 10-15% πιο κάτω η τιμή φεύγοντας από τον παραγωγό, οπότε ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή.

    «Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 7 ευρώ. Να δούμε πόση θα είναι η καινούρια παραγωγή και θα εξαρτηθεί εκ νέου η τιμή του. Καλό θα είναι η όποια μείωση υπάρχει στον παραγωγό να υπάρχει και στο τελικό προϊόν».

    Αποκλιμάκωση

    Όπως εκτιμάται, τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο