Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 20:36

ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή αιτήσεων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από τη Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι όσοι αμπελοκαλλιεργητές ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Παρέμβαση «αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20-11-2023 , μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα 1) και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 2)

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι οινοποιήσιμων ταξινομημένων ποικιλιών αμπέλου, καταχωρημένων στο Αμπελουργικό Μητρώο που έχουν υποβάλλει δήλωση συγκομιδής για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης (σύμφωνες με τον κανονισμό 2018/274 ),για δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης. Η ελάχιστη έκταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε 0,5 στρ και η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία φύτευσης, ανεξαρτήτως κατόχου.

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα συνοδεύουν την αίτηση είναι:

  1. Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας επικαιροποιημένη. Αν ο παραγωγός αιτείται την φύτευση με άδεια αναφύτευσης, από προηγούμενη εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα (δυνητική άδεια φύτευσης), αναρτά και αυτή την ενημέρωση από το αμπελουργικό μητρώο καθώς και το πρωτότυπο έγγραφο της χορηγηθείσας άδειας αναφύτευσης.
  2. Σε περίπτωση φύτευσης σε άλλη θέση ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης είναι υποχρεωτική η ανάρτηση σκαριφήματος με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 όλων των κορυφών του αιτούμενων αγροτεμαχίων όπου θα ολοκληρωθεί η δράση, και η καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και της τοποθεσίας.
  3. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο. πριν το τέλος του διοικητικού ελέγχου .
  4. Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  5. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας τελευταίου έτους ή άλλου φορολογικού εγγράφου, όπου αναγράφεται το ΑΦΜ του παραγωγού.
  6. Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση), με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.
  7. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση

ένταξης για την Παρέμβαση, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλη θέση (πχ συμβόλαια μεταγεγραμμένα, αποδοχή κληρονομιάς, γονική παροχή). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε από τους παραπάνω τίτλους κυριότητας, τότε αυτός μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο του εντύπου Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, του προηγούμενου οικονομικού έτους, στο οποίο πρέπει να φαίνεται δηλωμένο το συγκεκριμένο τεμάχιο συνοδευόμενο με Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία του Ε9 είναι ακριβή και αληθή.(ΥΔ με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

8. Για τα μη ιδιόκτητα αμπελοτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν συμφωνητικά μίσθωσης στα οποία θα αναγράφονται:

α. Το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή

β. τα αναλυτικά στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό, όπου είναι διαθέσιμος) και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης

γ. θα πρέπει να φέρουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των αντισυμβαλλομένων μερών, όταν δεν θεωρούνται από την αρμόδια Δ Ο Υ.

δ. επίσης φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης προς ένταξη στην Παρέμβαση με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση Ε9 στην οποία καταγράφεται η εν λόγω έκταση. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της παρέμβασης αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση αναγράφεται σαφώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό.

Κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Παρέμβαση, η διάρκεια μίσθωσης μπορεί να είναι μέχρι εννέα έτη. Μετά την έγκριση υποβάλλεται συμβολαιογραφική μίσθωση, με πιστοποιητικό μεταγραφής , διάρκειας άνω των εννέα ετών από το έτος φύτευσης.

9. Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις.

10. Οι παραγωγοί που έχουν εφαρμόσει στα αμπέλια τους κανόνες της βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης θα πρέπει να αναρτήσουν και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα «Βεβαίωσης συμμόρφωσης» καθώς και οι νέοι παραγωγοί βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας τηλ 2621360133 και e-mail: [email protected]

(Δελτό Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 20:49

Σχετικά Άρθρα

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικής περιόδου 2024- 2025
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικής περιόδου 2024- 2025

    Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Ηλείας ανακοινώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2024-2025 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) έως την 15η Δεκεμβρίου 2024.

    Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων ισχύουν τα εξής:

    1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.

    Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:

    α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Στην περίπτωση αυτή στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» συμπληρώνεται η ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ»

    β) οι αμπελουργοί/παραγωγοί οίνου που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

    γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Αυτοί μόνο έχουν δικαίωμα παρασκευής οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ»

    2) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. Σε αυτή την περίπτωση όσοι θέλουν να υποβάλλουν συμπληρώνουν στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και το ανώτερο όριο παραγωγής είναι τα 1.700 κιλά σταφυλιών.

    3) Oι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:

    α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).

    Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

    β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

    4) Οι αμπελουργοί δύναται να οδηγήσουν συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη

    συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ»

    5) Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

    Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την Δ.Α.Ο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών στην Δ.Α.Ο., η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

    Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

    6) Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία:

    α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

    ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

    (ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ) ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    1- 10 200 €

    10,1 - 30 500 €

    30,1 - 50 1.000 €

    50,1 - 100 2.000 €

    άνω των 100 5.000 €

    β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

    ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΜΙΣΘΕΙΣΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ

    ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ (Καθυστέρηση από 1 έως 15 εργ. ημέρες)

    (ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ )

    έως 1.000 100 €

    από 1.000,1 έως 10.000 500€

    από 10.000.1 έως 50.000 700 €

    από 50.001 έως 100.000 1.000 €

    άνω των 100.000 1.500 €

    7) Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής καθώς και στις περιπτώσεις που τα σταφύλια δεν προορίζονται για παραγωγή οίνου αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρώιμη συγκομιδή, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 25/09
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 25/09

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    Τομέας 15ος

    :

    Δουνέικα

    Τομέας 16ος

    :

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

    Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    Τομέας 21ος

    :

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προβούν σε πρώιμη συγκομιδή, σας γνωρίζουμε τα εντομοκτόνα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν σ’ αυτόν τον δολωματικό ψεκασμό και το χρόνο αναμονής τους (δηλαδή το χρονικό διάστημα από την τελευταία επέμβαση μέχρι τη συγκομιδή):

    Τοπικές Κοινότητες:

    Εντομοκτόνο

    Χρόνος αναμονής

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    EXIREL BAIT 10 SE

    7 μέρες

    Δουνέικα

    SUCCESS 0.24 CB

    14 μέρες

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    FORZA 10 CS with Zeon technology

    7 μέρες

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    FORZA 10 CS with Zeon technology

    7 μέρες

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας
    ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

    1.

    Στόχοι

    1.1

    Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

    1.2

    Η ενημέρωση αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα του 50% των καψών και αποσκοπεί στην οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

    1.3

    Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

    2.

    Διαπιστώσεις

    2.1

    Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης καρπόδεσης.

    Σε μερικές βαμβακοκαλλιέργειες ξεκίνησε το άνοιγμα των καψών.

    2.2

    Παρατηρήθηκαν απορρίψεις των ανώτερων νεαρών καρποφόρων οργάνων (καψών), από την καταπόνηση των καλλιεργειών από τις κλιματικές συνθήκες.

    2.3

    Στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνονται συλλήψεις πεταλούδων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, όμως στους επιτόπιους ελέγχους και στις δειγματοληψίες που διενεργούνται παρατηρείται πολύ μικρή προσβολή.

    Εκτιμάται, από τα διαθέσιμα στοιχεία, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και την βλαστική κατάσταση των καλλιεργειών, ότι η γενεά του Σεπτεμβρίου δεν έχει τις προϋποθέσεις να προκαλέσει προβλήματα.

    Στη θέση επιθεώρησης στο Ανεμοχώρι διαπιστώθηκε υψηλός πληθυσμός τζιτζικιών (ιασσίδες).


    3.

    Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

    3.1

    Οι βαμβακοπαραγωγοί να επιθεωρούν τις καλλιέργειες τους (κάθε 3-4 μέρες) διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι και να εξετάζουν 100 φυτά σε διάφορα σημεία της διαγώνιου προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν εντομολογικές προσβολές.

    3.2

    Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν εμφανίζει μεγάλη επικινδυνότητα, διότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού έχουν ωριμάσει. Την τρέχουσα περίοδο τα καρποφόρα όργανα της κορυφής είναι δεκτικά στην προσβολή, και συνήθως από αυτά δεν αναμένουμε να πάρουμε παραγωγή. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι πιο όψιμες καλλιέργειες.

    3.3

    Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας και συστήνεται η εφαρμογή φυτοδιεγερτών για την προαγωγή της καρποφόρας βλάστησης, σε μειωμένης ανάπτυξης καλλιέργειες.

    3.4

    Να αποφεύγονται οι «προληπτικοί» ψεκασμοί.

    Τα όρια επέμβασης στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, είναι:

    για το πράσινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

    για το ρόδινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καψών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 - 8% στις 100 κάψες.

    4.

    Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

    4.1

    Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

    Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης, για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους πριν τον ψεκασμό και η επέμβαση να γίνεται τις απογευματινές ώρες όπου δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 10-11/07
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών στις 10-11/07

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά ο δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα & Καλύβια Μυρτουντίων

    Τομέας 15ος

    :

    Αμαλιάδα & Καρδαμάς

    Τομέας 16ος

    :

    Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο, Φωναϊτικα, Ελαιώνας, Άγιοι

    Απόστολοι & Βροχίτσα

    Τομέας 18ος

    :

    Κρυονέρι, Χελιδόνι, Καυκανιά, Κλαδέος, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρέφι, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο & Πλάτανος

    Τομέας 19ος

    :

    Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Μουριά, Κάμενα, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπος & Άσπρα Σπίτια

    Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024

    Τομέας 21ος

    :

    Νέα Φιγαλεία

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Έναρξη δολωματικού ψεκασμού δακοκτονίας στον Δήμο Ζαχάρως
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Έναρξη δολωματικού ψεκασμού δακοκτονίας στον Δήμο Ζαχάρως

    Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 θα ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Ξηροχωρίου, Ζαχάρως, Σχίνων, Αρήνης, Ροδινών, Κακοβάτου, Καλίδονας, Νεοχωρίου & Ταξιαρχών, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλων καιρικών συνθηκών.

    Η καλλιέργεια της ελιάς στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

    Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση και η μεταβλητότητα του κλίματος έχουν κάνει αισθητές τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή. Η απουσία βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων μηνών. Η γη διψάει. Η ανομβρία απειλεί ακόμα και την ελιά, η οποία, αν και ανθεκτική στην ξηρασία, χωρίς υγρασία κινδυνεύει να μειωθεί σε μέγεθος και να αλλοιωθεί η ποιότητά της.

    Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραγωγή, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι ελαιοπαραγωγοί να παρευρίσκονται στα ελαιώνες τους τις ημέρες των ψεκασμών και να καθοδηγήσουν τα συνεργεία ψεκασμού, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Οι υπηρεσίες και, κυρίως, οι γεωπόνοι του Δήμου θα βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε πολίτη για την καλύτερη ενημέρωσή του.

    Μαζί μπορούμε σίγουρα καλύτερα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού την Τετάρτη 03/07
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόγραμμα δολωματικού ψεκασμού την Τετάρτη 03/07

    Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2024, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά ο δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024

    Τομέας 14ος

    :

    Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι

    Τομέας 15ος

    :

    Δουνέικα

    Τομέας 16ος

    :

    Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

    Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

    Τομέας 21ος

    :

    Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι & Ταξιάρχες

    Επισημαίνουμε ότι:

    1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές, του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
    2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
    3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
    4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
    5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
    6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
    7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
    8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

    Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμπέλι: Η τελική κατάταξη για την αναδιάρθρωση ύψους 7,88 εκατ. ευρώ
    Αμπέλι: Η τελική κατάταξη για την αναδιάρθρωση ύψους 7,88 εκατ. ευρώ

    Αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων

    Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, καθορίζει νέα τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

    Ειδικότερα, η κατανομή των κονδυλίων στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 7.884.239 ευρώ και αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων. (Δείτε την τελική κατάταξη ΕΔΩ)

    Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Το πρόγραμμα αφορά στην αναδιάρθρωση 4.855,40 στρεμμάτων αμπελώνα

    Οι δράσεις

    Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

    • Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
    • Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
    • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
    • Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

    Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες – μεταξύ άλλων – είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην παρέμβαση, έχουν υποβληθεί γι’ αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης.

    Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση, ενώ όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

    Πηγή: In.gr
  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για άδειες φύτευσης αμπελώνων 2024
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για άδειες φύτευσης αμπελώνων 2024

    Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2024 από σήμερα 10-4-2024 μέχρι την 26η Απριλίου.

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και στις Ψηφιακές Υπηρεσίες επιλέγουμε την Αίτηση Αδειών Νέας Φύτευσης. Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά & νομικά πρόσωπα. Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων κρίνεται από την ύπαρξη αγροτεμαχίου ιδιόκτητου (με τους αντίστοιχους τίτλους και την μεταγραφή τους ) ή ενοικιαζόμενου. Η διάρκεια των μισθωτηρίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να έχουν θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των συμβαλλομένων. Η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση ορίζεται στα τρία (3,0) στρέμματα και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1,0) στρέμμα.

    Τα κριτήρια προτεραιότητας , με συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων ανά κατηγορία είναι :

    α. Νεοεισερχόμενος, σύμφωνα με Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Αμπελουργικού Μητρώου (επισυνάπτεται η βεβαίωση )

    β. Αμπελουργός ενταγμένος στη βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση (επισύναψη πιστοποίησης από Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν την υποβολή της αίτησης) . Ο αιτών , μη κάτοχος αμπελουργικής εκμετάλλευσης, δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν . 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών στην βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση.

    γ. Σύνολο γεωργικής εκμετάλλευσης μεγαλύτερο των 5 στρεμμάτων(σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του προηγούμενου έτους) και αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου βάσει αμπελουργικού μητρώου, τουλάχιστον 5,0 στρ.

    δ. Μέλος Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ,αναγνωρισμένης Ομάδας Παραγωγών , αναγνωρισμένης Οργάνωσης παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα. (επισύναψη σχετικής βεβαίωσης μέλους).

    Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας, κατόπιν του ελέγχου επιβεβαίωσης μη ύπαρξης φύτευσης αμπέλου χωρίς άδεια στην αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών σε ΕΓΣΑ87 (Χ,Ψ) κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.

    Για την κατανομή των αδειών φύτευσης ορίζονται 9 περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν οι εκμεταλλεύσεις που κατέχουν αμπελουργική έκταση μεγαλύτερη από 20στρ έως 50στρ, και μετά ακολουθούν αυτές που έχουν ίση ή μεγαλύτερη από 5,0 στρ έως και 20 στρ.

    Τα διαθέσιμα στέμματα σε επίπεδο περιφερειών καθορίζονται σε ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης κάθε περιφέρειας όπως αυτές ανακοινώνονται στην ετήσια απογραφή του προηγούμενου έτους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch