Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 17:33

Λεβάντα: Μειωμένες αποδόσεις κατά 60% – De minimis ζητούν οι παραγωγοί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ζητείται στήριξη της λεβάντας, η οποία παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο

Την ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο καθεστώς κρατικής επιχορήγησης ήσσονος σημασίας («De Minimis»), ζητούν οι παραγωγοί στα Γρεβενά.

Η καλλιέργεια λεβάντας της ΠΕ Γρεβενών είχε υποστεί ζημίες λόγω άκαιρων, έντονων, υπερβολικών, παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023.

Έχοντας υπόψη πως η καλλιέργεια επηρεάζεται έντονα από τις κλιματικές συνθήκες ανά τόπο και χρόνο, τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την ποιότητα και απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες συγκομίζονται στις αρχές Ιουλίου.

Τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την ποιότητα και απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες συγκομίζονται στις αρχές Ιουλίου

Βάση μάλιστα, των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις αποδόσεις τη φυτικής παραγωγής του έτους 2022, 2021 και 2020 εκτιμάται ότι η μείωση αποδόσεων έφτασε σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρέμβαση για τη στήριξη της καλλιέργειας

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Αθανάσιο Φωλίνας, η οποία συντάχθηκε σε πλήρη συνεννόηση με τους τοπικούς παραγωγούς λεβάντας, θεωρώντας «επιτακτική ανάγκη τη στήριξη της συγκεκριμένης παραγωγής, και έτσι επιχειρεί μια καίρια παρέμβαση για τη στήριξη της σημαντικής αυτής καλλιέργειας, που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας».

«Είναι εμφανές ότι η ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο ανωτέρω καθεστώς είναι δίκαιη, αλλά και απαραίτητη», τονίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα καθώς το κόστος παραγωγής σε αναλώσιμα (καύσιμα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα καταπολέμησης ζιζανίων) αυξήθηκε δυσανάλογα τους τελευταίους μήνες, είναι αντιληπτό πως η ζημία προκαλεί την απώλεια εισοδήματος λόγω της ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 12:39

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΕ: Αλλαγές στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
    ΕΕ: Αλλαγές στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα

    Τι περιλαμβάνει σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά κρατικών ενισχύσεων

    Την αύξηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) από 25.000 σε 37.000 ευρώ ανά τριετία προτείνει η Κομισιόν, η οποία θέτει σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Ιουλίου 2024 σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά κρατικών ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα.

    Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα εξαιρεί τα μικρά ποσά από το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά.

    Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027

    Μετά την τελευταία αναθεώρησή του το 2019, τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να χορηγούν στήριξη στον αγροτικό τομέα ύψους έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο για περίοδο τριών οικονομικών ετών, χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εάν ένα κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο σε εθνικό επίπεδο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο, ύψους 25.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών. Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

    Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Ο κανονισμός είχε προβλεφθεί να αναθεωρηθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία.

    Τι αλλάζει

    Η Επιτροπή έλαβε υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον αγροτικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, η Επιτροπή δρομολόγησε στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα στις 2 Μαΐου 2024, νωρίτερα από την προγραμματισμένη επανεξέταση.

    Το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

    • την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
    • την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Οι ισχύοντες κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό. Η εν λόγω περίοδος αναφοράς επεκτείνεται ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ’ επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
    • το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών φυσικών ετών αντί τριών οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
    • τη θέσπιση υποχρεωτικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης και δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοπαρακολουθούν τη συμμόρφωση (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).

    Με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς – κυρίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Τέλος, με την αναθεώρηση θα παραταθεί η περίοδος ισχύος του κανονισμού έως το 2032.

    Τι ακολουθεί

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης έως τις 21 Ιουλίου 2024. Εκτός από τη δημόσια διαβούλευση που δρομολογήθηκε, το σχέδιο πρότασης θα συζητηθεί επίσης σε συνεδριάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.

    Η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίσει ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι θα έχουν επαρκείς ευκαιρίες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής.

    Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις τροποποιήσεις του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν, αφού λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα δοθούν ενισχύσεις de minimis σε κληρονόμους – Ποιους αφορά
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα δοθούν ενισχύσεις de minimis σε κληρονόμους – Ποιους αφορά

    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

    Έως 22 Απριλίου μπορούν οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, και δεν είχαν λάβει ενίσχυση, να καταθέσουν σχετική αίτηση, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Η αίτηση κατατίθεται στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα για:

    • την καλλιέργεια ελιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
    • την καλλιέργεια καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
    • την παραγωγή ξηρών μη μεταποιημένων σύκων σε παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας
    • την παραγωγής σύκων νωπών Α ή/και σύκων νωπών Β σε παραγωγούς στο Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας
    • την πρωτογενή παραγωγή ζαχαρότευτλων επικράτειας, σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας Ν. Πέλλας και εκτροφής βοοειδών Βόρειας Εύβοιας
    • την πρωτογενή παραγωγή μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
    • την παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης (ΦΕΚ 2302 και 2303)
    • τα οινοποιήσιμα σταφύλια Περιφέρειας Αττικής, έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας, έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας, έτους 2022

    Οι κληρονόμοι θανόντων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η ενίσχυση την οποία αιτούνται καθώς και το ΑΦΜ του θανόντα

    Επίσης, αφορά την χορήγηση ενισχύσεων:

    • σε παραγωγούς μήλων και καστάνων σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)
    • σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την αριθμ. 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 2023/C 101/03 (C 101/17.03.2023) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο)
    • των σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021, Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019, θερμοκήπια στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022, Αμυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασέας και Καναλιών, Δήμου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022 και οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου έτους 2022

    Τα δικαιολογητικά

    Οι κληρονόμοι θανόντων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η ενίσχυση την οποία αιτούνται καθώς και το ΑΦΜ του θανόντα. Ανάλογα με το είδος της κληρονομιάς η αίτηση θα συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    Εξ αδιαθέτου

    – Ληξιαρχική πράξη θανάτου

    – Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

    – Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης

    – Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση

    Διαθήκη

    – Ληξιαρχική πράξη θανάτου

    – Δημοσιευμένη διαθήκη

    – Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης

    – Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης

    Μικτή κληρονομιά (Συνδυασμός εξ’ αδιαθέτου και εκ διαθήκης κληρονομιά)

    – Ληξιαρχική πράξη θανάτου

    – Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

    – Δημοσιευμένη διαθήκη

    – Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση

    – Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης

    – Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης

    Πηγή: In.gr
  • Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος
    Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος

    To έλαιο του λουλουδιού - συνώνυμο της χαλάρωσης και της φρεσκάδας, όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, αλλά μπορεί και να απαλύνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα

    Μας βοηθά να κοιμηθούμε, μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση. Ο λόγος για τη λεβάντα, που με το ευχάριστο άρωμά της περικλείει σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Θα μπορούσε, άρα να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία για σημαντικές ψυχικές διαταραχές; Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στις επιδράσεις του ελαίου λεβάντας στα άτομα με σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές, όπως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

    Η μελέτη αποτελεσματικότητας διεξήχθη από τον ψυχίατρο Δρα Siegfried Kasper, από το Κέντρο Έρευνας του Εγκεφάλου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με τη συμμετοχή Γερμανών και Ελβετών επιστημόνων. «Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα που μοιράζονται κοινές νευροβιολογικές οδούς» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Archives of Psychiatry και Clinical Neuroscience.

    Στα χαρακτηριστικά της μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής περιλαμβάνονται η επίμονη θλίψη και έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, ενώ οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται με την καθημερινή λειτουργικότητα και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που επικαλύπτονται με αγχώδεις διαταραχές. Η κλίμακα αξιολόγησης της κατάθλιψης Montgomery Åsberg (MADRS) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από κλινικούς γιατρούς για τη μέτρηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 0 έως 60, όπου υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν την πιο σοβαρή κατάθλιψη.

    Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους συνολικά 498 ασθενείς που έπασχαν από ήπια έως μέτρια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με βαθμολογία μεταξύ 19 και 34 στην κλίμακα MADRS από ψυχιατρικά ή νευρολογικά ιατρεία στη Γερμανία και την Πολωνία την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Απριλίου 2023. Από αυτούς, οι 170 έλαβαν το σκεύασμα με το έλαιο λεβάντας, οι 171 ασθενείς έλαβαν τους κλασικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (σερτραλίνη) και οι 157 έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία διήρκησε οκτώ εβδομάδες και ο πρωταρχικός στόχος ήταν να παρατηρηθούν οι αλλαγές στη συνολική βαθμολογία MADRS από την έναρξη έως το τέλος της θεραπείας.

    Μετά την επαναξιολόγηση της κατάστασης των ασθενών, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει το έλαιο λεβάντας αλλά και την αντικαταθλιπτική αγωγή, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, βελτίωσαν τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα. Το έλαιο λεβάντας, συγκεκριμένα, οδήγησε επίσης σε αξιοσημείωτη μείωση της λειτουργικής εξασθένησης, η οποία μετρήθηκε με τη χρήση της κλίμακας αναπηρίας Sheehan. Η κλίμακα αυτή αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο τα συμπτώματα των ασθενών διαταράσσουν την εργασία, την κοινωνική ζωή και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

    Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά για όσους πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αλλά ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαίου λεβάντας για τις αγχώδεις διαταραχές. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει τις αγχολυτικές επιδράσεις χωρίς τους κατασταλτικούς ή καταχρηστικούς κινδύνους που συνδέονται με άλλες κοινές θεραπείες όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

    Συμπερασματικά, η μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης υποστηρίζει την αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα του ελαίου λεβάντας στον μετριασμό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ως μια καλά ανεκτή λύση χωρίς σοβαρές παρενέργειες και ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά, με πρόσθετα οφέλη για όσους ταλαιπωρούνται από άγχος.

    Πηγή: Υgeiamou.gr

  • Αλιεία: Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση για κατάργηση του γρίπου σε βιντζότρατες
    Αλιεία: Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση για κατάργηση του γρίπου σε βιντζότρατες

    Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους ενδιαφερόμενους αλιείς, να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), με σκοπό την κατάργηση/διαγραφή του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος βιντζότρατας (SB)».

    Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι πλοιοκτήτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν στην αλιευτική άδεια του σκάφους τους το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)», υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν σε ισχύ την αλιευτική άδεια του σκάφους.

    Το ύψος του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας ορίζεται σε 25.000 ευρώ ανά αλιευτικό σκάφος και κατά συνέπεια απαιτούνται πιστώσεις συνολικού ύψους 3.050.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αριθμός των σκαφών που φέρουν το εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» στον ελληνικό αλιευτικό στόλο, ανέρχεται σε 122 σκάφη, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Αλιευτικού Μητρώου.

    Οι δικαιούχοι υποβάλλουν το αίτημά τους προς την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥπΑΑΤ, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών Αλιείας της Περιφέρειας, όπου τηρείται και ο φάκελος του σκάφους. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 26 Ιανουαρίου.

    Η αίτηση πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από αντίγραφο της αλιευτικής άδειας από την οποία προκύπτει ότι έχει καταργηθεί και διαγραφεί το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)», μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας καθώς και από τη σχετική απόφαση κατάργηση/διαγραφής του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου της αρμόδιας Υπηρεσίας Αλιείας της Π.Ε. της Περιφέρειας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική έκκληση Γκουτέρες ενόψει συνομιλιών για το κλίμα
    Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική έκκληση Γκουτέρες ενόψει συνομιλιών για το κλίμα

    Την Ανταρκτική επισκέφθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε την ήπειρο όπου, οι υπεραιωνόβιοι πάγοι λιώνουνλόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Πρέπει οπωσδήποτε να δράσουμε άμεσα», ήταν το μήνυμά του.

    Όπως πρόσθεσε ο Γκουτέρες, «ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δε μένει στην Ανταρκτική». Η ήπειρος, εκτός του ότι αντανακλά πολύ ηλιακό φως απομακρύνοντάς το από τη Γη, είναι ρυθμιστής του κλίματος του πλανήτη, καθώς, οι πάγοι και τα κρύα νερά της, καθοδηγούν σημαντικά ωκεάνια ρεύματα. Το λιώσιμο των τεράστιων ποσοτήτων πάγου ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας και μεταβάλλει παράγοντες όπως, το ποσοστό του αλατιού στα θαλάσσια νερά αλλά και τα οικοσυστήματα της ωκεάνιας ζωής.

    Στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή ως COP, τα έθνη υποτίθεται ότι οφείλουν να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μέχρι στιγμής, αυτές οι δεσμεύσεις ούτε κατά διάνοια δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων, δεν επιβραδύνεται ούτε λίγο παρά τις δεσμεύσεις των κρατών.

    Ο Γκουτέρες πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στον νότιο πόλο. Στην αεροπορική βάση Eduardo Frei, στο νησί King George της Χιλής, τον συνόδευσε ο πρόεδρος της Λατινοαμερικανικής χώρας, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες και μέλη του χιλιανού στρατού. Όλοι μαζί επισκέφθηκαν τους πάγους με ένα σκάφος από το οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν παγετώνες και θαλάσσια πτηνά, μεταξύ των οποίων και πιγκουίνους.

    «Σταδιακή κατάργηση ορυκτών καυσίμων σε επαρκές χρονικό πλαίσιο»

    Όπως τόνισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η COP28, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Ντουμπάι, αποτελεί μία ευκαιρία για τα έθνη, «αποφασίσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο» ώστε να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή θα ήταν μία σημαντική οριοθέτηση για την αποφυγή καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων για εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, στις συμφωνίες που προκύπτουν από αυτές τις διασκέψεις, δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος, μεταξύ των χωρών, για μία τέτοια, σταδιακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, η διάσκεψη δίνει την ευκαιρία στα έθνη να δεσμευτούν για περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων και τεχνολογιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκρίνει τροποποίηση του κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκρίνει τροποποίηση του κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση του λεγόμενου κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας»).

    Ο αναθεωρημένος κανονισμός, ο οποίος εξαιρεί τα μικρά ποσά ενισχύσεων από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν έχουν αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά, θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις

    Τον Δεκέμβριο του 2022 η Επιτροπή παρέτεινε την ισχύ του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας κατά ένα έτος (δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023), προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συνεχιζόμενος προβληματισμός σχετικά με το αν η μεταποίηση και η εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δεν θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνονται στον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας, αλλά να εμπίπτουν στον γενικό κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Ο γενικός κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προβλέπει υψηλότερο ανώτατο όριο ενίσχυσης από εκείνο που ισχύει για τον τομέα της αλιείας.

    Η τροποποίηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

    • την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση επί τρία έτη, από 30.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, με την επιφύλαξη της δημιουργίας κεντρικού εθνικού μητρώου·
    • μόνο η πρωτογενής παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από τον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας, ενώ η μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων αυτών θα καλύπτονται από τον γενικό κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας·
    • τον εκ νέου υπολογισμό των λεγόμενων «εθνικών ανώτατων ορίων», δηλαδή των μέγιστων σωρευτικών ποσών των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που μπορούν να κατανεμηθούν ανά κράτος μέλος. Τα εθνικά ανώτατα όρια επικαιροποιήθηκαν με βάση πιο πρόσφατα δεδομένα που αφορούν μόνο την πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας·
    • ορισμένες δραστηριότητες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, για να διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός των μικρών σκαφών και να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, ανησυχίες για την ασφάλεια στις εν λόγω περιοχές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των στοχευμένων μέτρων για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές σύμφωνα με το άρθρο 349 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ·
    • την παράταση της ισχύος του αναθεωρημένου κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029.

    Ιστορικό της διαδικασίας επανεξέτασης

    Η Επιτροπή ξεκίνησε την επανεξέταση των κανόνων de minimis για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας το 2019 με τη δημοσίευση χάρτη πορείας της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τον εν λόγω τομέα πραγματοποιήθηκε παράλληλα με εκτίμηση επιπτώσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση. Η διαδικασία επανεξέτασης περιλάμβανε δημόσιες διαβουλεύσεις, καθώς και συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις εθνικές αρχές.

    Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2022 η Επιτροπή κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας. Ζητήθηκε επίσης η γνώμη των κρατών μελών κατά τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου του 2022 και του Μαΐου του 2023.

    Τον Δεκέμβριο του 2022 η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη αναθεωρημένων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Όσον αφορά την αλιεία, η Επιτροπή εξέδωσε νέο κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία [κανονισμός (ΕΕ) 2022/2473], ενέκρινε νέες τομεακές κατευθυντήριες γραμμές (κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που αργότερα εγκρίθηκαν στις 17 Μαρτίου 2023) και παρέτεινε κατά ένα έτος τον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας [κανονισμός (ΕΕ) 2022/2514].

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυγερινοπούλου: Και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας «Ροδίτη» της Ηλείας εντάσσονται στις αποζημιώσεις de minimis
    Αυγερινοπούλου: Και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας «Ροδίτη» της Ηλείας εντάσσονται στις αποζημιώσεις de minimis

    Θετικές είναι εξελίξεις για τους παραγωγούς της ποικιλίας «Ροδίτη» στην Ηλεία, καθώς σε συνέχεια και της επιστολής που είχε αποστείλει η υπ. Βουλευτής Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της διαρκούς της επικοινωνίας της τόσο με το Υπουργείο όσο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εντάσσονται και τα οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας «Ροδίτη» της Ηλείας στις αποζημιώσεις μέσω της διαδικασίας de minimis, παράλληλα με της Δυτικής Αχαΐας και της Αττικής.

    Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αναγνώρισε την ανάγκη ένταξης και των παραγωγών της Ηλείας στις αποζημιώσεις de minimis, σε συνέχεια τόσο της επιστολής μου στις 19 Απριλίου όσο και των σχετικών επικοινωνιών, καθώς η Ηλεία είναι μια από τις πιο δυναμικές παραγωγικές περιοχές οινοποιήσιμων σταφυλιών, στις οποίες είχαν καταγραφεί σημαντικές ζημίες. Η ενίσχυση αυτή αποτελεί σημαντική ανάσα για τους σταφυλοπαραγωγούς μας».

    Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 820/142891 απόφαση: δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού για παραγωγή οίνου, ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» σε ωρίμανση. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 90 ευρώ/στρέμμα. Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπ.Α.Α.Τ με την ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” για το έτος 2022 από 01.01.2022 έως την 13.03.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης κατά περίπτωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα de minimis στα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δ. Αχαΐας και της Ηλείας
    Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα de minimis στα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δ. Αχαΐας και της Ηλείας

    Εκδόθηκε η απόφαση για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας όπως γνωστοποίησε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

    Αναφορικά με τις περιοχές που έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις για την αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων, η Ένωση υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσής τους «δεδομένου και του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο ελληνικό πρόγραμμα 31 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών παραγωγών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

    Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται:

    * Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.

    * Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) Τεύχος B' 3129/11.05.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 33475 ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.

    * Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού για παραγωγή οίνου, ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» σε ωρίμανση.

    Το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται: α) για τους δικαιούχους της περ. α της παρ. 1, σε 90 ευρώ/στρέμμα, για τους δικαιούχους της περ. β της παρ. 1, σε 130 ευρώ/στρέμμα, και για τους δικαιούχους της περ. γ της παρ. 1, σε 90 ευρώ/στρέμμα.

    Σημειώνεται ότι όσοι από τους δικαιούχους των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπ.Α.Α.Τ με την ιδιότητα του "επαγγελματία αγρότη" για το έτος 2022 από 01.01.2022 έως την 13.03.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι των περ. α), β) και γ) της παρ. 1, λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης κατά περίπτωση.

    Δείτε εδω το ΦΕΚ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch