Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 12:47

Η Κυβέρνηση στο πλευρό των πληγέντων της Θεσσαλίας - Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη την Πέμπτη στην Καρδίτσα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη την Πέμπτη στην Καρδίτσα για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και τον προγραμματισμός νέων μέτρων - Ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στη Θεσσαλία

Σύσκεψη για την πορεία αποκατάστασης της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επαναδιατυπώθηκε η βούληση της Κυβέρνησης για τη συνέχιση, με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση της περιοχής.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει διαθέσει μέσω όλων των εμπλεκομένων υπουργείων πόρους που πλησιάζουν 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής, ενώ με ταχύτατα βήματα οργανώνεται η επόμενη μέρα.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης για την περαιτέρω παρακολούθηση και συντονισμό των έργων και δράσεων του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης Θεσσαλία, στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, αποφασίσθηκε, την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, να πραγματοποιηθεί, στην Καρδίτσα, σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου που θα αποτελείται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Υποδομών και Υποδομών Νίκο Ταχιάο, τους Γενικούς Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη και του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, οι νεοκλεγέντες δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, και εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Στην κλειστή σύσκεψη θα συζητηθεί το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας,

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη Θεσσαλία και κάθε παραγωγική μονάδα, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στη μεταποίηση.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Τα 16,5 για το ζωικό κεφάλαιο κατεβλήθησαν μόλις 18 ημέρες μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων και τα 107,5 σε 25 ημέρες μετά. Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα 2,5 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλισθεί για τους αλιείς της περιοχής ως απώλεια εισοδήματος και 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, για να δοθούν σε όσους παραγωγούς (χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, παραγωγούς αρωματικών φυτών κ.α.) δεν είχαν υποχρέωση, εκ του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να ασφαλιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή ειδικού μέτρου μέσα από το ΠΑΑ για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία, καθώς και 5 εκατ. ευρώ υπερδεσμεύσεις του προγράμματος leader.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εφαρμογή όλες οι σχετικές παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο μέτρο βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφία και του τομεακού για τη μελισσοκομία, ούτως ώστε κανένας από τους πληγέντες να μη αποκλειστεί από τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επίσης μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και η ένταξη και των 601 επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης με επί πλέον 20 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέχρι τώρα έχει ενεργοποιηθεί τόσο το σχήμα της πρώτης αρωγής, όσο και το σχήμα της προκαταβολής έναντι της κρατικής αρωγής για επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, έχοντας καταβάλει – αθροιστικά – 151,4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχουν καταβληθεί, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, 139,18 εκατ. ευρώ προς 40.181 πλημμυροπαθείς, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές.

Επίσης, ξεκίνησαν οι προκαταβολές του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πλημμύρες, έχοντας καταβάλει 12,2 εκατ. ευρώ προς 849 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από την ενεργοποίηση του σχήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας προς πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις του Σεπτεμβρίου για περίοδο ενός τριμήνου έχουν καταβληθεί 4,4 εκατ. ευρώ για 5.479 εργαζόμενους που απασχολούνται σε 770 επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια των εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, έχει εγκριθεί συνολική έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 133 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς τους Δήμους της Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Αποτέλεσμα του συνόλου των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι ότι έχει εδραιωθεί το αίσθημα ότι οι πληγέντες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν είναι μόνοι.

Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στην αναγέννηση της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 12:02

Σχετικά Άρθρα

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή»

    «Η έκθεση της Συνηγόρου του Παιδιού αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει αντί να επιλύει τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντείνει τα αδιέξοδα της νέας γενιάς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

    Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η έκθεση επισημαίνει πως ο βασικός άξονας των μέτρων του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη, δηλαδή οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και, συνεπώς, οι υπεράριθμες τάξεις, όχι μόνο υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο αλλά εντείνει και τα φαινόμενα βίας στα σχολεία». Σημειώνει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της βίας στα σχολεία δεν πρόκειται να λυθεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση της καταστολής» και ότι «την ίδια στιγμή, η έκθεση στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Παιδείας ως προς την παράλληλη στήριξη και τη διαχείριση των μαθητών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου» και πως «γι’ αυτό και έκανε τα πάντα ώστε να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών».

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή» και ότι «αγωνίζεται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Μειώσεις φόρων θα φέρει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Νέες παρεμβάσεις
    Μειώσεις φόρων θα φέρει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Νέες παρεμβάσεις

    Τη δυνατότητα μείωσης φόρων την επόμενη τριετία δίνει η επιχείρηση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση

    Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερο εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου αύξησης των ετήσιων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 και διευρύνει τα περιθώρια για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποτελεί βασική δέσμευση της κυβέρνησης.

    Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο εφέτος τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 10,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, γεγονός που αποδίδεται στις παρεμβάσεις που αφορούν στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας

    Από το 2025 η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων

    Η πολιτική αυτή του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχιστεί, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Έτσι, από το 2025 θα τεθούν σε υποχρεωτική εφαρμογή τα ηλεκτρονικά τιμολόγια σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί, ενώ θα επεκταθεί η χρήση POS στις λιανικές πωλήσεις περισσότερων κλάδων της οικονομίας.

    Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εφαρμογή του νέου αυτοκόλλητου σήματος στα ΤΑΞΙ που θα ενημερώνει τους πελάτες για την υποχρέωση των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές μέσω POS. Είναι ενδεικτικό ότι, χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί το μέτρο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στα ΤΑΞΙ κινούνται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το 2023. Χαρακτηριστική, επίσης, για τα αποτελέσματα από την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η αύξηση του δηλωθέντος τζίρου στην εστίαση που συνοδεύεται από αύξηση των δηλωθέντων φιλοδωρημάτων κατά 400 εκατ. ευρώ.

    Διεύρυνση της χρήσης IRIS

    Ακόμη μία από τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους είναι και η διεύρυνση της χρήσης συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS, προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ έχουν συνδεθεί με το IRIS..

    Χαρακτηριστικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του τζίρου που δηλώνεται στις φορολογικές αρχές από βασικές οικονομικές δραστηριότητες είναι τα ακόλουθα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

    • Ο τζίρος των συναλλαγών μέσω POS στον κλάδο της εστίασης το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου εφέτος ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερος ( κατά 700 εκατ. ευρώ) του τζίρου των 4,8 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

    Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση το τζίρος αυτός θα ανέλθει στα 7,9 δισ. ευρώ, υψηλότερος κατά 1,1 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού (6,8 δισ. ευρώ)

    • Στον κλάδο των κομμωτηρίων και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας ο τζίρος που δηλώθηκε μέσω POS στο οκτάμηνο του 2023 ήταν 326 εκατ. ευρώ ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2024 ανήλθε στα 371 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά το 2024, εκτιμάται πως ο τζίρος του συγκεκριμένου κλάδου θα φτάσει τα 575 εκατ. ευρώ με αύξηση κοντά στο 14% από πέρυσι.

    • Στα ταξί οι εισπράξεις μέσω POS εκτινάχθηκαν κατά 177% συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσι. Ειδικότερα, το οκτάμηνο φέτος εμφανίστηκαν εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση το σύνολο του τζίρου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών στον συγκεκριμένο κλάδο θα ανέλθει στα 73 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων

    Η άλλη όψη του νομίσματος περιστολής της φοροδιαφυγής είναι η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων. Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδος αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με βάση τις οποίες επιβραβεύονται με υψηλότερη έκπτωση οι φορολογούμενοι που προχωρούν έγκαιρα στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

    Έτσι, η έκπτωση φόρου από 3% που ίσχυε έως τώρα αυξάνεται στο 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί εντός του πρώτου ενάμιση μήνα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που ορίζεται σταθερά πλέον στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
    Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

    Τέλος στην παρατεταμένη ανομβρία θα δώσει το κύμα κακοκαιρίας που πλησιάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια κακοκαιρία από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει το Σαββατοκύριακο τα δυτικά τμήματα της χώρας σηματοδοτώντας και το τέλος του αντικυκλώνα που αποτελεί εμπόδιο, ένα φυσικό τείχος, για τη διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών.

    Ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει πως αυτός ο αντικυκλώνας θα καταρρεύσει και έτσι ο Νοέμβριος θα είναι ένας μήνας που τα βαρομετρικά χαμηλά θα φτάνουν στη χώρα μας, προειδοποιώντας μάλιστα πως το παρελθόν, έχει διδάξει πως ο Νοέμβριος δίνει πάντα και επικίνδυνα φαινόμενα.

    Βροχές στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα

    Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το Σάββατο την Ιταλία θα προσπαθήσει να κινηθεί λίγο πιο ανατολικά, να έρθει σε κόντρα με το πεδίο υψηλών πιέσεων, παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να διασχίσει τη χώρα μας και θα εγκλωβιστεί στα πιο δυτικά τμήματα και άρα τις όποιες βροχές περιμένουμε μέχρι και τέλος εβδομάδας τις αναμένουμε μέσα στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα.

    Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αποδιοργανώσει σε πρώτη φάση το πεδίο υψηλών πιέσεων.

    Ο καιρός σήμερα

    Για σήμερα, αναμένεται ηλιοφάνεια ενώ μέσα στη νύχτα στην ανατολική Θεσσαλία και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο θα συναντήσουμε κάποιες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να επιμένει και σήμερα σε υψηλές τιμές 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Θα αρχίσει όμως να υποχωρεί από τα επόμενα 24ωρα για να πάμε λίγο πιο κάτω από την εποχή επίπεδα 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά και οι βοριάδες. Ο υδράργυρος θα ξεκινήσει από τους 17 βαθμούς και θα φτάσει μέχρι τους 28. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες συννεφιές προς το απόγευμα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 26 βαθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Έρημος Σαχάρα: Πλημμύρισε μετά από δεκαετίες: Εντυπωσιακές εικόνες με λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους
    Έρημος Σαχάρα: Πλημμύρισε μετά από δεκαετίες: Εντυπωσιακές εικόνες με λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους

    Ένα από τα πιο άνυδρα και άγονα μέρη του κόσμου επλήγη από τις πρώτες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες.Στη Σαχάρα βρέχει, αλλά συνήθως μόνο λίγες ίντσες το χρόνο και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού.

    Ωστόσο, επί δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, έβρεξε έντονα σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, αφού ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πέρασε από τη βορειοδυτική Σαχάρα.

    Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 8 ίντσες βροχής σε ορισμένα μέρη της περιοχής.

    Εντυπωσιακές εικόνες

    Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφονται από στην Σαχάρα καθώς οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που κατέκλυσαν την έρημο δείχνουν μεγάλες λίμνες ανάμεσα σε αμμόλοφους.

    «Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP ο Houssine Youabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου. Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως αυτή στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα για να αναδείξουν καλύτερα τα νερά των πλημμυρών, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε ολόκληρες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας.

    Περισσότεροι από 12 νεκροί
    Μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές προκαλώντας θανατηφόρες πλημμύρες τον περασμένο μήνα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στο μέλλον αναμένονται περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον κύκλο του νερού.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο