Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 11:17

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος»

Παραμονές των ευρωεκλογών, με ανοιχτά τα ζητήματα βιωσιμότητας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γεωργίας που θέτουν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου ανά την ΕΕ, η 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο συμπίπτει με την ολοκλήρωση 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, θα ενημερώσει τους συνέδρους για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, θα συζητηθούν προσεγγίσεις και λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: τα υψηλά κόστη παραγωγής, την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, την επισιτιστική ασφάλεια, τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, και την ανανέωση των γενεών στη γεωργία. Ειδική έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που αφορούν στον ελαιοκομικό κλάδο.

Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ την Κεντρική Εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την Ολομέλεια Έναρξης του Συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ & βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Επικρατείας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Κορυφαίοι θεσμικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς και ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την ΕΕ, θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο πλαίσιο 4 θεματικών εργαστηρίων.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών του Συνεδρίου συγκαταλέγονται ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) Leonardo Pofferi, ο Πρόεδρος της Italia Olivicola και Αντιπρόεδρος της CIA – Agricoltori Italiani Gennaro Sicolo, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) Jaime Lillo Lopez, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) Matteo Pagliarani, ο Πρόεδρος της FARM EUROPE Yves Madre, ο Senior Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιάννης Μπαφές, ο Επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Koen Dillen κ.α.

Επιπλέον, κατά την Ολομέλεια Λήξης θα πραγματοποιηθεί διάλογος των Συνέδρων με υποψήφιους Ευρωβουλευτές οι οποίοι θα τοποθετηθούν επάνω στο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου.

Τέλος, την παραμονή του Συνεδρίου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας - μελέτης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με θέμα «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών παραγωγικών τομέων της ελληνικής γεωργίας». Στο πλαίσιο της έρευνας - μελέτης, συγκεντρώθηκαν πολύτιμα στοιχεία σε σχέση με ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τα συλλογικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στους τομείς δημητριακών, οπωροκηπευτικών, ελαιοκομικών, αμπελοοινικών και γάλακτος/γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω τηλεφωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research, αλλά και μέσω της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που πραγματοποίησαν τα στελέχη της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και αφορούν στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τομέων αυτών (εκτάσεις, παραγωγή, αξία κ.λπ.), τον βαθμό οργάνωσής τους και τη σχετική παρεχόμενη στήριξη της ΚΑΠ.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Food, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2023-2024 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας , του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας.

Προκειμένου να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/10th-panellinio-synedrio-gaia/

Gaia Epixirein Synedrio 2024 1

Gaia Epixirein Synedrio pr

Gaia Epixirein Synedrio 2024 2

­­­(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 11:26

Σχετικά Άρθρα

  • 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας
    10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

    Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση;Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος.

    Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων από την Ελλάδα και την ΕΕ ολοκληρώθηκε το επετειακό 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Απριλίουστο κατάμεστο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με θέμα«Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος».

    Hφετινή διοργάνωση ήταν η 10η συνεχόμενη και συμπίπτει με τηνολοκλήρωση των 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας. Πάνω από 22.000 άτομα παρακολούθησαν από κοντά αλλά και διαδικτυακά τις τοποθετήσεις60διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επάνω στο κρίσιμο ζήτημα του παρόντος και του μέλλοντος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε ο πρωτογενής τομέας να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

    Σημείο σύγκλισης των τοποθετήσεωνκαι του ζωντανού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε ήταν η ανάγκη χάραξης μίας εθνικήςστρατηγικής, ως προϋπόθεση για την μελλοντική συνδιαμόρφωση και διεκδίκηση μίας πιο αποτελεσματικής ΚΑΠ ενόψει των συζητήσεων για το μέλλον της πολιτικής μετά το 2027, οι οποίες θα ξεκινήσουν επίσημα το 2025. Η εθνική αυτή στρατηγική, για τη χάραξη της οποίας θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας συστηματικός και συμπεριληπτικός διάλογος,οφείλει να αποσκοπεί σε μία πιο βιώσιμη και ανθεκτικήελληνική γεωργία απέναντι στα κομβικής σημασίας ζητήματα που απασχολούν τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα: τα υψηλά κόστη παραγωγής, την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς,την επισιτιστική ασφάλεια, τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανανέωση των γενεών.

    Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς«η αγροτική παραγωγή δεν είναι ένα ακόμα κομμάτι της ευρύτερης οικονομικής μας παραγωγής. Είναι κάτι μεγαλύτερο γιατί είναι τρόπος ζωής και υπ’ αυτή την έννοια το αγροτικό ζήτημα δενμπορεί να αντιμετωπιστεί απλά με αριθμούς και αφ’ υψηλού. Απαιτείται ένα όραμα, μια στόχευση, μια καινούργια σύλληψη για το παρόν και για το μέλλον, μια απόφαση σε ένα κρίσιμο ζήτημα: τι Ελλάδα θέλουμε;». Αναφερόμενος στα ζητήματα της ΚΑΠ ο κ. Σαμαράςέκανε λόγο για την ανάγκη «γενναίας αύξησης τουπροϋπολογισμού της ΚΑΠ», σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε απλά ένα σχέδιο παρέμβασης και στήριξης. Θέλουμε ένα μοντέλο που να εμπνέει. Πυξίδα θέλουμε!», ενώ αναφερόμενος στα καθ’ημάς πρόσθεσε: «ότι είναι καιρός να αφήσουμε τις βολικές δικαιολογίες, ότι για όλα μας φταίει η ΚΑΠ».

    ΟΚεντρικός Εισηγητής του Συνεδρίου Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης&Tροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε πως «στο δίλλημα μεταξύ πράσινης μετάβασης και επισιτιστικής ασφάλειας, η απάντηση είναι ισορροπία. Ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης. Γιατί ναι, η πράσινη μετάβαση πρέπει να συντελεστεί. Αλλά με έναν τρόπο βιώσιμο και ορθό χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω ούτε η επισιτιστική ασφάλεια αλλά ούτε και η βιωσιμότητα των αγροτών μας. Δεν θα αφήσουμε το ‘πρασίνισμα’ του αγροτικού τομέα να γίνει εις βάρος τους».

    Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Καθηγητής κ. Χρήστος Αυγουλάς, τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα συνδιαμορφώσουμε μία μελλοντική ΚΑΠ η οποία θα είναι σε θέση να απαντά στις ιδιαίτερα κρίσιμες προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική και η ευρωπαϊκή γεωργίασε ένα πλαίσιο όπου οι οικονομικοί, οι περιβαλλοντικοί και οι κοινωνικοί στόχοι που σχετίζονται με τη γεωργική δραστηριότητα θασυμβαδίζουν αρμονικά και δεν θα αντιπαρατίθενται», ενώ στο πλαίσιο της εισήγησής της κατά την Ολομέλεια Έναρξης του Συνεδρίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC κ. Ρόζα Γαργαλάκου αναφέρθηκε στοκορυφαίας σημασίας για την ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία,συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα, το οποίο πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να υλοποιεί η Εταιρεία ως ανάδοχος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το έργο αυτό «αποτελεί την πιο σημαντική προσπάθεια σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας με τις καλλιεργητικές πρακτικές, με πολλαπλά οφέλη για τους Έλληνες αγρότες. Η δημιουργία αυτής της εθνικής υποδομής δεν αποτελεί παρά το πρώτο, μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας».

    Την Ολομέλεια Έναρξης του Συνεδρίου, την οποία συντόνισε οΓιώργος Λυκουρέντζος, δημοσιογράφος στο Real Group,χαιρέτησαν ηΌλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας, ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτής Επικρατείας,Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο, ΠΑΣΟΚ-KIΝΑΛ,οΑλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Βουλευτής Μεσσηνίας,ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οΑθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Jaime Lillo López, Εκτελεστικός Διευθυντής, Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), ο LeonardoPofferi, Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) και ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ.

    Εκτενείς συζητήσεις και ένας πλούτος τοποθετήσεων και προτάσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τεσσάρων θεματικών εργαστηρίων του Συνεδρίου επάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων, οι κλιματικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας και η ανανέωση των γενεών στη γεωργία. Στο πλαίσιο των θεματικών εργαστηρίων, πραγματοποίησανεισηγήσεις, μεταξύ άλλων,ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Πρόεδρος της Italia Olivicola και Αντιπρόεδρος της CIA – Agricoltori Italiani Gennaro Sicolo, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) Matteo Pagliarani, ο Πρόεδρος της FARM EUROPE Yves Madre, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) Νίκος Παυλονάσιος, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο Ανώτερος Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιάννης Μπαφές, ο Επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου τηςΓενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Koen Dillen, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου κ.α.

    Η Ολομέλεια Λήξης του 10ου Συνεδρίου φιλοξένησε, για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο,μία στοχευμένη ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με υποψήφιους Ευρωβουλευτέςεπάνω στα αγροτικά ζητήματα και ειδικότερα επάνωστο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου«Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση;». Καλεσμένοι από όλο το πολιτικό φάσμα έδωσαν τη δική τους οπτική για τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Συγκεκριμένα, από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τον «παρών» έδωσε ο Ευρωβουλευτής & πρώην Υπουργός, Μανώλης Κεφαλογιάννης, από τονΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ,η Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα, ΚεντρικήΕπιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. &πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,Ολυμπία Τελιγιορίδου, από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Δημόπουλος, από την Ελληνική Λύση, ο Ευρωβουλευτής, Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Εμμανουήλ Φράγκος, από τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ο Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών&πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑ&Τ, Χαράλαμπος Κασίμης, και από το ΚΟΣΜΟΣ, οΕυρωβουλευτής, Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία& Γενικός Γραμματέας, Πέτρος Κόκκαλης. Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τους κ.κ. Θέμη Κανελλόπουλο, δημοσιογράφο στοBestTV και Γιώργο Λυκουρέντζο, δημοσιογράφο στο RealGroup.

    Τέλος, την παραμονή του Συνεδρίου, Πέμπτη 25 Απριλίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος τηςGAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Έλλη Τσιφόρουπαρουσίασε τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας - μελέτης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με θέμα «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών παραγωγικών τομέων της ελληνικής γεωργίας», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν έναν πλούτο συμπερασμάτων σε σχέση με την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα των μεμονωμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των συλλογικών σχημάτων. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η κατά 63% αρνητική απάντηση των μεμονωμένων γεωργών στο ερώτημα εάν θα ενθάρρυναν το παιδί τους να ακολουθήσει το επάγγελμα. Ταυτόχρονα, όμως, ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά του συνεργατισμού, καθώς 90% των ερωτηθέντων θα ενθάρρυναν έναν νέο γεωργό να ενταχθεί σε συλλογικό σχήμα. Επιπλέον, η κ. Τσιφόρου αναφέρθηκε σε διαχρονικές τάσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία της μελέτης και προκαλούν προβληματισμό όσον αφορά στη μείωση των εκτάσεων, των οικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης στους τομείς οπωροκηπευτικών, σιτηρών, αμπελοκομίας, ελαιοκομίας και γάλακτος, ενώ παρουσίασε την «ακτινογραφία» των βασικών οικονομικών μεγεθών και του εμπορικού ισοζυγίου της Ελληνικής Γεωργίας για το έτος 2023.

    Παράλληλα με την παρουσίαση της έρευνας – μελέτης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου 10 Επιχειρησιακών Ομάδων Καινοτομίας τις οποίες συντονίζουν ή στις οποίες συμμετέχουν ως διαμεσολαβητές καινοτομίας η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η NEUROPUBLIC, με τοποθετήσεις από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

    Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματοςCAP4Food, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2023-2024 με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδατης Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας καιτου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

    Τα αναλυτικά πρακτικά του Συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα προσεχώς, ενώ το μαγνητοσκοπημένο υλικό θα ανέβει σύντομα στην ιστοσελίδα καθώς και στο//www.youtube.com/@cgaiagr">κανάλι ΥοuTube της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

    Φωτογραφικό υλικό του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίαςθα βρείτε ΕΔΩ

    Μπορείτε να βρείτε τις εκδόσεις του Συνεδρίου :

    • «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών παραγωγικών τομέων της ελληνικής γεωργίας» εδώ
    • «Ελληνική Γεωργία 2023 – Βασικά οικονομικά μεγέθη, εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων»εδώ

    gaia ep sun 2

    gaia ep sun 3

  • 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας
    10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας: «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος»

    «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος»

    Παραμονές των ευρωεκλογών, με ανοιχτά τα ζητήματα βιωσιμότητας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γεωργίας που θέτουν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου ανά την ΕΕ, η 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

    Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο συμπίπτει με την ολοκλήρωση 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, θα ενημερώσει τους συνέδρους για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα συζητηθούν προσεγγίσεις και λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: τα υψηλά κόστη παραγωγής, την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, την επισιτιστική ασφάλεια, τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανανέωση των γενεών στη γεωργία. Ειδική έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που αφορούν στον ελαιοκομικό κλάδο.

    Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς, ενώ την Κεντρική Εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

    Κατά την Ολομέλεια Έναρξης του Συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ & Βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Επικρατείας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς & Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) Jaime Lillo López και ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) Leonardo Pofferi.

    Κορυφαίοι θεσμικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς και ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την ΕΕ, θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο πλαίσιο 4 θεματικών εργαστηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑ&Τ Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος της Italia Olivicola και Αντιπρόεδρος της CIA – Agricoltori Italiani Gennaro Sicolo, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) Matteo Pagliarani, ο Πρόεδρος της FARM EUROPE Yves Madre, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) Γιώργος Κατσούλης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) Νίκος Παυλονάσιος, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο Ανώτερος Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιάννης Μπαφές, ο Επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Koen Dillen, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου κ.α.

    Επιπλέον, κατά την Ολομέλεια Λήξης θα πραγματοποιηθεί διάλογος των Συνέδρων με υποψήφιους Ευρωβουλευτές επτά πολιτικών κομμάτων οι οποίοι θα τοποθετηθούν επάνω στο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου. Τέλος, την παραμονή του Συνεδρίου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας - μελέτης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με θέμα «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών παραγωγικών τομέων της ελληνικής γεωργίας».

    Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Food, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2023-2024 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας , του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας.

    Προκειμένου να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/10th-panellinio-synedrio-gaia/

    Gaia Epixirein Synedrio 2024 1

    Gaia Epixirein Syn 1

    Gaia Epixirein Syn 2

    Gaia Epixirein Syn 3

    Gaia Epixirein Syn 4

    Gaia Epixirein Synedrio 2024 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΣΔΕ: Σε ισχύ η πιστοποίηση έως 15 Φεβρουαρίου
    ΟΣΔΕ: Σε ισχύ η πιστοποίηση έως 15 Φεβρουαρίου

    Ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης για οκτώ συναπτά έτη, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πορεύεται με προσήλωση στη νομιμότητα και με απόλυτη προτεραιότητα την εξασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των αγροτών από το δίκτυο των συνεργατών – ΚΥΔ σε όλη τη χώρα. Με το ξεκίνημα του νέου έτους ευλόγως ετέθη θέμα για το αν το σύνολο του πλαισίου υποβοήθησης ΟΣΔΕ παρέμενε σε ισχύ καθώς η παράταση της πιστοποίησης που δόθηκε πέρυσι από τον Υπουργό αφορούσε στην υποβολή των δηλώσεων για το έτος 2021.

    Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, όπως είχε υποχρέωση, απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνοντάς τον για τη λήξη της πιστοποίησής της και ζητώντας του να προβεί στις όποιες ενέργειες απαιτούνται, δεδομένων των αναγκών εξυπηρέτησης των αγροτών για την υποβολή διοικητικών πράξεων διαμέσου των ΚΥΔ.

    Μετά από την ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων, λάβαμε έγγραφη διαβεβαίωση από τον Υπουργό κ. Λιβανό ότι η πιστοποίηση μας εκτείνεται έως και την 15/2/2022 για την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ενεργειών που αφορούν μόνο στο έτος υποβολής του 2021.

    Με δεδομένη πλέον τη διασφάλιση της νομιμότητας, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θέτει άμεσα σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των υπηρεσιών της σύμφωνα με το ρόλο της ως Φορέας Συντονισμού, ώστε να μην χαθεί πλέον άλλος χρόνος έως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα
    Ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα

    Οι άνθρωποι της ενημέρωσης γνωρίζουν τη λειτουργία και τα οφέλη του μέσα από το πρωτοπόρο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense

    Τα επίπεδα υπηρεσιών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που παρέχει καθώς και τις δυνατότητες της ευφυούς γεωργίας στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας ΚΑΠ, παρουσίασαν σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η NEUROPUBLIC, σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη 7/7/2021 στο «Πολυαγρόκτημα Γη μας» στον Μαραθώνα, στα αγροτεμάχια του οποίου έχουν εγκατασταθεί τηλεμετρικοί σταθμοί του συστήματος.

    Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος ΚΑΠ3D «ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα», το οποίο υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν να γνωρίσουν οι άνθρωποι της ενημέρωσης τι σημαίνει στην πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα και να κατανοήσουν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που παρέχει, μέσα από το gaiasense, ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    gaia sen1

    Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου, η οποία παρουσίασε το πρωτοπόρο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σχήμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ εξηγώντας ότι η εταιρεία αποτελεί μία ισχυρή συμμαχία μεταξύ του πρωτογενούς, του τραπεζικού και του τεχνολογικού τομέα, που εκπροσωπούνται αντίστοιχα από 71 αγροτικούς συνεταιρισμούς, τη θυγατρική του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς Εξέλιξη ΑΕ και την εταιρεία NEUROPUBLIC AE. «Αιχμή των προσπαθειών της εταιρείας είναι να φέρει τη γνώση και την καινοτομία στην ελληνική γεωργία μέσω των ψηφιακών λύσεων που αναπτύσσει ο τεχνολογικός μας εταίρος», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Τη σκυτάλη έλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, Ρόζα Γαργαλάκου, η οποία παρουσίασε την εταιρεία αλλά και τα βήματα εξέλιξης του συστήματος ευφυούς γεωργίας από το 2012, δηλαδή πολύ πριν η ευφυής γεωργία γίνει πανευρωπαϊκός στόχος, μέχρι και σήμερα. Η ίδια ανέφερε ότι «το γεγονός ότι το gaiasense έχει διακριθεί ως καλή πρακτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά βρήκε και υποστήριξη στα πρώτα του βήματα από αγρότες και επιστήμονες, μας ενθαρρύνει να προχωράμε».

    Ο Θανάσης Δεδούσης, Γενικός Διευθυντής του Πολυαγροκτήματος «Γη μας», παρουσίασε τη μακρά ιστορία του αγροκτήματος και τόνισε, ως χρήστης του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, ότι «η έγκαιρη πληροφόρηση και τα τεχνολογικά δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας και στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία ευφυούς γεωργίας μέσω του συστήματος gaiasense».

    Αφετηρία για τις κεντρικές παρουσιάσεις της εκδήλωσης ήταν αυτή της κα Τσιφόρου, η οποία αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής και ειδικότερα στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ευφυής γεωργία στον πράσινο μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της νέας ΚΑΠ, η οποία θέτει την ψηφιοποίηση ως οριζόντιο στόχο. Επίσης, παρουσίασε τα βασικά εργαλεία της ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το 2023, για τη στήριξη της ευφυούς γεωργίας και συμβουλευτικής.

    Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής Υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ευφυή γεωργία ως μία διαδικασία που ξεκινά από τη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής, για να φτάσει, μέσα από τη λήψη «ευφυών» αποφάσεων και τις εφαρμογές ακριβείας στο χωράφι, σε σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη όπως η μείωση του κόστους των εισροών, η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας αλλά και ο ηπιότερος περιβαλλοντικός και κλιματικός αντίκτυπος της παραγωγικής διαδικασίας.

    Έπειτα, στελέχη της NEUROPUBLIC, παρουσίασαν τις πηγές συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί το gaiasense για να προσφέρει στον αγρότη την κατάλληλη συμβουλή λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης. Πιο αναλυτικά, ο Επικεφαλής του τμήματος Παρατήρησης Γης Γιώργος Ευσταθίου εστίασε στη δορυφορική παρακολούθηση των καλλιεργειών και τα οφέλη που προσφέρει, ενώ ο Επικεφαλής του τμήματος Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) Στέργιος Δήμου-Σακελλαρίου αναφέρθηκε στη συλλογή δεδομένων από τους τηλεμετρικούς σταθμούς που είναι εγκαταστημένοι στα αγροτεμάχια, οι οποίοι λειτουργούν ως ευφυή συστήματα συλλογής δεδομένων ακριβείας από την καλλιέργεια. Τη σκυτάλη έλαβε ο Δημήτρης Τσεσμελής, Γεωπόνος, ο οποίος παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο των μετεωρολογικών δεδομένων στη διαχείριση του νερού κατά την παραγωγική διαδικασία.

    gaia sen2

    Τον απαραίτητο ρόλο του γεωργικού συμβούλου στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense τόνισε ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων Ευφυούς Γεωργίας της εταιρείας, Κώστας Μίχος. Όπως εξήγησε, για την εφαρμογή συμβουλών ευφυούς άρδευσης, φυτοπροστασίας και λίπανσης είναι απαραίτητη η συμβολή των γεωργικών συμβούλων καθώς η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της.

    Τον τρόπο με τον οποίο η ευφυής γεωργία μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε κάθε αγρότη, όσο μικρή και αν είναι η εκμετάλλευσή του, μέσω του συνδρομητικού μοντέλου που εφαρμόζει το gaiasense απαλλάσσοντάς τον από το επενδυτικό κόστος, παρουσίασε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επιπλέον, στα διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών του gaiasense που συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον εκδημοκρατισμό της ευφυούς γεωργίας και στην εξοικείωση των αγροτών με τα ψηφιακά εργαλεία της νέας εποχής.

    Ειδικότερα, στο 1ο επίπεδο, με την υπηρεσία gaiasense 1 και «με κόστος μόλις 30 ευρώ συν ΦΠΑ ετησίως, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα gaiasense mobile app προσφέρει στον αγρότη σημαντική αγρονομική και περιβαλλοντική πληροφόρηση με μεγάλη ευκολία στη χρήση», ανέφερε. Το αμέσως επόμενο επίπεδο υπηρεσίας, το gaiasense 2, παρέχει ερμηνεύσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης και το κόστος του υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα αλλά και την εκάστοτε καλλιέργεια, με τον αγρότη να καταβάλλει μόνο μία μικρή ετήσια συνδρομή, η οποία κυμαίνεται μεσοσταθμικά μεταξύ 1-2% της ετήσιας αξίας παραγωγής της αγροτικής εκμετάλλευσης.

    Ακολουθούν τα επόμενα επίπεδα υπηρεσιών του συστήματος, όπως το gaiasense 3, το οποίο παρέχει ολιστική συμβουλευτική με υπόβαθρο τα τεχνολογικά δεδομένα και την επεξεργασία τους για κάθε παράμετρο της παραγωγικής διαδικασίας και του γενικότερου επιχειρηματικού σχεδιασμού μίας αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ το gaiasense 4, το πιο ολοκληρωμένο επίπεδο, θα παρέχει, επιπλέον, πιστοποίηση, μέσω της ιχνηλάτισης των διαδικασιών που ακολουθούνται, δίνοντας, στην πραγματικότητα, ένα διαβατήριο στον αγρότη για μία όλο και πιο απαιτητική εγχώρια και διεθνή αγορά, στην οποία μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις θέση και υψηλότερη αμοιβή.

    gia sen3

    Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, παρουσίασε και μετρήσιμα οφέλη από τις μέχρι τώρα εφαρμογές του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense σε αγροτεμάχια στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, σε κάποιες καλλιέργειες το συνολικό οικονομικό όφελος ξεπερνά και το 50% από τη μείωση των εισροών, την αύξηση της απόδοσης αλλά και τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων και της ποιότητας.

    Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τη ζωντανή επίδειξη της εφαρμογής gaiasense mobile app από τον Υπεύθυνο Εξωστρέφειας και Δικτύωσης της εταιρείας, κ. Βασίλη Πρωτονοτάριο, ο οποίος εξήγησε τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της.

    gaia sen4

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε σταθμό ευφυούς γεωργίας εντός του αγροκτήματος, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τεχνολογικό εξοπλισμό από τον οποίο αποτελείται, να θέσουν ερωτήματα και να λύσουν απορίες, ερχόμενοι πιο κοντά στη λειτουργία και τα οφέλη της τεχνολογικής επανάστασης που φέρνει η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, μιας επανάστασης της οποίας ηγείται, από ελληνικής πλευράς, η NEUROPUBLIC με το gaiasense.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πλήρης ετοιμότητα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για έναρξη συλλογής δηλώσεων των αγροτών την 15η Απριλίου
    Πλήρης ετοιμότητα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για έναρξη συλλογής δηλώσεων των αγροτών την 15η Απριλίου

    Όπως προέβλεπε η από 22-3-2021 Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατέθεσε με τη λήξη της προθεσμίας πλήρη φάκελο για την παράταση της πιστοποίησης του Φορέα Συντονισμού για το έτος 2021.

    Ταυτόχρονα, και με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, προχωρήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών και τους ελέγχους λειτουργίας συνολικά του συστήματος υποδοχής και επεξεργασίας των δηλώσεων λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση του φόρτου αφενός λόγω της πιστοποίησης και νέων ΚΥΔ και αφετέρου λόγω του συμπιεσμένου χρόνου εκτέλεσης του έργου.

    Σε σημερινή μας επιστολή προς τον Υπουργό ΑΑ&Τ κ. Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελά ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑ&Τ για την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του Φορέα Συντονισμού να υποδεχθεί το σύνολο των δηλώσεων στις υποδομές του, με τη διαβεβαίωση ότι η τεχνική επάρκεια και τεχνογνωσία μας εγγυάται και για τη φετινή χρονιά την απρόσκοπτη υποδοχή και επεξεργασία των δηλώσεων των 650.000 αγροτών, όπως αυτό συνέβη όλη την επταετία στην οποία η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέλαβε αυτό τον ρόλο.

    Κατά συνέπεια αναμένουμε την εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης του λογισμικού της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2021, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά μας ότι η έναρξη συλλογής των δηλώσεων την 15η Απριλίου, όπως την προσδιόρισε ο Υπουργός στην χτεσινή του ομιλία στη Βουλή, είναι απολύτως εφικτή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ
    Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για παράταση της πιστοποίησης των υφισταμένων ΚΥΔ, του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης καθώς και την πιστοποίηση νέων ΚΥΔ, στο πλαίσιο της υποβολής της ΕΑΕ, για το έτος 2021».

    Σύμφωνα με την απόφαση, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ καλείται να υποβάλει ενδιαφέρον για την παράταση της πιστοποίησής της ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση για ένα ακόμη έτος, συνολικά του πλαισίου υποβοήθησης που λειτούργησε τα προηγούμενα έτη 2014-2020.

    Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είχε διατυπώσει έγκαιρα και τεκμηριωμένα την ανησυχία της τόσο για τη σημαντική καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων όσο και για τις σημαντικές τεχνικές και νομικές ασάφειες που παρουσίαζε η αρχική πρόσκληση, και κατά συνέπεια θεωρεί απολύτως θετική την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσει τον κύκλο της αβεβαιότητας που άνοιξε με το τέλος του 2020.

    Προφανώς και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προτίθεται να ανταποκριθεί στον ρόλο του Φορέα Συντονισμού και Υποστήριξης και για φέτος με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια που το πράττει από το 2014, όταν και ανέλαβε αυτό τον ρόλο, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταπεξέλθει, για ακόμη μία χρονιά, στο έργο του με απόλυτη επιτυχία.

    Το διάστημα που μεσολαβεί έως την κατάθεση των φακέλων πιστοποίησης, θα καταθέσουμε προς όλα τα ΚΥΔ την τεχνολογική μας πρόταση για την παροχή υπηρεσιών και εργαλείων υποβοήθησης, με τη βεβαιότητα ότι, παρά τις ειδικές συνθήκες λόγω COVID-19 και τον περιορισμένο χρόνο υποβολής, και η φετινή χρονιά θα αποτελέσει συνέχεια των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης επταετίας.

    GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

    (Δελτίο Τύπου)

  • GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Η ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ - La Sitia προωθεί τα αγροτικά προϊόντα της Σητείας
    GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Η ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ - La Sitia προωθεί τα αγροτικά προϊόντα της Σητείας

    Mία νέα σελίδα για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας αλλά και για το συνεταιριστικό επιχειρείν της χώρας άνοιξε χθες στην Κρήτη, με την επίσημη παρουσίαση της νέας εταιρίας ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ – La Sitia, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, της INSPIRING EARTH, της ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.

    Σκοπός της εταιρείας είναι η επεξεργασία, τυποποίηση, συγκέντρωση, συσκευασία, εμπορική διάθεση, διανομή και πώληση αγροτικών προϊόντων, με ειδικό βάρος στα προϊόντα και παράγωγα με βάση την ελιά, από την ελαιοπαραγωγική ζώνη Σητείας Κρήτης.

    Στη εκδήλωση παρουσίασης του νέου σχήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολυκέντρο του Δήμου Σητείας, παρέστησαν οι Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Πλακιωτάκης και Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στρατάκος, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης, Πρόεδροι και μέλη τοπικών συνεταιρισμών κ.α.

    Από πλευράς GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας κ. Χρήστος Μπαρλιάς και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιάννης Μαυρουδής, οι οποίοι θα συμμετέχουν εκ μέρους της εταιρείας και στο Διοικητικό Συμβούλιο της La Sitia.

    Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην εκδήλωση ο κ. Μπαρλιάς τόνισε ότι «οι γεωργικοί συνεταιρισμοί αποτελούν πάνω από όλα ζωντανά κύτταρα της υπαίθρου με κομβική συμβολή στην τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Είναι ένα «εργαλείο» με ιστορία αλλά και με μέλλον, ικανό να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες διατηρώντας ακέραιο τον πυρήνα του : τις υπηρεσίες προς τα μέλη του και προς την τοπική κοινωνία. Το σχήμα που εγκαινιάζουμε σήμερα το αποδεικνύει περίτρανα».

    elaia siteia

    Από πλευράς του, ο κ. Μαυρουδής ανέφερε ότι «η στρατηγική στόχευση της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και στην ευρύτερη υποστήριξη της ανάπτυξης των φορέων της υπαίθρου, τίθεται από σήμερα στην υπηρεσία ενός ιστορικού συνεταιρισμού με υψηλής ποιότητας προϊόντα, συμβάλλοντας στην επανατοποθέτηση του ελαιόλαδου Σητείας στην αγορά σε υγιή βάση, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και μακροχρόνιας ανάπτυξης και αναγνωσιμότητάς του. Η La Sitia αποτελεί πρότυπο καινοτόμου συνέργειας για την υποστήριξη της συνεταιριστικής επιχειρηματικής ανάπτυξης. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, υπηρετώντας το αναπτυξιακό μας όραμα για την ελληνική ύπαιθρο, το οποίο έχει συνεταιριστικό πρόσημο».

    Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών, προκειμένου να συζητηθούν ο τρόπος λειτουργίας και η συνεργασία τους στο πλαίσιο του νέου σχήματος της La Sitia.

  • GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ο Ρομπέν στα χρόνια του κορονοϊού
    GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ο Ρομπέν στα χρόνια του κορονοϊού

    Δεν φαίνεται να έχει τελειωμό το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο επιμένει να μας υποβάλει όλους η φωτισμένη ηγεσία της Ν.ΠΑΣΕΓΕΣ. Δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό τα ψέματα, οι απειλές και οι φαντασιώσεις τους. Από τις παγκόσμιες συνομωσίες πέρασαν τώρα στην εποχή που θα ηγηθούν της επανάστασης εναντίον του Φορέα Συντονισμού που πίνει το αίμα των αγροτών με το μπουρί.

    Δυστυχώς η κατάσταση στην αυτοαποκαλούμενη Ν. ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ξεφύγει εδώ και καιρό πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων μίας Οργάνωσης με τα παραμάγαζά της και μοιάζει να αφορά περισσότερο τη βιομηχανία του θεάματος. Αποτελεί πραγματικά ντροπή για μία οργάνωση που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί Συνεταιριστικές Οργανώσεις να έχει μετατραπεί σε φερέφωνο των αυτόκλητων «Ρομπέν των Αγρών» κάνοντας τα πάντα για να διαλύσουν το πλαίσιο υποβοήθησης του ΟΣΔΕ και να συνεχίσουν απρόσκοπτα κάποιοι να μοιράζουν βοσκοτόπια, ζώα και επιδοτήσεις σε εαυτούς και ημετέρους και να επεκτείνουν τα νόμιμα και παράνομα παραμάγαζά τους σε όλη τη χώρα.

    Στα λιβελλογραφήματα που μας αποστέλλουν τακτικά όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο του ΟΣΔΕ φέρονται ως μέλη μίας σπείρας στην κεφαλή της οποίας βρίσκονται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθούν η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και οι 80 συνεταιρισμοί μέτοχοί της.

    Και βέβαια τα 391 ΚΥΔ (σε σύνολο 431) που έχουν ήδη συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και εργάζονται με σεβασμό στα συναλλακτικά ήθη και στο θεσμικό πλαίσιο, είναι κατά την Ν.ΠΑΣΕΓΕΣ είτε «εξαρτημένοι», είτε «καταπιεσμένοι» είτε απλώς ανόητοι που αρνούνται να δουν το «φως της αλήθειας» που προσφέρει απλόχερα ο φτηνός συνδικαλισμός.

    Ο χρόνος, το ύφος και το περιεχόμενο όσων γράφουν δεν αφήνουν πλέον σε κανέναν την παραμικρή αμφιβολία για το ρόλο και τον σκοπό όσων θεωρούν την αποσφαλμάτωση προαιρετική, την τεχνική υποστήριξη άχρηστη και την εκπαίδευση χαμένο χρόνο…

    Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα συνεχίσει, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, να αντιμετωπίζει αυτή τη νοσηρή επίθεση με ψυχραιμία, απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες της και τους 650.000 δικαιούχους ενισχύσεων.

    Στο βαθμό που μας αναλογεί, ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από όλους τους συνεργάτες μας για την ταλαιπωρία που υφίστανται εν μέσω της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουν για να συλλέξουν τις δηλώσεις των παραγωγών σε συνθήκες πρωτόγνωρες. Υπομονή και επιμονή και κάποια επιστήμη θα αντιμετωπίσει το θέμα, αν όχι η ιατρική, τότε σίγουρα η νομική…

    Καλή δουλειά με ασφάλεια.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch