Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 20:36

Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας για το διάστημα από 9 έως και 30 Αυγούστου 2024

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ, της ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας, εκπροσώπους του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Μυρτουντίων, Γαστούνης και Αμαλιάδας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, όπως αυτό παρουσιάζεται στην παρακάτω απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.

Επίσης, στη συνάντηση έγινε αναφορά σε επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στην αρδευτική διώρυγα καθώς και στα αποτελέσματα που φαίνεται πως -παρά τις δυσκολίες- απέδωσαν καρπούς εξασφαλίζοντας την μέχρι τώρα επάρκεια του νερού άρδευσης.

Το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, έχει ως εξής:

  • Εφαρμογή στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας παροχής 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για λειτουργία των δικτύων

- από την Παρασκευή 09/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.

- από την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.

- από την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.

  • Διακοπή παροχέτευσης στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας

- από τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.

- από τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.

- από τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 30/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.

Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας

Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 20:34

Σχετικά Άρθρα

  • Νερό σε 31.560 στρέμματα γης θα δώσουν τα νέα αρδευτικά δίκτυα στη Μεσσηνία
    Νερό σε 31.560 στρέμματα γης θα δώσουν τα νέα αρδευτικά δίκτυα στη Μεσσηνία

    Λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή αναμένεται να δώσει το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Νομού Μεσσηνίας», το οποίο μπήκε σε τροχιά δημοπράτησης.

    Με το νερό που καταναλώνεται για άρδευση να ανέρχεται περίπου στο 85% που καταναλώνει συνολικά ο πληθυσμός, το συγκεκριμένο έργο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία καθώς η έκταση που θα καλύψουν τα αρδευτικά δίκτυα ανέρχεται σε 31.560 στρέμματα.

    Στα νέα τεύχη δημοπράτησης, που ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενσωματώθηκαν προβλέψεις για συστήματα τηλεμετρίας και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων, ενώ έγινε αύξηση της χρηματοδότησης από τα 39,3 εκατ. ευρώ στα 52 εκατ. ευρώ.

    Με βάση τη μελέτη, τα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα εξυπηρετούν την περιοχή θα υδροδοτούνται από το φράγμα και τον ταμιευτήρα Φιλιατρινού, αλλά και από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα.

    Επίσης, τα έργα του φράγματος θα συμπληρωθούν από τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά - Χριστιανούπολη, με δεδομένο ότι η υφιστάμενη οδός θα κατακλυστεί από τον ταμιευτήρα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δήμος Πηνειού: Παραχώρηση απινιδωτή τελευταίας τεχνολογίας στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας
    Δήμος Πηνειού: Παραχώρηση απινιδωτή τελευταίας τεχνολογίας στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας

    «Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας» - Πρωτοβουλία του Δήμου Πηνειού

    Έναν απινιδωτή με τεχνολογία αιχμής που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, παραχώρησε ο Δήμος Πηνειού στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας. Το μηχάνημα θα τοποθετηθεί στο κοινοτικό κατάστημα και θα το διαχειρίζονται από κοινού το τοπικό συμβούλιο, ο πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Νικόλαος» καθώς και οι υπεύθυνοι της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Άρης Δήμητρας».

    Ο απινιδωτής, που πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής, παραδόθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό. Συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του –αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους- επισκέφθηκε το κοινοτικό κατάστημα Δήμητρας όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής καθώς και με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Αναφερόμενος στην προσφορά του απινιδωτή επεσήμανε ότι η ύπαρξή του είναι κομβικής σημασίας αφενός για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών αφετέρου για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

    «Αφουγκραζόμαστε τις καθημερινές ανάγκες και τις αγωνίες των συνδημοτών για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καταβάλλουμε –στο μέτρο του δυνατού- κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση ενός απινιδωτή τελευταίας τεχνολογίας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος Πηνειού τόνισε πως το συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα παραχωρείται από κοινού στη Δημοτική Κοινότητα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο και την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα και θα χρησιμοποιείται –εάν παραστεί ανάγκη- τόσο σε κατοίκους της περιοχής όσο και επισκέπτες. «Αν και εύχομαι να είναι αχρείαστη, πρόκειται για μία συσκευή που μας ενώνει όλους· ένα χρήσιμο εργαλείο που συμβάλει στην μείωση του κινδύνου της απώλειας ανθρώπινης ζωής ενώ ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας» συμπλήρωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

    Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αλέξη Καστρινού και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Πηνειού έχει προμηθευτεί δέκα σύγχρονους απινιδωτές τους οποίους πρόκειται σταδιακά να διαθέσει σε τοπικές κοινότητες, συλλόγους και φορείς της περιοχής.

    pinios apin mel 2

    Ο απινιδωτής, που πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής, παραδόθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό.

    Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Καστρινός.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1. Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (8 m3/sec), για τη λειτουργία μέρος του δικτύου αποκλειστικά και μόνο με βαρύτητα, από την Τετάρτη 09/10/2024 και ώρα 06:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 11/10/2024 και ώρα 06:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως τη Δευτέρα 14/10/2024.

    2. Την εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από τη Δευτέρα 14/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 17/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως τη Δευτέρα 21/10/2024.

    3. Την εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από τη Δευτέρα 21/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 24/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως την Τρίτη 29/10/2024.

    4. Την εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από την Τρίτη 29/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Παρασκευή 01/11/2024 και ώρα 07:00 π.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης.

    5. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    6. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    7. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    8. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους, καθώς και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια”
    Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια” δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις σε ό,τι αφορά το φράγμα Πηνειού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών και προβληματισμών για την επερχόμενη αρδευτική περίοδο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάκη Παρασκευόπουλο, παρόλο που η στάθμη του νερού είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, αφού για να διατηρηθεί η άρδευση στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, απαιτούνται όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr διπλάσιες βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.

    «Τις δύο φορές που έβρεξε από τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη βοήθησε γιατί είχαμε κάποιες εισροές νερού στο φράγμα, που ανέβηκε περίπου συνολικά γύρω στους 60 πόντους, ενώ βοήθησε πάρα πολύ ότι είχαμε επίσης και μεγάλα κενά ποτίσματος αυτές τις μέρες. Οπότε ήταν διπλό το όφελος από το νερό που έπεσε. Δεν χάθηκε δηλαδή από τα ποτίσματα. Εμείς είχαμε βάλει στόχο να μην πέσουμε κάτω από τα 70 μέτρα. Για την φετινή χρονιά είμαστε τώρα πάνω από τα 73. Οπότε θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

    Ο κρίσιμος ρόλος των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, η επόμενη αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το φράγμα Πηνειού ξεκινά τη νέα περίοδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και για να φτάσει στα ίδια επίπεδα απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα βροχοπτώσεων. Εκτός από τις βροχές, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το φράγμα με νερό μέχρι την Άνοιξη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των αποθεμάτων.

    «Για να μπορέσουμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα πρέπει να έχουμε σχεδόν τις διπλάσιες βροχοπτώσεις. Και αυτό γιατί φέτος το φράγμα ξεκινάει πολύ χαμηλότερα.

    Αν συμβεί αυτό θα βγει η χρονιά αλλά ελεγχόμενα και με δυσκολία όπως και φέτος. Χρειαζόμαστε και βροχές αλλά και χιονοπτώσεις διότι το χιόνι δίνει το απόθεμα στην πορεία. Τα χιόνια δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο νερό μέσα στο φράγμα. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με βροχές και χιόνια».

    Η σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής αρδευτικής περιόδου, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού. Τα προηγούμενα χρόνια, η επάρκεια νερού οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που τώρα δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να γίνει εξοικονόμηση. Οι καλλιεργητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το νερό με σύνεση, ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις φέτος επεσήμανε προσθέτοντας ότι:

    «Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τελικά φάνηκε ότι ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές γιατί και οι καλλιέργειες βγήκαν εις πέρας και οικονομία κάναμε μεγάλη στο νερό και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αυτή η πίεση δηλαδή που βιώσαμε την φετινή χρονιά ίσως μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πολύ μεγάλη σπατάλη νερού. Ήταν και ένας τρόπος να καταλάβει ο παραγωγός την αξία του νερού, να εκπαιδευτεί και να κάνει πιο ορθολογική χρήση.

    Πρέπει να μη θεωρούμε αυτονόητο το νερό και να είμαστε μαθημένοι και για τα δύσκολα. Διότι μέχρι τώρα είχαμε νερό και το σπαταλούσαμε. Από εδώ και πέρα ακόμα κι αν έχουμε νερό, δηλαδή αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα πρέπει αυτό το νερό να το διαχειριστούμε πολύ φειδωλά γιατί δε γνωρίζουμε πως θα πάει η επόμενη χρονιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κάνουμε πολύ προσεγμένη χρήση, έτσι ώστε να αφήσουμε νερό στο φράγμα για να μη βρεθούμε στην πορεία σε αδιέξοδο. Διότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει αν μία χρονιά δεν καλλιεργηθεί η Ηλεία» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

    Συμπέρασμα

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους κατέστησε σαφές πως η αρδευτική περίοδος στο φράγμα Πηνειού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τους αγρότες και τους διαχειριστές υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις και οι ανάγκες των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του νερού που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της γεωργίας στην Ηλεία.

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1. Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από την Τρίτη 01/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 03/10/2024 και ώρα 07:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως την έκδοση νέας απόφασης.

    2. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    3. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    4. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    5. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1.Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από την Τρίτη 17/09/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 19/09/2024 και ώρα 07:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως τη Δευτέρα 23/09/2024, όπου θα ληφθεί καινούργια απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα μετεωρολογικά δεδομένα, καθώς και τις πιθανές βροχοπτώσεις που επικρατήσουν στην περιοχή.

    2.Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    3.Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    4.Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    5.Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1. Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 9 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (9 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών) αποκλειστικά και μόνο με βαρύτητα, από την Τετάρτη 04/09/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 05/09/2024 και ώρα 07:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως τη Δευτέρα 09/09/2024, όπου θα ληφθεί καινούργια απόφαση.

    2. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    3. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    4. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    5. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο