Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 17:45

Βοιωτία: Αίτημα εξαίρεσης των όρων επιλεξιμότητας των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στη Βοιωτία επικράτησαν εξαιρετικά δύσκολες, για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες

Την εξαίρεση της ΠΕ Βοιωτίας από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας και τη μη εφαρμογή ελαχίστων στρεμματικών αποδόσεων καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων, που έχουν πληγεί, για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ζητά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στην επικράτεια της Π.Ε. Βοιωτίας επικράτησαν εξαιρετικά δύσκολες, για τις καλλιέργειες, καιρικές συνθήκες, με παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες – επιπέδου καύσωνα, παρατεταμένη ανομβρία και εξαιρετική λειψυδρία, ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο του 2024, οι οποίες δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών σε όλες τις αγροτικές παραγωγές και στην άρδευση των αγροκτημάτων και των γεωργικών καλλιεργειών, όπως του βάμβακος, του αραβόσιτου, της μηδικής, της βιομηχανικής ντομάτας κλπ.

Οι ακραίες κλιματολογικές – καιρικές συνθήκες, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024, επηρέασαν ιδιαίτερα δυσμενώς όλες τις αγροτικές παραγωγές και τις στρεμματικές αποδόσεις του βαμβακιού, του αραβοσίτου, της μηδικής, της βιομηχανικής ντομάτας, των κηπευτικών σε ολόκληρη την επικράτεια της Βοιωτίας

«Λόγω της εξαιρετικής κατάστασης λειψυδρίας στη Βοιωτία, κατόπιν αιτημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Ορχομενού και Αλιάρτου – Θεσπιέων, κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι ευρύτερες περιοχές τους και συγκεκριμένα εκδόθηκαν οι υπ. αριθμ. Αποφάσεις 1) Α3492 (ΑΔΑ: Ψ4ΓΧ46ΝΠΙΘ-Ο6Ν) Απόφασης Κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής προστασίας του Δήμου Ορχομενού και 2) Α3271 (ΑΔΑ: ΡΥΞ746ΝΠΙΘ-5ΕΚ) Απόφασης Κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπέων και για τις οποίες επεκτάθηκε η διάρκειά τους με επόμενες σχετικές αποφάσεις. Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν για ολόκληρη την Βοιωτία και το σύνολο των αγροτικών καλλιεργειών», επισημαίνεται σε επιστολή των αντιπεριφερειαρχών Γ. Ντασιώτη Γεωργίου – Κ. Αποστολόπουλου προς το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες – παραγωγούς

Οι ακραίες κλιματολογικές – καιρικές συνθήκες, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024, επηρέασαν ιδιαίτερα δυσμενώς όλες τις αγροτικές παραγωγές και τις στρεμματικές αποδόσεις του βαμβακιού, του αραβοσίτου, της μηδικής, της βιομηχανικής ντομάτας, των κηπευτικών σε ολόκληρη την επικράτεια της Βοιωτίας και αυτό επέφερε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες-παραγωγούς. Το πρόβλημα οξύνθηκε επιπλέον από την έντονη εντομολογική προσβολή και συγκεκριμένα από το ρόδινο και πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βάμβακος.

«Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116, που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόμισαν, από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα αγροτικών προϊόντων τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν και η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 20%», επισημαίνεται.

Με βάση τα παραπάνω, ζητείται από το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εξεταστεί θετικά το αίτημα για την κατά παρέκκλιση εξαίρεσή της, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετώπισε, για την καλλιεργητική περίοδο 2024, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας συγκεκριμένων απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το αίτημά τους, όπως σημειώνεται, «στηρίζεται και ενισχύεται από το Δελτίου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 30-5-2024, (παρατίθεται ως υπόμνηση 2) σύμφωνα με το οποίο “…αποσαφηνίζει τη χρήση ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ σε περίπτωση απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. …. η Επιτροπή επιδιώκει να παράσχει ασφάλεια στους θιγόμενους γεωργούς όσον αφορά τις ενισχύσεις τους στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), διασφαλίζοντας παράλληλα την ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την Ένωση από τις εθνικές διοικήσεις“».

«Παρόμοιες αποφάσεις εξαίρεσης περιοχών από τους όρους επιλεξιμότητας έχουν ληφθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις για διάφορες περιοχές της χώρας, που επλήγησαν από δυσμενείς συνθήκες», επισημαίνεται.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 10:56

Σχετικά Άρθρα

  • Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στη Βοιωτία: Στοίβαζαν μετανάστες που είχαν ανάγκη να εργαστούν σε μαντρί
    Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στη Βοιωτία: Στοίβαζαν μετανάστες που είχαν ανάγκη να εργαστούν σε μαντρί

    Τους εκμεταλλεύονταν για εργασία στα χωράφια και τους στοίβαζαν για να κοιμούνται σε μαντρί. Στην σύλληψη δύο Πακιστανών και ενός Αιγυπτίου προχώρησαν οι Αρχές, οι οποίοι είχαν στοιβάξει 11 ανθρώπους για να κοιμούνται σε μαντρί στην Βοιωτία ώστε να δουλεύουν σε χωράφια της περιοχής για ένα κομμάτι ψωμί.

    Πώς δρούσαν οι εμπλεκόμενοι

    Οι φερόμενοι ως δράστες, που κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων, στρατολογούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταφέρει να έρθουν στην Ελλάδα, εκμεταλλεύονταν την ανάγκη των ανθρώπων αυτών για εργασία, τους εξαπατούσαν και τους εξανάγκαζαν με αυτό τον τρόπο να εργάζονται σε αγροτεμάχια στην περιοχή της Θήβας.

    Οι δράστες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έμεναν και αυτοί στο παλιό μαντρί. Κατά την έφοδο των αστυνομικών, μέσα στο ποιμνιοστάσιο εντοπίστηκαν πέντε Αιγύπτιοι, τρεις Σουδανοί, ένας Πακιστανός, ένας Σύριος και ένας Νεπαλέζος. Ανάμεσα τους δύο ανήλικοι από την Αίγυπτο που και αυτοί δούλευαν στα χωράφια και το βράδυ έμεναν στο παλιό μαντρί.

    Μάλιστα, για τους δύο ενηλίκους, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δηλωθεί η εξαφάνιση τους στο Ωραιόκαστρο και τέθηκαν σε προστατευτική φύλαξη έως ότου να οριστεί επίτροπός και να παραδοθούν σε δομή φιλοξενίας.

    Τα θύματα του κυκλώματος εξετάστηκαν παρουσία ψυχολόγων ενώ, κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μια αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα ακατέργαστη κάνναβη, το χρηματικό ποσό των 1.490 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ανατροπή στην υπόθεση στη Βοιωτία: Είπε ψέματα η 32χρονη για τον βιασμό και συνελήφθη
    Ανατροπή στην υπόθεση στη Βοιωτία: Είπε ψέματα η 32χρονη για τον βιασμό και συνελήφθη

    Είχε προηγηθεί η άρνησή της να εξεταστεί αν και της επιδόθηκε παραγγελία για κατεπείγουσα ιατροδικαστική εξέταση

    Ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση του καταγγελόμενου βιασμού στη Λιβαδειά, αφού όπως παραδέχθηκε η 32χρονη στην κατάθεσή της στον εισαγγελέα,παρουσία ψυχολόγου, είπε ψέματα ότι έπεσε θύμα βιασμού από τέσσερις άνδρες, για τους οποίους είχε ισχυριστεί ότι την απήγαγαν. Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη στη συνέχεια.

    Είχε προηγηθεί η άρνησή της να εξεταστεί αν και της επιδόθηκε παραγγελία για κατεπείγουσα ιατροδικαστική εξέταση.

    Το χρονικό της καταγγελία

    Σε καταγγελία προχώρησε το πρωί της Τετάρτης η 32χρονη γυναίκα καταθέτοντας στους αστυνομικούς ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από τέσσερις άγνωστους άνδρες.

    Ειδικότερα, όπως περιέγραψε η 32χρονη, όλα συνέβησαν στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης όταν μετέβη με τη μοτοσυκλέτα της στην παραλία του Αγ. Ισιδώρου κατόπιν προσυνεννοημένου ραντεβού με έναν άγνωστο άνδρα, τον οποίο είχε γνωρίσει το προηγούμενο βράδυ μέσα από συνομιλία της στο Tik Tok.

    Κάποια στιγμή και ενώ δεν κατέστη δυνατό να συναντηθεί με τον άνδρα αυτόν, τη στιγμή που βρισκόταν επί της παραλιακής οδού, τέσσερις άγνωστοι δράστες επιβαίνοντες σε ένα μαύρο αυτοκίνητο εξήλθαν ξαφνικά του οχήματος και ο ένας εξ αυτών, αφού της έκλεισε με την βία το στόμα και τα μάτια, με την συνδρομή των υπολοίπων τριών, την επιβίβασαν παρά την θέλησή της στο αυτοκίνητο.

    Κατόπιν, αφού την μετέφεραν σε άγνωστη ερημική τοποθεσία, περίπου 10 λεπτά από το σημείο της αρπαγής, την αποβίβασαν και την εξανάγκασαν σε συνουσία με την χρήση σωματικής βίας λέγοντας της «μην μιλάς θα σε σκοτώσουμε».

    Συγκεκριμένα, αφού την τοποθέτησαν σκυφτή στο καπό του οχήματος οι τρεις εξ αυτών την κρατούσαν ακινητοποιημένη και ο τέταρτος ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της. Εν συνεχεία οι δράστες αφού την τοποθέτησαν εκ νέου εντός του οχήματος την εγκατέλειψαν σε σημείο, το οποίο βρισκόταν στα μισά περίπου της διαδρομής από το αρχικό σημείο που την είχαν αρπάξει, με την παθούσα να διαφεύγει πεζή.

    Κατά τη στιγμή που την τοποθετούσαν στο όχημα μετά τον βιασμό της, ο ένας δράστης κρατούσε τα μάτια της κλειστά με μαντήλι, το οποίο κουνήθηκε ελαφρώς με αποτέλεσμα να κατορθώσει να δει στιγμιαία τον δράστη, ο οποίος ήρθε σε συνουσία μαζί της. Σύμφωνα με την περιγραφή της, επρόκειτο για νεαρό άνδρα, καστανόξανθο, ψηλό, τον οποίο ωστόσο δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει σε ενδεχόμενη μελλοντική διαδικασία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τραγωδία στη Βοιωτία: Φορτηγό έπεσε σε γκρεμό και άρπαξε φωτιά - Νεκρός ο οδηγός
    Τραγωδία στη Βοιωτία: Φορτηγό έπεσε σε γκρεμό και άρπαξε φωτιά - Νεκρός ο οδηγός

    Ένα τραγικό τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βοιωτία όταν φορτηγό ανετράπη και έπεσε σε γκρεμό με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Σύμφωνα με το tvstar.gr, το φορτηγό κινούνταν στο εργοστάσιο του αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαου Διστόμου όταν σύμφωνα με εκτιμήσεις λόγω υπερθέρμανσης των φρένων ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε στον γκρεμό.

    Τυλίχθηκε στις φλόγες

    Μετά την πτώση το φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες, ακολούθησαν διαδοχικά τρεις εκρήξεις και προκλήθηκε πυρκαγιά ενώ ο οδηγός του οχήματος ανασύρθηκε νεκρός.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο άτυχος οδηγός ήταν ηλικίας περίπου 40 χρόνων και εκτελούσε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

    Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρει σχετικά: «Σορός άνδρα ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε Φ.Ι.Χ. όχημα επί της επαρχιακής οδού Δίστομου - Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα».

    Τροχαίο στη Βοιωτία/tvstar
    Τροχαίο στη Βοιωτία/tvstar

    Πηγή: ethnos.gr

  • Φωτιά τώρα στη Βοιωτία - Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική
    Φωτιά τώρα στη Βοιωτία - Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική

    Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Ασωπία Βοιωτίας.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

    Για την αντιμετώπιση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 44 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα. Επίσης, από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μάχη με διάσπαρτες εστίες στη Βοιωτία - «Δύσκολη η κατάσταση» λέει ο αντιπεριφερειάρχης
    Μάχη με διάσπαρτες εστίες στη Βοιωτία - «Δύσκολη η κατάσταση» λέει ο αντιπεριφερειάρχης

    Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/06) σε δασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

    Πάνω από 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς, με τη συμμετοχή πέντε αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου, με τη βοήθεια εθελοντών αλλά και μηχανημάτων των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς, στην περιοχή Άγιος Βλάσης Βοιωτίας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

    Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας: «Είναι μια δύσκολη φωτιά»

    «Είναι μια δύσκολη φωτιά. Καίει μέσα σε δασική έκταση», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Ντασιώτης και χωρίς να κρύψει την αγωνία του επισήμανε: «πίσω είναι ένα χωριό και στην περιοχή υπάρχει και ένας ΧΥΤΑ. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοηθούν. Όλες οι δυνάμεις επίγειες και εναέριες προσπαθούν… Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε…»

    Μήνυμα από το 112

    Το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει προς Τσουκαλάδες όπου ήχησε και το 112 που προειδοποιεί τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φωτιά στη Βοιωτία - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
    Φωτιά στη Βοιωτία - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

    Πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη (27/6) στην περιοχή Άγιος Βλάσιος Βοιωτίας.

    Για την κατάσβεση επιχειρούν 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία
    Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη Βοιωτία.

    Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση μεγάλης φωτιάς σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία.

    Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει: «Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο 105ο χλμ. του παράδρομου της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

    Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

    Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα των ΟΤΑ.

    Πηγή: in.gr

  • Βοιωτία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Αγία Τριάδα - Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης
    Βοιωτία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Αγία Τριάδα - Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης

    Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας , με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική να αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες στήλες καπνού και συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης.

    Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ μεταβαίνει και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο