Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 17:42

Reuters: Χωρίς κάστανα η Ελλάδα τον φετινό χειμώνα - Μειωμένη στο 90% η παραγωγή του στο Πήλιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Αν δεν παράξουμε κάστανα, τα χωριά θα συρρικνωθούν και όλα θα ερημώσει» εξομολογείται στο Reuters ο αγρότης του χωριού Κισσός Πηλίου, Ανέστης Αλτίνης

Στην Ελλάδα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανου στον κόσμο, ο αγρότης Ανέστης Αλτίνης αναζητά καρπό, κατάλληλο για συγκομιδή. Αλλά μετά από μήνες παρατεταμένης ζέστης και ξηρασίας, τα περισσότερα δεν έχουν ωριμάσει, ένα γνωστό πρόβλημα στο χωριό του, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 90%.
«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Αλτίνης, παραγωγός καστανιάς - τρίτης γενιάς - στο χωριό Κισσός στο όρος Πήλιο στην κεντρική Ελλάδα.
«Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα», είπε.
Η συγκομιδή κάστανου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των κάστανών της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Η πτώση της παραγωγής έρχεται μετά τον θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί το τελευταίο σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών στις χώρες αυτές.
Οι παραγωγοί κάστανου στη Θεσσαλία, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των συγκεκριμένων καρπών, λένε ότι ορισμένες περιοχές δεν έχουν βιώσει βροχοπτώσεις εδώ και 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Το Πήλιο έχει πλούσια βλάστηση όλο το χρόνο. Κυρίως καλλιεργούνται μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, λεμόνια, αμύγδαλα, κάστανα, καρύδια, λάδι και ελιές, τσάι, θυμάρι, ενώ παράγονται από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανάς, τσίπουρο, μέλι και βασιλικός πολτός.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 11:42

Σχετικά Άρθρα

  • Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς
    Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς

    Σύσκεψη διοργανώνουν οι παραγωγοί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους για τα προβλήματα στο κάστανο

    Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί στην Μελιβοία Αγιάς Λάρισας, των οποίων η παραγωγή στο κάστανο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον Daniel και παρόλα αυτά έμειναν εκτός αποζημιώσεων.

    Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολούν εκατοντάδες αγρότες, που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής κάστανου της χώρας.

    Η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρία χρόνια περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής. Την φετινή χρονιά, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

    Οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου

    Προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας και Αμπελακίων, καλούν τους καστανοπαραγωγούς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ στην Μελιβοία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

    «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα», τονίζουν.

    Εκτός αποζημιώσεων έμεινε το κάστανο

    Όπως επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου.

    «Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση», σημειώνουν, τονίζοντας όμως πως από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί.

    «Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε έναν Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί, αλλά να δίνεται αποζημίωση – και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής – για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση».

    Οι καστανοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι «αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωσή μας».

    Διεκδικούν άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το κάστανο στην περιοχή για τις ζημιές από το Daniel και να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής.

    Πηγή: In.gr
  • Πήλιο: 8χρονη έπεσε από μπαλκόνι - Νοσηλεύεται με εγκεφαλικό οίδημα
    Πήλιο: 8χρονη έπεσε από μπαλκόνι - Νοσηλεύεται με εγκεφαλικό οίδημα

    Ένα 8χρονο παιδί το μεσημέρι του Σαββάτου (17/8), ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη Ζαγορά Πηλίου και έπαιζε στο μπαλκόνι, έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να πέσει στην αυλή.

    Το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και από εκεί στο Νοσοκομείο Βόλου, με τραύμα στο κεφάλι, μεταδίδει το magnesianews.gr.

    Οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο διαπίστωσαν αιμάτωμα στο αυτί, ενώ μετά τις εξετάσεις στις οποίες υπέβαλλαν τη μικρή, εντοπίστηκε εγκεφαλικό οίδημα και έτσι αποφάσισαν να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Υποχώρησε ο δρόμος σε πάρκινγκ στο Πήλιο - Εγκλωβίστηκαν δέκα οχήματα
    Υποχώρησε ο δρόμος σε πάρκινγκ στο Πήλιο - Εγκλωβίστηκαν δέκα οχήματα

    Υποχώρησε ο δρόμος στην είσοδο του πάρκιγνκ στις Μηλιές του Νοτίου Πηλίου τα ξημερώματα της Πέμπτης (15/8) με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δέκα οχήματα που είχαν σταθμεύσει εκεί

    Το συγκεκριμένο πάρκινγκ παρέμενε κλειστό, λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου που είχαν δημιουργήσει ζημιές στο σημείο της υποχώρησης του δρόμου, ωστόσο άνοιξε σύμφωνα με την ΕΡΤ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στάθμευσης λόγω της τουριστικής κίνησης.

    Ειδοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύδουν για την προσωρινή αποκατάσταση του δρόμου, ώστε να μπορέσουν τα 10 εγκλωβισμένα αυτοκίνητα να αποχωρήσουν.

    Από το περιστατικό δεν υπέστησαν ζημιές τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οχήματα επισκεπτών στην περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μεγάλη φωτιά στο Πήλιο - Ήχησε το 112
    Μεγάλη φωτιά στο Πήλιο - Ήχησε το 112

    Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης (13/08) στην Πυροσβεστική για φωτιά στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Πλατανιά Πηλίου.

    Ειδικότερα, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ ο δήμαρχος Ν. Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός έκανε αίτηση για άμεση αποστολή εναέριων μέσων, προκειμένου να κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thenewspaper.gr.

    Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.

    Εστάλη 112

    Λίγο πριν από τις 18:00, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Μουσγών του Δήμου Ν. Πηλίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

    Το θετικό είναι πως οι άνεμοι που πνέουν στο σημείο δεν είναι ισχυροί, με τη μάχη για τον έλεγχο της πυρκαγιάς να συνεχίζεται.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και “κρυφοί” προορισμοί
    Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και “κρυφοί” προορισμοί

    Όσο η πλειονότητα του κόσμου συνωστίζεται σε κάποιους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, η αναζήτηση για λίγες μέρες διακοπών και μάλιστα on budget φαντάζει ουτοπικό σενάριο.

    Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική ακόμη και για τον πιο “δύσκολο” μήνα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η χώρα μας διαθέτει πολλές δυνατότητες για να κάνει κάποιος τις διακοπές του και να απολαύσει τη φύση αλλά και τα μπάνια του, να χαλαρώσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα σε μια περίοδο που λόγω της υψηλής ζήτησης οι τιμές είναι αυξημένες.

    Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν προορισμοί, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα ή άλλες δραστηριότητες στη φύση και αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
    Όπως υπογραμμίζει ο Άγγελος Καλλίας, Γενικός Γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα βουνά δίνουν την λύση για ξεκούραστες διακοπές και προσιτές τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 50-100 ευρώ το δίκλινο. Υπάρχει η επιλογή της θάλασσας σε κοντινές αποστάσεις, τα ποτάμια και άλλου είδους εμπειρίες όπως η ποδηλασία, η γαστρονομία κτλ. Γενικότερα όμως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε περιοχές όπως η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Πιερία και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου»

    Το γεγονός ότι ο Έλληνας επιλέγει ακόμα να πηγαίνει διακοπές κυρίως τον Αύγουστο δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΞ, γιατί οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές και δυσκολεύεται. «Χρειάζεται να αλλάξουμε φιλοσοφία και γενικώς να εξετάζουν και άλλες λύσεις όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε δροσερά και οικονομικά».
    Σύμφωνα με τον κ.Καλλία, υπήρχαν ορεινοί προορισμοί που το καλοκαίρι οι πληρότητες ξεπερνούσαν το 70%, όπως τα Ζαγόρια, το Πήλιο, η Αρκαδία, και η Πελοπόννησος γενικότερα, φέτος όμως η κίνηση είναι κατά τι μειωμένη.

    zagoroxoria

    Να σημειωθεί ότι από τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, μένουν ανοιχτά και τους θερινούς μήνες γύρω στο 40%, δηλαδή περίπου 800 μονάδες.
    «Φέτος, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή γενικότερα, γιατί ενώ έχουμε αύξηση των αφίξεων περίπου 14% συνολικά, τα ξενοδοχεία θα “κλείσουν” τη χρονιά με πτώση του τζίρου περίπου 7%, καθώς παρόλο που ανέβηκαν οι τιμές, τα λειτουργικά κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά και δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους. Να προσθέσουμε εδώ, ότι την τελευταία 8ετια έγιναν 50.000 ξενοδοχειακές κλίνες ενώ τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζονται σε 800.000 και αυτό δημιουργεί ένα ακόμη ζήτημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο», εξηγεί ο κ.Καλλίας.

    Στην Ήπειρο οι δυνατότητα να καταλήξει κάποιος σε μια επιλογή που θα τον “αποζημιώσει” είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος, καθώς όπως επισημαίνει ο Σπύρος Σουρέλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ιωαννίνων ορισμένες παραδοσιακές αγορές χάθηκαν ή μειώθηκαν, όπως το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και έτσι οι πληρότητες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 30% εκτός από ορισμένα Σαββατοκύριακα και φυσικά τον Δεκαπενταύγουστο που μέχρι στιγμής κυμαίνονται γύρω στο 60%. «Οι πιο τουριστικές περιοχές είναι το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, η Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει λίγες μέρες διακοπών σε τιμές που αρχίζουν από 50 ευρώ το δίκλινο. Είναι πολλοί επίσης εκείνοι που επιλέγουν τα Ιωάννινα και από εκεί κάνουν εξορμήσεις σε Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα ενώ φυσικά υπάρχουν και τα last minute. Στο βουνό μπορεί να μην έχει θάλασσα αλλά έχει ποτάμια και δυνατότητες για rafting, πεζοπορίες κτλ που αποτελούν εξαιρετική επιλογή», σημειώνει ο κ.Σουρέλης.

    vikos

    Καταλύματα που ξεκινούν από 50 ευρώ και ξενοδοχεία από 80, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα μπορεί να βρει κανείς και στην περιοχή των Καλαβρύτων, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων.
    «Σε εμάς οι πληρότητες δεν είναι υψηλές αυτήν την περίοδο, εκτός από τα Σαββατοκύριακα που φτάνουν γύρω στο 60% και με δεδομένο ότι μόνο το 40% των καταλυμάτων παραμένουν ανοιχτά αυτήν την περίοδο. Ωστόσο η περιοχή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή καθώς ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του σε κοντινή απόσταση και να κοιμηθεί το βράδυ στη δροσιά, χωρίς κλιματισμό. Η θάλασσα απέχει περίπου 30 χλμ, καθώς έχουμε κοντά τις παραλίες της Αιγιάλειας, όπως η Πούντα, η Ακράτα κτλ αλλά και το Διακοπτό. Επίσης μπορεί κανείς να πάρει τον οδοντωτό και να κατέβει Διακοπτό σαν εκδρομή. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα για θρησκευτικό τουρισμό, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και το Μέγα Σπήλαιο την παλαιότερη μονή στην Ελλάδα.

    Συνδυαστικά μπορεί να επισκεφθεί το Σπήλαιο των λιμνών και τους καταρράκτες στον Ταξιάρχη, την Άνω Βλασιά, την περιοχή της Κλειτοριάς, όπως και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού που βρίσκονται στο χωριό Πλανητέρο μέσα σε πλατανόδασος. Η Ζαρούχλα και η κάτω Ζαχλωρού είναι επίσης πολύ όμορφα παραδοσιακά χωριά. Εκτός όμως από την περιοχή των Καλαβρύτων και τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες του Ξυλόκαστρου».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πήλιο: Άνδρας με νοητική υστέρηση ήταν κλειδωμένος στο μαντρί και φώναζε βοήθεια - Αναζητείται ο ξάδελφος του
    Πήλιο: Άνδρας με νοητική υστέρηση ήταν κλειδωμένος στο μαντρί και φώναζε βοήθεια - Αναζητείται ο ξάδελφος του

    Κλειδωμένος στο μαντρί, πίσω από το σπίτι του, βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 45χρονος ΑμεΑ στην περιοχή του Μουρεσίου στο Πήλιο. Γείτονες που τον άκουσαν να καλεί σε βοήθεια ενημέρωσαν τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, που με τη σειρά τους έσπευσαν στο σημείο.

    Ο άνδρας έχει νοητική υστέρηση και ζει στο σπίτι του μαζί με ξάδερφό του, ο οποίος έχει οριστεί συμπαραστάτης του. Στην ερώτησή της κοινωνικής λειτουργού, ο ξάδελφος του ισχυρίστηκε ότι ο 45χρονος είχε πάει στο καφενείο, ωστόσο κανένας από τους θαμώνες δεν τον είχε δει εκεί.

    Λίγη ώρα αργότερα και ενώ ο ξάδερφος του 45χρονου είχε φύγει από το σπίτι, η κοινωνική υπηρεσία και οι γείτονες άρχισαν να αναζητούν τον 45χρονο, φωνάζοντας το όνομα του.

    Ήταν χτυπημένος

    Τελικά, από το πίσω μέρος του σπιτιού, όπου βρίσκεται το μαντρί με τις κατσίκες των δύο ξαδέρφων τον άκουσαν να καλεί σε βοήθεια, σύμφωνα με το taxydrοmos. H πόρτα στο μαντρί δεμένη με σχοινιά, με κόμπους που δεν μπορούσαν να λύσουν, ενώ στην πόρτα είχε τοποθετηθεί και τσιμεντόλιθος.

    Από το μικρό παράθυρο της πόρτας που φέρει αυτοσχέδια κάγκελα, φαινόταν ο 45χρονος ΑμεΑ, ο οποίος καθόταν σε ένα τσιμεντόλιθο ανάμεσα σε άχυρα, σκυμμένος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν χτυπημένος στο μάτι και στην περιοχή του λαιμού.

    Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ενώ οι Αρχές αναζητούν τον ξάδελφό του για να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πήλιο: Απειλούσε με όπλο γείτονα που τον κατήγγειλε στην Πολεοδομία - «Θα σας σκοτώσω»
    Πήλιο: Απειλούσε με όπλο γείτονα που τον κατήγγειλε στην Πολεοδομία - «Θα σας σκοτώσω»

    Άνδρας σε χωριό του Πηλίου έκανε τη ζωή του 75χρονου γείτονά του «κόλαση» αφότου εκείνος κατήγγειλε στην Πολεοδομία τις αυθαιρεσίες του.

    Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να πυροβολεί έξω από το σπίτι του γείτονα για να τον τρομοκρατεί ενώ κατά τη δίκη του την Τετάρτη, ο 55χρονος ισχυρίστηκε στις Αρχές πως ο 75χρονος καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες γιατί θέλει να του καταπατήσει 500 τετραγωνικά από την αυλή του.

    Όπως αναφέρει το gegonota.news, οι ισχυρισμοί εξόργισαν την έδρα, με τον εισαγγελέα να τονίζει στην αγόρευσή του πως όσα δηλώνει ο κατηγορούμενος είναι «παραληρηματικά και αδιανόητα ψεύδη».

    Απειλές και εκβιασμοί

    Το περασμένο Σάββατο ο 55χρονος που είχε λάβει ήδη στα χέρια του μια αγωγή, πήρε ένα από τα όπλα του και άρχισε να πυροβολεί για εκφοβισμό στον αέρα. Την Κυριακή το πρωί πήγε και απείλησε τον γείτονά του και τον εξύβρισε.

    «Θα σας σκοτώσω» τον απειλούσε, με τον 75χρονο να καλεί την αστυνομία και τις καταγγελίες να συνεχίζονται, ώσπου συνελήφθη.

    Πρόστιμο και 3 μήνες με αναστολή στον νταή γείτονα

    Και η σύζυγος του 55χρονου κατά τη δίκη τον υπερασπίστηκε λέγοντας πως δεν έκανε τίποτα από όσα κατηγορείται και πως δεν πυροβόλησε.

    Τελικά, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε με πρόστιμο 250 ευρώ και 3 μήνες με αναστολή και ο 75χρονος στον οποίο είχε κατατεθεί μήνυση για ψευδή καταμήνυση αθωώθηκε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πήλιο: Εντοπίστηκε σορός σε φλεγόμενο όχημα - Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση
    Πήλιο: Εντοπίστηκε σορός σε φλεγόμενο όχημα - Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση

    Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Τροχάλα του δήμου Νότιου Πηλίου στη Μαγνησία καθώς εντοπίστηκε σορός αγνώστων στοιχείων κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε Ε.Ι.Χ. όχημα.

    Η Πυροσβεστική κλήθηκε στις 11:00 το βράδυ για την κατάσβεση, στην οποία επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, και εντόπισαν την σορό.

    Έλεγχος DNA για την ταυτοποίηση της σορού

    Λόγω της φωτιάς, η κατάσταση της σορού δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. για περισυλλογή στοιχείων.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα διενεργηθεί έλεγχος DNA για την ταυτοποίηση της σορού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για να διευκρινιστεί αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο