Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 02:52

Οδηγίες για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι αίγες είναι πιο ευαίσθητες από τα πρόβατα, ενώ οι αγελάδες, τα βουβάλια και οι χοίροι μολύνονται από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (υποκλινική λοίμωξη).

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (40-42°C), θανάτους, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία, ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια, κόκκινα μάτια, βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια, δύσπνοια, βήχα, πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα, αλλοιώσεις στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) που έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να πονούν, να τρίζουν τα δόντια τους και να αρνούνται να ανοίξουν το στόμα, δυσάρεστη οσμή από το στόμα, διάρροια και αποβολές.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.

Η συμβολή των κτηνοτρόφων, εμπόρων και μεταφορέων είναι επιβεβλημένη για την αποτροπή της εισόδου και εξάπλωσης του νοσήματος.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν, αποτελούν το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.

Μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
  • Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων, με τακτική ανανέωση του απολυμαντικού.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Απεντόμωση-μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στις εντελώς απαραίτητες. Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
  • Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών.
  • Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επαφή τους με αίγες και πρόβατα.
  • Απομόνωση ζώων που νοσούν σε ξεχωριστό χώρο, καθώς και ζώων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμειξή τους με τα υπάρχοντα στην εκτροφή ζώα.
  • Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των Κτηνιατρικών Αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά).
  • Να μην χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
  • Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
  • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 02:55

Σχετικά Άρθρα

  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επιβεβαιωμένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα - Την προσοχή των κτηνοτρόφων συνιστούν οι κτηνίατροι
    Επιβεβαιωμένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα - Την προσοχή των κτηνοτρόφων συνιστούν οι κτηνίατροι

    Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που επιβεβαιώθηκαν σε μηρυκαστικά στην Λευκάδα, ενώ αντίστοιχα περιστατικά -αλλά προς το παρόν μη επιβεβαιωμένα- εντοπίστηκαν από κτηνοτρόφους και στην Κέρκυρα.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους για τις επιπτώσεις και τα συμπτώματα μου μαρτυρούν τον καταρροϊκό πυρετό.
    Όπως προκύπτει λοιπόν από τις πληροφορίες, ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα σοβαρό νόσημα των μηρυκαστικών, το οποίο εκδηλώνεται πιο βαριά στα πρόβατα. Οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται με κάποια είδη μολυσμένων κουνουπιών, ο οποίος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα.
    Τα βοοειδή συνήθως αποτελούν δεξαμενή μόλυνσης, χωρίς τα ίδια να έχουν συμπτώματα, ενώ οι αίγες νοσούν ελαφρά.
    Τα κύρια συμπτώματα στα πρόβατα είναι πυρετός, ανορεξία, αδυναμία, οίδημα χειλιών, γλώσσας, στόματος, ματιών και αυτιών, ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, ενώ η γλώσσα μπορεί να γίνει μπλε και να υπάρχει έντονη σιελόρροια. Παρατηρείται επίσης χωλότητα (κουτσαμάρα) και το πάνω μέρος των χηλών είναι έντονα κόκκινο. Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τον ιό βαδίζουν με δυσκολία και με κυρτωμένη ράχη, χάνουν βάρος, ενώ και υπάρχουν αποβολές ή γεννήσεις μη βιώσιμων ζώων.
    Σημειώνεται ότι υπάρχουν επιπλοκές πνευμονίας και μείωση γαλακτοπαραγωγής και η θνησιμότητα είναι από 2-30% και φτάνει το 70%.
    Όσον αφορά τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό η Διεύθυνση Κτηνιατρικής εξηγεί ότι αυτά ζουν κατά τη διάρκεια της μέρας μέσα στο στάβλο σε υγρές και σκοτεινές γωνιές, δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, από το σούρουπο ως το ξημέρωμα και μετακινούνται λίγες εκατοντάδες μέτρα, αλλά μπορούν να μεταφερθούν και σε αποστάσεις πάνω από 100χλμ με ρεύματα αέρα.
    Για τον καταρροϊκό πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, δίνεται συμπτωματική θεραπεία. Οι τρόποι ελέγχου της αρρώστιας είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις ζώων, ο έλεγχος των κουνουπιών με ψεκασμούς στους στάβλους, η απομάκρυνση κοπροσωρού, οι απολυμάνσεις, η χρήση εντομοαπωθητικών πάνω στα ζώα, ο περιορισμός στις ώρες που τα ζώα βόσκουν (όχι σούρουπο) και ο εμβολιασμός.
    Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία για κάθε ύποπτο περιστατικό και θάνατο στο κοπάδι τους και να επικοινωνούν με την κτηνιατρική υπηρεσία πριν από οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή μετακίνηση ζώων.
    Η ύπαρξη της νόσου σε ένα κοπάδι δεν επιφέρει την θανάτωση ζώων, είναι όμως σημαντικό για λόγους επιδημιολογικούς και υγειονομικούς να αναφέρεται η παρουσία κρουσμάτων. Οι απολυμάνσεις, εντομοκτονίες και χρήσεις εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα φάρμακα και να τηρούνται οι χρόνοι αναμονής.
    Πηγή: ImeraZante.gr
  • Μειώνονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςλόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών
    Μειώνονται οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςλόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι πλέον επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή και από την περιοχή του Αγρινίου προς σφαγεία της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρήλθε η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα κατά τη διάρκεια των ελέγχων επιτήρησης που πραγματοποιούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    Συνολικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Περιφέρεια πλην των περιοχών που γειτνιάζουν με την εστία της Γαστούνης στην Π.Ε Ηλείας, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτή και της περιοχής της απαγορευμένης ζώνης στην ορεινή Αχαΐα, που γειτνιάζει με την Κορινθία.
    2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους.

    Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μετά από έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού από την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη
    Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη

    Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταχώριση του ζωικού κεφαλαίου, που επλήγη από την πανώλη και έχουν απόφαση θανάτωσης.

    Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ

    «Με αφορμή τις αναγκαίες αποφάσεις θανάτωσης ζωικού κεφαλαίου με στόχο την αναστολή διασποράς της πανώλης, οι παραγωγοί κατόπιν επικοινωνίας με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘ.Ε.Α.Σ, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση των ζώων.

    Συγκεκριμένα έχει δοθεί η οδηγία για καταχώριση αριθμού ζώων 0 (μηδέν) αν και:

    • Με βάση τις οδηγίες ΟΣΔΕ 2024, πρέπει να καταχωρείται ο αριθμός των ζώων της απογραφής της 31.12.2023 και οι μεταβολές τους να παρακολουθούνται από την κτηνιατρική βάση[1].
    • Αρκετοί κτηνοτρόφοι είχαν προβεί στην υποβολή της ΕΑΕ 2024 πριν την προσβολή των κοπαδιών τους από την πανώλη, οπότε βρίσκονται σε προβληματισμό με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού είχαν δηλώσει ορθά τα ζώα.
    • Συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας και θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός των ζώων που υπέστησαν την προσβολή και εκδόθηκε υποχρεωτική απόφαση σφαγής. Επιπλέον, σε όλες τις μελλοντικές χρήσεις και υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων θα πρέπει να φαίνεται ο αριθμός των ζώων στο σύστημα του ΟΣΔΕ 2024, ώστε να λαμβάνουν κανονικά τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

    [1]Συγκεκριμένα στην με αριθμ. πρωτ. 54871/12-9-2024 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τίτλο «Τροποποίηση οδηγιών υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024 αναγράφεται επί λέξη:

    1. ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ (κωδικός 0123) • Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.

    Η εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 ακολουθεί την ανωτέρω τεχνική προδιαγραφή και δεν επιτρέπει τη μηδενική καταγραφή ζωϊκού κεφαλαίου.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 για έναν παραγωγό που έχει υποστεί απώλειες ζώων λόγω πανώλης, όταν ενεργοποιείται η μηδενική απογραφή και συμπληρώνεται το ζωικό κεφάλαιο (0) εμφανίζονται τα εξής μηνύματα:

    1) Δεν επιτρέπεται η καταχώριση ζωικού κεφαλαίου. Έχετε δηλώσει εκμετάλλευση αιγοπροβάτων με μηδενική απογραφή. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    2 ) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Πρέπει να δηλώσετε ζώα.]

    Αφού ενεργοποιηθεί η μηδενική απογραφή και διαγραφεί το ζωικό κεφάλαιο επιλέγοντας τα αιτήματα 0123 και 0407, εμφανίζεται το παρακάτω μύνημα:

    3) Πρέπει να εισάγετε σταβλικές εγκαταστάσεις σε όλες τις ζωικές εκμεταλλεύσεις. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    4) Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του πεδίου [Παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος (kg) από 01/01] σε εκμετάλλευση που δεν έχει θηλυκά ζώα. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    5) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Ο αριθμός αιγοπροβάτων που συμπληρώνεται στο πεδίο ενίσχυσης (85.0) θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος των αιγοπροβάτων που δηλώνονται στο σύνολο των βασικών στάβλων με αιγοπρόβατα (0).]

    Επίσης, οι κτηνοτρόφοι με μηδενικό κεφάλαιο δεν θα τύχουν κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων, αφού οι ΜΜΖ με τις οποίες γίνεται η κατανομή θα έχουν τιμή μηδέν και ως εκ τούτου θα έχουν σημαντικότατο πρόβλημα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους με συνεπακόλουθο τον αποκλεισμό τους από ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, μετά την καταιγίδα Daniel οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλεια ζωικού κεφαλαίου δήλωναν τον αριθμό των ζώων που είχαν κατά την προβλεπόμενη απογραφή και όχι μηδέν.

    Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία δήλωσης των παραγωγών που επλήγησαν από την πανώλη. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως θα πρέπει να καταγραφούν οι αιτήσεις, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να διεκδικήσουν ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια τους, καθώς και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως η 0122 (συνδεδεμένη για το γάλα) και η 0106 (συνδεδεμένη για τα βιολογικά προϊόντα).

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς
    Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

    Στα 250 € το ανώτατο ποσό η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε

    Σημαντικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά αλλά και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τον Daniel, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών.

    Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 € ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.

    Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τα προγράμματα ευζωίας και βιοασφάλειας.

    Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι εξαντλείται κάθε δυνατότητα για να ξεπερασθούν χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» ανάλογα προγράμματα.

    Σε άλλη συνάντηση που είχε με τους Συνεταιρισμούς Μηλοπαραγωγών Αγιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι οι παραγωγικές καλλιέργειες στις οποίες λόγω Danielδεν υπήρχε δυνατότητα συγκομιδής, θα ενισχυθούν μέσω Deminimis. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από την καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, αλλά και με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Κώστα Τζανακούλη.

    Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
    Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης

    Στο ποσό των 250 ευρώ κατά μέσο όρο θα είναι τελικά η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για κάθε ζώο που θανατώθηκε εξαιτίας της πανώλης των μηρυκαστικών.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κατά τη διάρκεια συνάντησης του με κτηνοτρόφους στην Γυρτώνη της Λάρισας.

    Σημειώνεται ότι η αποζημίωση είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με αυτό που προέβλεπε κατά μέσο όρο, η σχετική νομοθεσία.

    Παράλληλα ο κύριος Τσιάρας είπε ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές αργότερα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κτηνοτροφία: Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ζωονόσους – Εκπέμπουν SOS
    Κτηνοτροφία: Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από ζωονόσους – Εκπέμπουν SOS

    Μέτρα στήριξης για την πληττόμενη από ζωονόσους κτηνοτροφία ζητούν οι κτηνοτρόφοι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

    Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει πολλές από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξαιτίας των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή, προκαλώντας πολύπλευρες οικονομικές ζημίες στην κτηνοτροφία.

    Ειδικότερα, την περίοδο του Ιουλίου 2024 από την πανώλη των αιγοπροβάτων, θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Δράμας και 841 αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ροδόπης, ενώ από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι σήμερα λόγω της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 7.000 αιγοπρόβατα (Βόρειος, Νότιος Έβρος και Καβάλα).

    Μόνο ένα μικρό ποσοστό κτηνοτρόφων, προχωρά σε ανασύσταση των εκτροφών με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται μόλις το 15% των ζώων που θανατώνονται

    Χαρακτηριστικό στοιχείο των συνεπειών είναι το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαρκές ρεύμα εξόδου από το κτηνοτροφικό επάγγελμα των ανθρώπων, το οποίο επιτείνει την τάση συρρίκνωση, του τόσο κρίσιμου για την διατροφή και την περιφερειακή και εθνική οικονομία, κλάδου.

    Επίσης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, μετά την θανάτωση του νοσούντων ζώων, προχωράει στην ανασύσταση των εκτροφών σε ποσοστό μόλις του 15% των απωλειών, ενώ ακόμα και για τις εκτροφές που ανασυστώνται απαιτούνται αρκετά χρόνια για να φτάσει στα πρότερα της σφαγής επίπεδα απόδοσης.

    Τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία θα καλύπτουν το ύψος των ζημιών, που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι εκμεταλλεύσεις τους και να αποτραπούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης. Παράλληλα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν σε συνεργασία με τους φορείς των κτηνοτρόφων της περιοχής.

    Τι ζητείται

    Η Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ως πρώτη πύλη εισόδου στο έδαφος της Κοινότητας και ως συνορεύουσα με άλλες χώρες όπου διάφορα επιζωοτικά νοσήματα ενδημούν, έχει πολλές φορές προσβληθεί από τέτοια εξωτικά νοσήματα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ζημίες για την περιοχή και την χώρα γενικότερα.

    Στα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως καταγράφονται, περιλαμβάνεται:

    Α. Αποζημίωση εγκλεισμού ζώων λόγω της πανώλης μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων:

    Αν και σύμφωνα με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία, για την διατροφή των έγκλειστων ζώων δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση, λόγω όμως της ιδιαίτερης κατάστασης (οικονομική κρίση, τεράστια οικονομική δυσχέρεια των κτηνοτρόφων, συνεχόμενα μέτρα απαγόρευσης σφαγής και διακίνησης των αιγοπροβάτων κλπ), με ευθύνη και πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ζητείται να δοθεί εφ’ άπαξ ποσό (33€/ζωο), σε όλους τους κτηνοτρόφους που σε κάποια στιγμή βρέθηκαν ή θα βρεθούν μέσα σε Ζώνη Προστασίας.

    Β. Ποσά αποζημίωσης πληγέντων εκμεταλλεύσεων:

    Τα ποσά της αποζημίωσης που προβλέπονται από την ΚΥΑ των Οικονομικών Αποζημιώσεων του 2023 για την θανάτωση των ζώων είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που τελικά δόθηκαν το 2013 και 2014, για την ευλογιά των προβάτων «Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3ετών μέχρι εκατόν εξήντα πέντε (165,00) ευρώ». Αν αναλογιστούμε την αύξηση από το 2013 της τιμής αγοράς των ζώων, την αύξηση του κόστους εκτροφής, αλλά και την αύξηση της αξίας του γάλακτος και του κρέατος, αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται να εισπράξουν οι πληγέντες δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την αξία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    Ζητείται στην μεταβολή της νέας ΚΥΑ των οικονομικών ενισχύσεων για το έτος 2024 να υπάρξει πρόβλεψη για:

    • Αύξηση του ποσού της οικονομικής αποζημίωσης των αιγοπροβάτων με στόχο να φθάνει τα 350€ μέσο όρο ανά ζώο
    • Επιπρόσθετη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους εντός του 1ου έτους
    • Πρόβλεψη για την υψηλότερη αποζημίωση των εγκύων ζώων
    • Επέκταση του μέτρου με 33€/ζώο για όλα τα ζώα που παραμένουν κλειστά στις ζώνες προστασίας σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν την νόσο.

    Γ. Ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων:

    • Επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000€ ανά 100 ζώα, που με απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας καταστράφηκαν τα ζώα τους λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι αυτοί προχωρήσουν στην πλήρη ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.
    • Αποζημίωση του κόστους απολύμανσης, των κτηνοτρόφων που επλήγησαν αλλά και όσων βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
    • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που δεν έσφαξαν τα αμνοερίφιά τους με 33€ / αμνοερίφιο λόγω της απαγόρευσης σφαγής που επιβλήθηκε εντός των ζωνών. Με την βοήθεια αυτή θα καλυφθούν το κόστος της διατροφής των αμνοεριφίων αλλά και η ζημιά που υπέστησαν καθώς η τιμή πώληση των αμνοεριφίων σε κρέας δεν ανταποκρίνεται την πραγματική αρχική αξία τους.
    • Αποζημίωση για το γάλα που δεν συλλέχθηκε λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

    Δ. Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2:

    Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2 που αποσκοπεί στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων εκτροφών με πλήρη χρηματοδότηση 100% της αγοραίας αξίας των ζώων.

    Ε. Εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εισόδους της χώρας:

    • Να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα στα σύνορα της χώρας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δημιουργώντας σταθμούς απολύμανσηςσχήματος αψίδας για την διέλευση των εμπορικών οχημάτων, καθώς και όλων των επιβατικών οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα δύο σημεία εισόδου με την Τουρκία (Καστανιές, Κήποι).
    • Επιπλέον ζητείτε η λειτουργία σταθμών απολύμανσης των έξι σημείων εισόδου της Βουλγαρίας με την Ελλάδα (Ορμένιο, Κυπρίνος, Νυμφαία, Θέρμες, Προμαχώνας, Εξοχή). Αυτή την στιγμή όλα τα οχήματα, εμπορικά ή μη, από αυτά τα σημεία διέρχονται ανεξέλεγκτα προς την Ελλάδα χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης για την απολύμανσή τους.
    • Ζητούν την άμεση επισκευή και ενεργοποίηση του σταθμού απολύμανσης σχήματος αψίδας που υπάρχει στους Κήπους για τα εμπορικά οχήματα και δημιουργία μίας νέας αψίδας για την διέλευση των επιβατικών οχημάτων.
    • Την δημιουργία νέων σταθμών απολύμανσης στο σημείο εισόδου στις Καστανιές του Έβρου αλλά και σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας μας από τα Βόρεια σύνορα και την υποχρεωτική διέλευση όλων των οχημάτων από τα σημεία απολύμανσης. Το μέτρο αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα κατόπιν πολιτικής απόφασης και με την ανάθεση της δημιουργίας αλλά και της λειτουργίας των σταθμών απολύμανσης σε ιδιώτες. Το κάθε όχημα θα υποχρεούται να περάσει από το σημείο απολύμανσης πληρώνοντας το αντίτιμο που θα οριστεί από την πολιτεία.
    Πηγή: In.gr
  • Περαιτέρω ελαφρύνσεις περιορισμών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Περαιτέρω ελαφρύνσεις περιορισμών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι πλέον επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή και από την περιοχή της Νεμούτας προς σφαγεία της Π.Ε Ηλείας, καθώς παρήλθε η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω κρούσματος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που είχε εμφανιστεί σε αυτήν την περιοχή.

    Συνολικά για την Π.Ε Ηλείας ισχύουν τα ακόλουθα:

    1. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα πλην των περιοχών που γειτνιάζουν με την εστία της Γαστούνης, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτή.
    2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους.

    Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις θα γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μετά από έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού από την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch