Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 13:43

Χρηματοδότηση από 50% - 70% σε Δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, και του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε η ΚΥΑ (1593/166597/05-07-2019 ΦΕΚ Β 2894/05-07-2019) για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2019, όπως την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτιση, την υιοθεσία ή την επανένταξη, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν.4039/2012, όπως αυτός ισχύει.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει. Ειδικά η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Δήμοι-Σύνδεσμοι Δήμων) για την υποβολή της αίτησης - συνημμένων δικαιολογητικών ( σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω ΚΥΑ και την υπ’. αριθμ. 1602/168880/08-07-2019 διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ) στο Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Ηλείας έως 01-10-2019.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 20:11

Σχετικά Άρθρα

  • Λέντζας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων
    Λέντζας: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων

    Επόμενο στάδιο η δημιουργία καταφυγίου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης δράσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, παρουσίασε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας- το οποίο και εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή-όπως και όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει για το 2024 στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ο κ. Λέντζας αναλύοντας όλα τα στοιχεία και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στον Δήμο εξακολουθεί να βρίσκεται μικρός αριθμός αδέσποτων σκύλων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 184 στειρώσεις , ενώ τα αδέσποτα φροντίζονται από φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής. «Στο Δήμο υπάρχει ο Φιλοζωικός Σύλλογος «Αδέσποτα Δικαίωμα στη Ζωή» στον οποίο ανήκουν αρκετοί από τους εθελοντές φιλόζωους της περιοχής. Σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο αλλά και με φιλόζωους πολίτες της περιοχής, περισυλλέγονται και οδηγούνται για κτηνιατρικό έλεγχο, στείρωση, εμβολιασμό και νοσηλεία τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της περιοχής», τόνισε ο κ. Λέντζας.

    Οι δαπάνες και οι δράσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Δήμαρχος, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δαπανηθεί για:

    • Κτηνιατρικές Υπηρεσίες 16.000 ευρώ.
    • Υπηρεσίες περισυλλογής 10.000 ευρώ .
    • Προμήθεια ζωοτροφών 12.000 ευρώ

    Νέες εγγραφές στον προϋπολογισμό του 2024 με πιστώσεις για τις αντίστοιχες δαπάνες .

    • Στειρώσεις-Τσιπάρισμα –Φαρμακευτική Περίθαλψη 8.000 ευρώ.
    • Προμήθεια ζωοτροφών 6.000 ευρώ
    • Περισυλλογή Αδέσποτων Ζώων 5.000 ευρώ
    • Δράσεις Διαχείρησης Αδέσποτων ζώων 11.582,60 ευρώ

    Επιπλέον υπάρχει ήδη εγκεκριμένη, από το υπουργείο, χρηματοδότηση 398.000 για τη δημιουργία και τη λειτουργία καταφυγίου και αναμένεται ο ορισμός του οικοπέδου και η ολοκλήρωση του μελετητικού φακέλου.

    Με δράσεις ευαισθητοποίησης

    Μεγάλη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών έδωσε ο κ. Λέντζας, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα συνεχίσει με δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση του εθελοντισμού και την αύξηση των υιοθεσιών. «θεωρούμε απαραίτητη την συνέχιση της επιμόρφωσης των πολιτών σε θέματα φιλοζωίας και νομοθεσίας» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων με δράσεις σε σχολεία και εκδηλώσεις με σκοπό την αύξηση των υιοθεσιών.

  • Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων
    Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων

    Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του ανθρώπου που σκότωνε αδέσποτα ζώα.

    Στη φυλακή βρίσκεται ο 31χρονος serial killer των αδέσποτων ζώων στο Βόλο, μετά την απολογία του το μεσημέρι της Τρίτης.

    Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη, μετά και την ομολογία του 31χρονου.

    Συγκεκριμένα, ο 31χρονος παραδέχθηκε ότι κατακρεούργησε ένα σκύλο και μία γάτα, επικαλούμενος ωστόσο ψυχιατρικό πρόβλημα.

    Ειδικότερα, υποστήριξε στις Αρχές ότι την ώρα που έσφαξε τα αδέσποτα ζώα «νόμιζε ότι έβλεπε όνειρο και ότι ήταν μέσα σε μία δύνη».

    Τι παραδέχτηκε στην απολογία του

    «Ομολογώ ότι σκότωσα το σκύλο και μια γάτα. Τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι» ανέφερε αρχικά ο 31χρονος.

    «Τόσα χρόνια οι γονείς μου πίστευαν ότι έχω θέματα συμπεριφοράς εξαιτίας των ναρκωτικών ουσιών. Έβαζα στο μυαλό μου διάφορα, πίστευα ότι ο κόσμος με υπονομεύει, με παρακολουθεί. Παράτησα τη σχολή μου» συμπλήρωσε ο serial killer των αδέσποτων ζώων.

    «Το 2018 άρχισα να βλέπω ψυχιάτρους. Τότε και οι δικοί μου κατάλαβαν ότι το πρόβλημά μου είναι ψυχιατρικό και άρχισαν να το βλέπουν πιο σοβαρά. Το 2020 νοσηλεύτηκα και σε ψυχιατρική κλινική για 10 ημέρες μετά από συμβουλή των γονιών μου. Το 2021 η κατάστασή μου επιδεινώθηκε και προχωρούσα σε άσχημες πράξεις σε περαστικούς. Δεν ήθελα να κλειστώ σε κάποια δομή. Όταν έπαιρνα την αγωγή μου ήμουν φυσιολογικός».

    Αντιδράσεις από φιλοζωϊκές οργανώσεις

    Έξω από τα δικαστήρια τον περίμεναν μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα έκανε και να ζητήσουν την τιμωρία του.

    Ζήτησε να νοσηλευτεί στον Κορυδαλλό

    Η υπεράσπιση του 31χρονου ζήτησε να οδηγηθεί στην Ψυχιατρική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, αίτημα το οποίο αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.

    «Είμαστε πεπεισμένοι και εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης και η οικογένειά του ότι η φυλακή δεν θα τον βοηθήσει», σημείωσε ο δικηγόρος του 31χρονου.

    Όπως ανέφερε ο συνήγορος του 31χρονου, Νίκος Μόσχος υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο και ότι «ο 31χρονος κάνει χρήση ναρκωτικών εδώ και χρόνια, ενώ από το 2019 οι γονείς του αντιλήφθηκαν ότι τα ναρκωτικά δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η υπεράσπιση ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο 31χρονος ως ασθενής και ζητήθηκε η εκούσια νοσηλεία του στην Ψυχιατρική του Κορυδαλλού.

    Πηγή: In.gr

  • Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων
    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Στο επίκεντρο η διαχείριση των αδέσποτων ζώων

    Σύσκεψη έγινε στο νέο Δημαρχείο Κρεστένων υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο

    Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο νέο Δημαρχείο Κρεστένων, υπό το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο.

    Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στα πλαίσια της σύσκεψης έκανε λόγο για αξιοπρεπή διαβίωση των δεκάδων αδέσποτων που βρίσκονται στο πρόχειρο χώρο φιλοξενίας τους, ενώ υπογράμμισε ότι ο πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των εν λόγω ζώων στα χωριά τους.

    Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει συνάντηση που τους επικεφαλής των Τ.Κ., με σκοπό την εξεύρεση χώρων για την παραμονή των αδέσποτων.

    dimos andrits susk adespota N 2

    Παράλληλα στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία του νέου καταφυγίου στο οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή των Διασέλλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φροντίδας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα συνοψίζονται στα εξής σημεία:

    Περισυλλογή, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, στείρωση, εύρεση αναδόχου και υιοθεσία.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αν. Καρνάρος και Αθανασία Κουσκουρή, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστας Πολυζωγόπουλος, ο εκπρόσωπος της φιλοζωικής ΜΚΟ Rommel κ. Ηρ. Ματρώζος, αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς κ.α.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φρίκη στον Βόλο: Κατακρεούργησαν αδέσποτο σκύλο σε πυλωτή
    Φρίκη στον Βόλο: Κατακρεούργησαν αδέσποτο σκύλο σε πυλωτή

    Ο άτυχος σκύλος βρέθηκε σε λίμνη αίματος, με μαχαιριές σε ζωτικά όργανά του, δίπλα σε σχολεία του Βόλου.

    Μία ακόμη κτηνωδία σε βάρος ενός αδέσποτου σκύλου διαδραματίστηκε τον Βόλο τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/9).

    Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το taxydromos.gr, αδέσποτος σκύλος βρέθηκε κατακρεουργημένος μέσα σε λίμνη αίματος σε πυλωτή πολυκατοικίας απέναντι από πάρκο, ανάμεσα στο Παγκύπριο Σχολικό Συγκρότημα και στο 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

    Ένοικοι της πολυκατοικίας που αντίκρισαν το άτυχο ζώο βγαίνοντας από τα διαμερίσματά τους, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

    Όπως διαπιστώθηκε, ο σκύλος έφερε μαχαιριές σε ζωτικά όργανά του.

    Ο δράστης ή οι δράστες της κτηνωδίας παραμένουν άγνωστοι, με τις αστυνομικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Λαμία: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε 2χρονο - Τον έσωσε η γιαγιά του που δέχθηκε δάγκωμα
    Λαμία: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε 2χρονο - Τον έσωσε η γιαγιά του που δέχθηκε δάγκωμα

    Το περιστατικό συνέβη κοντά σε νηπιαγωγείο - Καταγγελίες ότι εκεί βρίσκονται δύο αδέσποτα που επιτίθενται

    Περιστατικό με επίθεση αδέσποτου σκύλου σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στη Λαμία.
    Σύμφωνα με το lamiareport.gr όλα συνέβησαν όταν ένας μεγαλόσωμος σκύλος επιτέθηκε σε παιδί ηλικίας 2 ετών.
    Κατά την ίδια πηγή, το παιδί προστάτευσε η γιαγιά του, η οποία δέχθηκε τελικά δάγκωμα από τον σκύλο.
    Το δυσάρεστο συμβάν σημειώθηκε περί τις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Κισσάβου, στο ύψος του 20ου Νηπιαγωγείου.Το μεγαλόσωμο σκυλί επιτέθηκε στο παιδί κάτι που αντιλήφθηκε η γιαγιά του και μπήκε μπροστά με αποτέλεσμα να δεχτεί εκείνη το δάγκωμα και να τραυματιστεί ελαφρά. Η γυναίκα στη συνέχεια κατέφυγε σε ιδιωτικό ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ ενημέρωσε και την αστυνομία.

    Όπως δήλωσε η γυναίκα στο LamiaReport αλλά και άλλοι πολίτες που μένουν κοντά, στο σημείο έχουν βρει καταφύγιο δύο μεγαλόσωμα σκυλιά, δίπλα ακριβώς στο νηπιαγωγείο θέτοντας καθημερνά σε κίνδυνο τα διερχόμενα νήπια. Μάλιστα η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι η πρώτη και τα σκλιά έχουν δαγκώσει κι άλλα άτομα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Αρχ. Ολυμπία: Καθορίστηκαν οι όροι για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς
    Αρχ. Ολυμπία: Καθορίστηκαν οι όροι για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς

    Στην κατάρτιση των όρων και των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληροί το οικόπεδο που θα φιλοξενήσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προχώρησε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η διαδικασία της δημοπρασίας θα ξεκινήσει άμεσα και βάσει των όρων, το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, εντός σχεδίου με εμβαδόν από 6.000 έως 8.000 τ.μ. να απέχει έως 5 χλμ από τον οικισμό και να διαθέτει οδική πρόσβαση.

    Επίσης, στο χώρο να υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί γραφείο διοίκησης, αίθουσα προσωπικού, αποθήκη τροφίμων και υλικού, αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής με τον σχετικό εξοπλισμό και αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων.

    Φωτογραφία: freepik

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δημιουργείται ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δημιουργείται ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα

    Στη δημιουργία ομάδας εθελοντικής δράσης για την προστασία των αδέσποτων ζώων προχωρά ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν και να γίνουν μέλη.

    Η εθελοντική ομάδα δράσης θα έχει ως σκοπό να συνδράμει οργανωμένα στην καταγραφή, σίτιση, εμβολιασμό και στείρωση των αδέσποτων ζώων.

    Ο Δήμος, με τις δράσεις αυτές, στοχεύει στην «πολιτισμένη» αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων, τη συνεχή οργάνωση και δράση για την προστασία τους και στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε από τη μια να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων και από την άλλη να διευκολύνει τις διαδικασίες υιοθεσίας.

    Σημειώνεται ότι ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημοσθένης Κατσίκας, έχει ήδη προαναγγείλει την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων και μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου, από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ έχει ξεκινήσει η σίτιση των αδέσποτων από τον Δήμο και από εθελοντές στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες: στην Αρχαία Ολυμπία επί της διαχωριστικής νησίδας (έμπροσθεν της πιάτσας ταξί), στο πάρκινγκ λεωφορείων (δίπλα στα καρτοτηλέφωνα), στο παλιό Δημαρχείο (κοντέινερ ανακύκλωσης) και στο τέλος της οδού Σπηλιόπουλου (στο αριστερό πεζοδρόμιο), καθώς και στο Πανόπουλο (χώρος πικ νικ).

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2624022549 (εσωτ.103), υπεύθ. Βιβή Γκολφίνου

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ήλιδας: Μέριμνα για τα αδέσποτα που διαβιούν σε συνθήκες καύσωνα στην Αμαλιάδα
    Δήμος Ήλιδας: Μέριμνα για τα αδέσποτα που διαβιούν σε συνθήκες καύσωνα στην Αμαλιάδα

    Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο Δήμος Ήλιδας τοποθέτησε σε επιλεγμένα σημεία της πόλης λεκάνες νερού, με τις οποίες ποτίζονται τα αδέσποτα ζώα της Αμαλιάδας.

    Επιπλέον, στα σημεία που επιλέχθηκαν έχουν ληφθεί μέτρα για τη σκίαση και την παροχή δροσερού νερού στα ζώα, ενώ κάτι ανάλογο έχει συμβεί και για τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στον ειδικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του δήμου Ήλιδας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Γεωργουλής προτρέπει τους συνδημότες να πράξουν ανάλογα και για τα αδέσποτα που διαβιούν στις γειτονιές ή τα χωριά τους.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο