Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:24

Αραμπατζή: Αποκλειστικά για ελέγχους τα τέλη που εισπράττει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ από κτηνοτρόφους - τυροκόμους

Γράφτηκε από
Ad Slot

Σύστημα Άρτεμις και ισοζύγια για τους αυγοπαραγωγούς - Συχνή και τακτική δημοσιοποίηση των ελέγχων του Οργανισμού στην ατζέντα της συνάντησης με τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, επισκέφτηκε σήμερα τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και είχε συνάντηση εργασίας με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

Η κ. Αραμπατζή ενημερώθηκε ότι το νέο ΔΣ του ΕΛΓΟ προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε 31 εταιρείες, που δεν είχαν υποβάλει ισοζύγια γάλακτος το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2019 και στην ομιλία της ζήτησε από την διοίκηση του οργανισμού να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής:

-το σύνολο των τελών που εισπράττει ο ΕΛΓΟ να διατίθενται αποκλειστικά για τη διενέργεια ελέγχων,

-τα αποτελέσματα των ελέγχων και το ισοζύγιο γάλακτος να δημοσιοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ιστότοπο του οργανισμού,

-να προχωρήσει η ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων σε μια πλατφόρμα, η οποία να είναι διασυνδεδεμένη και με το taxisnet προκειμένου να διασταυρώνονται τα δηλωθέντα και να δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής των υποτρόπων

-να είναι συνεχής η εκπαίδευση των ελεγκτών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ταύτιση απόψεων ως προς την συμπερίληψη των αυγοπαραγωγών στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και στα σχετικά ισοζύγια για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

Η κ. Αραμπατζή δεσμεύτηκε να εξεταστούν με τα συναρμόδια Υπουργεία προτάσεις για την αύξηση του προσωπικού του ΕΛΓΟ καθώς, άλλωστε, υπάρχει η οικονομική δυνατότητα κάλυψης των δαπανών μισθοδοσίας από τις εισφορές κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων, θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η διοίκηση του οργανισμού επισημαίνοντας πως η υποστελέχωσή του επηρεάζει αρνητικά το ελεγκτικό του έργο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του.

Και πρακτική εκπαίδευση νέων αγροτών

Στον τομέα της κατάρτισης των νέων αγροτών, η σερραία Υφυπουργός πρότεινε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού προκειμένου να υπάρξει η διασύνδεση της εκπαίδευσης στην πράξη σε χωράφια και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ ανέφερε ότι παρέλαβε την υποχρέωση εκπαίδευσης των 14.967 νέων αγροτών και τα 771 προγράμματα, που πρέπει να «τρέξουν». Σήμερα υλοποιούνται 20 προγράμματα και εντός των ημερών δρομολογούνται ακόμη 47.

Μετά τη συνάντηση η κ. Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτώ τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και να κάνουμε μια εξαιρετικά ουσιαστική συζήτηση στοχοθεσίας με βάση τα αντικείμενα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Φυσικά τη συζήτηση μονοπώλησε η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που όπως γνωρίζετε είναι διακηρυγμένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εργαλεία την εντατικοποίηση και τη δημοσιοποίηση των ελέγχων, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τους παραβάτες, ειδικά δε τους παραβάτες οι οποίοι ελληνοποιούν προϊόντα παραβιάζοντας το πλαίσιο που διέπει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Έγινε σε βάθος συζήτηση για τις δυνατότητες ενδυνάμωσης του ελεγκτικού μηχανισμού με πρόσληψη προσωπικού, καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες από τις εισφορές των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων υπέρ ΕΛΓΟ. Διαπίστωσα επίσης με χαρά ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς την συμπερίληψη των αυγοπαραγωγών στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και στα σχετικά ισοζύγια, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγωγών του είδους. Και τέλος, συζητήσαμε για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΓΟ προς όφελος των εκπαιδευόμενων αγροτών μας».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 18:01

Σχετικά Άρθρα

  • Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος
    Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος

    Συνάντηση με Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Δίον. Σταμενίτη της Ο.Π. Αμαλιάδας παρουσία Α. Νικολακόπουλου

    Συζητήθηκαν ακόμα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – το εργόσημο κλπ - Πραγματική και άμεση στήριξη των παραγωγών μας ζητά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Με σκοπό να συζητηθούν βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα και προβλήματα των καλλιεργητών μας, έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη. Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων συνέβαλε ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Το πρώτο θέμα που έθεσαν τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών ήταν το θέμα του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας· που σήμερα αυτό προσδιορίζεται στα 150 κιλά και όπως αναφέρθηκε το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί της σταφίδας.

    Ο κ. Σταμενίτης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα με τη μείωση του πλαφόν ενώ υποσχέθηκε σε άλλο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών να δώσει και παράταση όσον αφορά την παράδοση των στρεμματιάτικων, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ισχύει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας.

    Άλλο βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών με τα οποία -ως γνωστόν- οι τελευταίοι διευκολύνονται όσον αφορά το πρωτογενές υλικό με το οποίο προχωρούν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν και επειδή δεν έχει προχωρήσει φέτος κανένα από αυτά τα προγράμματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων οι καλλιεργητές και για αυτό εκφράσθηκε ανησυχία.

    Ωστόσο έλαβαν και εδώ τη διαβεβαίωση του κ. Σταμενίτη ότι ανεξαρτήτως της πορείας αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων κανένας αγρότης καλλιεργητής δεν πρόκειται να χάσει των ενισχύσεων από τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει τις καλλιέργειες του.

    ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν και η εγρήγορση από πλευράς ΕΛΓΑ αλλά και η τροποποίηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ειδικότερα ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων καθώς εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει από τον καύσωνα του καλοκαιριού, σε σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και σε διάφορες μορφές κηπευτικών. Και εδώ υπήρξε η θετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, αφού και ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα επισπευθεί όσο καλύτερα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Τέλος τέθηκε το θέμα του εργόσημου, ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που επίσης απασχολεί τους αγρότες και το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τη διαδικασία της υλοποίησης του και εν τέλη της εφαρμογής του.

    Για όλα τα παραπάνω ο Ηλείος Υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες μας πραγματικά είτε με τη μείωση του πλαφόν για την στρεμματική ενίσχυση είτε με την παράταση παράδοσης του προϊόντος ή με την περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την ερχόμενη αγροτική περίοδο. Δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εργοσήμου ενώ για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο άμεσα και στη βάση μίας διευρυμένης εικόνας για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ
    ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ

    Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζει την επέκταση αυτής της λυπηρεσίας και για άλλες λειτουργίες

    Νέα δυνατότητα υποβολής αίτησης πιστοποίησης για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μέσω του gov.gr παρέχεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ/ΠΓΕ μπορούν πλέον να ενημερώνονται εύκολα και γρήγορα για τις βασικές πληροφορίες, που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησης και να προχωρούν αυτόματα στην υποβολή της αίτησης πιστοποίησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO».

    Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση αυτής της δυνατότητας.

    Πώς υποβάλλεται η αίτηση

    Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr ακολουθώντας την διαδρομή: Αρχική → Επιχειρηματική δραστηριότητα → Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση → Πιστοποίηση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξη.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του «σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση αυτής της δυνατότητας εντάσσοντας και άλλες λειτουργίες του Οργανισμού με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».

    Πηγή: In.gr
  • ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου: Εκδήλωση για το Έργο "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ" 
    ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου: Εκδήλωση για το Έργο

    Στο πλαίσιο του Έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” για την «Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς» (Μ16ΣΥΝ2-00156) στη Δράση 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», του Υπομέτρου 16.1 - 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020)» διοργανώθηκε συνάντηση των φορέων του έργου και ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 17/09/2024 από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

    Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι φυτωριούχοι, παραγωγοί και το ευρύ κοινό για το Έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και για τις εξελίξεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο. Ο Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέπτυξε τους στόχους του έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και την ανάγκη δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στις καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία τους. Ο Δρ. Βασίλειος Ζιώγας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσπεριδοειδών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό των εσπεριδοειδών και τις νέες τάσεις στα είδη των εσπεριδοειδών. Η Δρ. Ιωαννα Μανωλικάκη, συνεργάτης του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και την ιδιαίτερη σημασία του στην αλυσίδα παραγωγής. Η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη του εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στις πιο επιτυχημένες τεχνικές πολλαπλασιασμού, καθώς και στην εξέλιξη παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, στην καλλιέργεια αβοκάντο. Ο κ. Σωτήριος Σαλής, Πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, ανέπτυξε μία διαδραστική συζήτηση για τις ανάγκες και προοπτικές των φυτωριακών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των φορέων του Έργου, με συμμετοχή από τη Δρ. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την κ. Αικατερίνη Μιστακίδου (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς ΔΟΕΠΕΛ), τον κ. Γεώργιο Πάγκαλο (Φυτώρια Πάγκαλος), τον Δρ. Γεώργιο Κουμπούρη, τον Δρ. Ανδρέα Ντούλη, τον Δρ. Βασίλειο Γκισάκη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), τον κ. Μιχαήλ Πλατή (Αγροαναπτυξιακή), τη Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) καθώς και του κοινού. Η εκδήλωση έλαβε τέλος με κοινή αποδοχή όλων των συμμετεχόντων για την αναγκαιότητα πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η απόδοση της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και το αγροτικό εισόδημα.

    Το έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” υλοποιείται με την συμμετοχή των φορέων: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), Φυτώρια Σαλής (Κόρινθος), Φυτώρια Πάγκαλος (Ηράκλειο Κρήτης), Α.Σ. Καβουσίου (Ν. Λασιθίου), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Ιταλικό ερευνητικό κέντρο “Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per la Protezione Sostenibile delle Piante” (CNR-IPSP), AgroΑναπτυξιακή -Πλατής Μιχαήλ (Σητεία Κρήτης).

    elgo futoria ekd 2

    elgo futoria ekd 3

    elgo futoria ekd 4

    elgo futoria ekd 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα
    Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα

    Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για την προώθηση της καινοτομίας, έρευνας, διάχυση γνώσεων, τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

    Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, μπαίνουν τα θεμέλια της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για:

    1. Την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας.
    2. Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.
    3. Την ενίσχυση και προβολή της συμβολής των μερών στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
    4. Τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ημερίδων, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, πρωτοβουλιών και τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζει σταθερά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης ενός αειφόρου πρωτογενούς αγροδιατροφικού τομέα και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέας εποπτευόμενος από το ΥΠΑΑΤ, έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με τα 11 ερευνητικά Ινστιτούτα του, υποστηρίζει τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.

    Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα, έχει σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμων προϊόντων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες. Καλύπτει μεγάλο εύρος ερευνητικών δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών για τον αγροδιατροφικό τομέα, την Πράσινη Βιοτεχνολογία και το Περιβάλλον.

    Το μνημόνιο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην υποστήριξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, με σημαντικό αντίκτυπο και μακροπρόθεσμο όφελος για την Κοινωνία και την Οικονομία της Χώρας.

    Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας έγινε στο Περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ. Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

    «Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Η συνεργασία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και λύσεις αλλά και νέα στρατηγική. Μέσα από την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την προώθηση της τεχνολογίας, στοχεύουμε στη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού μας τομέα. Οι τρεις φορείς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας.

    Η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία αποτελεί στρατηγική επιλογή μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Το ΙΤΕ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τις σημαντικές ερευνητικές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι οι ιδανικοί συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέτουμε τα θεμέλια για μια αγροτική οικονομία που θα είναι ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική συνοχή προσφέροντας προοπτική στην ελληνική οικονομία».

    Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε:

    «Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητά μας στο ITE. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα, το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά στις εμβληματικές δράσεις για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος αγροδιατροφής, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνικές, οι οποίες αναπτύσσονται στα Ινστιτούτα του και προσφέρουν καινοτόμες λύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Συμμετέχοντας στη στρατηγική αυτή συμμαχία, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Έχω την πεποίθηση πως μέσω της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στον σημαντικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή».

    Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, δήλωσε:

    «Βιώνουμε όλοι τεκτονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια συνθέτουν πλέον ισχυρές προκλήσεις που επιβάλλουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις. Τέτοιες που μόνο η έρευνα αιχμής και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να διασφαλίσουν με τρόπο πειστικό. Προσεγγίσεις δηλαδή που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αναγνωρίζουμε στη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΙΤΕ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μια μεγάλη ευκαιρία. Την οργανωμένη συνένωση των δυνάμεων δύο μεγάλων ερευνητικών οργανισμών, υπό την αιγίδα της Πολιτείας, και εν προκειμένω του ΥΠΑΑΤ, με στόχο την παραγωγή και μεταφορά καινοτομίας στην εγχώρια αγροδιατροφική αλυσίδα. Τα έντεκα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα επενδύσουν στη συνεργασία αυτή, ώστε γρήγορα να προκύψουν σύγχρονες δράσεις, τεχνολογικά μέσα και νέες προτάσεις πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα».

    Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων δήλωσε:

    «Η υπογραφή του μνημονίου διασυνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζεται η δουλειά που γίνεται στις Σχολές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας. Προσδοκούμε στην περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας που έχουμε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα
    Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα

    Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη και σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση και ενημέρωση που είχε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι μέσω του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ενισχύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα.

    Στη Θέρμη, σε μια έκταση 350 στρεμμάτων λειτουργούν τέσσερα από τα 11 Ινστιτούτα έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στα οποία επιστήμονες φροντίζουν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την υγεία των εδαφοϋδατικών πόρων, τη γενετική βελτίωση και τους φυτογενετικούς πόρους, καθώς και για την κτηνιατρική έρευνα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας απευθυνόμενος στα στελέχη και τους ερευνητές των Ινστιτούτων επισήμανε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Είπε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι μέσω της αγροτικής παραγωγής ενισχύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η οικονομία, αφού αυξάνεται η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στη σημασία του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εδαφολογικές μελέτες του Οργανισμού μετά τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

    Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε επισκεφθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού Και Φυτουγειονομικού Ελέγχου, τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός συζήτησε με τους εργαζόμενους και άκουσε τα αιτήματά τους για ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και περαιτέρω οικονομική στήριξη. Ο κ. Τσιάρας είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων για την ανασυγκρότηση και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών και τόνισε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό τους έργο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται μόνο μέσα στα εργαστήρια αλλά και στο πεδίο.

    Στις επισκέψεις του ο κ. Τσιάρας συνοδευόταν από τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Διαμαντή Γκολιδάκη και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο. Στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ στη Θέρμη τον υπουργό υποδέχθηκαν οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Σε δηλώσεις τους οι αντιπρόεδροι χαρακτήρισαν τα Ινστιτούτα που λειτουργούν στη Θέρμη ως την αιχμή του δόρατος της ερευνητικής δομής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή της έρευνας που γίνεται από το 1923 και μετά αλλά και στο σημαντικό έργο για διατήρηση και βελτίωση των ποικιλιών.

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μεταξύ άλλων είπε:

    «Η παρουσία μας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα σηματοδοτεί αφενός μεν την πολύ μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο συγκεκριμένο οργανισμό και βεβαίως το ρόλο που έχει σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε δεδομένα και να βελτιώσουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Και βεβαίως είναι δεδομένο πως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει, και θα συμβάλει και στο μέλλον, τα μέγιστα.

    Η πατρίδα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι χρέος -και αυτή είναι η προσπάθειά μας-να αναδείξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας έτσι πολύ μεγάλη προοπτική σε όλη την δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα.

    Έχουμε προτεραιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί, άλλωστε, μία από τις μεγάλες προτεραιότητες σε όλα τα fora και σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα λοιπόν είναι μια χρονική στιγμή που πρέπει με σοβαρότητα, με σχεδιασμό, -δημιουργώντας και αναδεικνύοντας πραγματικούς στόχους- να δώσουμε την ευκαιρία στην πατρίδα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια χώρα που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εδαφολογικά, κλιματολογικά, με δυνατότητες πραγματικά απεριόριστες. Και να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, προς όφελος και των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις ίδιας της πατρίδας μας».

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο