Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 20:45

Ζωϊκή γενετική: Αύξηση της παραγωγής και προσαρμογή των ζώων στις νέες προκλήσεις

Γράφτηκε από
Ad Slot

Οι πληθυσμοί των ζώων προσφέρουν στους ανθρώπους μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, των αυγών, της ίνας και της ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων. Αυτή η πολυμορφία της λειτουργίας είναι δυνατή μόνο λόγω της ποικιλίας του γενετικού τους χαρακτήρα.

Η γενετική ποικιλία στους πληθυσμούς των ζώων παρέχει επίσης την πρώτη ύλη τόσο για την εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής, ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες συνθήκες όσο και για τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης που διαχειρίζεται ο άνθρωπος. Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις προσπάθειες αύξησης της παραγωγής όσο και για την προσαρμογή των πληθυσμών των ζώων σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι αναδυόμενες ασθένειες και οι πιέσεις στις ζωοτροφές και τους υδάτινους πόρους.

Η γενετική των ζώων είναι ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης των ζώων (παράλληλα με την υγεία των ζώων, τη διατροφή των ζώων και θέματα κτηνοτροφίας όπως η στέγαση). Πρόκειται για ένα ευρύ πεδίο, που κυμαίνεται από τον χαρακτηρισμό έως τη διατήρηση στη γενετική βελτίωση και περιλαμβάνει δράσεις σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση των πληθυσμών των ζώων και των περιβαλλόντων παραγωγής τους για τον προσδιορισμό της τρέχουσας κατάστασής τους και τον εντοπισμό ισχυρών δυνατοτήτων που μπορούν να ενισχυθούν και αδυναμιών που πρέπει να ξεπεραστούν, για παράδειγμα μέσω προγράμματος γενετικής βελτίωσης. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενημέρωση των στρατηγικών διατήρησης.

Η διατήρηση των γενετικών πόρων των ζώων αναφέρεται στα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη της απώλειας γενετικής ποικιλότητας στους πληθυσμούς των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των φυλών από την εξαφάνιση. Μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τη διατήρηση των ζωντανών πληθυσμών όσο και την κρυοσυντήρηση (διατήρηση κατά την κατάψυξη σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) υλικού όπως σπέρμα ή έμβρυα.

Η γενετική βελτίωση (ζωική αναπαραγωγή) βασίζεται στην αρχή ότι τα προϊόντα (γάλα, κρέας, μαλλί κ.λπ.) και οι υπηρεσίες (π.χ. μεταφορές, βυρσοδεψία ή πολιτιστικές υπηρεσίες) που παρέχονται από τα ζώα είναι συνάρτηση των γονιδίων τους και των περιβαλλοντικών επιρροών είναι εκτεθειμένοι σε. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας γενετικά ανώτερα ζώα ως γονείς της επόμενης γενιάς. Ως "γενετικά ανώτερη" νοείται η ανώτερη από πλευράς συγκεκριμένου συνόλου χαρακτηριστικών, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν την παραγωγικότητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες που αναμένονται στο μέλλον, αλλά θα πρέπει επίσης να εξετάζει χαρακτηριστικά όπως η γονιμότητα, η αντοχή στις ασθένειες ή η μακροζωία που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής.

Από τα μέσα του εικοστού αιώνα, οι προσπάθειες γενετικής βελτίωσης επικεντρώθηκαν σε έναν πολύ μικρό αριθμό φυλών παγκοσμίως, συχνά χωρίς να ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο τα τοπικά περιβάλλοντα παραγωγής επηρεάζουν την ικανότητα των ζώων να επιβιώνουν, να παράγουν και να αναπαράγουν.

Το ήξερες;

  • Υπάρχουν 800 φυλές βοοειδών στον κόσμο, καθένα με διαφορετικά πολύτιμα χαρακτηριστικά
  • Πάνω από 600 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι εξαρτώνται από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την κτηνοτροφία για την επιβίωσή τους
  • 99 φυλές αναφέρθηκαν ότι εξαφανίστηκαν μεταξύ του 2000 και του 2014

Τι είναι η γενετική των ζώων;

Η γενετική είναι η μελέτη των γονιδίων και των επιδράσεών τους στους ζώντες οργανισμούς. Η πληροφορία στα γονίδια ενός οργανισμού παρέχει ένα βιολογικό σχέδιο για την εμφάνισή του, τη λειτουργία και την επιβίωσή του και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ομοιότητες και τις διαφορές του με άλλους οργανισμούς.

Επομένως, η γενετική των ζώων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγή και την υγεία των ζώων. Η Μονάδα Παραγωγής και Γενετικής των Ζώων οδηγεί τις δραστηριότητες του FAO στη στήριξη των χωρών στη διαχείριση της γενετικής των ζωικών πληθυσμών τους.

Τι είναι οι ζωικοί γενετικοί πόροι;

Οι γενετικοί πόροι είναι γενετικό υλικό πραγματικής ή δυνητικής αξίας, είτε ενσωματώνεται σε ζώντα ζώα είτε σε υλικό όπως κρυοσυντηρημένο σπέρμα ή έμβρυα. Τα ζώα περιλαμβάνουν όλα τα ζωικά είδη που χρησιμοποιούνται ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα και γεωργία και οι πληθυσμοί σε κάθε ένα από αυτά, δηλαδή όλα τα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών και των πτηνών.

Οι πληθυσμοί ειδών ζωικού κεφαλαίου περιλαμβάνουν γενικά έναν αριθμό υποπληθυσμών που αναφέρονται ως φυλές. Σύμφωνα με τον ορισμό που χρησιμοποιείται από τον FAO, μια φυλή είναι "είτε μια υποειδική ομάδα εγχώριων ζώων με καθορισμένα και αναγνωρίσιμα εξωτερικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την διαχωρισμό της με οπτική εκτίμηση από άλλες ομοίως οριζόμενες ομάδες εντός του ιδίου είδους είτε ομάδα για την οποία και / ή ο πολιτιστικός διαχωρισμός από φαινοτυπικά παρόμοιες ομάδες οδήγησε στην αποδοχή της ξεχωριστής ταυτότητάς του. "

Οι γενετικοί πόροι των ζώων παρέχουν κρίσιμες επιλογές για την αειφόρο ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας, είτε πρόκειται για αύξηση της παραγωγής τροφίμων, είτε για μετριασμό και προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος είτε για την προαγωγή της προσφοράς ευρέος φάσματος υπηρεσιών οικοσυστήματος.
Η διάβρωση των παγκόσμιων ζωικών γενετικών πόρων επιταχύνθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως συνέπεια των ραγδαίων αλλαγών που επηρεάζουν τα συστήματα ζωικής παραγωγής.

Κατάσταση των φυλών του κόσμου

Οι 8 πρώτες ανέφεραν απειλές για τους γενετικούς πόρους των ζώων

Οφέλη και απειλές για τους γενετικούς πόρους των ζώων

Οφέλη

Οι πληθυσμοί των ζώων ή οι ζωικοί γενετικοί πόροι για τη διατροφή και τη γεωργία (ANGR) παρέχουν κρίσιμες επιλογές για την αειφόρο ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής. Οι διάφοροι ζωικοί γενετικοί πόροι παρέχουν την ικανότητα προσαρμογής και ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής, των αναδυόμενων ασθενειών, των πιέσεων στις ζωοτροφές και των υδάτινων πόρων και της μετατόπισης των αναγκών της αγοράς. Ωστόσο, οι πόροι αυτοί συχνά υποβάλλονται σε κακή διαχείριση και απειλούνται. Οι προσπάθειες για τη βιώσιμη διαχείριση τους πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως.

Απειλές

Το ποσοστό των παγκόσμιων φυλών που ταξινομούνται ως απειλούμενα με εξαφάνιση αυξήθηκε από 15% σε 17% μεταξύ του 2005 και του 2016. Περίπου 58% των φυλών κατατάσσονται ως άγνωστοι κίνδυνοι, επειδή δεν έχουν αναφερθεί πρόσφατα δεδομένα για τον πληθυσμό. Επομένως, ο αριθμός των φυλών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι πιθανό να υποτιμηθεί. Η παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση και αποτελεσματική δράση για την προστασία των φυλών από την εξαφάνιση. Η διάβρωση της ποικιλίας εντός της φυλής μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ακόμα και σε φυλές των οποίων το συνολικό μέγεθος του πληθυσμού παραμένει μεγάλο. Η δράση για την αποτροπή της απώλειας ποικιλίας ζώων θα είναι πιο αποτελεσματική εάν κατανοηθούν καλά οι παράγοντες που οδηγούν στον γενετικό κίνδυνο διάβρωσης και εξαφάνισης.

Τι χρειάζεται να γίνει;

Η παρακολούθηση των τάσεων στο μέγεθος, τη δομή και τη διανομή των πληθυσμών φυλών πρέπει να βελτιωθεί ως βάση για τον εντοπισμό των φυλών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και για την ιεράρχηση των δραστηριοτήτων διατήρησης.

Οι απειλές για τους γενετικούς πόρους των ζώων πρέπει να εντοπίζονται καλύτερα και οι πιθανές επιπτώσεις τους να αξιολογούνται καλύτερα, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμησή τους ή για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου που ενέχουν για την ποικιλομορφία.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 19:45

Σχετικά Άρθρα

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα
    Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα

    Στα 750 ευρώ μηνιαίως αυξάνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία, προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

    Πρόκειται για διπλασιασμό από τα 375 ευρώ / μήνα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα και μια σημαντική «ανάσα» για τους γονείς παιδιών που συνήθως έχουν αυξημένες ανάγκες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.

    Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε και σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ, από 325 ευρώ τον μήνα.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τις αυξήσεις αυτές θα ωφεληθούν περί τα 639 παιδιά και 103 ενήλικές - εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες - που έχουν ενταχθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

    Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες

    Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.

    Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.

    Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1.850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

    Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών

    Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.

    Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

    Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής.

    Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ, προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έρχεται το νέο επίδομα παιδιού - Ποιοι θα πάρουν αύξηση
    Έρχεται το νέο επίδομα παιδιού - Ποιοι θα πάρουν αύξηση

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, καθώς ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος σε μία, και έτσι όσοι δικαιούχοι βρίσκονται στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα, θα λάβουν 45 ευρώ ανά τέκνο, αντί για 28 ευρώ, και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

    Παράλληλα, αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

    Παραδείγματα

    1. Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ, το 2024 λάμβανε 70 ευρώ για ένα παιδί, 140 ευρώ για δύο και 280 ευρώ για τρία. Με την αύξηση επιδομάτων για το 2025 θα λαμβάνει 75 ευρώ για 1 παιδί, 150 ευρώ για δύο και 300 ευρώ για τρία παιδιά.

    2. Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 20.500 ευρώ θα λαμβάνει:

    • 45 ευρώ αντί για 28 ευρώ για ένα παιδί
    • 90 ευρώ αντί για 56 ευρώ για δύο παιδιά
    • 180 ευρώ αντί για 168 ευρώ για τρία παιδιά
    Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα

    Παρά τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί, τα νέα περιουσιακά κριτήρια ενδέχεται να αφήσουν ορισμένους δικαιούχους «εκτός».

    Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα φέτος να χάσει το επίδομα, επειδή μπορεί να έχει κληρονομήσει κάτι, λόγω των περιουσιακών κριτηρίων.

    Συγκεκριμένα θα ελέγχονται:

    Α) Κινητή περιουσία

    • Αυτοκίνητα
    • Δίκυκλα
    • Καταθέσεις
    • Μετοχές/ομόλογα

    Β) Ακίνητη περιουσία

    • Σπίτια
    • Οικόπεδα
    • Αγροτεμάχια
    Την Δευτέρα 30/9 η 4η δόση

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της νεάς δόσης του επιδόματος παιδιού, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με το άνοιγμα της πλατφόρμας Α21, αύριο Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα, η πληρωμή της 4ης δόσης θα γίνει αύριο, Δευτέρα 30/9 και θα αφορά εκείνους στους οποίους η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και έχει εγκριθεί.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 8:00 το πρωί.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΑ, η 5η διμηνία δόση θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και η 6η δόση μαζί με την μία επιπλέον δόση αναμένεται να καταβληθούν μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 2025 - Πότε θα φανούν στο «πορτοφόλι» τους
    Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 2025 - Πότε θα φανούν στο «πορτοφόλι» τους

    Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις για περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, με την αύξηση να εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Πρόκειται για αυξήσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήδη από αυτό τον Δεκέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

    Μάλιστα, στην περίπτωση που η αύξηση θα ανέλθει στο 2,5%, τότε η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα φτάσει τα 436,8 ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αυξήσεις εκτιμάται θα διαμορφωθούν ως εξής:

    • Δημόσιο: Η μέση σύνταξη γήρατος για έναν συνταξιούχο με 35 έτη θα διαμορφωθεί στα 1.316 ευρώ με μηνιαία αύξηση 32 ευρώ.
    • Πρώην ΙΚΑ: Η μέση σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης θα διαμορφωθεί στα 1.219 ευρώ με μηνιαία αύξηση 30 ευρώ.
    • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 2.612 ευρώ με μηνιαία αύξηση 64 ευρώ.
    • ΟΑΕΕ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.101 ευρώ με μέση αύξηση 27 ευρώ.
    • ΕΤΑΑ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ με μηνιαία αύξηση 31 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο όριο:

    • για τις κύριες συντάξεις θα ανέλθει σε 5.241,89 ευρώ, από 5.114,04 ευρώ
    • για τις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθει σε 1.572,56 ευρώ, από 1.534,21 ευρώ.
    • για την βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ ανέρχεται σε 409,5 ευρώ.

    Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

    Έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνουν.

    Το εφάπαξ επίδομα υπολογίζεται σε:

    • 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 ως 1.600 ευρώ,
    • 150 ευρώ για συντάξεις από 700 ως 1.100 ευρώ και
    • 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ.

    Κατά κανόνα προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το Μάιο του 2016, ωστόσο με μια μέση αύξηση περί τα 2,5%, οι συνταξιούχοι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται από το 2025, εφόσον το υπόλοιπό της είναι γύρω στα 30 με 50 ευρώ.

    Αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης

    Διευκρινίσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Νίκη Κεραμέως, κάνοντας λόγο για διόρθωση του ζητήματος.

    «Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις, αν περνάει κάνεις κλιμάκιο, να μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Από τα 1.400 ευρώ και πάνω μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να διορθωθεί».

    Μάλιστα τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα διορθωθεί πριν δοθούν οι αυξήσεις και θα αφορούν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.

    Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ

    Περίπου 35.000 απόστρατοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 27 μηνών που θα φτάσουν τα 2.600 ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου

    Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τις διαφορές κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους και θα είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης με τα ποσά που θα λάβουν να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.600 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες
    Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες

    Ακόμα και στο 90% αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή μελιού σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί

    «Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

    Οι μέλισσες λιμοκτονούν

    Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

    «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι»

    Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

    Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν

    Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

    Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί

    SOS για το μέλι «Σίθων»

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

    Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

    «Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

    Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

    Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

    Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

    «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023
    Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, στην ΕΕ, συγκομίστηκαν 48,3 εκατ. τόνοι πατάτας, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφεται μείωση της παραγωγής πατάτας, καθώς το 2023, η παραγωγή ήταν κατά 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από το 2000, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 36,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2000 και 2023, η συνολική έκταση καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,3 εκατ. εκτάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις αλλαγές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, όπου η καλλιεργήσιμη έκταση το 2023 ήταν κατά 1,1 εκατ. εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2000 (ισοδυναμεί με μείωση 84,9%). Μάλιστα δε, καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις εκτάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

    Παραγωγή πατάτας

    Για το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Οι τρεις αυτές χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

    Εξαγωγές

    Τέλος, να αναφέρουμε πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους πατάτας αξίας 663,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν κυρίως σπόρους πατάτας και καλλιεργήσιμες πατάτες.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο - “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”
    Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο – “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Το φλέγον ζήτημα των αποθεμάτων του νερού στο φράγμα Πηνειού, αποτέλεσε για μια ακόμη φορά θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού Τάκη Παρασκευόπουλου, προέδρων και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ αλλά και του τεχνικού τμήματος της Περιφέρειας.

    Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον απολογισμό των ενεργειών που ήδη έχουν γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, παρουσιάστηκαν τα νέα στοιχεία και εξετάστηκε ο τρόπος που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής προκειμένου να ολοκληρωθεί το κρίσιμο κομμάτι των καλλιεργειών μέχρι το τέλος του μήνα.

    Siskepsi nero 2

    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ ζήτησαν να συνεχιστεί ο υπάρχον σχεδιασμός υδροδότησης μέχρι τέλος Ιουλίου, γεγονός το οποίο και έγινε αποδεκτό με την επιφύλαξη πάντα των δεδομένων του φράγματος.

    Από τον Αύγουστο όμως, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός αναγκαστικά θα διαφοροποιηθεί και θα περιλαμβάνει μικρότερη παροχή από το φράγμα, που σημαίνει ότι καθημερινά και άλλα αντλιοστάσια θα βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Δηλαδή από τα τρία που βγαίνουν τώρα εκτός, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας τα 6 ή 9.

    Όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθούν οι βασικές καλλιέργειες που είναι το καρπούζι, η βιομηχανική ντομάτα και ένα κομμάτι από τα καλαμπόκια.

    «Παίρνουμε από το φράγμα 17 κυβικά το δευτερόλεπτο. Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε ένα πρόγραμμα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα. Αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για όλο το καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε μέχρι τέλος Ιουλίου. Μετά θα μειωθεί η παροχή από το Φράγμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάκης Παρασκευόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης τόνισε ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ενώ αναφερόμενος στις επόμενες καλλιέργειες σημείωσε πως θα γίνουν με επισφάλεια και με την αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών.

    Ο κ.Φίλιας ακολούθως, επεσήμανε πως καθημερινά πραγματοποιούνται μετρήσεις στο φράγμα και πως η ελπίδα πως θα ανέβει η στάθμη του και θα ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος χωρίς προβλήματα τελικά δεν βγήκε αληθινή.

    Μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας οι μετρήσεις των δυο τελευταίων ημερών που έδειξαν ότι δεν κατέβηκε η στάθμη καθώς εμπλουτίστηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

    Τέλος, για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του νερού εξαιτίας της υπερχείλισης, για το οποίο όμως όπως τέθηκε αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να αλλάξει τόσο η λειτουργία του έργου όσο και η παλαιότητά του.

    Siskepsi nero 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch