Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 18:36

Μεταφορές ζώντων ζώων εκτός της Ελληνικής Επικράτειας

Γράφτηκε από
Ad Slot

Λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού διάδοσης αυτής, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει τις μετακινήσεις πολιτών από και προς Τρίτες Χώρες, ενώ ήδη πολλά Κράτη - Μέλη κλείνουν τα σύνορά τους πλήρως.

Η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥπΑΑΤ ενημερώνει ότι στην Υπηρεσία φθάνουν ήδη ειδοποιήσεις από τις αρμόδιες αρχές άλλων Κρατών - Μελών (πχ. Κροατία, Γερμανία κλπ.) ότι οι μεταφορές ζώντων ζώων αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, καθώς τα φορτία αναγκάζονται να σταματούν στα σύνορα με γειτονικά Κράτη με σημαντικές επιπτώσεις για την ευζωία των ζώων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι δυνατό οι Υπηρεσίες να γίνουν αποδέκτες αιτημάτων για τη μεταφορά ζώντων ζώων εκτός των ορίων της Ελληνικής Επικράτειας, οι μεταφορείς πρέπει να καταθέτουν επαρκείς εγγυήσεις ότι έχουν προβεί σε ρεαλιστικό προγραμματισμό ταξιδίου και είναι βέβαιο ότι αυτό θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 18:36

Σχετικά Άρθρα

  • Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο
    Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο

    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν

    Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν. Όμως «κάποια επικίνδυνα ζώα, όπως κροκόδειλοι και φίδια, μεταφέρθηκαν στις κοινότητές μας», ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
    Οι πλημμύρες ξεκίνησαν όταν ένα φράγμα υπερχείλισε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    Η καταστροφή έπληξε και άλλες υποδομές στην πόλη Μαϊντουγκούρι, όπως το ταχυδρομείο και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου. Η προεδρία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
    «Ο πρόεδρος Τινούμπου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχασαν τα μέσα επιβίωσής τους λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του Φράγματος Αλάου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων.

    Από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Το 2022, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους 600.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social
    Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social

    Σε ετοιμότητα χώροι για τα ζώα - «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας»

    Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στον Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Σε ετοιμότητα βρίσκονται και χώροι για τα ζώα. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησε από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα, στην Αττική, που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033. Επίσης, στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτούργησαν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Δημαρχείο Γραμματικού, στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.
    Κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης από τη Νέα Πεντέλη, ο ρεπόρτερ του Star Άρης Λάμπος είδε έναν άσπρο σκύλο εμφανώς ταλαιπωρημένο και τρομαγμένο, ο οποίος σε μερικά σημεία είχε καεί από τη φωτιά, και έσπευσε να τον πάρει στην αγκαλιά του και να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Ο σκύλος, που είχε λουράκι, έχει χαθεί προφανώς μέσα στον πανικό να εκκενωθεί η περιοχή, και τριγυρνούσε μόνος και αβοήθητος μέσα στους πυκνούς καπνούς.
    Δραματικές εκκλήσεις στα social

    «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας» γράφουν στα social, αναρτώντας παράλληλα φωτογραφίες ζώων τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες.
    skilos7
    skilos5
    skiloas4
    skilos3
    skilo
    skilos1
    skilos2
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις
    Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τοποθέτηση απειλούμενων ειδών στη Σελήνη, αποκάλυψαν επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience.

    Η σεληνιακή αποθηκευτική εγκατάσταση θα μας επέτρεπε να διατηρήσουμε δείγματα από τα πιο απειλούμενα είδη ζώων στη Γη, φυλάσσοντάς τα μακριά από τους κινδύνους του δικού μας πλανήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ένα μακροχρόνιο αρχείο των ζώων που μπορεί να χάσουμε στη Γη, τα οποία θα «κρυοσυντηρηθούν» για να διατηρηθούν σε χρήσιμη κατάσταση, σημειώνει ο Independent.

    Γιατί στη Σελήνη

    Μια τέτοια εγκατάσταση, όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Mary Hagedorn του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογικών Κήπων και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian, θα ήταν καλό να βρίσκεται στις περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης, οι οποίες παραμένουν μόνιμα στη σκιά. Οι θερμοκρασίες εκεί παραμένουν κάτω από τους -196 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί σαν ψυγείο και να επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αποθήκευση των βιολογικών δειγμάτων.

    Η αποθήκευση στη Σελήνη θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση ή μια συνεχής πηγή ενέργειας για να διατηρείται η εγκατάσταση δροσερή. Αυτά είναι δύο από τις κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε παρόμοιος αποθηκευτικός χώρος στη Γη.

    Επιπλέον, η εγκατάσταση θα ήταν ασφαλής από άλλους κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις.

    Αρχικά, η εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη δειγμάτων δέρματος ζώων που περιλαμβάνουν ινοβλαστικά κύτταρα. Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό με δείγματα του ψαριού Asterropteryx semipunctatus, ενός είδους γωβιού, που θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και δοκιμή.

    Τα προβλήματα

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο σχέδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ασφαλής μεταφορά των δειγμάτων στο διάστημα και στη Σελήνη, η προστασία τους από την ακτινοβολία και η συνεργασία χωρών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για την κατασκευή και τη μετέπειτα προστασία της εγκατάστασης.

    Σημειώνουν όμως ότι η δράση είναι απαραίτητη παρά τις προκλήσεις αυτές, καθώς «οι απειλές εξαφάνισης επιταχύνονται ταχύτερα από την ικανότητά μας να σώσουμε αυτά τα είδη στο φυσικό τους περιβάλλον», όπως γράφουν στη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν
    Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ των «περιοχών προτεραιότητας διατήρησης»

    Η προστασία μόλις του 1,2% της επιφάνειας της Γης θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

    Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Science διαπίστωσε ότι η στοχευμένη επέκταση των προστατευόμενων περιοχών στην στεριά θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση χιλιάδων θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων και φυτών που βρίσκονται πιο κοντά στον αφανισμό.

    Από την Αργεντινή έως την Παπούα Νέα Γουινέα, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 16.825 περιοχές που θα πρέπει να τεθούν κατά προτεραιότητα υπό προστασία τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη εξαφάνιση ζώων και φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

    Ο Δρ Eric Dinerstein, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Resolve και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθούσε να εντοπίσει τα σπανιότερα είδη στον κόσμο με μικρές περιοχές εξάπλωσης. Ως παράδειγμα, μάλιστα, χρησιμοποίησαν τον κάκτο πεγιότ, του οποίου η εναπομένουσα περιοχή εξάπλωσης μπορεί να περιορίζεται σε μικρά τμήματα της ερήμου Τσιουαουάουα στη Βόρεια Αμερική.

    «Η πλειονότητα των ειδών στη Γη θεωρούνται σπάνια, καθώς είτε κατανέμονται σε εξαιρετικά περιορισμένες περιοχές είτε εμφανίζονται σε πολύ χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού, ή και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Δεν αρκεί μόνο η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών

    Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αποτραπούν οι επικείμενες εξαφανίσεις και όχι σε όλα όσα θα χρειάζονταν για την αποκατάσταση της φύσης στη Γη.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών χρειάζονται και άλλες ενέργειες για να αποτραπεί η καταστροφή της βιοποικιλότητας και να διατηρηθούν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

    Το 2020, οι ερευνητές εντόπισαν το μισό της χερσαίας επιφάνειας της Γης που, αν προστατευόταν, θα μπορούσε να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας και να ενισχύσει τη φυσική απομάκρυνση του άνθρακα.

    Από τις περιοχές που εντοπίστηκαν, τις οποίες οι συγγραφείς ονόμασαν «περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», το 38% βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου (2,5 χλμ.) από μια υπάρχουσα προστατευόμενη περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενέργειες με σχετικά άμεσα και θετικά αποτελέσματα για τη διατήρηση.

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ αυτών των περιοχών.

    Αποτυχία των κυβερνήσεων να διαφυλάξουν τις περιοχές με βιοποικιλότητα

    Το 2022, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το 30% του πλανήτη για τη φύση, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το 16,6% της επιφάνειας της Γης και των εσωτερικών υδάτων του πλανήτη προστατεύεται ήδη, ενώ πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται στη διαδικασία να αποφασίσουν πού θα επεκτείνουν τις προστατευόμενες περιοχές.

    Mόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης

    Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις συχνά αποτυγχάνουν να διαφυλάξουν τις περιοχές που χρειάζονται επειγόντως προστασία. Οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι μόλις το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 φιλοξενούσαν τα πιο απειλούμενα είδη.

    «Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις για την εξαφάνιση των ειδών, την κρίση της βιοποικιλότητας και το τι πρέπει να κάνουμε, μόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», επισήμανε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Και πρόσθεσε: “Είναι σχεδόν σαν οι χώρες να χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο αντίστροφης επιλογής και να επιλέγουν τις μη σπάνιες περιοχές για να τις προσθέσουν στις παγκόσμιες περιοχές υπό προστασία. Το μήνυμα αυτής της μελέτης είναι πως πρέπει να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις προσπάθειές μας την επόμενη πενταετία και αυτό είναι εφικτό».

    Η προστασία των περιοχών που εντόπισαν οι ερευνητές θα κόστιζε 29 – 46 δισ. δολάρια (23- 36 δισ. λίρες) τα επόμενα πέντε χρόνια και θα κάλυπτε 1,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα (630.000 τετραγωνικά μίλια). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθει μέσω ενός συνδυασμού αγοράς γης, επέκτασης των δικαιωμάτων και των τίτλων ιδιοκτησίας των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών σε κρατική γη.

    Η μελέτη συνέκρινε παγκόσμια δεδομένα για θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και φυτά με τις ήδη υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας δορυφορική ανάλυση για να εντοπίσει τα εναπομείναντα ενδιαιτήματα για τα απειλούμενα είδη.

    Οι περισσότερες από τις περιοχές που εντοπίστηκαν για επείγουσα προστασία βρίσκονταν στις τροπικές περιοχές, αλλά εντοπίστηκαν επίσης βοσκοτόπια, εύκρατα πλατύφυλλα δάση και τούνδρες.

    Ο καθηγητής Neil Burgess, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστήμονας του Κέντρου Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Διατήρησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της παγκόσμιας προόδου όσον αφορά την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, δήλωσε ότι η έρευνα είναι χρήσιμη για να γίνουν άμεσα δράσεις επί του θέματος.

    Η έρευνα αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση “ότι η επίτευξη κάλυψης 30% με προστατευόμενες και διατηρητέες περιοχές από μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι η τοποθεσία, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των προστατευόμενων και διατηρητέων περιοχών θα καθορίσουν κατά πόσο θα εκπληρώσουν το ρόλο τους στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της απώλειας βιοποικιλότητας», κατέληξε ο καθηγητής Neil Burgess.

    Πηγή: In.gr
  • Αχαΐα: Ζωοκλέφτες με παρελθόν άρπαξαν 12 αρνιά από μαντρί
    Αχαΐα: Ζωοκλέφτες με παρελθόν άρπαξαν 12 αρνιά από μαντρί

    Εισέβαλε μαζί με δυο συνεργούς του σε ένα μαντρί στην περιοχή Χιόνα της Αχαΐας και άρπαξαν 12 αρνιά που είχαν σκοπό να διαθέσουν στην αγορά εν όψει του Πάσχα

    Δεν ξέχασε τις συνήθειές του ένας ζωοκλέφτης, παλιός γνώριμος των αρχών από άλλες υποθέσεις, ο οποίος εισέβαλε μαζί με δυο συνεργούς του σε ένα μαντρί στην περιοχή Χιόνα της Αχαΐας και άρπαξαν 12 αρνιά που είχαν σκοπό να διαθέσουν στην αγορά εν όψει του Πάσχα.
    Ωστόσο, λογάριασαν χωρίς τους αστυνομικούς του τμήματος Ερυμάνθου που τους ταυτοποίησαν άμεσα και πέρασαν χειροπέδες στον σεσημασμένο, ο οποίος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών που του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και διέταξε να παραμείνει στα κρατητήρια ώσπου να απολογηθεί στον ανακριτή.
    Ο συλληφθείς είχε εμπλακεί τουλάχιστον άλλη μια φορά σε παρόμοια υπόθεση, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για τέσσερις ζωοκλοπές και δύο ζωοκτονίες στις περιοχές Κούμπερι και Βαλμαντούρα της Αχαΐας. Οι άλλοι δύο συνεργοί του έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
  • ΥπΑΑΤ: Άρση απαγόρευσης εξαγωγής ζώων στη Σαουδική Αραβία
    ΥπΑΑΤ: Άρση απαγόρευσης εξαγωγής ζώων στη Σαουδική Αραβία

    Tην άρση της απαγόρευσης εξαγωγής βοοειδών, προβάτων ή αιγοπροβάτων προς τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επιβληθεί λόγω της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και οι Έλληνες παραγωγοί θα μπορούν να προχωρούν σε αιτήσεις για εξαγωγές.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχαίρει την Ελλάδα για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, που της υπέδειξαν οι Ευρωπαϊκές Αρχές, για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων στην επικράτεια της χώρας και την ευχαριστεί πολύ για την καλή συνεργασία».

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΕΕ: Χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά
    ΕΕ: Χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μεγαλύτερη, στα τελευταία 20 χρόνια, μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους.

    Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τα ζώα κατά τη μεταφορά, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία των 1,6 δισεκατομμυρίων ζώων που μεταφέρονται εντός και από την ΕΕ κάθε χρόνο. Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

    Γιατί προτείνει η Επιτροπή νέους κανόνες για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά;

    Η νομοθεσία της ΕΕ για τη μεταφορά ζώων εγκρίθηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια, ενώ η τελευταία σημαντική αναθεώρηση έγινε το 2004, δηλαδή πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Η εν λόγω πρόταση για την πολύ αναγκαία αναθεώρηση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για τη βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφίμων και βασίζεται περαιτέρω στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές εξελίξεις.

    Η βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων ωφελεί πρωταρχικά τα ίδια τα ζώα, αλλά και τους καταναλωτές και τους κτηνοτρόφους. Βελτιώνει την ποιότητα των τροφίμων, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και μειώνει το κόστος που προκαλείται από τραυματισμούς, νόσους και κτηνιατρικά φάρμακα. Συμβάλλει, επίσης στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, όπως η μετάδοση νόσων από ζώα σε ανθρώπους και η μικροβιακή αντοχή.

    Γιατί είναι σημαντική η καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά;

    Κάθε χρόνο μεταφέρονται στην ΕΕ 1,6 δισ. ζώα, κυρίως οδικώς. Για δεοντολογικούς λόγους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η καλή μεταχείριση των ζώων αυτών, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επίσης διαδραματίζουν ρόλο:

    • Καλύτερη μεταχείριση των ζώων σημαίνει καλύτερη υγεία των ζώων και καλύτερη ποιότητα των τροφίμων. Συμβάλλει σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.
    • Η διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων συμβάλλει στην αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια υγεία, όπως η μικροβιακή αντοχή και οι ζωονόσοι.
    • Η βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων ανταποκρίνεται σε ένα σαφές αίτημα της κοινωνίας, με τους πολίτες της ΕΕ να ζητούν υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων στην ΕΕ. Πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι το 83 % των ερωτηθέντων επιθυμούσαν αυξημένη προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά. Το αίτημα αυτό απηχεί στα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα, καθώς τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν τη βελτίωση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά.

    Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της πρότασης;

    Η πρόταση επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά:

    • Περιορισμένοι χρόνοι ταξιδιού και περισσότερα διαλείμματα ανάπαυσης

    Η μέγιστη διάρκεια ταξιδιού των ζώων που προορίζονται για σφαγή είναι 9 ώρες· επί του παρόντος δεν υπάρχει όριο στη διάρκεια του ταξιδιού προς το σφαγείο (μόνο απαίτηση ανάπαυσης για 24 ώρες σε σταθμό ελέγχου μετά από 24 έως 29 ώρες ταξιδιού, ανάλογα με το είδος).

    Για τα υπόλοιπα ζώα, η μέγιστη διάρκεια ταξιδιού είναι 21 ώρες, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1 ώρα ανάπαυσης μετά από 10 ώρες. Μετά το ταξίδι αυτό, τα ζώα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες ανάπαυσης εκτός του οχήματος πριν από τη συνέχιση του ταξιδιού. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, στα ζώα πρέπει να δίνεται τροφή και νερό. Μετά την 24ωρη περίοδο ανάπαυσης, τα ζώα μπορούν να μεταφέρονται για ένα ακόμη ταξίδι 21 ωρών (συμπεριλαμβανομένης 1 ώρας ανάπαυσης μετά από 10 ώρες ταξιδίου), μετά το οποίο πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό.

    Αυτή η νέα προσέγγιση της περιορισμένης διάρκειας ταξιδίου συνάδει με τη νομοθεσία για τα κοινωνικά δικαιώματα των οδηγών και, ως εκ τούτου, είναι ευκολότερη η εφαρμογή της.

    • Αύξηση του διαθέσιμου χώρου

    Η πρόταση βελτιώνει σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο σε σύγκριση με την ισχύουσα νομοθεσία. Η πρόταση προσδιορίζει τον ελάχιστο χώρο που πρέπει να διαθέτει κάθε ζώο, ανάλογα με το βάρος και το είδος. Αυτά τα ελάχιστα πρότυπα ακολουθούν τις συστάσεις της EFSA και είναι σημαντικά για να μπορούν τα ζώα να αλλάζουν με ασφάλεια θέση και να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

    • Ενισχυμένοι όροι για τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ

    Η πρόταση περιλαμβάνει σειρά νέων απαιτήσεων για να διασφαλιστεί ότι οι επικαιροποιημένοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά θα εφαρμόζονται αποτελεσματικά και για τις εξαγωγές, έως τον προορισμό στην τρίτη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για τη θαλάσσια μεταφορά ζώων (υψηλότερα πρότυπα θαλάσσιας ασφάλειας για τα πλοία και εκπαιδευμένο προσωπικό για την καλή μεταχείριση των ζώων επί του πλοίου), καθώς και ένα νέο ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για τις εξαγωγές ζώων τόσο οδικώς όσο και διά θαλάσσης.

    • Όρια θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά

    Η πρόταση προστατεύει τα ζώα από ακραίες θερμοκρασίες (τόσο θερμές όσο και ψυχρές).

    Αν οι θερμοκρασίες αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 25°C και 30°C, τα ταξίδια δεν πρέπει να υπερβαίνουν κατ’ ανώτατο όριο τις 9 ώρες. Όταν οι θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα υπερβαίνουν τους 30°C, η μεταφορά των ζώων θα επιτρέπεται μόνο τη νύχτα. Όταν υπάρχει πρόγνωση για νυχτερινές θερμοκρασίες άνω των 30°C, τα ζώα θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο με σκοπό την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης.

    Ταυτόχρονα, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να είναι κάτω των 0°C, τα οδικά οχήματα πρέπει να καλύπτονται και τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από την έκθεση στον ψυχρό άνεμο. Κάτω από τους -5°C, επιπλέον των ανωτέρω μέτρων, η διάρκεια του ταξιδιού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες.

    Περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις για τα ευάλωτα ζώα, όπως τα κυοφορούντα ζώα, οι όρνιθες στο τέλος του κύκλου παραγωγής και οι μη απογαλακτισμένοι μόσχοι. Υπάρχουν επίσης χωριστές διατάξεις για τις γάτες και τους σκύλους που εκτρέφονται από εκτροφείς, πωλητές, καταστήματα ζώων συντροφιάς και καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων ηλικιών μεταφοράς και των πρόσθετων κτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων, καθώς και νέες και πιο ειδικές απαιτήσεις για τη μεταφορά υδρόβιων ζώων.

    Γιατί η παρούσα πρόταση καλύπτει μόνο ορισμένα ζώα;

    Η πρόταση καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των 1,6 δισ. ζώων που μεταφέρονται μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ κάθε χρόνο — κυρίως εκτρεφόμενα ζώα: χοίροι, αγελάδες, αιγοπρόβατα, πουλερικά, κουνέλια και άλογα. Για πρώτη φορά, η πρόταση περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη μεταφορά υδρόβιων ζώων στο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας. Η πρόταση επεκτείνει επίσης και ενισχύει τους κανόνες για τη μεταφορά γατών και σκύλων για εμπορικούς σκοπούς.

    Τέλος, υπάρχει ήδη χωριστή νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων η οποία προστατεύει τα ζώα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, καθώς και τα ζώα που διατηρούνται σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία.

    Τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο για τους υπευθύνους επιχειρήσεων;

    Το κόστος παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης αναμένεται να αυξηθεί οριακά. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα υπάρξει κόστος για την προσαρμογή στους νέους κανόνες —οι μεταφορείς ενδέχεται να χρειαστεί να επενδύσουν σε νέα ή ανακαινισμένα οχήματα και πλοία—, η Επιτροπή πρότεινε αρκούντως μακρές μεταβατικές περιόδους για τους νέους κανόνες.

    Ωστόσο, θα υπάρξουν επίσης σαφή οφέλη για τους υπευθύνους επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη μεταφορά ζώων. Για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της διοικητικής διαδικασίας θα μειώσει το κόστος για τους μεταφορείς και το κόστος επιβολής για τις δημόσιες αρχές. Επιπλέον, η μείωση των χρόνων ταξιδίου θα ενθαρρύνει μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και, ως εκ τούτου, θα παράσχει κίνητρα για την τοπική οικονομία.

    Δεδομένου ότι σχεδόν το 99 % των 1,3 εκατ. επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς και της αποθήκευσης είναι ΜΜΕ, η Επιτροπή έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανησυχίες τους. Σχεδίασε τις προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους, αξιοποιώντας περαιτέρω τα αποτελέσματα των εκτεταμένων διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προετοιμασίας.

    Πόσο χρόνο θα έχουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων για να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα;

    Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων θα έχουν στη διάθεσή τους 5 χρόνια για να προσαρμοστούν σε ορισμένα από τα νέα μέτρα που απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και επενδύσεις. Ορισμένες εταιρείες μεταφορών θα πρέπει να επενδύσουν σε τροποποιήσεις στα φορτηγά τους ώστε να διατίθεται περισσότερος χώρος ανά ζώο. Οι θαλάσσιοι μεταφορείς που επί του παρόντος δεν τηρούν τα απαιτούμενα πρότυπα θαλάσσιας ασφάλειας για τα ζώα, θα πρέπει να ανακαινίσουν τα πλοία τους.

    Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στη μεταφορά ζώων θα επωφεληθούν από σαφέστερους εναρμονισμένους κανόνες για όλα τα είδη και τις κατηγορίες ζώων. Θα δουν επίσης σαφή μείωση του διοικητικού φόρτου λόγω της ψηφιοποίησης.

    Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία;

    Ναι. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει δημοσιεύσει 5 επιστημονικές γνώμες και έχει διατυπώσει συστάσεις ανά ζώο για τη βελτίωση της ευημερίας τους κατά τη μεταφορά. Οι γνώμες αφορούσαν τα ιπποειδή, τα βοοειδή, τα μικρά μηρυκαστικά, τους χοίρους, τα οικόσιτα πτηνά και τα κουνέλια. Η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται επίσης στα διεθνή πρότυπα που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) και στις συζητήσεις στο πλαίσιο της πλατφόρμας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και της υποομάδας της με αντικείμενο την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά.

    Η αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας από την Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η τρέχουσα νομοθεσία δεν είναι πλέον κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό, ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και να επιβληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, και ότι δεν αντικατοπτρίζει τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Τμήματα του ισχύοντος κανονισμού είναι βασισμένα σε επιστημονικά στοιχεία της δεκαετίας του ’90. Σε δύο περιπτώσεις (το 2018 και το 2023) το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε παρόμοιες ελλείψεις στη νομοθεσία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης εγκρίνει συστάσεις για επικαιροποιημένους κανόνες.

    Η Επιτροπή διενήργησε επίσης εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων και εκτενείς διαβουλεύσεις, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.

    Οι προτεινόμενοι κανόνες θα ισχύουν για τα ζώα που εξάγονται από την ΕΕ; Υπάρχουν κανόνες για τις εισαγωγές;

    Όσον αφορά τις εξαγωγές από την ΕΕ, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και έως ότου φτάσουν στον προορισμό τους στις τρίτες χώρες. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015.

    Για να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη, η πρόταση απαιτεί την πιστοποίηση των μεταφορέων. Τα πλοία μεταφοράς ζώων πρέπει επίσης, μεταξύ άλλων, να φέρουν λευκή ή γκρίζα σημαία σύμφωνα με τους κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα. Τα ζώα επιτρέπεται να φορτώνονται στα εν λόγω πλοία μόνον εάν η κατηγορία κινδύνου του πλοίου χαρακτηρίζεται ως χαμηλού ή τυπικού κινδύνου σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος λιμένα. Στα πλοία θα πρέπει επίσης να επιβαίνει ένας υπεύθυνος για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων ταξιδιών, επιπλέον των προηγούμενων κανόνων που απαιτούν ήδη την παρουσία κτηνιάτρου για το πρώτο ταξίδι οποιουδήποτε πλοίου έχει εγκριθεί για τη μεταφορά ζώων, καθώς και πριν από κάθε επανέγκριση (δηλαδή ανά 5ετία).

    Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης απαιτήσεις για τα ζώα που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Τα ίδια ή ισοδύναμα πρότυπα ισχύουν για τα εισαγόμενα ζώα, από το σημείο εκκίνησής τους στην τρίτη χώρα έως τον τελικό προορισμό τους στην ΕΕ.

    Πώς μπορεί η ψηφιοποίηση να βελτιώσει την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά;

    Σύμφωνα με το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ και για να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η επιβολή της νομοθεσίας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις σύγχρονες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, τα συστήματα εντοπισμού θέσης θα επιτρέψουν καλύτερα στοχευμένους και αποτελεσματικότερους ελέγχους από τις αρχές, με τη βοήθεια μιας κεντρικής βάσης δεδομένων της ΕΕ. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την καλή μεταχείριση των ζώων, αλλά θα δημιουργήσει και ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους υπευθύνους επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη μεταφορά των ζώων. Με την ψηφιοποίηση θα ελαττωθεί επίσης η χρήση χαρτιού και θα μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία για τους επιχειρηματικούς φορείς.

    Η πρόταση της Επιτροπής θα διευκολύνει επίσης ένα εναρμονισμένο επίπεδο επιβολής και συμμόρφωσης, καθώς επικαιροποιεί τους κανόνες για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Το TRACES θα αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να καλύπτει ηλεκτρονικά όλες τις πιστοποιήσεις, άδειες και εγκρίσεις, επιτρέποντας σε όλες τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ να έχουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα για τη μεταφορά ζώων. Επιπλέον, στο TRACES θα είναι διαθέσιμη και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των οδικών οχημάτων για την καλύτερη παρακολούθηση της τήρησης των χρόνων ταξιδίου.

    Μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες από τους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ;

    Ναι. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η σημαντική απόκλιση στους εθνικούς κανόνες, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει την ενιαία αγορά, τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες μόνο σε συγκεκριμένους τομείς και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα κράτη μέλη μπορούν να υπερβούν τα ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ για τις μεταφορές που πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου στο έδαφός τους ή για άμεσες εξαγωγές από το δικό τους κράτος μέλος σε τρίτη χώρα.

    Πώς θα επιβάλλονται οι προτεινόμενοι κανόνες;

    Τα δεδομένα βάσει δεικτών θα συλλέγονται από τους υπευθύνους επιχειρήσεων και τις εθνικές αρχές μέσω της βάσης δεδομένων TRACES. Μια σημαντική καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω βάση δεδομένων θα χρησιμοποιείται για την καλύτερη παρακολούθηση της καλής μεταχείρισης των ζώων. Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές να στοχοθετούν καλύτερα τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους των μεταφερόμενων ζώων. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή θα δημοσιεύει εκθέσεις παρακολούθησης σχετικά με την κατάσταση της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά κάθε 5 έτη. Αυτό θα είναι επίσης χρήσιμο για να αξιολογηθεί κατά πόσον τα μέτρα της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστούν περαιτέρω.

    Σχεδιάζει η Επιτροπή να προτείνει άλλες πρωτοβουλίες για την καλή μεταχείριση των ζώων;

    Εγκρίθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά μια νέα πρόταση για την καλή μεταχείριση των σκύλων και των γατών, μαζί με την πρόταση για την καλή μεταχείριση στις μεταφορές. Η Επιτροπή εξακολουθεί επίσης να εργάζεται και σε άλλους τομείς της καλής μεταχείρισης των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της καλής μεταχείρισης κατά τη σφαγή, της καλής μεταχείρισης στην εκμετάλλευση και της επισήμανσης αναφορικά με την καλή μεταχείριση των ζώων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση του αντικτύπου των εν λόγω προτάσεων.

    Όσον αφορά την εκτροφή χωρίς κλουβιά, η Επιτροπή επί του παρόντος αξιολογεί προσεκτικά σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με τη μετάβαση στην εκτροφή χωρίς κλουβιά, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμη για τον γεωργικό τομέα και τα συστήματα τροφίμων μας. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εν εξελίξει εκτίμησης επιπτώσεων δείχνουν ότι η μετάβαση σε συστήματα χωρίς κλουβιά απαιτεί την προσαρμογή διαφόρων παραμέτρων εκτροφής, όπως ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος των ζώων και η διάθεση περισσότερου χώρου, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες καλής μεταχείρισης των ζώων. Απαιτούνται περαιτέρω διαβουλεύσεις σχετικά με το κόστος, την κατάλληλη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και τα σχετικά μέτρα κατά την εισαγωγή. Για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της καλής μεταχείρισης των ζώων και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, η σταδιακή κατάργηση των κλουβιών πρέπει να συνοδευτεί κι από άλλα μέτρα για την καλή μεταχείριση των ζώων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.

    Ως εκ τούτου, οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, ο οποίος αναμένεται να λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2024 και τον οποίο ανακοίνωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, και όπου θα εξεταστεί επίσης το ζήτημα της καλής μεταχείρισης των ζώων και θα συγκεντρωθούν απόψεις από τους υπεύθυνους για τη διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Το ψυχολογικό προφίλ όσων κακοποιούν ζώα: «Δεν νιώθουν τύψεις, πιθανώς το ευχαριστιούνται»
    σε Plus +
    Το ψυχολογικό προφίλ όσων κακοποιούν ζώα: «Δεν νιώθουν τύψεις, πιθανώς το ευχαριστιούνται»

    Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι στο ethnos.gr, το κύριο χαρακτηριστικό των ατόμων που προχωρούν σε κακοποίηση κάποιου ζώου. Δεν είναι δεδομένο ότι τα άτομα αυτά θα αναπτύξουν κάποια επιθετική ή ακόμα και κακοποιητική συμπεριφορά και σε βάρος ανθρώπου, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Το σίγουρο είναι ότι κάποια από τα άτομα που δολοφόνησαν ανθρώπους, έχουν στο παρελθόν προχωρήσει και σε κακοποίηση ζώου.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ψυχίατρο - Επιμελητή Β' της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γρηγόρη Καρακατσούλη, τα άτομα που προχωρούν σε κακοποίηση ζώου, δεν νιώθουν τύψεις για την πράξη τους. Επίσης, είναι πιθανό στο παρελθόν να έχουν πέσει και οι ίδιοι θύμα κακοποίησης.

    «Τα άτομα που κακοποιούν ζώα, πάσχουν από αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και μπορεί να προχωρήσουν και σε κακοποίηση ανθρώπου, χωρίς αυτό, βέβαια, να θεωρείται δεδομένο. Οι άνθρωποι αυτοί δε νιώθουν τύψεις γι' αυτό που κάνουν. Είναι πιθανό να έχουν υποστεί και οι ίδιοι στο παρελθόν κάποια κακοποίηση από άνθρωπο. Επίσης, μπορεί να είναι άνθρωποι με σαδιστικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, δηλαδή με διάθεση να τυραννάνε κάποιο ζώο ή άνθρωπο ή μπορεί να έχουν παρεκκλίνουσα σεξουαλικότητα, αν η κακοποίηση που κάνουν είναι σεξουαλική. Είναι δεδομένο ότι, αν κάποιο άτομο δεν αντιμετωπίζει εσωτερικά θέματα, δε θα προχωρήσει σε κακοποίηση ζώου», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Καρακατσούλης.

    Κατά τον ίδιο, δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι ένα άτομο αντιμετωπίζει θέμα αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Ιδίως αν το άτομο αυτό έχει υψηλό IQ.

    «Το ίδιο συμβαίνει σε περίπτωση που υπάρχει δυσλειτουργία σεξουαλικού τύπου, δηλαδή κάποια παραφιλία. Η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων είναι κρυμμένη, καλυπτόμενη από ταμπού. Άτομο με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχει μία πολύ καλή συμπεριφορά με τον κόσμο», λέει ο ψυχίατρος.

    Ο ίδιος αναφέρεται και σε μελέτες, οι οποίες συνδέουν την κακοποίηση ζώων με νυχτερινή ενούρηση ή έφεση σε εμπρησμό κατά την παιδική ηλικία.

    «Μπορεί να ευχαριστιέται με αυτό που κάνει»

    Στο θέμα της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας στέκεται και ο κλινικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Γιώργος Παπαγεωργίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι σε κακοποίηση ζώου μπορεί να προχωρήσει κάποιο άτομο που έχει υποστεί ψυχολογικό τραύμα ή έχει νοητική στέρηση.

    «Τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να παίρνουν και ευχαρίστηση, όταν κακοποιούν κάποιο ζώο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ενσυναίσθηση, δεν μπορούν να νιώσουν τα συναισθήματά τους και κυρίως τα συναισθήματα των άλλων. Ακολουθούν την παρόρμησή τους χωρίς πολύ σκέψη. Δε θέλουν η παρόρμησή τους να περιορίζεται σε κάποιες κοινωνικές νόρμες και αυτό αισθάνονται ότι τους απελευθερώνει. Συνήθως δρουν στο περιθώριο κοινωνικά αλλά μπορεί να είναι καλοί οικογενειάρχες ή πετυχημένοι στη δουλειά τους», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Παπαγεωργίου.

    Κατά τον ίδιο, περισσότερο οι άντρες προχωρούν σε κακοποίηση ζώου, ενώ δε σημαίνει ότι, όταν κάποιος προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη, είναι απαραιτήτως ικανός να δολοφονήσει και άνθρωπο.

    «Δε σε κάνει απαραιτήτως δολοφόνο ανθρώπου η κακοποίηση ζώου, όμως, μπορεί το παρελθόν κάποιου δολοφόνου να περιέχει και κακοποίηση ζώου. Σε κάθε περίπτωση ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος θα πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, αφού κάποιο άτομο που προχωρεί σε κακοποίηση ζώου, μπορεί να πάσχει και από μία μεγαλύτερη διαταραχή. Ένας άνθρωπος που κακοποιεί ζώα μπορεί να γελάει εύκολα και να έχει αρκετές φιλίες, όμως, θα υπάρχει σε αυτές κάποιο ωφελιμιστικό κομμάτι, δηλαδή θα θέλει να κερδίσει κάτι από τις φιλίες του», λέει ο κ. Παπαγεωργίου.

    Κατά τον ίδιο, μπορεί να υπάρχουν και κάποια κίνητρα, για να κακοποιήσει κάποιος ένα ζώο, όπως, για παράδειγμα, κτηνοτρόφος να σκοτώσει ένα λύκο, αν νιώσει ότι κινδυνεύει το κοπάδι του.

    «Σε αυτήν την περίπτωση δε μιλάμε για διαταραχή αλλά για τα χειρότερα επίπεδα της ανθρώπινης φύσης. Οι γραμμές είναι πολύ λεπτές και δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά, αφού για κάθε κακοποιητή ζώου μπορεί να υπάρχουν διάφορα κίνητρα, όπως οικονομικά, ψυχιατρικά και άλλα», καταλήγει ο κ. Παποαγεωργίου.

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία από Fran__ από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς