Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 13:21

ΕΔΟΚ: Επιτακτική ανάγκη κατάρτισης μακρόπνοου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού

Γράφτηκε από
Ad Slot

Οι ταχύτατοι ρυθμοί με τους οποίους μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός στη χώρα μας, με κύρια εστία τη Βόρεια Ελλάδα και διαβλεπόμενη επέκταση νότια και δυτικά, καθιστούν, για την ΕΔΟΚ, επιτακτική την ανάγκη αφενός λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή του και αφετέρου την κατάρτιση σχεδίου για τη μελλοντική προστασία της κτηνοτροφίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας από την επαναλαμβανόμενη αυτή νόσο.

Πρόκειται για λοιμώδη ζωονόσο, που δηλαδή δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά αποτελεί μια σημαντική απειλή, θα τολμούσαμε να πούμε ανάλογη του κορωνοϊού λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής της, για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και πρωτίστως τα αιγοπρόβατα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενόψει της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων που προβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία. Καθότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι νόσος που μεταδίδεται από τη σκνίπα του γένους Culicoides, γίνεται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στα ζώα, στις εγκαταστάσεις και στα μέσα μεταφοράς και εγκρίθηκε εθελοντικός εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, με αδρανοποιημένο εμβόλιο, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος.

Η πρόσφατη εκδήλωση του καταρροϊκού πυρετού, επηρεάζει σημαντικά όχι μόνον την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την υπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ιδιαιτερότητα στον τρόπο μετάδοσης της νόσου από σκνίπες που μπορούν να πετάξουν έως και 200 χλμ μακριά και σε μεγάλο ύψος, επιβάλλει τα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, με τη δημιουργία μιας πρώτης ζώνης ελέγχου με διάμετρο 20 χλμ, όπου τα ζώα απαγορεύεται να βγαίνουν από τις μονάδες και επιτρέπεται να σφαγούν μόνο στο πλησιέστερο σφαγείο. Οι εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων υφίστανται άμεσες συνέπειες (κυρίως τα πρόβατα αλλά και οι αίγες, τα βοοειδή νοσούν ασυμπτωματικά).Η θνησιμότητα μπορεί να είναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση της νόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφής και των επιπλοκών. Ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Η δεύτερη ζώνη περιορισμού και επιτήρησης φτάνει τα 150 χλμ. Με δεδομένη την παρουσία κρουσμάτων σε σημαντική έκταση και τον φόβο της περεταίρω εξάπλωσής τους, οι ζώνες αυτές επεκτείνονται και φτάνουν στο σημείο να αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται η Θεσσαλία, να είναι επιτηρούμενες. Αυτό σημαίνει σε βάθος χρόνου μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων στην αγορά.

Καθώς εμποδίζεται η μετακίνηση των ζώων, αντιμετωπίζει προβλήματα και το εμπόριο αρχής γενομένης από τα σφαγεία, τα οποία δεν μπορούν να προμηθεύονται ζώα για σφαγή.
Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνον στις περιοχές ελέγχου/περιορισμού και επιτήρησης, αλλά ακόμη και τις ελεύθερες περιοχές, καθώς δεν επιτρέπεται η διέλευση ζώων από τις παραπάνω περιοχές προς αυτές.

Η ΕΔΟΚ θεωρεί σημαντική τη διεξαγωγή έρευνας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για την αξιολόγηση της ζημίας που προκαλείται από την ασθένεια αυτή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο προληπτικά και να αποφύγουμε μια επανεμφάνισή της στο άμεσο μέλλον, με ολέθριες συνέπειες για τον τομέα του κρέατος.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η πρόληψη με έγκαιρους εμβολιασμούς και επιτήρηση, μπορεί να ανασχέσει την επιδημία, με κόστος σημαντικά μικρότερο από ότι η διαχείριση της νόσου εφόσον εκδηλωθεί και εξαπλωθεί. Πρόκειται για μια νόσο που παγκοσμίως προκαλεί σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις, ύψους τουλάχιστον 3 δις δολαρίων.

Στην Ισπανία και τη Βουλγαρία, για παράδειγμα, χώρες οι οποίες είχαν πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικά από τη νόσο, είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ζώων σε ποσοστό 80% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία, που διαπιστώνει ότι μια εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή, κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια λίρες ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων ζώων, τα έξοδα για κτηνιατρικές επισκέψεις και θεραπείες, τον περιορισμό μετακινήσεων και τη μείωση της τιμής του κρέατος. Από την άλλη, τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή νόσησης ή και τον περιορισμό των κρουσμάτων και την άμεση διαχείρισή τους, κοστίζει περίπου 140 εκατομμύρια λίρες σε διάστημα μιας πενταετίας. Ο εμβολιασμός του 80% των ζώων, ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια λίρες.

Πρόκειται για μια μάλλον συντηρητική προσέγγιση, καθώς άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο για παράδειγμα, υπέστησαν τρομακτικές απώλειες ζώων, σε περιόδους έξαρσης της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, στο Βέλγιο το 42% των αιγοπροβάτων και το 18% των βοοειδών υπέκυψαν στη νόσο, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στον κτηνοτροφικό τομέα.

Στη Γερμανία, η οικονομική επίπτωση της τελευταίας έξαρσης καταρροϊκού πυρετού ήταν σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου 119-136 ευρώ το κεφάλι στα γαλακτοπαραγωγικά βοοειδή, 27 ευρώ στα βοοειδή κρεατοπαραγωγής και 74 ευρώ στα πρόβατα. Συνολικά το οικονομικό κόστος για τη χώρα ανήλθε περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Στη Γαλλία, όπου είχαν επιβληθεί σοβαροί περιορισμοί στις μετακινήσεις και το εξωτερικό εμπόριο, οι ζημίες έφτασαν σε δυσθεώρητο ύψος και συγκεκριμένα τα 1,4 δις ευρώ.

Εξάλλου, μελέτη του βρετανικού Ινστιτούτου για την Υγεία των Ζώων, υπολόγισε ότι μια έξαρση του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα, μπορεί να κοστίσει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του κρέατος.

Ακόμη και στη Ρουμανία, όπου ο αριθμός των βοοειδών που χάθηκαν εξαιτίας της επιδημίας του 2014/15 ήταν σχετικά μικρός, οι εξαγωγές κρέατος, που είχαν περιοριστεί δραματικά λόγω των ειδικών μέτρων που λαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ανακάμψουν πλήρως μέχρι σήμερα, οδηγώντας σε μια συρρίκνωση της παραγωγής βοοειδών.

Η δέσμη μέτρων που μπορεί να προκύψει από τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη των παραγωγών με τη διανομή εντομοαπωθητικών και τη διενέργεια υποχρεωτικών εμβολιασμών, όπως επίσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου και της μεταποίησης με την έκδοση αποφάσεων που θα επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών από τις ζώνες επιτήρησης προς τις υπόλοιπες περιοχές για σφαγή, με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης.

Η αποτίμηση της ζημίας στην κτηνοτροφία και τη διακίνηση του κρέατος είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, σε μια «γειτονιά» όπου οι ασθένειες μεταδίδονται μέσω των χερσαίων μας συνόρων. Με δεδομένο ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια νόσος που επανεμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η πρόληψη θα είναι η καλύτερη ασπίδα τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τους επόμενους κρίκους της αλυσίδας μέχρι τον καταναλωτή.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 12:58

Σχετικά Άρθρα

  • Οι προτεραιότητες του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΚ
    Οι προτεραιότητες του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΚ

    Με «φορτωμένη» ατζέντα ξεκινά τη θητεία του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), το οποίο αναδείχθηκε από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/5.

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση για την κατανομή αξιωμάτων, πρόεδρος του νέου Δ.Σ. εξελέγη ομόφωνα ο κ. Ελευθέριος Γίτσας, ο οποίος ανανέωσε τη θητεία του για άλλη μια τριετία. Στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη επίσης ομόφωνα ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης της Φάρμας Φωτιάδη. Έτσι, το Δ.Σ. διαμορφώνεται ως εξής:

    Γίτσας Ελευθέριος Προέδρος
    Φωτιάδης Νικόλαος Αντ/δρος
    Αργυρόπουλο Σταυρός Γενικός Γραμματέας
    Φωτιάδης Κ. Νικόλαος Ταμίας
    Κωστοπούλου Παρασκευή Μέλος
    Δανιάς Δημήτριος Μέλος
    Τσιαρτσιαφλής Άγγελος Μέλος
    Μαυρίδης Βασίλειος Μέλος
    Τζενετίδης Παρθένιος Μέλος
    Μπατσολάκης Γεώργιος Μέλος
    Χριστόπουλος Αλέκος Μέλος

    Η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε και ενέκρινε τα πεπραγμένα και τα επιτεύγματα της τελευταίας τριετίας, που θέτουν τις βάσεις για μια δυναμική πορεία της ΕΔΟΚ στο μέλλον, και το νέο Δ.Σ. αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο και να υλοποιήσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της Οργάνωσης και τη στήριξη του Τομέα του κρέατος.

    Η ΕΔΟΚ συμμετέχει ενεργά με τρεις εκπροσώπους στη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, μεταξύ των φορέων του ΥπΑΑΤ, όπως επίσης συνεργάζεται και στην ολοκλήρωση του Τεχνικού Δελτίου του ΥπΑΑΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης, διεκδικώντας μια κατ' εξαίρεσιν ενίσχυση του κρεοπαραγωγικού προβάτου, του μαύρου χοίρου και του νεροβούβαλου. Εξάλλου, υπήρξε καθοριστικής σημασίας η συνδρομή της ΕΔΟΚ στη σύνταξη μελέτης από το ΥπΑΑΤ για την απώλεια εισοδήματος στις τάξεις των κτηνοτρόφων, της εστίασης και της εμπορίας, για τον ορισμό αποζημιώσεων ανά περίπτωση. Η ΕΔΟΚ, υπό το νέο Δ.Σ. θα παρακολουθεί στενά και θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη νέα ΚΑΠ.

    Παράλληλα, θα συνεχίσει το σημαντικό της έργο σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας με αιχμή του δόρατος την πρόληψη απώλειας ζωικού κεφαλαίου μέσω ενός καινοτόμου οργανωμένου προγράμματος παραγωγής εμβολίων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για θέματα κανονισμών και άλλων διατάξεων που σχετίζονται με τον Τομέα του κρέατος. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η κατάρτιση Διεπαγγελματικής Συμφωνίας βάσει των προτάσεων που κατέθεσε η ΠΕΝΕΚΖΖΩ (Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων) σχετικά με την αλλαγή βασικών διατάξεων που δυσχεραίνουν τη διακίνηση ζώων και κρεάτων και την πάταξη αθέμιτων πρακτικών.

    Μείζονος σημασίας για το νέο Δ.Σ. θα είναι η δημιουργία προτύπων στον Τομέα του κρέατος και ήδη, δια της ΠΕΜΑΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών-Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος), η ΕΔΟΚ συμμετέχει στην επιτροπή του ΕΛΓΟ με στόχο τη δημιουργία προτύπων για παρασκευάσματα χοιρινού και κοτόπουλου. Θα δοθεί παράλληλα νέα ώθηση στο έργο της επιστημονικής επιτροπής που έχει συστήσει η ΕΔΟΚ για τον ορισμό της ταυτότητας των παραγόμενων κρεάτων, αρχικά του μαύρου χοίρου και του νεροβούβαλου και στη συνέχεια όλων των άλλων ειδών ζώων.

    Η ΕΔΟΚ πρωτοστάτησε επίσης στην ίδρυση Ένωσης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ενός απολύτως αναγκαίου φορέα για τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, που θα επιλύει τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής της αυτονομίας και του ορισμού της Ένωσης ως κοινωνικού εταίρου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι επαφές που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την κατοχύρωση της δυνατότητας των Δ.Ο. να λαμβάνουν εγγυητικές επιστολές του Δημοσίου, με αποκλειστική χρήση για την εκτέλεση εγκεκριμένων προγραμμάτων.

    Ψηλά στις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. είναι η ψηφιοποίηση της ΕΔΟΚ και η σύνδεσή της με το Σύστημα Άρτεμις, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την κτηνιατρική διεύθυνση του ΥπΑΑΤ και το ΓΕΜΗ, ώστε να λαμβάνει έγκυρα στοιχεία τα οποία θα μετατρέπει σε δευτερογενείς πληροφορίες ώστε να τα αξιοποιήσει ια την ορθότερη κατανόηση της αγοράς, την έγκαιρη παρέμβαση όπου είναι απαραίτητο αλλά και την υποστήριξη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας των μελών της.

    Έμφαση δίνεται και στην ενημέρωση των μελών της αλλά και όλων των ενδιαφερομένων μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΟΚ, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς προκειμένου να συμπεριλάβει όχι μόνο τις δράσεις της Οργάνωσης αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος για τον Τομέα.

    Η βελτίωση της οργανωτικής δομής της ΕΔΟΚ είναι από τις προτεραιότητες της Οργάνωσης και για αυτό κατατέθηκε πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, που θα της επιτρέψει να παρεμβαίνει άμεσα για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς.

    Ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ., στο πλαίσιο αναμόρφωσης της Οργάνωσης και ενίσχυσης της διαφάνειας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου που έγινε αποδεκτό από τη Γενική Συνέλευση, θα είναι η ΕΔΟΚ να αποκτήσει βιβλία Γ? κατηγορίας και να προχωρήσει σε σύμβαση με εταιρεία ορκωτών λογιστών για να ολοκληρωθεί οικονομική έκθεση για τα προηγούμενα χρόνια.

    Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ΕΔΟΚ κατέθεσε νέο σχέδιο στο ΕΣΠΑ για τη μεταλιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την εγκατάσταση κτηνοτροφίας και την παραγωγή κρέατος.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Σχέδιο για το κρέας υπέβαλλε η ΕΔΟΚ στον Λιβανό
    Σχέδιο για το κρέας υπέβαλλε η ΕΔΟΚ στον Λιβανό

    Την άμεση προώθηση ενός σχεδίου παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος που κατάρτισε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ΕΔΟΚ.

    Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, Θώμάς Αλεξανδρόπουλος ενώ η ΕΔΟΚ εκπροσωπήθηκε από ολιγομελή ομάδα μελών του Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποβολή από πλευράς ΕΔΟΚ μιας τεκμηριωμένης πρότασης η οποία καταρτίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη παρεμβάσεων για την κατάρτιση του νέου ΠΑΑ, την είσοδο νέων υποσχόμενων κλάδων στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προληπτική αντιμετώπιση των απωλειών ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας από ζωονόσους που προβλέπει την παραγωγή εμβολίων.

    Ο κ. Λιβανός αντέδρασε θετικά στο προτεινόμενο σχέδιο παρεμβάσεων και ζήτησε από τους συνεργάτες του να συνεργασθούν με την ΕΔΟΚ για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του.

    Προϋπόθεση για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους κλάδους που απαρτίζουν τον Τομέα του κρέατος είναι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων, που αυτή τη στιγμή φτάνει το 25%. Διαφορετικά, εξήγησε ο κ. Γίτσας, όσο καινοτόμα και να είναι τα μέτρα,η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μικρή, διότι οι εκτροφές έχουν χαμηλή βιωσιμότητα και άρα εξ ορισμού περιορισμένη ανταγωνιστικότητα.

    Οπότε η ΕΔΟΚ χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας την πρόληψη με εμβολιασμούς, ενώ έθεσε υπόψιν του Υπουργού τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων στη χώρα από εποπτευόμενο οργανισμό, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

    Στο σχέδιο που υπέβαλε η ΕΔΟΚ περιλαμβάνονται ακόμη συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως:

    • Όσον αφορά στον κλάδο της παραγωγής, την υιοθέτηση νέων, σύγχρονων παραγωγικών πρακτικών, την εφαρμογή της γενετικής βελτίωσης, τον συγχρονισμό των γεννήσεων, τη συστηματική και οργανωμένη πάχυνση. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μελέτες και η νομοθεσία για την ευζωία των ζώων και φυσικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
    • Προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών για δική τους χρήση, με ανάλογα παραστατικά, και οι πεδινές εκτροφές να εκπληρώνουν την προϋπόθεση εκτατικής βόσκησης με την χρήση ανάλογης με τις ανάγκες, έκτασης οργανωμένου λειμώνα.
    • Είσοδος νέων κλάδων στην κτηνοτροφία όπως ο Μαύρος Χοίρος, ο Νεροβούβαλος, η Βραχυκερατική Αγελάδα, και αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων. Για να αναδειχθούν τα προϊόντα αυτά είναι απαραίτητο λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των κτηνοτροφικών μονάδων, να δημιουργηθούν συνεργατικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν παραγωγικά πρότυπα, πιστοποιήσεις, μεταποίηση, αποδεδειγμένη ιχνηλασιμότητα, ασφάλεια και υγιεινή των ζώων.
    • Ψηφιοποίηση των μητρώων του ΕΛΓΟ και ΥπΑΑΤ, επικαιροποίηση του συστήματος Άρτεμις. Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Σύστημα Άρτεμις, τα μητρώα του ΕΛΓΟ δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα, με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
    • Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Κανονισμών κατά των ζωονόσων που σήμερα είναι αναποτελεσματικοί και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και διακίνηση κρεάτων, μεταξύ ζωνών εμβολιασμού ανά την χώρα.
    • Από την πλευρά της ΕΔΟΚ, υπογραμμίστηκε ότι οι παρεμβάσεις αυτές σκοπό έχουν να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων που θέτουν οι νέες στρατηγικές της Ε.Ε. "Από το χωράφι στο πιάτο" και η βιοποικιλότητα και να οδηγήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα του κρέατος.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση της ΕΔΟΚ και των μελών που την απαρτίζουν, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης και προβολής των ελληνικών κρεάτων που εκτελεί η διεπαγγελματική οργάνωση υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι οι δράσεις της ΕΔΟΚ έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Δ.Ο. Τα δε αποτελέσματα των δράσεων αυτών έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο εγγύς μέλλον.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • ΕΔΟΚ: Δέσμη προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Τομέα του Κρέατος
    ΕΔΟΚ: Δέσμη προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Τομέα του Κρέατος

    Η ΕΔΟΚ, κατόπιν συνεργασίας με το ΥπΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, κατάρτισε δέσμη προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Τομέα του Κρέατος, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη νέα προγραμματική περίοδο 2020-2027.

    Ο τομέας του κρέατος παρουσιάζει γνωστές και χρόνιες παθογένειες που αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ένας κλάδος με τεράστια δυναμική και προοπτική ανάπτυξης. Για αυτό η ενίσχυσή του είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα, μέσα από τη διαπίστωση και αναγνώριση των προβλημάτων και την κατάλληλη και στοχευμένη στήριξη του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για την ανάπτυξή του.

    Είναι σημαντική η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τομέα του κρέατος, που πρέπει να φέρνει νέες πρακτικές σε όλους τους κλάδους που τον απαρτίζουν, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, με οφέλη τόσο για τους επαγγελματίες, τους καταναλωτές και την Εθνική οικονομία.

    Όσον αφορά στον κλάδο της παραγωγής, πρέπει να υιοθετηθούν οι νέες σύγχρονες παραγωγικές πρακτικές, να εφαρμοστεί η γενετική βελτίωση, να υπάρξει συγχρονισμός των γεννήσεων, να γίνεται συστηματικά και οργανωμένα η πάχυνση, να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μελέτες και η νομοθεσία για την ευζωία των ζώων και φυσικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.

    Επίσης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών για δική τους χρήση, με ανάλογα παραστατικά, και οι πεδινές εκτροφές να εκπληρώνουν την προϋπόθεση εκτατικής βόσκησης με την χρήση ανάλογης με τις ανάγκες, έκτασης οργανωμένου λειμώνα.

    Όλα αυτά όμως αφού λύσουμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας λόγω ζωονόσων που φτάνει το 25%. Όποια νέα, καινοτόμα μέτρα και κάθε είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εφαρμοστούν στην σημερινή κτηνοτροφία, με τις παραπάνω απώλειες λόγο ζωονόσων, δεν θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα διότι οι εκτροφές έχουν χαμηλή βιωσιμότητα και άρα χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

    Οι Κανονισμοί κατά των ζωονόσων είναι αναποτελεσματικοί και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και διακίνηση κρεάτων, μεταξύ ζωνών εμβολιασμού ανά την χώρα. Κυριολεκτικά μερικοί από αυτούς λειτουργούν απόλυτα τιμωρητικά κατά της κτηνοτροφίας και ειδικότερα κάποιοι εμποδίζουν την κατανάλωση ελληνικού κρέατος σε πολλές περιοχές της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    -Δεν εφαρμόζεται πρόληψη με εμβόλια παρά μόνο εφαρμόζονται προγράμματα σφαγής, καύσης μετά το συμβάν μάλιστα προβλέπεται κάποια αποζημίωση, όχι ικανή για αντικατάσταση.

    -Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Σύστημα Άρτεμις, τα μητρώα του ΕΛΓΟ δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα, με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε λανθασμένα αποτελέσματα και κατά συνέπεια λάθος αποφάσεις στον μελλοντικό σχεδιασμό ανάπτυξης.

    Πηγή: ΝeaPaseges.gr

  • ΕΔΟΚ: Πρόταση για την κρεοπαραγωγό προβατοτροφία, μαύρο χοίρο και βουβαλοτροφία
    ΕΔΟΚ: Πρόταση για την κρεοπαραγωγό προβατοτροφία, μαύρο χοίρο και βουβαλοτροφία

    Πρόταση για την εκκίνηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης τριών κλάδων στον τομέα του κρέατος, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε εμβρυακό στάδιο, την κρεοπαραγωγό προβατοτροφία, τον μαύρο χοίρο και τη βουβαλοτροφία, θα υποβάλει η ΕΔΟΚ στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Όπως επισημαίνει η ΕΔΟΚ, είναι ευκαιρία να χαραχθεί μια σωστή και αποδοτική στρατηγική ανάπτυξης των κλάδων αυτών, καθώς , αφενός βρίσκονται στα σπάργανα και άρα δεν υπάρχουν παγιωμένες κακές πρακτικές και αφετέρου έχουν μεγάλη δυναμική.

    Το πρόβειο κρέας, ο μαύρος χοίρος και ο βούβαλος μπορούν να μπουν στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας που βρίσκεται υπό κατάρτιση και να εμπλουτίσουν τη φαρέτρα της ελληνικής γαστρονομίας. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να συντελέσουν στην αναδιάρθρωση της υφιστάμενης ελληνικής κτηνοτροφίας, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης στην ελληνική ύπαιθρο και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που επιτάσσει η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

    Ενόψει του σχεδιασμού του νέου ΠΑΑ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, μπορεί να υιοθετηθεί αναπτυξιακή στρατηγική με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με αποδεδειγμένη την ιχνηλασιμότητα και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Κρεοπαραγωγός προβατοτροφία

    Η κρεοπαραγωγός προβατοτροφία είναι η μόνη που μπορεί να καλύψει με κρέας την εγχώρια αγορά καθ? όλη τη διάρκεια του χρόνου, οπότε θα ανασχέσει τις εισαγωγές από Ν. Ζηλανδία και Ρουμανία που σήμερα καλύπτουν τις ανάγκες της εστίασης. Τα ωφέλη της για το περιβάλλον και τις αγροτικές κοινωνίες είναι πολλαπλά. Ως εκτατική εκτροφή, αξιοποιεί τα ορεινά λιβάδια και συμβάλλει στην ανανέωση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    Παράλληλα, συνιστά απασχόληση που θα φέρει νέους αγρότες στο προσκήνιο και θα δώσει πνοή στα χωριά.

    Μαύρος Χοίρος

    Ο μαύρος χοίρος αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είναι ένα μοναδικό προϊόν,η εκτροφή του οποίου πληροί τους περιβαλλοντικούς στόχους(ιχνηλασιμότητα, ευζωία). Εχει, δε, όλες τις προϋποθέσεις όχι μόνο να ενισχύσει τη φαρέτρα της ελληνικής γαστρονομίας, αλλά και να αποκτήσει μια θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα προϊόντα του κλάδου. Το προϊόν αυτό έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία λόγω της μεταποιητικής δραστηριότητας που μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.

    Επιπλέον, περιοχές της χώρας που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλη χρήση, είναι ιδανικές για την εκτροφή μαύρου χοίρου.

    Βουβαλοτροφία

    Η βουβαλοτροφία που σήμερα περιορίζεται σχεδόν στο σύνολο της στη Κερκίνη, αποτελεί μια δραστηριότητα που έχει όλες τις προϋποθέσεις εφόσον στηριχθεί κατάλληλα, να μπορέσει να αναπτυχθεί με τρόπο βιώσιμο σε κάθε παραλίμνια και παραποτάμια έκταση της χώρας.

    Η συγκεκριμένη παραγωγή κρέατος έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το παραγόιμενο προϊόν έχει μεγάλη υπεραξία και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση στην ύπαιθρο.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Ψηφίζουν «Ναι» στο κάλεσμα της ΕΔΟΚ για τις ονομασίες των vegan προϊόντων
    Ψηφίζουν «Ναι» στο κάλεσμα της ΕΔΟΚ για τις ονομασίες των vegan προϊόντων

    Στήριξη των θέσεων της ΕΔΟΚ σχετικά με τη χρήση ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα παρείχαν Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της όποιας επιχειρούμενης αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Κατόπιν της ενημέρωσης των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με σχετική επιστολή για τις πτυχές του ζητήματος, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος είχε διαδικτυακή συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κα.Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Οι δύο Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωσή τους από πλευράς ΕΔΟΚ και διαβεβαίωσαν ότι εφόσον τεθεί θέμα ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, η θέση τους θα ταυτίζεται με αυτή της ΕΔΟΚ, δηλαδή να μην γίνεται παράτυπη χρήση ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα.

    Για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα που ανέκυψε, επικοινώνησαν επίσης με την ΕΔΟΚ και οι κ.κ. Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ, εκφραζόμενοι θετικά για την πρωτοβουλία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΔΟΚ, οι συντονισμένες προσπάθειες εταιρειών και οργανώσεων να οικειοποιηθούν την ορολογία που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τις vegan απομιμήσεις τους και να φέρουν το θέμα άμεσα προς ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν καρποφόρησαν. Εντούτοις, η ΕΔΟΚ και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις του κρέατος εκτιμούν πως θα υπάρξουν εκ νέου απόπειρες το επόμενο κρίσιμο διάστημα, κατά το οποίο παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ στα ευρωπαϊκά όργανα, πιθανότατα πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

    Η ΕΔΟΚ θέλει να εκφράσει τη μεγάλη της ικανοποίηση για τη θερμή ανταπόκριση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για περεταίρω συνεργασία, ανοίγοντας έναν δίαυλο απευθείας επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής AGRI του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2019, υιοθετήθηκε μια τροπολογία για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Αγροτικών και Αλιευτικών Προϊόντων (τροπολογία 165, κανονισμός 1308), που προστάτευε την ονομασία των προϊόντων κρέατος και δεν επέτρεπε τη χρήση της ορολογίας από προϊόντα που δεν περιέχουν κρέας.

    Το τελευταίο διάστημα και ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του κανονισμού 1308/2013 στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα από το λόμπι των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Μια κινητικότητα που στοχεύει στην αλλαγή αυτής της τροπολογίας, για να επιτραπεί η χρήση της ορολογίας από προϊόντα φυτικής προέλευσης, με μόνη προϋπόθεση να αναφέρεται στη συσκευασία ότι δεν περιέχουν κρέας.

    Η ΕΔΟΚ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις του Τομέα κρέατος, προέτρεψε με επιστολή της τους Ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την αρχική τροπολογία για να διασφαλιστούν τα ζωικά προϊόντα που αποτελούν τμήμα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα των καταναλωτών σε ορθή πληροφόρηση.

    Πηγή: ΝeaPaseges.gr

  • ΕΔΟΚ: Να διατηρηθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς
    ΕΔΟΚ: Να διατηρηθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς

    Ανακοίνωση για τον τομέα του κρέατος σε σχέση με τον κορωνοϊό.

    Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε διαρκή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκομίζοντας στοιχεία για τους κλάδους της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας του κρέατος, τα οποία αποτυπώνουν με αντικειμενικότητα και το μέγιστο δυνατό εύρος, την κατάσταση που επικρατεί πλέον σε ολόκληρο τον Τομέα του Κρέατος, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

    Οι ενδείξεις που προκύπτουν από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΔΟΚ είναι άκρως ανησυχητικές και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης παραγωγών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον Τομέα του Κρέατος.

    Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει πλέον και ο Τομέας του Κρέατος στην Ελλάδα, από την παραγωγή, την εμπορία , την μεταποίηση μέχρι και το τελευταίο σημείο πώλησης των προϊόντων, απαιτούν τη συνέχιση της ρεαλιστικής αποτύπωσης της κατάστασης και της διαπίστωσης των προβλημάτων όλων των επαγγελματιών του Τομέα, με στόχο να διατηρηθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, εν μέσω αυτής της τραγικής -για όλον τον πλανήτη- συγκυρίας.

    Με τον τρόπο αυτόν διαπιστώνεται με αντικειμενικό τρόπο η έκταση των ζημιών και των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος του Τομέα, ξεχωριστά, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα οικονομικής στήριξης, για να παραμείνει ζωντανός κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της κρίσης, ο νευραλγικός αυτός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • ΕΔΟΚ: Ημερίδα στην Αθήνα για τους επίσημους ελέγχους τροφίμων ζωικής προέλευσης
    ΕΔΟΚ: Ημερίδα για τους επίσημους ελέγχους τροφίμων ζωικής προέλευσης

    Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ, στις 8:30 πμ.

    Η ημερίδα με θέμα «Ο κανονισμός επίσημων ελέγχων 2017/625: Οι αλλαγές που επιφέρει η νέα νομοθεσία στον επίσημο έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης - Μετάβαση στο νέο καθεστώς» απευθύνεται σε ιδιοκτήτες/ επικεφαλής και στους υπεύθυνους όλων των επιχειρήσεων παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης προϊόντων ζωικής προέλευσης του αγροδιατροφικού τομέα.

    Ταυτόχρονα έχουν προσκληθεί σε συμμετοχή στελέχη του ΥΠΑΑΤ και των τοπικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και άλλων φορέων όπως ΜΚΟ.

    Δείτε το Πρόγραμμα ΕΔΩ

    Πηγή: NeaPaseges.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς