Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 11:45

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της χρήσης ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Μπορεί ένα προϊόν φυτικής προέλευσης να ονομάζεται μπριζόλα, φιλέτο ή μπέικον; Η απάντηση που δίνουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα του κρέατος είναι κατηγορηματικά όχι.

Με ανοιχτή επιστολή τους, την οποία η ΕΔΟΚ ως μέλος της UECBV προσυπογράφει πλήρως, οι Copa-Cogeca(Committee of Professional Agricultural Organisations - General Confederation of Agricultural Cooperatives), UECBV(European Livestock and Meat Trades Union) , AVEC (the voice of the European poultry meat sector ), CLITRAVI, (Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union) EFFAB (European Forum of Farm Animal Breeders) και INTERNATIONAL BUTCHERS' CONFEDERATION, αντιδρούν στην προσπάθεια οικειοποίησης της ορολογίας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τις vegan απομιμήσεις τους.

Ως τομέας, έχουμε πλήρη συνείδηση και κατανόηση του γεγονότος ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιθυμούν να έχουν επιλογές φυτικής προέλευσης στο λιανικό εμπόριο. Δεν μπορούμε όμως να συναινέσουμε σε μια στρατηγική μάρκετινγκ βάσει της οποίας τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται ως «εναλλακτικές», δηλαδή ως ισοδύναμα υποκατάστατα ήδη υφιστάμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης. Πρόκειται για μια στρατηγική που επί της ουσίας παραπλανά τον καταναλωτή και σαφέστατα δεν αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν πηγή πρωτεΐνης, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν την ίδια πρόσληψη διατροφικών συστατικών με τα ζωικά προϊόντα τα οποία προσπαθούν να μιμηθούν! Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα παρουσιάζονται ως πιο υγιεινές επιλογές δεδομένου ότι συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα όπως αλάτι, ζάχαρη και λίπος. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί απομιμήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών, στην πραγματικότητα πιέζουν για ένα μεροληπτικό μάρκετινγκ που δίνει μεγαλύτερη αξία στους τύπους από ότι στην ουσία».

Όπως αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή, «αναμένουμε ένα δίκαιο και συνεπές μάρκετινγκ που θα σέβεται τόσο τους καταναλωτές όσο και το έργο που πραγματοποιείται από γενιές αγροτών και κρεοπωλείων σε όλη την Ευρώπη».

Είναι, δε, τουλάχιστον οξύμωρο, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, που θέλουν να εμφανίζονται ως πιο υγιεινές εναλλακτικές και επιτίθενται εναντίον των προϊόντων ζωικής προέλευσης για «ηθικούς λόγους», να υιοθετούν τις ίδιες ονομασίες που χρησιμοποιούνται από γενιές και γενιές για τα προϊόντα αυτά εναντίον των οποίων στρέφουν τα πυρά τους.

Είναι γνωστή, εξάλλου, η γενικευμένη επίθεση που δέχονται τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και οι εκτροφείς ζώων από οργανώσεις αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ευρωπαϊκός τομέας του κρέατος δεν θέλει να δώσει μάχες εναντίον κάποιου άλλου, παρά μόνο να απευθύνει μιαν έκκληση για τη δίκαιη αναγνώριση και τον σεβασμό στο έργο εκατομμυρίων ευρωπαίων αγροτών και εργαζομένων στον τομέα της κτηνοτροφίας. Διατηρούν τις αγροτικές περιοχές μας ζωντανές, παρέχοντας στους πολίτες μας ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος, τα οποία απολαμβάνουν και καταναλώνουν όλες οι γενιές ως τμήμα της ευρωπαϊκής μαγειρικής κληρονομιάς και της ισορροπημένης διατροφής.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής AGRI του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2019, υιοθετήθηκε μια τροπολογία για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Αγροτικών και Αλιευτικών Προϊόντων (τροπολογία 165, κανονισμός 1308), που προστάτευε την ονομασία των προϊόντων κρέατος και δεν επέτρεπε τη χρήση της ορολογίας από προϊόντα που δεν περιέχουν κρέας. Το τελευταίο διάστημα και ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του κανονισμού 1308/2013 στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα από το λόμπι των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Μια κινητικότητα που στοχεύει στην αλλαγή αυτής της τροπολογίας, για να επιτραπεί η χρήση της ορολογίας από προϊόντα φυτικής προέλευσης, με μόνη προϋπόθεση να αναφέρεται στη συσκευασία ότι δεν περιέχουν κρέας.

Η ΕΔΟΚ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις του Τομέα κρέατος, προτρέπει τους Ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την αρχική τροπολογία για να διασφαλιστούν τα ζωικά προϊόντα που αποτελούν τμήμα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα των καταναλωτών σε ορθή πληροφόρηση.

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Copa-Cegeca , UECBV, AVEC, CLITRAVI, EFFAB, INTERNATIONAL BUTCHERS' CONFEDERATION

Ανοιχτή επιστολή

Ονομασίες προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών: Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

Οι απομιμήσεις φυτικής προέλευσης και οι ονομασίες τους εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την πληροφόρηση των καταναλωτών, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη δύναμη του σύγχρονου μάρκετινγκ, που αναμιγνύει αβίαστα τα μεγάλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα με τις αξίες. Ως οργανισμοί που εκπροσωπούμε την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και το κρέας, αναγνωρίζουμε την επιθυμία ενός τμήματος ευρωπαίων καταναλωτών για αύξηση αυτών των προϊόντων στην αγορά.

Ωστόσο, αναμένουμε ένα δίκαιο και συνεπές μάρκετινγκ που θα σέβεται τόσο τους καταναλωτές όσο και το έργο που πραγματοποιείται από γενιές αγροτών και κρεοπωλείων σε όλη την Ευρώπη.

Με τη συμμετοχή αυξανόμενου αριθμού πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά vegan τα τελευταία χρόνια, υπήρξε η προώθηση ονομασιών όπως «μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» κ.λπ. σε φυτικής προέλευσης γαλακτοκομικών προϊόντων και απομιμήσεις κρέατος. Αυτού του είδους η προώθηση γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων χωρίς κρέας σαφώς μπορεί να παραπλανήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ώστε να πιστέψουν ότι αυτές οι απομιμήσεις είναι «ισοδύναμο» υποκατάστατο των αυθεντικών. Η έννοια της υποκατάστασης είναι ένα ισχυρό εύρημα του μάρκετινγκ που μπορεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι απλώς αντικαθιστούν ένα προϊόν με ένα άλλο. Ωστόσο, ενώ συμφωνούμε ότι τα φυτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν πηγή πρωτεΐνης, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ίδια πρόσληψη διατροφικών συστατικών με τα ζωικά προϊόντα τα οποία προσπαθούν να μιμηθούν. Επιπλέον, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα παρουσιάζονται ως πιο υγιεινές επιλογές δεδομένου ότι συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα, αλάτι, ζάχαρη και λίπος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί απομιμήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών, στην πραγματικότητα πιέζουν για ένα μεροληπτικό μάρκετινγκ που δίνει μεγαλύτερη αξία στους τύπους από ότι στην ουσία.

Οι ονομασίες κρέατος είναι ριζωμένες βαθιά στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Τα μπέικον, ζαμπόν, καρπάτσιο, μπριζόλα, φιλέτο, παϊδάκια και σαλάμι είναι παραδοσιακές ονομασίες που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου μέσα από τη σκληρή δουλειά των αγροτών και των κρεοπωλών και έχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους, γεγονός που τις καθιστά τόσο μοναδικές. Κανείς σήμερα δεν χρειάζεται να εξηγήσει ποια είναι αυτά τα προϊόντα ή τι να περιμένει κατά την αγορά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι ονομασίες δεν χρειάζονταν ποτέ προστασία μέχρι τώρα. Εάν προστατέψαμε την τοπική και περιφερειακή μας κληρονομιά με την Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), θα πρέπει να είμαστε συνεπείς και επίσης να προστατεύουμε τις ονομασίες πιο κοινών αγαθών που είναι επίσης αποτέλεσμα της κληρονομιάς μας. Με την έκρηξη στην εμπορία παρόμοιων προϊόντων, διακυβεύεται αυτή η κοινή κληρονομιά. Η βιομηχανία παραγωγής απομιμήσεων έχει εκμεταλλευτεί ένα ευρωπαϊκό «παραθυράκι» για να οικειοποιηθεί αυτές τις ισχυρές κοινές ονομασίες προς όφελός της.

Ο τομέας παραγωγής προϊόντων φυτικής προέλευσης ισχυρίζεται ότι είναι δημιουργικός και καινοτόμος, αλλά πρέπει επίσης να είναι δίκαιος. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα προϊόντα με νέες ονομασίες, να κερδίσουν την αναγνώριση των καταναλωτών και να φτάσουν στην οικονομική επιτυχία. Πώς μπορεί το «φυτικό» λόμπι να ισχυριστεί ότι δεν παραπλανά τους καταναλωτές εάν οι ίδιοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται ονομασίες που αποδίδονται στο κρέας προκειμένου να περιγράψουν την υφή και τη γεύση του δικού τους προϊόντος; Εάν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι διαφορετικό από ένα άλλο, θα πρέπει να έχει το δικό του όνομα ή ονομασία. Μια βιομηχανία που προσπαθεί να μετατραπεί σε κυρίαρχη τάση δεν χρειάζεται να χτίσει τη φήμη της εστιάζοντας την προώθηση των δικών της προϊόντων σε ήδη υπάρχοντα προϊόντα και σε μια μάχη εναντίον τους.

Για τον ευρωπαϊκό κτηνοτροφικό τομέα δεν πρόκειται για μια μάχη εναντίον κάποιου, αλλά για έκκληση για τη δίκαιη αναγνώριση και τον σεβασμό στο έργο εκατομμυρίων ευρωπαίων αγροτών και εργαζομένων στον τομέα της κτηνοτροφίας. Διατηρούν τις αγροτικές περιοχές μας ζωντανές, παρέχοντας στους πολίτες μας ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος, τα οποία απολαμβάνουν και καταναλώνουν όλες οι γενιές ως τμήμα της ευρωπαϊκής μαγειρικής κληρονομιάς και της ισορροπημένης διατροφής. Το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις ονομασίες στον γαλακτοκομικό τομέα δημιούργησε ένα ζωντανό περιβάλλον και οδήγησε στο να διέπει η βεβαιότητα τις σχέσεις με τους καταναλωτές.

Γι 'αυτό δεν θέλουμε μόνο να διασφαλιστεί αυτό, αλλά θέλουμε επίσης το ίδιο επίπεδο προστασίας να επεκταθεί σε όλα τα άλλα ζωικά προϊόντα. Για τους λόγους αυτούς, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αλυσίδας ζωικού κεφαλαίου προτρέπουν τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την αρχική τροπολογία όπως εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2019 και να μην αποδεχθούν συμβιβασμούς επ 'αυτού. Δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση στο δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τη διατροφική πτυχή των προϊόντων που αγοράζουν.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 19:25
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς