Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 21:38

Συνταγογράφηση αντιβιοτικών φαρμάκων για χρήση σε ζώα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥπΑΑΤ ενημερώνει ότι επιτρέπεται στους κτηνιάτρους να εκδίδουν χειρόγραφη συνταγή αντιβιοτικών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης για χρήση τους στα ζώα όταν αυτά κρίνονται αναγκαία.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιβιοτικών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιρούνται οι κτηνιατρικές συνταγές από την υποχρέωση αυτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αριθ.Δ3(α)65636/3-11-2020 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας επιτρέπεται στους κτηνιάτρους να εκδίδουν χειρόγραφη συνταγή αντιβιοτικών φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης για χρήση τους στα ζώα όταν αυτά κρίνονται αναγκαία. Η χειρόγραφη συνταγή θα φυλάσσεται στο φαρμακείο για δύο έτη.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 19:40

Σχετικά Άρθρα

  • Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
    Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με μελέτη

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», υπολογίζεται ότι έως το 2050 περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
    Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων της μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance». Η μελέτη αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών σε 204 χώρες και περιοχές.
    Υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως κάθε χρόνο την περίοδο 1990-2021. Οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε πέντε παγκόσμιες περιοχές: Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
    Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

    Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αντιβιοτικά θα μπορούσε να σώσει συνολικά 92 εκατομμύρια ζωές μεταξύ του 2025 και του 2050. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη για παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

    Τέλος, σημειώνουν ότι η έλλειψη δεδομένων για κάποιες περιοχές χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο
    Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο

    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν

    Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν. Όμως «κάποια επικίνδυνα ζώα, όπως κροκόδειλοι και φίδια, μεταφέρθηκαν στις κοινότητές μας», ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
    Οι πλημμύρες ξεκίνησαν όταν ένα φράγμα υπερχείλισε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    Η καταστροφή έπληξε και άλλες υποδομές στην πόλη Μαϊντουγκούρι, όπως το ταχυδρομείο και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου. Η προεδρία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
    «Ο πρόεδρος Τινούμπου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχασαν τα μέσα επιβίωσής τους λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του Φράγματος Αλάου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων.

    Από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Το 2022, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους 600.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social
    Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα - Δραματικές εκκλήσεις στα social

    Σε ετοιμότητα χώροι για τα ζώα - «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας»

    Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στον Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Σε ετοιμότητα βρίσκονται και χώροι για τα ζώα. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησε από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα, στην Αττική, που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033. Επίσης, στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτούργησαν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Δημαρχείο Γραμματικού, στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.
    Κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης από τη Νέα Πεντέλη, ο ρεπόρτερ του Star Άρης Λάμπος είδε έναν άσπρο σκύλο εμφανώς ταλαιπωρημένο και τρομαγμένο, ο οποίος σε μερικά σημεία είχε καεί από τη φωτιά, και έσπευσε να τον πάρει στην αγκαλιά του και να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Ο σκύλος, που είχε λουράκι, έχει χαθεί προφανώς μέσα στον πανικό να εκκενωθεί η περιοχή, και τριγυρνούσε μόνος και αβοήθητος μέσα στους πυκνούς καπνούς.
    Δραματικές εκκλήσεις στα social

    «Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδιά σας» γράφουν στα social, αναρτώντας παράλληλα φωτογραφίες ζώων τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες.
    skilos7
    skilos5
    skiloas4
    skilos3
    skilo
    skilos1
    skilos2
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις
    Σχέδιο αποστολής απειλούμενων ειδών στη Σελήνη - Οι προκλήσεις

    Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τοποθέτηση απειλούμενων ειδών στη Σελήνη, αποκάλυψαν επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience.

    Η σεληνιακή αποθηκευτική εγκατάσταση θα μας επέτρεπε να διατηρήσουμε δείγματα από τα πιο απειλούμενα είδη ζώων στη Γη, φυλάσσοντάς τα μακριά από τους κινδύνους του δικού μας πλανήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ένα μακροχρόνιο αρχείο των ζώων που μπορεί να χάσουμε στη Γη, τα οποία θα «κρυοσυντηρηθούν» για να διατηρηθούν σε χρήσιμη κατάσταση, σημειώνει ο Independent.

    Γιατί στη Σελήνη

    Μια τέτοια εγκατάσταση, όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Mary Hagedorn του Εθνικού Ινστιτούτου Ζωολογικών Κήπων και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian, θα ήταν καλό να βρίσκεται στις περιοχές κοντά στους πόλους της Σελήνης, οι οποίες παραμένουν μόνιμα στη σκιά. Οι θερμοκρασίες εκεί παραμένουν κάτω από τους -196 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί σαν ψυγείο και να επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αποθήκευση των βιολογικών δειγμάτων.

    Η αποθήκευση στη Σελήνη θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση ή μια συνεχής πηγή ενέργειας για να διατηρείται η εγκατάσταση δροσερή. Αυτά είναι δύο από τις κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε παρόμοιος αποθηκευτικός χώρος στη Γη.

    Επιπλέον, η εγκατάσταση θα ήταν ασφαλής από άλλους κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις.

    Αρχικά, η εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη δειγμάτων δέρματος ζώων που περιλαμβάνουν ινοβλαστικά κύτταρα. Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό με δείγματα του ψαριού Asterropteryx semipunctatus, ενός είδους γωβιού, που θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα και δοκιμή.

    Τα προβλήματα

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο σχέδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ασφαλής μεταφορά των δειγμάτων στο διάστημα και στη Σελήνη, η προστασία τους από την ακτινοβολία και η συνεργασία χωρών και οργανισμών από όλο τον κόσμο για την κατασκευή και τη μετέπειτα προστασία της εγκατάστασης.

    Σημειώνουν όμως ότι η δράση είναι απαραίτητη παρά τις προκλήσεις αυτές, καθώς «οι απειλές εξαφάνισης επιταχύνονται ταχύτερα από την ικανότητά μας να σώσουμε αυτά τα είδη στο φυσικό τους περιβάλλον», όπως γράφουν στη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν
    Καμπανάκι για τα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά – Η προστασία μόλις του 1,2% της Γης αρκεί για να σωθούν

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ των «περιοχών προτεραιότητας διατήρησης»

    Η προστασία μόλις του 1,2% της επιφάνειας της Γης θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

    Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Science διαπίστωσε ότι η στοχευμένη επέκταση των προστατευόμενων περιοχών στην στεριά θα ήταν αρκετή για να αποτραπεί η εξαφάνιση χιλιάδων θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων και φυτών που βρίσκονται πιο κοντά στον αφανισμό.

    Από την Αργεντινή έως την Παπούα Νέα Γουινέα, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε 16.825 περιοχές που θα πρέπει να τεθούν κατά προτεραιότητα υπό προστασία τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη εξαφάνιση ζώων και φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

    Ο Δρ Eric Dinerstein, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Resolve και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθούσε να εντοπίσει τα σπανιότερα είδη στον κόσμο με μικρές περιοχές εξάπλωσης. Ως παράδειγμα, μάλιστα, χρησιμοποίησαν τον κάκτο πεγιότ, του οποίου η εναπομένουσα περιοχή εξάπλωσης μπορεί να περιορίζεται σε μικρά τμήματα της ερήμου Τσιουαουάουα στη Βόρεια Αμερική.

    «Η πλειονότητα των ειδών στη Γη θεωρούνται σπάνια, καθώς είτε κατανέμονται σε εξαιρετικά περιορισμένες περιοχές είτε εμφανίζονται σε πολύ χαμηλές πυκνότητες πληθυσμού, ή και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Δεν αρκεί μόνο η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών

    Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να αποτραπούν οι επικείμενες εξαφανίσεις και όχι σε όλα όσα θα χρειάζονταν για την αποκατάσταση της φύσης στη Γη.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πέρα από την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών χρειάζονται και άλλες ενέργειες για να αποτραπεί η καταστροφή της βιοποικιλότητας και να διατηρηθούν οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

    Το 2020, οι ερευνητές εντόπισαν το μισό της χερσαίας επιφάνειας της Γης που, αν προστατευόταν, θα μπορούσε να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας και να ενισχύσει τη φυσική απομάκρυνση του άνθρακα.

    Από τις περιοχές που εντοπίστηκαν, τις οποίες οι συγγραφείς ονόμασαν «περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», το 38% βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου (2,5 χλμ.) από μια υπάρχουσα προστατευόμενη περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενέργειες με σχετικά άμεσα και θετικά αποτελέσματα για τη διατήρηση.

    Οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κολομβία φιλοξενούν συνολικά περισσότερο από το ήμισυ αυτών των περιοχών.

    Αποτυχία των κυβερνήσεων να διαφυλάξουν τις περιοχές με βιοποικιλότητα

    Το 2022, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν το 30% του πλανήτη για τη φύση, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το 16,6% της επιφάνειας της Γης και των εσωτερικών υδάτων του πλανήτη προστατεύεται ήδη, ενώ πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται στη διαδικασία να αποφασίσουν πού θα επεκτείνουν τις προστατευόμενες περιοχές.

    Mόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης

    Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις συχνά αποτυγχάνουν να διαφυλάξουν τις περιοχές που χρειάζονται επειγόντως προστασία. Οι συγγραφείς εκτίμησαν ότι μόλις το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 φιλοξενούσαν τα πιο απειλούμενα είδη.

    «Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις για την εξαφάνιση των ειδών, την κρίση της βιοποικιλότητας και το τι πρέπει να κάνουμε, μόνο το 7% των νέων προστατευόμενων περιοχών μεταξύ 2018 και 2023 επικαλύπτονταν με τις περιοχές προτεραιότητας διατήρησης», επισήμανε ο Δρ Eric Dinerstein.

    Και πρόσθεσε: “Είναι σχεδόν σαν οι χώρες να χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο αντίστροφης επιλογής και να επιλέγουν τις μη σπάνιες περιοχές για να τις προσθέσουν στις παγκόσμιες περιοχές υπό προστασία. Το μήνυμα αυτής της μελέτης είναι πως πρέπει να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις προσπάθειές μας την επόμενη πενταετία και αυτό είναι εφικτό».

    Η προστασία των περιοχών που εντόπισαν οι ερευνητές θα κόστιζε 29 – 46 δισ. δολάρια (23- 36 δισ. λίρες) τα επόμενα πέντε χρόνια και θα κάλυπτε 1,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα (630.000 τετραγωνικά μίλια). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθει μέσω ενός συνδυασμού αγοράς γης, επέκτασης των δικαιωμάτων και των τίτλων ιδιοκτησίας των αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών σε κρατική γη.

    Η μελέτη συνέκρινε παγκόσμια δεδομένα για θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και φυτά με τις ήδη υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας δορυφορική ανάλυση για να εντοπίσει τα εναπομείναντα ενδιαιτήματα για τα απειλούμενα είδη.

    Οι περισσότερες από τις περιοχές που εντοπίστηκαν για επείγουσα προστασία βρίσκονταν στις τροπικές περιοχές, αλλά εντοπίστηκαν επίσης βοσκοτόπια, εύκρατα πλατύφυλλα δάση και τούνδρες.

    Ο καθηγητής Neil Burgess, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστήμονας του Κέντρου Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Διατήρησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της παγκόσμιας προόδου όσον αφορά την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, δήλωσε ότι η έρευνα είναι χρήσιμη για να γίνουν άμεσα δράσεις επί του θέματος.

    Η έρευνα αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση “ότι η επίτευξη κάλυψης 30% με προστατευόμενες και διατηρητέες περιοχές από μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι η τοποθεσία, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των προστατευόμενων και διατηρητέων περιοχών θα καθορίσουν κατά πόσο θα εκπληρώσουν το ρόλο τους στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της απώλειας βιοποικιλότητας», κατέληξε ο καθηγητής Neil Burgess.

    Πηγή: In.gr
  • Αχαΐα: Ζωοκλέφτες με παρελθόν άρπαξαν 12 αρνιά από μαντρί
    Αχαΐα: Ζωοκλέφτες με παρελθόν άρπαξαν 12 αρνιά από μαντρί

    Εισέβαλε μαζί με δυο συνεργούς του σε ένα μαντρί στην περιοχή Χιόνα της Αχαΐας και άρπαξαν 12 αρνιά που είχαν σκοπό να διαθέσουν στην αγορά εν όψει του Πάσχα

    Δεν ξέχασε τις συνήθειές του ένας ζωοκλέφτης, παλιός γνώριμος των αρχών από άλλες υποθέσεις, ο οποίος εισέβαλε μαζί με δυο συνεργούς του σε ένα μαντρί στην περιοχή Χιόνα της Αχαΐας και άρπαξαν 12 αρνιά που είχαν σκοπό να διαθέσουν στην αγορά εν όψει του Πάσχα.
    Ωστόσο, λογάριασαν χωρίς τους αστυνομικούς του τμήματος Ερυμάνθου που τους ταυτοποίησαν άμεσα και πέρασαν χειροπέδες στον σεσημασμένο, ο οποίος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών που του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και διέταξε να παραμείνει στα κρατητήρια ώσπου να απολογηθεί στον ανακριτή.
    Ο συλληφθείς είχε εμπλακεί τουλάχιστον άλλη μια φορά σε παρόμοια υπόθεση, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για τέσσερις ζωοκλοπές και δύο ζωοκτονίες στις περιοχές Κούμπερι και Βαλμαντούρα της Αχαΐας. Οι άλλοι δύο συνεργοί του έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
  • ΥπΑΑΤ: Άρση απαγόρευσης εξαγωγής ζώων στη Σαουδική Αραβία
    ΥπΑΑΤ: Άρση απαγόρευσης εξαγωγής ζώων στη Σαουδική Αραβία

    Tην άρση της απαγόρευσης εξαγωγής βοοειδών, προβάτων ή αιγοπροβάτων προς τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επιβληθεί λόγω της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και οι Έλληνες παραγωγοί θα μπορούν να προχωρούν σε αιτήσεις για εξαγωγές.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχαίρει την Ελλάδα για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, που της υπέδειξαν οι Ευρωπαϊκές Αρχές, για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων στην επικράτεια της χώρας και την ευχαριστεί πολύ για την καλή συνεργασία».

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Αντιβιοτικά: Πότε πρέπει να τα παίρνουμε και πότε όχι
    Αντιβιοτικά: Πότε πρέπει να τα παίρνουμε και πότε όχι

    Μπορούμε να πάρουμε αντιβίωση όταν απλά μας ταλαιπωρεί ένα συνάχι; Ένας φαρμακοποιός αναλύει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αντιβίωση θα ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλά και πότε δεν είναι αποτελεσματική

    Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της αδιαθεσίας, πολλοί θα σκεφτούν το ενδεχόμενο να λάβουν αντιβίωση. Θεωρείται, όμως, αυτή μια σωστή κίνηση;

    Δυστυχώς, η χώρα μας φημίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία λαμβάνουμε χωρίς λόγο και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Eντούτοις, η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία. Υπάρχει, λοιπόν, κάποια στιγμή που μπορείτε πραγματικά να παραλείψετε τα αντιβιοτικά και να αναρρώσετε χωρίς αυτά;

    Ο φαρμακοποιός Alexander Olumese εξηγεί πότε θα πρέπει να λαμβάνονται και πότε να αποφεύγονται, εξηγώντας τα οφέλη τους ανά περίπτωση.

    Τι είναι τα αντιβιοτικά;

    Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, καθώς δρουν καταστρέφοντάς τα ή εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Ορισμένα, ωστόσο, στοχεύουν σε ιούς ή μύκητες και δεν λειτουργούν σε βακτηριακές λοιμώξεις. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών, η καθεμία από τις οποίες λειτουργεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, η πενικιλίνη διαταράσσει τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα, ενώ τα μακρολίδια εμποδίζουν τα βακτήρια να παράγουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία, καθώς κάθε κατηγορία στοχεύει σε συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων.

    Συνεπώς, η χρήση τους είναι αναποτελεσματική έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η COVID-19. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην τα παίρνετε εάν δεν είναι απαραίτητο. Η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα συγκεκριμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά στο μέλλον.

    Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν βακτηριακή λοίμωξη;

    Τα συμπτώματα των βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, εκδηλώνονται και στις ιογενείς λοιμώξεις, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τη συμβουλή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις διενεργούνται εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί το είδος της λοίμωξης.

    Πολλές κοινές παθήσεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, είναι ιογενείς και δεν απαιτούν αντιβιοτικά. Αντίθετα, καταστάσεις όπως η βακτηριακή πνευμονία, ορισμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ο στρεπτόκοκκος συνήθως χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.

    Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε;

    Αν και η δράση των αντιβιοτικών είναι άμεση, το χρονικό διάστημα μέχρι να νιώσετε καλύτερα ποικίλλει. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού έναντι των συγκεκριμένων βακτηρίων.

    Όταν σας συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, ρωτήστε για τον σκοπό τους, τις πιθανές παρενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τι πρέπει να κάνετε εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν. Η κατανόηση αυτών των πτυχών διασφαλίζει ότι χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

    Όπως καταλήγει ο φαρμακοποιός, η τήρηση των ιατρικών συμβουλών και η κατανόηση του ρόλου τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο