Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 12:27

Αυτόχθονες ελληνικές φυλές: Παράγουν προϊόντα υψηλής αξίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων όπως βοοειδή, πρόβατα, αίγες, χοίροι, ίπποι, με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Οι ελληνικές αυτές φυλές χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα σε αντίξοο περιβάλλον, δυνατότητα αξιοποίησης των φτωχών, άγονων εκτάσεων, αντοχή στις ασθένειες και παρασιτώσεις, ικανότητα επιβίωσης με περιορισμένη ποσότητα τροφής και νερού, καθώς και ευκολία στη διαχείρισης τους. Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων υψηλής αξίας από το γάλα και το κρέας τους, οι αυτόχθονες ελληνικές φυλές έχουν μεγάλη οικονομική σημασία για τη χώρα μας.

Η εκτροφή των σπάνιων ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων επιδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους. Η ταυτοποίηση των ελληνικών φυλών με τη χρήση αντικειμενικών και αδιάβλητων μεθόδων, κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς έως σήμερα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή σε εξωτερικά γνωρίσματα του ζώου (π.χ. χρωματισμός, διάπλαση, σχήμα κεράτων). Ως αποτέλεσμα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λανθασμένων ταυτοποιήσεων ζώων από τις αρμόδιες αρχές, που οδηγούν σε σπατάλη πόρων, χωρίς τελικά να διατηρούνται τα ζώα που ανήκουν πραγματικά στις σπάνιες φυλές.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενη από τους Ιωσήφ Μπιζέλη, Καθηγητή, Παναγιώτα Κουτσούλη Επ. Καθηγήτρια, Γεώργιο Λαλιώτη, Επ. Καθηγητή και Δημήτριο Παπαχρήστου, Υπ. Διδάκτορα, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου πληθυσμιακής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (LMU) αποτελούμενη από τους Ivica Medugorac, Καθηγητή, Elizabeth Kunz, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια και Maulik Upadhyay, Μεταδιδακτορικό ερευνητή, κατάφεραν χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές σε επίπεδο γενετικού υλικού (DNA) και βιοπληροφορικής ανάλυσης, και αξιοποιώντας συνδυαστικά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο μονονουκλεοτιδικών αλλαγών (SNPs) μεταξύ των φυλών βοοειδών, να διακρίνουν γενετικά τις ελληνικές φυλές βοοειδών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με ξένες φυλές.

Οι δύο ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν ένα σύνολο γενετικών δεδομένων από 115 φυλές βοοειδών. Οι ελληνικές φυλές που συμπεριλήφθηκαν ήταν η Βραχυκερατική φυλή, οι φυλές Κέας, Κατερίνης, Συκιάς και Κύπρου καθώς και αυτόχθονοι πληθυσμοί βοοειδών Κρήτης, Καστελόριζου, Αγαθονησίου, Νισύρου, Ροδόπης και Πρεσπών, ενώ στις ξένες φυλές συμπεριλήφθηκαν όλες οι γνωστές φυλές που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και έχουν χρησιμοποιηθεί σε διασταυρώσεις (Holstein-Friesian, Brown-Swiss, Limousine, Charolais, Simmental, Aubrac κλπ).

Τα αποτελέσματα έδειξαν διακριτές κατανομές (clusters) των ελληνικών φυλών σε σχέση με τις ξένες φυλές γεγονός το οποίο καθιστά δυνατή τη με αντικειμενικό τρόπο ταυτοποίηση των ελληνικών φυλών με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και τον προσδιορισμό του ποσοστού διασταύρωσης των ατόμων μίας φυλής με άλλη φυλή ξενικής προέλευσης.

Η χρήση τέτοιων σύγχρονων εργαλείων και πρωτοβουλιών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως από τους φορείς ελέγχου, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, νοθείας, λανθασμένων ταυτοποιήσεων ζώων και ορθής διαχείρισης οικονομικών πόρων από πλευράς ενισχύσεων μέσω των δράσεων της διατήρησης των γενετικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 09:40

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές – Οι δικαιούχοι
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές – Οι δικαιούχοι

    Οι δεσμεύσεις της παρέμβασης Π3-70-1.5 του ΣΣ ΚΑΠ είναι πενταετούς διάρκειας

    Το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Οι δεσμεύσεις είναι πενταετούς διάρκειας και αρχίζουν να ισχύουν από την ημερομηνία που ορίζεται στην προδημοσίευση και στην πρόσκληση.

    Στόχος της παρέμβασης είναι η παροχή οικονομικής στήριξης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης. Η παρέμβαση συνεισφέρει στην ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, μέσω ενίσχυσης της προστασίας και ανάδειξης του εγχώριου γενετικού υλικού, καθώς και μέσω διατήρησης/ενίσχυσης της βιοποικιλότητας σε γεωργικές και δασικές εκτάσεις.

    Η παρέμβαση θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω ζώα:

    • ανήκουν στις φυλές που αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα,
    • εκτρέφονται στις περιοχές παρέμβασης της χώρας και
    • είναι εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής που ανήκουν.

    Τα παραπάνω κριτήρια επιλεξιμότητας πρέπει να συντρέχουν σε επίπεδο φυλής, τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

    Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, ακόμη κι αν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

    • διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους υπάρχει σε ισχύ απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για 10 έτη.
    • Υποψήφιοι των οποίων το ζωικό κεφάλαιο είναι ενταγμένο σε άλλο πρόγραμμα ή παρέμβαση, ασύμβατη με την παρέμβαση Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΣΣ ΚΑΠ.
    Πώς θα εφαρμοστεί

    Η παρέμβαση θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής, όπως αυτές εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα των επιλέξιμων φυλών:

    * Με αστερίσκο σημειώνεται το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων, το οποίο έχει την ευθύνη για την τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής και το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία γενεαλογικού βιβλίου της φυλής από τα υπόλοιπα ΚΖΓΠ.

    Για τις παραπάνω φυλές ζώων επιλέξιμα για ενίσχυση είναι:

    1. τα θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των δύο ετών

    2. τα θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του ενός έτους

    3. οι χοιρομητέρες

    4. τα αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των έξι μηνών

    Ύψος ενίσχυσης

    Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών. Τα

    ο μέγιστο ύψος ενίσχυσης περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα αρσενικό ζώο για κάθε 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 ευρώ ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καταβάλλεται εφόσον τηρείται η αναλογία 1 αρσενικό: 15 θηλυκά αναπαραγωγά ζώα.

    Εφόσον δεν τηρείται αυτή η αναλογία το ύψος ενίσχυσης μειώνεται κατά 23 ευρώ ανά ΜΖΚ.

    Το ύψος της ενίσχυσης σε ευρώ ανά ΜΖΚ ανά κατηγορία ζώου ορίζεται ως ακολούθως:

    Όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:

    • ένα βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ
    • ένα προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους = 0,15 ΜΖΚ
    • μία χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ
    • ένα μόνοπλο άνω του ενός (1) έτους = 1 ΜΖΚ
    Πηγή: In.gr
  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές

    Η παρέμβαση της ΚΑΠ έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών

    Το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 υπεγράφη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

    Η εν λόγω παρέμβαση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

    Η παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου

    Η ενίσχυση

    Σημειώνεται ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της απόφασης: «Στεκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους, στηρίζοντας τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση. Εξασφαλίζουμε, έτσι, την διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και την αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης».

    Πηγή: in.gr

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Υποβολή παραστατικών για αυτόχθονες φυλές και ενστάσεων για Κομφούζιο
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Υποβολή παραστατικών για αυτόχθονες φυλές και ενστάσεων για Κομφούζιο

    Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων

    Τις προθεσμίες για την υποβολή των παραστατικών συμμόρφωση για τους δικαιούχους των αυτόχθονων φυλών και των ενστάσεων για το «Κομφούζιο», ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Ειδικότερα, από 5 έως 25 Απριλίου 2024 οι ενταγμένοι της παράτασης 1ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2023, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας

    Ενστάσεις για Κομφούζιο

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης για τη δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)», έτους αιτήσεων 2022.

    Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή από την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 έως και την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

    Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

    Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Αυτόχθονες φυλές: Καταχώριση του αριθμού σήμανσης των ίππων
    Αυτόχθονες φυλές: Καταχώριση του αριθμού σήμανσης των ίππων

    Ποιοι οφείλουν να καταχωρίσουν τον αριθμό σήμανσης των ίππων

    Από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την καταχώριση του αριθμού σήμανσης των ίππων.

    Ειδικότερα, την υποχρέωση να καταχωρίσουν τον αριθμό των ίππων τους έχουν οι ενταγμένοι δικαιούχοι της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΠΑΑ 2014-2020, κάτοχοι ιπποειδών της παράτασης της 1ης Πρόσκλησης.

    Από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την καταχώρηση του αριθμού σήμανσης των ίππων

    Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥπΑΑΤ, οι ενταγμένοι δικαιούχοι της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΠΑΑ 2014-2020, κάτοχοι ιπποειδών της 2ης Πρόσκλησης, που δεν είχαν καταχωρήσει τον αριθμό σήμανσης των ίππων τους μπορούν να τον καταχωρήσουν.

    Να σημειωθεί ότι η καταχώρηση θα γίνει στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης υλοποίησης της Δράσης 10.1.09 στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1019/ κάνοντας οι δικαιούχοι χρήση των προσωπικών τους κωδικών, σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης εφαρμογής.

    Πηγή: In.gr
  • Αυτόχθονες φυλές: Ο κατάλογος με τους δικαιούχους
    Αυτόχθονες φυλές: Ο κατάλογος με τους δικαιούχους

    To υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην ένταξη στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» των δικαιούχων, των οποίων οι αιτήσεις στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης αξιολογήθηκαν με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 5.655.592,80 €.

    Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των δικαιούχων ΕΔΩ.

    Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τις κάτωθι δεσμεύσεις:

    1. Να διατηρούν τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων ένταξης καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης. Είναι δυνατή η αντικατάσταση των ζώων που εντάχθηκαν αρχικά με ζώα της ίδιας φυλής, εφόσον ο συνολικός αριθμός των ζώων, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης παραμένει τουλάχιστον αυτός που αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
    2. Να αποδέχονται και να διευκολύνουν την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές.
    3. Όλα τα ζώα που συμμετέχουν στη δράση πρέπει να φέρουν σήμανση (ενώτια, βώλους, κλπ.), όπως προβλέπεται από την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
    4. Στην περίπτωση των ιπποειδών, θα πρέπει να φέρουν αναγνωριστικό στοιχείο, το οποίο να αντιστοιχεί μονοσήμαντα σε συγκεκριμένο κάτοχο/ιδιοκτήτη. Οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία που διασφαλίζει την αντιστοίχιση του κάθε ιπποειδούς με τον κάτοχο/ιδιοκτήτη του, καθορίζονται με την αρ.428/51088/3-4-2018 εγκύκλιο (ΑΔΑ Ω61Ν4653ΠΓ-Κ7Ν).
    5. Να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων Κέντρων Ζωικών Γενετικών Πόρων για την τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων των φυλών στις οποίες ανήκουν τα ζώα τους και να εφαρμόζουν όλες τις υποχρεώσεις για την τήρησή του.
    6. Στην περίπτωση απομάκρυνσης επιλέξιμων ζώων από την εκμετάλλευση (σφαγή – πώληση), και για οποιαδήποτε μεταβολή να ενημερώνουν άμεσα και οπωσδήποτε πριν προβούν στην ενέργεια το αρμόδιο ΚΖΓΠ.
    7. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να υποβάλλουν αίτηση πληρωμής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 της αρ.401/48520/29-3-2018 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄1226), όπως ισχύει.
    8. Ειδικά, οι δικαιούχοι με ιπποειδή οφείλουν να καταθέσουν στο αρμόδιο Κ.Ζ.Γ.Π βεβαιώσεις ταυτοποίησης των ιπποειδών τους. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται οι κυρώσεις που αφορούν την παράγραφο 4 του άρθρου 25 της αρ.401/48520/29-3-2018 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄1226), όπως ισχύει.
    9. Τα Κ.Ζ.Γ.Π εξετάζουν την ακρίβεια των στοιχείων των βεβαιώσεων και ακολούθως συμπεριλαμβάνουν τα ανάλογα δεδομένα στα γενεαλογικά βιβλία ή μητρώα που τηρούν. Η βεβαίωση ταυτοποίησης ιπποειδούς καθορίζεται με την αρ.428/51088/3-4-2018 εγκύκλιο (ΑΔΑ Ω61Ν4653ΠΓ-Κ7Ν) του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ.

    Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση μεταβολών του ζωικού κεφαλαίου η εν λόγω βεβαίωση κατατίθεται εκ νέου.

    1. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρούν φάκελο δικαιούχου, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της αρ.401/48520/29-3-2018 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄1226), όπως ισχύει, καθ’ όλη τη διάρκεια τήρησης των δεσμεύσεων και για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές σε κάθε σχετικό αίτημα.

    Ο φάκελος περιλαμβάνει κατά περίπτωση και κατ΄ ελάχιστον:

    • Αντίγραφο της αίτησης στήριξης
    • Απόφαση Ένταξης Πράξεων στην οποία να συμπεριλαμβάνεται ο δικαιούχος και τυχόν τροποποιήσεις αυτής
    • Αντίγραφο της αίτησης πληρωμής
    • Βεβαίωση εγγραφής των ζώων στα γενεαλογικά βιβλία
    • Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης των ζώων (χοίροι , αιγοπρόβατα)
    • Ειδικά οι δικαιούχοι με ιπποειδή, Βεβαίωση ταυτοποίησης ιπποειδούς για την αντιστοίχιση κάθε ιπποειδούς με τον ιδιοκτήτη του
    • Στην περίπτωση δικαιούχου νομικού προσώπου Αντίγραφο καταστατικού νομίμως θεωρημένου και Απόφαση του Δ. Σ. του δικαιούχου στην οποία θα αναφέρεται ο ορισμός του νόμιμου εκπροσώπου έναντι της υλοποιούμενης Δράσης.

    Επιπλέον, οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν τη γραμμή βάσης της Δράσης και το άρθρο 48 του Καν(ΕΕ)1305/2013, όπως αναφέρονται στις περιπτώσεις Α και Γ του άρθρου 7 της αρ.401/48520/29-3-2018 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄1226), όπως ισχύει.

    Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυτόχθονες Φυλές: Από σήμερα 30/10 οι αιτήσεις – Το ύψος της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι
    Αυτόχθονες Φυλές: Από σήμερα 30/10 οι αιτήσεις – Το ύψος της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι

    Από σήμερα 30/10/2023 έως και 08/11/2023, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.9 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» (Σπάνιες Φυλές), του ΠΑΑ.

    Οι τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής, όπως αυτές εμφανίζονται
    στον ακόλουθο πίνακα:

    Σπάνιες Φυλές

    Ύψος Ενίσχυσης

    Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως και το ύψος της ενίσχυσης σε ευρώ ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου)
    ανά κατηγορία ζώου ορίζεται ως ακολούθως:

    Όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:

    • Ένα (1) βοοειδές ηλικίας έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών = 0,6 ΜΖΚ
    • Ένα (1) βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ
    • Ένα (1) προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους = 0,15 ΜΖΚ
    • Μία (1) χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ
    • Ένα μόνοπλο άνω των έξι (6) μηνών = 1 ΜΖΚ

    Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στους τομείς βοοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας και χοιροτροφίας περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα αρσενικό ζώο για κάθε 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 €/ΜΖΚ.

    Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καταβάλλεται εφόσον τηρείται η αναλογία 1 αρσενικό: 15 θηλυκά αναπαραγωγά ζώα. Εφόσον δεν τηρείται αυτή η αναλογία το ύψος ενίσχυσης μειώνεται κατά 23€ ανά Μ.Ζ.Κ

    Δικαιούχοι

    α. Επιλέξιμοι προς ένταξη είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι:

    1. Είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως αυτές
    αποτυπώνονται στον πίνακα της παραγράφου 1.3,

    2. Εκτρέφουν ζώα των εν λόγω φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης της χώρας, όπως αυτές
    φαίνονται στον πίνακα της παραγράφου 1.3,

    3. Εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία ανήκουν.

    Τα κριτήρια επιλεξιμότητας πρέπει να συντρέχουν σε επίπεδο φυλής τόσο κατά την υποβολή της αίτησης
    στήριξης όσο και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

    Διαδικασία υποβολής αιτήσεων στήριξης

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον σύνδεσμο: http://p2.dikaiomata.gr/M1019 με τους ίδιους
    κωδικούς πρόσβασης για την υποβολή της ΕΑΕ (Κωδικός Πρόσκλησης: 10.1.09 – Παράταση). Εφόσον, η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία
    οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

    Η αίτηση στήριξης περιλαμβάνει στοιχεία, τόσο του υποψήφιου δικαιούχου, όσο και του ζωικού κεφαλαίου
    για το οποίο αιτείται την ενίσχυση και ειδικότερα:

    • τη φυλή του ζώου
    • τον αριθμό των ζώων (αρσενικών και θηλυκών ζώων)
    • την ηλικία του ζώου
    • το φύλο του ζώου
    • την περιοχή παρέμβασης
    • τον κωδικό και την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
    • στοιχεία του ενδιαφερόμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου: αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ,
      στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, προσωπικό e-mail), Ταχυδρομική Δ/νση.
    • άλλα στοιχεία που τυχόν απαιτούνται.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης , κατά την υποβολή της αίτησης, τα παραπάνω
    στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα από το ΠΣ υποστήριξης της Δράσης με τα αντίστοιχα δεδομένα του
    ενεργού Τεχνικού δελτίου για το έτος 2022, και δεν παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής τους.

    Η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.

    Με την υποβολή της αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι αποδέχονται την περαιτέρω επεξεργασία των
    προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζεται η τήρηση της
    νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

    Ο υποψήφιος εκτυπώνει την οριστικοποιημένη αίτηση και τη φυλάσσει μαζί με όλα τα απαιτούμενα
    δικαιολογητικά στο φάκελό του. Ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά σε
    οποιοδήποτε έλεγχο του ζητηθεί.

    Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του ΠΣ μεταφέρονται στο ΟΠΣΑΑ μέσω κατάλληλης διαδικτυακής υπηρεσίας που παρέχεται από το ΟΠΣΑΑ.

    Δείτε αναλυτικά εδώ την Πρόσκληση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυτόχθονες Φυλές: Μέχρι και 5 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων
    Αυτόχθονες Φυλές: Μέχρι και 5 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως: «Η Δ/νση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥΠΑΑΤ, ενημερώνει ότι, μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος, το Πληροφοριακό Σύστημα και συγκεκριμένα η εφαρμογή Μεταβιβάσεις-Τροποποιήσεις- Αίτημα Μεταβίβασης- Αίτημα αποδοχής για τις Πράξεις των ενταγμένων δικαιούχων της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερόμενων, μέχρι και το Σάββατο 05/08/2023.

    Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του ζωικού κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία μεταβίβασης του ζωικού κεφαλαίου στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) με καταληκτικές ημερομηνίες αυτές που αναφέρονται στην αριθμ. 438/98870/8-4-2020 (ΑΔΑ: Ψ59Μ4653ΠΓ-ΑΑΘ) εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυτόχθονες φυλές: Ξεκινά η υποβολή των παραστατικών – Πότε αναμένονται πληρωμές
    Αυτόχθονες φυλές: Ξεκινά η υποβολή των παραστατικών – Πότε αναμένονται πληρωμές

    Τα παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας

    Από τις 15 έως τις 31 Μαΐου 2023 οφείλουν να υποβάλουν τα παραστατικά συμμόρφωσης για το έτος εφαρμογής 2022, οι δικαιούχοι της δράσης 10.1.09 για τις αυτόχθονες φυλές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενταγμένοι της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2022, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού από 15/05/2023 έως και 31/05/2023.

    Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

    Επίσης, το παραπάνω για την υποβολή των παραστατικών είναι ανελαστικό δεδομένου ότι μέχρι 30/6/2023 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες πληρωμές εκκαθάρισης για το έτος αιτήσεων 2022.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς