Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 13:19

Οδηγός για εκτροφή πουλερικών για αυγοπαραγωγή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αναλυτικός οδηγός από την Διεύθυνση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η αυγοπαραγωγός πτηνοτροφία αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον αναπτυγμένους και καλά οργανωμένους κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Στατιστικής & Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα παραγόμενα στην Ελλάδα αυγά για ανθρώπινη κατανάλωση για το 2019 κάλυψαν σε ποσοστό περίπου 84,8% τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

Η ετήσια παραγωγή αυγών για κατανάλωση το 2020 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στα 1.612 εκ αυγά, εκ των οποίων το 77,95% δηλαδή περίπου 1.257 εκ αυγά υπολογίζεται ότι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και το υπόλοιπο από τη χωρική πτηνοτροφία. Η παραγωγή αυγών συστηματικής εκτροφής πραγματοποιείται από περίπου 740 επιχειρήσεις κατανεμημένες σχεδόν σε όλη τη χώρα (στοιχεία 2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 16 μόλις από αυτές παράγουν περίπου το 40% των συνολικά παραγομένων αυγών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους τρόπους εκτροφής των ορνίθων βάση στοιχείων του 2019 το36,5% περίπου των επιχειρήσεων ακολουθούν το συμβατικό σύστημα εκτροφής (σε κλωβοστοιχίες) ενώ το υπόλοιπο 63,5% τα εναλλακτικά συστήματα (26% ως αχυρώνες, 32,8% ως ελευθέρας βοσκής και 4,7% ως βιολογικά).

Σε ό,τι αφορά στους εκτρεφόμενους πληθυσμούς, από το σύνολο των περίπου 4,9 εκ. ορνίθων αυγοπαραγωγής που διατηρούνται, το 77,7% εκτρέφονται σε κλωβοστοιχίες και μόλις το 22,3 % περίπου στα υπόλοιπα συστήματα εκτροφής (9% ως αχυρώνες, 9,9% ως ελευθέρας βοσκής και 3,4% ως βιολογικά).

Η χωροταξική κατανομή της παραγωγής αυγών καθώς και αυτή των μονάδων εκτροφής ορνίθων αυγοπαραγωγής παρουσιάζεται στους πίνακες που ακολουθεί


ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Πριν δραστηριοποιηθεί κάποιος στον τομέα της αυγοπαραγωγού πτηνοτροφίας, θα πρέπει να έχει φροντίσει να ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες των εκτροφών αυτού του τύπου, τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει και το κόστος του όλου εγχειρήματος είτε αυτό αφορά στην έναρξη της δραστηριότητας (κόστος εγκαταστάσεων, εξοπλισμού) είτε στο λειτουργικό κόστος (κόστος ζωοτροφών, ζωικού κεφαλαίου, εμβολίων κλπ). Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διάθεση του παραγομένου προϊόντος.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αυτής και εφόσον αποφασίσει κάποιος ότι είναι σε θέση να αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο, θα πρέπει να φροντίσει για την έκδοση άδειας εγκατάστασης για την πτηνοτροφική του μονάδα. Πριν την έναρξη της διαδικασίας της αδειοδότησης επίσης θα πρέπει να έχει αποφασίσει τόσο το μέγεθος της εκτροφής, τον τύπο (συμβατικό ή εναλλακτικό σύστημα εκτροφής) όσο και την πιθανότητα μελλοντικής επέκτασης της.

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό ΕΔΩ

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 09:58

Σχετικά Άρθρα

  • Βόλος: Ζει σε κοτέτσι για να μην έχει επαφή με σύζυγο και κόρη - Οικογενειακός καυγάς για τις κότες
    Βόλος: Ζει σε κοτέτσι για να μην έχει επαφή με σύζυγο και κόρη - Οικογενειακός καυγάς για τις κότες

    Τις απείλησε ότι θα τις κάψει. Απίστευτη οικογενειακή ιστορία στον Βόλο.

    Μία απίστευτη οικογενειακή ιστορία έρχεται από τον Βόλο, όπου ένας συνταξιούχος ζει μέσα σε παράγκα-κοτέτσι, στο ίδιο οικόπεδο που βρίσκεται το σπίτι του, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τη σύζυγο και την κόρη του.

    Πιο αναλυτικά, ο συνταξιούχος δικάστηκε χθες Τετάρτη (4/9) στο Αυτόφωρο γιατί απείλησε σύζυγο και κόρη, οι οποίες του απαγόρευσαν να αφήνει ανοιχτή την πόρτα από το κοτέτσι, με αποτέλεσμα οι κότες να λερώνουν με κουτσουλιές τις σκάλες του σπιτιού, όπως μεταδίδει το gegonota.news.

    Η κόρη του κατηγορούμενου τον συνάντησε στο καφενείο της γειτονιάς και του είπε να είναι προσεκτικός με τις κότες γιατί λερώνουν το σπίτι. Ο συνταξιούχος που ζει επτά μήνες με τις κότες και χωρίς ρεύμα, προσβλήθηκε και όταν γύρισε πήγε στο σπίτι και ακολούθησε μεγάλος καυγάς. Απείλησε την ίδια και τη μητέρα της… «θα σας κάψω, θα σας θάψω». Κλήθηκε η αστυνομία και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ενδοοικογενειακής απλής σωματικής βλάβης και για ενδοοικογενειακή απειλή κατά συρροή σε βάρος της συζύγου και της κόρης του.

    Η σύζυγος του κατηγορούμενου κατέθεσε ότι από τις 27 Φεβρουαρίου, έχει φύγει από το σπίτι και μένει στο κοτέτσι, αλλά εξακολουθεί να τη χτυπά και την απειλεί, παρότι είναι εγχειρισμένη.

    Ο γιός του συνταξιούχου υπερασπίστηκε τον πατέρα του λέγοντας πως ο ίδιος μπορεί να μη μένει στο ίδιο σπίτι μαζί τους, αλλά όλες οι φασαρίες γίνονται επειδή δεν τους δίνει χρήματα. Περιέγραψε ένα πολύχρονο σκηνικό εντάσεων με την αστυνομία να καλείται σε σταθερή βάση, ενώ ο ίδιος σε ηλικία 5 ετών πυροβόλησε με όπλο τον πατέρα του κατά λάθος.

    Ο συνταξιούχος αρνήθηκε κάθε κατηγορία, δήλωσε πως είναι θύμα της συζύγου και της κόρης του και αρνήθηκε ότι είναι αλκοολικός, όπως τον κατηγορούν. Καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρέπει να μετοικήσει από το οικόπεδο όπου βρίσκεται, ενώ του απαγορεύτηκε η προσέγγιση της συζύγου και της κόρης σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία
    Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

    Σφιχτά ή μελάτα; Γνωρίστε τα οφέλη των βραστών αυγών και ανακαλύψτε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα καθενός από τα δημοφιλή σημεία βρασμού

    Εσείς για πόσα λεπτά βράζετε τα αυγά σας;

    Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους, ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται. Γενικά, όμως, στα 3 λεπτά βρασμού το ασπράδι είναι μαλακό, ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Στα 5 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός από τα 3 λεπτά και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Μετά τα 7 λεπτά (περίπου 10 λεπτά), είναι σφιχτός ο κρόκος και έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

    Πώς ο βρασμός επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού

    Ο βρασμός αυγών είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο. Παρ’ όλο που, κατά το βρασμό, υπάρχει μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η απώλεια είναι σχετικά μικρή, σύμφωνα με την ιατρική συγγραφέα, Shaziya Allarakha, επιτρέποντας στα αυγά να διατηρήσουν την υψηλή διατροφική τους αξία.

    Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

    Από την άλλη, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, καθιστώντας την πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

    Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

    Ο βρασμός εξασφαλίζει, επιπλέον, ότι τα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70°C, κάτι που είναι απαραίτητο για την καταστροφή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς ο βρασμός εξασφαλίζει ότι τόσο το ασπράδι, όσο και ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένα, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

    Σφιχτά ή μελάτα βραστά αυγά;

    Όπως σημειώνει η ειδικός, τα σφιχτά αυγά είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της κατανάλωσης και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων λόγω του πλήρους μαγειρέματος. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη και απορροφήσιμη όταν ένα αυγό έχει βραστεί μέχρι να γίνει σφιχτό. Παρά την ελαφρά απώλεια θρεπτικών ουσιών, τα σφιχτά αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

    Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα μελάτα αυγά, λόγω της κρεμώδους υφής τους. Τα μελάτα αυγά διατηρούν επίσης περισσότερα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες. Ενδέχεται, όμως, να περιέχουν βακτήρια αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

    Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

    Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.

    Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα αυγά μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος, που συνδυάζει την ασφάλεια, την υψηλή διατροφική αξία και τη διατήρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά προσφέρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν, με εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων, ενώ τα μελάτα αυγά προσφέρουν μια πιο πλούσια γευστική εμπειρία, με μικρότερο όμως βαθμό ασφάλειας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία
    ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία

    Από εχθές 2 Ιουλίου 2024, επανεισάγονται οι δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

    Τα αναθεωρημένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την αυτόματη ενεργοποίηση φρένου έκτακτης ανάγκης για επτά γεωργικά προϊόντα, εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023. Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος αυτός όρος είναι 23.188,96 τόνοι και 262.652,68 τόνοι αντίστοιχα.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει νέους δασμούς για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία. Αυτό μόνο σε περίπτωση που οι εισαγωγές υπερβούν το 1/12 του ορίου που ορίζεται για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση ορίζεται σε 9.662,07 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438,62 τόνους.

    Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

    Όσον αφορά τη ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Παρόλο που το μαγείρεμα των αυγών κάνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο εύπεπτα, μπορεί να βλάψει άλλα.

    Το μαγείρεμα των αυγών τα καθιστά ασφαλέστερα για κατανάλωση και κάνει επίσης ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα.

    Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη των αυγών, για την οποία μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται .

    Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί το 91% της πρωτεΐνης από τα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% από τα ωμά. Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα οφείλεται στο ότι η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες του αυγού.

    Στα ωμά αυγά, οι μεγάλες πρωτεϊνικές ενώσεις διαχωρίζονται η μία από την άλλη και συσπειρώνονται σε πολύπλοκες, συστρεφόμενες δομές. Όταν οι πρωτεΐνες μαγειρεύονται, όμως, η θερμότητα σπάει τους ασθενείς δεσμούς που τις συγκρατούν στο σχήμα τους. Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες σχηματίζουν νέους δεσμούς με άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτοί οι νέοι δεσμοί στο μαγειρεμένο αυγό είναι πιο εύπεπτοι για το σώμα σας.

    Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού μετατρέπονται από παχύ ζελέ σε ελαστικό και σταθερό.

    Η πρωτεΐνη στα ωμά αυγά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του μικροθρεπτικού συστατικού βιοτίνη. Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή βιοτίνης, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η.

    Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού που ονομάζεται αβιδίνη δεσμεύει τη βιοτίνη, καθιστώντας την μη διαθέσιμη για τον οργανισμό σας. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική στη δέσμευση της βιοτίνης. Αυτό καθιστά τη βιοτίνη ευκολότερη στην απορρόφηση.

    Πού κάνει κακό το μαγείρεμα του αυγού;

    Από την άλλη πλευρά όμως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα των αυγών μείωσε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20%, ενώ πολλές πηγές μαρτυρούν πως το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα αυγά.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνήθεις μέθοδοι μαγειρέματος - συμπεριλαμβανομένου του βρασμού και του τηγανίσματος των αυγών - μείωσαν τον αριθμό ορισμένων αντιοξειδωτικών κατά 6 έως 18%.

    Συνολικά, έχει αποδειχθεί ότι οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες) διατηρούν «ζωντανά» περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

    Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα αυγά ψήνονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και το 61% της βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 18% όταν τηγανίζονται ή βράζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία οξειδώνει τη χοληστερόλη

    Οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

    Πιο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης, δηλαδή το 71% της συνιστώμενης πρόσληψης των 300 mg ημερησίως. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει πλέον κανένα συνιστώμενο ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η χοληστερόλη σε αυτά μπορεί να οξειδωθεί και να παράγει ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτό το γεγονός; Μα γιατί η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Τα τρόφιμα που περιέχουν οξειδωμένη χοληστερόλη και οξυστερόλες θεωρείται ότι συμβάλλουν στα επίπεδα των εν λόγω ενώσεων στο αίμα, ενώ οι κύριες διατροφικές πηγές οξειδωμένης χοληστερόλης μπορεί να είναι τα τηγανητά τρόφιμα του εμπορίου, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τα ψάρια και οι τηγανητές πατάτες.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη που οξειδώνεται στο σώμα θεωρείται πιο επιβλαβής από την οξειδωμένη χοληστερόλη που τρώμε.

    Μην ξεχνάτε όμως: Oι μελέτες δεν έχουν δείξει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους!

    Πηγή: Healthline

  • Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα
    σε Plus +
    Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα

    Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν: καμία διαφορά δεν υπάρχει στη διατροφική αξία καφέ και άσπρων αυγών

    Έχετε αναρωτηθεί μπροστά στα ράφια με τα αυγά στα σούπερ μάρκετ γιατί τα καφέ αυγά είναι κατά τι ακριβότερα από τα άσπρα; Σκεφτήκατε ότι για να είναι πιο ακριβά κάποιος λόγος θα υπάρχει που σχετίζεται με τη θρεπτική της αξία; Αν ναι, οι ειδικοί μας έχουν νέα: δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζετε.

    Καθόλου δεν έχει να κάνει με το ότι τα καφέ είναι πιο υγιεινά ή θρεπτικά ή παρήχθησαν με πιο φυσική διαδικασία από τα άσπρα αυγά.

    «Βασικά, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ ενός καφέ και ενός λευκού αυγού. Έχει να κάνει με τη φυλή του κοτόπουλου», εξήγησε στο CNN ο Daniel Brey, ιδιοκτήτης φάρμας.

    Στην πραγματικότητα η τιμή είναι αποτέλεσμα του κόστους παρασκευής που σχετίζεται με τη φυλή της κότας. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Για να το πάρουμε από την αρχή: Τα καφέ αυγά γεννιούνται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα από φυλές με λευκά φτερά. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Τι σημαίνει αυτό για τον αυγοπαραγωγό;

    Οι φυλές που κάνουν καφέ αυγά είναι συνήθως μεγαλύτερες. Η εκτροφή τους απαιτεί περισσότερη φροντίδα, τροφή και χώρο από τις άσπρες κότες αναπαραγωγής.

    Ακόμη, τα καφέ αυγά γεννιούνται λίγο μεγαλύτερα από τα άσπρα και χρειάζονται κατά τι περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Megan Hilbert, μιλώντας στο eatthis.com, απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να “επικαλυφθεί” το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert. Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

    Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό Daniel Brey, το κόστος και η γεύση του αβγού που αγοράζετε –λευκό ή καφέ– καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παρέχεται στην κότα.

    «Έχει να κάνει πολύ με την τροφή κοτόπουλου», εξηγεί ο Brey. «Κοστίζει περισσότερο να φτιάξεις μια ντουζίνα καφέ αυγά επειδή τα κοτόπουλα που τα παράγουν τείνουν να τρώνε περισσότερο».

    Συνεπώς… για όλα φταίει η κότα.

    Πηγή: ΟΤ

  • Τα αυγά ανεβάζουν τελικά τη χοληστερίνη ή ωφελούν;
    Τα αυγά ανεβάζουν τελικά τη χοληστερίνη ή ωφελούν;

    Πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε εβδομαδιαίως και ποια είναι η διατροφική τους αξία

    Πολλοί πιστεύουν ότι τα αυγά προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης και έτσι αποφεύγουν να τα καταναλώνουν, όμως αυτό δεν ισχύει καθώς είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ωφελούν τον οργανισμό μας.

    «Η αφαίρεση του κρόκου από το αυγό είναι λάθος καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία που ωφελούν κυρίως την όραση» λέει η διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου

    «Γνωρίζουμε τώρα ότι η διαιτητική χοληστερόλη έχει πολύ μικρότερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, καθώς παράγεται ενδογενώς από το συκώτι μας», λέει η διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Συνεχίζοντας για τον «μύθο» ότι τα αυγά επηρεάζουν τη χοληστερίνη, η κ. Ηλιάδου προσθέτει μάλιστα ότι «η αφαίρεση του κρόκου από το αυγό είναι λάθος καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία που ωφελούν κυρίως την όραση».

    Ο καλεσμένος της εκπομπής του MEGA και ηθοποιός Γιώργος Αγγελόπουλος συμφωνεί: «Τα αυγά είναι κάτι εύκολο και πολύ θρεπτικά».

    Η κ. Ηλιάδου συμπληρώνει στη συνέχεια ότι αν καταναλώσουμε 5 με 7 αυγά σε εβδομαδιαία βάση δεν υπάρχει κανένα θέμα.

    «Εκτός από τις πρωτεΐνες που όλοι γνωρίζουμε, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, τα αυγά περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, σελήνιο» καταλήγει η ίδια..

    Πηγή: in.gr
  • Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε
    Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε

    Το αυγό θεωρείται ιδανική τροφή για το πρωινό - Μήπως, όμως, υπάρχει και καλύτερη; Ερευνητές προτείνουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική

    Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αυγά βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση. Υπάρχουν εκείνοι που «κατηγορούν» το τρόφιμο ως υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί μύθων και ότι το αυγό αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα για το πρωινό γεύμα.

    Μια ομάδα μελετητών, ωστόσο, ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε μια καλύτερη και πιο υγιεινή εναλλακτική του αυγού για το τόσο σημαντικό πρώτο γεύμα της ημέρας. Προτείνουν, λοιπόν, να αντικαταστήσετε το πρωινό σας αυγό με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, μια ποσότητα μόλις 25-28 γραμμαρίων ξηρών καρπών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτά τα αίτια κατά 17%.

    Ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί βλαβερής επίδρασης των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, καθιστώντας τους μια καλή και ασφαλή εναλλακτική λύση για το πρωινό.

    Οι μελετητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιστημονικής ανασκόπησης που διερεύνησε πώς τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου, όταν προτιμώνται έναντι των ζωικών.

    Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν μετρήσιμο όφελος από την αντικατάσταση ψαριών και θαλασσινών με επιλογές φυτικής προέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και η εναλλαγή τους με ξηρούς καρπούς συσχετίστηκε με πολύ μικρή μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

    Ωστόσο, η επιστημονική ανασκόπηση υπογραμμίζει εκ νέου τα αποδεδειγμένα οφέλη της αντικατάστασης του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι άνθρωποι που αντικατέστησαν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) με την ίδια ποσότητα οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, διέτρεχαν:

    • 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο) ή να πεθάνουν από αυτή
    • ακόμα μικρότερο κίνδυνο (27%) εάν έτρωγαν 28 έως 50 γραμμάρια ξηρών καρπών αντί για το επεξεργασμένο κρέας.

    Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (36%) παρατηρείται σε άτομα που αντικαθιστούν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως, τονίζει η ανάλυση. Επιπλέον, η αλλαγή 50 γραμμαρίων πουλερικών, που ισοδυναμούν με περίπου το 1/3 του στήθους κοτόπουλου, με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, συνδέθηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή θανάτου από αυτόν. Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου (21%) παρατηρήθηκε όταν το επεξεργασμένο κρέας αντικαταστάθηκε από ξηρούς καρπούς.

    Η ερευνήτρια Δρ Sabrina Schlesinger από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας: «Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αυγό για πρωινό, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να αντικατασταθεί από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αντικατάσταση των πουλερικών με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά παραμένουν ανεπαρκή».

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, καταλήγοντας, ότι δεν συστήνουν τον πλήρη αποκλεισμό των αυγών από τη διατροφή, απλώς τη μερική αντικατάστασή τους από ξηρούς καρπούς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Courteney Cox: Γιορτάζει τις ευχαριστίες με μία γαλοπούλα στο κεφάλι
    Courteney Cox: Γιορτάζει τις ευχαριστίες με μία γαλοπούλα στο κεφάλι

    Όπως ακριβώς η Monica στα «Φιλαράκια».

    ια επική σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια» αναβίωσε η Courteney Cox με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών.

    Στις 23 Νοεμβρίου στην Αμερική γιορτάζεται το Thanksgiving και η ηθοποιός δημοσίευσε ξανά ένα video που είχε ανεβάσει στο Instagram για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια.

    Σε αυτό τη βλέπουμε να φορά στο κεφάλι μία γαλοπούλα – το παραδοσιακό φαγητό των ευχαριστιών – όπως είχε κάνει και πριν από πολλά χρόνια ως Monica στο“Friends”.

    Δείτε το στιγμιότυπο από το επεισόδιο με τίτλο “The One With all the Thanksgiving”

    Λίγες ημέρες μετά το αποχαιρετιστήριο μήνυμα που έγραψε για τον Matthew Perry, στη δημοφιλή πλατφόρμα, ανέβασε το video με τον διάσημο «χορό της γαλοπούλας», έπειτα από απαίτηση – όπως είπε στην ανάρτησή της – των ακολούθων της.

    Δείτε παρακάτω το video της ηθοποιού:

    «Αναδρομή πριν από 3 χρόνια… Μάλλον δεν θα το ξανακάνω. Καλή Ημέρα των Ευχαριστιών σε όλους», έγραψε στη λεζάντα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο